Nieuwe reeks archiefbrunches op verrassende locaties

Na zeven fel gesmaakte brunches in eigen huis in 2015, trekt het stadsarchief er dit jaar op uit. Op het menu staan vijf interessante lezingen door bevlogen sprekers, lekker eten voor een laat ontbijt of vroege lunch en dit op vijf bijzondere locaties in de binnenstad. De locaties hebben een inhoudelijke link met het thema van de lezing en zijn uitzonderlijk voor deze archiefbrunches toegankelijk voor publiek.

Het Leuvens stadsarchief bewaart een schat aan informatie over het leven in Leuven in al zijn facetten. Met haar 12 strekkende kilometer archief van documenten, foto’s, artikels … vormt het het levende geheugen van de stad. En dat moet zo veel mogelijk geweten en gedeeld worden. “Deze nieuwe reeks archiefbrunches wil de Leuvenaar op specifiek gekozen locaties betrekken bij een onderdeel van dit rijke archiefmateriaal, met heerlijk voedsel voor onze geest én onze maag” aldus schepen van cultuur Denise Vandevoort.

De eerste brunch vindt plaats op zaterdag 14 mei 2016. Dan zal het dag op dag 110 jaar geleden zijn dat Leuven en de omliggende gemeenten getroffen werden door een uitzonderlijk zwaar noodweer met wolkbreuken, stortregens en hagelbuien. Wat de rampzalige gevolgen waren, licht archivaris Marika Ceunen uitgebreid toe aan de hand van archief- en nieuw fotomateriaal. Plaats van afspraak is de feestzaal van het Paridaens Instituut (Janseniusstraat 2, Leuven), een plaats die destijds zwaar te lijden had onder de overstroming. De brunch start om 10.30 uur en eindigt rond 13.00 uur.

Inschrijven
Wil je erbij zijn? Schrijf je dan vooraf in via archief@leuven.be of 016 30 08 69. Elke brunch kost € 20 per persoon. Tenzij je lid bent van de vriendenvereniging SALSA!, dan betaal je € 15. Betalen kan cash ter plaatse of via storting op het rekeningnummer van SALSA! vzw (IBAN BE 93 068-2420772-67).

Win een brunch voor twee
In aanloop naar de brunch geeft het stadsarchief telkens een brunch voor twee personen gratis weg aan de persoon die als eerste de wedstrijdvraag correct beantwoordt. Hou daarom zeker de facebookpagina van Stadsarchief Leuven en Erfgoedcel Leuven in de gaten en waag je kans.

Agenda archiefbrunches 2016

  • 14 mei van 10.30 tot 13.00 uur: de overstroming in Leuven in 1906, door Marika Ceunen, archivaris-afdelingshoofd Stadsarchief Leuven in de feestzaal van het Paridaens Instituut
  • 11 juni van 10.30 tot 13.00 uur: de tempeliers in Leuven, door Dr. Francis Somville, Groot-Prior van OSMTH België, David Wagemans, Groot-Kanselier van OSMTH België en Rudi Kennes in Keizersberg
  • 10 september van 10.30 tot 13.00 uur: het privé-archief van vooraanstaand Leuvenaar Pieter Willems (1840-1998), door dr. Rob Belemans in het woonhuis van Pieter Willems
  • 22 oktober van 10.30 tot 13.00 uur: de wederopbouwdossiers van WO I in het Leuvens stadsarchief, door dr. Luc Verpoest en Joke Buijs (locatie nog niet bepaald)
  • 20 november van 10.30 tot 13.00 uur: de geschiedenis en bijzondere betekenis van de Leuvense beiaarden, door Luc Rombouts in Abdij van Park
Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.