Leuven verwelkomt vier slechtvalkjes

Enkele weken geleden zijn er vier slechtvalken geboren in de nestkast bovenop de Sint-Pietersziekenhuis. Al voor het zesde jaar op rij mag Leuven de geboorte van kleine slechtvalkjes in de kliniek vieren, wat uitzonderlijk en heuglijk nieuws is, aangezien de slechtvalk een beschermde diersoort is. Dinsdag kregen de vier kleine slechtvalken een ring rond de poot ter identificatie en werden ze gewogen en opgemeten.

Slechtvalk Leuven2

Twintig jaar geleden was de slechtvalk zo goed als uitgestorven in de regio. Door nestkasten te plaatsen op geschikte locaties, zoals het Sint-Pietersziekenhuis, leeft de vogelsoort opnieuw op. “En dat is goed nieuws”, zeggen schepen van Leefmilieu Mohamed Ridouani en schepen van Openbaar Groen Myriam Fannes. “De slechtvalk is een van onze koesterburen. Dat zijn dieren die specifiek in onze regio voorkomen, maar bedreigd zijn in hun voortbestaan omdat hun leefomgeving verdwijnt, zoals de eikelmuis, de hazelworm of de huiszwaluw. Hen willen we helpen door hun woonplaatsen te verbeteren en uit te breiden. Bovendien zijn slechtvalken een oplossing voor de overlast die duiven veroorzaken, aangezien het hun hoofdvoedsel is.”

Op zaterdag 28 mei tussen 14 uur en 16 uur plaatst Natuurpunt Leuven enkele telescopen op de Dijleterrassen in de Dirk Boutslaan, waarmee je de slechtvalken van dichtbij kan bewonderen.

Slechtvalken broeden in zeer uiteenlopende landschappen maar vragen wel rotskliffen of steile rotspartijen om tegen te broeden. In Vlaanderen vervangen hoge gebouwen zoals kathedralen, hoge appartementsgebouwen of koeltorens de natuurlijke rotswanden. De slechtvalk maakt hier dankbaar gebruik van de speciaal voor hem opgehangen nestkasten, zoals op de Sint-Pietersziekenhuis.

De slechtvalk is de grootste inheemse valk en wordt vaak bestempeld als ‘de snelste vogel ter wereld’. Wanneer de slechtvalk zich van erg hoog op een prooi stort, kan hij tot 389 km per uur halen. Dat is uiteraard geen actieve vlucht, het is eigenlijk ‘snel vallen’, doordat zijn aerodynamische bouw en houding nauwelijks valweerstand biedt.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.