Universitaire Pers Leuven viert 45 jaar

Op 27 april 1971 richtte de KU Leuven op initiatief van toenmalig Algemeen Beheerder Guido Declercq de v.z.w. ‘Universitaire Pers Leuven’ op. In het Engels werd dat ‘Leuven University Press’ en in het Frans ‘Presses Universitaires de Louvain’. De vereniging had tot doel “kennis te verspreiden en het wetenschappelijk onderzoek te stimuleren door o.m. het uitgeven van werken, reeksen en periodieken, dit alles in de ruimste zin.” Dit jaar viert Universitaire Pers Leuven haar 45-jarig bestaan!

Universitaire Pers Leuven heeft stand gehouden door de jaren heen
De wereld van de wetenschappelijke communicatie is volop in beweging en het academisch uitgeeflandschap is de laatste jaren dan ook fundamenteel veranderd. Nieuwe en online distributiekanalen, elektronische boeken en tijdschriften, en de steeds veranderende behoeften van de gebruiker vormen een uitdaging voor de traditionele bedrijfsmodellen en dwingen de uitgeverij om steeds weer te vernieuwen. Op haar 45ste verjaardag kan gezegd worden dat Universitaire Pers Leuven zich steeds adequaat en snel heeft aangepast en waar mogelijk ook het voortouw heeft genomen in haar antwoord op de nieuwe uitdagingen.

Sinds een aantal jaren worden titels systematisch zowel in print als in elektronische versie ter beschikking gesteld. Beide formaten zijn wereldwijd verkrijgbaar via de belangrijkste verkoopkanalen, via online en fysieke boekhandels of via ‘print-on-demand’. Naast boekpublicaties is Universitaire Pers Leuven ook gestart met het uitgeven van tijdschriften, eveneens beschikbaar in print en online. Daarnaast heeft Universitaire Pers Leuven in nauwe samenwerking met haar auteurs en partnerinstituten met succes nieuwe open access uitgaven gelanceerd.

Samen met de academische gemeenschap omarmt Universitaire Pers Leuven de nieuwe ontwikkelingen die helpen om wetenschappelijke kennis te verspreiden en om wereldwijd de juiste doelgroep te bereiken.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.