[recensie] Veerkracht en burgerschap. Sociaal werk in transitie – Red. Jef Peeters

veerkrachtDe economische crisis lijkt wat geluwd. Maar wellicht is die huidige luwte stilte voor de storm. Die nieuwe storm kondigt zich wereldwijd aan, de gevolgen zullen ecologisch, sociaal en economisch zijn en de grootste slachtoffers worden opnieuw zij die onderaan de ladder staan. Omdat de politiek het nog altijd laat afweten zullen burgers en sociale bewegingen het tij moeten keren. Of en hoe het sociaal werk daarbij kan inhaken op een beweging voor een grondige verandering van de samenleving in de richting van rechtvaardige duurzaamheid, is het thema van dit boek. Welke sociale praktijken getuigen van een nieuw denken over mens, samenleving en wereld? En hoe wijzen nieuwe burgerinitiatieven, zoals repair-cafés, geefwinkels, gemeenschapsmunten en commons in het bijzonder, de weg naar een economie voor het gemeenschappelijk welzijn van allen? Daarbij is er veerkracht nodig om te kunnen veranderen, maar is het burgerschap wat ons drijft en richting geeft.

In het boek komen ook twee Leuvense praktijken aan bod: Leren Ondernemen en VELO. Het ene praktijkvoorbeeld is ongetwijfeld bekender dan het andere, maar dat maakt het niet minder boeiend. Met een voorwoord van Paul Verhaeghe en een nawoord van Alma De Walsche.

Leven in Leuven geeft een exemplaar van dit boek weg. Stuur ons een veerkrachtig berichtje via het contactformulier en wie weet ben je bij de gelukkigen.

Praktisch
Veerkracht en burgerschap. Sociaal werk in transitie – Red. Jef Peeters
Met bijdragen van Jef Peeters, Filip Abts, Nathalie Albert, Hilde Bloemen, Astrid Coates, Elke De Beukelaer, Saskia De Bruyn, Luc De Droogh, Frie De Greef, Jolijn De Haene, Birgit Goris, Tine Hens, Sylvia Hubar, Jo Lefevere, Liene Michiels, Elke Plovie, Jan Raymaekers, Jan Reynaerts, Anne Snick, Philippe Vandenbroeck, Jos Vandikkelen, Wim Van Opstal, Katrien Van Poeck, Patrick Vleeschouwer, Hugo Wanner, Danny Wildemeersch.
isbn 9789462670440
349 pagina’s
€ 20.00

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.