Leuvense toneelprijzen uitgereikt

Met de uitreiking van de Leuvense Toneelprijzen werd gisterenavond het slotakkoord geplaatst bij een vruchtbaar Leuvens theaterseizoen. Eva Van Hoecke werd als beste actrice bekroond met het Fiere Margrietjuweel, de Kleine Prinsprijs ging naar ToViKiTo en Zibrogamin won dit jaar de Euripidesprijs voor de beste volwassenenproductie.

Leuven is al vele decennia gezegend met een rijk theaterleven. Het afgelopen seizoen kon de jury maar liefst 30 verschillende voorstellingen van Leuvense gezelschappen bijwonen en beoordelen.

Eerste winnaar van de avond was ToViKiTo. Hun productie ‘Clandestien’ werd bekroond met de Kleine Prinsprijs voor de beste jeugdtheaterproductie. Deze erkenning is ook goed voor een geldbedrag van 500 euro. ToViKiTo wint deze prijs daarmee voor de 2de maal, na een eerdere bekroning in 2009.

De beste volwassenenproductie, bekroond met de Euripidesprijs en een bedrag van 1.000 euro, was het afgelopen seizoen ‘Bittersweet August’, geregisseerd door Eva De Mulder bij Zibrogamin. Zij haalden het daarmee van de andere genomineerden, CampusToneel en K.T. De Dijlezonen, die een eervolle vermelding kregen en een geldbedrag van 350 euro.

Het Fiere Margrietjuweel bekroont al sinds 1956 de beste individuele acteerprestatie en is daarmee de oudste Leuvense theaterprijs. Dit jaar wordt Eva Van Hoecke opgenomen in de eregalerij met de beste acteurs en actrices. Zij krijgt deze prijs voor haar rol in ‘Nora, een poppenhuis’ door Toneel Heverlee. Van Hoecke is een van de weinige acteurs die de prijs een tweede keer winnen, want ook in 2007 werd ze al verkozen tot beste actrice.

De Leuvense Toneelprijzen zijn een initiatief van de directie cultuur en 30CC, met de steun van stad Leuven. De prijzen worden toegekend op basis van het grondige en gedetailleerde werk van de zeven juryleden: George Christens, Karen Crabbé, Marie Goossens, Yolanda Mattheus, Jos Oleo, Bart Rasschaert en Marc Smet.ton

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.