Fietsstraat in nieuw, bordeauxrood kleedje

De Parijsstraat is reeds enkele jaren deels een fietsstraat. Sinds kort heeft de fietsstraat niet alleen een nieuw uitzicht gekregen, de straat waar fietsers voorrang hebben op gemotoriseerd verkeer breidt ook fors uit met de Schapenstraat.

Vanaf 29 augustus is het nieuwe verkeerscirculatieplan voor de binnenstad van kracht. “Daarmee willen we de stad leefbaar en bereikbaar houden”, zeggen schepenen Dirk Robbeets en Carl Devlies. “Dat houdt in dat voetgangers en fietsers meer ruimte krijgen in de binnenstad, terwijl de automobilist een duidelijke en logische plaats in de stad krijgt. Het zal voor de Leuvense fietser, en zo zijn er veel, een pak veiliger en aangenamer zijn om zich te verplaatsen in de stad.”

Fietsstraten zijn één manier om het voor fietsers zo aangenaam en veilig mogelijk te maken zich te verplaatsen. In zo’n straat mogen fietsers over de volle breedte van de rijbaan fietsen. Auto’s mogen hen niet voorbijsteken. “De gekende verkeersborden duiden officieel aan waar de fietsstraat begint en eindigt”, zegt Robbeets. “Om te verduidelijken dat de fietser voorrang heeft in zo’n straat, is het asfalt over de hele lengte van de fietsstraat, van de Karmelietenberg tot de Sint-Barbarastraat, bordeauxrood gekleurd. Een nieuw, herkenbaar logo benadrukt ook nog eens dat het om een fietsstraat gaat waar de fiets koning is, bij wijze van spreken. De auto is er slechts te gast.”

Ook de Parkstraat zal na de heraanleg een bordeauxrode fietsstraat worden. Later volgen nog de Heilige Geeststraat en de Ridderstraat.

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “Fietsstraat in nieuw, bordeauxrood kleedje”

Musick Christel
(on november 18th, 2017 at 9:18)

Moet de fietser daar ook de voorrang van rechts ten opzichte van de auto respecteren?
En mag een auto ook niet 1 fietser inhalen als hij deze niet hindert in een brede straat met eenrichtingsverkeer?