Leuvens cohousingproject De Sijs krijgt vorm

Cohousen groeit in Leuven. Steeds meer mensen zien de voordelen in van die manier van wonen. In een cohousing-project heeft elk gezin zijn eigen uitgeruste privéwoning en tuin maar deelt daarnaast een gemeenschappelijke tuin en centraal gebouw. Het Leuvense stadsbestuur ziet veel mogelijkheden in deze manier van wonen en ondersteunt de woonvorm zoveel als mogelijk. De cohousinggroep De Sijs kreeg een site toegewezen aan de Geldenaaksebaan en kan de grond via een unieke formule voor een lange periode huren van de stad. Het project bestaat uit twaalf appartementen waarvan er nog twee vrij zijn. Eind september wordt de bouwaanvraag ingediend.

Het pilootproject aan de Geldenaaksebaan is een initiatief van het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Leuven (AGSL) en stad Leuven, die begin 2014 een oproep naar geïnteresseerde woongroepen lanceerden. De Sijs kreeg het project toegewezen. “Een geschikte grond vinden is voor veel cohousinggroepen een struikelblok. Daarom wilden we cohousing in het Leuvense een duwtje in de rug geven door het terrein langs de Geldenaaksebaan ter beschikking te stellen”, zegt schepen van Vastgoed Mohamed Ridouani.

Vernieuwend ontwerp voor samenleven met behoud van privacy
Ondertussen heeft cohousinggroep De Sijs onder begeleiding van Cohousing Projects een vernieuwend ontwerp uitgetekend. Eind september dient de groep de bouwaanvraag in. “De Sijs zal bestaan uit twaalf privéwoningen en een gemeenschappelijk gebouw met een grote tuin”, vertelt Katelijne Hendrickx van De Sijs. “We willen een zo goed mogelijk evenwicht vinden tussen gemeenschappelijk en privé. Je voorziet wat je wil in je privéwoning: een eigen keuken, logeerkamer, noem maar op. Het voordeel is dat dit kleiner kan omdat het sowieso aanwezig is in het gemeenschappelijk gedeelte.”

“Wat de invulling betreft, voorzien we in het gemeenschappelijk gebouw een keuken, wasruimte, eetzaal, ontspanningsruimte, bureau, atelier en logeerkamer. Er is ook een garage, fietsenstalling en een grote tuin. Het gebouw was vroeger een café. Het is onze bedoeling die rol van spilhoek voor de buurt wat terug te brengen. Buurtbewoners kunnen bijvoorbeeld een zaaltje huren voor feestjes of workshops en we hebben ook een ruime tuin waarin we zelf buurtfeestjes kunnen organiseren.”

De cohousinggroep wil meer dan ruimtes delen. “Mijn man is een handige Harry en kan dan zo zijn steentje bijdragen aan verschillende klussen”, zegt Hendrickx. “Elkaar helpen en zorg dragen voor de anderen in de groep is belangrijk voor ons. Concreet kan dat gaan over bijvoorbeeld elkaars kinderen opvangen na school of boodschappen doen. Daarnaast zijn er natuurlijk nog andere redenen om in te stappen in het project. We hebben enkele oudere leden en zij nemen de beslissing vooral omwille van het sociale, het zorgaspect en de mogelijkheid om kleiner te wonen. Bovendien proberen we, samen met architectenbureau OfficeU, binnen ons project met zoveel mogelijk duurzame materialen te werken.”

Unieke formule
Wat De Sijs ook bijzonder maakt, is de manier waarop de stad de grond aan het cohousingproject ter beschikking stelt. “We blijven als stad eigenaar van de grond, maar we verhuren het voor een periode van 99 jaar aan De Sijs”, zegt Ridouani. “Zo is de kost van de bouwgrond minder en kan de groep haar beschikbare budgetten bijna volledig besteden aan het bouwbudget en aan duurzame ingrepen zoals zonne-energie, duurzaam gevelmateriaal,… ”

“Dankzij dergelijke pilootprojecten kunnen we als stadsbestuur ook ervaring en kennis opdoen over deze nieuwe manier van wonen”, stelt Ridouani. “Zo kunnen we de valkuilen in kaart brengen en een regelgevend kader ontwikkelen waarmee we in de toekomst alternatieve woonprojecten kunnen stimuleren en ondersteunen.”

“Naast cohousing De Sijs, zijn ook cohousing Botanico en cohousing Wijg&Co volop bezig hun cohousingproject vorm te geven in Leuven”, vertelt Mathilde Bonne van Cohousing Projects.  “We zoeken nu een plek om een vierde cohousing in Leuven op te starten. Er is dus veel vraag naar cohousen in Leuven.”

Nog 2 woningen beschikbaar
Eind september dient De Sijs de bouwaanvraag in, om in 2017 te starten met de werken. Eind 2018 wil de groep verhuizen. Momenteel zijn er nog twee woningen te koop. Geïnteresseerden kunnen op 7 september om 20 uur naar een infomoment in Zaal Patmos in Abdij van Park.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.