HET LAND AAN DE OVERKANT Perslunch oktober 2016

Het stijlvolle restaurant HET LAND AAN DE OVERKANT heeft recent een nieuwe chef in dienst genomen: Pascal Van Couteren. Hij deed ervaring op in restaurant TRES en kookt nu voor dit 17-jarig gastronomisch restaurant, gekend voor zijn gedurfde keuken met respect voor het ‘classico’.

IMG_0

Wij mochten en konden genieten van een overheerlijke kennismakingslunch. Reeds bij het aperitief werden wij aangenaam verrast door de originele manier om eigengemaakte krokantjes van filodeeg te presenteren: mooi naast mekaar geplaatst in een bedje van artisjoktapenade.

IMG_1

Daar hoorde een frisse Italiaanse rosé wijn bij uit de streek van Emilia- Romagna. De lekkere hapjes waren onder andere: carpaccio van rijp rundsvlees met fijngesnipperde sjalotjes en bonito tomaat met makreel. Na deze introductie gingen we aan tafel voor pompoen, bereid in gepekelde wijnazijn met gerookte duif, roggebrood en “trompette de la mort”- paddenstoelen. Daarbij dronken we een Duitse natuurlijke wijn uit Frankenland: Fledermaus genoemd. Wat zeer speciaal is aan deze wijn: de grondbemesting gebeurt met uitwerpselen van vleermuizen, vandaar ook de naam en… het etiket op de fles.

IMG_2

IMG_3
Wat opvalt is dat bij iedere schotel zowel een klassieke als een natuurlijke wijn wordt aangeboden. Gedurfd? Ja, maar ook gewaardeerd, zegt eigenaar en sommelier Luc Roelandt. En hij voegt eraan toe: “Wij schenken alleen Europese wijnen, daarin is er meer dan keuze genoeg. Onze voorkeur gaat naar kleine producenten: mensen die verknocht zijn aan hun terroir, alles weten over ‘hun wijn’ en die ook steeds willen verbeteren.”

IMG_8

IMG_4

Dan volgde Noorse Sint-Jacobsvrucht met Cevennen ui, herfstgroenten en merg. Daarbij een Adèle: een natuurlijke Rhônewijn, niet gefilterd, van de Clairette-druif. Droog, maar toch ‘mollig’, aldus Luc.

IMG_5

IMG_6

Daarna genoten we van een zeeduivel, gerold in zwarte sesam, en gebakken in notenboter. Daarbij spinazie en paksoi op een bruine visfondue. De wijn was geteeld op de flanken van de Etna (Sicilië).

Het afsluitend dessert bestond uit appel met fijngesneden, gerookte peer, vanille-ijs en een vleugje saté. Heerlijk!

IMG_7

Het valt op dat het dynamische team van deze gastronomische tempel voortdurend op zoek is naar vernieuwing en continuïteit. “Traag, maar rechtdoor blijven varen” heten ze dat. “Vertellen wat we doen en waarom!”
“Wij mikken op jonge mensen die graag een gastronomische avond willen beleven. Zij zijn voor ons de toekomst. Daarom doen we momenteel een actie JONGE PROEVERS: ben je minder dan dertig, dan kan je voor 50 € genieten van een drie gangenmenu, dranken inbegrepen.”
Ook voor het andere cliënteel wordt een extra inspanning geleverd door een verlaging van ongeveer tien procent toe te passen op de bestaande menuprijzen: voor 4 gangen van 60 naar 54, 5 gangen van 72 naar 64, en 6 gangen van 84 naar 74 Euro.

HET LAND AAN DE OVERKANT neemt ook deel aan het stadsfestival: 500 jaar UTOPIA en serveert topkeuken uit de 16 de- eeuw met een recept uit ‘Een notabel boecxken van cokeryen’ en met name: een bereiding van fazantenbout met noten en gefermenteerde prei.

Noteer ook: uw parkeerkosten worden door het restaurant geregeld.

Bookmark and Share

Post een reactie