Internationale fondsenwerving voor nieuwe vredesbeiaard voor Abdij van Park

Op 11 november 2018, 100 jaar nadat de klokken in België, Frankrijk en Nederland luidden om de herwonnen vrede te vieren, zal de nieuwe vredesbeiaard van Abdij van Park ingehuldigd worden en zijn vredesboodschap laten klinken. Om dit vredesverhaal waar te maken, wordt een internationale fondsenwerving opgestart. De stad Leuven is heel blij dat de Duitse stad Neuss als eerste partner dit project mee ondersteunt. “Cultuur verbindt wat door vuur ooit gescheiden werd.” Beide steden roepen hun inwoners, maar ook landgenoten en bedrijven op om bij te dragen aan dit unieke vredesproject. 

De aanleiding
Tijdens de beruchte Brand van Leuven in de nacht van 25 op 26 augustus 1914 verloren meer dan 240 Leuvense burgers het leven. Heel wat monumenten, kunstwerken en meer dan 1.000 huizen gingen in vlammen op. In 2014, exact 100 jaar na de feiten, kwam de stadsarchivaris van de Duitse stad Neuss tot de schokkende ontdekking dat ook reservisten uit zijn stad destijds mee verantwoordelijk waren voor deze meest tragische bladzijde uit de Leuvense geschiedenis. 

Cultuur verbindt…
Een eeuw nadat Leuven en Neuss tijdens WO I als vijanden tegenover elkaar stonden, besloten de twee steden om deze beladen gemeenschappelijke geschiedenis om te zetten in een culturele samenwerking. Dit werd op 24 augustus 2016 bekrachtigd met een samenwerkingscharter dat belooft om door cultuur te verbinden wat ooit door vuur gescheiden werd. Vanaf 11 november 2018 zal deze samenwerking ook permanent uitgedragen worden via de historische beiaard van de abdij, die terug in de toren zal hangen. Het wordt een nieuwe vredesbeiaard voor de Abdij van Park, die een muzikale vredesboodschap wil verspreiden en beiaardiers uit binnen- en buitenland zal aantrekken om concerten te geven die passen in deze vredesmissie. Twee van de grootste klokken worden alvast gefinancierd door de stad Leuven en de stad Neuss. Deze basklokken zullen de naam van beide steden dragen en verbonden worden door eenzelfde opschrift: “Moge deze klokken vrede en samenhorigheid doen groeien”.

…wat door vuur ooit gescheiden werd
In de prachtige norbertijnenabdij hing vanaf 1730 een beiaard van veertig klokken, gegoten door de Amsterdamse stadsklokkengieterij van Claes Noorden en Jan Albert de Grave. Dit instrument verhuisde in de 19e eeuw naar de Sint-Pieterskerk in Leuven, maar werd op 25 augustus 1914 samen met veel ander stadspatrimonium verwoest tijdens de Brand van Leuven. Mede daardoor richtte de aandacht van de wereld zich op de Belgische beiaardcultuur en werden The Broken Bells of Flanders een wereldwijd begrip. Leuven neemt nu het voortouw in het project om de getrouwe reconstructie van deze 18e-eeuwse beiaard te realiseren. De stad Neuss is als allereerste partner bereid gevonden om haar bijdrage te leveren en ook de fondsenwerking aan Duitse zijde mee te ondersteunen.

Unieke reconstructie
“Dit zal trouwens de eerste reconstructie zijn van een historische beiaard in ons land. In tegenstelling tot Nederland, telt België vandaag geen enkele historische beiaard meer. Het is dus fantastisch dat we dit in Leuven op de site van Abdij van Park, een van de best bewaarde abdijsites van West-Europa kunnen realiseren”, aldus schepen van cultuur, Denise Vandevoort. “Dankzij de opmetingen van Leuvense klokkengieter Constant Sergeys in 1880, die bewaard zijn in het stadsarchief, kennen we niet alleen de opschriften en gewichten, maar ook het profiel van deze 40 klokken. Zoals in 1730 zal deze nieuwe vredesbeiaard dus ook 40 klokken tellen en 9.500 kg wegen.” 

Steun de vredesbeiaard
De realisatie van deze vredesbeiaard vraagt een financiële inspanning van 400.000 euro. De steden Leuven en Neuss, die zelf alvast twee grote klokken financieren, roepen de inwoners, verenigingen, organisaties en bedrijven op om mee bij te dragen aan dit vredesinstrument.  Ook zij kunnen hun naam verbinden aan een van de 15 grote basklokken of 23 kleinere klokken door zo’n klok te financieren. Of ze kunnen deze klokken terug tot leven laten komen met een kleinere gift van 250 euro als vredepartner of 50 euro als sympathisant.

Voor België kunnen de bijdragen gestort worden op rekeningnummer van de Koning Boudewijnstichting IBAN: BE10 0000 0000 0404 – BIC:BPOTBEB1 van  met gestructureerde code ***182/0740/00247***. Giften vanaf 40 euro op dit rekeningnummer van de Koning Boudewijnstichting geven aanleiding tot een belastingvermindering van 45 % op het werkelijk gestorte bedrag. Voor Duitsland kan gestort worden op het rekeningnummer van de stad Neuss: Sparkasse Neuss, IBAN: DE 38 3055 0000 0000 1031 50, SWIFT-BIC: WELADEDNXXX, met vermelding “Friedensglocken Leuven Neuss”.

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “Internationale fondsenwerving voor nieuwe vredesbeiaard voor Abdij van Park”

Anouk Depuydt
(on april 12th, 2017 at 13:10)

Prachtig initiatief !