‘Los van de wereld': boekbespreking

Wat betekent het om op te groeien in de marginaliteit?

In augustus 2016 wordt in een tentje in de “Blaarmeersen” in Gent het lijk gevonden van Jordy Brouillard. 18 jaar. Gestorven van ontbering en eenzaamheid.

Wat betekent het voor kinderen: opgroeien in de marginaliteit?

De Leuvense auteur Gerda De Rijck heeft getracht een antwoord te geven op deze vraag. Het boek gaat over een jongen die zich uit de marginaliteit weet op te werken tot een respectabele burger. De inspanningen die hij hiervoor moet leveren, de tegenslagen die hij moet verwerken, de wilskracht en de volharding waarvan hij blijk geeft. Toch lukt het hem niet te ontsnappen aan zijn verleden: het gebrek aan liefde en zorg tijdens zijn kinderjaren blijven hem achtervolgen.
Gerda De Rijck voert in haar roman een personage op dat beantwoordt aan het stereotiepe beeld dat men daarover heeft in onze hedendaagse maatschappij: hard werken om zijn doel te bereiken en steeds positief blijven denken. Jordy doet al wat hij kan om uit zijn diepe dal te ontkomen en ontdekt op den duur dat hij er nooit zal bij horen.

‘Los van de wereld’ is de tweede roman van Gerda De Rijck. In haar debuutroman beschreef ze de onmogelijke liefde tussen twee oudere mensen die uiteindelijk toch sterker blijkt te zijn dan alle praktische hindernissen, religieuze achtergronden en maatschappelijke bezwaren.

‘Los van de wereld’ heeft als referentie: ISBN: 978-94-91826-46-7, Paperback, 134 pagina’s, €16,95.
Het boek is in Leuven te koop bij Barboek in de Schrijnwerkersstraat, bij Plato op het Hooverplein en bij krantenwinkel Sint-Pieter in de Brusselse straat.
De opbrengst van de verkoop gaat integraal naar Domo, een Leuvense organisatie die zich bekommert om kinderarmoede.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.