Op de buurderij

Ik was al heel lang op zoek naar een plek voor verse seizoensgroenten in de buurt van mijn woonplaats waarvoor ik niet te veel moeite moest doen en waar ik gewoon kon gaan afhalen wat ik nodig had.

En ik vond:

Screen Shot 2016-02-06 at 09.26.48

Bron: boerenenburen.be

Nu iets langer dan een jaar is er in Leuven een nieuw initiatief, enfin, niet zo heel erg nieuw want het bestaat over gans Vlaanderen en als je het kaartje op de homepagina bekijkt, ook in de buurlanden.
De buurderij dus!

De buurderij is een platform waarop boeren uit de buurt hun producten verkopen, en waar jij (de ‘buur’) ze op jouw beurt kan aankopen: groenten, fruit, vlees, vis maar ook confituur, quiches en kazen, afhankelijk van boer tot boer natuurlijk.
De verkoop wordt per afhaalpunt gecentreerd; ik schreef me in voor het afhaalpunt in Leuven. Je kan dan bij de boeren die met dit afhaalpunt samenwerken, je winkelmandje online gaan vullen: je kan bijvoorbeeld bij de ene boer melk kopen en bij de andere appels, en bij nog een andere pastinaak. Je betaalt alles in één keer online aan de organisatie, die de opbrengst achteraf dan onder de boeren verdeelt.
Je haalt alles af op dat bepaalde afhaalpunt op één bepaald moment in de week. Dan komen de boeren naar daar getuft met jouw bestelling (en die van de anderen uiteraard) en komen de buren hun gerief ophalen.

Et voilà: een tas vol superverse seizoengroentjes.

Boodschappen ✔ Verser kan bijna niet, recht van het veld! 💞 #buurderij #boeren&buren #boerenenburen

Spaghettipompoenen, rode kool, appels, peren, pastinaak, rode biet, postelein, veldsla en rode ajuinen.

U zult zich afvragen: wat kost dit grapje?

Awel, dat valt goed mee! Voor het pakket op bovenstaande foto betaalde ik 22,80 euro. In ruil daarvoor krijg je verse groenten zoals je er in de supermarkt geen ziet want die komen immers niet recht van het veld, dat verzeker ik u. En eerlijk? Voor die kraakverse kwaliteit wil ik gerust wat meer betalen – al is ons boodschappenbudget niet spectaculair gestegen sinds ik vaste buurderijklant ben.

Bovendien hoef je geen abonnementskosten te betalen: je betaalt wat je koopt, en je hoeft niet elke week een bestelling te plaatsen. Je koopt wat je wil, wanneer je wil.

Voor onderstaande winkeltas betaalde ik 12,50 euro en ik maakte er drie avondmaaltijden mee, twee lunches, en soep met de overschot, telkens voor twee personen (en uiteraard exclusief het vlees of de vis die we erbij aten):

  • geroosterde groenten (pastinaak, raap, koolraap en rode biet) met roodbaars en de dag nadien met kippenboutjes
  • puree van geroosterde groenten (patatjes, pastinaak, raap en wortel) met hamburgers
  • slaatje van postelein, witloof, appel, geraspte rode biet, walnoten en tonijn met kappertjes
  • slaatje van veldsla, witloof, geraspte rode biet, geraspte raapjes, geraspte worteltjes, kipblokjes en walnoten
  • soep van rode biet en prei
De verse groentjes van de #buurderij: pastinaak, koolraap, raapjes, rode biet, prei, postelein, veldsla, wortels en in het papieren zakje.. witloof 💕 #buurderijleuven #healthylife #healthyfood #healthyshopping #boodschappen

Prei, witloof, veldsla, postelein, wortels, raapjes, koolrapen, rode biet en pastinaak.

Ik denk niet dat ge daarvoor kunt sukkelen, wel?

Het enige minpuntje dat ik kan bedenken, is dat de afhaaldag in Leuven op dinsdagavond is. Dit zorgt ervoor dat ik al mijn ‘meal prepping’ op dinsdag- en woensdagavond moet doen, wil ik de groenten zo vers mogelijk verwerken, in plaats van op zondag een kookzondag in te lassen. Het is een beetje puzzelen, maar het is het méér dan waard.

De voordelen nog eens op een rijtje:

  • Je steunt lokale boeren.
  • Je betaalt enkel wat je bestelt – geen abonnement of wekelijkse aankoopverplichting.
  • Je krijgt veelal groentjes die de dag zelf of de dag voordien werden geoogst.
  • Je eet meer seizoensgroenten, wat zorgt voor meer variatie in je weekmenu en experimenten in de keuken.
  • In veel gevallen zijn de groenten biologisch (en staat dit er duidelijk bij vermeld). Voordien aten wij nooit biologische groenten, maar nu let ik daar veel meer op.
  • Je krijgt groenten die beter, puurder en verser smaken.

Ja, ik ben fan!

Praktisch: afhalen bij de buurderij van Leuven gebeurt iedere dinsdagavond in bibliotheek Tweebronnen. Volgend jaar zal er een tweede Leuvense buurderij openen in deelgemeente Wilsele-Putkapel. Voor meer nieuws, bezoek zeker de Facebookpagina!

Deze review werd op geen enkele manier gesponsord en is 100% mijn eigen mening.
Dit postje verscheen oorspronkelijk op puurderleven.be.

Bookmark and Share

Er zijn 2 reacties op “Op de buurderij”

Liesbeth
(on december 19th, 2016 at 21:35)

Beetje zoals de voedselteams dus, en zo zijn er al veel in Leuven!
Je kan er ook veel meer bestellen dan groenten alleen.
Ik ben zo blij dat we sinds de zomer bij een voedselteam zijn.
Dit lijkt me ook wel handig, voor mensen die zich niet meteen willen engageren.

 
Leen
(on december 20th, 2016 at 9:41)

Klopt, op de buurderij kan je veel meer bestellen dan groenten alleen. Sinds kort zelfs nonfood, in de vorm van ecologische kuisproducten :-) maar die heb ik zelf nog niet geprobeerd. Een voedselteam is inderdaad voor mensen die zich willen engageren, en er zijn er die daar geen tijd of zin in hebben, daarom is de buurderij voor die mensen (en voor mijzelf ook) de ideale oplossing. Bovendien hang je niet aan een abonnement vast. Het heeft allebei dus z’n voor- en nadelen.