S.P.Q.R. Romulusprijs 2017 voor Robert Bogaerts

Vandaag 21 april, de officiële feestdag van de stad Rome, werd de dertiende Romulusprijs van de Romevereniging S.P.Q.R. uitgereikt door auteur Jo Claes aan Robert Bogaerts uit Zonhoven.

IMG_9269

Robert Bogaerts (70) is voor vele Italië-liefhebbers wellicht een nobele onbekende, maar dat zal na vandaag niet lang meer duren. Ieder jaar reikt het Istituto Italiano di Cultura di Napoli een prestigieuze prijs uit voor een onuitgegeven dichtbundel.

Die werd al 21 keer gewonnen door een Italiaanse deelnemer maar dit jaar raakte er tot verbazing van de talrijke Italiaanse auteurs plots een Vlaming in de eindfinale. In totaal waren er 1.055 deelnemers; in zijn categorie (‘Onuitgegeven poëziebundel’) enkele honderden.
Daar bleef het niet bij: de jury duidde uiteindelijk Robert Bogaerts aan als winnaar. Hij kreeg de ‘Premio Internazionale Letteratura poesia narrativa saggistica’ voor zijn dichtbundel ‘Mi piove nell’anima’ (Het regent in mijn ziel). In de loop van 2017 zal deze dichtbundel in Italië op 3.000 exemplaren worden uitgegeven.

Het feit dat een Vlaming taalvaardig genoeg is om de Italianen op eigen grondgebied te verslaan wekt verbazing en bewondering. Robert is al sinds de jaren ’90 van vorige eeuw bezig met Italiaans omdat hij het zo’n mooie taal vindt. Door studie, door gesprekken en lessen van Italiaanse Limburgers of Limburgse Italianen leerde hij de taal systematisch beheersen en groeide hij uit tot een echte Italofiel. Natuurlijk bezoekt hij Italië ook regelmatig.

Als liefhebber van gedichten en poëzie begon hij later ook in het Italiaans te schrijven. Het neerpennen van een bundel met 24 Italiaanse gedichten duurde vele jaren maar het resultaat was dan ook de moeite: de Italiaanse letterkundigen waren dermate onder de indruk dat ze Robert de eerste prijs gaven.

Inmiddels is Robert begonnen aan een volgende Italiaanse dichtbundel. “Het was nooit mijn bedoeling om mijn gedichten uit te geven, ik wou vooral het perfecte gedicht schrijven. Het is een manier om mijn gevoelens te uiten, maar dan in een geromantiseerde, verfijnde vorm. Ik werk nu inderdaad aan een volgende bundel, maar ik betwijfel of ik hem nog af krijg. Het is veel werk en ik ben niet snel tevreden. Ik ben heel perfectionistisch als het op taal aankomt”, aldus Robert Bogaerts.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.