Open kerkendag

Zondag 4 juni vindt in gans Vlaanderen de tiende Open Kerkendag plaats. In Leuven en omgeving openen acht kerken hun deuren voor het grote publiek. Thema is dit jaar ‘zet stenen in beweging’.

In de Sint-Pieterskerk zijn de gewelfschilderingen in detail te bewonderen. Geïnteresseerden zonder hoogtevrees kunnen de stellingen beklimmen (180 treden). Het is een unieke kans om die schilderingen van zo dichtbij te kunnen bekijken.
Tijdig reserveren is noodzakelijk om de stelling te beklimmen: www.leuven.be/openkerken
Wie liever met de voeten op de grond blijft, kan de schatkamer gratis bezoeken.
Het altaar is tijdelijk ontdaan van het houten altaarpodium dat er over werd gebouwd. Daardoor kan men op de sokkel van het altaar de gebeitelde namen lezen van de concentratiekampen.

In de Sint-Geertruikerk krijgt men de kans om de toren te beklimmen en de beiaard te bezoeken.
Het is een uitzonderlijke gelegenheid om de ‘toren zonder nagels’ die één van de nog bestaande wonderen van Leuven is, van binnen te bezichtigen.

Dat stenen niet alleen bouwstenen zijn maar ook dragers kunnen zijn van een boodschap, kan men zien in de Sint-Kwintenskerk.
Er zijn restanten van muurschilderingen uit de 15e eeuw te bezichtigen in het koor. Ze stellen de martelingen van de heilige Quintinus voor.

“De blikvanger van Open Kerkendag wordt de trompe l’oeil in de Sint-Michielskerk. Al 350 jaar wacht de Sint-Michielskerk op de bouw van zijn koepel.” vertelt schepen Dirk Vansina. “De architect W. Van Hesius had die ontworpen maar de koepel werd nooit gerealiseerd omwille van stabiliteitsproblemen.”
Tijdens het weekend van Open Kerkendag zal de ‘nooit gebouwde koepel’ binnen in de kerk zichtbaar gemaakt worden door middel van een trompe l’ oeil, gebaseerd op de koepel van de Saint-Aubain kathedraal van Namen.
Een grote foto van het interieur van deze koepel werd tegen het plafond gehesen zodat het lijkt alsof deze er werkelijk staat. Te bezichtigen op zaterdag 3 juni (14 – 22 u) en zondag 4 juni (14- 18 u). De trompe l’oeil heeft een doormeter van 7,5 m en is bevestigd op een hoogte van 25 m.

DSC07160

In Sint Jan De Doper, ook bekend als de Begijnhofkerk, exposeert de fotograaf Frank Bruggeman kunstzinnige foto’s die details van de kerk uitlichten. Er zijn rondleidingen en beiaardier Luc Rombouts bespeelt de beiaard van het Begijnhof.

In OLV van Troost (Pakenhof) in Heverlee kan men de kerk, de bibliotheek en het Mausoleum van de eenzaamheid bezoeken (de begraafplaats van kanunnik Armand Thiery).

In de Sint-Jozefskerk kan je gratis een concert bijwonen.

De abdij van Vlierbeek geeft de unieke kans om op de indrukwekkende gewelven van de abdijkerk te lopen en de toren te bezoeken. Er gaat ook een rondleiding op het kerkhof door.

Ook voor kinderen

In de Begijnhofkerk en in OVL van Troost heeft men een speciale activiteit voor kinderen gepland.
In de Begijnhofkerk kunnen de kinderen op zoek gaan naar dieren in de kerk. En in OLV van Troost is er speciaal voor jonge bezoekers ‘de kruisweg gezien door de ogen van kinderen’.

Voor meer informatie kan je terecht op www.leuven.be/openkerken
Voor inschrijvingen aan het bezoek van de gewelfschilderingen van de Sint-Pieterskerk kan je terecht bij Ingrid Vangampelaere van de stad Leuven.
Ingrid.vangampelaere@leuven.be of 016 27 22 56

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.