Lezing Dirk Draulans over de Leuvense koesterburen

Dirk Draulans

Nooit eerder heeft een diersoort zo’n nefaste invloed op haar leefomgeving gehad als de mens. Andere soorten verdwijnen aan sneltreintempo uit onze natuur. Maar zoals altijd en overal zijn er in de evolutie van het leven naast verliezers ook winnaars: opportunistische soorten die het goed doen in het zog van de superopportunist die wij zijn.

Bioloog Dirk Draulans woont aan de rand van een natuurgebied dat gecreëerd werd als compensatie voor natuur die verloren ging bij de uitbreiding van de Antwerpse haven. Vanuit zijn luie zetel ziet hij zeldzame grutto’s, lepelaars en kiekendieven. Maar hij ziet ook Canadese en Egyptische ganzen die het gebied inpalmen, en hij ziet vossen die natuurbeschermers met een dilemma opzadelen.

In veel regio’s van Vlaanderen lijken de belangen van landbouw, industrie en natuur onverzoenbaar. Natuurliefhebber Draulans beleeft en evalueert de situatie vanop de frontlijn. Hij neemt het standpunt in van de natuurminnaar die meent dat niet alleen kwetsbare mensen, maar ook kwetsbare dieren aandacht verdienen. Projecten zoals de Leuvense koesterburen kaderen in dat streven.

Er is geen ongerepte natuur meer in ons land, er is alleen nog natuur die gedoogd wordt, of die gemaakt wordt op plaatsen waar ze zo min mogelijk in de weg ligt. Dat geldt niet alleen bij ons, maar op veel plaatsen in de wereld. Natuur trekt in een door economie gestuurde maatschappij bijna automatisch aan het kortste eind. Dirk Draulans schetst waarom dat doodjammer is.

Praktisch
20u00, Provinciehuis, Provincieplein 1, Leuven
€ 8 voor leden Natuurpunt, € 10 voor niet-leden

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.