Leuven: Jeugdgemeente van Vlaanderen 2017-2018
In het voorjaar van 2017 lanceerde minister van Jeugd, Sven Gatz voor de vijfde keer een oproep aan alle jeugdraden om hun gemeentebestuur voor te dragen voor de titel van ‘Jeugdgemeente van Vlaanderen’. Op zondag 22 oktober werd in het Jeugdcentrum Castelhof in Dilbeek de nieuwe Jeugdgemeente van Vlaanderen bekend gemaakt. Eeklo en Leuven delen deze eervolle titel.
Sven Gatz:
“Met de prijs voor de Vlaamse Jeugdgemeente bekroon ik één of meer gemeenten of steden voor de inspanningen die ze geleverd hebben voor kinderen en jongeren. Met de prijs wil ik het lokale jeugdbeleid extra in de kijker plaatsen. De prijs moet gemeentebesturen aanmoedigen om te blijven vernieuwen en verbreden in hun beleid. Want de bekroonde gemeente mag zich twee jaar lang Jeugdgemeente of Jeugdstad van Vlaanderen noemen. Proficiat Eeklo en Leuven!”
Op veel aspecten is Leuven een voorbeeld voor Vlaanderen. Er zijn brede, structurele acties, maar ook kleine, plezante activiteiten. De stad werkt multidisciplinair. Daarbij worden kwesties, zoals hangjongeren, niet uit de weg omzeild. Baanbrekend is Kabinet J. Als officiële spreekbuis van de stad probeert Kabinet J alle jongeren te bereiken. Als officiële jeugdraad van stad Leuven kan Kabinet J op vraag van het stadsbestuur rond een bepaald thema een traject zal opzetten om tot een door jongeren gedragen advies te komen. Daarnaast kan Kabinet J ook op eigen initiatief of op vraag van Leuvense jongeren een proces opstarten om een advies te formuleren aan het stadsbestuur. Er volgden al tal van adviezen: over ruimte voor jongeren in de stad, geluidsnormen in jeugdhuizen, verkeersveiligheid, noem maar op. Kabinet J is dus meer dan louter een jeugdraad.
Verder werkt Leuven met deelraden, overlegstructuren rond specifieke thema’s, het jeugdwelzijnsoverleg, stuurgroepen, de jeugdwerkraad en de “mijnLeuven-methodiek”.’ is het jongerenlabel van de jeugddienst. Bij het uitwerken van verschillende projecten wordt steeds gezocht naar betekenisvolle partners. Dat kunnen stadsdiensten zijn, maar ook scholen of lokale organisaties. De meest belangrijke partner is uiteraard de jongere zelf. Vertrekkende van het idee voor én door jongeren staan zij mee aan het stuur van het project of evenement waar ze instappen. Om mijnLeuven zo laagdrempelig mogelijk te houdenzijn er verschillende manieren voor jongeren om ermee in contact te komen. Zo werkt mijnLeuven enerzijds projecten uit waar jongeren meteen kunnen instappen en waarvan de lijnen al redelijk vastliggen. Anderzijds kunnen jongeren ook mee de grondlijnen van projecten bepalen en hebben ze de vrijheid om het uit te voeren op de manier die zij als meest geschikt zien. Om kansen te geven aan de wildste ideeën is er een specifiek projecten- en concertenfonds.
Er is ook structurele ondersteuning van verschillende vernieuwende initiatieven rond duurzaamheid zoals Urban Camping. Elk jaar kan je in Leuven één keer overnachten tijdens de Urban Camping in één van de parken. Overdag worden er allerlei sessies, workshops… over duurzaamheid en klimaat gegeven.
Geschreven door Carolien Coenen en gepost op 24 oktober 2017 onder Jongeren, Nieuws. Deze post werd getagd met jeugdgemeente. Comments Off on Leuven: Jeugdgemeente van Vlaanderen 2017-2018 op dit artikel.Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.