PARCUM opent met tentoonstelling Van de wereld

Leuvens nieuwste museum, PARCUM, opent vandaag officieel de deuren in de historische Abdij van Park. Met de openingstentoonstelling Van de wereld. Beelden van beslotenheid en bevrijding zet PARCUM meteen de toon als hét museum voor religie, kunst en cultuur in Vlaanderen.

PARCUM

Van de wereld onthult verborgen kunstschatten
De tentoonstelling Van de wereld onthult kunstschatten uit kerken, kloosters en abdijen die zelden eerder werden tentoongesteld. Naast de ruim 40 unieke bruiklenen uit zo’n 25 religieuze instellingen, biedt de expo ook ruimte voor interactie met hedendaagse kunst. Tussen het religieus erfgoed prijkt zowel nieuw als bestaand werk van Mario De Brabandere, Marlene Dumas, Ann Veronica Janssens en Gustave Van de Woestyne.
Van de wereld belicht de betekenis van afgezonderd en besloten leven in religieuze context. Eeuwenlang zonderden religieuzen zich af in kloosters, kluizen, bossen en woestijnen, op zoek naar stilte en eenzaamheid, naar zichzelf én naar God. Toch keren zij zich hierbij niet áf van de wereld, integendeel, zij staan wel degelijk ín de wereld. In hun zoektocht naar God groeien ze van beslotenheid naar bevrijding, en leggen ze tegelijk een weg af van deze wereld naar een andere. Daarin speelt het gebruik van beelden een belangrijke rol.

PARCUM stimuleert dialoog
Ook vandaag zijn mensen op zoek naar rust en bezinning, weg van alle prikkels. PARCUM zet religieus erfgoed midden in de samenleving van vandaag. “Religieus erfgoed omvat meer dan alleen religie, maar gaat ook over heel universele thema’s zoals angst, schuld, relaties of zingeving. Als dialoogmuseum zetten we bewust in op de wisselwerking tussen hedendaagse mondiale thema’s en religieus erfgoed, en de dialoog tussen mensen van allerlei achtergronden, culturen en leeftijden”, aldus curator Liesbet Kusters.

Historische trekpleister Abdij van Park
Het nieuwe museum is gevestigd in de pas gerestaureerde zalen van de Abdij van Park. Deze historische trekpleister ligt op een boogscheut van hartje Leuven en is één van de best bewaarde abdijcomplexen in Europa. Met de opening van PARCUM krijgt het publiek voor het eerst sinds lang weer toegang tot het claustrum van de abdij.

Van de wereld. Beelden van beslotenheid en bevrijding is te zien in PARCUM van 25 oktober 2017 tot en met 25 februari 2018. Meer info op www.parcum.be.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.