Quiz & toneel in Leuvens dialect = LEIVESEN ACHTENEUN

Zaterdag 18 november biedt de stadsschouwburg een ganse namiddag vermaak in het Leuvens dialect. Het programma start met een quiz in en over het Leuvens dialect.
Traditioneel staan/ zitten er twee ploegen tegenover mekaar: de ene is de ploeg van “Louis en de maskes” waarbij burgemeester Tobback zich laat omringen door drie Leuvense dames-politici. Zij nemen het op tegen de ploeg van deken Dirk De Gendt. Zijn ploeg heet “den dieëken en z’n akoliete” en bestaat uit drie heren actieve politici, uiteraard van een ‘andere kleur’. Amusement verzekerd! Daar staan de vele vorige edities borg voor.

Daarna brengt “den Akademie van ’t Leives” een toneelstuk, eveneens volledig in het ‘Leives’ dialect. Regisseur Flory Vloebergs neemt ons mee naar de rosse buurt van het ‘Vougelstroike (Vogelstraatje). Scenario: In het ‘huis van lichte zeden’ van madame Claude gaat alles zijn dagelijkse gangetje. De meisjes hebben veel werk en doen alles wat ze kunnen voor hun madame. Tot op de dag dat madame Claude zwaar ziek wordt en er een oplossing moet gezocht worden om het bordeel verder open te houden. Dat loopt niet van een leien dakje en blijft maar duren tot een van de belangrijkste klanten er zich mee bemoeit. De meisjes willen wel blijven, maar willen ook graag hun zegje hebben in de toekomstige aanpak van hun ‘kabardousjke’. Welke oplossing er uit de bus komt vertellen wij hier lekker niet. Je komt dus best kijken en luisteren naar “Madame Claude van et Vougelstroike”.

Inkomkaarten kopen en plaatsen reserveren voor deze vertoning (5 €) kunt u bij de ticketdienst van de stad, vooraan in het gebouw Tweebronnen, ingang Rijschoolstraat.

Ter plaatse verneemt u ook meer over de lessen ‘Leuvens dialect voor iedereen’ die zullen van start gaan vanaf 22 november in het stadhuis. Deelname is gratis maar inschrijven is noodzakelijk. U vindt kortelings alle informatie hierover op deze website.

Eela Voor! Ge meigt gerist zoën! Gelak as woële geboud zèn, verjet et moo!

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.