Leuven krijgt een nieuwe vredesbeiaard

Het is een feit. De nieuwe vredesbeiaard in Abdij van Park komt er. Dankzij bijdragen van velen – bedrijven, particulieren, organisaties en verenigingen uit Leuven en Neuss – is het totaalbedrag voor de 40 klokken bijna gehaald. Op 11 november 2018 rond 11 uur zal deze nieuwe beiaard zijn vredesboodschap de wereld in sturen. 100 jaar nadat de klokken in België, Frankrijk en Nederland luidden om de herwonnen vrede te vieren, zal deze nieuwe Leuvense vredesbeiaard door cultuur verbinden wat ooit door vuur gescheiden werd. Klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts krijgt de opdracht voor de historische reconstructie.

vredesbeiaard

Succesvolle fundraising
“Mogen deze klokken vrede en samenhorigheid doen groeien. Draag samen met ons bij tot een internationaal vredesverhaal en geef je steun voor een nieuwe vredesbeiaard voor de Abdij van Park in Leuven.” Dat is waar de stad Leuven en de stad Neuss samen toe opriepen een jaar geleden.

En het liep fantastisch. Dankzij bedrijven, particulieren, organisaties en verenigingen uit Leuven en Neuss is op dit moment maar liefst 430.000 euro verzameld. Alle 23 kleine klokken hebben een peter of meter gevonden en van de 17 grote klokken zijn er al 12 definitief toegewezen. De nieuwe vredesbeiaard heeft ook al 51 vredespartners en 146 sympathisanten rond zich verzameld. De fundraising zal nog een tijdje doorlopen om nog meer mensen en organisaties aan de vredesbeiaard te verbinden.

“We zijn enorm blij, trots en dankbaar dat zovelen zich aangesproken voelen door dit vredesverhaal. Deze campagne toont voor mij echt aan dat cultuur verbindt en dat we door samen te werken veel kunnen bereiken. Heel veel dank dus aan iedereen die al heeft bijgedragen. En het mooie van dit project is dat we via de muziek iedereen blijvend aan deze vredesmissie kunnen doen denken,” aldus schepen van cultuur Denise Vandevoort.

Historische reconstructie door klokkengieterij Eijsbouts
Op basis van de positieve resultaten besliste het college van burgemeester en schepenen in de zitting van juni 2017 om het project uit te voeren. Koninklijke Eijsbouts, een klokkengieterij in het Nederlandse Asten (Noord-Brabant) zal de vredesbeiaard vervaardigen. Het gieten van de klokken en klepels, de fabricatie en montage van het klavier en de automaat, de ophangwerken en de tractuur, en tot slot de bouw van de klavierkamer zullen in totaal 574.000 euro, inclusief btw, kosten.

Het nieuwe instrument wordt een getrouwe reconstructie van de beiaard van de Amsterdamse stadsklokkengieterij van Claes Noorden en Jan Albert de Grave, die vanaf 1730 in de abdijtoren hing. Dit instrument ging ten onder in 1914 toen het in de Leuvense Sint-Pieterskerk hing.

“Gelukkig bleven schetsen van de oorspronkelijke klokken bewaard. Daardoor zal deze Leuvense vredesbeiaard, het eerste Belgische voorbeeld zijn van een reconstructie van een instrument uit de bloeiperiode van de beiaardcultuur. Bovendien zal Leuven dan als enige stad in de lage landen vijf zingende torens hebben en mogen we ook terecht van Leuven als beiaardstad spreken,” zegt schepen Vandevoort.

Timing project

  • In januari en februari zullen de 40 gietvormen, met hierop de opschriften die de peters en meters van de klokken hebben gekozen, gebouwd worden.
  • In maart en april zullen de klokken gegoten worden in verschillende gietsessies. De schenkers en de pers worden uitgenodigd om een sessie bij te wonen.
  • Het stemmen van de klokken zal plaatsvinden in mei en juni. Dat zal gebeuren in de middentoonstemming, de gebruikelijke muzikale stemming in het begin van de 18de eeuw.
  • Vanaf 15 augustus starten de werkzaamheden ter plaatse: het plaatsen van de klokkenstoel, de bouw van de klavierkamer en de montage van de klokken, klepels en het speelmechanisme.
  • Op 1 oktober is de beiaard speelklaar en kan hij getest worden, zodat hij helemaal ingespeeld is voor de inhuldigingsconcerten van 11 november.

Schenkers en andere geïnteresseerden kunnen dit boeiende wordingsproces van de vredesbeiaard via de nieuwsbrief en de sociale media van Erfgoedcel Leuven op de voet volgen. Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via vredesbeiaard@leuven.be.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.