Gastrobar Hop: nieuwe culinaire aanwinst voor de Leuvense Vaartkom

De florerende Vaartkom heeft er sinds februari van dit jaar een culinaire hotspot bij! Naast het gastronomische tapasrestaurant Zappaz en het vegetarische restaurant Noordoever is er nu ook Gastrobar HOP. Deze nieuwe zaak heeft ;zoals de naam al een beetje laat uitschijnen; bier als thema maar uiteraard krijgt wijn er ook een plaats.

Aan het roer staat Bram Verbeken die zijn culinaire strepen in het verleden al verdiend heeft in het bekende Leuvense restaurant Zarza. Verbeken heeft een passie voor bier en koken en werd niet voor niets bekroond tot “bierkok van Vlaams-Brabant”.
Gastrobar Hop staat voor bistronomie en is een ode aan onze eetcultuur en aan ons bier.
Het restaurant ligt dan ook niet toevallig in de schaduw van de voormalige brouwerij De Hoorn, de oude bakermat van Stella Artois, met halvelings zicht op de Vaart. Bij mooi weer kan je er ook buiten eten maar toen mijn vriend en ik er waren was het helaas geen terrasjesweer. Desalniettemin was het binnen in het moderne pand heel gezellig toeven. We werden hartelijk ontvangen in het stijlvolle interieur dat uitblinkt in eenvoud en soberheid. De tafeltjes hebben allen zicht op de open keuken en de plaatsen aan de toog zitten er zelfs bovenop.

De beperkte menukaart is opgedeeld in ‘4 “bites” en 3 hoofdgerechten en als afsluiter een dessert of een selectie kazen. Je hebt dus de keuze uit een kleine service met twee bites, een hoofdgerecht en een dessert of een “all-in” met vier bites, een hoofdgerecht en dessert. Mijn vriend en ik kozen voor deze laatste optie. Daarnaast heb je ook de keuze om elke gerecht te laten vergezellen van een bijpassend wijntje of biertje maar voor mij is 1 glas wijn al meer dan voldoende.

We startten de avond zoals het hoort met een aperitief en in ons geval een niet-alcoholische versie. De keuze van mijn vriend viel op Energibajer, een Deens blond biertje met een alcoholgehalte van 0.00. Ikzelf koos voor Seedlip garden, een alcoholvrije gin-tonic.
Het dinnermenu ging van start met een heerlijke amuse: een krokant belegd wafelhapje.
Aangezien mijn vriend en ik enkel vis en gevogelte eten, werd de eerste “bite” die normaalgezien uit natuurkalf bestond voor ons vervangen door kabeljauw. Het resulteerde in een smaakvol en verfijnd visgerechtje met jonge bloemkool en mierikswortel.
De tweede bite was er eentje met noordzeekrab, zuring, citrus en frekeeh, werkelijk een mooi groen gedresseerd plaatje dat ook heerlijk smaakte. De derde bite bestond uit gerookte kabeljauw, daslook, beurre noisette en crispy aardappel. Héél lekker!
De vierde en laatste bite tenslotte was op en top Vlaams want had als hoofdingrediënt witte asperge, geserveerd met ei, oude Reypenaerkaas, gerookte tijm en hazelnoot. Mijn persoonlijke favoriet aangezien ik dol ben op asperges!

Voor het hoofdgerecht had ik mijn oog uiteraard laten vallen op de groene asperge “de pays” (leve het aspergeseizoen!) en mijn vriend had de kippenoester gekozen. De groene asperges werden geserveerd met ricotta, courgette, citroenmelisse, paprika en cashewnoot, een uitstekende smaakcombinatie. Het hoofdgerecht van mijn vriend bestond naast kippenoester uit een mix van tuinboon, wortel, sumac, limoen en gremolata. Beide hoofdgerechten waren net zoals de andere gerechtjes heel mooi gepresenteerd en smaakten voortreffelijk.

Voor ons liever geen kazen als dessert, dus kozen we steevast voor het zoete nagerecht en dat was hier een heerlijke compositie van rabarber, witte chocolade, amandel, specerijen en blanche de Namur.

Afronden deden we met een kopje koffie en een ontspannend theetje (“herbal relaxation”), beiden zorgvuldig geselecteerd door Koffie Onan). Als versnapering bij de koffie en thee kregen we een overheerlijk chocolaatje (van bij Chocobolic, een ambachtelijke chocolaterie uit Boutersem, die gerund wordt door de vrouw van de chef-kok)
Het chocolaatje was een ware streling voor mijn smaakpapillen en de perfecte afsluiter van een heerlijk diner!

Leuven is een culinaire parel rijker, HOP, allen daarheen! :)

Dinner @ Gastrobar Hop - Leuven

Dinner @ Gastrobar Hop - Leuven

Dinner @ Gastrobar Hop - Leuven

Dinner @ Gastrobar Hop - Leuven

Dinner @ Gastrobar Hop - Leuven

Dinner @ Gastrobar Hop - Leuven

Dinner @ Gastrobar Hop - Leuven

Dinner @ Gastrobar Hop - Leuven

Dinner @ Gastrobar Hop - Leuven

Dinner @ Gastrobar Hop - Leuven

Dinner @ Gastrobar Hop - Leuven

Dinner @ Gastrobar Hop - Leuven

Dinner @ Gastrobar Hop - Leuven

Praktisch:
HOP Gastrobar
Vaartkom 1A
3000 Leuven
Tel: +32 16 356153
e-mail: info@hop-gastrobar.be
website: https://hopgastrobar.be/
Open voor lunch van 12u tot 14u en dinner van 18:30 tot 22:00u op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. Op zaterdag open voor dinner van 18u30 tot 22u. Gesloten op woensdag en zondag.

Bookmark and Share

Er zijn 2 reacties op “Gastrobar Hop: nieuwe culinaire aanwinst voor de Leuvense Vaartkom”

Ode
(on juni 11th, 2018 at 13:38)

Hallokes, Kan je daar ook een prijskaartje aan kleven ? Bedankt hiervoor.

 
Carolien Coenen
(on augustus 7th, 2018 at 15:02)

De prijzen vind je op hun website.