Chinees nieuwjaar

Zaterdagmiddag trok een traditioneel Chinese leeuwendans doorheen het stadscentrum om het Chinese nieuwjaar te vieren.

Het was de eerste keer dat er een leeuwendans uitgevoerd werd.  De kleurrijke leeuwen werden eerst op het Martelarenplein gezegend en trokken dan al dansend door de Diestestraat.  Onderweg stopten ze aan meerdere winkels om een papieren krop sla te verorberen. Ze bijten de krop stuk en spuwen vervolgens de restjes uit.  Door dit ritueel brengen ze je het hele jaar geluk en voorspoed toe.

Deze leeuwendans is een eeuwenoude Chinese traditie en de Chinese gemeenschap in Leuven was dan ook heel trots om deze traditie nu ook naar Leuven te brengen.  De dansende leeuwen werden gevolgd door zwaaidanseressen en de optocht werd afgesloten door de Leuvense reus Da Tong.

IMG_4038

 

IMG_4028

 

IMG_4036

IMG_4051

 

IMG_4021

De hele stoet hield halt voor het Leuvense stadhuis waar er nog extra optredens waren, alsook kong fu demonstraties. De aanwezigen konden genieten van wat gemberthee.  Volgens Nihoa Leuven deelde op deze manier de Chinese gemeenschap haar nieuwjaarsvreugde en rijke cultuur met de Leuvenaren.

Het jaar van het varken werd in elk geval feestelijk ingezet.

IMG_4057

 

IMG_4062

IMG_4071 IMG_4090 IMG_4072

IMG_4077

IMG_4081 IMG_4040 IMG_4086

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “Chinees nieuwjaar”

Nihao Leuven
(on februari 17th, 2019 at 23:47)

Wat een prachtig artikel, bedankt! Het heeft ons veel tijd en energie gekost om de Chinese nieuwjaarsoptocht te organiseren. We zijn ook verrast van hoeveel mensen het leuk hebben gevonden. We willen eigenlijk de vier leeuwen dansers bedanken voor de inspanningen, mogen we alsjeblieft een van de foto’s gebruiken om T-shirt te maken? Alvast bedankt voor je antwoord, Mvg, vrijwilligers van Nihao Leuven (een vereniging die de banden tussen Chinese en plaatselijke mensen wenst aan te halen.)