Het Land aan de Overkant

Het Land aan de Overkant is reeds 15 jaar een gevestigde waarde in de Leuvense horeca. Hoog tijd dus voor een nieuwe uitdaging, zo moeten de eigenaars (Luc Roelandt – sommelier, Patrick Wijns en Wim Dejonghe – chef) gedacht hebben. Ze kregen de kans om het pand naast het restaurant aan te kopen. Deze woning werd volledig gestript en hier is nu de gloednieuwe open keuken terug te vinden, alsook de gastentafel. Het harde werk heeft zijn vruchten afgeworpen, de nieuwe keuken is erg licht en ruim en is – vanzelfsprekend – uitgerust met alle snufjes die tegenwoordig in een restaurant van dit niveau terug te vinden zijn (teppanyaki, lage temperatuurplaten, warmhoudlades en de Green Egg).

Het Land aan de overkant (124)

Het Land aan de overkant (8)

“Eten moet plezant zijn”, zo redeneren ze bij het Land aan de Overkant, en om deze eetervaring nog nét dat tikje specialer te maken, installeerden ze een gastentafel vlak bij de open keuken. Gezelschappen van vier tot tien personen kunnen hier dineren met zicht op de keukenploeg in actie. Een unicum in Leuven! In de keuken wordt ernaar gestreefd om zoveel mogelijk te werken met lokale producten, de chef wil een creatief gerecht op tafel zetten maar zonder te exclusief te zijn, pure smaken van kwalitatief hoogstaande ingrediënten doen de gerechten stralen.

DSC_0019

We hebben kunnen genieten van een heerlijke lunch. Tijdens het aperitief vertelde sommelier Luc ons gepassioneerd over de drijfveren en ambities van het Land aan de Overkant. Hieruit was duidelijk op te maken dat het team jong en dynamisch is, voortdurend op zoek naar vernieuwing. De lunch zelf hebben we genuttigd op het terras, een oase van rust, het is er aangenaam vertoeven. We startten met een stukje vis, makreel met komkommer, ricotta en gin. Een mooi bord, frisse smaken en perfect in balans. De wijn die hierbij geserveerd werd, viel eveneens erg in de smaak (Eric Texier, Rouletabulle, 2013, Rhône, France).

DSC_0024

Hierna volgde een bijzonder mals stukje varken – traag gegaard in zoutkorst en Espelette peper – vergezeld door een wokschotel die asperges, spinazie en txistorra (een worstenspecialiteit uit het Baskenland) combineerde. Opnieuw een heerlijke creatie. Hierbij werd een wijn geserveerd van de hand van ‘druiventovenaar’ Antony Tortul (La Sorga, Ah!Ramon!, 2013, Languedoc, France). Hij laat ‘vergeten’ druivensoorten opnieuw schitteren en deed dat met deze wijn voortreffelijk.

DSC_0025

Het dessert bestond uit een combinatie van aardbei en rabarber, op 2 manieren. Dit gerecht paste perfect bij de zwoele temperaturen, slechts lichtjes zoet maar vooral heerlijk fris. De licht sprankelende wijn (Anselmo Mendes, Alvarinho Contacto, 2013, Vinho Verde, Portugal) die hierbij geserveerd werd, maakte het geheel af.

DSC_0028

De koffie nadien mocht natuurlijk niet ontbreken, en wie nog een goestingske had, kon zich tegoed doen aan de gourmandises die erbij geserveerd werden.

Ik was aangenaam verrast door het Land aan de Overkant. Dit restaurant zit in een hogere prijsklasse, maar heeft absoluut een goede prijs-kwaliteit verhouding. Er wordt met liefde gekookt, en dat kan je zowel proeven als zien. Niet enkel zijn de gerechten van uitstekende kwaliteit, maar ook het gebruikte servies getuigt van een persoonlijke toets (o.a. Serax, en de handgemaakte (!) messen van ambachtsman Tim Wagendorp).

Nodig enkele vrienden uit en reserveer een plekje aan de gastentafel, benen onder tafel en genieten maar!

Praktisch
Léon Schreursvest 85
mogelijkheid tot gratis parkeren, meer info op de website
openingsuren: 12-14u en 19-21u
gesloten: zaterdagmiddag, zondag en maandag
016 22 61 81
website

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.