Tapas bij Merkat

Heerlijk nieuw concept in de Muntstraat van de uitbaters van de Essenciel.

Het is duidelijk de uitbaters van de Essenciel hun culinaire creativiteit niet volledig kwijt konden in hun eigen restaurant. Dus namen ze het aanpalende pand (waar vroeger frituur Fonske gevestigd was) over en gaven ze dit pand een total make-over. Het resultaat is een klein, gezellig restaurant met een open keuken die er piekfijn bij ligt.

Naast de (vrij beperkte) menukaart zijn er ook suggesties, geschreven op de grote krijtborden aan de muur. Het personeel doet echt haar uiterste best om de klanten zo goed mogelijk te bedienen. Nog voordat we ons goed en wel over de menukaart hadden gebogen, kwam de eerste serveerster al vragen of we iets wilden bestellen en nog geen twee minuten later stond de tweede serveerster aan onze tafel met dezelfde vraag. Misschien beter afspreken wie welke tafels bedient. ;-) Maar wie zijn wij om te klagen over een overijverige bediening?

Het concept van Merkat knoopt aan bij de laatste mode op restaurantvlak: food sharing. Een concept dat ik bijzonder kan smaken, want het laat toe te proeven van veel verschillende gerechtjes. En ondanks de eerder beperkte menukaart was het toch nog moeilijk kiezen. Alles klonk even lekker. Uiteindelijk stelden we een diner samen met de volgende gerechten: octopus met amandelen, chipirones, aardappel met gerookte forel, tortilla, arroz negre, krokant buikspek, gelakte bonito, Iberico kroketjes en entrecôte. Uiteraard dronken wij bij dit alles een lekker flesje witte wijn. Natuurlijk konden we het niet laten de avond af te ronden met een paar dessertjes, waaronder een werkelijk verrukkelijke crema catalana.

Elk gerechtje was heerlijk, met een fijne balans aan smaken, geïnspireerd op de Spaanse keuken. Dé uitschieter van de avond was het krokant buikspek. Zó ongelooflijk lekker dat we niet anders konden dan dit gerechtje opnieuw bestellen. Het food sharing concept maakt dat je op eender welk moment een extra gerechtje kan bestellen tot je honger gestild is. Het was nooit lang wachten tot het volgende gerechtje voor onze neus werd neergezet. Lekker makkelijk!

Enige verbeterpunt: voor mij persoonlijk was het er een beetje te koud tijdens ons bezoek. Als de temperatuur van de chauffage was hoger had gestaan, was dit werkelijk een perfecte avond geweest.

Wie bij Merkat wil gaan eten, maakt best een reservatie, want veel tafeltjes zijn er niet.

octopus met amandelen

aardappel met gerookte forel

tortilla

arroz negre

krokant buikspek

gelakte bonito

Iberico kroketjes

entrecôte

postres

Praktisch
Muntstraat 25, 3000 Leuven
http://www.merkat.be/
0474 / 26 18 64

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.