Archief voor ‘Archeologie’

Open kerkendag

Zondag 4 juni vindt in gans Vlaanderen de tiende Open Kerkendag plaats. In Leuven en omgeving openen acht kerken hun deuren voor het grote publiek. Thema is dit jaar ‘zet stenen in beweging’.

In de Sint-Pieterskerk zijn de gewelfschilderingen in detail te bewonderen. Geïnteresseerden zonder hoogtevrees kunnen de stellingen beklimmen (180 treden). Het is een unieke kans om die schilderingen van zo dichtbij te kunnen bekijken.
Tijdig reserveren is noodzakelijk om de stelling te beklimmen: www.leuven.be/openkerken
Wie liever met de voeten op de grond blijft, kan de schatkamer gratis bezoeken.
Het altaar is tijdelijk ontdaan van het houten altaarpodium dat er over werd gebouwd. Daardoor kan men op de sokkel van het altaar de gebeitelde namen lezen van de concentratiekampen.

In de Sint-Geertruikerk krijgt men de kans om de toren te beklimmen en de beiaard te bezoeken.
Het is een uitzonderlijke gelegenheid om de ‘toren zonder nagels’ die één van de nog bestaande wonderen van Leuven is, van binnen te bezichtigen.

Dat stenen niet alleen bouwstenen zijn maar ook dragers kunnen zijn van een boodschap, kan men zien in de Sint-Kwintenskerk.
Er zijn restanten van muurschilderingen uit de 15e eeuw te bezichtigen in het koor. Ze stellen de martelingen van de heilige Quintinus voor.

“De blikvanger van Open Kerkendag wordt de trompe l’oeil in de Sint-Michielskerk. Al 350 jaar wacht de Sint-Michielskerk op de bouw van zijn koepel.” vertelt schepen Dirk Vansina. “De architect W. Van Hesius had die ontworpen maar de koepel werd nooit gerealiseerd omwille van stabiliteitsproblemen.”
Tijdens het weekend van Open Kerkendag zal de ‘nooit gebouwde koepel’ binnen in de kerk zichtbaar gemaakt worden door middel van een trompe l’ oeil, gebaseerd op de koepel van de Saint-Aubain kathedraal van Namen.
Een grote foto van het interieur van deze koepel werd tegen het plafond gehesen zodat het lijkt alsof deze er werkelijk staat. Te bezichtigen op zaterdag 3 juni (14 – 22 u) en zondag 4 juni (14- 18 u). De trompe l’oeil heeft een doormeter van 7,5 m en is bevestigd op een hoogte van 25 m.

DSC07160

In Sint Jan De Doper, ook bekend als de Begijnhofkerk, exposeert de fotograaf Frank Bruggeman kunstzinnige foto’s die details van de kerk uitlichten. Er zijn rondleidingen en beiaardier Luc Rombouts bespeelt de beiaard van het Begijnhof.

In OLV van Troost (Pakenhof) in Heverlee kan men de kerk, de bibliotheek en het Mausoleum van de eenzaamheid bezoeken (de begraafplaats van kanunnik Armand Thiery).

In de Sint-Jozefskerk kan je gratis een concert bijwonen.

De abdij van Vlierbeek geeft de unieke kans om op de indrukwekkende gewelven van de abdijkerk te lopen en de toren te bezoeken. Er gaat ook een rondleiding op het kerkhof door.

Ook voor kinderen

In de Begijnhofkerk en in OVL van Troost heeft men een speciale activiteit voor kinderen gepland.
In de Begijnhofkerk kunnen de kinderen op zoek gaan naar dieren in de kerk. En in OLV van Troost is er speciaal voor jonge bezoekers ‘de kruisweg gezien door de ogen van kinderen’.

Voor meer informatie kan je terecht op www.leuven.be/openkerken
Voor inschrijvingen aan het bezoek van de gewelfschilderingen van de Sint-Pieterskerk kan je terecht bij Ingrid Vangampelaere van de stad Leuven.
Ingrid.vangampelaere@leuven.be of 016 27 22 56

Archeologische vondsten in de buurt van het Klein Begijnhof

Meer precies: op de voormalige Bottelarijsite van Stella Artois deden onderzoekers enkele interessante vondsten.
De Leuvenaars waren door de dienst Erfgoed uitgenodigd om die op zondag 9 oktober van dichtbij te komen bekijken. Het was wel even wachten omwille van het groot aantal geïnteresseerden.

IMG_1

Maar dan werden wij opgevangen door een drietal ervaren gidsen die ons, in groepjes van een 15-tal personen een klare en duidelijke uitleg gaven via panelen en foto’s.

IMG_3

IMG_4

IMG_2

Daarna konden we met eigen ogen aanschouwen wat erop de site zelf te zien was. Het zijn restanten van de 17de eeuwse begijnhofkerk (Sint-Catharinakerk) en infirmerie, maar ook skeletten en aardewerk. Noteer dat er hier toen niet minder dan 90 begijnen leefden.

IMG_5

IMG_6

Wetenschappers zullen het gevonden materiaal verder onderzoeken, analyseren en dateren. De onderzoekers verwachten van nog oudere vondsten te doen, wat een belangrijke bijdrage zou leveren aan de geschiedenis van het Klein Begijnhof dat in de 13de eeuw is ontstaan.
Zie ook de publicaties hierover van het “Leuvens Historisch Genootschap”.

En de reiger in de buurt? Hij trok er zich niets van aan…

IMG_7

Zes waardevolle brandglasramen van Parkabdij terug uit de VS

De terugkeer van zes brandglasramen uit de VS naar de Abdij van Park, is de aanleiding voor deze tentoonstelling in het stadhuis. De glasramen zijn 17e- eeuwse topstukken van de Leuvense meester-glazenier Jan De Caumont (1577-1659). Tevens krijg je een beeld van de inspanningen die werden geleverd om de verblijfplaats van de glasramen te achterhalen.

IMG_0061

IMG_0058

De tentoonstelling presenteert één glasraam (middenpaneel) uit Yale University Art Gallery (New York), één centraal paneel dat zich al in de abdij bevond evenals twee zogenaamde glasraamtriptieken uit Corcoran Washington.
In de schatkamer van het stadhuis vind je originele documenten uit de archieven van de Parkabdij en van de stad en nieuwe filmpjes die bijzondere getuigen aan het woord laten. Een tijdslijn geeft je inzage in de internationale omzwervingen van deze unieke reeks glasramen, die destijds 41 stuks telde en in de periode 1635-1644 werd vervaardigd voor de kloostergangen van de Abdij van Park in Heverlee.

IMG_0086

Mede dankzij de Vrienden van de Abdij van Park zijn inmiddels 21 van de 41 glasramen terug in Leuven. Ze zullen in de nabije toekomst gerestaureerd en teruggehangen worden op hun oorspronkelijke plaats: de kloostergangen van de Abdij van Park.

Op de website www.parkabdij.be/glasramen, alsook op www.facebook.com/Parkabdij houden de Vrienden van de Abdij van Park je op de hoogte van de resultaten van de fondsenwerving.

De tentoonstelling loopt van 8 t.e.m. 29 september 2016 in het stadhuis van Leuven.
Gratis toegang, open van woensdag tot zondag, telkens van 11 tot 18 uur.
Met gids, maximum 15 personen per keer.

“Het Tafelrond” wordt nu vrijdag geopend met een klank- en lichtspektakel

Het gebouw “Het Tafelrond” wordt officieel in gebruik genomen nu vrijdag 1 juli.

Er wordt deze dagen nog flink gewerkt om stellingen en afsluitingen te verwijderen en alles in gereedheid te brengen voor de feestelijke inhuldiging.

2016-06-28 Foto 1

Het prachtig gerestaureerde gebouw wordt nu vrijdagavond in de kijker geplaatst met een klank- en lichtspektakel.
Er zullen twee voorstellingen zijn: eentje om 22u45 en eentje om 23u30.

2016-06-28 Foto 2
Bijna klaar!

“De voorlopige bescherming als stadsgezicht en de prachtige renovatie van Het Tafelrond zijn redenen genoeg om deze iconische gebeurtenissen met enige grandeur in de belangstelling te brengen. Het gebouw en zijn rijke geschiedenis zullen door middel van lichtprojectie en mappingtechnieken aangevuld met allerlei speciale effecten, letterlijk met een knal onder de aandacht worden gebracht”, zegt schepen Dirk Vansina. “De vier levens van Het Tafelrond komen in de projectie aan bod. Aan de hand van livemuziek zullen de verschillende tijdsperiodes geëvoceerd worden.

“Om de opening extra feestelijk te maken trakteert de stad tijdens de voorstellingen op een drankje. Iedereen is uitgenodigd om dit belangrijke moment voor Leuven mee te maken.”, aldus nog schepen Vansina.

En wat valt nu op?

Het wit-witte Tafelrond steekt af tegen het “wit-geweest” stadhuis.
Maar binnen een goed jaar zie je het verschil bijna niet meer. Kijk maar naar het Petrusbeeld dat de zij-ingang van de Sint-Pieterskerk siert…

2016-06-28 Foto 3

Thomas Berg wandeling / Nieuwe Roman Jo Claes

Brugge mag dan Pieter Aspe hebben en commissaris Van In, met Jo Claes en hoofdinspecteur Thomas Berg heeft Leuven een meer dan waardige tegenhanger. Voor lezers van het misdaadgenre is Jo Claes al lang geen onbekende meer. In zijn reeks misdaadromans met Thomas Berg als hoofdpersonage zijn intussen al negen delen verschenen.

Zijn boeken zijn niet alleen bijzonder spannend en vlot geschreven, voor Leuvenaars hebben ze ook een extra dimensie. De stad is immers meer dan een achtergrond of een decor voor het verhaal, haar straten en pleinen, handelszaken en bezienswaardigheden spelen een belangrijke rol.

Naar aanleiding van de release van het nieuwe boek van Jo Claes ‘Voor wie de klok slaat’ organiseerde Standaard Boekhandel Leuven Diestsestraat ook dit jaar weer een Thomas Berg-wandeling; een literaire wandeling doorheen Leuven gebaseerd op het werk van Jo Claes. Misschien niet zo spannend, maar minstens even boeiend. Gidsen van dienst waren Marleen Roymans en Pieter Sermeus.

Jo Claes signeerde die dag ook zijn nieuwste pageturner: “Voor wie de klok slaat”:

Thoma Berg wandeling / Nwe Roman Jo Claes

Thoma Berg wandeling / Nwe Roman Jo Claes

Thoma Berg wandeling / Nwe Roman Jo Claes

Thoma Berg wandeling / Nwe Roman Jo Claes

Thoma Berg wandeling / Nwe Roman Jo Claes

Thoma Berg wandeling / Nwe Roman Jo Claes

Thoma Berg wandeling / Nwe Roman Jo Claes

Thoma Berg wandeling / Nwe Roman Jo Claes

Vrijwilligers gezocht voor archiefonderzoek voor Wederopbouwproject

Het Groot Wederopbouwproject van Erfgoedcel Leuven zoekt vrijwilligers. In 2018 herdenkt Leuven de wederopbouw op het einde van WO I. Wil jij graag als vrijwilliger meewerken aan dit grote project? Meld je dan aan bij het stadsarchief en help mee met het verzamelen, inventariseren en digitaliseren van het archiefmateriaal.

Naar aanleiding van 100 jaar WO I organiseerde de stad al verschillende herdenkingsinitiatieven in de loop van 2014 en 2015. Zeker de Brand van Leuven eind augustus 1914 kreeg hierbij veel aandacht. In 2018 wil Leuven deze herdenkingsperiode afsluiten met een tentoonstelling, een straatevenement en een colloquium die alle drie focussen op de wederopbouw van de stad en op het toenmalige dagelijkse leven in Leuven. Daarom luidt de overkoepelende werktitel: 1918 Overle(u)ven 2018.

Meer informatie

online-dagboek-brand-van-leuven-in-1914
Het online dagboek over de brand van Leuven

Zesde Straathistories belicht de Frederik Lintsstraat

De nieuwe, zesde publicatie in de reeks ‘Straathistories, Leuvense buurten in woord en beeld’ is een feit. Het buurtcomité Flints beschrijft hierin de geschiedenis, evolutie en toekomst van de Frederik Lintsstraat in Leuven. Deze zesde Straathistories is voor 5 euro te koop in de buurt zelf, in de Bib Leuven of bij Toerisme Leuven.

In de reeks ‘Straathistories, Leuvense buurten in woord en beeld’ gaan bewoners of buurtcomités van Leuven onder begeleiding van de Erfgoedcel Leuven zelf op zoek naar het erfgoed, de geschiedenis en de evolutie in hun straat of buurt om ze uiteindelijk te kunnen optekenen in een brochure. Na de Vaartkom, de Opvoedingsstraat en omgeving, het Groot Redingenhof, de Wijgmalenhoek en het Nieuw Kwartier, vormt nu de Fredrik Lintsstraat in de Leuvense binnenstad het onderwerp van de zesde Straathistories. Drie bewoners groeven hiervoor een jaar lang naar de geschiedenis, verhalen en evolutie van hun straat.

De Frederik Lintsstraat is een veelzijdige straat met een lange, interessante en soms bewogen geschiedenis. Ze splitst zich op in drie delen: het oudste en studentikoze deel tussen de Vlamingenstraat en de Vesaliusstraat, het vrij drukke doorsteekluik tussen Vesaliusstraat en de rotonde en het rustigere deel tussen de rotonde en de Geldenaaksevest. Bewoners en studenten wonen er naast elkaar. Het woonzorgcentrum Edouard Remy, het OCMW en de grote open (parkeer)vlakte in het midden van de straat herinneren aan de zorgstraat die de Frederik Lintsstraat ooit was.

Sinds 2009 is er in de straat een buurtcomité actief. Dit comité breidt jaar na jaar uit en organiseert meer en meer activiteiten. Na enkele buurtfeesten tijdens de autoloze zondagen, schakelden ze in 2015 een versnelling hoger. Ze organiseerden hun eerste nieuwjaarsreceptie en in oktober haalden ze zelfs het nationale nieuws met hun slaapmutsactie voor meer begrip en respect tussen bewoners en studenten. Met de begeleiding en steun van de erfgoedcel van de stad Leuven werkten enkele leden het voorbije jaar aan hun Straathistories van de Frederik Lintsstraat. Ze belichten hierin het ontstaan en de ontwikkeling van de straat en bundelen de verhalen van de oudere buurtbewoners. Dankzij de interviews, burengesprekken en het archieven- en stadsplannenonderzoek verzamelden ze ook allerlei wetenswaardigheden over de Vleminckxkapel, de talrijke zorginstellingen, Edouard Remy en Frederik Lints. Het resultaat kan iedereen nu zelf nalezen in de publicatie. Deze zesde editie van Straathistories telt 72 pagina’s en een 100-tal foto’s die verzameld werden vanuit het archievenonderzoek in het stadsarchief enerzijds en bij privépersonen uit de buurt anderzijds.

Verkooppunten
De publicatie is vanaf 18 januari 2016 te koop voor 5 euro bij Toerisme Leuven, de Bib Leuven, krantenwinkel Park Info (Parkstraat 164, Leuven) en bij de buurtbewoners zelf via steven.dusoleil@telenet.be of op volgende adressen: Frederik Lintsstraat 100 (Jac Geyens) en 106 (Bert Juveyns).

Vanaf 18 januari 2016 staat in de Bib Leuven een presentatiemeubel waar de bezoekers de brochure ‘Straathistories: Frederik Lintsstraat’ gratis kunnen inkijken. Daarnaast vinden ze er ook de algemene handleiding van Straathistories, die Leuvenaars met interesse om iets rond de geschiedenis van hun buurt te maken, wil stimuleren en bijstaan tijdens deze boeiende ontdekkingstocht.

straathistories-frederik-lintsstraat

De Erfweg: zes wandelroutes vol erfgoed, natuur en wandelplezier

De groene zone ten zuiden van Leuven is een prachtige plek om te wandelen. Daarom hebben een aantal lokale erfgoed- en natuurverenigingen onder leiding van Cultureel erfgoed annuntiaten Heverlee samengewerkt aan zes erfgoedlussen met het Heilig-Hartinstituut als startplaats. Ze brachten een schat aan feiten, ficties en foto’s samen over dit gevrijwaarde erfgebied van de Abdij van Park en de hertogen van Arenberg.

De Abdijweg, de Arenbergweg, de Zoetwaterweg, de Rooikapelweg, de Brembergweg en de Spaanse Kroonweg combineren stuk voor stuk natuur, erfgoed en wandelplezier. Ze tonen aan hoeveel sporen Abdij van Park en de hertogen van Arenberg hier in het landschap nalieten. De uitgewerkte routes zijn online beschikbaar op http://www.cultureelerfgoedannuntiatenheverlee.be/de-erfweg (met een downloadbare pdf per wandeling) en op www.routeyou.com (met mobiele versies van de routes en bezienswaardigheden voor smartphone). Groepen kunnen op aanvraag de wandelingen combineren met een rondleiding in het Heilig-Hartinstituut of een bezoek aan de Boodschapkapel of het museum van de Parkabdij.

Om alle aanwezige kennis en expertise in te zetten voor De Erfweg riep initiator Cultureel erfgoed annuntiaten Heverlee de hulp in van verschillende partners. De provincie Vlaams-Brabant zorgde voor financiële ondersteuning. De Geschied- en Heemkundige kring van Oud-Heverlee, de gidsenbond Leuven +, museum Parkabdij, Erfgoedraad Bierbeek, maar ook het Agentschap Natuur- en Bos en de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud werkten mee aan de inhoudelijke invulling. Stad Leuven, Erfgoedcel Leuven en de gemeente Oud-Heverlee zetten mee hun schouders onder de promotie van de wandelingen die over grondgebied Leuven en Oud-Heverlee lopen.

Overzicht van de wandelingen

Abdij van't Park, Heverlee
De Abdij van Park, een foto van Kristel Van Loock

Sint-Donatustoren pronkt opnieuw in stadspark

De Vlaamse erfgoedorganisatie Herita en Stad Leuven hebben samen de Sint-Donatustoren gerestaureerd. Zo is er opnieuw een stukje van de eerste stadsomwalling in het stadspark in de oorspronkelijke toestand hersteld. De stad heeft nog meer plannen voor deze stadsomwalling in Leuven. 

Werken Sint-Donatustoren – algemeen
De aannemer restaureerde een ingestort koepelgewelf en bouwde de toren opnieuw gedeeltelijk op. Daarvoor recupereerde hij zoveel mogelijk materiaal dat ter plaatse aanwezig was. Bovenaan kwam een groen dak. Door de nodige stabiliteitswerken, kunnen bezoekers opnieuw door de toren lopen en zo beter genieten van dit stukje erfgoed.

Stadsomwalling in Leuven
In het stadspark werd eerder al een stuk stadsomwalling ter hoogte van de Sancta Mariaschool gerestaureerd. Op dit moment loopt ook een studie voor de restauratie van een ander ingestort deel van de stadsomwalling in het stadspark. Ondertussen diende de stad een subsidiedossier in voor de restauratie van de muur in Handbooghof. Op de ziekenhuissite ‘Sint-Pieter – Sint-Rafaël’ plant de ontwikkelaar Resiterra noodzakelijke onderhoudswerken aan de stadstorens.

Het is duidelijk dat de stad de leesbaarheid van de stadsomwalling wil versterken en zo de erfgoedwaarde in de kijker wil zetten. Enerzijds worden in heel Leuven de nog aanwezige restanten stuk voor stuk geconsolideerd en waar mogelijk geïntegreerd in nieuwe projecten. En om de ruimtelijke samenhang tussen deze restanten te verduidelijken, onderzoekt de stad anderzijds ook hoe ze het traject van de stadsomwalling in de toekomst kan visualiseren.

Een stukje geschiedenis
De Sint-Donatustoren maakt deel uit van de eerste Middeleeuwse stadsomwalling. Omdat er in de 14de eeuw een tweede stadsomwalling werd gebouwd, verloor de eerste omwalling haar verdedigingsfunctie en werd ze stelselmatig afgebroken.

Maar de Sint-Donatustoren trotseert de tijd. In de 19de eeuw werd beslist een stadspark aan te leggen – het Donatuspark – als een romantisch landschapspark. Een deel van stadsmuur die aan de Sint-Donatustoren grensde, werd toen afgebroken. Zo werd de toren een alleenstaand restant, en werd het een ‘folie’ in deze romantische tuin. Het was in die tijd gebruikelijk om prieeltjes of watervalletjes in tuinen aan te leggen.

image004
Lees verder.

SEPTEMBER: feestmaand in Leuven, DEEL 2

KERMIS
Naar de kermis geweest? Ook op de Oude Markt? Doen, want het is de laatste keer dat daar kermisattracties zullen staan. Volgende jaar op Hoover- en Ladeuzeplein EN op het Martelarenplein. Nu nog tot 23 september.

  • Vrijdag 11 september: 22u30: vuurwerk in het stadspark.
  • Woensdag 16 september: kinderdag, gesponsord door foorkramers en Verbond van de Jaartallen.
  • Maandag 21 september: van 17 tot 20 uur: kermis “prikkelarm”: zonder licht of lawaai.
  • Woensdag 23 september: laatste dag van de kermis. Alle attracties zijn dan een stuk goedkoper!

OPEN MONUMENTENDAG: zondag 13 september
Van 10 tot 18 uur: bezoek aan onroerend erfgoed, bv. de pas gerestaureerde Sint-Donatustoren in het stadspark, of gebouwen waar je anders geen toegang krijgt, bv. het gerechtshof. Brochure met alle gegevens beschikbaar aan de balie van Toerisme, of/en van het stadskantoor.
Zie ook: www.erfgoedcelleuven.be

JAARTALLENDAG en -STOET: zondag 13 september

  • 10 uur: Jubileummis in Sint-Pieterskerk: Het eerste jaartal werd 125 jaar geleden boven de doopvont gehouden en de stoet gaat voor de 60ste keer uit
  • 11u15: Minnepoort: academische zitting en huldiging jubilarissen
  • 12u30: receptie
  • 13u15: gezamenlijk middagmaal in Salons Georges
  • 15u45: vorming stoet in Diestsestraat van café Jeeskesboom tot aan Domino’s Pizza
  • 16u15: vertrek + schouwing aan de pui van het stadhuis, rond 16u30
  • 17u15: aankomst op Martelarenplein en einde.

Zie ook: www.raadskelders.net

SHOPPINESS: de ganse maand is winkelen een feest! Waar? Wanneer?  

  • 8 & 12 september: Vismarkt en Mechelsestraat (Wandeling met proevertjes)
  • 12 september: Parijsstraat, voor de gelegenheid omgedoopt tot P(o)reistraat!
  • 17 & 20 september: Bondgenotenlaan, Martelarenplein, Diestsestraat (Schaal- + weekdierenevent)
  • 26 september: Tiensestraat: de Grote dag van “Tiense om te zien!”

Afsluiten gebeurt met het herfstshoppingweekend op 3 en 4 oktober.
Zie ook: www.shoppeninleuven.be

ANDERE, reeds besproken:

Enz… enz…