Archief voor ‘Bouwprojecten’

Opening Sluispark

Dankzij het goede weer was er veel volk afgezakt naar het gloednieuwe Sluispark. Een klein beeldverslag:

Opening Sluispark - 30 april 2017

Opening Sluispark - 30 april 2017

Opening Sluispark - 30 april 2017

Opening Sluispark - 30 april 2017

Opening Sluispark - 30 april 2017

Twee nieuwe cinemazalen in Leuven!

cinemazed

De reeds lang aangekondigde gloednieuwe bioscoopzalen van Cinema ZED op de Vesaliussite zijn eindelijk open. Op woensdag 11 januari werden de zalen feestelijk ingehuldigd, 12 januari ging de publieke programmatie van start met de avant-première van “La la Land”. Nog tot 17 januari kan je genieten van een openingsprogramma boordevol premières en avant-premières.

Check de website van Cinema ZED voor de volledige programmatie!

Archeologische vondsten in de buurt van het Klein Begijnhof

Meer precies: op de voormalige Bottelarijsite van Stella Artois deden onderzoekers enkele interessante vondsten.
De Leuvenaars waren door de dienst Erfgoed uitgenodigd om die op zondag 9 oktober van dichtbij te komen bekijken. Het was wel even wachten omwille van het groot aantal geïnteresseerden.

IMG_1

Maar dan werden wij opgevangen door een drietal ervaren gidsen die ons, in groepjes van een 15-tal personen een klare en duidelijke uitleg gaven via panelen en foto’s.

IMG_3

IMG_4

IMG_2

Daarna konden we met eigen ogen aanschouwen wat erop de site zelf te zien was. Het zijn restanten van de 17de eeuwse begijnhofkerk (Sint-Catharinakerk) en infirmerie, maar ook skeletten en aardewerk. Noteer dat er hier toen niet minder dan 90 begijnen leefden.

IMG_5

IMG_6

Wetenschappers zullen het gevonden materiaal verder onderzoeken, analyseren en dateren. De onderzoekers verwachten van nog oudere vondsten te doen, wat een belangrijke bijdrage zou leveren aan de geschiedenis van het Klein Begijnhof dat in de 13de eeuw is ontstaan.
Zie ook de publicaties hierover van het “Leuvens Historisch Genootschap”.

En de reiger in de buurt? Hij trok er zich niets van aan…

IMG_7

Bezoek aan CERA NIEUWBOUW in stadscentrum

“Leven in Leuven” kreeg als één van de eerste de gelegenheid om, in hartje Leuven, het toekomstige hoofdkantoor van de coöperatie CERA te bezoeken.
Een groot gedeelte van het pand bood vroeger onderdak aan de Vlaamse Leergangen en later aan de stadsdiensten. De schikking van de ruimtes liet niet toe het gebouw te behouden en er verder nuttig gebruik van te maken.

1.

CERA was geïnteresseerd in de aankoop omdat het zo een brug kon leggen tussen het verleden en de toekomst. Wat vanaf 1913 onderdak bood aan de eerste Volksbank van Leuven, wordt in 2017 een site met een nieuwbouw op de plaats van het vroegere Huis der Vlaamse Leergangen in de Boekhandelstraat, het gerestaureerde hotel d’Eynatten in de Eikstraat en het Helleputte-gebouw In de Muntstraat. Samen goed voor een aankoopbedrag van 5,5 miljoen Euro.
CERA neemt op het einde van 2017 haar intrek in dit nieuwe hoofdkantoor, dat werk zal bieden aan 45 personen. Het zal dan circa 14 miljoen gekost hebben en hoofdzakelijk dienen als beslissingscentrum, evenals voor de contacten met de meer dan 400.000 vennoten.

2.

Het gebouw oogt onmiskenbaar modern tussen de aanpalende eeuwenoude gebouwen (Stadhuis, Tafel-rond,,..). Dat het concept toch goedgekeurd werd is te danken aan de Antwerpse architect Pol Robberechts die met zijn plan de stad Leuven, de dienst Erfgoed, urbanisatie en al wie daar mee over te beslissen had, wist te overtuigen dat zijn aanpak perfect zou passen in de “historische” omgeving.

5b. trappenkern + patio

5. kantoorzone

Binnenin komt een groene zone met bomen van een zekere omvang, evenals een daktuin.
Flink wat glas moet zorgen voor het contact met de buitenwereld, wat het imago van openheid moet versterken.

7.

Muren en zolderingen zijn in zichtbeton en twee daken worden afgewerkt met een lamellenstructuur.

8. lamellen dak Helleputtegebouw

Voor geïnteresseerden worden bezoeken pas voorzien in de loop van 2017.

Leuvens cohousingproject De Sijs krijgt vorm

Cohousen groeit in Leuven. Steeds meer mensen zien de voordelen in van die manier van wonen. In een cohousing-project heeft elk gezin zijn eigen uitgeruste privéwoning en tuin maar deelt daarnaast een gemeenschappelijke tuin en centraal gebouw. Het Leuvense stadsbestuur ziet veel mogelijkheden in deze manier van wonen en ondersteunt de woonvorm zoveel als mogelijk. De cohousinggroep De Sijs kreeg een site toegewezen aan de Geldenaaksebaan en kan de grond via een unieke formule voor een lange periode huren van de stad. Het project bestaat uit twaalf appartementen waarvan er nog twee vrij zijn. Eind september wordt de bouwaanvraag ingediend.

Het pilootproject aan de Geldenaaksebaan is een initiatief van het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Leuven (AGSL) en stad Leuven, die begin 2014 een oproep naar geïnteresseerde woongroepen lanceerden. De Sijs kreeg het project toegewezen. “Een geschikte grond vinden is voor veel cohousinggroepen een struikelblok. Daarom wilden we cohousing in het Leuvense een duwtje in de rug geven door het terrein langs de Geldenaaksebaan ter beschikking te stellen”, zegt schepen van Vastgoed Mohamed Ridouani.

Vernieuwend ontwerp voor samenleven met behoud van privacy
Ondertussen heeft cohousinggroep De Sijs onder begeleiding van Cohousing Projects een vernieuwend ontwerp uitgetekend. Eind september dient de groep de bouwaanvraag in. “De Sijs zal bestaan uit twaalf privéwoningen en een gemeenschappelijk gebouw met een grote tuin”, vertelt Katelijne Hendrickx van De Sijs. “We willen een zo goed mogelijk evenwicht vinden tussen gemeenschappelijk en privé. Je voorziet wat je wil in je privéwoning: een eigen keuken, logeerkamer, noem maar op. Het voordeel is dat dit kleiner kan omdat het sowieso aanwezig is in het gemeenschappelijk gedeelte.”

“Wat de invulling betreft, voorzien we in het gemeenschappelijk gebouw een keuken, wasruimte, eetzaal, ontspanningsruimte, bureau, atelier en logeerkamer. Er is ook een garage, fietsenstalling en een grote tuin. Het gebouw was vroeger een café. Het is onze bedoeling die rol van spilhoek voor de buurt wat terug te brengen. Buurtbewoners kunnen bijvoorbeeld een zaaltje huren voor feestjes of workshops en we hebben ook een ruime tuin waarin we zelf buurtfeestjes kunnen organiseren.”

De cohousinggroep wil meer dan ruimtes delen. “Mijn man is een handige Harry en kan dan zo zijn steentje bijdragen aan verschillende klussen”, zegt Hendrickx. “Elkaar helpen en zorg dragen voor de anderen in de groep is belangrijk voor ons. Concreet kan dat gaan over bijvoorbeeld elkaars kinderen opvangen na school of boodschappen doen. Daarnaast zijn er natuurlijk nog andere redenen om in te stappen in het project. We hebben enkele oudere leden en zij nemen de beslissing vooral omwille van het sociale, het zorgaspect en de mogelijkheid om kleiner te wonen. Bovendien proberen we, samen met architectenbureau OfficeU, binnen ons project met zoveel mogelijk duurzame materialen te werken.”

Unieke formule
Wat De Sijs ook bijzonder maakt, is de manier waarop de stad de grond aan het cohousingproject ter beschikking stelt. “We blijven als stad eigenaar van de grond, maar we verhuren het voor een periode van 99 jaar aan De Sijs”, zegt Ridouani. “Zo is de kost van de bouwgrond minder en kan de groep haar beschikbare budgetten bijna volledig besteden aan het bouwbudget en aan duurzame ingrepen zoals zonne-energie, duurzaam gevelmateriaal,… ”

“Dankzij dergelijke pilootprojecten kunnen we als stadsbestuur ook ervaring en kennis opdoen over deze nieuwe manier van wonen”, stelt Ridouani. “Zo kunnen we de valkuilen in kaart brengen en een regelgevend kader ontwikkelen waarmee we in de toekomst alternatieve woonprojecten kunnen stimuleren en ondersteunen.”

“Naast cohousing De Sijs, zijn ook cohousing Botanico en cohousing Wijg&Co volop bezig hun cohousingproject vorm te geven in Leuven”, vertelt Mathilde Bonne van Cohousing Projects.  “We zoeken nu een plek om een vierde cohousing in Leuven op te starten. Er is dus veel vraag naar cohousen in Leuven.”

Nog 2 woningen beschikbaar
Eind september dient De Sijs de bouwaanvraag in, om in 2017 te starten met de werken. Eind 2018 wil de groep verhuizen. Momenteel zijn er nog twee woningen te koop. Geïnteresseerden kunnen op 7 september om 20 uur naar een infomoment in Zaal Patmos in Abdij van Park.

“Het Tafelrond” wordt nu vrijdag geopend met een klank- en lichtspektakel

Het gebouw “Het Tafelrond” wordt officieel in gebruik genomen nu vrijdag 1 juli.

Er wordt deze dagen nog flink gewerkt om stellingen en afsluitingen te verwijderen en alles in gereedheid te brengen voor de feestelijke inhuldiging.

2016-06-28 Foto 1

Het prachtig gerestaureerde gebouw wordt nu vrijdagavond in de kijker geplaatst met een klank- en lichtspektakel.
Er zullen twee voorstellingen zijn: eentje om 22u45 en eentje om 23u30.

2016-06-28 Foto 2
Bijna klaar!

“De voorlopige bescherming als stadsgezicht en de prachtige renovatie van Het Tafelrond zijn redenen genoeg om deze iconische gebeurtenissen met enige grandeur in de belangstelling te brengen. Het gebouw en zijn rijke geschiedenis zullen door middel van lichtprojectie en mappingtechnieken aangevuld met allerlei speciale effecten, letterlijk met een knal onder de aandacht worden gebracht”, zegt schepen Dirk Vansina. “De vier levens van Het Tafelrond komen in de projectie aan bod. Aan de hand van livemuziek zullen de verschillende tijdsperiodes geëvoceerd worden.

“Om de opening extra feestelijk te maken trakteert de stad tijdens de voorstellingen op een drankje. Iedereen is uitgenodigd om dit belangrijke moment voor Leuven mee te maken.”, aldus nog schepen Vansina.

En wat valt nu op?

Het wit-witte Tafelrond steekt af tegen het “wit-geweest” stadhuis.
Maar binnen een goed jaar zie je het verschil bijna niet meer. Kijk maar naar het Petrusbeeld dat de zij-ingang van de Sint-Pieterskerk siert…

2016-06-28 Foto 3

Bouwvergunning voor cohousing BotaniCo toegekend

Vorige week ontvingen de toekomstige bewoners van Cohousing BotaniCo het nieuws dat de bouwvergunning definitief is toegekend!

unnamed (1)

Daarmee staat het licht op groen voor deze groep cohousers om hun droom om te zetten in werkelijkheid: een oude school tegenover de Kruidtuin in het hart van Leuven ver(nieuw)bouwen tot een moderne cohousing met 28 woningen.

Naast de privacy en het moderne comfort van de individuele woningen zullen de bewoners ook gebruik kunnen maken van de gemeenschappelijke tuin van 1.000 m2, een grote keuken en eetruimte (waar bijvoorbeeld familiefeestjes kunnen plaatsvinden), een zithoek, een wasplaats, een thuiswerkruimte, een binnenspeelruimte voor kinderen, en enkele logeerkamers. De verhuis staat gepland voor eind 2018.

«Door spullen en ruimte te delen verkleinen we niet alleen onze ecologische voetafdruk, maar zorgen we ook voor meer sociale cohesie», zegt Lies Lambrecht, één van de initiatiefnemers. “Het is de allereerste keer in de geschiedenis van Leuven dat een bouwvergunning werd uitgereikt aan een cohousingproject, maar er zullen er zeker nog volgen, want cohousing is dé woonvorm van de toekomst.”

unnamed

Er zijn nog slechts 11 woningen vrij. Wie graag mee wil doen moet er dus snel bij zijn. De eerstvolgende maandelijkse infosessie is op 21 mei, dan zet het project ter ere van Open Dag Samenhuizen de deuren van de oude stadsschool wagewijd open

Street artist Bisser fleurt elektriciteitscabine op

De Vaartkom in Leuven verandert nog elke dag. Binnenkort krijgt de buurt er een artistieke eyecatcher bij. Street artist Bisser gaat op vraag van Straatbeeld vzw, netbeheerder Eandis en stad Leuven een grote elektriciteitscabine onder handen nemen, in zijn ondertussen gekende stijl.

De elektriciteitscabine in de Burchtstraat, aan de voet van de Keizersberg, was al langer een geliefd doelwit van vandalen. Om dat in de toekomst te voorkomen, namen de stad en Eandis contact op met Straatbeeld vzw. “We hopen dat men de nieuwe street art onbesmeurd laat”, zegt schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets. “Straatbeeld vzw heeft al eerder een twintigtal elektriciteitskastjes in de buurt van het stadspark laten opfleuren door lokale kunstenaars.”

Het stadsbestuur, Eandis en Straatbeeld vzw kozen voor het ontwerp van Bisser om de elektriciteitscabine te verfraaien. “Zijn werk is ondertussen bekend in heel Leuven”, zegt Robbeets. “Maar ook internationaal oogst hij succes. Zijn omvangrijke, typerende karakters in sobere kleuren vinden wij perfect passen in de Vaartkom.”

Straatbeeld vzw heeft de ambitie om de Leuvense openbare ruimte te verfraaien en zo bij te dragen aan een creatief Leuven. “Dat past bij ons beleid om kunst bereikbaar te maken voor iedereen. Een plaats als de Vaartkom, waar met OPEK en De Hoorn creativiteit echt een plek heeft, is perfect voor dergelijk kunstwerk.”

Ook in de Schapenstraat zal de elektriciteitscabine een nieuwe uitstraling krijgen. “Daar zal kunstenaar Hans Geyens aan de slag gaan”, zegt Robbeets. “En we bekijken samen met Eandis en Straatbeeld vzw nog andere mogelijkheden, zoals aan de Rederstraat.”

Living in Style viert vijfjarig bestaan met koffietafelboek

Living In Style, oftewel LIS, viert zijn vijfjarig bestaan met de publicatie van een koffietafelboek. Het boek wil een bron van inspiratie voor iedereen die op zoek is naar woon- en leeftips. Een geschenk om te ontdekken, te koesteren en opnieuw ter hand te nemen.

In het koffietafel boek is de rode draad ‘heerlijk relaxen en lekker genieten‘. Deze vier woorden verwijzen beurtelings naar een seizoen en bundelen in vier hoofdstukken alles voor een luxueuze woonst samen.

Het boek is echt een pareltje geworden: prachtig vormgegeven met mooie foto’s en toffe titels die meteen aanspreken. Het boek is ook voorzien van een mooie bladwijzer, zodat je op een makkelijker manier interessante woontips kan terugvinden. Zelf was ik vooral geïnteresseerd in het hoofdstuk ‘relaxen’, omdat hierin de badkamer aan bod komt. Mijn eigen badkamer kan wel eens een make-over gebruiken. ;-) Maar je vindt in het boek net zo goed tips over tuinaanleg of verlichting terug. Voor elk wat wils, dus.

Dit boek zet op een verfrissende manier het talent van de woonspecialisten uit regio Leuven in de kijker.

IMG_9817[1]

LIS, een uniek concept
LIS zijn 16 woonspecialisten uit de Leuvense regio, gelegen op een steenworp van elkaar. Iedere deelnemer is specialist in zijn vakgebied. Dat is wat deze ondernemers bindt en heeft overtuigd om te investeren in dit gezamenlijk concept.

Vijf jaar later is de grote uitdaging te evolueren van een kruisbestuiving naar een symbiose. Het domeinoverschrijdend denken, de uitwisseling van informatie en ideeën: de ambitie om het allemaal nog efficiënter te maken, is voelbaar aanwezig en dat wordt tastbaar gemaakt met dit boek. Het boek is gratis verkrijgbaar in de speciaalzaken van de 16 LIS ondernemers.

Loft
Naast het uitbrengen van hun boek, slaan de ondernemers de handen in mekaar om het beste van hun kunnen voor te stellen op een permanente locatie, namelijk een loft.

In de loft in Herent tonen de woonspecialisten producten van topkwaliteit die zowel op vlak van esthetiek als van techniek het neusje van de zalm zijn. In de loft zie je het resultaat van een doorgedreven samenwerking waardoor interieur, decoratie, audio-video, licht en nutsvoorzieningen naadloos op elkaar aansluiten. Je kan deze loft bezoeken na afspraak met één van de partners.

Adres loft
Grietens concept
Brusselsesteenweg 28 – 3020 Herent

Meer info op http://www.livinginstyleleuven.be/

Nieuwe bestemming voor Station Wijgmaal

Het stationsgebouw van Wijgmaal, dat al enkele jaren leegstaat, krijgt een opvallende nieuwe bestemming. Stad Leuven, die het gebouw in 2010 in erfpacht nam van de NMBS-Holding, wendt de renovatie van het station aan om het gebouw een duurzame en sociale invulling te geven. De stad vond daarvoor partners in Dialoog vzw en SPIT vzw.

Het voormalige stationsgebouw van Wijgmaal stond al enkele jaren te verkommeren toen het stadsbestuur het in 2010 in erfpacht nam van de NMBS-Holding. Er werd beslist om het gebouw in concessie te geven aan een partner, op voorwaarde dat die het gebouw renoveerde en een zinvolle invulling gaf. Dat plan lokte niet meteen geïnteresseerden, omdat de restauratie potentiële kandidaten afschrikte. “Daarom besloten we zelf middelen vrij te maken en samen te werken met twee Leuvense organisaties, vzw Dialoog en SPIT vzw”, zegt schepen van Vastgoed en Leefmilieu Mohamed Ridouani.

Duurzaam investeren in gebouw, mensen en omgeving
De rode draad doorheen de plannen is dat het gerenoveerde stationsgebouw een duurzame en sociale functie krijgt. Het Wijgmaalse Dialoog, een onafhankelijke vzw die informeert over duurzaam (ver)bouwen en wonen, zal de helft van de renovatiekosten en het bouwmeesterschap op zich nemen, en er zijn kantoor en infoloket duurzaam bouwen onderbrengen. De sociale economieonderneming SPIT vzw neemt de uitbating van het gerenoveerde gebouw op zich, en stelt daarbij mensen die moeilijker aansluiting vinden op de arbeidsmarkt te werk via een opleiding- en tewerkstellingsproject. Samen zullen ze van het gebouw een toonvoorbeeld maken van een duurzaam recyclage- en klimaatneutraal beleid. Zo zullen ze inzetten op een restaurant met sociale tewerkstelling dat werkt volgens de principes van de korte keten en zullen ze oog hebben voor de problematiek rond voedseloverschotten.

“Het was een duidelijke vraag van de buurt om in het gerenoveerde gebouw aandacht te hebben voor het sociale aspect. Het moet een plek zijn waar je elkaar kan ontmoeten en vinden”, zegt schepen van Sociale Zaken Bieke Verlinden. “De ruimtes zullen multifunctioneel kunnen worden ingezet. De buurt zal er gemakkelijk kunnen vergaderen en activiteiten organiseren. Naast de werking van een restaurant met sociale tewerkstelling wordt er ook een wachtruimte voor treinreizigers ingericht.”

De gemeenteraad beslist in maart over de samenwerkingsovereenkomst tussen de drie partijen. “Dan kunnen we het startschot geven om een architect aan te stellen en een bouwaanvraag in te dienen”, zegt Inge Pauwels, coördinator van Dialoog vzw. “We mikken op het najaar van 2018 om onze intrek in het stationsgebouw te nemen.”