Archief voor ‘Bouwprojecten’

“Het Tafelrond” wordt nu vrijdag geopend met een klank- en lichtspektakel

Het gebouw “Het Tafelrond” wordt officieel in gebruik genomen nu vrijdag 1 juli.

Er wordt deze dagen nog flink gewerkt om stellingen en afsluitingen te verwijderen en alles in gereedheid te brengen voor de feestelijke inhuldiging.

2016-06-28 Foto 1

Het prachtig gerestaureerde gebouw wordt nu vrijdagavond in de kijker geplaatst met een klank- en lichtspektakel.
Er zullen twee voorstellingen zijn: eentje om 22u45 en eentje om 23u30.

2016-06-28 Foto 2
Bijna klaar!

“De voorlopige bescherming als stadsgezicht en de prachtige renovatie van Het Tafelrond zijn redenen genoeg om deze iconische gebeurtenissen met enige grandeur in de belangstelling te brengen. Het gebouw en zijn rijke geschiedenis zullen door middel van lichtprojectie en mappingtechnieken aangevuld met allerlei speciale effecten, letterlijk met een knal onder de aandacht worden gebracht”, zegt schepen Dirk Vansina. “De vier levens van Het Tafelrond komen in de projectie aan bod. Aan de hand van livemuziek zullen de verschillende tijdsperiodes geëvoceerd worden.

“Om de opening extra feestelijk te maken trakteert de stad tijdens de voorstellingen op een drankje. Iedereen is uitgenodigd om dit belangrijke moment voor Leuven mee te maken.”, aldus nog schepen Vansina.

En wat valt nu op?

Het wit-witte Tafelrond steekt af tegen het “wit-geweest” stadhuis.
Maar binnen een goed jaar zie je het verschil bijna niet meer. Kijk maar naar het Petrusbeeld dat de zij-ingang van de Sint-Pieterskerk siert…

2016-06-28 Foto 3

Bouwvergunning voor cohousing BotaniCo toegekend

Vorige week ontvingen de toekomstige bewoners van Cohousing BotaniCo het nieuws dat de bouwvergunning definitief is toegekend!

unnamed (1)

Daarmee staat het licht op groen voor deze groep cohousers om hun droom om te zetten in werkelijkheid: een oude school tegenover de Kruidtuin in het hart van Leuven ver(nieuw)bouwen tot een moderne cohousing met 28 woningen.

Naast de privacy en het moderne comfort van de individuele woningen zullen de bewoners ook gebruik kunnen maken van de gemeenschappelijke tuin van 1.000 m2, een grote keuken en eetruimte (waar bijvoorbeeld familiefeestjes kunnen plaatsvinden), een zithoek, een wasplaats, een thuiswerkruimte, een binnenspeelruimte voor kinderen, en enkele logeerkamers. De verhuis staat gepland voor eind 2018.

«Door spullen en ruimte te delen verkleinen we niet alleen onze ecologische voetafdruk, maar zorgen we ook voor meer sociale cohesie», zegt Lies Lambrecht, één van de initiatiefnemers. “Het is de allereerste keer in de geschiedenis van Leuven dat een bouwvergunning werd uitgereikt aan een cohousingproject, maar er zullen er zeker nog volgen, want cohousing is dé woonvorm van de toekomst.”

unnamed

Er zijn nog slechts 11 woningen vrij. Wie graag mee wil doen moet er dus snel bij zijn. De eerstvolgende maandelijkse infosessie is op 21 mei, dan zet het project ter ere van Open Dag Samenhuizen de deuren van de oude stadsschool wagewijd open

Street artist Bisser fleurt elektriciteitscabine op

De Vaartkom in Leuven verandert nog elke dag. Binnenkort krijgt de buurt er een artistieke eyecatcher bij. Street artist Bisser gaat op vraag van Straatbeeld vzw, netbeheerder Eandis en stad Leuven een grote elektriciteitscabine onder handen nemen, in zijn ondertussen gekende stijl.

De elektriciteitscabine in de Burchtstraat, aan de voet van de Keizersberg, was al langer een geliefd doelwit van vandalen. Om dat in de toekomst te voorkomen, namen de stad en Eandis contact op met Straatbeeld vzw. “We hopen dat men de nieuwe street art onbesmeurd laat”, zegt schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets. “Straatbeeld vzw heeft al eerder een twintigtal elektriciteitskastjes in de buurt van het stadspark laten opfleuren door lokale kunstenaars.”

Het stadsbestuur, Eandis en Straatbeeld vzw kozen voor het ontwerp van Bisser om de elektriciteitscabine te verfraaien. “Zijn werk is ondertussen bekend in heel Leuven”, zegt Robbeets. “Maar ook internationaal oogst hij succes. Zijn omvangrijke, typerende karakters in sobere kleuren vinden wij perfect passen in de Vaartkom.”

Straatbeeld vzw heeft de ambitie om de Leuvense openbare ruimte te verfraaien en zo bij te dragen aan een creatief Leuven. “Dat past bij ons beleid om kunst bereikbaar te maken voor iedereen. Een plaats als de Vaartkom, waar met OPEK en De Hoorn creativiteit echt een plek heeft, is perfect voor dergelijk kunstwerk.”

Ook in de Schapenstraat zal de elektriciteitscabine een nieuwe uitstraling krijgen. “Daar zal kunstenaar Hans Geyens aan de slag gaan”, zegt Robbeets. “En we bekijken samen met Eandis en Straatbeeld vzw nog andere mogelijkheden, zoals aan de Rederstraat.”

Living in Style viert vijfjarig bestaan met koffietafelboek

Living In Style, oftewel LIS, viert zijn vijfjarig bestaan met de publicatie van een koffietafelboek. Het boek wil een bron van inspiratie voor iedereen die op zoek is naar woon- en leeftips. Een geschenk om te ontdekken, te koesteren en opnieuw ter hand te nemen.

In het koffietafel boek is de rode draad ‘heerlijk relaxen en lekker genieten‘. Deze vier woorden verwijzen beurtelings naar een seizoen en bundelen in vier hoofdstukken alles voor een luxueuze woonst samen.

Het boek is echt een pareltje geworden: prachtig vormgegeven met mooie foto’s en toffe titels die meteen aanspreken. Het boek is ook voorzien van een mooie bladwijzer, zodat je op een makkelijker manier interessante woontips kan terugvinden. Zelf was ik vooral geïnteresseerd in het hoofdstuk ‘relaxen’, omdat hierin de badkamer aan bod komt. Mijn eigen badkamer kan wel eens een make-over gebruiken. ;-) Maar je vindt in het boek net zo goed tips over tuinaanleg of verlichting terug. Voor elk wat wils, dus.

Dit boek zet op een verfrissende manier het talent van de woonspecialisten uit regio Leuven in de kijker.

IMG_9817[1]

LIS, een uniek concept
LIS zijn 16 woonspecialisten uit de Leuvense regio, gelegen op een steenworp van elkaar. Iedere deelnemer is specialist in zijn vakgebied. Dat is wat deze ondernemers bindt en heeft overtuigd om te investeren in dit gezamenlijk concept.

Vijf jaar later is de grote uitdaging te evolueren van een kruisbestuiving naar een symbiose. Het domeinoverschrijdend denken, de uitwisseling van informatie en ideeën: de ambitie om het allemaal nog efficiënter te maken, is voelbaar aanwezig en dat wordt tastbaar gemaakt met dit boek. Het boek is gratis verkrijgbaar in de speciaalzaken van de 16 LIS ondernemers.

Loft
Naast het uitbrengen van hun boek, slaan de ondernemers de handen in mekaar om het beste van hun kunnen voor te stellen op een permanente locatie, namelijk een loft.

In de loft in Herent tonen de woonspecialisten producten van topkwaliteit die zowel op vlak van esthetiek als van techniek het neusje van de zalm zijn. In de loft zie je het resultaat van een doorgedreven samenwerking waardoor interieur, decoratie, audio-video, licht en nutsvoorzieningen naadloos op elkaar aansluiten. Je kan deze loft bezoeken na afspraak met één van de partners.

Adres loft
Grietens concept
Brusselsesteenweg 28 – 3020 Herent

Meer info op http://www.livinginstyleleuven.be/

Nieuwe bestemming voor Station Wijgmaal

Het stationsgebouw van Wijgmaal, dat al enkele jaren leegstaat, krijgt een opvallende nieuwe bestemming. Stad Leuven, die het gebouw in 2010 in erfpacht nam van de NMBS-Holding, wendt de renovatie van het station aan om het gebouw een duurzame en sociale invulling te geven. De stad vond daarvoor partners in Dialoog vzw en SPIT vzw.

Het voormalige stationsgebouw van Wijgmaal stond al enkele jaren te verkommeren toen het stadsbestuur het in 2010 in erfpacht nam van de NMBS-Holding. Er werd beslist om het gebouw in concessie te geven aan een partner, op voorwaarde dat die het gebouw renoveerde en een zinvolle invulling gaf. Dat plan lokte niet meteen geïnteresseerden, omdat de restauratie potentiële kandidaten afschrikte. “Daarom besloten we zelf middelen vrij te maken en samen te werken met twee Leuvense organisaties, vzw Dialoog en SPIT vzw”, zegt schepen van Vastgoed en Leefmilieu Mohamed Ridouani.

Duurzaam investeren in gebouw, mensen en omgeving
De rode draad doorheen de plannen is dat het gerenoveerde stationsgebouw een duurzame en sociale functie krijgt. Het Wijgmaalse Dialoog, een onafhankelijke vzw die informeert over duurzaam (ver)bouwen en wonen, zal de helft van de renovatiekosten en het bouwmeesterschap op zich nemen, en er zijn kantoor en infoloket duurzaam bouwen onderbrengen. De sociale economieonderneming SPIT vzw neemt de uitbating van het gerenoveerde gebouw op zich, en stelt daarbij mensen die moeilijker aansluiting vinden op de arbeidsmarkt te werk via een opleiding- en tewerkstellingsproject. Samen zullen ze van het gebouw een toonvoorbeeld maken van een duurzaam recyclage- en klimaatneutraal beleid. Zo zullen ze inzetten op een restaurant met sociale tewerkstelling dat werkt volgens de principes van de korte keten en zullen ze oog hebben voor de problematiek rond voedseloverschotten.

“Het was een duidelijke vraag van de buurt om in het gerenoveerde gebouw aandacht te hebben voor het sociale aspect. Het moet een plek zijn waar je elkaar kan ontmoeten en vinden”, zegt schepen van Sociale Zaken Bieke Verlinden. “De ruimtes zullen multifunctioneel kunnen worden ingezet. De buurt zal er gemakkelijk kunnen vergaderen en activiteiten organiseren. Naast de werking van een restaurant met sociale tewerkstelling wordt er ook een wachtruimte voor treinreizigers ingericht.”

De gemeenteraad beslist in maart over de samenwerkingsovereenkomst tussen de drie partijen. “Dan kunnen we het startschot geven om een architect aan te stellen en een bouwaanvraag in te dienen”, zegt Inge Pauwels, coördinator van Dialoog vzw. “We mikken op het najaar van 2018 om onze intrek in het stationsgebouw te nemen.”

De Bruul: park? of parking?

Op woensdag 25 november organiseerde de actiegroep “De Bruul brult” in zaal Geertruihof een informatieavond over dit onderwerp.
Een honderdtal aanwezigen kregen van de actiegroep hun standpunt te horen over de inplanting van de parking en de concrete gevolgen daarvan voor het huidige park en de ruime omgeving.

“De Bruul brult” is een initiatief van buurtbewoners en andere Leuvenaars die weliswaar gewonnen zijn voor een duurzaam mobiliteitsbeleid, maar vinden dat de bouw van weeral een grote autoparking daar haaks op staat.

Via de vragenronde kwamen ook vele andere gelinkte onderwerpen aan bod, zoals de bijna ongebruikte randparkings en hun verbindingen met de stad via pendelbussen, de geplande tramlijn (ook “people mover” genoemd), het nieuwe verkeersplan voor het openbaar vervoer waardoor het gros van alle autobusverkeer (zo’n duizend per dag) niet meer langs de Brusselsestraat, maar langs Brouwersstraat en Tessenstraat zou geleid worden, ligging in overstromingsgebied plus: dicht tegen twee Dijle-armen met alle gevolgen van dien voor de grondwatertafel, de uitlaatgassen van de parking kunnen terecht komen in kinderspeeltuin, ontbrekend businessplan voor de exploitatie door de stad in eigen beheer…

Daarnaast luisterden de aanwezigen naar de actieplannen en hoe zij zich op diverse manieren konden engageren in het protest tegen de geplande parkeergarage, waarvoor mogelijks al eind 2016 de eerste spadesteek zou kunnen gegeven worden.
Ter plaatse kon men een petitie tekenen waarmee ze duidelijk verklaarden tegen de Bruulparking te zijn.
Er werden 5.000 folders/ raamaffiches ge-bust, er komen ook grotere affiches.
Men wordt verzocht bezwaarschriften in te dienen…

De avond werd afgesloten met een anti-parking-lied: “Liever kwijt dan rijk”!

Meer info:
www.facebook.com/BruulparkingNEE/
debruulbrult.weebly.com/

Noteer dat de stad zelf ook een informatieronde organiseert over dit onderwerp van 2 tot 4 december.

Eerstesteenlegging van het nieuwe Wigwam-huis

Onder grote belangstelling vond vanmiddag de symbolische eerstesteenlegging van het nieuwe Wigwam-huis plaats.Minister Jo Vandeurzen en Schepen Bieke Verlinden brachten dit werk tot een goed einde, mede dankzij de hulp van peuter Marie en haar mama Elke.

In het nieuwe Wigwam-huis zal er inclusieve kinderopvang, spel en ontmoeting voor gezinnen met jonge kinderen en preventieve gezinsondersteuning aangeboden worden. Dit aanbod staat open voor alle gezinnen maar richt zich vooral op de meer kwetsbare gezinnen. Ook zal het Consultatiebureau van Kessel-Lo (georganiseerd door Kind en Preventie) en het Regioteam Leuven van Kind en Gezin een plaats krijgen binnen hetzelfde gebouw.

Op die manier zal een breed zorgaanbod gerealiseerd worden onder 1 dak wat heel wat voordelen biedt voor de organisaties zelf maar vooral ook voor de doelgroep, nl. gezinnen met jonge kinderen. De kansen die kinderopvang biedt om verbindingen te leggen tussen gezinnen onderling maar ook tussen gezinnen, buurt, diverse organisaties en instanties, scholen en de ruimere samenleving, zullen op die manier optimaal benut worden.

11 (2)

Laureaten Architectuurprijs Leuven 2015

De Hoorn van 360 Architecten, de vernieuwbouw Borremans van Rob Mols en het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven van Stéphane Beel Architecten winnen de Architectuurprijs Leuven 2015.

De stad Leuven jeeft in OPEK de laureaten bekend gemaakt en de meest relevante bouwprojecten bekroond met haar vierjaarlijkse architectuurprijs. Ook het publiek in de zaal kon stemmen op vijf finalisten, die laatstejaarsleerlingen van Leuvense middelbare scholen (KA De Ring, het Sint-Pietercollege, het H. Hartinstituut en Steinerschool ‘De Zonnewijzer’) vooraf in een publiek einddebat met de aanwezige architecten presenteerden.

De jury boog zich over een korf van 51 ingezonden bouwprojecten van de jaren 2012-2015 op het grondgebied Leuven. Hieruit koos de jury uiteindelijk twaalf concepten, waarvan er vijf finalisten geselecteerd werden voor de Architectuurprijs Leuven 2015.  De jury besloot twee prijzen voor de Architectuurprijs Leuven 2015 te kiezen: een prijs voor een groot gebouw en een prijs voor een klein gebouw.

Prijs nr. 1: vernieuwbouw Borremans

Architect: Rob Mols / Opdrachtgever: Isabelle Borremans

De jury noemt de wijze waarop Rob Mols de woning Borremans concipieert ‘een indrukwekkende bravoure’: “Op een kavel van 31 m2 bestaat hij er in ruimte terug te geven aan de straat, onder de vorm van een overdekte portiek waarin de fiets kan worden gestald. Dit is een woning die de stad als omgeving wil vieren, en precies in de beperkingen van kavel en straat haar opdracht vindt. … Er zijn dus kleine gebouwen die groot kunnen zijn.”

Prijs nr. 2: De Hoorn

Architect: 360 architecten / Opdrachtgever: De Hoorn nv

“360 architecten die 360 verschillende ingrepen op dit gebouw loslieten”, zo specifieert de jury. “De ongelofelijke diversiteit aan ruimtes en structuren van het gebouw werd honderd jaar geleden geboren uit het specifieke gegeven van een volledig brouwproces. Dat specifieke amalgaam van kamers, balken, gaten en muren kon alleen in zijn volle veelheid worden benaderd, waarbij elk probleem en elke plek van een specifieke oplossing werden voorzien. En hoe al deze oplossingen in feite ontwerpen zijn, en al deze ontwerpen in feite één zijn, dat is het geheim van De Hoorn.”

Publieksprijs

Het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven

Architect Stéphane Beel Architecten / Opdrachtgever: UZ Leuven / Voorgesteld door leerlingen van het Heilig Hartinstituut

“Een complex gebouw met een gevoelige thematiek.” … “Het is knap van de architect dat hij veel rekening heeft gehouden met licht en met de openheid van het gebouw.” … “We hebben grote bewondering voor de architect die veel aandacht heeft besteed aan de afwerking en daarbij gedacht heeft aan de patiënten. Het gebouw is zo voorzien dat het alle incidenten vermijdt.” … “Het is niet alleen een mooi gebouw, het houdt ook rekening met de ware functie van het gebouw, namelijk een genezende functie dat een ziekenhuis moet hebben.” (leerlingen H. Hartinstituut)

Nieuwbouw Parkschool voor het gewone basisonderwijs

De geplande nieuwe Parkschool, tussen de Ruelensvest en de Paul Van Ostaijenlaan in Heverlee, zal niet langer betrokken worden door het buitengewoon onderwijs (Parkschool), maar door het regulier kleuter- en basisonderwijs (SKLO), ten gevolge van het M-decreet. Dat besliste het stadsbestuur in overleg met de betrokken directies.

Sinds de start van huidig schooljaar is het M-decreet in voege. Dat decreet stimuleert leerlingen met specifieke noden die voorheen in het buitengewoon onderwijs zaten om zich in te schrijven in het reguliere basisonderwijs. De idee is dat deze leerlingen in een gewone school dichtbij huis de juiste begeleiding en zorg krijgen. “We zien nu de eerste gevolgen van het nieuwe decreet”, zegt schepen van Onderwijs Mohamed Ridouani. “ Zo zijn de inschrijvingen bij de Parkschool voor buitengewoon onderwijs fel gedaald. Een tendens die we ook zien bij andere scholen voor buitengewoon onderwijs en die zich komende jaren zal verder zetten.”

De capaciteitsnood van de Parkschool, momenteel gelegen aan de Geldenaaksebaan, is een pak minder prangend door het M-decreet. Bovendien vereist het decreet extra infrastructurele inspanningen van het gewone basisonderwijs om aangepaste zorg voor leerlingen met specifieke noden te voorzien. “Daarom hebben we in overleg met de directies van de Parkschool en SKLO beslist om de bestemming van de nieuwbouw te wijzigen”, zegt Ridouani. “Het SKLO zal de energieneutrale nieuwbouw betrekken, waardoor de infrastructuur voorzien kan worden op de instroom van leerlingen met specifieke noden. De Parkschool voor buitengewoon onderwijs blijft aan de Geldenaaksebaan. Daar zullen we wel de nodige aanpassingswerken uitvoeren, zodat de school optimaal ingericht is voor haar leerlingen.”

Het voorziene budget voor de nieuwe Parkschool blijft ongewijzigd. Het stadsbestuur investeert 8 miljoen euro en kan rekenen op 6,5 miljoen euro subsidies van Vlaanderen. De oplevering van de school is gepland in het najaar van 2018.

Dag van de Architectuur – Balk van Beel

De Balk van Beel, het eerste gebouw van de nieuwe Leuvense stadswijk Tweewaters, is het meest duurzame residentiële gebouw in Europa en zet de toon voor de hele omgeving.

‘De Balk’ door Stéphane Beel Architecten maakt deel uit van het stedenbouwkundige masterplan Tweewaters. Het 185 meter lange gebouw begeleidt een fiets- en wandelroute die de Vaartkom via een nieuwe brug rechtstreeks verbindt met de Leuvense binnenstad. De witglanzende balk telt 101 appartementen verdeeld over vier bouwlagen, bovenop 2.400 vierkante meter commerciële ruimte en een ondergrondse parking voor circa 400 auto’s.

Dag van de architectuur - 11/10/2015

Dag van de architectuur - 11/10/2015

Dag van de architectuur - 11/10/2015

Dag van de architectuur - 11/10/2015

Dag van de architectuur - 11/10/2015
Foto’s door Kristel Van Loock