Archief voor ‘Eco’

MAAKbar moet blijven !

Maakbar is voor vele Leuvenaars een magische plek, een essentiële verbindende schakel in een circulaire stad, ze maken met dergelijk laagdrempelig en tof initiatief in een gewone winkelstraat het concept van repairen, delen en recyclen bereikbaar voor iedereen. Dat verdiend onze steun en die van stad Leuven !!! Teken daarom de petitie om je steun te betuigen en duidelijk te maken aan het stadsbestuur dat wij Maakbar willen laten verder bestaan.

149821601_718199708894585_8474804241516049809_n

Je kan er héél makkelijk binnenlopen om een lokaal en met liefde gemaakt artisanaal kadoke te kopen, je kan er stage doen, eens gaan snuisteren, stofjes kopen, werkmateriaal ontlenen, iets laten repareren, vrijwilligerswerk doen…een workshop volgen of gewoon een praatje slaan.

159300020_731414970906392_5507616509425438376_n

Je wordt er steeds erg enthousiast ontvangen. De twee vaste medewerksters en de vele vrijwilligers zijn onmisbaar om de zaak te coördineren, communicatie en prospectie te doen, alles in goede banen te leiden en ze doen hun job uitstekend en werken er met hart en ziel…

162269728_736234607091095_9141755191505387521_n

safe_image

MAAkbar is ook een verbindende plek, waar iedereen kan binnenlopen om ideeën op te doen of te bespreken, te delen of samen uit te werken. Wij zijn als Leuvense burgers fier op MAAkbar en betreuren het ten zeerste dat deze warme magische plek in volle expansie geen kansen zou krijgen.
Dat verdiend onze steun en die van stad Leuven !!! Teken daarom de petitie om je steun te betuigen en duidelijk te maken aan het stadsbestuur dat wij Maakbar willen laten verder bestaan.

Petitie MAAKbar moet blijven

3e editie Brunch “No waste great taste” van Content Leuven in Hal 5 – Kessel-Lo

Op zondag 18 oktober vond in Hal 5 de 3e editie plaats van de “No waste great taste” brunch van Content Leuven, de verpakkingsvrije winkel van Leuven.

Deze laatste brunch van 2020 kon nog op de valreep plaatsvinden want daags nadien werden een reeks nieuwe verstrengde corona-maatregelen van kracht. Om alles vlot en coronaproof te laten verlopen waren er 2 shiften voorzien: een ochtendshift om 10u en een middagshift om 12u30.
Om de toestroom een beetje gespreid te laten verlopen was er aan de verschillende bubbels gevraagd om op een bepaald tijdstip toe te komen. Aan de lange buffettafel waren voldoende desinfecterende handgels aanwezig en de mensen werden persoonlijk bediend door de Content medewerkers.
Iedereen was uiteraard verplicht om een mondmasker te dragen (behalve natuurlijk tijdens het eten & drinken aan tafel)

Het grotendeels vegetarische buffet bestond voornamelijk uit producten van lokale leveranciers zoals o.a. Kort’Om Leuven en uit gerechtjes die verwerkt waren uit overschotten van de Content winkel.(een verwijzing naar de “no waste”) Zo konden de mensen zich opwarmen aan een heerlijk kopje marokkaanse wortelsoep of een lekker stukje quiche en hun immuunsysteem een boost geven met een gezonde fruitsalade. Er werd ook een beroep gedaan op de producten van de partners van Hal 5 zoals het zuurdesembrood van bakkerij Korst en de koffie van koffiebranderij MOK.
Ook de dessertliefhebbers kwamen aan hun trekken want er was lekkere chocoladetaart, bananenbrood, pompoenbrood, en dat allemaal “contentmade”!
Daarnaast was er ook een “donatie” van bakkerij De Broodenier: een mand vol zoete vegan ontbijtkoeken.

Om helemaal aan het principe van “no waste” te voldoen, mochten de mensen op het einde van elke brunchsessie hun eigen potje vullen met de restjes.

Voor meer info over toekomstige Content brunches of andere initiatieven kan je terecht op de facebookpagina van Content: https://www.facebook.com/contentcvba of op hun website: https://contentleuven.weebly.com/

Brunch No waste - great taste from Content Leuven @ Hal 5 Kessel-Lo

Brunch No waste - great taste from Content Leuven @ Hal 5 Kessel-Lo
heerlijke marokkaanse wortelsoep

Brunch No waste - great taste from Content Leuven @ Hal 5 Kessel-Lo
heerlijke quiche

Brunch No waste - great taste from Content Leuven @ Hal 5 Kessel-Lo
chocoladetaart

Brunch No waste - great taste from Content Leuven @ Hal 5 Kessel-Lo
gezonde vegan spreads

Brunch No waste - great taste from Content Leuven @ Hal 5 Kessel-Lo
koffiekoeken van De Broodenier en brood van Korst

Brunch No waste - great taste from Content Leuven @ Hal 5 Kessel-Lo

Brunch No waste - great taste from Content Leuven @ Hal 5 Kessel-Lo

Brunch No waste - great taste from Content Leuven @ Hal 5 Kessel-Lo

Brunch No waste - great taste from Content Leuven @ Hal 5 Kessel-Lo

Brunch No waste - great taste from Content Leuven @ Hal 5 Kessel-Lo

Brunch No waste - great taste from Content Leuven @ Hal 5 Kessel-Lo

Brunch No waste - great taste from Content Leuven @ Hal 5 Kessel-Lo

Brunch No waste - great taste from Content Leuven @ Hal 5 Kessel-Lo

Brunch No waste - great taste from Content Leuven @ Hal 5 Kessel-Lo

Brunch No waste - great taste from Content Leuven @ Hal 5 Kessel-Lo

Brunch No waste - great taste from Content Leuven @ Hal 5 Kessel-Lo

Brunch No waste - great taste from Content Leuven @ Hal 5 Kessel-Lo

Brunch No waste - great taste from Content Leuven @ Hal 5 Kessel-Lo

Brunch No waste - great taste from Content Leuven @ Hal 5 Kessel-Lo

Brunch No waste - great taste from Content Leuven @ Hal 5 Kessel-Lo

Brunch No waste - great taste from Content Leuven @ Hal 5 Kessel-Lo

Brunch No waste - great taste from Content Leuven @ Hal 5 Kessel-Lo

Brunch No waste - great taste from Content Leuven @ Hal 5 Kessel-Lo

Brunch No waste - great taste from Content Leuven @ Hal 5 Kessel-Lo

Brunch No waste - great taste from Content Leuven @ Hal 5 Kessel-Lo

Brunch No waste - great taste from Content Leuven @ Hal 5 Kessel-Lo

Brunch No waste - great taste from Content Leuven @ Hal 5 Kessel-Lo
The Content Leuven Team

Brunch No waste - great taste from Content Leuven @ Hal 5 Kessel-Lo

Brunch No waste - great taste from Content Leuven @ Hal 5 Kessel-Lo

Brunch No waste - great taste from Content Leuven @ Hal 5 Kessel-Lo

Brunch No waste - great taste from Content Leuven @ Hal 5 Kessel-Lo

Brunch No waste - great taste from Content Leuven @ Hal 5 Kessel-Lo

Brunch No waste - great taste from Content Leuven @ Hal 5 Kessel-Lo

Brunch No waste - great taste from Content Leuven @ Hal 5 Kessel-Lo

In the picture: De Broodenier, een nieuwe warme, ambachtelijke bakkerij in hartje Leuven

Sinds 20 augustus 2020 is het centrum van Leuven een bakkerij rijker en dat midden in Coronatijd! Deze nieuwe zaak in de Mechelsestraat wordt gerund door broer en zus Michiel en Hilke Baumers. Zij hebben beiden al wat ervaring in de Leuvense horeca. Tot voor kort baatte Hilke samen met haar moeder Marina het theehuisje T&Ko uit in de Tiensestraat en Michiel bakte al een tijdje brood op bestelling (onder de naam Bakkermans) voor handelszaken zoals o.a. Content, de verpakkingsvrije winkel in de Tiensestraat.

De Broodenier is niet zomaar een bakkerij want de keuze voor ambachtelijk zuurdesembrood staat hier centraal. Door de authentieke bereidingswijze heeft zuurdesembrood een karaktervolle smaak en een compacte structuur. Desembroden blijven ook langer vers. De fermentatie en de lange rusttijden maken desembrood beter verteerbaar. Je vindt hier dus geen klassiek wit brood maar enkel grijs en donkerder brood al dan niet met toevoeging van zaden en pitten zoals bv sesamzaadjes.

De bakkerij heeft bewust geen super groot aanbod maar er worden dagelijks wel 3 verschillende soorten brood aangeboden zodat er genoeg afwisseling is. Naast de desembroden kan je hier ook een uitgebreid en afwisselend aanbod vinden van zoete broodjes zoals croissants, chocoladebroodjes, krentenbollen, pralinérolletjes en kaneelrolletjes. Tijdens het weekend wordt de Belgische pistolet-traditie in ere gehouden en kan je hier terecht voor een aantel heerlijke pistolets zoals o.a. tijgerpistolets of kampioentjes. En last but not least: voor de “cookiemonsters” onder ons is er een vast aanbod van verschillende soorten koekjes zoals de heerlijke pindakoekjes (een absolute aanrader!), kokoskoekjes of cranberrykoekjes.
Mijn persoonlijke favorieten uit het Broodenier assortiment zijn de croissants, de pralinérolletjes en het sesambrood!

Wil je zeker zijn van je (dagelijks) brood, dan kan je op voorhand online bestellen via hun website (https://broodenier.webkorf.be) Bestellen kan steeds tot twee dagen op voorhand tot 12u.
Bij de Broodenier wordt er zoveel mogelijk verpakkingsvrij gewerkt. Daarom wordt het aangeraden om je eigen (herbruikbare) broodzak mee te brengen of de herbruikbare Broodenier broodzak te kopen in de winkel. Maar geen nood als je die eens vergeten bent want ze hebben ook nog papieren composteerbare broodzakken in voorraad.

Praktisch:
Mechelsestraat 75 – 3000 Leuven
Tel: +32 489 787323
website: https://www.broodenier.be
E-mail: info@broodenier.be
Facebook & Instagram: De.Broodenier
Sluitingsdagen: dinsdag en woensdag
Open op zondag van 7u tot 12u en de andere openingsdagen van 7u tot 14u

Bakkerij De Broodenier in Leuven

Bakkerij De Broodenier in Leuven

Bakkerij De Broodenier in Leuven

Bakkerij De Broodenier in Leuven

Bakkerij De Broodenier in Leuven

Bakkerij De Broodenier in Leuven

Bakkerij De Broodenier in Leuven

Bakkerij De Broodenier in Leuven

Bakkerij De Broodenier in Leuven

Bakkerij De Broodenier in Leuven

Bakkerij De Broodenier in Leuven

Bakkerij De Broodenier in Leuven

Bakkerij De Broodenier in Leuven

Ontbijt van bakker De Broodenier in Leuven

Ontbijt van bakker De Broodenier in Leuven

heerlijk sesambrood van Bakkerij De Broodenier in Leuven
Mijn favoriete brood: het sesambrood

lekkere bodding & sesambrood van De Broodenier in Leuven

De herbruikbare broodzak van Bakkerij De Broodenier in Leuven
De herbruikbare broodzak van De Broodenier

een heerijk stukje broodpudding van de Broodenier in Leuven
Een heerlijk stukje broodpudding of bodding

Bakkerij De Broodenier in Leuven

Bakkerij De Broodenier in Leuven

In the picture: 1 jaar Content in De Smidse

De verpakkingsvrije winkel Content heeft naast een winkel in de Tiensestraat ook nog een zaak in foodhall de Smidse en mocht dus mee feestvieren tijdens het verjaardagsweekend ” 1 jaar de Smidse” op 17 & 18 november.

Content 2.O. (zoals de 2e winkel van Content ook wel genoemd wordt) lanceerde er #Contentcatert voor al wie op zoek is naar een biologische, zerowaste catering voor zijn of haar bedrijfsevent of privé-feestje. Je kon ook het hele feestweekend de Groententas actie uittesten waarbij je een vaste prijs betaalt voor een katoenen Contentzak gevuld met groenten en fruit naar keuze.
Een aantal leveranciers van Content kwamen er hun producten voorstellen en er was een ruime keuze aan lekkere en gezonde proevertjes zoals homemade bananabread (my favorite!) en heerlijk natuurzuiver appelsap.

1 jaar De Smidse in Leuven

1 jaar De Smidse in Leuven

1 jaar De Smidse in Leuven

1e verjaardag De Smidse Leuven (17/11/2018)

1 jaar De Smidse in Leuven

1 jaar De Smidse in Leuven

1e verjaardag De Smidse Leuven (17/11/2018)

1 jaar De Smidse in Leuven

1 jaar De Smidse in Leuven

1 jaar De Smidse in Leuven

1e verjaardag De Smidse Leuven (17/11/2018)

1 jaar De Smidse in Leuven

Heerlijk verwenontbijtje bij theehuisje T&Ko

Tegenwoordig is er geen tekort aan trendy koffiebars in het Leuvense. De ene koffiebar na de andere opent er zijn deuren.
Gelukkig is er voor fervente theedrinkers zoals ik Theehuisje T&KO, waar je naast een uitgebreid thee-assortiment ook kan genieten van een heuse high-tea met scones! Maar er worden hier niet alleen thee en andere lekkere drankjes geserveerd. Je kan hier ook terecht voor een lichte lunch (soep, quiche of salade), verse huisgemaakte taarten en last but not least een heerlijk ontbijt.

Daarbij heb je de keuze tussen een klein ontbijtje of een “verwenontbijtje”. Het kleine ontbijtje bestaat uit een huisgemaakte croissant, vergezeld van vers seizoensfruit en een kopje thee of koffie (ja koffiedrinkers kunnen hier ook hun gading vinden :))
Onze keuze viel onmiddellijk op het “verwenontbijtje” bestaande uit een glas versgeperst sinaasappelsap, een mandje met 2 verschillende soorten brood vergezeld van pindakaas en ander vegan broodbeleg (confituur, hagelslag…), een stukje peperkoek en daarnaast ook nog een heerlijk kommetje soyayoghurt met huisgemaakte granola. Dit supergezonde ontbijt smaakte verrukkelijk en was helemaal niet duur! Al de producten die ze bij T&Ko gebruiken zijn trouwens volledig plantaardig (vegan) en zoveel mogelijk biologisch.

Opgepast: Sinds 18 augustus zit Theehuis T&Ko niet meer op de oorspronkelijke locatie in de Tiensestraat maar zijn ze verhuisd naar nummer 65 (iets hogerop in de Tiensestraat, in het pand waar vroeg The Loving Hut zat)

heerlijk & gezond verwenontbijtje bij T&Ko in Leuven

heerlijk & gezond verwenontbijtje bij T&Ko in Leuven

heerlijk & gezond verwenontbijtje bij T&Ko in Leuven

heerlijk & gezond verwenontbijtje bij T&Ko in Leuven

heerlijk & gezond verwenontbijtje bij T&Ko in Leuven

Praktisch:
Tiensestraat 65 – 3000 Leuven
Tel: +32 456 027684
e-mail: info@TnKo.be
https://www.tnko.be/
open van maandag tem zaterdag 09:00 – 17:00 (zondag gesloten)

Bijna herfst in de kruidtuin

Voorlopig nog niet veel te merken van de naderende herfst in de Leuvense kruidtuin (‘Botanikenof’ voor de rasechte Leuvenaar).

1

2

Alle grasperken, struiken en heesters liggen er fris en groen bij en genieten van
de septemberzon.

3

De sierbeuken zijn perfect in vorm geknipt. Van snoei-‘kunst’ gesproken!

6

Voor de kurkeik is het derde keer goeie keer. Je ziet het. Deze staat ‘met zijn goesting’ en zal het zeker overleven.

7

Paars-purper-mauve bloemenpracht in diverse vormen.

8

9

Typische najaar bloeier: herfsttijloos met mooie witte of paarse bloemen. Als een grote crocus zonder bladeren. De regen deed zijn destructief werk.

10

Ook de grote vijvervissen genieten van de zon en doen het wat rustiger.

11

Kleine, vuurrode dahlia’s dagen de zon uit.

12

Let op! Nog slechts enkele dagen ken je rondkuieren tot 20 uur. Vanaf oktober wordt de tuin gesloten om 17 uur!
Kom nog gauw/rustig genieten van dit stuk mooie natuur in onze stad.

Op de buurderij

Ik was al heel lang op zoek naar een plek voor verse seizoensgroenten in de buurt van mijn woonplaats waarvoor ik niet te veel moeite moest doen en waar ik gewoon kon gaan afhalen wat ik nodig had.

En ik vond:

Screen Shot 2016-02-06 at 09.26.48

Bron: boerenenburen.be

Nu iets langer dan een jaar is er in Leuven een nieuw initiatief, enfin, niet zo heel erg nieuw want het bestaat over gans Vlaanderen en als je het kaartje op de homepagina bekijkt, ook in de buurlanden.
De buurderij dus!

De buurderij is een platform waarop boeren uit de buurt hun producten verkopen, en waar jij (de ‘buur’) ze op jouw beurt kan aankopen: groenten, fruit, vlees, vis maar ook confituur, quiches en kazen, afhankelijk van boer tot boer natuurlijk.
De verkoop wordt per afhaalpunt gecentreerd; ik schreef me in voor het afhaalpunt in Leuven. Je kan dan bij de boeren die met dit afhaalpunt samenwerken, je winkelmandje online gaan vullen: je kan bijvoorbeeld bij de ene boer melk kopen en bij de andere appels, en bij nog een andere pastinaak. Je betaalt alles in één keer online aan de organisatie, die de opbrengst achteraf dan onder de boeren verdeelt.
Je haalt alles af op dat bepaalde afhaalpunt op één bepaald moment in de week. Dan komen de boeren naar daar getuft met jouw bestelling (en die van de anderen uiteraard) en komen de buren hun gerief ophalen.

Et voilà: een tas vol superverse seizoengroentjes.

Boodschappen ✔ Verser kan bijna niet, recht van het veld! 💞 #buurderij #boeren&buren #boerenenburen

Spaghettipompoenen, rode kool, appels, peren, pastinaak, rode biet, postelein, veldsla en rode ajuinen.

U zult zich afvragen: wat kost dit grapje?

Awel, dat valt goed mee! Voor het pakket op bovenstaande foto betaalde ik 22,80 euro. In ruil daarvoor krijg je verse groenten zoals je er in de supermarkt geen ziet want die komen immers niet recht van het veld, dat verzeker ik u. En eerlijk? Voor die kraakverse kwaliteit wil ik gerust wat meer betalen – al is ons boodschappenbudget niet spectaculair gestegen sinds ik vaste buurderijklant ben.

Bovendien hoef je geen abonnementskosten te betalen: je betaalt wat je koopt, en je hoeft niet elke week een bestelling te plaatsen. Je koopt wat je wil, wanneer je wil.

Voor onderstaande winkeltas betaalde ik 12,50 euro en ik maakte er drie avondmaaltijden mee, twee lunches, en soep met de overschot, telkens voor twee personen (en uiteraard exclusief het vlees of de vis die we erbij aten):

  • geroosterde groenten (pastinaak, raap, koolraap en rode biet) met roodbaars en de dag nadien met kippenboutjes
  • puree van geroosterde groenten (patatjes, pastinaak, raap en wortel) met hamburgers
  • slaatje van postelein, witloof, appel, geraspte rode biet, walnoten en tonijn met kappertjes
  • slaatje van veldsla, witloof, geraspte rode biet, geraspte raapjes, geraspte worteltjes, kipblokjes en walnoten
  • soep van rode biet en prei
De verse groentjes van de #buurderij: pastinaak, koolraap, raapjes, rode biet, prei, postelein, veldsla, wortels en in het papieren zakje.. witloof 💕 #buurderijleuven #healthylife #healthyfood #healthyshopping #boodschappen

Prei, witloof, veldsla, postelein, wortels, raapjes, koolrapen, rode biet en pastinaak.

Ik denk niet dat ge daarvoor kunt sukkelen, wel?

Het enige minpuntje dat ik kan bedenken, is dat de afhaaldag in Leuven op dinsdagavond is. Dit zorgt ervoor dat ik al mijn ‘meal prepping’ op dinsdag- en woensdagavond moet doen, wil ik de groenten zo vers mogelijk verwerken, in plaats van op zondag een kookzondag in te lassen. Het is een beetje puzzelen, maar het is het méér dan waard.

De voordelen nog eens op een rijtje:

  • Je steunt lokale boeren.
  • Je betaalt enkel wat je bestelt – geen abonnement of wekelijkse aankoopverplichting.
  • Je krijgt veelal groentjes die de dag zelf of de dag voordien werden geoogst.
  • Je eet meer seizoensgroenten, wat zorgt voor meer variatie in je weekmenu en experimenten in de keuken.
  • In veel gevallen zijn de groenten biologisch (en staat dit er duidelijk bij vermeld). Voordien aten wij nooit biologische groenten, maar nu let ik daar veel meer op.
  • Je krijgt groenten die beter, puurder en verser smaken.

Ja, ik ben fan!

Praktisch: afhalen bij de buurderij van Leuven gebeurt iedere dinsdagavond in bibliotheek Tweebronnen. Volgend jaar zal er een tweede Leuvense buurderij openen in deelgemeente Wilsele-Putkapel. Voor meer nieuws, bezoek zeker de Facebookpagina!

Deze review werd op geen enkele manier gesponsord en is 100% mijn eigen mening.
Dit postje verscheen oorspronkelijk op puurderleven.be.

Actiecomité Appelgaard Keizersberg publiceert Manifest

Het actiecomité Appelgaard Keizersberg heeft volgend Manifest publiek gemaakt.

14939405_1804554093146952_7916456858804330702_o

Het actiecomité “Appelgaard Keizersberg” is een burgerinitiatief dat pleit voor het behoud van de Appelboomgaard op de Keizersberg.

Toen de gemeenteraad van 26 september 2016 besloot om de publieke ruimte op de Keizersberg – die ze zelf voor 99 jaar in erfpacht heeft toe te wijzen aan het bedrijf Daems & Zonen bvba (Vinobelga) voor de aanleg van een wijngaard, waren we met verstomming geslagen.

Onze spontane verontwaardiging en de open brief van de plaatselijke imker waren de aanleiding tot het ontstaan van dit actiecomité. Op korte tijd vonden we steeds meer medestanders die pleiten voor het behoud en het verder ontwikkelen van de hoogstamboomgaard.

Wij willen dat het openbaar park van de Keizersberg ook in de toekomst zijn groene en publieke karakter kan behouden. Onze argumenten kan u hieronder lezen.

Wij eisen dat de Stad Leuven haar eigen plannen en beloftes uitvoert: biodiversiteit bevorderen, bijen en koesterburen beschermen en natuur én erfgoed in de stad respecteren. Open publieke ruimte ter beschikking stellen ten voordele van privé projecten is dan ook onaanvaardbaar.

De politieke beslissing

Wij stellen het beslissingsproces bij de toewijzing in vraag. Indien het stadsbestuur andere plannen koesterde voor het park van de Keizersberg diende zij hiervoor een openbare aanbesteding uit te schrijven. Op de gemeenteraad van 26 september 2016 werd de concessie voor 30 jaar aan Daems & zonen bvba toegezegd zonder eerst publiek aan te besteden.

Volgens het gemeentedecreet mag er bovendien geen directe of indirecte overeenkomst gesloten worden tussen leden van de gemeenteraad en het stadsbestuur. Rik Daems zit in de Leuvense gemeenteraad voor Open-VLD.

Keizersberg een uniek openbaar park

14963571_10210855886013950_711529652_o

Volgens het gemeentelijk RUP (gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan) Leuven Vaartkom is de hoofdbestemming van de Keizersberg zone voor park. In dit plan staat dat de stad Leuven de oude boomgaard gaat herstellen en verder ontwikkelen. Er zijn geen nevenbestemmingen toegelaten. Landbouw is op zulke plaatsen uitgesloten.

In Mozaïek van 2013 schreef de stad Leuven over het Keizerspark: “Het is sinds de openstelling in 2010 één van de meest verrassende plaatsen binnen de ring: de onverwachte zichten, de natuurlijke rijkdom en de historische overblijfselen geven de Keizersberg dan ook een unieke eigenheid.”

Op 20 september 2016 onderschreef het stadsbestuur in de Kruidtuin een bijencharter met de KONVIB (Koninklijke Vlaamse Imkersbond) waarbij ze zich engageert om de drie grote pijlers van het charter in uitvoering te brengen, waaronder “te zorgen voor een stuifmeelrijke omgeving op alle openbare plaatsen”. Leuven lanceerde op die dag ook een prestigieus bijen- en vlinderplan waarin ze onder andere beloofde om iets te doen aan de nectarwoestijnen in de stad.
De imker van de Keizersberg, ongeveer twintig jaar actief met bijen bezig, waarvan de laatste vier jaar op het domein Abdij Keizersberg is erg verontrust over de huidige plannen van het stadsbestuur. “Dit prachtige domein, Abdij Keizersberg, is in zijn actuele vorm, een groene oase binnen de Leuvense stadskern. Door de unieke plantengroei en mede door het groenbeleid van onze stad vormt zij voor vlinders, solitaire bijen, hommels , honingbijen en andere insecten een fantastisch leefmilieu. Dit domein biedt in elk seizoen een gevarieerd stuifmeel en nectar aanbod voor de in grote getalen aanwezige insecten.” De aanleg van een wijngaard zou volgens hem een grote impact hebben op de site en ook op de aanwezige fauna en flora.

15036547_10207816316556550_8767819931613962382_n

Behoud van de natuur

Met de ondertekening van het bijen- en vlinderplan wil de stad de biodiversiteit verhogen en het leefgebied en voedselaanbod voor bijen en andere bestuivende insecten uitbreiden en verbeteren. Zo worden inwoners, landbouwers, bedrijven en natuurverenigingen gesensibiliseerd om bij- en vlindervriendelijke omgevingen te creëren.

De stad Leuven geeft evenwel een week later een terrein voor 30 jaar in concessie voor uitbating van een wijngaard.
Dit terrein is een beschermde parkzone waarop de voorbije jaren maar liefst 50 verschillende soorten wilde bijen werden aangetroffen, waaronder ook heel wat hommelsoorten. In verband met de diversiteit aan bijen lezen we in een rapport van de Aculea werkgroep van Natuurpunt uit 2014: “Tijdens het onderzoek van Verboven (2014) aan de KU Leuven werden op de Keizersberg 86 exemplaren van 22 soorten aangetroffen. Opvallend zijn onder meer de waarnemingen van de Heggenrankbij die op de gelijknamige plant gespecialiseerd is en de Zompmaskerbij. Deze laatste soort komt onder meer voor in tuinen, parken en spoorwegterreinen en lijkt een voorkeur voor warme terreinen te hebben. In Vlaanderen werd ze nog maar op weinig plaatsen met zekerheid vastgesteld.”
Heeft een wijngaard hetzelfde te bieden? De meeste druivelaars zijn zelfbestuivend (en hangen vooral van windbestuiving af en slechts in zeer geringe mate van bestuiving door honingbijen en wilde bestuivers). Het voordeel van de uitbundige vroege bloei (reeds appelbloesems in april) is eveneens weg, want druivelaars bloeien enkele weken later (in mei of zelfs pas in juni). Druivenstokken hebben bovendien een veel lagere stuifmeelwaarde dan appelbloesems. En wat met het gebruik van bestrijdingsmiddelen zoals zwavel, zélfs in een biowijngaard…?
De stad Leuven kan op de Keizersberg beter gefaseerd – dus geen drastische ingrepen – investeren in enkele nieuwe (hoogstam)fruitbomen. Enkele aftakelende dode exemplaren zouden moeten blijven staan (voor het dood hout dat dienst doet als nestgelegenheid voor o.a. wilde bijen en andere insecten). De bloemrijke ondergroei van deze boomgaard kan meer worden gestimuleerd door een aangepast beheer. Ook dat is Harmonisch Park- en Groenbeheer, bv. de principes: “Natuurgericht parkbeheer richt zich fundamenteel op het behouden en waar kan het verhogen van de bestaande biodiversiteit”, “Natuurlijke processen worden gestimuleerd” en “Elementen met een hoge natuurwaarde moeten behouden worden en een aangepast natuurvriendelijk beheer krijgen.” Vertrekken dus van de sterktes van een plek!
De stad Leuven ondertekende een biodiversiteitscharter voor de Koesterburen op 18 mei 2008. Dit houdt in dat er concrete acties zullen ondernomen worden die de koesterburen en de hele gemeentelijke biodiversiteit ten goede zullen komen. De Keizersberg is momenteel wellicht de meest soortenrijke plek in de Leuvense binnenstad. Een aantal van haar koestersoorten hebben hier ook hun habitat, zoals de Hazelworm, de Eikelmuis en de Spaanse vlag.
Wanneer er een wijngaard zou komen op de Keizersberg, betekent dat ook dat er machines en voertuigen de Keizersberg op moeten komen gereden, hetgeen de biotoop van deze koestersoorten ernstig kan schaden en ook tot erosie van de talud kan leiden. Hier is er een waardevol oud parkbos, met heel wat wilde flora, zoals Bosanemoon, Vingerhelmbloem en Daslook.
Historische traditie (van wijnbouw) op deze locatie
Op de plaats van de appelgaard heeft nooit een wijngaard gestaan. Op de plaats van de appelgaard lagen de gebouwen van de Commanderij van de Johannieters met kerk. De site is dus van groot archeologisch belang en werd in zijn geheel in 2014 beschermd als archeologische site.
Deze bescherming betekent dat eigenaars en gebruikers de site in goede staat moeten behouden en dat er een schriftelijke toelating nodig is om op het terrein van de site bepaalde werken uit te voeren. Wil je als zakelijkrechthouder of gebruiker bepaalde handelingen ondernemen, dan heb je een toelating van het agentschap Onroerend Erfgoed nodig, ook als er geen stedenbouwkundige vergunning vereist is. Voorbeelden van dergelijke handelingen zijn het bouwen van een constructie, het plaatsen van ondergrondse leidingen, het aanplanten of vellen van bomen, het plaggen of diepploegen. Is deze aanvraag in behandeling ?

14964136_10210855876693717_1835315990_o

Een stukje Leuvense natuur om fier op te zijn

De discussie gaat bijgevolg niet enkel over de komst van een al dan niet biologische wijngaard met al dan niet educatieve functie. Het gaat over een wijngaard uitgebaat door een privé bedrijf dat zo veel biodiversiteit doet verdwijnen. Een publieke plaats die de stad omwille van deze parkfunctie in erfpacht heeft genomen. Een publieke plaats met natuur voor iedereen en hoge actuele biodiversiteit in planologisch beschermd groengebied verbonden aan een archeologische site.
In een publiek groen- en parkgebied is het ongeoorloofd dat vergunningsplichtige natuurelementen met hoge belevings- en biodiversiteitswaarde, namelijk een oude hoogstamboomgaard met o.a. habitat van steenuil, eikelmuis, hazelworm en andere koesterburen en met veel holtes in oude bomen en een structuurrijk en reliëfrijk soortenrijk grasland, worden gerooid, ontgonnen en gescheurd om een wijngaard te maken voor een privé bedrijf.
In de oude ecologisch waardevolle appelgaard staan zeldzame hoogstam appelrassen, die onlangs door de Nationale Boomgaardenstichting gedetermineerd werden. Naast de reeds bekende Leuvense rassen zoals Brabantse Bellefleur en Pater Stefaan staan er ook Reinette Gris de Brabant, Marbrée de Watervliet, Goudreinette, Ananasreinette enz…. Het zou volgens de Nationale Boomgaardenstichting (NBS) dan ook zéér betreurenswaardig zijn moest deze mooie boomgaard verdwijnen.
Wij eisen samen met de imker dat de bijen (solitaire bijen, hommels en honingbijen) een centrale plaats krijgen in het park en er alles aan gedaan wordt zodat zij het naar hun zin hebben.

15127334_10207905551067357_1840082278_o

Natuur be-leven in de stad
De jongste jaren kwam er heel wat bewoning bij in de omgeving van de Vaartkom. Het gaat hier vooral over bewoners van appartementen zonder tuin. Zij hebben behoefte aan groene ruimte en een publiek park in hun onmiddellijke omgeving.
Niet elke locatie moet per se commercieel uitgebaat worden. We leven in een overprikkelende maatschappij. Er is daarom een grote behoefte aan stilte- en rustgebieden te midden van groen waar men gewoon kan niksen en kinderen kunnen spelen, los van elke vorm van consumptie.
______________________________________________________________________________________________
Dit manifest kwam tot stand dankzij de inbreng van Natuurpunt Oost-Brabant, Natuurpunt Leuven, Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud, De imker van de Keizersberg, Nationale Boomgaardenstichting, Be(e)friendly Leuven en van Actiecomité Appelgaard Keizersberg
Leuven 19 november 2016

https://www.facebook.com/Appelgaard-Keizersberg-1796264503975911/?fref=ts

Inzameling roze zakken aan huis vanaf 1 januari 2017

Vanaf 1 januari 2017 zal de Leuvense stadsreiniging de roze zakken met plasticafval aan huis inzamelen. De roze zakken worden dan om de 6 weken opgehaald. Inwoners die hun zachte plastics selectief inzamelen kunnen flink wat besparen want een roze zak kost maar € 0,25. Ook het milieu vaart er goed bij want de zachte plastics worden hergebruikt om straatmeubilair en compostbakken te maken.

Vanaf 1 juli 2016 is de afvalintercommunale EcoWerf gestart met de inzameling van zachte plastics in het containerpark. De inzameling gebeurt met roze zakken die te koop zijn in de containerparken, stadsdiensten en winkels. Door het grote succes zijn de roze zakken voorlopig alleen nog te koop op de containerparken. In de loop van oktober zullen ze terug overal beschikbaar zijn.

Inzameling aan huis
Het stadsbestuur van Leuven besliste om vanaf 1 januari 2017 de roze zakken ook aan huis in te zamelen. Dat zal om de 6 weken gebeuren. De juiste data zullen op de ophaalkalender van 2017 staan. De ophaaldag voor de roze zakken wordt telkens een vrijdag. Het personeel van de stadsreiniging organiseert de inzameling. Naast de huisinzameling mogen deze zakken ook gratis naar het containerpark gebracht worden.

Wat mag in de roze zak
In de roze zak sorteer je voortaan alle plastic verpakkingen die niet in de pmd-zak mogen (zoals botervlootjes, (yoghurt)potjes, plastic zakjes, folies, blisters…). Er mogen ook harde plastics in (zoals klein plastic speelgoed, bloempotjes…) als ze kleiner zijn dan een emmer van 10 l.

Goed voor het milieu en de portemonnee
De zakken kosten € 0,25 per stuk en worden per 10 stuks verkocht. Met de roze zak kan je dus aanzienlijk besparen op je restafval. Hij is immers veel goedkoper dan een bruine restafvalzak van €2,25. Bovendien is het beter voor het milieu, want van jouw zachte plastics wordt een nieuw soort plastic gemaakt om straatmeubilair en compostbakken te maken.

Nieuwe kapper opent in de Burgemeesterstraat

Sinds begin augustus is er in de Burgemeesterstraat 11 (vlak naast Mercator rijschool) een nieuwe kapper geopend, K(n)apperLe(u)ven.

13350451_203239106741247_1184339115772314844_oZaakvoerder Jimmy Stoebel was de voorbije 5 jaar werkzaam bij Frank’s Atelier in Korbeek-Lo, haute coiffure, en leerde daar alle knepen van het vak. Dit houdt in dat hij het kapsel van mannen, vrouwen en kinderen onder handen kan nemen en dit met behulp van de producten van z.one concept die volledig biologisch zijn samengesteld. Zelfs personen met een gevoelige huid zullen na het gebruik van de producten geen last hebben na bezoek aan deze kapper.

Ook de kleuring gebeurt door deze natuurproducten en ruiken, in tegenstelling tot andere haarproducten, helemaal niet chemisch. Tijdens het wassen en verzorgen van het haar vult heel de ruimte zich met de lekkere geuren van bloemen en/of fruit.

Steven verbouwde de vroegere copytheek tot een heldere en moderne kapperszaak die zeker een aanwinst is voor Leuven. Studenten zijn ook steeds welkom en kunnen genieten van een studentenkorting op vertoon van hun studentenkaart.

Je kan een afspraak maken op 016.23.35.66.

Meer informatie vind je ookvop de facebookpagina van KnapperLeuven.

 

14044996_10208459000406525_1691324025_o
13686756_237267186671772_8213149774640118847_n