Archief voor ‘Eten en drinken’

KVLV, Vrouwen met vaart lanceert nieuw Leuvens bier

22382159_2095570857134974_8767620869861847525_o

 

Op 23 november 2017 stelt KVLV haar eigen bier voor. In samenwerking met Craywinckelhof brouwde ze een tongprikkelend blond vlierbloesembier met 5,5% alcoholpercentage. De naam wordt blijft ook tot dan nog een geheim…

Naar aanleiding van de lancering organiseert KVLV in samenwerking met de studenten van Thomas More Mechelen die avond ‘Beer & Bites’, een afterworkevent.  Dit event staat in het teken van beerpairing en duurzaamheid en gaat door in het unieke historisch kader van De Hoorn te Leuven, die als oude Stella-brouwerij een onmisbare link met bier heeft.

 

PROGRAMMA

  • BEERPAIRING

KVLV presenteert samen met master bier sommelier Sofie Vanrafelghem nog drie andere speciaalbieren die gelinkt zijn aan een sterke vrouw of die een duurzaam karakter hebben. Alle bieren gaan vergezeld met een fingerfood hapje, recht uit een van de kookboeken van KVLV.

 

  • BEER SWAP PARTY

Gedurende de ganse avond kunnen mensen deelnemen aan een ‘beer swap party’, waar ze bierglazen of biertjes kunnen ruilen voor een nieuw, onbekend stuk.

 

  • BEERPAIRING@HOME

Sofie Vanrafelghem leert je doorheen de avond overigens hoe je bier elegant kunt maken in de keuken in een korte, smakelijke workshop. Lokale dj’s zorgen voor de muzikale begeleiding.

 

Tickets en meer info vind je via www.beerandbites.net. Een proevertje van het nieuwe KVLV-bier en bijhorend fingerfood hapje krijg je er gratis bovenop.

BEDRIJVENACTIE GROEPSAANKOOP 10+1 gratis: Kom je samen met je collega’s? Vermeld bij je inschrijving de naam van je bedrijf/organisatie en per aankoop van 10 tickets krijg je er van ons 1 gratis!

 

Mykene

Op 1 november liepen we op lunchtijd door het centrum. Niet alle horeca zaken waren open maar we konden terecht in Mykene.  Deze brasserie is al jaren een vaste waarde in de Muntstraat en is 7 dagen op 7 open.

In tegenstelling wat je zou kunnen veronderstellen in de naam staat hier geen Griekse keuken op het menu maar enkele degelijke Belgische klassiekers: stoofvlees, konijn, koninginnehapje, … Ik meende me te herinneren dat de menukaart in het verleden ongelooflijk uitgebreid was, maar nu heb je een kleinere maar wisselende menu met zeer degelijke keuzemogelijkheid die toch wel de versheid en seizoensgebondenheid van de ingrediënten kan garanderen. Je vindt er vlees-, vis- en vegetarische of vegan bereidingen.

Het restaurant is veel ruimer dan je buiten zou vermoeden en biedt in de zomer zelfs een mooi terras aan.  Hierdoor heb ik het restaurant nog nooit vol gezien en daardoor heb ik ook nog nooit het gevoel gehad dat het er druk was.  Als je met een grote groep reserveert, krijg je mogelijk de aparte kamer vooraan zodat je samen wat apart kan zitten.

We kozen voor de BBQ spare ribs en voor de ossentong en lieten het ons smaken.

IMG_3231

IMG_3232

 

Er is eveneens een vrij uitgebreide kindermenu met de typische kinderkeuzes maar ook enkele klassiekers in kleine portie.  Kinderen krijgen ook een kleurplaat om in te kleuren en mogen een klein geschenkje uit een mand kiezen indien ze flink gegeten hebben (waarde en kwaliteit cfr. geschenkjes van op de kermis).

IMG_3230

 

Praktisch:

Mykene
Muntstraat 44
3000 Leuven

016 23 75 23
www.mykene.be

 

Trente

 

Een paar weken hadden we iets te vieren en dat wilden we wel doen in één van de top restaurants dat Leuven rijk is. Onze keuze viel op Trente.  Het kleine restaurant in de Muntstraat staat bekend voor kwaliteit.

We hadden een reservatie gemaakt en in het houten interieur de menu bewonderen.  Men werkt met een vast menu dat varieert naar het seizoen en je kan kiezen tussen 4- 5-6-7 of 8 gerechten van dat menu. De gerechten zien er allemaal pareltjes uit en aangezien we iets wilden vieren kozen we met plezier voor 8 gangen. En we waren blij met die keuze.

Bij elke gang biedt de sommelier aan om een aangepaste wijn of bier te drinken (volledig glas of half glas), maar je kan bij elke gang ook kiezen om over te slaan. Op die manier kan je perfect kiezen hoeveel je wel of niet drinkt.

IMG_2102

 

 

 

Sint-Jacobsnoot, spitskool, appel en kamille

 

IMG_2103

 

 

 

Kokkels, gele tomaat, venkel en saffraan

 

 

IMG_2104

 

 

 

Pladijs, Romanesco, Girolles en hazelnoot

 

IMG_2105

 

Kreeft, Mais, Mango en Curry

 

4 gangen voor 55€ (niet op vrijdag en zaterdag) => 7 gangen voor 80€

 

Praktisch: 

Muntstraat 36, 3000 Leuven
016 20 30 30
http://www.trente.be

XL Noodles

Eindelijk in Leuven: een restaurant dat een ruim aanbod aan noedelsoepen serveert! Een echt gat in de markt, als je het mij vraagt, want noedelsoepen zijn het ideale fastfood.

De inrichting is modern: witte muren en een hoog, onafgewerkt plafond met een opvallend, grote luster aan de ingang. Het restaurant bevindt zich redelijk achteraan op het Alfons Smetsplein en valt niet direct op, dus een beetje uitkijken is de boodschap. De keuken is open en als je een plekje aan de toog uitkiest, kan je de kokkin aan het werk zien.

Prijzen zijn, zoals dat hoort bij fastfood heel schappelijk. Toen ik er was, stond er naast de kokkin nog een andere Aziatische dame in de zaak om de bestellingen op te nemen. Het aanbod aan noedelsoepen is behoorlijk gevarieerd: je vindt er zowel Thaise, Koreaanse als Japanse noedelsoepen op de kaart. Ik gok dat de kokkin van Thaise oorsprong is (please correct me if I’m wrong). Het viel me tevens op dat er veel Aziaten in de zaak zaten, altijd een teken dat een restaurant vrij authentiek eten serveert.

Ik ben een groot liefhebber van Japanse ramen, dus bestelde ik een Tonkotsu ramen. De ramen werd geserveerd in een houten kom, maar viel wat licht uit in vergelijking met de noedelsoepjes die ik in Japan gegeten heb. De bouillon (het belangrijkste ingrediënt voor de soep) mocht gerust wat hartiger en de pork slices op de kaart, waren kleine stukjes varkensvlees die doorheen de soep dreven. Het hardgekookte ei was ook niet gemarineerd. Op zich valt dat allemaal nog door de vingers te zien, maar wat ik volstrekt niet begreep, was waarom de kokkin zoveel ajuin aan de noedelsoep had toegevoegd. Enkel lente-uitjes hadden ruimschoots volstaan, die witte en rode ajuin verprutsten voor mij de smaak van de soep.

Bij het afrekenen, gaf ik dit dan ook mee aan de vriendelijke jongedame van XL noodles. Hopelijk volgende keer beter!

Tonkotsu ramen

Praktisch
Alfons Smetsplein 8, 3000 Leuven
+32 16 88 81 19
Facebook pagina

Beijing Take Away

Beijing Take Away is een kleine zaak in de Tiensestraat die je, als je niet goed oplet, zo voorbij loopt. Het smalle pand heeft achteraan een paar tafels en vooraan een paar krukjes waaraan je kan plaatsnemen om ter plaatse je maaltijd te verorberen. Als het mooi weer is, kan je ook plaatsnemen aan één van de tafeltjes op het kleine terras aan de Tiensestraat.

Beijing is een zeer Spartaanse zaak, uitgebaat door een ouder Aziatisch koppel. De dame is bijzonder vriendelijk en geeft graag een woordje uitleg bij de gerechten. Het schept veel vertrouwen dat de keuken open is. Je kan gewoon toekijken terwijl de kok de gerechten voor je klaarmaakt. De meeste gerechten op de kaart kosten minder dan tien euro. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de service nogal basic is. Bestellen en afrekenen, doe je aan de toog, waar je ook een drankje uit de frigo kan nemen. Vergeet ook niet een servet mee te nemen, want die wordt je niet gebracht. Het eten komt wanneer het klaar is, dat betekent dat je soms nog even geduld moet uitoefenen terwijl je tafelgenoot al bediend is.

Beijing serveert Chinese en Koreaanse gerechten. Aangezien in Leuven nog geen Koreaans restaurant de deuren heeft geopend, is Beijing de enige plek waar je bibimbap en kimchi kan eten. Uiteraard stond ik te popelen om de bibimbap te proberen, één van mijn favoriete Koreaanse gerechten. En jawel, de bibimbap was uitstekend. Enige opmerking in de marge: voor mij mocht het gebakken spiegelei gerust door een traditionele rauwe eierdooier vervangen worden. Ondertussen probeerde ik ook al de kimchi hot pot (met zijn twaalf euro één van de duurste gerechten op de kaart): eveneens zeer goed. Mijn vriend proefde de gebakken eend met paddenstoelen en kreeg een mooi gebakken stuk eend met lekker veel groenten. Rijst wordt in een kommetje apart geserveerd, maar je kan altijd binnen gaan bijvragen.

Wat betreft prijs-kwaliteit valt dit restaurant moeilijk te overtreffen.

Kippensoep met zeewier:
Chicken seaweed soup

Bibimbap:
bibimbap

Kimchi hot pot:
kimchi hot pot

Gebakken eend met paddenstoelen:
deep fried duck with mushrooms

Praktisch
Tiensestraat 16, 3000 Leuven
+32 16 20 67 25

Bavet by Deliveroo

Ik maakte kennis met de spaghetti van Bavet via Deliveroo. In deze recensie kan ik het dus enkel hebben over de kwaliteit van het eten en niet over de sfeer van het restaurant Bavet.

Het concept van Bavet is simpel: spaghetti met een lekkere saus serveren in een gemoedelijke omgeving. Na Gent en Antwerpen, lag het voor de hand dat Bavet ook een filiaal in Leuven zou openen. En welke plek is daar beter voor geschikt dan het wandelgedeelte van de Tiensestraat, waar tegenwoordig het ene na het andere conceptrestaurant zich vestigt.

Ik was dus benieuwd of de Bavet zijn reputatie zou kunnen waarmaken. De Deliveroo koerier leverde onze bestelling alvast stipt op tijd af. De spaghetti (een bavegarian voor mij en een Kenny the phoenix voor mijn vriend) werd geleverd in een stevig plastic potje met de bijhorende kaas apart verpakt. En het mag gezegd: de spaghetti was heerlijk: de pasta was niet te plat gekookt en de saus was heel erg smakelijk. Ik genoot van de vegetarische balletjes (geleverd door Greenway). Bij de levering hoorden ook twee grote bavetten, kwestie van niet al smikkelend onze kleren te bevuilen.

Bij een volgende gelegenheid hoop ik het restaurant zelf eens uit te proberen. Al moet ik zeggen dat het terras in de Tiensestraat er erg gezellig uit ziet.

IMG_5424

Bavegarian

Kenny The Phoenix

Praktisch
Tiensestraat 22, 3000 Leuven
http://bavet.eu/

Cum Laude

De Faculty Club is niet meer, lang leve de Cum Laude.

Bij aankomst waren we een beetje in de war: op de binnenkoer van het prachtige Groot Begijnhof was duidelijk een trouwfeest aan de gang. Zouden we ons van dag vergist hebben? Gelukkig bleek dit niet het geval te zijn en konden we voorbij de feestgangers lopen naar ons tafeltje op het terras, waar onze vrienden al op ons zaten te wachten. Wat is er zaliger dan op een zomeravond buiten dineren in een prachtig historisch kader?

Ik was alleszins benieuwd naar wat het nieuwe concept te bieden zou hebben. En op dat vlak bleef ik eerlijk gezegd toch wat op mijn honger zitten. De verschillende gangen waren wel lekker, maar geen enkel gerecht dat er voor mij echt uitsprong. En bijzonder jammer dat het speenvarken te hard gebakken was. Niets van rozig meer te bekennen in het vlees. Dat zou bij een restaurant van dit niveau toch echt niet mogen. Al vond ik het bijzonder gedurfd dat als één van de gangen kalfstong geserveerd werd, een klassiek gerecht dat wat in de vergetelheid geraakt is. Ook de pikante mosseltjes waren lekker.

De bediening vond ik eerder matig. Ik had de indruk dat ze nog wat zoekende waren en de machine nog niet helemaal goed geolied was. Zo ontbrak in vele gevallen de uitleg bij de wijn. De naam en de regio kan ik zelf wel van het etiket aflezen, graag krijg ik toch net iets meer info over wat deze wijn zo bijzonder maakt en waarom net voor deze wijn bij dit gerecht gekozen werd. Gelukkig was de wijn uitstekend!

Al bij al moet ik toegeven dat ik meer verwacht had van deze avond. Misschien dat het nieuwe menu dat ondertussen op de website staat, voor een nieuw élan zorgt?

Appetizer met forel en gin tonic:
Appetizer met forel en gin tonic

Gazpacho:
gazpacho

Tomaat – burrata – basilicum:
Tomaat – burrata – basilicum

Bouchotmossel – lenteui – harissa
Bouchotmossel – lenteui – harissa

Kalfstong – verveine – nori:
Kalfstong – verveine – nori

Melkvarken – suikermaïs – chimichurri:
Melkvarken – suikermaïs – chimichurri

Rode vruchten – meringue – thee:
Rode vruchten – meringue – thee

Praktisch
Groot Begijnhof 14, 3000 Leuven
+32 16 32 95 00
info@facultyclub.be
http://www.facultyclub.be/restaurant/

In the picture: Bartender race – Hapje Tapje 2017

Hapje Tapje 2017 - Leuven

Hapje Tapje 2017 - Leuven

Hapje Tapje 2017 - Leuven

Hapje Tapje 2017 - Leuven

Hapje Tapje 2017 - Leuven

In the picture: culinair genieten op Hapje Tapje 2017

heerlijke dame blanche van Antoinesweets

lekker desserthapje van Rossi Slowfood: cheesecake met aardbei en chocolade

Hapje van Trente: kwartel, met spitskool, appel & kamille

hapje van Het Land aan de Overkant: kippenbout, lak van noordzeekrab en courgettesalsa

hapje van Zappaz: zeebaars, avocadosalsa & ceviche

de lekkere hapjes van BARACCA

de gezonde hapjes van Lettuce Leuven

U was weer massaal en enthousiast aanwezig op Hapje Tapje

En dat liet u ook weten op social media. We maakten een kleine willekeurige selectie.

Kwartel😋😋#trente #hapjetapje2017 #gastronomie

A post shared by Trente (@restaurant_trente) on

MINI BUT PERFECT | THE BEST BURGERS IN LEUVEN CITY

A post shared by @foleabastias on