Archief voor ‘Eten en drinken’

4e editie Foodtruck Fiesta in De Bruul

Afgelopen weekend vond in Park De Bruul de 4e editie plaats van het foodtruck fiesta, één van de vele initiatieven van wintertijd in Leuven. Foodies en fijnproevers konden er 3 dagen lang (van vrijdag 28 t.e.m. zondag 30 december) hun hartje ophalen (of beter gezegd hun buikje rond eten) aan de verschillende eet-standjes.

Naast soep, pizza’s, burgers en vishapjes was er ook een uitgebreid en gevarieerd aanbod van wereldse gerechtjes en streetfood uit Korea, Afrika, Thailand en Mexico. Ook de zoetebekken kwamen er ruim aan hun trekken. Zo kon je bij foodbar La Tierra Dolce genieten van een lekkere milkshake of cupcake en bij Daydreams kon je dan weer terecht voor originele werelddesserten zoals aziatische pannenkoeken met bakbanaan of homemade american pancakes. De prachtige Tati Mobiel zorgde dan weer voor verse koffie of thee.

Foodtruck Fiesta - Park De Bruul -Leuven

Foodtruck Fiesta - Park De Bruul -Leuven
De Mexicaanse ‘taqueria’ Alma Libre

Foodtruck Fiesta - Park De Bruul -Leuven
De Afrikaanse foodtruck Okapi International

Foodtruck Fiesta - Park De Bruul -Leuven
De Koreaanse foodtruck Table d’Ho

Foodtruck Fiesta - Park De Bruul -Leuven
een koreaans bordje van Table D’Ho

Foodtruck Fiesta - Park De Bruul -Leuven
Foodtruck Debacker met zijn flammekueche & pretzels

Foodtruck Fiesta - Park De Bruul -Leuven
soepfoodtruck ‘t Vanneke en Trattoria Azzura

Foodtruck Fiesta - Park De Bruul -Leuven

Foodtruck Fiesta - Park De Bruul -Leuven
heerlijke vishapjes van Trattoria Azzura

Foodtruck Fiesta - Park De Bruul -Leuven
Pizza Mama Marina

Foodtruck Fiesta - Park De Bruul -Leuven
lekkere pizza van Mama Marina

Foodtruck Fiesta - Park De Bruul -Leuven
Een heerlijk kopje rooibos looseleaftea

Foodtruck Fiesta - Park De Bruul -Leuven

Foodtruck Fiesta - Park De Bruul -Leuven
een lekkere mexicaanse burrito met kip en groentjes

Foodtruck Fiesta - Park De Bruul -Leuven
Flammekueche met champignons

Foodtruck Fiesta - Park De Bruul -Leuven

Open atelier dag bij Chocolatier Demeestere tijdens 12e editie Dag van de Ambachten 2018

Op zondag 18 november was het Dag van de Ambachten. Dit jaarlijkse evenement dat je meevoert naar de ateliers van onze Belgische ambachtslieden vond dit jaar al voor de 12e keer plaats. Op de lijst met deelnemende ambachtslieden uit onze regio prijkte o.a. de naam van artisanaal chocolatier Demeestere in Heverlee. Als er één ding is waar ik aan verslaafd ben, dan is het wel Belgische chocolade. Als doorwinterde chocoholic haastte ik mij dus naar de open atelier dag van chocolatier en patissier Demeestere.

Meester-chocolatier Wim Demeestere gaf de ganse zondag doorlopend demonstraties in zijn atelier achteraan de winkel. Alle bezoekers werden bij het binnenkomen getrakteerd op een heerlijk ambachtelijk proevertje: een tricolore chocolademousse om duimen en vingers van af te lekken. Tijdens de demonstratie zagen we hoe in een oogwenk pralinevormpjes gevuld worden en waar Sinterklaas zijn chocolade figuurtjes komt halen :) We leerden er ook dat in België enkel witte chocolade gekleurd mag worden (en dat witte chocolade geen echte chocolade is want het bevat geen cacaomassa, maar dat laatste wist ik al wel). Wim Demeestere vertelde ons ook dat de meeste Belgische chocolatiers Callebaut gebruiken voor hun chocolade kunstwerkjes omdat Callebaut chocolade iets fijner en minder korrelig is van structuur.

Na de interessante en leerrijke demonstratie kreeg elke bezoeker een goodiebag mee vol lekkere zoetigheden! Daar kan je als chocoladeliefhebber alleen maar vrolijk van worden toch?

open atelier dag @ Chocolatier Demeestere - Heverlee

open atelier dag @ Chocolatier Demeestere - Heverlee

open atelier dag @ Chocolatier Demeestere - Heverlee

open atelier dag @ Chocolatier Demeestere - Heverlee

open atelier dag @ Chocolatier Demeestere - Heverlee

open atelier dag @ Chocolatier Demeestere - Heverlee

open atelier dag @ Chocolatier Demeestere - Heverlee

open atelier dag @ Chocolatier Demeestere - Heverlee
de inhoud van de goodiebag :)

In the picture: 1 jaar Content in De Smidse

De verpakkingsvrije winkel Content heeft naast een winkel in de Tiensestraat ook nog een zaak in foodhall de Smidse en mocht dus mee feestvieren tijdens het verjaardagsweekend ” 1 jaar de Smidse” op 17 & 18 november.

Content 2.O. (zoals de 2e winkel van Content ook wel genoemd wordt) lanceerde er #Contentcatert voor al wie op zoek is naar een biologische, zerowaste catering voor zijn of haar bedrijfsevent of privé-feestje. Je kon ook het hele feestweekend de Groententas actie uittesten waarbij je een vaste prijs betaalt voor een katoenen Contentzak gevuld met groenten en fruit naar keuze.
Een aantal leveranciers van Content kwamen er hun producten voorstellen en er was een ruime keuze aan lekkere en gezonde proevertjes zoals homemade bananabread (my favorite!) en heerlijk natuurzuiver appelsap.

1 jaar De Smidse in Leuven

1 jaar De Smidse in Leuven

1 jaar De Smidse in Leuven

1e verjaardag De Smidse Leuven (17/11/2018)

1 jaar De Smidse in Leuven

1 jaar De Smidse in Leuven

1e verjaardag De Smidse Leuven (17/11/2018)

1 jaar De Smidse in Leuven

1 jaar De Smidse in Leuven

1 jaar De Smidse in Leuven

1e verjaardag De Smidse Leuven (17/11/2018)

1 jaar De Smidse in Leuven

In the picture: 1 jaar De Smidse

Foodmarket De Smidse in de Sluisstraat bestaat 1 jaar en dat werd tijdens het “feest”weekend van 17 & 18 november uitgebreid gevierd.
De bezoekers konden genieten van live demo’s van ambachtelijke specialiteiten en werden door de handelaars getrakteerd op lekkere proevertjes. Er was ook doorlopend animatie van Cirkus in Beweging en als kers op de taart kon elke klant deelnemen aan een wedstrijd met als mooie prijs een draagtas vol met kwaliteitsproducten van de Smidse ter waarde van 100 euro!

1 jaar De Smidse in Leuven

1 jaar De Smidse in Leuven

1e verjaardag De Smidse Leuven (17/11/2018)

1e verjaardag De Smidse Leuven (17/11/2018)

1 jaar De Smidse in Leuven

1 jaar De Smidse in Leuven

1 jaar De Smidse in Leuven

1 jaar De Smidse in Leuven

1 jaar De Smidse in Leuven

1 jaar De Smidse in Leuven

1 jaar De Smidse in Leuven

1e verjaardag De Smidse Leuven (17/11/2018)

1e verjaardag De Smidse Leuven (17/11/2018)

Heerlijk verwenontbijtje bij theehuisje T&Ko

Tegenwoordig is er geen tekort aan trendy koffiebars in het Leuvense. De ene koffiebar na de andere opent er zijn deuren.
Gelukkig is er voor fervente theedrinkers zoals ik Theehuisje T&KO, waar je naast een uitgebreid thee-assortiment ook kan genieten van een heuse high-tea met scones! Maar er worden hier niet alleen thee en andere lekkere drankjes geserveerd. Je kan hier ook terecht voor een lichte lunch (soep, quiche of salade), verse huisgemaakte taarten en last but not least een heerlijk ontbijt.

Daarbij heb je de keuze tussen een klein ontbijtje of een “verwenontbijtje”. Het kleine ontbijtje bestaat uit een huisgemaakte croissant, vergezeld van vers seizoensfruit en een kopje thee of koffie (ja koffiedrinkers kunnen hier ook hun gading vinden :))
Onze keuze viel onmiddellijk op het “verwenontbijtje” bestaande uit een glas versgeperst sinaasappelsap, een mandje met 2 verschillende soorten brood vergezeld van pindakaas en ander vegan broodbeleg (confituur, hagelslag…), een stukje peperkoek en daarnaast ook nog een heerlijk kommetje soyayoghurt met huisgemaakte granola. Dit supergezonde ontbijt smaakte verrukkelijk en was helemaal niet duur! Al de producten die ze bij T&Ko gebruiken zijn trouwens volledig plantaardig (vegan) en zoveel mogelijk biologisch.

Opgepast: Sinds 18 augustus zit Theehuis T&Ko niet meer op de oorspronkelijke locatie in de Tiensestraat maar zijn ze verhuisd naar nummer 65 (iets hogerop in de Tiensestraat, in het pand waar vroeg The Loving Hut zat)

heerlijk & gezond verwenontbijtje bij T&Ko in Leuven

heerlijk & gezond verwenontbijtje bij T&Ko in Leuven

heerlijk & gezond verwenontbijtje bij T&Ko in Leuven

heerlijk & gezond verwenontbijtje bij T&Ko in Leuven

heerlijk & gezond verwenontbijtje bij T&Ko in Leuven

Praktisch:
Tiensestraat 65 – 3000 Leuven
Tel: +32 456 027684
e-mail: info@TnKo.be
https://www.tnko.be/
open van maandag tem zaterdag 09:00 – 17:00 (zondag gesloten)

Nieuw Japans ramen restaurant in hartje Leuven

Leuven is weer een uniek en lekker restaurant rijker.

Op het Margarethaplein nummer 6 opende Kris Nunes enkele weken geleden het ramen restaurant Susuru. Ramen is een Japans gerecht dat op verschillende wijze bereid wordt. De basis bestaat uit een smaakvolle bouillon die minstens 15u heeft getrokken. Afhankelijk van welke versie je bestelt, wordt deze bouillon aangevuld met noedels, lekkere verse groenten en allerlei toppings zoals ei, gehakt, kip… Je kan ook nog andere bijgerechten bestellen. Als drank zijn er verschillende Japanse bieren, limonades en ijsthee. Er zijn ook zelf gemaakte limonades beschikbaar.

De inrichting en de bediening is zo goed als authentiek Japans. Bestellen doe je dadelijk als je binnen komt, op een groot touchscreen vlak achter de deur.

touch

Nadat je hebt afgerekend, zoek je je een plaatsje in het restaurant. Achteraan waan je je in een Japans straatje.

40964518_2197064247228731_3558927162662715392_n

 

straat 1

De kom ramen, aan de zeer democratische prijs van 13 EUR, komt snel en is gewoon indrukwekkend. De verschillende ingrediënten zijn duidelijk zichtbaar. En dan kan het echte genieten beginnen. De bouillon smaakt goed door en je proeft dat de kok het brouwsel de nodige tijd heeft gelaten om alle smaken op te nemen. De toppings zijn duidelijk ook goed uitgekozen en geven je smaakpapillen alleen nog meer prikkels. Ik proefde de Susuru Classic met chashu (buikspek), tamago (gemarineerd zacht gekookt ei), spinazie, menma (bamboescheuten), lente-ui en noedels natuurlijk. Als bijgerecht genoot ik van een lekkere portie edamame (sojabonen). Als drank nam ik een lekkere ijsthee.

bord

Het buikspek valt uit elkaar van malsheid, de eieren zijn net juist gekookt en de groenten in de bouillon waren heel vers en super lekker. De portie is zeker groot genoeg. De ramen worden gegeten met stokjes en slurpen (susuru in het japans) is een verplichting (?).Op het menu staan ook nog een pikante versie, een kippenbouillon versie en een veggie versie.<

Wij namen als dessert de Japanse kaastaart (met matcha) en het mochi assortiment (japanse ijsballetjes met een rijstcoating).

kaas

 

ijs

De kok, Kris, is met zijn restaurant niet over een nacht ijs gegaan. Hij ging voor 2 maanden naar Japan om de juiste technieken te leren. Een kleine anekdote: de eigenaar van het restaurant waar hij de knepen van het vak leerde, stuurde hem een gedeelte van de gevel op en dat stuk is dan ook geïntegreerd in zijn restaurant. Kris kookt in het midden van het restaurant en slaat maar al te graag een praatje met zijn klanten. Je kan dan ook plaatsnemen recht over hem.

En zoals ik dit artikel begon, het is een unieke en super lekkere ervaring, vlak in het centrum en zeker de moeite waard. Of je nu een fondke wil leggen voor je op stap gaat of gezellig wil bijkletsen met vrienden over een kom lekkere ramen.

 

30e editie culinair stadsfestival Hapje Tapje

Afgelopen zondag vond in de Leuvense binnenstad de 30e editie plaats van het culinaire stadsfestival “Hapje Tapje”. Deze feest-editie lokte volgens de organisatoren circa 60.000 bezoekers, iets minder dan vorig jaar. Maar daar zat het warme weer waarschijnlijk voor iets tussen. De Grote Markt werd net zoals vorig jaar omgetoverd tot de Grande Place Gourmande waar een 10-tal culinaire topzaken uit het Leuvense samen onder één groot wit dak het aanwezige foodie-publiek hun lekkerste hapjes en drankjes aanboden. (6euro voor een hapje en 3 euro voor een drankje) Aangezien steeds meer Leuvense horecazaken willen meedoen werd het culinaire parcours dit jaar uitgebreid naar het Margarethaplein en het Layensplein.
Voor het eerst dit jaar dienden alle deelnemende horecazaken hun eten te serveren met bioafbreekbare borden en bestek. Die werden daarna ingezameld op afvaleilanden waar vrijwilligers de bezoekers meer informatie gaven over de afvalsortering. Het ingezamelde bioafbreekbare afval zal worden gecomposteerd.

Ristorante Rossi ging met drie culinaire prijzen aan de haal, een unicum in de lange geschiedenis van Hapje-Tapje. De beste prijs-kwaliteit was voor nieuwkomer restaurant Barba.

Het festival werd zondagavond afgesloten met een concert van Raymond van het Groenewoud op een volgelopen Oude Markt.

Hapje Tapje 2018 - Leuven

Hapje Tapje 2018 - Leuven

Hapje Tapje 2018 - Leuven

Hapje Tapje 2018 - Leuven

Hapje Tapje 2018 - Leuven

Hapje Tapje 2018 - Leuven

Hapje Tapje 2018 - Leuven

Hapje Tapje 2018 - Leuven

Hapje Tapje 2018 - Leuven

Hapje Tapje 2018 - Leuven

Hapje Tapje 2018 - Leuven

Hapje Tapje 2018 - Leuven

Hapje Tapje 2018 - Leuven

Hapje Tapje 2018 - Leuven

Hapje Tapje 2018 - Leuven

Hapje Tapje 2018 - Leuven

Hapje Tapje 2018 - Leuven

Hapje Tapje 2018 - Leuven

Hapje Tapje 2018 - Leuven

Hapje Tapje 2018 - Leuven

In the picture: culinair genieten op Hapje Tapje 2018

Hapje Tapje 2018 - Leuven
Hapje van restaurant Zappaz: Tacoshell gamba salsa avocado

Hapje Tapje 2018 - Leuven
“Bliksemsardien” hapje van restaurant Taste: sardientjes in blik

Hapje Tapje 2018 - Leuven
Hapje van Het Land aan de Overkant: lobsterrol met briochebrood kreeft koolsladressing en mayonaise

Hapje Tapje 2018 - Leuven
Hapje van restaurant Trente: Krab met appel groene curry en koolrabi

Hapje Tapje 2018 - Leuven
ceviche van Omegabaars

Hapje Tapje 2018 - Leuven
hapje van Baracca: burrata met basilicumolie en sorbet van tomaat

Hapje Tapje 2018 - Leuven
desserthapje van Baracca: magnum ijsje van witte chocolade passievrucht- en aardbeisorbet

Hapje Tapje 2018 - Leuven
Hapje van Nosh Bagels: American pancake met chocoladesaus en aardbeien

Hapje Tapje 2018 - Leuven
hapje van Balls & Glory: happyballs chicken met seizoensstoemp

Hapje Tapje 2018 - Leuven
verfrissend drankje van Balls & Glory: homemade limonade citroen en gember

Hapje Tapje 2018 - Leuven
hapje van Merkat: gazpacho van watermeloen en tomaat met burrata

Hapje Tapje 2018 - Leuven
Hapje van Rossi Slowfood: ravioli caprese

Hapje Tapje 2018 - Leuven
Desserthapje van Rossi Slowfood: cheesecake

Hapje Tapje 2018 - Leuven
hapje van Zarza: gazpacho van watermeloen komkommer en zwarteolijf

Hapje Tapje 2018 - Leuven
hapje van restaurant Zarza: ceviche van zeebaars avocado en tomaat

Hapje Tapje 2018 - Leuven
een verfrissend drankje van Ellis Gourmet Burger: limonade van kiwi en limoen

Hapje Tapje 2018 - Leuven
hapje van restaurant De Bibliotheek: huisgerookte forel met bintje rodebiet en citroen

Hapje Tapje 2018 - Leuven
desserthapje van Zuut: vanilleijs aardbei meringue en vlierbloesem

Hapje Tapje 2018 - Leuven
hapje van restaurant Barba: gebrande makreel met bieslook yoghurt en radijs

Hapje Tapje 2018 - Leuven
verfrissende cocktail van Baracca

In the picture: 35e editie barmannenrace tijdens Hapje Tapje

Afgelopen zondag was de Oude Markt (en de omliggende straten) het strijdtoneel voor de 35e editie van de legendarische Barmannenrace.

Jessie Verberckmoes van Bar Nine haalde de trofee van de Barmannenrace binnen.
Egy Selja van het Rock Café was de beste barvrouw.

35e editie Barmannenrace Leuven - Hapje Tapje 2018

35e editie Barmannenrace Leuven - Hapje Tapje 2018

35e editie Barmannenrace Leuven - Hapje Tapje 2018

35e editie Barmannenrace Leuven - Hapje Tapje 2018

35e editie Barmannenrace Leuven - Hapje Tapje 2018

35e editie Barmannenrace Leuven - Hapje Tapje 2018

35e editie Barmannenrace Leuven - Hapje Tapje 2018

35e editie Barmannenrace Leuven - Hapje Tapje 2018

35e editie Barmannenrace Leuven - Hapje Tapje 2018

Gastrobar Hop: nieuwe culinaire aanwinst voor de Leuvense Vaartkom

De florerende Vaartkom heeft er sinds februari van dit jaar een culinaire hotspot bij! Naast het gastronomische tapasrestaurant Zappaz en het vegetarische restaurant Noordoever is er nu ook Gastrobar HOP. Deze nieuwe zaak heeft ;zoals de naam al een beetje laat uitschijnen; bier als thema maar uiteraard krijgt wijn er ook een plaats.

Aan het roer staat Bram Verbeken die zijn culinaire strepen in het verleden al verdiend heeft in het bekende Leuvense restaurant Zarza. Verbeken heeft een passie voor bier en koken en werd niet voor niets bekroond tot “bierkok van Vlaams-Brabant”.
Gastrobar Hop staat voor bistronomie en is een ode aan onze eetcultuur en aan ons bier.
Het restaurant ligt dan ook niet toevallig in de schaduw van de voormalige brouwerij De Hoorn, de oude bakermat van Stella Artois, met halvelings zicht op de Vaart. Bij mooi weer kan je er ook buiten eten maar toen mijn vriend en ik er waren was het helaas geen terrasjesweer. Desalniettemin was het binnen in het moderne pand heel gezellig toeven. We werden hartelijk ontvangen in het stijlvolle interieur dat uitblinkt in eenvoud en soberheid. De tafeltjes hebben allen zicht op de open keuken en de plaatsen aan de toog zitten er zelfs bovenop.

De beperkte menukaart is opgedeeld in ‘4 “bites” en 3 hoofdgerechten en als afsluiter een dessert of een selectie kazen. Je hebt dus de keuze uit een kleine service met twee bites, een hoofdgerecht en een dessert of een “all-in” met vier bites, een hoofdgerecht en dessert. Mijn vriend en ik kozen voor deze laatste optie. Daarnaast heb je ook de keuze om elke gerecht te laten vergezellen van een bijpassend wijntje of biertje maar voor mij is 1 glas wijn al meer dan voldoende.

We startten de avond zoals het hoort met een aperitief en in ons geval een niet-alcoholische versie. De keuze van mijn vriend viel op Energibajer, een Deens blond biertje met een alcoholgehalte van 0.00. Ikzelf koos voor Seedlip garden, een alcoholvrije gin-tonic.
Het dinnermenu ging van start met een heerlijke amuse: een krokant belegd wafelhapje.
Aangezien mijn vriend en ik enkel vis en gevogelte eten, werd de eerste “bite” die normaalgezien uit natuurkalf bestond voor ons vervangen door kabeljauw. Het resulteerde in een smaakvol en verfijnd visgerechtje met jonge bloemkool en mierikswortel.
De tweede bite was er eentje met noordzeekrab, zuring, citrus en frekeeh, werkelijk een mooi groen gedresseerd plaatje dat ook heerlijk smaakte. De derde bite bestond uit gerookte kabeljauw, daslook, beurre noisette en crispy aardappel. Héél lekker!
De vierde en laatste bite tenslotte was op en top Vlaams want had als hoofdingrediënt witte asperge, geserveerd met ei, oude Reypenaerkaas, gerookte tijm en hazelnoot. Mijn persoonlijke favoriet aangezien ik dol ben op asperges!

Voor het hoofdgerecht had ik mijn oog uiteraard laten vallen op de groene asperge “de pays” (leve het aspergeseizoen!) en mijn vriend had de kippenoester gekozen. De groene asperges werden geserveerd met ricotta, courgette, citroenmelisse, paprika en cashewnoot, een uitstekende smaakcombinatie. Het hoofdgerecht van mijn vriend bestond naast kippenoester uit een mix van tuinboon, wortel, sumac, limoen en gremolata. Beide hoofdgerechten waren net zoals de andere gerechtjes heel mooi gepresenteerd en smaakten voortreffelijk.

Voor ons liever geen kazen als dessert, dus kozen we steevast voor het zoete nagerecht en dat was hier een heerlijke compositie van rabarber, witte chocolade, amandel, specerijen en blanche de Namur.

Afronden deden we met een kopje koffie en een ontspannend theetje (“herbal relaxation”), beiden zorgvuldig geselecteerd door Koffie Onan). Als versnapering bij de koffie en thee kregen we een overheerlijk chocolaatje (van bij Chocobolic, een ambachtelijke chocolaterie uit Boutersem, die gerund wordt door de vrouw van de chef-kok)
Het chocolaatje was een ware streling voor mijn smaakpapillen en de perfecte afsluiter van een heerlijk diner!

Leuven is een culinaire parel rijker, HOP, allen daarheen! :)

Dinner @ Gastrobar Hop - Leuven

Dinner @ Gastrobar Hop - Leuven

Dinner @ Gastrobar Hop - Leuven

Dinner @ Gastrobar Hop - Leuven

Dinner @ Gastrobar Hop - Leuven

Dinner @ Gastrobar Hop - Leuven

Dinner @ Gastrobar Hop - Leuven

Dinner @ Gastrobar Hop - Leuven

Dinner @ Gastrobar Hop - Leuven

Dinner @ Gastrobar Hop - Leuven

Dinner @ Gastrobar Hop - Leuven

Dinner @ Gastrobar Hop - Leuven

Dinner @ Gastrobar Hop - Leuven

Praktisch:
HOP Gastrobar
Vaartkom 1A
3000 Leuven
Tel: +32 16 356153
e-mail: info@hop-gastrobar.be
website: https://hopgastrobar.be/
Open voor lunch van 12u tot 14u en dinner van 18:30 tot 22:00u op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. Op zaterdag open voor dinner van 18u30 tot 22u. Gesloten op woensdag en zondag.