Archief voor ‘Eten en drinken’

Succesvolle 31e editie van Hapje Tapje, de culinaire hoogdag van Leuven

Afgelopen zondag vond in de Leuvense binnenstad de 31e editie plaats van Hapje Tapje, Vlaanderens oudste en grootste culinaire stadsfestival. Hapje Tapje wordt ook wel het culinaire luik van Het Groot Verlof genoemd en het fijnproeversevenement lokte dit jaar meer dan 60.000 foodies naar Leuven.

Het parcours van Hapje Tapje werd dit jaar uitgebreid met de Marché des Métiers op het De Layensplein. Een nieuw concept waarbij de lekkernijen van volgende Leuvense ambachtszaken werden aangeboden: Elsen Kaasambacht, Slagerij Rondou, De Walvis en last but not least Patisserie Zuut met hun hippe ijskar vol lekkere, zuute ijsjes en dessertbekers. Ondanks hun gevestigde waarde in Leuven was het voor slagerij Rondou en vishandel De Walvis de eerste keer dat ze deelnamen. Een fijne bijkomstigheid: De 4 ambachtslieden hadden voor (zit)kussens gezorgd op de trappen van de Sint-Pieterskerk zodat je daar als bezoeker in alle rust én met zicht op de eetstandjes je hapje kon verorberen.

Op de Oude Markt konden de bezoekers genieten van een uitzonderlijke selectie exclusieve bieren en op de Place Gourmande (intussen een vaste waarde op de Grote Markt) kon je in de schaduw van de grote witte overkapping genieten van culinaire hoogstandjes van 9 Leuvense klassezaken. Dit jaar waren dat Tribunal, Fragma, Vers Namur, Het Land aan de Overkant, Zuut, EssenCiel, Barba, Zappaz en Baracca.

De organisatoren mochten naar aloude gewoonte weer mooie prijzen uitreiken. Hierbij een overzichtje:

De prijs voor het beste gerecht ging naar restaurant Zarza met hun hapje van handgepelde grijze garnalen, zuiderse salsa en kroepoek van oester. De eervolle vermelding of zilveren medaille ging dit jaar naar restaurant Rossi voor de Rossi-cheesecake met seizoensfruit.
De persprijs was voor de BBQ Brothers die voor het eerst deelnamen aan het culinaire parcours van Hapje-Tapje.
De prijs voor de mooiste en beste stand was voor Het Moorinneken op de Grote Markt. Restaurant Baracca werd 2e en de 3e plaats was voor Huis der Burgers.
De prijs voor de hapjes met de beste prijs/kwaliteitsverhouding was dit jaar voor restaurant Den Angelus met een eervolle vermelding voor Bistro Lust.
De prijs voor beste bieraanbod ging naar Rock Café. Het Vertier, Café Belge en De Rector kregen alvast eervolle vermeldingen.

Hapje-Tapje is zich als grootste ééndagsevenement bewust van zijn ecologische voorbeeldfunctie. Daarom werd net als vorig jaar aan de standhouders gevraagd om uitsluitend met bio-afbreekbare borden en bestek te werken. De bezoekers werden gestimuleerd om hun afval langs het parcours zorgvuldig te sorteren bij verschillende kleurrijke, op maat gemaakte afvaleilanden die bemand werden door vrijwilligers. Zij keken erop toe dat het afval in de juiste zak terecht kwam.

De liveoptredens van The Lighthouse en COCO Jr. XL op de Oude Markt zorgden s’avonds voor een sfeervolle afsluiter van een culinaire topdag.

Hapje Tapje 2019 - Leuven
De Grande Place Gourmande, intussen een vaste waarde op de Grote Markt

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven
Seaside bites van Zappaz

Hapje Tapje 2019 - Leuven
taco’s van Baracca

Hapje Tapje 2019 - Leuven
De Marché des Métiers

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven
heerlijke ijsjes van Zuut

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven
Chef Felice Miluzzi & zijn Rossi team

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven
De hapjes van Bar Louis

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven

In the picture: culinair genieten op Hapje Tapje 2019

Hapje Tapje 2019 - Leuven
hapje van Barba: gevulde tomaat met een wafel en toetsen uit de zee

Hapje Tapje 2019 - Leuven
hapje van Trente: schelvis met komkommer, Galia meloen en citroenverbena

Hapje Tapje 2019 - Leuven
hapje van Zuut: ZUUTe eclair met frambozenconfituur, mascarponecrème en meringue

Hapje Tapje 2019 - Leuven
verfrissend drankje van Baracca: icetea van rooibos, citroengras en honing

Hapje Tapje 2019 - Leuven
hapje van Zarza: heldere bouillon van tomaat en crème van burrata

Hapje Tapje 2019 - Leuven
hapje van Zarza: handgepelde grijze garnalen, zuiderse salsa en oesterkroepoek

Hapje Tapje 2019 - Leuven
hapje van Dewerf: speculosisu: tiramisu met speculaaskoekje

Hapje Tapje 2019 - Leuven
hapje van Bar Louis: mini tuna tataki

Hapje Tapje 2019 - Leuven
drankje van Bar Louis: pink lemonade: rode vruchten & citrus

Hapje Tapje 2019 - Leuven
Italiaans hapje van Rossi: Ravioli alla Norma met kaviaar

Hapje Tapje 2019 - Leuven
Italiaans dessertje: Rossi cheesecake met seizoensfruit

Hapje Tapje 2019 - Leuven
drankje van Bite Leuven: Banoffee milkshake

Hapje Tapje 2019 - Leuven
dessertje van Bistro Lust: rabarber met yoghurtijs en basilicumolie

Hapje Tapje 2019 - Leuven
drankje van Zappaz: homemade lemonade

Hapje Tapje 2019 - Leuven
hapje van Elsen Kaasambacht: kaaskroketje

Hapje Tapje 2019 - Leuven
ijsje van Patisserie Zuut op de Marché des Métiers: Banoffee dessertbeker: stracciastella ijs met boterkaramel, vanilleroom en amandelcrumble

Kintsugi – sushi in de stationsomgeving

Nieuw sushirestaurant vlakbij het station van Leuven. Deze grote zaak bood vroeger onderdak aan een Nepalees/Indisch restaurant waar mijn vriend en ik graag kwamen. Wat het interieur betreft is er niet veel veranderd: de grote schilderijen zijn nog steeds aanwezig en ook het personeel lijkt mij nog steeds Nepalees te zijn.

Het concept is echter totaal veranderd: voortaan kan je hier terecht voor sushiboten en wokgerechten. Mijn vriend en ik probeerden de sushiboot voor twee personen uit. De sushi die aan een toog in het restaurant zelf bereid wordt, was lekker en vers. Geen klagen over de kwaliteit. Ook de charmante jongedame die ons bediende deed haar best om het ons naar de zin te maken.

IMG_1709

IMG_1712

Tip: ‘s middags biedt Kintsugi een lunchmenu aan voor 15 euro. Voor deze prijs heb je een misosoepje en een sushischotel of wokgerecht.

Praktisch
Kintsugi
Tiensevest 14, 3000 Leuven
016 29 39 89
www.kintsugisushibar.com

Tafelrond – The Fourth

Op koopzondag 2 juni gooien alle Leuvense hotels de deuren open. Hét ideale moment om tussen het shoppen door een blik achter de schermen van de Leuvense hotels te werpen. Op zaterdag 4 mei kreeg ik samen met nog wat andere bloggers een kleine preview. The Fourth was één van de hotels waar ik professioneel rondgeleid werd. Qua locatie is dit hotel alvast top: gelegen in het volledig gerestaureerde neogotische Tafelrond op de Grote Markt in hartje Leuven. Beter kan amper.

En de kamers lossen de verwachtingen die de bijzondere buitenkant oproept zeker in. In deze kamers vind je geen standaard hotelmeubels, maar design dat toch net iets meer persoonlijkheid uitademt. Je merkt dat The Fourth zijn beste doet om haar klanten in de watten te leggen: de kamers zijn uitgerust met een koffiezetapparaat met échte koffiebonen en de toiletproducten ademen luxe en oog voor detail uit. Ik had ook de gelegenheid om de voormalige kluis van de nationale bank te verkennen. Nu omgetoverd tot een gezellige plek voor een businessdiner of andere bijeenkomst. Heel bijzonder.

IMG_3186

IMG_3188

IMG_3190

IMG_3193

IMG_3207

The Fourth spant zich in om de dienstverlening naar de klanten op een hoog niveau te brengen, zo zijn er zelfs plannen om binnenkort een sauna en Turks stoombad te openen voor de hotelgasten. En ze hebben een eigen champagne!

Na de rondleiding mochten mijn collega-bloggers en ik proeven van de heerlijke gerechten op de menukaart van restaurant Tafelrond. Sinds augustus 2018 is het concept volledig vernieuwd. Geen gastronomische menu’s meer, maar de beter bistronomie die focust op eerlijke, huisgemaakte klassiekers zoals vol-au-vent, steak tartaar en zeetong Meunière.

Ik probeerde als voorgerecht de vitello tonnato, altijd een goeie test voor de kwaliteit van de keuken. Mijn voorgerecht stelde alvast niet teleur: een schitterende combinatie van perfect mals kalfsvlees met heerlijk smeuïge tonijnsaus. Voor het hoofdgerecht volgede ik de suggestie van chefkok Kwinten De Paepe: de kabeljauw met jonge spinazie, grijze garnaal, zure room en groene kruiden. De beschrijving maakt meteen duidelijk dat dit geen spectaculair vernieuwend gerecht is, maar de ingrediënten waren lekker en vers en de smaakverhoudingen zaten helemaal goed. De wijnen die we bij het eten gereserveerd kregen, waren eveneens top. We mochten proeven van twee verschillende flessen Riesling: Ungeheuer Von Winning en Geil. Beide voortreffelijke wijnen die vlotjes binnen gingen.

IMG_3117

IMG_3121

IMG_3124

 

IMG_3122 IMG_3125

IMG_3216

Enige minpunt: de prijzen op de kaart zijn naar mijn aanvoelen aan de dure kant (de kabeljauw kost meer dan dertig euro en voor een voorgerecht betaal je vlotjes meer dan twintig euro), maar in ruil daarvoor eet je natuurlijk wel in een prachtig kader. De uitbaters hebben trouwens nog massa’s ideeën om de mooie binnentuin een culinaire invulling te tillen. Ik ben benieuwd!

Na de lunch leidde chefkok Wouter Cornet ons rond in de smetteloos propere keuken, gerust met moderne kookapparatuur. Hij toonde ons zelfs vol trots de perfect georganiseerde voorraadkamers. Een restaurant dat zeven dagen op zeven zowel ‘s middags als ‘s avonds geopend is, moet natuurlijk perfect georganiseerd zijn. Zeer boeiend om kennis te maken met deze wereld die normaal voor mij als culinaire enthousiasteling verborgen blijft.

IMG_3224

IMG_3126

IMG_3127

Trendy en lekker ontbijt bij Bite Leuven

Sinds eind juni vorig jaar is er in het autovrije gedeelte van de Tiensestraat een leuk eethuisje bijgekomen. Ik was er afgelopen zomer al een keertje geweest voor een gezonde, verse lunch en een drankje op hun gezellige terrasje. Wat me aangenaam verraste was hun leuke en hippe menukaart met als originele titel: Love at first bite. Ik proefde er de supergezonde Bite Booster Shot van gember, citroen & kurkuma één van de zes SODA pop specials die op de menukaart prijken.

De uitgebreide ontbijtkaart was me toen ook al opgevallen, dus het werd tijd om hun ontBITE eens uit te proberen. Je kan er trouwens de ganse dag door ontbijten. Je hoeft helemaal niet vroeg uit de veren, ook langslapers komen er ontbijtgewijs aan hun trekken. En voor wie niet veel tijd heeft is er ook de mogelijkheid om de gerechtjes gewoon mee te nemen.

Het was moeilijk kiezen uit de vele ontbijtopties maar uiteindelijk viel mijn keuze op de “oats-skool”, een originele naam voor warme havermout met vers fruit, yoghurt en geroosterde noten en het bananenbrood met huisgemaakte pindakaas en fruit. Mijn vriendin koos voor de wafel met vers fruit en maple syrop. Al dit lekkers vergezeld van een lekker kopje rooibosthee en een gezonde bite booster shot natuurlijk.

Op de kaart staan er trouwens ook 2 ontbijtformules: de salty combo (met o.a. gerookte zalm en roerei met spek) en de sweet combo (met o.a. miniwafel, smoothiebowl en bananenbrood).

Bite Leuven ontgoochelde niet: heerlijk gevarieerd ontbijt, vriendelijke bediening, schappelijke prijs en ideaal gelegen in hartje Leuven. Voor mij al 4 redenen om terug te keren naar deze Leuvense hotspot.

Delicious breakfast @ Bite Leuven

Delicious breakfast @ Bite Leuven

Delicious breakfast @ Bite Leuven

Delicious breakfast @ Bite Leuven

Delicious breakfast @ Bite Leuven

Delicious breakfast @ Bite Leuven

Delicious breakfast @ Bite Leuven

Praktisch:
Tiensestraat 12 – 3000 Leuven
Tel: +32 496 075206
E-mail: biteleuven@gmail.com
Facebookpagina: Bite Leuven
Open van dinsdag tem zaterdag 09:00 -18:00 en op koopzondagen
Bij Bite kan je terecht voor ontbijt – lunch – dessert of drankje

4e editie Foodtruck Fiesta in De Bruul

Afgelopen weekend vond in Park De Bruul de 4e editie plaats van het foodtruck fiesta, één van de vele initiatieven van wintertijd in Leuven. Foodies en fijnproevers konden er 3 dagen lang (van vrijdag 28 t.e.m. zondag 30 december) hun hartje ophalen (of beter gezegd hun buikje rond eten) aan de verschillende eet-standjes.

Naast soep, pizza’s, burgers en vishapjes was er ook een uitgebreid en gevarieerd aanbod van wereldse gerechtjes en streetfood uit Korea, Afrika, Thailand en Mexico. Ook de zoetebekken kwamen er ruim aan hun trekken. Zo kon je bij foodbar La Tierra Dolce genieten van een lekkere milkshake of cupcake en bij Daydreams kon je dan weer terecht voor originele werelddesserten zoals aziatische pannenkoeken met bakbanaan of homemade american pancakes. De prachtige Tati Mobiel zorgde dan weer voor verse koffie of thee.

Foodtruck Fiesta - Park De Bruul -Leuven

Foodtruck Fiesta - Park De Bruul -Leuven
De Mexicaanse ‘taqueria’ Alma Libre

Foodtruck Fiesta - Park De Bruul -Leuven
De Afrikaanse foodtruck Okapi International

Foodtruck Fiesta - Park De Bruul -Leuven
De Koreaanse foodtruck Table d’Ho

Foodtruck Fiesta - Park De Bruul -Leuven
een koreaans bordje van Table D’Ho

Foodtruck Fiesta - Park De Bruul -Leuven
Foodtruck Debacker met zijn flammekueche & pretzels

Foodtruck Fiesta - Park De Bruul -Leuven
soepfoodtruck ‘t Vanneke en Trattoria Azzura

Foodtruck Fiesta - Park De Bruul -Leuven

Foodtruck Fiesta - Park De Bruul -Leuven
heerlijke vishapjes van Trattoria Azzura

Foodtruck Fiesta - Park De Bruul -Leuven
Pizza Mama Marina

Foodtruck Fiesta - Park De Bruul -Leuven
lekkere pizza van Mama Marina

Foodtruck Fiesta - Park De Bruul -Leuven
Een heerlijk kopje rooibos looseleaftea

Foodtruck Fiesta - Park De Bruul -Leuven

Foodtruck Fiesta - Park De Bruul -Leuven
een lekkere mexicaanse burrito met kip en groentjes

Foodtruck Fiesta - Park De Bruul -Leuven
Flammekueche met champignons

Foodtruck Fiesta - Park De Bruul -Leuven

Open atelier dag bij Chocolatier Demeestere tijdens 12e editie Dag van de Ambachten 2018

Op zondag 18 november was het Dag van de Ambachten. Dit jaarlijkse evenement dat je meevoert naar de ateliers van onze Belgische ambachtslieden vond dit jaar al voor de 12e keer plaats. Op de lijst met deelnemende ambachtslieden uit onze regio prijkte o.a. de naam van artisanaal chocolatier Demeestere in Heverlee. Als er één ding is waar ik aan verslaafd ben, dan is het wel Belgische chocolade. Als doorwinterde chocoholic haastte ik mij dus naar de open atelier dag van chocolatier en patissier Demeestere.

Meester-chocolatier Wim Demeestere gaf de ganse zondag doorlopend demonstraties in zijn atelier achteraan de winkel. Alle bezoekers werden bij het binnenkomen getrakteerd op een heerlijk ambachtelijk proevertje: een tricolore chocolademousse om duimen en vingers van af te lekken. Tijdens de demonstratie zagen we hoe in een oogwenk pralinevormpjes gevuld worden en waar Sinterklaas zijn chocolade figuurtjes komt halen :) We leerden er ook dat in België enkel witte chocolade gekleurd mag worden (en dat witte chocolade geen echte chocolade is want het bevat geen cacaomassa, maar dat laatste wist ik al wel). Wim Demeestere vertelde ons ook dat de meeste Belgische chocolatiers Callebaut gebruiken voor hun chocolade kunstwerkjes omdat Callebaut chocolade iets fijner en minder korrelig is van structuur.

Na de interessante en leerrijke demonstratie kreeg elke bezoeker een goodiebag mee vol lekkere zoetigheden! Daar kan je als chocoladeliefhebber alleen maar vrolijk van worden toch?

open atelier dag @ Chocolatier Demeestere - Heverlee

open atelier dag @ Chocolatier Demeestere - Heverlee

open atelier dag @ Chocolatier Demeestere - Heverlee

open atelier dag @ Chocolatier Demeestere - Heverlee

open atelier dag @ Chocolatier Demeestere - Heverlee

open atelier dag @ Chocolatier Demeestere - Heverlee

open atelier dag @ Chocolatier Demeestere - Heverlee

open atelier dag @ Chocolatier Demeestere - Heverlee
de inhoud van de goodiebag :)

In the picture: 1 jaar Content in De Smidse

De verpakkingsvrije winkel Content heeft naast een winkel in de Tiensestraat ook nog een zaak in foodhall de Smidse en mocht dus mee feestvieren tijdens het verjaardagsweekend ” 1 jaar de Smidse” op 17 & 18 november.

Content 2.O. (zoals de 2e winkel van Content ook wel genoemd wordt) lanceerde er #Contentcatert voor al wie op zoek is naar een biologische, zerowaste catering voor zijn of haar bedrijfsevent of privé-feestje. Je kon ook het hele feestweekend de Groententas actie uittesten waarbij je een vaste prijs betaalt voor een katoenen Contentzak gevuld met groenten en fruit naar keuze.
Een aantal leveranciers van Content kwamen er hun producten voorstellen en er was een ruime keuze aan lekkere en gezonde proevertjes zoals homemade bananabread (my favorite!) en heerlijk natuurzuiver appelsap.

1 jaar De Smidse in Leuven

1 jaar De Smidse in Leuven

1 jaar De Smidse in Leuven

1e verjaardag De Smidse Leuven (17/11/2018)

1 jaar De Smidse in Leuven

1 jaar De Smidse in Leuven

1e verjaardag De Smidse Leuven (17/11/2018)

1 jaar De Smidse in Leuven

1 jaar De Smidse in Leuven

1 jaar De Smidse in Leuven

1e verjaardag De Smidse Leuven (17/11/2018)

1 jaar De Smidse in Leuven

In the picture: 1 jaar De Smidse

Foodmarket De Smidse in de Sluisstraat bestaat 1 jaar en dat werd tijdens het “feest”weekend van 17 & 18 november uitgebreid gevierd.
De bezoekers konden genieten van live demo’s van ambachtelijke specialiteiten en werden door de handelaars getrakteerd op lekkere proevertjes. Er was ook doorlopend animatie van Cirkus in Beweging en als kers op de taart kon elke klant deelnemen aan een wedstrijd met als mooie prijs een draagtas vol met kwaliteitsproducten van de Smidse ter waarde van 100 euro!

1 jaar De Smidse in Leuven

1 jaar De Smidse in Leuven

1e verjaardag De Smidse Leuven (17/11/2018)

1e verjaardag De Smidse Leuven (17/11/2018)

1 jaar De Smidse in Leuven

1 jaar De Smidse in Leuven

1 jaar De Smidse in Leuven

1 jaar De Smidse in Leuven

1 jaar De Smidse in Leuven

1 jaar De Smidse in Leuven

1 jaar De Smidse in Leuven

1e verjaardag De Smidse Leuven (17/11/2018)

1e verjaardag De Smidse Leuven (17/11/2018)

Heerlijk verwenontbijtje bij theehuisje T&Ko

Tegenwoordig is er geen tekort aan trendy koffiebars in het Leuvense. De ene koffiebar na de andere opent er zijn deuren.
Gelukkig is er voor fervente theedrinkers zoals ik Theehuisje T&KO, waar je naast een uitgebreid thee-assortiment ook kan genieten van een heuse high-tea met scones! Maar er worden hier niet alleen thee en andere lekkere drankjes geserveerd. Je kan hier ook terecht voor een lichte lunch (soep, quiche of salade), verse huisgemaakte taarten en last but not least een heerlijk ontbijt.

Daarbij heb je de keuze tussen een klein ontbijtje of een “verwenontbijtje”. Het kleine ontbijtje bestaat uit een huisgemaakte croissant, vergezeld van vers seizoensfruit en een kopje thee of koffie (ja koffiedrinkers kunnen hier ook hun gading vinden :))
Onze keuze viel onmiddellijk op het “verwenontbijtje” bestaande uit een glas versgeperst sinaasappelsap, een mandje met 2 verschillende soorten brood vergezeld van pindakaas en ander vegan broodbeleg (confituur, hagelslag…), een stukje peperkoek en daarnaast ook nog een heerlijk kommetje soyayoghurt met huisgemaakte granola. Dit supergezonde ontbijt smaakte verrukkelijk en was helemaal niet duur! Al de producten die ze bij T&Ko gebruiken zijn trouwens volledig plantaardig (vegan) en zoveel mogelijk biologisch.

Opgepast: Sinds 18 augustus zit Theehuis T&Ko niet meer op de oorspronkelijke locatie in de Tiensestraat maar zijn ze verhuisd naar nummer 65 (iets hogerop in de Tiensestraat, in het pand waar vroeg The Loving Hut zat)

heerlijk & gezond verwenontbijtje bij T&Ko in Leuven

heerlijk & gezond verwenontbijtje bij T&Ko in Leuven

heerlijk & gezond verwenontbijtje bij T&Ko in Leuven

heerlijk & gezond verwenontbijtje bij T&Ko in Leuven

heerlijk & gezond verwenontbijtje bij T&Ko in Leuven

Praktisch:
Tiensestraat 65 – 3000 Leuven
Tel: +32 456 027684
e-mail: info@TnKo.be
https://www.tnko.be/
open van maandag tem zaterdag 09:00 – 17:00 (zondag gesloten)