Archief voor ‘Eten en drinken’
Openingsfeest verpakkingsvrije winkel Content op nieuwe locatie aan het Jeanne Devosplein (aan achterkant station)
Maandag 15 augustus was geen feestdag zoals een andere voor de populaire verpakkingsvrije winkel Content. Zij hielden die dag namelijk een groot openingsfeest om de verhuis naar hun nieuwe locatie aan het Jeanne Devosplein te vieren.
En die feestelijke openingsdag was een groot succes en lokte mede dankzij het prachtige zomerweer (op 1 klein onweersbuitje na) naar schatting een duizendtal bezoekers doorheen de dag. Om 10u werd het startschot gegeven met de opening van de winkel en een tijdelijke bar waar men terecht kon voor heerlijke gebakjes van Rekub en verschillende lokale drankjes. Om 11 u en om 15 u was er een rondleiding door uitbaters Sara en Dries en tussen 12u en 14 u kon men genieten van een vegan BBQ. Er werd ook voor een heerlijk streepje live-muziek gezorgd met Wardrobe en Fawn en s’namiddags bracht ijskar Miami Ice verfrissing met lekkere vegan ijsjes.
Content was sinds haar oprichting 8 jaar geleden gevestigd in een klein pand in de Tiensestraat en was uitgegroeid tot een vaste waarde in het Leuvense winkelgebeuren. Maar de zaak begon de laatste jaren uit haar voegen te barsten en toen biovoedingswinkel The Food Hub eind juni zijn deuren sloot in het grote pand achter het station, besloten uitbaters Sara Vander Auwera en Dries Debie hun kans te wagen. De eigenaar van het pand wilde er liefst terug een duurzaam project en zo hoefde het pand niet lang leeg te staan. De ruimte is ideaal om het aanbod uit te breiden zoals bv. meer koelingen voor verse producten en bereidingen.
De ex-klanten van The Foodhub hoeven niet langer te treuren want Content zal vanaf nu samenwerken met The Food Hub groothandel om hun waren nog te kunnen blijven aanbieden en ook ex-manager van The Foodhub Manu maakt sinds maandag deel uit van het fantastische Content team.
Op termijn zal er naast de ingang van de winkel ook een soort bar met terras komen waar je voor of na het winkelen terecht kan voor een hapje en een drankje.
Oprichters Sara en Dries en het ganse Content team mogen terecht fier zijn op de verwezenlijking van dit nieuwe project!
Openingsuren en dagen:
ma – di – wo – vrij van 10 tot 19u
za van 10 tot 17u
zo van 10 tot 14u
donderdag gesloten
https://www.contentleuven.be/
De trotse oprichters van Content: Sara Vander Auwera en Dries Debie
In the picture: Traditionele Barmannenrace op Oude Markt tijdens Hapje Tapje event
Zondag 31/07/2022
Ook de traditionele Barmannenrace was na 2 jaar corona-pauze helemaal terug van weggeweest. Vanaf 15 u liepen 55 barvrouwen en -mannen met een plateau vol pintjes de benen vanonder hun lijf en dat zorgde voor heel wat ambiance en spektakel op de Oude Markt.Voor de derde keer op rij kroonde Jessie Verberckmoes van Bar Nine zich tot overall winnaar. Lotte Geuns van Bar Vista wist opnieuw de trofee binnen te halen van beste barvrouw.
In the picture: Hapje Tapje terug van weggeweest!
Zondag 31 juli 2022 konden fijnproevers en levensgenieters na 2 jaar “corona-pauze” eindelijk hun smaakpapillen weer prikkelen en verwennen tijdens Hapje Tapje, dé culinaire hoogdag van Leuven. Het oudste en grootste culinaire ééndagsevenement was al aan de 32e editie toe en mede dankzij het mooie weer werd het een sfeervolle topeditie. Zo’n 60.000 bezoekers kwamen smullen van de smaakvolle hapjes en drankjes aan de verschillende standjes langs het parcours in de binnenstad. Een impressie:
Geschreven door Kristel Van Loock en gepost op 13 augustus 2022 onder Eten en drinken, Events, Festival, Fotografie, Toerisme, Uncategorized. Deze post werd getagd met 31 juli 2022, 31/07/2022, 32e editie Hapje Tapje, B Bistro, Baracca, culinair, culinair evenement, culinair festival, culinair genieten, culinair parcours, Elsen, eten en drinken, foodfestival, hapje tapje, Hapje Tapje 2022, Hapje Tapje Leuven, hapjes en drankjes, Hapjetapje, hapjetapje2022, het groot verlof, Het Groot Verlof 2022, Kristel Van Loock, Nosh, rossi, stad leuven, www.hapjetapje.be, Zappaz, Zuut. Comments Off on In the picture: Hapje Tapje terug van weggeweest! op dit artikel.Het is weer druk in Leuven
Dat veel mensen uitgekeken hebben naar hun eerste terrasje in zeven maanden, moge duidelijk zijn. Zaterdagavond was het zelfs zo druk op de Oude Markt dat de politie het plein moest afsluiten. Duimen dat we het virus nu definitief onder controle hebben en we met zijn allen onbezorgd kunnen genieten van een frisse pint van ‘t vat, een cocktail of een lekker glaasje wijn.
Geschreven door Carolien Coenen en gepost op 9 mei 2021 onder Eten en drinken. Deze post werd getagd met terrassen. Comments Off on Het is weer druk in Leuven op dit artikel.Leuven bereidt zich voor…
Op terrasjesweer!
Geschreven door Carolien Coenen en gepost op 7 mei 2021 onder Eten en drinken. Deze post werd getagd met terrasjesweer, terrassen. Comments Off on Leuven bereidt zich voor… op dit artikel.3e editie Brunch “No waste great taste” van Content Leuven in Hal 5 – Kessel-Lo
Op zondag 18 oktober vond in Hal 5 de 3e editie plaats van de “No waste great taste” brunch van Content Leuven, de verpakkingsvrije winkel van Leuven.
Deze laatste brunch van 2020 kon nog op de valreep plaatsvinden want daags nadien werden een reeks nieuwe verstrengde corona-maatregelen van kracht. Om alles vlot en coronaproof te laten verlopen waren er 2 shiften voorzien: een ochtendshift om 10u en een middagshift om 12u30.
Om de toestroom een beetje gespreid te laten verlopen was er aan de verschillende bubbels gevraagd om op een bepaald tijdstip toe te komen. Aan de lange buffettafel waren voldoende desinfecterende handgels aanwezig en de mensen werden persoonlijk bediend door de Content medewerkers.
Iedereen was uiteraard verplicht om een mondmasker te dragen (behalve natuurlijk tijdens het eten & drinken aan tafel)
Het grotendeels vegetarische buffet bestond voornamelijk uit producten van lokale leveranciers zoals o.a. Kort’Om Leuven en uit gerechtjes die verwerkt waren uit overschotten van de Content winkel.(een verwijzing naar de “no waste”) Zo konden de mensen zich opwarmen aan een heerlijk kopje marokkaanse wortelsoep of een lekker stukje quiche en hun immuunsysteem een boost geven met een gezonde fruitsalade. Er werd ook een beroep gedaan op de producten van de partners van Hal 5 zoals het zuurdesembrood van bakkerij Korst en de koffie van koffiebranderij MOK.
Ook de dessertliefhebbers kwamen aan hun trekken want er was lekkere chocoladetaart, bananenbrood, pompoenbrood, en dat allemaal “contentmade”!
Daarnaast was er ook een “donatie” van bakkerij De Broodenier: een mand vol zoete vegan ontbijtkoeken.
Om helemaal aan het principe van “no waste” te voldoen, mochten de mensen op het einde van elke brunchsessie hun eigen potje vullen met de restjes.
Voor meer info over toekomstige Content brunches of andere initiatieven kan je terecht op de facebookpagina van Content: https://www.facebook.com/contentcvba of op hun website: https://contentleuven.weebly.com/
heerlijke marokkaanse wortelsoep
koffiekoeken van De Broodenier en brood van Korst
In the picture: De Broodenier, een nieuwe warme, ambachtelijke bakkerij in hartje Leuven
Sinds 20 augustus 2020 is het centrum van Leuven een bakkerij rijker en dat midden in Coronatijd! Deze nieuwe zaak in de Mechelsestraat wordt gerund door broer en zus Michiel en Hilke Baumers. Zij hebben beiden al wat ervaring in de Leuvense horeca. Tot voor kort baatte Hilke samen met haar moeder Marina het theehuisje T&Ko uit in de Tiensestraat en Michiel bakte al een tijdje brood op bestelling (onder de naam Bakkermans) voor handelszaken zoals o.a. Content, de verpakkingsvrije winkel in de Tiensestraat.
De Broodenier is niet zomaar een bakkerij want de keuze voor ambachtelijk zuurdesembrood staat hier centraal. Door de authentieke bereidingswijze heeft zuurdesembrood een karaktervolle smaak en een compacte structuur. Desembroden blijven ook langer vers. De fermentatie en de lange rusttijden maken desembrood beter verteerbaar. Je vindt hier dus geen klassiek wit brood maar enkel grijs en donkerder brood al dan niet met toevoeging van zaden en pitten zoals bv sesamzaadjes.
De bakkerij heeft bewust geen super groot aanbod maar er worden dagelijks wel 3 verschillende soorten brood aangeboden zodat er genoeg afwisseling is. Naast de desembroden kan je hier ook een uitgebreid en afwisselend aanbod vinden van zoete broodjes zoals croissants, chocoladebroodjes, krentenbollen, pralinérolletjes en kaneelrolletjes. Tijdens het weekend wordt de Belgische pistolet-traditie in ere gehouden en kan je hier terecht voor een aantel heerlijke pistolets zoals o.a. tijgerpistolets of kampioentjes. En last but not least: voor de “cookiemonsters” onder ons is er een vast aanbod van verschillende soorten koekjes zoals de heerlijke pindakoekjes (een absolute aanrader!), kokoskoekjes of cranberrykoekjes.
Mijn persoonlijke favorieten uit het Broodenier assortiment zijn de croissants, de pralinérolletjes en het sesambrood!
Wil je zeker zijn van je (dagelijks) brood, dan kan je op voorhand online bestellen via hun website (https://broodenier.webkorf.be) Bestellen kan steeds tot twee dagen op voorhand tot 12u.
Bij de Broodenier wordt er zoveel mogelijk verpakkingsvrij gewerkt. Daarom wordt het aangeraden om je eigen (herbruikbare) broodzak mee te brengen of de herbruikbare Broodenier broodzak te kopen in de winkel. Maar geen nood als je die eens vergeten bent want ze hebben ook nog papieren composteerbare broodzakken in voorraad.
Praktisch:
Mechelsestraat 75 – 3000 Leuven
Tel: +32 489 787323
website: https://www.broodenier.be
E-mail: info@broodenier.be
Facebook & Instagram: De.Broodenier
Sluitingsdagen: dinsdag en woensdag
Open op zondag van 7u tot 12u en de andere openingsdagen van 7u tot 14u
Mijn favoriete brood: het sesambrood
De herbruikbare broodzak van De Broodenier
Een heerlijk stukje broodpudding of bodding
Leuven, de stille stad onder Corona Covid-19 maatregelen
De winkel en horecastraten zoals de Diestestraat, Bondgenotenlaan en Tiensestraat lagen er uiterst rustig bij vandaag aangezien alle winkels, met uitzondering van supermarkten, apotheken en horeca met take-away, gesloten zijn op zaterdag.
Supermarkten, apotheken, voedingskramen op de markt, bakkers en slagers zijn dus voor alle duidelijkheid ook open in het weekend zoals anders. Voor wie schaarste vreest: er is nog genoeg voorraad! Geen stress. Het moet gewoon opnieuw aangevuld worden als we allemaal op zelfde moment grote hoeveelheden gaan kopen.
Veel sluitingsborden bij de horeca al waren we heel blij te zien dat er zaken switchen naar take-away of leveringen. Goeie tip dus voor iedereen om even te checken bij zijn favoriete restaurant. We kunnen hen zo blijven steunen!
Andere winkels zijn wel gesloten in het weekend, bars en restaurants zijn volledig gesloten tot 3 april.
Geschreven door Goofball en gepost op 14 maart 2020 onder Eten en drinken, Regelgeving, Winkelen. Deze post werd getagd met Corona, covid-19. Comments Off on Leuven, de stille stad onder Corona Covid-19 maatregelen op dit artikel.Afterwork, de Leuven Experience
Donderdag 5 december woonde ik op uitnodiging van Visit Leuven een wel heel bijzondere afterwork bij. Samen met een aantal andere Leuvenaars was ik ‘s avonds te gast in de prachtige Abdij van Park. De vriendelijke dames van Visit Leuven heetten ons welkom met een glaasje warm appelsap, gemaakt van appelen die gekweekt worden op het domein. Eén van de witheren van de Abdij gaf ons wat uitleg bij de geschiedenis van dit voor Europa unieke domein en blikte vooruit naar het moment dat de restauratie van het complex voltooid zal zijn.
Vervolgens gaf brouwer Joris Brams ons een zeer boeiende rondleiding in de gloednieuwe abdijbrouwerij van Abdij van Park en mochten we proeven van het bier met de toepasselijke naam Braxatorium Pracensis. Op zo’n momenten vind ik het altijd jammer dat ik geen bier drink, want de rijke Belgische biercultuur is echt iets om trots op te zijn. Beiaardier Luc Rombouts vertelde over het project van de vredesbeiaard en we mochten zelfs een paar verzoeknummers doorgeven voor zijn beiaardconcert die avond.
We sloten de avond af met een lekkere maaltijd bereid door Wups Biocatering met ingrediënten van Bioboerderij De Wikke. Heerlijke soep, quiches en brownies van amandelmeel. Meer is er niet nodig om mij gelukkig te maken.
Met deze afterwork wilde Visit Leuven de aanwezige Leuvenaars een bijzondere toeristische beleving in eigen stad bezorgen en tegelijkertijd inspiratie opdoen om Leuven te positioneren als gastvrije stad voor internationale bezoekers. Ik kan alleen maar zeggen dat ze prima geslaagd zijn in hun opzet en hopelijk een paar van de ideeën die ik opgeschreven heb mee zullen nemen!
Geschreven door Carolien Coenen en gepost op 9 december 2019 onder Eten en drinken, Geschiedenis. Deze post werd getagd met abdijbrouwerij, afterwork, parkabdij. Comments Off on Afterwork, de Leuven Experience op dit artikel.Succesvolle 31e editie van Hapje Tapje, de culinaire hoogdag van Leuven
Afgelopen zondag vond in de Leuvense binnenstad de 31e editie plaats van Hapje Tapje, Vlaanderens oudste en grootste culinaire stadsfestival. Hapje Tapje wordt ook wel het culinaire luik van Het Groot Verlof genoemd en het fijnproeversevenement lokte dit jaar meer dan 60.000 foodies naar Leuven.
Het parcours van Hapje Tapje werd dit jaar uitgebreid met de Marché des Métiers op het De Layensplein. Een nieuw concept waarbij de lekkernijen van volgende Leuvense ambachtszaken werden aangeboden: Elsen Kaasambacht, Slagerij Rondou, De Walvis en last but not least Patisserie Zuut met hun hippe ijskar vol lekkere, zuute ijsjes en dessertbekers. Ondanks hun gevestigde waarde in Leuven was het voor slagerij Rondou en vishandel De Walvis de eerste keer dat ze deelnamen. Een fijne bijkomstigheid: De 4 ambachtslieden hadden voor (zit)kussens gezorgd op de trappen van de Sint-Pieterskerk zodat je daar als bezoeker in alle rust én met zicht op de eetstandjes je hapje kon verorberen.
Op de Oude Markt konden de bezoekers genieten van een uitzonderlijke selectie exclusieve bieren en op de Place Gourmande (intussen een vaste waarde op de Grote Markt) kon je in de schaduw van de grote witte overkapping genieten van culinaire hoogstandjes van 9 Leuvense klassezaken. Dit jaar waren dat Tribunal, Fragma, Vers Namur, Het Land aan de Overkant, Zuut, EssenCiel, Barba, Zappaz en Baracca.
De organisatoren mochten naar aloude gewoonte weer mooie prijzen uitreiken. Hierbij een overzichtje:
De prijs voor het beste gerecht ging naar restaurant Zarza met hun hapje van handgepelde grijze garnalen, zuiderse salsa en kroepoek van oester. De eervolle vermelding of zilveren medaille ging dit jaar naar restaurant Rossi voor de Rossi-cheesecake met seizoensfruit.
De persprijs was voor de BBQ Brothers die voor het eerst deelnamen aan het culinaire parcours van Hapje-Tapje.
De prijs voor de mooiste en beste stand was voor Het Moorinneken op de Grote Markt. Restaurant Baracca werd 2e en de 3e plaats was voor Huis der Burgers.
De prijs voor de hapjes met de beste prijs/kwaliteitsverhouding was dit jaar voor restaurant Den Angelus met een eervolle vermelding voor Bistro Lust.
De prijs voor beste bieraanbod ging naar Rock Café. Het Vertier, Café Belge en De Rector kregen alvast eervolle vermeldingen.
Hapje-Tapje is zich als grootste ééndagsevenement bewust van zijn ecologische voorbeeldfunctie. Daarom werd net als vorig jaar aan de standhouders gevraagd om uitsluitend met bio-afbreekbare borden en bestek te werken. De bezoekers werden gestimuleerd om hun afval langs het parcours zorgvuldig te sorteren bij verschillende kleurrijke, op maat gemaakte afvaleilanden die bemand werden door vrijwilligers. Zij keken erop toe dat het afval in de juiste zak terecht kwam.
De liveoptredens van The Lighthouse en COCO Jr. XL op de Oude Markt zorgden s’avonds voor een sfeervolle afsluiter van een culinaire topdag.
De Grande Place Gourmande, intussen een vaste waarde op de Grote Markt
Chef Felice Miluzzi & zijn Rossi team