Archief voor ‘Eten en drinken’

Gastrobar Hop: nieuwe culinaire aanwinst voor de Leuvense Vaartkom

De florerende Vaartkom heeft er sinds februari van dit jaar een culinaire hotspot bij! Naast het gastronomische tapasrestaurant Zappaz en het vegetarische restaurant Noordoever is er nu ook Gastrobar HOP. Deze nieuwe zaak heeft ;zoals de naam al een beetje laat uitschijnen; bier als thema maar uiteraard krijgt wijn er ook een plaats.

Aan het roer staat Bram Verbeken die zijn culinaire strepen in het verleden al verdiend heeft in het bekende Leuvense restaurant Zarza. Verbeken heeft een passie voor bier en koken en werd niet voor niets bekroond tot “bierkok van Vlaams-Brabant”.
Gastrobar Hop staat voor bistronomie en is een ode aan onze eetcultuur en aan ons bier.
Het restaurant ligt dan ook niet toevallig in de schaduw van de voormalige brouwerij De Hoorn, de oude bakermat van Stella Artois, met halvelings zicht op de Vaart. Bij mooi weer kan je er ook buiten eten maar toen mijn vriend en ik er waren was het helaas geen terrasjesweer. Desalniettemin was het binnen in het moderne pand heel gezellig toeven. We werden hartelijk ontvangen in het stijlvolle interieur dat uitblinkt in eenvoud en soberheid. De tafeltjes hebben allen zicht op de open keuken en de plaatsen aan de toog zitten er zelfs bovenop.

De beperkte menukaart is opgedeeld in ‘4 “bites” en 3 hoofdgerechten en als afsluiter een dessert of een selectie kazen. Je hebt dus de keuze uit een kleine service met twee bites, een hoofdgerecht en een dessert of een “all-in” met vier bites, een hoofdgerecht en dessert. Mijn vriend en ik kozen voor deze laatste optie. Daarnaast heb je ook de keuze om elke gerecht te laten vergezellen van een bijpassend wijntje of biertje maar voor mij is 1 glas wijn al meer dan voldoende.

We startten de avond zoals het hoort met een aperitief en in ons geval een niet-alcoholische versie. De keuze van mijn vriend viel op Energibajer, een Deens blond biertje met een alcoholgehalte van 0.00. Ikzelf koos voor Seedlip garden, een alcoholvrije gin-tonic.
Het dinnermenu ging van start met een heerlijke amuse: een krokant belegd wafelhapje.
Aangezien mijn vriend en ik enkel vis en gevogelte eten, werd de eerste “bite” die normaalgezien uit natuurkalf bestond voor ons vervangen door kabeljauw. Het resulteerde in een smaakvol en verfijnd visgerechtje met jonge bloemkool en mierikswortel.
De tweede bite was er eentje met noordzeekrab, zuring, citrus en frekeeh, werkelijk een mooi groen gedresseerd plaatje dat ook heerlijk smaakte. De derde bite bestond uit gerookte kabeljauw, daslook, beurre noisette en crispy aardappel. Héél lekker!
De vierde en laatste bite tenslotte was op en top Vlaams want had als hoofdingrediënt witte asperge, geserveerd met ei, oude Reypenaerkaas, gerookte tijm en hazelnoot. Mijn persoonlijke favoriet aangezien ik dol ben op asperges!

Voor het hoofdgerecht had ik mijn oog uiteraard laten vallen op de groene asperge “de pays” (leve het aspergeseizoen!) en mijn vriend had de kippenoester gekozen. De groene asperges werden geserveerd met ricotta, courgette, citroenmelisse, paprika en cashewnoot, een uitstekende smaakcombinatie. Het hoofdgerecht van mijn vriend bestond naast kippenoester uit een mix van tuinboon, wortel, sumac, limoen en gremolata. Beide hoofdgerechten waren net zoals de andere gerechtjes heel mooi gepresenteerd en smaakten voortreffelijk.

Voor ons liever geen kazen als dessert, dus kozen we steevast voor het zoete nagerecht en dat was hier een heerlijke compositie van rabarber, witte chocolade, amandel, specerijen en blanche de Namur.

Afronden deden we met een kopje koffie en een ontspannend theetje (“herbal relaxation”), beiden zorgvuldig geselecteerd door Koffie Onan). Als versnapering bij de koffie en thee kregen we een overheerlijk chocolaatje (van bij Chocobolic, een ambachtelijke chocolaterie uit Boutersem, die gerund wordt door de vrouw van de chef-kok)
Het chocolaatje was een ware streling voor mijn smaakpapillen en de perfecte afsluiter van een heerlijk diner!

Leuven is een culinaire parel rijker, HOP, allen daarheen! :)

Dinner @ Gastrobar Hop - Leuven

Dinner @ Gastrobar Hop - Leuven

Dinner @ Gastrobar Hop - Leuven

Dinner @ Gastrobar Hop - Leuven

Dinner @ Gastrobar Hop - Leuven

Dinner @ Gastrobar Hop - Leuven

Dinner @ Gastrobar Hop - Leuven

Dinner @ Gastrobar Hop - Leuven

Dinner @ Gastrobar Hop - Leuven

Dinner @ Gastrobar Hop - Leuven

Dinner @ Gastrobar Hop - Leuven

Dinner @ Gastrobar Hop - Leuven

Dinner @ Gastrobar Hop - Leuven

Praktisch:
HOP Gastrobar
Vaartkom 1A
3000 Leuven
Tel: +32 16 356153
e-mail: info@hop-gastrobar.be
website: https://hopgastrobar.be/
Open voor lunch van 12u tot 14u en dinner van 18:30 tot 22:00u op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. Op zaterdag open voor dinner van 18u30 tot 22u. Gesloten op woensdag en zondag.

Hop Gastrobar

Alweer een nieuwe culinaire parel aan de Leuvense kroon. Hop Gastrobar is gelegen aan de Vaartkom, het nieuwe hippe centrum van Leuven. Naar mijn mening past dit nieuwe restaurant perfect in de nieuwe stadswijk die hier langzaam vorm krijgt, want op culinair vlak valt in deze buurt, buiten De Hoorn en Zappaz, nog niet zoveel te beleven.

De naam zegt het zelf: Hop Gastrobar serveert eten met een gastronomische toets, vergezeld van een bijpassend biertje (of wijntje, voor de mensen die net zoals ik niet zo’n bierdrinkers zijn). De liefde voor bier komt ook tot uiting in de bereiding van de gerechten, waarvoor al eens een biertje gebruikt wordt.

Een ideale plek om te ontdekken met ons vriendinnengroepje. We profiteerden van het mooie weer om op het terras te zitten met uitzicht op OPEK en de vrolijke vlaggetjes op het plein daarvoor. Het terras is zo gelegen dat we nog net de laatste zonnestralen konden meepikken. Ideaal.

Zeven dames die elkaar een tijdje niet gezien hebben, dat is natuurlijk een gekwetter van jewelste. De ober had soms moeite om er tussen te geraken. Alle lof voor de ober trouwens, die onze grapjes met een glimlach aanhoorde, ons van tekst en uitleg voorzag over wat er op ons bord lag en heerlijke bijpassende wijnen voorstelde. Eén van de dames in ons gezelschap was zwanger en het was geen enkel probleem om haar gerechten wat aan te passen.

De gerechten waren stuk voor pareltjes: verrassende smaakcombinaties gepresenteerd met aandacht voor detail. Fijn dat er maar liefst twee gerechten in het menu verwerkt waren met asperges. In het seizoen geniet ik bijzonder graag van deze heerlijke groente. Meest verrassend vond ik het dessert, met een bolletje kalamansi ijs dat met zijn verfrissend zure toets een perfect tegengewicht vormde voor de zoetigheden.

Een succes over de hele lijn. Ik kom graag nog eens terug!

appetizer

makreel, komkommer, lavas, olijf

rode biet, oude kriek, radijs, aalbes

hoevekip, chili van boontjes, avocado, maïs

asperge, ei, oude Reypenaer, gerookte tijm, hazelnoot

groene asperge, ricotta, courgette, citroenmelisse, paprika, cashewnoot

aardbei, kalamansi, chocolade, basilicum

IMG_7999

Het menu
Makreel, komkommer, lavas, olijf
Rode biet, oude kriek, radijs, aalbes
Hoevekip, chili van boontjes, avocado, maïs
Asperge, ei, oude Reypener, gerookte tijm, hazelnoot
Duif, rabarber, brioche, Cevenne ui
Kabeljauw, erwt, jonge spinazie, ingemaakte citroen, hazelnoot
Groene asperge, ricotta, courgette, citroenmelisse, paprika, cashewnoot
Aardbei kalamansi, chocolade, basilicum

Praktisch
Hop Gastrobar
Vaartkom 1a, 3000 Leuven
016 35 61 53
https://hopgastrobar.be/

De zomer begint 19 juli in BAR|A|MUZE

bara

Van 19 juli t.e.m. 19 augustus zomert het op het dak van M

Kruis alvast 19 juli aan op je zomerkalender. Met een dikke stift, want vanaf dan is het dakterras van M weer dé plaats waar je de hele zomer moet zijn voor goede muziek, comedy, literatuur met een hoek af én steengoede cocktails. Vier weken lang geniet je er deze zomer van boeiende optredens. Van donderdag- tot zondagavond biedt BAR|A|MUZE opnieuw een podium aan een mix van bekend en minder bekend talent en aan interessante kruisbestuivingen. Het geweldige uitzicht over de skyline van Leuven, krijg je er gratis bovenop!

Erfgoedweekend te Leuven

Vorig weekend ging het ERFGOEDWEEKEND door.

https://erfgoeddag.be

Onze Leuvense Erfgoedcel, i.s.m. de Vzw Sacred Places, www.sacredplaces.be gaf het Erfgoedweekend een verjongingskuur.

Waar voorheen Erfgoed zich vooral toespitste op “oude gebouwen” … ging men nu op zoek naar het actueel Leuvens goed.

Via diverse wandel- en fietsparcours, sommigen onder begeleiding van de Leuvens gidsen kon men de stad doorkruisen en op zoek gaan naar wat de deelnemers vandaag de dag als een nieuw Leuvens wonder ervaren.

Foto’s van de nieuwe Leuvens wonderen konden gepost worden op Instagram met #hetleuvensgoed. De foto’s hiervan werden door het Foto Collectief Leuven www.fotocollectiefleuven.be ter plaatse gebeamd.

Net als heel wat andere Leuvense culturele organisaties was het Foto Collectief Leuven op het Ladeuzeplein aanwezig met een stand én verzorgden zij het ganse weekend een fotoreportage welke life getoond werd op de 3 grote TV-schermen.

De organisatoren hadden dit jaar er een echt feest van gemaakt. Zaterdagavond werd het startschot gegeven met optredens en vuurspectakel.

En zondagochtend kon je gezellig ontbijten onder de lentezon.

De optredens (o.a. van de Joorzangers en de Leuvense Reuzen) kleurden zondag het Ladeuzeplein.

Erfgoed had in Leuven een mooie verjongingskuur gekregen!

Bánh mì Ah! Quy

Wie mij een beetje kent, weet dat ik een zwak heb voor noedelsoepjes. Het ideale comfort food, als je het mij vraagt. De vaststelling dat er ondertussen meerdere restaurants in Leuven zijn die deze Aziatische specialiteit serveren, doet me dan ook veel plezier.

Op zoek naar een lunchplek belandde ik zo bij Bánh mì Ah! Quy, een Vietnamese snackbar waar je broodjes, salades, gebakken rijst, noedels en natuurlijk pho, Vietnamese noedelsoep kan krijgen. Verwacht je niet aan haute cuisine bij Bánh mì, dit is een typisch Aziatisch fast food restaurant waar je snel bediend wordt en eet voor een zeer voordelige prijs.

Het interieur is bijgevolg zeer basic: simpele stoelen en tafels en beperkte decoratie. Het menu is geafficheerd op een groot krijtbord aan de muur. Toen ik er was, waren alle ramen aangedampt en was het niet mogelijk naar buiten kijken, maar na een tijdje verdween de condensatie. Het was er ook niet al te warm, waardoor ik genoodzaakt was mijn jas aan te houden. Zoals dat in een fast food restaurant gebruikelijk is, moet je zelf afruimen.

De pho smaakte echter uitstekend en dat is in een zaak als deze toch het belangrijkste.

Let op, je kan hier enkel met cash betalen.

IMG_6707

IMG_6709

IMG_6710

Praktisch
Alfons Smetsplein 4, 3000 Leuven
0479 76 74 59
ahquy.bvba@gmail.com
https://www.ah-quy.be/

Yalla Yalla in Hal 5

Sinds september is Hal 5 op de vroegere Centrale Werkplaatsen van de NMBS omgetoverd tot een heuse food court. De verschillende kraampjes verkopen een gevarieerd aanbod aan snacks. Hoog tijd om dit concept eens uit te proberen, dus.

Mijn oog viel op de falafel sandwich van Yalla Yalla (7 euro) en mijn vriend probeerde de yalla yalla schotel (12 euro). Lang moesten we niet wachten op ons eten, want het was niet druk op deze winterse zaterdag. De falafel sandwich was zeker lekker, maar Hal 5 is wel behoorlijk frisjes om optimaal van je eten te kunnen genieten. Ik kan me voorstellen dat het in de zomer hier erg gezellig moet zijn, maar in de winter hou je best je jas aan. ;-)

IMG_6853

IMG_6850

Praktisch
Hal 5
Locomotievenstraat, Leuven
https://www.yallayallabeirutstreetfood.com/
https://www.facebook.com/yallayallabeirutstreetfood/

Barba

Barba is een nieuwe zaak in Mechelsestraat, op de plek waar vroeger de Blauwe Maan was. Wie reeds eerder deze zaak bezocht, weet dat het pand vrij smal is. Veel ruimte voor een dramatisch make-over is er dan ook niet. Toch hebben de nieuwe uitbaters hun best gedaan om deze zaak een nieuwe uitstraling te geven. Ze hebben hierbij gekozen voor donkerbruine tinten in combinatie met een schitterende uitvergrote foto van de stad Leuven.

Mijn vriendinnen en ik bezochten Barba op een weekavond. Het was er niet echt druk, waardoor we zeer vlot bediend werden. De barman (mét hip houten strikje) bracht ons de heerlijkste cocktails en onze bevallige dienster serveerde onze gerechten met de glimlach. Ik moet zeggen dat ik behoorlijk gecharmeerd was door de sympathieke bediening.

Elke maaltijd die met een cocktail begin heeft sowieso al een streepje voor, maar de Red Barba cocktail die ik bestelde (met vodka, lillet rouge en citroen), was zo’n succes dat ik niet anders kon dan in herhaling vallen: graag meer van ‘t zelfde! Mijn avond kon al niet meer stuk. ;-)

Omdat het lang geleden was dat we nog eens met ons vriendinnengroepje op stap geweest waren, besloten we all the way te gaan: graag voor ons de Barba viergangenmenu! En we werden niet teleurgesteld. Elke gang was een streling voor het oog en de tong. Heerlijk verfijnde kunstwerkjes met verrassende combinaties van smaken.

Het gerecht dat er voor mij bovenuit stak van de perfect gegaarde eend: zelden zo’n mals stukje eendenvlees gegeten. Alleen de chocoladetoevoeging (door de chef zelf aan onze tafel gebracht, omdat hij dit vergeten aan was toe te voegen aan ons bord) had voor mij weinig toegevoegde waarde. Extra bonuspunten trouwens voor het gepocheerde eitje: overheerlijk!

appetizer

Red Barba - vodka-lillet rouge-citroen

Carpaccio Zoetwatergarnaal-citrus-ansjovis-piment d'Espelette

Gepocheerd ei Miso-prei-ponzu saus

Eend Chocolade-pastinaak-raap-gember

Kweepeer Mascarpone-karamel-chocolade

thee

Een fijne nieuwe culinaire ontdekking! Je zal mij beslist meer zien in restaurant Barba.

Onze keuze
Carpaccio van zoetwatergarnaal met citrus, ansjovis, piment d’Espelette
Gepocheerd ei met miso, prei, ponzu saus
Eend met chocolade, pastinaak, raap, gember
Kweepeer met mascarpone, karamel, chocolade

Praktisch
Barba
Mechelsestraat 22
016 60 65 44
info@barbaleuven.be
http://www.barbaleuven.be

Alfalfa

Het zal jullie ongetwijfeld niet ontgaan zijn: de initiatiefnemers van Bar Stan hebben met Alfalfa hun tweede zaak geopend in het Leuvense. Nuja, nieuw, het concept bestond al: chef Abd verkocht al sinds begin 2017 op dezelfde plek falafel sandwiches.

Aangezien ik een grote van van falafel ben, kon ik niet laten om deze snackbar op de hoek van de J.P. Minckelersstraat met de Van Monsstraat te bezoeken. Groot is de zaak niet: er zijn maar een twaalftal zitplaatsen. Het is duidelijk dat je hier komt voor een snelle hap. De linkerkant van de zaak wordt ingenomen door de toog waaraan je kan bestellen en de rechterkant is sober, maar gezellig ingericht om te genieten van de heerlijke falafel van chef Abd.

De prijzen zijn trouwens ook zeer democratisch bij Alfalfa: mijn sandwich alfalfa (flatbread met falafel, baba ganoush, koriander, butternut, paprika, olijf en alfalfa spouts) kostte 7,5 euro. Voor die prijs kreeg ik een opgerold flatbread gevuld met heerlijkheden, meer dan voldoende om mijn honger te stillen. Wie grote honger heeft kan voor de alfalfa schotel gaan van 12 euro. Ideaal voor veganisten!

En is die falafel nu echt zo goed als beweerd? Als falafel-liefhebber kan ik dit slechts beamen. De falafel wordt ter plekke vers gemaakt en is krokant van buiten en smeuïg van binnen. Een delicatesse! Ik vond de combinatie met pompoen trouwens verrassend lekker.

IMG_6714

Naar het schijnt krijgt Alfalfa in de zomer een terras. Dat kan niet anders dan een succes worden in een buurt waar voor de rest culinair niet zoveel te beleven valt.

Praktisch
J.P. Minckelersstraat 48, 3000 Leuven
http://www.alfalfabar.be/
https://www.facebook.com/alfalfafalafelbar/

Klinken op een nieuw 2018!

Het nieuwe jaar werd in Leuven feestelijk ingezet en overal werd er geklonken op 2018 en u deelde uw feestvreugde massaal op social media.   Wij wensen u ook allemaal een fantastisch nieuwjaar!

To the sky #leuven #nieuwjaarsdrink #hometown #freefood #belgium A post shared by Amble To Drift (@ambletodrift) on

Culinair en TASTEful genieten in Leuven

Sinds 10 maart 2017 is culinair Leuven weer een top restaurant rijker. Deze gastronomische nieuwkomer heeft zijn naam niet gestolen: “Taste” verwijst naar de eerste vijf letters van de familienaam van Sterrenchef Bart TASTEnhoye.  Het is tevens ook een verwijzing naar de totaalbeleving die hij en zijn wederhelft, gastvrouw Dorotée Hoste, willen aanbieden. Je komt er om te eten en te beleven. De nieuwe zaak is gelegen in een prachtig historisch pand in de Naamsestraat in Leuven. Als foodie had ik dit restaurant al een tijdje op mijn “resto bucket list” staan en begin december was het dan eindelijk gelukt om een datum te vinden voor een etentje met mijn ex-collega (en fellow-foodie) An.

Wat me onmiddellijk opviel bij het binnenkomen was de hartelijke en gastvrije ontvangst. Het interieur straalde warmte en gezelligheid uit en er hing al een ontspannen kerstsfeer mede door de prachtige goudkleurige kerstversiering! Goud was ook de overheersende kleur aan tafel in de vorm van goudkleurig bestek. Die gouden kleur gaf een extra dimensie aan de sfeerbeleving aan tafel. Al snel kwam de chef himself ons het menu voorstellen aan tafel. Ikzelf had op voorhand bij de reservatie aangegeven enkel vis en gevogelte te eten en daar had de chef ook rekening mee gehouden. Taste werkt met een vast menu dat elke maand verandert. Je hebt de keuze tussen een 4-gangen menu (dessert inbegrepen) of een 5-gangen menu (4 gangen met een extra tussengerecht). Wij opteerden voor het laatste. Wel jammer dat we geen geschreven versie van het menu voorgeschoteld kregen want ik vind het heel moeilijk om alle details van het menu te onthouden.

Om de avond goed in te zetten bestelden we een aperitief. We kozen voor een “Gin Taste” en de alcoholvrije cocktail van de maand op basis van o.a. gember. Bij het aperitief kregen we 3, stuk voor stuk, heerlijke amuses of appetizers voorgeschoteld. Deze hapjes lieten ons hunkeren naar meer. Dat kwam er in de vorm van het 5-gangenmenu à 85 euro (zonder aangepaste wijnen) bestaande uit lekkere verfijnde combinaties.Vooral het visgerecht van zeebaars, knolselder, bouchot mosselen en witloof kon me enorm bekoren. En ook de lauwe carpaccio van Sint Jakobsschelp met gebakken langoustinestaart was een streling voor het oog en de smaakpapillen. Ik koos ervoor om slechts 1 glas wijn te drinken tijdens de ganse avond. Wie net zoals ik geen echte wijnkenner is moet echter geen schrik hebben om een goeie keuze te maken. Sommelier Seppe Van Beuren stelt met kennis van zaken en een vleugje humor zijn wijnen voor.  Aangezien ik het liefst rode wijn drink resulteerde dit in een lekker glas Oostenrijks-Hongaarse Portugieser wijn.

Na het overheerlijke 4-gangenmenu was het tijd voor het dessert en dat was echt een juweeltje. Het prachtig gepresenteerde nagerecht van Doyenné peer, chocola en macaron moest zeker niet onderdoen voor de andere gerechten. Ondanks het feit dat we geen koffie en thee bestelden kregen we na het dessert toch een aantal lekkere ouderwetse versnaperingen voorgeschoteld zoals een versgebakken wafel vergezeld van een zoet fruitsnoepje op een gouden schoteltje. Wat het plaatje helemaal compleet maakte was de rijstpap met gouden lepeltje (van een hemels dessertje gesproken :)). Om te eindigen kwam de Chef nog bij iedere tafel langs met een beetje “nostalgie” in de vorm van een klassieke crème-au-beurre taart.

Het was een gastronomische topavond. Deze nieuwe culinaire aanwinst voor Leuven is een absolute aanrader. Ik kom zeker terug.
Dinner @restaurant Taste Leuven

Dinner @restaurant Taste Leuven

Dinner @restaurant Taste Leuven

Dinner @restaurant Taste Leuven

Dinner @restaurant Taste Leuven

Dinner @restaurant Taste Leuven

Dinner @restaurant Taste Leuven

Dinner @restaurant Taste Leuven

Dinner @restaurant Taste Leuven

Dinner @restaurant Taste Leuven

Praktisch
Naamsestraat 62, 3000 Leuven
www.leuventaste.be
info@leuventaste.be
Voor wie met de auto komt: Parking Q-Park Leuven Heilig-Hart. (Taste betaalt de eerste 2 uur terug)