Archief voor ‘Eten en drinken’
3e editie Brunch “No waste great taste” van Content Leuven in Hal 5 – Kessel-Lo
Op zondag 18 oktober vond in Hal 5 de 3e editie plaats van de “No waste great taste” brunch van Content Leuven, de verpakkingsvrije winkel van Leuven.
Deze laatste brunch van 2020 kon nog op de valreep plaatsvinden want daags nadien werden een reeks nieuwe verstrengde corona-maatregelen van kracht. Om alles vlot en coronaproof te laten verlopen waren er 2 shiften voorzien: een ochtendshift om 10u en een middagshift om 12u30.
Om de toestroom een beetje gespreid te laten verlopen was er aan de verschillende bubbels gevraagd om op een bepaald tijdstip toe te komen. Aan de lange buffettafel waren voldoende desinfecterende handgels aanwezig en de mensen werden persoonlijk bediend door de Content medewerkers.
Iedereen was uiteraard verplicht om een mondmasker te dragen (behalve natuurlijk tijdens het eten & drinken aan tafel)
Het grotendeels vegetarische buffet bestond voornamelijk uit producten van lokale leveranciers zoals o.a. Kort’Om Leuven en uit gerechtjes die verwerkt waren uit overschotten van de Content winkel.(een verwijzing naar de “no waste”) Zo konden de mensen zich opwarmen aan een heerlijk kopje marokkaanse wortelsoep of een lekker stukje quiche en hun immuunsysteem een boost geven met een gezonde fruitsalade. Er werd ook een beroep gedaan op de producten van de partners van Hal 5 zoals het zuurdesembrood van bakkerij Korst en de koffie van koffiebranderij MOK.
Ook de dessertliefhebbers kwamen aan hun trekken want er was lekkere chocoladetaart, bananenbrood, pompoenbrood, en dat allemaal “contentmade”!
Daarnaast was er ook een “donatie” van bakkerij De Broodenier: een mand vol zoete vegan ontbijtkoeken.
Om helemaal aan het principe van “no waste” te voldoen, mochten de mensen op het einde van elke brunchsessie hun eigen potje vullen met de restjes.
Voor meer info over toekomstige Content brunches of andere initiatieven kan je terecht op de facebookpagina van Content: https://www.facebook.com/contentcvba of op hun website: https://contentleuven.weebly.com/
heerlijke marokkaanse wortelsoep
koffiekoeken van De Broodenier en brood van Korst
In the picture: De Broodenier, een nieuwe warme, ambachtelijke bakkerij in hartje Leuven
Sinds 20 augustus 2020 is het centrum van Leuven een bakkerij rijker en dat midden in Coronatijd! Deze nieuwe zaak in de Mechelsestraat wordt gerund door broer en zus Michiel en Hilke Baumers. Zij hebben beiden al wat ervaring in de Leuvense horeca. Tot voor kort baatte Hilke samen met haar moeder Marina het theehuisje T&Ko uit in de Tiensestraat en Michiel bakte al een tijdje brood op bestelling (onder de naam Bakkermans) voor handelszaken zoals o.a. Content, de verpakkingsvrije winkel in de Tiensestraat.
De Broodenier is niet zomaar een bakkerij want de keuze voor ambachtelijk zuurdesembrood staat hier centraal. Door de authentieke bereidingswijze heeft zuurdesembrood een karaktervolle smaak en een compacte structuur. Desembroden blijven ook langer vers. De fermentatie en de lange rusttijden maken desembrood beter verteerbaar. Je vindt hier dus geen klassiek wit brood maar enkel grijs en donkerder brood al dan niet met toevoeging van zaden en pitten zoals bv sesamzaadjes.
De bakkerij heeft bewust geen super groot aanbod maar er worden dagelijks wel 3 verschillende soorten brood aangeboden zodat er genoeg afwisseling is. Naast de desembroden kan je hier ook een uitgebreid en afwisselend aanbod vinden van zoete broodjes zoals croissants, chocoladebroodjes, krentenbollen, pralinérolletjes en kaneelrolletjes. Tijdens het weekend wordt de Belgische pistolet-traditie in ere gehouden en kan je hier terecht voor een aantel heerlijke pistolets zoals o.a. tijgerpistolets of kampioentjes. En last but not least: voor de “cookiemonsters” onder ons is er een vast aanbod van verschillende soorten koekjes zoals de heerlijke pindakoekjes (een absolute aanrader!), kokoskoekjes of cranberrykoekjes.
Mijn persoonlijke favorieten uit het Broodenier assortiment zijn de croissants, de pralinérolletjes en het sesambrood!
Wil je zeker zijn van je (dagelijks) brood, dan kan je op voorhand online bestellen via hun website (https://broodenier.webkorf.be) Bestellen kan steeds tot twee dagen op voorhand tot 12u.
Bij de Broodenier wordt er zoveel mogelijk verpakkingsvrij gewerkt. Daarom wordt het aangeraden om je eigen (herbruikbare) broodzak mee te brengen of de herbruikbare Broodenier broodzak te kopen in de winkel. Maar geen nood als je die eens vergeten bent want ze hebben ook nog papieren composteerbare broodzakken in voorraad.
Praktisch:
Mechelsestraat 75 – 3000 Leuven
Tel: +32 489 787323
website: https://www.broodenier.be
E-mail: info@broodenier.be
Facebook & Instagram: De.Broodenier
Sluitingsdagen: dinsdag en woensdag
Open op zondag van 7u tot 12u en de andere openingsdagen van 7u tot 14u
Mijn favoriete brood: het sesambrood
De herbruikbare broodzak van De Broodenier
Een heerlijk stukje broodpudding of bodding
Leuven, de stille stad onder Corona Covid-19 maatregelen
De winkel en horecastraten zoals de Diestestraat, Bondgenotenlaan en Tiensestraat lagen er uiterst rustig bij vandaag aangezien alle winkels, met uitzondering van supermarkten, apotheken en horeca met take-away, gesloten zijn op zaterdag.
Supermarkten, apotheken, voedingskramen op de markt, bakkers en slagers zijn dus voor alle duidelijkheid ook open in het weekend zoals anders. Voor wie schaarste vreest: er is nog genoeg voorraad! Geen stress. Het moet gewoon opnieuw aangevuld worden als we allemaal op zelfde moment grote hoeveelheden gaan kopen.
Veel sluitingsborden bij de horeca al waren we heel blij te zien dat er zaken switchen naar take-away of leveringen. Goeie tip dus voor iedereen om even te checken bij zijn favoriete restaurant. We kunnen hen zo blijven steunen!
Andere winkels zijn wel gesloten in het weekend, bars en restaurants zijn volledig gesloten tot 3 april.
Geschreven door Goofball en gepost op 14 maart 2020 onder Eten en drinken, Regelgeving, Winkelen. Deze post werd getagd met Corona, covid-19. Comments Off on Leuven, de stille stad onder Corona Covid-19 maatregelen op dit artikel.Afterwork, de Leuven Experience
Donderdag 5 december woonde ik op uitnodiging van Visit Leuven een wel heel bijzondere afterwork bij. Samen met een aantal andere Leuvenaars was ik ‘s avonds te gast in de prachtige Abdij van Park. De vriendelijke dames van Visit Leuven heetten ons welkom met een glaasje warm appelsap, gemaakt van appelen die gekweekt worden op het domein. Eén van de witheren van de Abdij gaf ons wat uitleg bij de geschiedenis van dit voor Europa unieke domein en blikte vooruit naar het moment dat de restauratie van het complex voltooid zal zijn.
Vervolgens gaf brouwer Joris Brams ons een zeer boeiende rondleiding in de gloednieuwe abdijbrouwerij van Abdij van Park en mochten we proeven van het bier met de toepasselijke naam Braxatorium Pracensis. Op zo’n momenten vind ik het altijd jammer dat ik geen bier drink, want de rijke Belgische biercultuur is echt iets om trots op te zijn. Beiaardier Luc Rombouts vertelde over het project van de vredesbeiaard en we mochten zelfs een paar verzoeknummers doorgeven voor zijn beiaardconcert die avond.
We sloten de avond af met een lekkere maaltijd bereid door Wups Biocatering met ingrediënten van Bioboerderij De Wikke. Heerlijke soep, quiches en brownies van amandelmeel. Meer is er niet nodig om mij gelukkig te maken.
Met deze afterwork wilde Visit Leuven de aanwezige Leuvenaars een bijzondere toeristische beleving in eigen stad bezorgen en tegelijkertijd inspiratie opdoen om Leuven te positioneren als gastvrije stad voor internationale bezoekers. Ik kan alleen maar zeggen dat ze prima geslaagd zijn in hun opzet en hopelijk een paar van de ideeën die ik opgeschreven heb mee zullen nemen!
Geschreven door Carolien Coenen en gepost op 9 december 2019 onder Eten en drinken, Geschiedenis. Deze post werd getagd met abdijbrouwerij, afterwork, parkabdij. Comments Off on Afterwork, de Leuven Experience op dit artikel.Succesvolle 31e editie van Hapje Tapje, de culinaire hoogdag van Leuven
Afgelopen zondag vond in de Leuvense binnenstad de 31e editie plaats van Hapje Tapje, Vlaanderens oudste en grootste culinaire stadsfestival. Hapje Tapje wordt ook wel het culinaire luik van Het Groot Verlof genoemd en het fijnproeversevenement lokte dit jaar meer dan 60.000 foodies naar Leuven.
Het parcours van Hapje Tapje werd dit jaar uitgebreid met de Marché des Métiers op het De Layensplein. Een nieuw concept waarbij de lekkernijen van volgende Leuvense ambachtszaken werden aangeboden: Elsen Kaasambacht, Slagerij Rondou, De Walvis en last but not least Patisserie Zuut met hun hippe ijskar vol lekkere, zuute ijsjes en dessertbekers. Ondanks hun gevestigde waarde in Leuven was het voor slagerij Rondou en vishandel De Walvis de eerste keer dat ze deelnamen. Een fijne bijkomstigheid: De 4 ambachtslieden hadden voor (zit)kussens gezorgd op de trappen van de Sint-Pieterskerk zodat je daar als bezoeker in alle rust én met zicht op de eetstandjes je hapje kon verorberen.
Op de Oude Markt konden de bezoekers genieten van een uitzonderlijke selectie exclusieve bieren en op de Place Gourmande (intussen een vaste waarde op de Grote Markt) kon je in de schaduw van de grote witte overkapping genieten van culinaire hoogstandjes van 9 Leuvense klassezaken. Dit jaar waren dat Tribunal, Fragma, Vers Namur, Het Land aan de Overkant, Zuut, EssenCiel, Barba, Zappaz en Baracca.
De organisatoren mochten naar aloude gewoonte weer mooie prijzen uitreiken. Hierbij een overzichtje:
De prijs voor het beste gerecht ging naar restaurant Zarza met hun hapje van handgepelde grijze garnalen, zuiderse salsa en kroepoek van oester. De eervolle vermelding of zilveren medaille ging dit jaar naar restaurant Rossi voor de Rossi-cheesecake met seizoensfruit.
De persprijs was voor de BBQ Brothers die voor het eerst deelnamen aan het culinaire parcours van Hapje-Tapje.
De prijs voor de mooiste en beste stand was voor Het Moorinneken op de Grote Markt. Restaurant Baracca werd 2e en de 3e plaats was voor Huis der Burgers.
De prijs voor de hapjes met de beste prijs/kwaliteitsverhouding was dit jaar voor restaurant Den Angelus met een eervolle vermelding voor Bistro Lust.
De prijs voor beste bieraanbod ging naar Rock Café. Het Vertier, Café Belge en De Rector kregen alvast eervolle vermeldingen.
Hapje-Tapje is zich als grootste ééndagsevenement bewust van zijn ecologische voorbeeldfunctie. Daarom werd net als vorig jaar aan de standhouders gevraagd om uitsluitend met bio-afbreekbare borden en bestek te werken. De bezoekers werden gestimuleerd om hun afval langs het parcours zorgvuldig te sorteren bij verschillende kleurrijke, op maat gemaakte afvaleilanden die bemand werden door vrijwilligers. Zij keken erop toe dat het afval in de juiste zak terecht kwam.
De liveoptredens van The Lighthouse en COCO Jr. XL op de Oude Markt zorgden s’avonds voor een sfeervolle afsluiter van een culinaire topdag.
De Grande Place Gourmande, intussen een vaste waarde op de Grote Markt
Chef Felice Miluzzi & zijn Rossi team
In the picture: culinair genieten op Hapje Tapje 2019
hapje van Barba: gevulde tomaat met een wafel en toetsen uit de zee
hapje van Trente: schelvis met komkommer, Galia meloen en citroenverbena
hapje van Zuut: ZUUTe eclair met frambozenconfituur, mascarponecrème en meringue
verfrissend drankje van Baracca: icetea van rooibos, citroengras en honing
hapje van Zarza: heldere bouillon van tomaat en crème van burrata
hapje van Zarza: handgepelde grijze garnalen, zuiderse salsa en oesterkroepoek
hapje van Dewerf: speculosisu: tiramisu met speculaaskoekje
hapje van Bar Louis: mini tuna tataki
drankje van Bar Louis: pink lemonade: rode vruchten & citrus
Italiaans hapje van Rossi: Ravioli alla Norma met kaviaar
Italiaans dessertje: Rossi cheesecake met seizoensfruit
drankje van Bite Leuven: Banoffee milkshake
dessertje van Bistro Lust: rabarber met yoghurtijs en basilicumolie
drankje van Zappaz: homemade lemonade
hapje van Elsen Kaasambacht: kaaskroketje
ijsje van Patisserie Zuut op de Marché des Métiers: Banoffee dessertbeker: stracciastella ijs met boterkaramel, vanilleroom en amandelcrumble
Kintsugi – sushi in de stationsomgeving
Nieuw sushirestaurant vlakbij het station van Leuven. Deze grote zaak bood vroeger onderdak aan een Nepalees/Indisch restaurant waar mijn vriend en ik graag kwamen. Wat het interieur betreft is er niet veel veranderd: de grote schilderijen zijn nog steeds aanwezig en ook het personeel lijkt mij nog steeds Nepalees te zijn.
Het concept is echter totaal veranderd: voortaan kan je hier terecht voor sushiboten en wokgerechten. Mijn vriend en ik probeerden de sushiboot voor twee personen uit. De sushi die aan een toog in het restaurant zelf bereid wordt, was lekker en vers. Geen klagen over de kwaliteit. Ook de charmante jongedame die ons bediende deed haar best om het ons naar de zin te maken.
Tip: ‘s middags biedt Kintsugi een lunchmenu aan voor 15 euro. Voor deze prijs heb je een misosoepje en een sushischotel of wokgerecht.
Praktisch
Kintsugi
Tiensevest 14, 3000 Leuven
016 29 39 89
www.kintsugisushibar.com
Tafelrond – The Fourth
Op koopzondag 2 juni gooien alle Leuvense hotels de deuren open. Hét ideale moment om tussen het shoppen door een blik achter de schermen van de Leuvense hotels te werpen. Op zaterdag 4 mei kreeg ik samen met nog wat andere bloggers een kleine preview. The Fourth was één van de hotels waar ik professioneel rondgeleid werd. Qua locatie is dit hotel alvast top: gelegen in het volledig gerestaureerde neogotische Tafelrond op de Grote Markt in hartje Leuven. Beter kan amper.
En de kamers lossen de verwachtingen die de bijzondere buitenkant oproept zeker in. In deze kamers vind je geen standaard hotelmeubels, maar design dat toch net iets meer persoonlijkheid uitademt. Je merkt dat The Fourth zijn beste doet om haar klanten in de watten te leggen: de kamers zijn uitgerust met een koffiezetapparaat met échte koffiebonen en de toiletproducten ademen luxe en oog voor detail uit. Ik had ook de gelegenheid om de voormalige kluis van de nationale bank te verkennen. Nu omgetoverd tot een gezellige plek voor een businessdiner of andere bijeenkomst. Heel bijzonder.
The Fourth spant zich in om de dienstverlening naar de klanten op een hoog niveau te brengen, zo zijn er zelfs plannen om binnenkort een sauna en Turks stoombad te openen voor de hotelgasten. En ze hebben een eigen champagne!
Na de rondleiding mochten mijn collega-bloggers en ik proeven van de heerlijke gerechten op de menukaart van restaurant Tafelrond. Sinds augustus 2018 is het concept volledig vernieuwd. Geen gastronomische menu’s meer, maar de beter bistronomie die focust op eerlijke, huisgemaakte klassiekers zoals vol-au-vent, steak tartaar en zeetong Meunière.
Ik probeerde als voorgerecht de vitello tonnato, altijd een goeie test voor de kwaliteit van de keuken. Mijn voorgerecht stelde alvast niet teleur: een schitterende combinatie van perfect mals kalfsvlees met heerlijk smeuïge tonijnsaus. Voor het hoofdgerecht volgede ik de suggestie van chefkok Kwinten De Paepe: de kabeljauw met jonge spinazie, grijze garnaal, zure room en groene kruiden. De beschrijving maakt meteen duidelijk dat dit geen spectaculair vernieuwend gerecht is, maar de ingrediënten waren lekker en vers en de smaakverhoudingen zaten helemaal goed. De wijnen die we bij het eten gereserveerd kregen, waren eveneens top. We mochten proeven van twee verschillende flessen Riesling: Ungeheuer Von Winning en Geil. Beide voortreffelijke wijnen die vlotjes binnen gingen.
Enige minpunt: de prijzen op de kaart zijn naar mijn aanvoelen aan de dure kant (de kabeljauw kost meer dan dertig euro en voor een voorgerecht betaal je vlotjes meer dan twintig euro), maar in ruil daarvoor eet je natuurlijk wel in een prachtig kader. De uitbaters hebben trouwens nog massa’s ideeën om de mooie binnentuin een culinaire invulling te tillen. Ik ben benieuwd!
Na de lunch leidde chefkok Wouter Cornet ons rond in de smetteloos propere keuken, gerust met moderne kookapparatuur. Hij toonde ons zelfs vol trots de perfect georganiseerde voorraadkamers. Een restaurant dat zeven dagen op zeven zowel ‘s middags als ‘s avonds geopend is, moet natuurlijk perfect georganiseerd zijn. Zeer boeiend om kennis te maken met deze wereld die normaal voor mij als culinaire enthousiasteling verborgen blijft.
Geschreven door Carolien Coenen en gepost op 10 mei 2019 onder Eten en drinken, Toerisme. Deze post werd getagd met #leuvenhotelday, #th4th, hotel, hotel day, tafelrond, the fourth. Comments Off on Tafelrond – The Fourth op dit artikel.Trendy en lekker ontbijt bij Bite Leuven
Sinds eind juni vorig jaar is er in het autovrije gedeelte van de Tiensestraat een leuk eethuisje bijgekomen. Ik was er afgelopen zomer al een keertje geweest voor een gezonde, verse lunch en een drankje op hun gezellige terrasje. Wat me aangenaam verraste was hun leuke en hippe menukaart met als originele titel: Love at first bite. Ik proefde er de supergezonde Bite Booster Shot van gember, citroen & kurkuma één van de zes SODA pop specials die op de menukaart prijken.
De uitgebreide ontbijtkaart was me toen ook al opgevallen, dus het werd tijd om hun ontBITE eens uit te proberen. Je kan er trouwens de ganse dag door ontbijten. Je hoeft helemaal niet vroeg uit de veren, ook langslapers komen er ontbijtgewijs aan hun trekken. En voor wie niet veel tijd heeft is er ook de mogelijkheid om de gerechtjes gewoon mee te nemen.
Het was moeilijk kiezen uit de vele ontbijtopties maar uiteindelijk viel mijn keuze op de “oats-skool”, een originele naam voor warme havermout met vers fruit, yoghurt en geroosterde noten en het bananenbrood met huisgemaakte pindakaas en fruit. Mijn vriendin koos voor de wafel met vers fruit en maple syrop. Al dit lekkers vergezeld van een lekker kopje rooibosthee en een gezonde bite booster shot natuurlijk.
Op de kaart staan er trouwens ook 2 ontbijtformules: de salty combo (met o.a. gerookte zalm en roerei met spek) en de sweet combo (met o.a. miniwafel, smoothiebowl en bananenbrood).
Bite Leuven ontgoochelde niet: heerlijk gevarieerd ontbijt, vriendelijke bediening, schappelijke prijs en ideaal gelegen in hartje Leuven. Voor mij al 4 redenen om terug te keren naar deze Leuvense hotspot.
Praktisch:
Tiensestraat 12 – 3000 Leuven
Tel: +32 496 075206
E-mail: biteleuven@gmail.com
Facebookpagina: Bite Leuven
Open van dinsdag tem zaterdag 09:00 -18:00 en op koopzondagen
Bij Bite kan je terecht voor ontbijt – lunch – dessert of drankje
4e editie Foodtruck Fiesta in De Bruul
Afgelopen weekend vond in Park De Bruul de 4e editie plaats van het foodtruck fiesta, één van de vele initiatieven van wintertijd in Leuven. Foodies en fijnproevers konden er 3 dagen lang (van vrijdag 28 t.e.m. zondag 30 december) hun hartje ophalen (of beter gezegd hun buikje rond eten) aan de verschillende eet-standjes.
Naast soep, pizza’s, burgers en vishapjes was er ook een uitgebreid en gevarieerd aanbod van wereldse gerechtjes en streetfood uit Korea, Afrika, Thailand en Mexico. Ook de zoetebekken kwamen er ruim aan hun trekken. Zo kon je bij foodbar La Tierra Dolce genieten van een lekkere milkshake of cupcake en bij Daydreams kon je dan weer terecht voor originele werelddesserten zoals aziatische pannenkoeken met bakbanaan of homemade american pancakes. De prachtige Tati Mobiel zorgde dan weer voor verse koffie of thee.
De Mexicaanse ‘taqueria’ Alma Libre
De Afrikaanse foodtruck Okapi International
De Koreaanse foodtruck Table d’Ho
een koreaans bordje van Table D’Ho
Foodtruck Debacker met zijn flammekueche & pretzels
soepfoodtruck ‘t Vanneke en Trattoria Azzura
heerlijke vishapjes van Trattoria Azzura
Een heerlijk kopje rooibos looseleaftea
een lekkere mexicaanse burrito met kip en groentjes