Archief voor ‘Eten en drinken’

Het Land aan de Overkant

Het is altijd een beetje thuiskomen, bij het Land aan de Overkant, één van mijn favoriete restaurants in het Leuvense. De bediening is er correct, maar niet te beroerd om een grapje te maken, de gerechten zijn altijd tot in de puntjes verzorgd en de sommelier durft het aan wijnen te schenken die uit de band springen.

Een diner bij het Land aan de Overkant moet je delen met vrienden, dan smaken deze culinaire hoogstandjes het beste. Ook ditmaal had de chefkok het onderste uit de kast gehaald. Het ene oog- en tongstrelende gerecht na het andere passeerde aan onze tafel. Enkel tussen het voorgerecht en het hoofdgerecht duurde de wachttijd wat te lang.

Wisten jullie trouwens dat het Land nu een eigen ijsjesbar heeft? Dat kan niet anders dan een daverend succes worden!

Krokantje en huisgemaakte limonade:
Krokantje en huisgemaakte limonade

Appetizers:
Appetizers

Schelvis, verjus, spinazie en amandel:
Schelvis, verjus, spinazie en amandel

Noordzeekrab, peer en citroengras:
Noordzeekrab, peer en citroengras

Lotte, jus van witte kool, lacto gefermenteerd:
Lotte, jus van witte kool, lacto gefermenteerd

Artisjok, lamsspek, gerookte paprika:
Artisjok, lamsspek, gerookte paprika

Onglet “Aubrac”, asperges, brandnetel en olijf:
Onglet “Aubrac”, asperges, brandnetel en olijf

Aardbei, vlierbloesem en geitenmelk:
Aardbei, vlierbloesem en geitenmelk

Thee met versnaperingen:
Thee met versnaperingen

Praktisch
L. Schreursvest 85, 3001 Heverlee
016 22 61 81
info@hetlandaandeoverkant.be
http://www.hetlandaandeoverkant.be

FACULTY CLUB Opening WestWing

Vandaag vond de officiële opening plaats van The WestWing in de Faculty Club. De warmste dag van het jaar had de genodigden zeker niet ontmoedigd. Integendeel: een glunderende directeur Peter Herbiest mocht niet minder dan 200 genodigden verwelkomen.

IMG_0009

IMG_0046

De bezoekers konden eerst kennis maken met het vernieuwde restaurant dat voor de toekomst de naam CUM LAUDE meekreeg.

IMG_0057

Daarna volgde een rondleiding in de nieuwe westvleugel. Die is gevestigd in de vroegere stallingen, later opslagplaatsen, gelegen achter de mooie en gezellige binnentuin.

IMG_0051

Het is een gloednieuwe ruimte (met behoud van de eeuwenoude eiken balken als dakgebinte!) waarin bedrijven hedendaags kunnen werken en vergaderen, ondersteund door de modernste technologische snufjes.

IMG_0050

IMG_0049

IMG_0043

The WestWing biedt met haar 4 inspirerende ruimtes de ideale omgeving voor innovatief en creatief vergaderen: stimulerend en tegelijk rustgevend.

IMG_0032

Het complex staat ook open voor private diners en recepties, inclusief de hoogstaande culinaire omkadering die Faculty Club kenmerkt.
Daarvan kregen we een staaltje tijdens de verzorgde receptie.

IMG_0028

IMG_0027

IMG_0023

De zomer begint 13 juli in BAR|A|MUZE

Van 13 juli t.e.m. 13 augustus zomert het op het dak van M

baramuze

Noteer alvast 13 juli op je zomerkalender. Dan is het dak van M opnieuw de ‘place to be’ in Leuven voor comedy, literatuur met een hoek af, muziek en steengoede cocktails. In BAR|A|MUZE geniet je deze zomer vier weken lang van een optreden. De programmatie van de pop-up zomerbar verrast en verschilt van wat je elders ziet. Interessante duo’s en een mix van bekend en onbekend talent, staan centraal.

Koop je tickets online (€7), dan ben je zeker van een plek op de eerste rij, via www.baramuze.be of aan het M-onthaal (€7). Breng je een bezoekje aan het museum? Dan kan je natuurlijk je bezoek gezellig afsluiten in BAR|A|MUZE.

Vanaf 20:00 is het dakterras vrij toegankelijk (met uitzondering van de optredens). Op vrijdag en zaterdag blijft BAR|A|MUZE later open tot 24:00. De capaciteit van de zaal en het dakterras is beperkt, dus reserveer tijdig als je er zeker bij wilt zijn.

Officina 500

Chefkok Gianfranco roert niet langer in de potten bij Castello Lucano. Grote fans van de kok uit Basilicata hoeven echter niet te wanhopen, je kan zijn gerechten met ingrediënten uit de streek van Basilicata voortaan proeven in de Tiensestraat.

Officina 500 is een klein restaurantje dat mijn vriend en ik eerder per toeval ontdekten via Social Deal. Er is zitgelegenheid voor zo’n 24 personen. Rode draad bij de inrichting is de befaamde Fiat 500, het charmante bolhoedje sierde zelfs onze tafel. Je kan bij Officina 500 gewoon een pizza of een pasta eten, maar wij hadden een Social Deal voucher voor een uitgebreid diner.

De eerste voorgerechtjes volgden mekaar snel op. Misschien iets té snel. Een beetje extra tijd om na te genieten van elk gerechtje zou welkom zijn. We startten de maaltijd met een heerlijke rundscarpaccio, een klassieker, maar eentje die ik altijd weet te appreciëren. Daarna volgden drie kleinere hapjes, een stukje pizza (een oneven aantal stukken, niet gemakkelijk om dat laatste stuk verdeeld te krijgen) en twee bruschetta. Niets dat er echt uitsprong, maar elke gang was lekker.

Als hoofdgerecht kregen we een aantal verschillende soorten ravioli. Deze gang sprong er voor mij uit echt door de originele smaakcombinaties. Alleen jammer dat Gianfranco vergat een lepel te brengen. Het was nogal moeilijk de heerlijke saus met een vork op te lepelen. Gelukkig merkte Gianfranco mijn geknoei op en bracht hij alsnog een lepel. Doordat hij zo druk bezig was met het bedienen van de zaal, was het ons niet gelukt eerder zijn aandacht te trekken.

Ook het dessert bestond uit een trio van Italiaanse klassiekers. Ik wist vooral de limoncello van het huis te smaken, een ideale manier om de maaltijd te beëindigen.

Naar het einde van de avond werd het een beetje fris in het restaurant. Ook een taktiek om je klanten erop attent te maken dat het tijd is om andere oorden op te zoeken. ;-)

carpaccio

appetizers

pizza

bruschetta

ravioli

desserts met limoncello

Praktisch
Tiensestraat 135, 3000 Leuven
016 75 22 72
http://www.officina500.be

Tapas bij Merkat

Heerlijk nieuw concept in de Muntstraat van de uitbaters van de Essenciel.

Het is duidelijk de uitbaters van de Essenciel hun culinaire creativiteit niet volledig kwijt konden in hun eigen restaurant. Dus namen ze het aanpalende pand (waar vroeger frituur Fonske gevestigd was) over en gaven ze dit pand een total make-over. Het resultaat is een klein, gezellig restaurant met een open keuken die er piekfijn bij ligt.

Naast de (vrij beperkte) menukaart zijn er ook suggesties, geschreven op de grote krijtborden aan de muur. Het personeel doet echt haar uiterste best om de klanten zo goed mogelijk te bedienen. Nog voordat we ons goed en wel over de menukaart hadden gebogen, kwam de eerste serveerster al vragen of we iets wilden bestellen en nog geen twee minuten later stond de tweede serveerster aan onze tafel met dezelfde vraag. Misschien beter afspreken wie welke tafels bedient. ;-) Maar wie zijn wij om te klagen over een overijverige bediening?

Het concept van Merkat knoopt aan bij de laatste mode op restaurantvlak: food sharing. Een concept dat ik bijzonder kan smaken, want het laat toe te proeven van veel verschillende gerechtjes. En ondanks de eerder beperkte menukaart was het toch nog moeilijk kiezen. Alles klonk even lekker. Uiteindelijk stelden we een diner samen met de volgende gerechten: octopus met amandelen, chipirones, aardappel met gerookte forel, tortilla, arroz negre, krokant buikspek, gelakte bonito, Iberico kroketjes en entrecôte. Uiteraard dronken wij bij dit alles een lekker flesje witte wijn. Natuurlijk konden we het niet laten de avond af te ronden met een paar dessertjes, waaronder een werkelijk verrukkelijke crema catalana.

Elk gerechtje was heerlijk, met een fijne balans aan smaken, geïnspireerd op de Spaanse keuken. Dé uitschieter van de avond was het krokant buikspek. Zó ongelooflijk lekker dat we niet anders konden dan dit gerechtje opnieuw bestellen. Het food sharing concept maakt dat je op eender welk moment een extra gerechtje kan bestellen tot je honger gestild is. Het was nooit lang wachten tot het volgende gerechtje voor onze neus werd neergezet. Lekker makkelijk!

Enige verbeterpunt: voor mij persoonlijk was het er een beetje te koud tijdens ons bezoek. Als de temperatuur van de chauffage was hoger had gestaan, was dit werkelijk een perfecte avond geweest.

Wie bij Merkat wil gaan eten, maakt best een reservatie, want veel tafeltjes zijn er niet.

octopus met amandelen

aardappel met gerookte forel

tortilla

arroz negre

krokant buikspek

gelakte bonito

Iberico kroketjes

entrecôte

postres

Praktisch
Muntstraat 25, 3000 Leuven
http://www.merkat.be/
0474 / 26 18 64

Yukinii – Japans all you can eat restaurant

Yukinii is een keten die recent een gloednieuw restaurant opende in de Brusselstraat. De ingang van het restaurant brengt je meteen al in de juiste sfeer met een klein fonteintje en de naam van het restaurant in grote verlichte letters. Heel knap gedaan. Als je voorbij het restaurant loopt, zou je nooit raden dat er zo’n grote zaak achter de vrij smalle gevel schuilt. Het restaurant is erg diep en heeft ruimte genoeg om grote groepen te ontvangen. Voor de inrichting is resoluut gekozen voor een moderne look, met comfortabele stoelen en een mooie bar achteraan in het restaurant.

yukinii

interieur

Het all you can eat concept is simpel: elke tafel heeft een ipad waarop je je bestelling kan doorgegeven. Je hebt vijf rondes om te bestellen en tussen elke ronde moet minstens een kwartier tijd zitten. Natuurlijk denk je bij een Japans restaurant meteen aan sushi, maar Yukinii biedt ook wokgerechten, teppanyaki en noedelsoepen. Al vermoed ik dat de meeste mensen hier wel voor de sushi zullen komen.

De gerechten werden vrij snel nadat wij ze besteld hadden aan tafel gebracht en de bediening was erg vriendelijk. In vergelijking met Sushi All Day, was de hele ervaring ook veel professioneler. Sneller en efficiënter bediend en geen foute gerechten aan onze tafel geleverd. Yukinii wint het makkelijk van Sushi All Day.

Mijn vriend en ik probeerden van alle gerechten die op de kaart stonden een beetje. De sushi was zeker in orde, al vond ik dat de rolls en de nigiri sushi een beetje aan de grote kant waren. Door de porties iets groter met maken, eet je natuurlijk meer rijst en ben je sneller voldaan. Tja, zo’n all you can eat concept moet natuurlijk winstgevend zijn. Ook de warme gerechten waren lekker, alleen de misosoep vond ik wat minder. Ik had na onze redelijk copieuze maaltijd nog net een plekje over voor een bolletje ijs en een ijsmochi (niet inbegrepen in het bedrag dat we betaalden voor de all you can eat).

Ideaal voor mensen met grote honger. Wij keren zeker nog eens terug!

sushi

mosselen, paddenstoelen en kip

eend en gyoza

sushi

wakame

sushi

desserts

Tweede DOE-markt op 23 april

17948608_10210315929628351_2018051166_o

Op 23 april 2017, erfgoeddag nodigt de Doe Boerderij Leuven iedereen van harte uit op hun tweede DOE-markt.  Ook deze keer zorgt de Doe-boerderij voor een uitgebreid aanbod van eerlijke producten. De telers, producenten en handelaars zullen met veel passie het verhaal achter hun eerlijke en duurzame producten vertellen. Verhalen van zorg voor natuur, aarde en milieu en zorg voor de mens.

Wie komt zoal? Net zoals vorige keer zullen Linda en Marc van Belgische saffraan aanwezig zijn met hun geweldig product saffraan van Kempische bodem en afgeleide producten. De Koffieliefhebber zal ook deze keer een stand bemannen met “eerlijke” koffie en thee. Wil je je laten verleiden door zoet lekkers: dat kan. “Kers naast de taart” zal (h)eerlijke taarten en andere zoeternijen aanbieden, Cindy van ‘TGalgeveld zal op de markt staan met ambachtelijk schepijs en geitenkazen. Nieuwkomers zijn Jelo en Smmmelt. Beide bedrijfjes worden geleid door jonge mama’s die aan de slag gingen voor hun kroost en nadien hun werkterrein verlegd hebben. Trees van Smmmelt verkoopt via haar webshop zelfontworpen en zelfgemaakte kledij uit organisch katoen voor de allerkleinsten onder ons. Ine van Jelo experimenteerde zelf in haar zoektocht naar natuurlijke wasmiddelen, zepen, bodylotions toen ze ontdekte dat haar beide zoontjes allergieën hadden. Nu haar jongens al wat groter zijn, produceert ze haar producten nog steeds en verkoopt ze via haar webshop.

Wie dorstig is, vindt ook zijn gading op de markt. De Doe-boerderij verkoopt heerlijke Gageleer, een degustatiebiertje en Ground Controlbiedt gin aan gemaakt op basis van hun “boerderijpatatten”. Ook de allerkleinsten kunnen genieten van eerlijk appelsap van de Vrienden van de Abdij en van ’t Fruitratje.

17968200_10210315934508473_516567727_o

17968926_10210315946508773_997021345_o

De boeren van de Boerencompagnie zullen aanwezig zijn met een stand om hun werking uit te leggen. Michel zal zijn bloem, meel en pasta meebrengen, Helen kan je meer uitleg geven over de bloemplukabonnementen van ’t Plukgeluk en Tom legt heel graag de werking van hun CSA bedrijf uit.
Daarnaast organiseren wij in het thema “zorg voor natuur” ook workshops voor kinderen: een workshop “Maak je eigen bijenhotel” en een workshop “Zaadbommen maken”.

17948428_10210315951068887_1695277420_o

17976569_10210315942948684_915159810_o

Leuven Biermaand

Vandaag werd het programma van de Leuven Biermaand gelanceerd. Van 21 april tot 5 juni 2017 is Leuven weer meer dan ooit ‘The place to beer’. We starten met het Zythos Bierfestival en eindigen met het Leuven Innovation Beer Festival.

Proeverijen, bierroutes en brouwerijbezoeken. Innovatie en traditie. Biergeschiedenis en foodpairing. Tijdens de Leuven Biermaand zet Leuven, ‘the place to beer’ alle tapkranen open.

(c)BartVanderPerre8

“Vorig jaar maakten we de sprong van een bierweekend naar een ganse Leuven Biermaand. En omdat dit gesmaakt werd door het publiek, loopt de biermaand deze keer ook van het Zythos bierfestival tot en met het Leuven Innovation Beer Festival. ”, meldt ons schepen van toerisme Dirk Vansina. “Omdat we de vaste bezoekers graag blijven verrassen, staan er heel wat nieuwigheden op het programma. Zo kan je op de verrassende workshop ‘Beer your senses’, bier ontdekken met al je zintuigen.”

Goed om weten: tickets voor bieractiviteiten kan je online kopen op: http://www.visitleuven.be/biermaand.

Ontdek het uitgebreide programma op de website of in de brochure.

Trente

Restaurant Trente mag zich met recht en reden een vaste waarde in het Leuvense culinaire landschap noemen. Mijn vriend en ik komen hier al jaren om speciale gelegenheden te vieren en zijn nog nooit teleurgesteld geweest.

Het interieur van Trente werd een jaar geleden helemaal in het nieuw gestoken en is een veruitwendiging van de filosofie van de chefkok: het gebruik van het ruwe hout in het interieur, benadrukt het belang dat de chefkok hecht aan het werken met pure ingrediënten. Elke gang blinkt dan ook uit in een subtiele combinatie van eerlijke smaken.

Natuurlijk gingen wij voor de volledige beleving: zes gangen, met de kaas inbegrepen. Een goede keuze, want de Comté was werkelijk een streling voor de smaakpapillen. Het is moeilijk om een favoriet gerecht aan te duiden, maar als ik dan echt moet kiezen, was ik het meest onder de indruk van het lamsvlees met worteltjes, dadel en kaneel. Heerlijk!

We eindigden de avond met een kopje thee vergezeld van enkele zoete versnaperingen. Het lukte nog net om daar een plekje voor te vinden!

Wie in restaurant Trente wil gaan eten, reserveert best op voorhand een tafeltje want die gezellige restaurant in de Muntstraat is niet zo groot. Ik zou wel aanraden minstens voor de vijfgangenmenu te gaan, want ik denk niet dat vier gangen voor mij zouden volstaan om met een voldaan gevoel naar buiten te stappen.

Enkele appetizers vergezeld van een glaasje schuimwijn van Geil:
IMG_2791

IMG_2793

IMG_2795

IMG_2796

Sardine met mayonaise en handgerolde couscous:
IMG_2798

Gerookte Paling, Foie Gras, Rode Ui en Kriek, met een glaasje les Griottes, Domaine du Vissoux, Saint-Vérand, Beaujolais:
IMG_2799

Rog, Bruine Boter, Postelein en Kappertjes, met een glaasje Verdicchio “Le Vele”, Tenuta Moncaro, Marche, Italië:
IMG_2802

Gamba, Boerentenen en Dragon, met een glaasje Marsanne, Domaine Louis Chèze, Côtes du Rhône, Frankrijk:
IMG_2804

Lam, Worteltjes, Dadel en Kaneel, met een glaasje Mandrarossa Petite Verdot, Tenuta Timperosse, Sicilië:
IMG_2806

Comté, Geroosterde Aardpeer en Walnoot, met een glaasje Amontillado, Bodegas Rey Fernando de Castilla, Jerez, Spanje:
IMG_2808

Citroen, met een glaasje Sauvignon blanc “Sweetheart”, Oliver Zeter, Pfalz, Duitsland:
IMG_2809

Enkele zoetigheden als afsluiter vergezeld van een kopje rozenbottelthee:
IMG_2812

Praktisch
Muntstraat 36, 3000 Leuven
016 20 30 30
http://www.trente.be

Sushi All Day

Sushi All Day is een all you can eat restaurant gelegen aan het Alfons Smetsplein. Op deze plek zijn al heel wat restaurants gepasseerd, dus laat ons hopen dat Sushi All Day er beter vaart.

Mijn vriend en ik kwamen bij Sushi All Day terecht met een Social Deal bon. Een all you can eat concept is niet iets om elke dag te doen, maar zo nu en dan is het wel eens leuk om je lekker vol te stoppen.

Sushi All Day is een mooie ruime zaak met een aquarium en Japanse muurdecoratie. De sushi wordt ter plekke aan een toog bereid. Het concept is simpel: per tafel heb je vijf bestelrondes. Op een foldertje duidt je per bestelronde aan welke gerechten je wil en hoeveel van elk. Je mag drieënenhalf uur blijven bestellen.

Wij kwamen hoofdzakelijk voor de sushi, maar er staat ook een ruim aanbod aan warme gerechten op de kaart: teppanyaki, soepen, noedels, gefrituurde hapjes,…

Het was even wachten op onze eerste lading sushi (ik had de indruk dat het restaurant onderbemand was). De sushi zelf was lekker, maar niet bijzonder. Zoals te verwachten valt in een restaurant met dit concept.

Opvallend was dat we tijdens onze vier bestelrondes (die vijfde kon er echt niet meer bij) verschillende keren een andere gerechtje kregen dan wat we besteld hadden. En aan de gesprekken rondom ons, merkte ik dat dit ook aan de tafels rondom ons het geval was. Eén keer kregen we zelfs de bestelling van de tafel naast ons. Aan het systeem om de juiste gerechten aan tafel te krijgen, schort dus wat.

De verkeerde gerechtjes stoorden ons niet echt, die waren ook lekker. Maar zulke fouten zou een restaurant in principe niet mogen maken. Het was tussen de gangen door soms ook wat lang wachten, terwijl het restaurant toch niet stampvol zat. En wat mij betreft de mocht verwarming ook wat hoger gezet worden.

Conclusie: zeker waar voor je geld, voor wie graag veel eet. De kwaliteit van de sushi is ok, alleen gebeuren er nogal vaak vergissingen met de bestellingen en kan de bediening beter.

miso soep

gyoza

sushi

sushi

yakitori salmon

teppanyaki en sushi

gyoza soep

Praktisch
Alfons Smetsplein 9, 3000 Leuven
016 50 32 20
https://www.facebook.com/SushiAllDay/