Archief voor ‘Eten en drinken’

Tafelrond op de Grote Markt

We hadden al lang uitgekeken naar de opening van dit gloednieuwe restaurant in het hartje van Leuven. Toen het in september dan eindelijk zo ver was, waren we er als de kippen bij om een reservatie vast te krijgen. Tot eind september kan je er immers genieten van een degustatiemenu voor de ronde prijs van 75 euro, aperitief, wijnen, water en koffie inbegrepen. Zo’n buitenkansje mochten we niet aan ons voorbij laten gaan.

En jawel, het werd een fantastische culinaire avond. Het interieur in het schitterende gerenoveerde Tafelrond is tot in de puntjes afgewerkt. Grote glazen ramen bieden enerzijds uitzicht op de gezellige binnentuin en anderszijds een inkijk in de moderne open keuken waar we de koks aan het werk zagen. En ik was bijzonder gecharmeerd door de prachtige glazen van Federico de Majo. De waterglazen waren voorzien van een gekleurde bol in het midden waardoor het personeel kon zien of je plat dan wel bruisend water dronk. Toffe én praktische vondst. De onderleggers en de servetten waren beide voorzien van het logo van Tafelrond. Kleine details die de ervaring helemaal af maakten.

IMG_1257

We startten met een heerlijk glaasje crèmant, ons met veel enthousiasme voorgesteld door sommelier David Aerts die we nog kenden van restaurant Luzine en restaurant Zappaz. Wat betreft de wijnen moesten we ons alvast geen zorgen maken.

Het personeel was mooi uitgedost met geruite bretellen en voor de mannelijke obers een bijpassend strikje. Heel stijlvol. Iedereen deed ook erg zijn best om het ons naar de zin te maken.

Wij startten onze maaltijd met grissini en een humus dipsausje versierd met waterkers. Lekker, maar een beetje onpraktisch om te eten. Vervolgens kregen we nog een zalmhapje en een toastje als appetizer alvorens te beginnen met het echte werk.

IMG_1255

IMG_1258

IMG_1261

Dit passeerde er op onze borden:

  • bonito & oester vichyoise met tomaat – avruga – lamsoor – limoen
    IMG_1262
  • roodbaars & venkel met schaal & schelp – piment – citroen – paprika
    IMG_1266
  • zwartpootkip & ganzenlever met zandwortel – girolle – roskoff – spelt
    IMG_1270
  • framboos & sakura met cassis – schapenkaas – sesam – guanaja
    IMG_1273

Elk gerecht was tot in de puntjes verzorgd, goed gebalanceerd qua smaken en schitterend gepresenteerd. Het is duidelijk dat het Tafelrond met deze keuken in dit kader op een ster mikt.

Bij de koffie/thee kregen we nog enkele heerlijke zoetigheden. Hoewel we ons best deden, kregen we niet alles meer op. Een topmaaltijd!

IMG_1276

Enige minpuntje: we moesten vrij lang wachten vooraleer we konden betalen. Een beginnersfoutje, wellicht.

Praktisch
Tafelrond
Grote Markt 5, 3000 Leuven
016 22 75 54
http://www.tafelrond.com/
https://www.facebook.com/tafelrond/

Een geboortedag met de geur van chocolade

3 topchocolatiers en 1 kinderboekhandel uit Leuven eren de 100ste geboortedag van Roald Dahl op een smakelijke wijze

Naar aanleiding van de honderdste verjaardag van Roald Dahl brengen drie Leuvense topchocolatiers (Antoine, Bittersweet en Zuut) en boekhandel De Kleine Johannes samen een unieke ode aan deze succesvolle schrijver. Tot eind september kan iedereen in elk van de chocoladehuizen 3 basis-ingrediënten van chocolade gaan proeven. En een mand met lekkere chocolade winnen.

Honderd jaar geleden op 13 september 1916 werd Roald Dahl geboren. Hij schreef zowel voor volwassenen als voor kinderen. Beide genres met een enorm succes. In zijn autobiografie Boys vertelt Roald Dahl dat hij en zijn medeleerlingen van de kostschool Repton af en toe chocoladesmaken van de chocoladeproducent Cadbury mochten testen. Uit deze herinnering zou hij later zijn inspiratie putten voor één van zijn bekendste kinderboeken Sjakie en de chocoladefabriek.

Deze autobiografische anekdote inspireerde Antoine, Bittersweet, Zuut en De Kleine Johannes voor een unieke samenwerking. Het is tevens een ode aan een man die literatuur en chocolade op een smakelijke manier samenbracht. Tot eind september kan iedereen bij deze drie chocoladehuizen terecht voor het proeven van telkens drie basis-ingrediënten waarmee deze topchocolatiers hun chocolade maken. Op een formulier kan je aanduiden wat welke smaak is. Wie alle 9 smaken juist heeft, maakt kans op een mand, gevuld met lekkere chocolade, gemaakt door deze chocolatiers.

Midden in boekhandel De Kleine Johannes staat een stembus en kunnen deelnemers hun antwoorden posten. Op zaterdag 1 oktober sluit de stembus. Op 8 oktober wordt uit de groep van deelnemers die alle smaken juist hadden, de winnaar getrokken van de “Sjakie en de chocolade-degustatie”. Tussen alle deelnemers, ongeacht hun antwoord, worden nog eens 10 boeken van Roald Dahl verloot.

Terugblik op het Straatbuffet

Vorig weekend kon men in Leuven in Den Bruul weer genieten van Straatbuffet, het gloednieuwe foodtruckfestival als afsluiter van de zomer.

Via de autovrije binnenstad, kwam je terecht in een zomers park compleet met zandvlakte en strandstoeltjes. We konden er genieten van enkele froodtrucks die we al leerden kennen op de Familiebar in het stadspark zoals bijvoorbeeld de Frieterij of Mi!  , maar uiteraard ook van bekende Leuvense culinaire hotspots zoals Würst en Balls & Glory.  In totaal konden we kiezen uit 18 foodtrucks om samen te chillen bij één of meerdere lekkere snacks.  Een zalig einde van de zomervakantie!

 

IMG_6461 IMG_6462 IMG_6463 IMG_6464 IMG_6465 IMG_6472 IMG_6475 IMG_6477

Voor oude EN nieuwe Leuvenaars! De maandag van Leuven Kermis.

Als je een echte Leuvenaar (man of vrouw) bent, of het wil worden, dan moet je voldoen aan twee essentiële voorwaarden:

1. Je neemt de ganse dag vrij op MAANDAG 5 SEPTEMBER!
2. Je bereidt je voor om de hele dag te stappen en rond te lopen. De stad is die dag trouwens volledig afgesloten voor alle verkeer.

Maandag (een werkdag!) vijf september is dè grote dag voor de Leuvenaars. Met duizenden lopen ze rond, overal in de stad. Ze nemen vrijaf, komen van heinde en verre om hun geboortestad nog eens terug te zien, hun familie of vrienden te bezoeken of te ontmoeten, of/ en naar de feestmarkt, braderie of kermis te gaan, andere Leuvenaars te zien, te groeten, te babbelen, samen ‘ne pot te pakken’…

Voor wie dat ook wil zien en beleven, volgt hier de beschrijving van één van de mogelijke “tochten” die je laten kennismaken met wat Leuvenaars nauw aan het hart ligt: de feestmarkt, want dat is de plaats van het gebeuren.
Pas op! Die sluit om 14 uur en dus is het kwestie van op tijd te vertrekken.

Een goede raad: je komt best te voet of met de fiets. Voor wie met de wagen komt, is het aanbevolen te parkeren aan de stadsrand en de ringbus te nemen tot aan de Kapucijnenvoer. Reken er niet op dat je nog een plaats vindt op parking Bodart. Daar staat het vol vanaf 6 uur ‘s morgens!

START

Start en afspraakplaats met enkele vrienden: rond 10 uur aan café VETTEN OS, Kapucijnenvoer. Enkele honderden mensen hebben daar ook afspraak…
Wij eten een “pistolé met gekapt” (gehakt) en drinken daarbij een pint “half en half” (blond bier gemengd met bruin tafelbier). Voilà! We zijn er klaar voor!
We wandelen naar de hoger gelegen Heilige Geeststraat waar de veemarkt plaats vindt. We kijken er naar de voor- en achterkanten van koeien, paarden, ezels, schapen en al wat de veehandelaars nog meer meegebracht hebben om te verkopen. Vorig jaar stonden er ook struisvogels en lama’s te kijk. Met een beetje geluk kan je een verkoop zien beslechten: dat gebeurt nog steeds door mekaar driemaal stevig in de handen ‘af te kloppen’.

Na enkele honderden meters komen we aan de kruidtuin en beginnen onze rondgang met het boomgaardgedeelte. Er staan allerlei fruitbomen in tientallen soorten en kleuren. Ze zijn des te mooier omdat ze in dit seizoen vruchten dragen. Ook bij de groenteteelt loont het de moeite even stil te staan en eventueel wat namen van kruiden bij te leren.
Via de “verdoken vijver” met waterplanten, komen we aan het tuin- en bloemengedeelte. Vandaar hebben we toegang tot de nieuwe serre met boomvarens: echt de moeite! Vooraan in de tuin bezoeken we de tentoonstelling van neerhofdieren met alle mogelijke varianten van kippen, duiven, konijnen, cavia’s, fazanten en weet ik veel, de een al mooier dan de andere…
Het is 11 uur voorbij als we aankomen in de warme serre met tropische planten: koffie-, thee- ananas- en bananenbomen, orchideeën èn… wie vindt het? Een “kruidje-roer-mij-niet” dat graag laat zien hoe het aan zijn naam gekomen is.

Vandaar naar de oranjerie, met metershoge palm- en andere bomen. Het is ook daar dat aquarium-, terrarium en cactusliefhebbers hun gading vinden. Achteraan staan de imkers met korven en honigraten vol met bijen. Het komt erop aan de bijenkoningin te vinden, dan mag je jezelf trakteren op een glas mede (aperitiefwijn gemaakt van honig). Nogal zoet, maar daarna smaakt een frisse pint eens zo lekker.
We bewonderen de grote koi’s in de visvijver en gaan door richting Sint-Jakobplein, naar de “beestenmarkt”. Daar zijn allerlei prijskampen aan de gang voor de dikste, langste, grootste koe, paard, schaap… en ook een show met stoere Brabantse trekpaarden, evenals kinderanimatie.
Er worden ook ruitertornooien gehouden. Die worden door ruiters en supporters uitgebreid besproken bij de verschillende drank- en eetstandjes.

DE NAMIDDAG

Het is ondertussen 1 uur: tijd voor een pak frieten met mayonaise en een cervelaatworst.
Voor de grote feestmarkt (de 67ste!) gaan we via de Kapucijnenvoer naar de Brusselse straat. Overal staan er kraampjes waar welbespraakte venters hun niet-alledaags keukengerei en andere prularia te koop aanbieden.
Wij steunen ook graag het traditionele jaartallenleven in Leuven en kunnen aan een van hun standen (eindelijk!) nog eens wat zitten om bij te komen.
Verder gaat het -rustig aan- naar de Parijsstraat voor een “bukserink” ofte: vers gebakken, gefileerde bakharing op een grijze boterham. Mmm! … en daar krijg je dan weer terug dorst van. Die kunnen we lessen op de Oude- of de Grote Markt. Het enige probleem is: een lege stoel vinden, want dit is ook de plaats om te zien en gezien te worden. De inwendige mens kan versterkt worden aan de kraampjes met streekproducten. Vandaag is het tevens de laatste dag dat je op de Grote Markt het begoniatapijt kunt bewonderen. Het thema is dit jaar Thomas More en zijn UTOPIA.
In Tiensestraat en Bondgenotenlaan is er braderie. Andere mogelijkheid:
je loopt door tot aan het Martelarenplein voor nog een stuk van de kermis, of de tweedehandsmarkt met brocanterie en antiek. Daar zijn er om het uur optredens te zien en te horen van zes verschillende groepen en vedettes.
Ambiance? Die vinden we aan de podia in de Diestsestraat bij de authentieke Leuvense cafés: Marengo en Jeeskesboom. Je kan er op de koppen lopen!

Wie vermoeid is, gaat naar huis, onder het motto: ’t is morgen werkdag!
De echte “Maandag van Leuven Kermis vierders” lopen nog eens rond op de kermis en eten nog een portie mosselen met friet of een pak smoutbollen, en… en…

Wat een dag!

DOEN!!!

Leuven Kermis! Attracties in opbouw

Ja, hoor! Ze zijn er aan begonnen. Leuven kermis wordt opgebouwd.

IMG_0162

IMG_0149-001

Vanaf zaterdag 3 september zullen niet minder dan 75 attracties gedurende een drietal weken de kermisgangers verwelkomen op Ladeuze- en Hooverplein.

IMG_0170

IMG_0169

IMG_0165

IMG_0160

IMG_0156

IMG_0154

IMG_0153

IMG_0150-001

De grote dag is uiteraard maandag 5 september. De stad wordt afgesloten voor alle verkeer en de kermisganger is koning. Hoe je daar maximaal gebruik kan van maken, lees je binnen een paar dagen in een volgend artikel.

STRAATBUFFET, het nieuwe foodtruckfestival in Leuven!

straatbuffet_omslagfoto

Leuven Draait presenteert STRAATBUFFET, het gloednieuwe foodtruckfestival in Leuven. Dé ideale afsluiter van de zomervakantie!

Naar analogie van de winterse Food Fiesta, is er nu de zomerse variant Straatbuffet. Drie dagen op het mooie grasplein van Park Den Bruul, met allemaal toppers van formaat. We verwelkomen maar liefst 18 foodtrucks:

De allerkleinsten worden ook in de watten gelegd met de kindergrime van GRIMIK tussen 14 en 18u. Een gezellige bar lest de dorstigen en een aantal DJ’s zoals o.a. Smiles Davis en Soulscape maken het af met een leuke streep achtergrondmuziek.

Praktisch

*** OPENINGSUREN ***
vrijdag 17.00 – 24.00
zaterdag 12.00 – 24.00
zondag 12.00 – 22.00

*** GRATIS TOEGANG ***

De laatste updates zijn altijd te vinden op het Facebook-event of op de Facebook-pagina!

In the Picture: culinair genieten op Hapje Tapje 2016

Hapje Tapje 2016 - Leuven
Desserthapje van Essenciel: framboos & basilicum

Hapje Tapje 2016 - Leuven
Desserthapje van Antoine: citrusmacaron met tequilasorbet en komkommer

Hapje Tapje 2016 - Leuven
bruschetta van “cheesecake en bosvruchten” van Rossi Slowfood

Hapje Tapje 2016 - Leuven
desserthapje van Zuut: chocolade, framboos en espuma karnemelk

Hapje Tapje 2016 - Leuven
Portugese hapjes van O Fado

Hapje Tapje 2016 - Leuven
gember-citroenlimonade en appel-rabarbersapje van Balls & Glory

Hapje Tapje 2016 - Leuven
vitello tonato, tomaat en gepekelde sjalot, een hapje van Zappaz

Hapje Tapje 2016 - Leuven
dessertenbordje van De Werf

Hapje Tapje 2016 - Leuven
Mosselen met frietjes van de Troubadour

Hapje Tapje 2016 - Leuven
streekgerechtje van traiteur Simon Goyens (Straffe Streek)

Recordeditie voor Hapje-Tapje

Met meer dan 60.000 bezoekers kende de culinaire hoogdag van Het Groot verlof een recordeditie.

Vanaf de start om 12 uur was het al op de koppen lopen op het culinaire parcours (Muntstraat, Hogeschoolplein en beneden-Tiensestraat). Ook op de Grote Markt waar de Grand Place Gourmande voor het eerst werd georganiseerd was het al snel gezellig druk. In de late namiddag waren een heel aantal van de klassezaken, die er samen hun gerechten presenteerden onder een Perfect Sky, al uitverkocht. Een bewijs dat dit nieuwe concept fel gesmaakt werd door het talrijk opgekomen publiek.

Ook de uitbreiding van het culinaire parcours met de beneden-Tiensestraat viel in de smaak. Niet alleen de doorstroming op het parcours was daardoor beter, het aanbod van de zaken daar was duidelijk ook een meerwaarde voor Hapje-Tapje.

Kortom Leuven genoot. Hapje-Tapje, het culinaire luik van Het Groot Verlof,  kende een absolute recordeditie.

IMG_0974

IMG_0982

IMG_0983

IMG_0985

IMG_0987

IMG_0991

Prijzen
De prijs voor het beste gerecht ging naar Essenciel, met op 2 Officina Clandestina en op 3 Baracca.
Beste prijs/kwaliteit naar Traiteur Kokoon, zilver naar Savoye, brons naar La Divina Commedia.
De prijs voor de mooiste stand ging naar La Divina Commedia, runners up waren Troubadour en Koutoubiya.
De Persprijs was voor Baracca.

De Barmannenrace algemeen werd gewonnen door Samuel Deslegte (Bar Vista). Beste barvrouw werd Julie Vandermotte (Delper), beste cafébaas Kristof Van Camp (Villa Artois).

Gloria

Goed verstopt in de oude sigarenfabriek Vander Elst kan je sinds kort gaan eten bij Gloria.

Hun website en facebookpagina zagen er erg uitnodigend uit en ook de locatie leek ons interessant.

Via de website kan je eenvoudig reserveren en bij aankomst werden we vriendelijk ontvangen.
Het restaurant is mooi aangekleed en erg gezellig.  Door het slechte weer konden we helaas niet genieten van het terras dat zeker een meerwaarde is door zijn ligging in deze rustige enclave met kabbelende water en watervallen..

Je kan kiezen uit voor- en hoofdgerechten maar er is ook “fingerfood” voor diegenen die wat van alles willen proeven.
Ons gezelschap koos voor de spaghetti, de kabeljauwfilet en de entrecôte junior beef.  Als bijhorend drankje kan je kiezen uit enkele interessante bieren of een lekker glaasje wijn.  Door tijdsgebrek konden we het “fingerfood” of de voorgerechten niet uittesten.

De entrecôte was boterzacht met lekkere frietjes en goeie mayonaise maar met een ietwat teleurstellende champignonsaus.
De kabeljauw was top en ook de spaghetti werd met smaak opgegeten.

Ons korte bezoek aan Gloria was een voltreffer.  Leuke sfeer, lekker eten en een rustige omgeving.
Zodra het weer het toelaat kan je ons terugvinden op hun terras.

Gloria
A. Nobelstraat 50
3000 Leuven
016/22 11 18
info@gloria-resto.be


http://www.gloria-resto.be/

IMG_20160803_181221115IMG_20160803_183225707

Picknick in het Park op zondag 7 augustus

Picknick in het Park is na al die jaren niet meer weg te denken uit de Leuvense zomer. Languit genieten in het gras van lekkere, zelfgemaakte hapjes in het goede gezelschap van familie en vrienden … het is een vaste afspraak op heel wat kalenders.

Het was stadskok Jeroen Meus die in 2007 het initiatief nam voor wat mogelijkerwijs een van de meest laid-back initiatieven op de Leuvense zomerkalender is.
Je maakt samen een lekkere picknick klaar, zakt af naar het stadspark, spreid je picknickdeken en geniet van een mooie dag.

De picknick staat dit jaar helemaal in het teken van ‘zon, zee & strand’. Zoals steeds zijn er mooie prijzen voor wie het meest creatief aan de slag gaat met het thema.

Wie op tijd inschrijft via picknickinhetpark@leuven.be wordt bovendien getrakteerd op een kopje koffie of thee, een glaasje fruitsap en een heerlijke ontbijtkoek. En wat met dat picknickdekentje? Als Leuven zo hard timmert aan de weg naar een klimaatneutrale stad, draagt Picknick in het Park daar graag zijn steentje toe bij. Dit jaar dus geen fleece dekentjes meer, maar wel een extra prijs voor wie ‘duurzaam’ picknickt of met een fijn alternatief op de proppen komt.

Praktisch
Zondag 7 augustus, 10.00-13.30 uur
prijsuitreiking omstreeks 13.00 uur door schepen Denise Vandevoort
inschrijven: picknickinhetpark@leuven.be