Archief voor ‘Eten en drinken’

Yukinii – Japans all you can eat restaurant

Yukinii is een keten die recent een gloednieuw restaurant opende in de Brusselstraat. De ingang van het restaurant brengt je meteen al in de juiste sfeer met een klein fonteintje en de naam van het restaurant in grote verlichte letters. Heel knap gedaan. Als je voorbij het restaurant loopt, zou je nooit raden dat er zo’n grote zaak achter de vrij smalle gevel schuilt. Het restaurant is erg diep en heeft ruimte genoeg om grote groepen te ontvangen. Voor de inrichting is resoluut gekozen voor een moderne look, met comfortabele stoelen en een mooie bar achteraan in het restaurant.

yukinii

interieur

Het all you can eat concept is simpel: elke tafel heeft een ipad waarop je je bestelling kan doorgegeven. Je hebt vijf rondes om te bestellen en tussen elke ronde moet minstens een kwartier tijd zitten. Natuurlijk denk je bij een Japans restaurant meteen aan sushi, maar Yukinii biedt ook wokgerechten, teppanyaki en noedelsoepen. Al vermoed ik dat de meeste mensen hier wel voor de sushi zullen komen.

De gerechten werden vrij snel nadat wij ze besteld hadden aan tafel gebracht en de bediening was erg vriendelijk. In vergelijking met Sushi All Day, was de hele ervaring ook veel professioneler. Sneller en efficiënter bediend en geen foute gerechten aan onze tafel geleverd. Yukinii wint het makkelijk van Sushi All Day.

Mijn vriend en ik probeerden van alle gerechten die op de kaart stonden een beetje. De sushi was zeker in orde, al vond ik dat de rolls en de nigiri sushi een beetje aan de grote kant waren. Door de porties iets groter met maken, eet je natuurlijk meer rijst en ben je sneller voldaan. Tja, zo’n all you can eat concept moet natuurlijk winstgevend zijn. Ook de warme gerechten waren lekker, alleen de misosoep vond ik wat minder. Ik had na onze redelijk copieuze maaltijd nog net een plekje over voor een bolletje ijs en een ijsmochi (niet inbegrepen in het bedrag dat we betaalden voor de all you can eat).

Ideaal voor mensen met grote honger. Wij keren zeker nog eens terug!

sushi

mosselen, paddenstoelen en kip

eend en gyoza

sushi

wakame

sushi

desserts

Tweede DOE-markt op 23 april

17948608_10210315929628351_2018051166_o

Op 23 april 2017, erfgoeddag nodigt de Doe Boerderij Leuven iedereen van harte uit op hun tweede DOE-markt.  Ook deze keer zorgt de Doe-boerderij voor een uitgebreid aanbod van eerlijke producten. De telers, producenten en handelaars zullen met veel passie het verhaal achter hun eerlijke en duurzame producten vertellen. Verhalen van zorg voor natuur, aarde en milieu en zorg voor de mens.

Wie komt zoal? Net zoals vorige keer zullen Linda en Marc van Belgische saffraan aanwezig zijn met hun geweldig product saffraan van Kempische bodem en afgeleide producten. De Koffieliefhebber zal ook deze keer een stand bemannen met “eerlijke” koffie en thee. Wil je je laten verleiden door zoet lekkers: dat kan. “Kers naast de taart” zal (h)eerlijke taarten en andere zoeternijen aanbieden, Cindy van ‘TGalgeveld zal op de markt staan met ambachtelijk schepijs en geitenkazen. Nieuwkomers zijn Jelo en Smmmelt. Beide bedrijfjes worden geleid door jonge mama’s die aan de slag gingen voor hun kroost en nadien hun werkterrein verlegd hebben. Trees van Smmmelt verkoopt via haar webshop zelfontworpen en zelfgemaakte kledij uit organisch katoen voor de allerkleinsten onder ons. Ine van Jelo experimenteerde zelf in haar zoektocht naar natuurlijke wasmiddelen, zepen, bodylotions toen ze ontdekte dat haar beide zoontjes allergieën hadden. Nu haar jongens al wat groter zijn, produceert ze haar producten nog steeds en verkoopt ze via haar webshop.

Wie dorstig is, vindt ook zijn gading op de markt. De Doe-boerderij verkoopt heerlijke Gageleer, een degustatiebiertje en Ground Controlbiedt gin aan gemaakt op basis van hun “boerderijpatatten”. Ook de allerkleinsten kunnen genieten van eerlijk appelsap van de Vrienden van de Abdij en van ’t Fruitratje.

17968200_10210315934508473_516567727_o

17968926_10210315946508773_997021345_o

De boeren van de Boerencompagnie zullen aanwezig zijn met een stand om hun werking uit te leggen. Michel zal zijn bloem, meel en pasta meebrengen, Helen kan je meer uitleg geven over de bloemplukabonnementen van ’t Plukgeluk en Tom legt heel graag de werking van hun CSA bedrijf uit.
Daarnaast organiseren wij in het thema “zorg voor natuur” ook workshops voor kinderen: een workshop “Maak je eigen bijenhotel” en een workshop “Zaadbommen maken”.

17948428_10210315951068887_1695277420_o

17976569_10210315942948684_915159810_o

Leuven Biermaand

Vandaag werd het programma van de Leuven Biermaand gelanceerd. Van 21 april tot 5 juni 2017 is Leuven weer meer dan ooit ‘The place to beer’. We starten met het Zythos Bierfestival en eindigen met het Leuven Innovation Beer Festival.

Proeverijen, bierroutes en brouwerijbezoeken. Innovatie en traditie. Biergeschiedenis en foodpairing. Tijdens de Leuven Biermaand zet Leuven, ‘the place to beer’ alle tapkranen open.

(c)BartVanderPerre8

“Vorig jaar maakten we de sprong van een bierweekend naar een ganse Leuven Biermaand. En omdat dit gesmaakt werd door het publiek, loopt de biermaand deze keer ook van het Zythos bierfestival tot en met het Leuven Innovation Beer Festival. ”, meldt ons schepen van toerisme Dirk Vansina. “Omdat we de vaste bezoekers graag blijven verrassen, staan er heel wat nieuwigheden op het programma. Zo kan je op de verrassende workshop ‘Beer your senses’, bier ontdekken met al je zintuigen.”

Goed om weten: tickets voor bieractiviteiten kan je online kopen op: http://www.visitleuven.be/biermaand.

Ontdek het uitgebreide programma op de website of in de brochure.

Trente

Restaurant Trente mag zich met recht en reden een vaste waarde in het Leuvense culinaire landschap noemen. Mijn vriend en ik komen hier al jaren om speciale gelegenheden te vieren en zijn nog nooit teleurgesteld geweest.

Het interieur van Trente werd een jaar geleden helemaal in het nieuw gestoken en is een veruitwendiging van de filosofie van de chefkok: het gebruik van het ruwe hout in het interieur, benadrukt het belang dat de chefkok hecht aan het werken met pure ingrediënten. Elke gang blinkt dan ook uit in een subtiele combinatie van eerlijke smaken.

Natuurlijk gingen wij voor de volledige beleving: zes gangen, met de kaas inbegrepen. Een goede keuze, want de Comté was werkelijk een streling voor de smaakpapillen. Het is moeilijk om een favoriet gerecht aan te duiden, maar als ik dan echt moet kiezen, was ik het meest onder de indruk van het lamsvlees met worteltjes, dadel en kaneel. Heerlijk!

We eindigden de avond met een kopje thee vergezeld van enkele zoete versnaperingen. Het lukte nog net om daar een plekje voor te vinden!

Wie in restaurant Trente wil gaan eten, reserveert best op voorhand een tafeltje want die gezellige restaurant in de Muntstraat is niet zo groot. Ik zou wel aanraden minstens voor de vijfgangenmenu te gaan, want ik denk niet dat vier gangen voor mij zouden volstaan om met een voldaan gevoel naar buiten te stappen.

Enkele appetizers vergezeld van een glaasje schuimwijn van Geil:
IMG_2791

IMG_2793

IMG_2795

IMG_2796

Sardine met mayonaise en handgerolde couscous:
IMG_2798

Gerookte Paling, Foie Gras, Rode Ui en Kriek, met een glaasje les Griottes, Domaine du Vissoux, Saint-Vérand, Beaujolais:
IMG_2799

Rog, Bruine Boter, Postelein en Kappertjes, met een glaasje Verdicchio “Le Vele”, Tenuta Moncaro, Marche, Italië:
IMG_2802

Gamba, Boerentenen en Dragon, met een glaasje Marsanne, Domaine Louis Chèze, Côtes du Rhône, Frankrijk:
IMG_2804

Lam, Worteltjes, Dadel en Kaneel, met een glaasje Mandrarossa Petite Verdot, Tenuta Timperosse, Sicilië:
IMG_2806

Comté, Geroosterde Aardpeer en Walnoot, met een glaasje Amontillado, Bodegas Rey Fernando de Castilla, Jerez, Spanje:
IMG_2808

Citroen, met een glaasje Sauvignon blanc “Sweetheart”, Oliver Zeter, Pfalz, Duitsland:
IMG_2809

Enkele zoetigheden als afsluiter vergezeld van een kopje rozenbottelthee:
IMG_2812

Praktisch
Muntstraat 36, 3000 Leuven
016 20 30 30
http://www.trente.be

Sushi All Day

Sushi All Day is een all you can eat restaurant gelegen aan het Alfons Smetsplein. Op deze plek zijn al heel wat restaurants gepasseerd, dus laat ons hopen dat Sushi All Day er beter vaart.

Mijn vriend en ik kwamen bij Sushi All Day terecht met een Social Deal bon. Een all you can eat concept is niet iets om elke dag te doen, maar zo nu en dan is het wel eens leuk om je lekker vol te stoppen.

Sushi All Day is een mooie ruime zaak met een aquarium en Japanse muurdecoratie. De sushi wordt ter plekke aan een toog bereid. Het concept is simpel: per tafel heb je vijf bestelrondes. Op een foldertje duidt je per bestelronde aan welke gerechten je wil en hoeveel van elk. Je mag drieënenhalf uur blijven bestellen.

Wij kwamen hoofdzakelijk voor de sushi, maar er staat ook een ruim aanbod aan warme gerechten op de kaart: teppanyaki, soepen, noedels, gefrituurde hapjes,…

Het was even wachten op onze eerste lading sushi (ik had de indruk dat het restaurant onderbemand was). De sushi zelf was lekker, maar niet bijzonder. Zoals te verwachten valt in een restaurant met dit concept.

Opvallend was dat we tijdens onze vier bestelrondes (die vijfde kon er echt niet meer bij) verschillende keren een andere gerechtje kregen dan wat we besteld hadden. En aan de gesprekken rondom ons, merkte ik dat dit ook aan de tafels rondom ons het geval was. Eén keer kregen we zelfs de bestelling van de tafel naast ons. Aan het systeem om de juiste gerechten aan tafel te krijgen, schort dus wat.

De verkeerde gerechtjes stoorden ons niet echt, die waren ook lekker. Maar zulke fouten zou een restaurant in principe niet mogen maken. Het was tussen de gangen door soms ook wat lang wachten, terwijl het restaurant toch niet stampvol zat. En wat mij betreft de mocht verwarming ook wat hoger gezet worden.

Conclusie: zeker waar voor je geld, voor wie graag veel eet. De kwaliteit van de sushi is ok, alleen gebeuren er nogal vaak vergissingen met de bestellingen en kan de bediening beter.

miso soep

gyoza

sushi

sushi

yakitori salmon

teppanyaki en sushi

gyoza soep

Praktisch
Alfons Smetsplein 9, 3000 Leuven
016 50 32 20
https://www.facebook.com/SushiAllDay/

9de Italiaans Vinofestival Leuven

Op zaterdag 18 en zondag 19 februari 2017 vindt voor de negende keer het jaarlijkse Vinofestival van S.P.Q.R. plaats in de Seatsruimte van voetbalclub OHL Leuven, Eneco-stadion Den Dreef, Kardinaal Mercierlaan 46 in 3001 Heverlee. Zaterdag 18 februari kan je er terecht van 14 tot 20 uur, op zondag 19 februari van 14 tot 19 u.

Op deze niet-commerciële wijnproeversbeurs kunnen uitsluitend Italiaanse wijnen worden geproefd. Vijftien standhouders (het maximum toegelaten aantal) presenteren elk een vijftiental Italiaanse wijnen. Er is uiteraard keuze tussen bubbels, rosé, wit en rood. In het aanbod bevindt zich ook een stand met ‘Italian food’.

Het Italiaanse Vinofestival van S.P.Q.R. is het enige wijnevenement in ons land waarbij door verschillende leveranciers en invoerders uitsluitend Italiaanse wijnen worden aangeboden. De organisatie is in handen van S.P.Q.R., de vereniging van Romevrienden, die ondertussen vijftien jaar actief is.

Libanees restaurant Karamna

Een gloednieuw Libanees restaurant op de Oude Markt! Toen ik het Social Deal aanbod voor een viergangenmaaltijd zag passeren, moest ik niet lang twijfelen. Ik ben altijd al een fan van de Libanese keuken geweest en nieuw restaurantaanbod in Leuven ontdekken, is één van mijn hobby’s. ;)

Karamna is een klein restaurantje met plek voor net geen twintig personen. De inrichting is sober en licht gehouden, opgefleurd met mooie foto’s van Libanon. Je kan recht in de keuken achteraan het pand kijken, wat altijd een gevoel van vertrouwen geeft. We kregen een gezellig tafeltje toegewezen en wierpen pro forma een blik op de menukaart. Karamna is niet enkel een restaurant, je kan hier ook terecht voor een Libanees broodje of take-away en ze leveren zelfs aan huis.

De kaart is vrij uitgebreid, met een mooi aanbod aan typisch Libanese gerechten. Ook leuk: de veertig feiten over Libanon op het einde van de menukaart. Altijd fijn om iets bij te leren. Het is duidelijk dat de uitbaters trots zijn op hun afkomst. Het aanbod aan alcoholische dranken is echter beperkt: slechts de keuze uit één witte of rode wijn (per glas) en een drietal biertjes. Niet op de kaart, maar wel aangeboden door de vriendelijke dame die ons bediende: Libanees bier en raki.

Onze dienster was erg vriendelijk en behulpzaam, maar sprak enkel Engels. Ze nam echt de moeite om de gerechten uitgebreid toe te lichten en meer uitleg te geven indien nodig. Ik merkte dat aan de tafels rondom mij veel mensen zaten voor wie dit de eerste kennismaking met de Libanese keuken was, dus een woordje uitleg was voor hen zeker op zijn plaats.

En het eten zelf? Dat was uitstekend! De eerste gang bestond uit een mooi staaltje van koude voorgerechten: tabbouleh, hummus, moutabbal, loubyeh,… Vergezeld van Libanees plat brood. De tweede gang bracht ons bij de warme voorgerechten: iets minder mijn smaak, maar ook lekker. Als hoofgerecht had ik de gegrilde scampi genomen en mijn vriend de mixed grill. Beide gerechten waren lekker, maar minder bijzonder dan de voorgerechten. Ik was wel gecharmeerd door de pikant gekruide, in blokjes gesneden patatjes bij mijn gerecht.

Het dessert, een rijstpapachtige bereiding met kaneel en kokos (moghli), was niet echt mijn ding, maar da’s een kwestie van smaak. De Karamna thee daarentegen was zo lekker dat ik me nog een tweede kannetje bestelde.

Misschien nog een tip voor de restaurantuitbaters: voorzie een plekje om de jassen weg te hangen. Na een wandeling door de regen is het niet zo leuk om met je rug tegen een natte jas te moeten zitten.

Koude voorgerechten

warme voorgerechten

gegrilde scampi

thee en Moghli

Praktisch
Oude Markt 25, 3000 Leuven
016 90 30 70
https://www.karamna.be

 

Lyrisch over Lust

Lyrisch worden… het overkomt me bij boeken (ja, bij jou Alicja), bij zonsondergangen in verlaten baaien (vorige week nog op Golden Bay in Malta), bij liedjes (repeat Florence and the machine please), na lange wandelingen wanneer de uitputting nabij is en … bij echt lekker eten. Zoals in de Leuvense bistronomie, Bistro Lust. Wij nodigden er Katrijn Van Bouwel uit om onze columnwedstrijd te jureren en geven je vier redenen waarom wij lyrisch worden van Lust.

Katrijn-VB_c

Ambacht

Bij Lust krijg je kippensoep waarvan foodie Katrijn in extase raakt (“puur bilvlees”), proef je taco’s met pulled pork die lijkt te smelten in je mond en combineren ze smoked mussels met mosseltjes in’t zuur…  en dan zijn we de chocolaatjes met een gouden randje nog vergeten. Kok Wouter Vandeput (ex-Luzine) krijgt er carte blanche en is bezeten door een verfijnde en ambachtelijke keuken. Het menu is simplistisch opgesteld en een opsomming van de voornaamste ingrdiënten (bvb.  wild zwijn – pompoen – daikon – koolrabi). Wouter houdt de menukaart bewust sober en werkt graag met ‘pure’ ingrediënten:

“De ingrediënten liggen niet voor de hand en we laten de klant vooraf ook niet weten wat we ermee zullen doen. Zo blijft het verrassingseffect groot.”

IMG_2896

IMG_2906

Schoonheid

Bij Lust dineer je in een statig herenhuis of in de bijhorende sfeervolle stadstuin. De belichting en inrichting zijn ongedwongen en smaakvol. Ons oog valt op dit kunstwerk aan de ingang.

IMG_2881

Oprichter Johan Lust (what’s in a name): “Het is een schilderij van Dirk Eelen, de broer van Jan. Veel klanten denken dat Paola staat afgebeeld. Het schilderij maakt echter deel uit van de reeks Random memories die is gebaseerd op een 8 mm filmpje van een willekeurig Engels gezin.”

Echt

In Lust serveren ze geen gastronomie maar bistronomie. De muziek en de vibes mogen niet te stijf zijn, de bediening is vlot, hartelijk en into een leuke babbel. Johan:

“We willen de mensen ‘puur’ laten genieten. De sfeer is los, de uitleg beperkt.”

Dat Lust in een zijstraat ligt is bovendien geen toeval: “Je passeert er niet spontaan, je moet aan ons denken. Als ik in een nieuwe stad kom, verdwaal ik ook liever in de zijstraatjes en probeer ik de grote markt en haar toeristenvallen te vermijden. Ik ga op zoek naar echtheid.”

IMG_2882

Gevoel

Au fond is Johan iemand die ‘gewoon’ graag gaat eten en heeft hij met Wouter een gepassioneerde en hardwerkende kok/venoot gevonden. Johan kent de Leuvense food scene door en door. Jaren geleden was hij vaste klant bij Guust, gevestigd in dit oude herenhuis in de Wieringstraat. Toen Guust over te nemen stond, waagde Johan de sprong van een commerciële carrière naar de horeca. De stap van Guust naar Lust was klein.

Bistro_d

Ondertussen is Johan alweer met een nieuw project gestart. “Als ik in Leuven op zoek was naar een pasta of een slaatje, kwam ik bij Metropole, Zoff…terecht, maar daar heb je toch het gevoel dat je op café zit. Toen ontdekte ik een pand op de site van de oude sigarenfabriek en is Gloria geboren. Gloria is een echte bistro waar je terecht kan voor huisgemaakte Belgische klassiekers. Hoewel het geen café is, is mijn nieuwe restaurant heel laagdrempelig en relaxed.”

Bistro_a-440x294 Bistro_c

Kortom, Bistro Lust is een ambachtelijke en echte klassekeuken in een sfeervol decor met een ongedwongen en oprechte aanpak. Geniet van de herfst, geniet bij Lust!

PS Enkele dagen geleden kreeg Bistro Lust zijn eerste quotering in de Gault Millau: 13/20. Proficiat!

HET LAND AAN DE OVERKANT Perslunch oktober 2016

Het stijlvolle restaurant HET LAND AAN DE OVERKANT heeft recent een nieuwe chef in dienst genomen: Pascal Van Couteren. Hij deed ervaring op in restaurant TRES en kookt nu voor dit 17-jarig gastronomisch restaurant, gekend voor zijn gedurfde keuken met respect voor het ‘classico’.

IMG_0

Wij mochten en konden genieten van een overheerlijke kennismakingslunch. Reeds bij het aperitief werden wij aangenaam verrast door de originele manier om eigengemaakte krokantjes van filodeeg te presenteren: mooi naast mekaar geplaatst in een bedje van artisjoktapenade.

IMG_1

Daar hoorde een frisse Italiaanse rosé wijn bij uit de streek van Emilia- Romagna. De lekkere hapjes waren onder andere: carpaccio van rijp rundsvlees met fijngesnipperde sjalotjes en bonito tomaat met makreel. Na deze introductie gingen we aan tafel voor pompoen, bereid in gepekelde wijnazijn met gerookte duif, roggebrood en “trompette de la mort”- paddenstoelen. Daarbij dronken we een Duitse natuurlijke wijn uit Frankenland: Fledermaus genoemd. Wat zeer speciaal is aan deze wijn: de grondbemesting gebeurt met uitwerpselen van vleermuizen, vandaar ook de naam en… het etiket op de fles.

IMG_2

IMG_3
Wat opvalt is dat bij iedere schotel zowel een klassieke als een natuurlijke wijn wordt aangeboden. Gedurfd? Ja, maar ook gewaardeerd, zegt eigenaar en sommelier Luc Roelandt. En hij voegt eraan toe: “Wij schenken alleen Europese wijnen, daarin is er meer dan keuze genoeg. Onze voorkeur gaat naar kleine producenten: mensen die verknocht zijn aan hun terroir, alles weten over ‘hun wijn’ en die ook steeds willen verbeteren.”

IMG_8

IMG_4

Dan volgde Noorse Sint-Jacobsvrucht met Cevennen ui, herfstgroenten en merg. Daarbij een Adèle: een natuurlijke Rhônewijn, niet gefilterd, van de Clairette-druif. Droog, maar toch ‘mollig’, aldus Luc.

IMG_5

IMG_6

Daarna genoten we van een zeeduivel, gerold in zwarte sesam, en gebakken in notenboter. Daarbij spinazie en paksoi op een bruine visfondue. De wijn was geteeld op de flanken van de Etna (Sicilië).

Het afsluitend dessert bestond uit appel met fijngesneden, gerookte peer, vanille-ijs en een vleugje saté. Heerlijk!

IMG_7

Het valt op dat het dynamische team van deze gastronomische tempel voortdurend op zoek is naar vernieuwing en continuïteit. “Traag, maar rechtdoor blijven varen” heten ze dat. “Vertellen wat we doen en waarom!”
“Wij mikken op jonge mensen die graag een gastronomische avond willen beleven. Zij zijn voor ons de toekomst. Daarom doen we momenteel een actie JONGE PROEVERS: ben je minder dan dertig, dan kan je voor 50 € genieten van een drie gangenmenu, dranken inbegrepen.”
Ook voor het andere cliënteel wordt een extra inspanning geleverd door een verlaging van ongeveer tien procent toe te passen op de bestaande menuprijzen: voor 4 gangen van 60 naar 54, 5 gangen van 72 naar 64, en 6 gangen van 84 naar 74 Euro.

HET LAND AAN DE OVERKANT neemt ook deel aan het stadsfestival: 500 jaar UTOPIA en serveert topkeuken uit de 16 de- eeuw met een recept uit ‘Een notabel boecxken van cokeryen’ en met name: een bereiding van fazantenbout met noten en gefermenteerde prei.

Noteer ook: uw parkeerkosten worden door het restaurant geregeld.

16de-eeuwse haute cuisine in een hedendaags jasje

Koken is ‘in’. Tegenwoordig heeft iedereen tientallen kookboeken in huis. Maar wist je dat 500 jaar geleden al het eerste kookboek in het Nederlands is verschenen?

Een notabel boecxken van cokeryen’ is gedrukt in 1514 in Brussel. Enkele jonge Leuvense chefs lieten zich inspireren door deze oude recepten naar aanleiding van het stadsfestival 500 jaar Utopia.

In 1516 werd in Leuven het boek Utopia gedrukt. Hierin geeft Thomas More zijn visie over een ideale samenleving. Leuven viert de komende maanden de 500ste verjaardag van More’s Utopia met een groots stadsfestival. En bij een festival hoort natuurlijk lekker eten.

Met More op het Menu proef je hedendaagse interpretaties van recepten van 500 jaar geleden. Schepen Dirk Vansina: “Bezoekers komen naar Leuven om de expo te bezoeken en combineren dit graag met een lekkere lunch of diner, vooral als ze van wat verder komen. Daar spelen we nu op in. Met dit aanbod geven we de bezoekers in Leuven de kans om 500 jaar terug te gaan in de tijd. Niet alleen via tentoonstellingen en rondleidingen, maar ook door deze culinaire ervaring.

Typisch voor die tijd is dat er werd gekookt met vogelsoorten: fazanten, eenden, patrijzen en kleine zangvogels, maar ook met pauwen en zwanen. Het eten kwam in kommen op tafel en men was dol op fopgerechten waarbij eieren in de vorm van een vis opgemaakt werden of andersom. Naast een enorme hoeveelheid recepten voor sauzen vind je in ‘Een notabel boecxken van cokeryen’ opvallend veel recepten voor allerhande soorten vis.

Van 20 oktober 2016 tot 17 januari 2017 staat er een Utopiagerecht op de kaart van volgende Leuvense restaurants: EssenCiel, Het Land aan de Overkant, Zarza, Zappaz, Trente en Tafelrond.