Archief voor ‘Eten en drinken’

Yalla Yalla in Hal 5

Sinds september is Hal 5 op de vroegere Centrale Werkplaatsen van de NMBS omgetoverd tot een heuse food court. De verschillende kraampjes verkopen een gevarieerd aanbod aan snacks. Hoog tijd om dit concept eens uit te proberen, dus.

Mijn oog viel op de falafel sandwich van Yalla Yalla (7 euro) en mijn vriend probeerde de yalla yalla schotel (12 euro). Lang moesten we niet wachten op ons eten, want het was niet druk op deze winterse zaterdag. De falafel sandwich was zeker lekker, maar Hal 5 is wel behoorlijk frisjes om optimaal van je eten te kunnen genieten. Ik kan me voorstellen dat het in de zomer hier erg gezellig moet zijn, maar in de winter hou je best je jas aan. ;-)

IMG_6853

IMG_6850

Praktisch
Hal 5
Locomotievenstraat, Leuven
https://www.yallayallabeirutstreetfood.com/
https://www.facebook.com/yallayallabeirutstreetfood/

Barba

Barba is een nieuwe zaak in Mechelsestraat, op de plek waar vroeger de Blauwe Maan was. Wie reeds eerder deze zaak bezocht, weet dat het pand vrij smal is. Veel ruimte voor een dramatisch make-over is er dan ook niet. Toch hebben de nieuwe uitbaters hun best gedaan om deze zaak een nieuwe uitstraling te geven. Ze hebben hierbij gekozen voor donkerbruine tinten in combinatie met een schitterende uitvergrote foto van de stad Leuven.

Mijn vriendinnen en ik bezochten Barba op een weekavond. Het was er niet echt druk, waardoor we zeer vlot bediend werden. De barman (mét hip houten strikje) bracht ons de heerlijkste cocktails en onze bevallige dienster serveerde onze gerechten met de glimlach. Ik moet zeggen dat ik behoorlijk gecharmeerd was door de sympathieke bediening.

Elke maaltijd die met een cocktail begin heeft sowieso al een streepje voor, maar de Red Barba cocktail die ik bestelde (met vodka, lillet rouge en citroen), was zo’n succes dat ik niet anders kon dan in herhaling vallen: graag meer van ‘t zelfde! Mijn avond kon al niet meer stuk. ;-)

Omdat het lang geleden was dat we nog eens met ons vriendinnengroepje op stap geweest waren, besloten we all the way te gaan: graag voor ons de Barba viergangenmenu! En we werden niet teleurgesteld. Elke gang was een streling voor het oog en de tong. Heerlijk verfijnde kunstwerkjes met verrassende combinaties van smaken.

Het gerecht dat er voor mij bovenuit stak van de perfect gegaarde eend: zelden zo’n mals stukje eendenvlees gegeten. Alleen de chocoladetoevoeging (door de chef zelf aan onze tafel gebracht, omdat hij dit vergeten aan was toe te voegen aan ons bord) had voor mij weinig toegevoegde waarde. Extra bonuspunten trouwens voor het gepocheerde eitje: overheerlijk!

appetizer

Red Barba - vodka-lillet rouge-citroen

Carpaccio Zoetwatergarnaal-citrus-ansjovis-piment d'Espelette

Gepocheerd ei Miso-prei-ponzu saus

Eend Chocolade-pastinaak-raap-gember

Kweepeer Mascarpone-karamel-chocolade

thee

Een fijne nieuwe culinaire ontdekking! Je zal mij beslist meer zien in restaurant Barba.

Onze keuze
Carpaccio van zoetwatergarnaal met citrus, ansjovis, piment d’Espelette
Gepocheerd ei met miso, prei, ponzu saus
Eend met chocolade, pastinaak, raap, gember
Kweepeer met mascarpone, karamel, chocolade

Praktisch
Barba
Mechelsestraat 22
016 60 65 44
info@barbaleuven.be
http://www.barbaleuven.be

Alfalfa

Het zal jullie ongetwijfeld niet ontgaan zijn: de initiatiefnemers van Bar Stan hebben met Alfalfa hun tweede zaak geopend in het Leuvense. Nuja, nieuw, het concept bestond al: chef Abd verkocht al sinds begin 2017 op dezelfde plek falafel sandwiches.

Aangezien ik een grote van van falafel ben, kon ik niet laten om deze snackbar op de hoek van de J.P. Minckelersstraat met de Van Monsstraat te bezoeken. Groot is de zaak niet: er zijn maar een twaalftal zitplaatsen. Het is duidelijk dat je hier komt voor een snelle hap. De linkerkant van de zaak wordt ingenomen door de toog waaraan je kan bestellen en de rechterkant is sober, maar gezellig ingericht om te genieten van de heerlijke falafel van chef Abd.

De prijzen zijn trouwens ook zeer democratisch bij Alfalfa: mijn sandwich alfalfa (flatbread met falafel, baba ganoush, koriander, butternut, paprika, olijf en alfalfa spouts) kostte 7,5 euro. Voor die prijs kreeg ik een opgerold flatbread gevuld met heerlijkheden, meer dan voldoende om mijn honger te stillen. Wie grote honger heeft kan voor de alfalfa schotel gaan van 12 euro. Ideaal voor veganisten!

En is die falafel nu echt zo goed als beweerd? Als falafel-liefhebber kan ik dit slechts beamen. De falafel wordt ter plekke vers gemaakt en is krokant van buiten en smeuïg van binnen. Een delicatesse! Ik vond de combinatie met pompoen trouwens verrassend lekker.

IMG_6714

Naar het schijnt krijgt Alfalfa in de zomer een terras. Dat kan niet anders dan een succes worden in een buurt waar voor de rest culinair niet zoveel te beleven valt.

Praktisch
J.P. Minckelersstraat 48, 3000 Leuven
http://www.alfalfabar.be/
https://www.facebook.com/alfalfafalafelbar/

Klinken op een nieuw 2018!

Het nieuwe jaar werd in Leuven feestelijk ingezet en overal werd er geklonken op 2018 en u deelde uw feestvreugde massaal op social media.   Wij wensen u ook allemaal een fantastisch nieuwjaar!

To the sky #leuven #nieuwjaarsdrink #hometown #freefood #belgium A post shared by Amble To Drift (@ambletodrift) on

Culinair en TASTEful genieten in Leuven

Sinds 10 maart 2017 is culinair Leuven weer een top restaurant rijker. Deze gastronomische nieuwkomer heeft zijn naam niet gestolen: “Taste” verwijst naar de eerste vijf letters van de familienaam van Sterrenchef Bart TASTEnhoye.  Het is tevens ook een verwijzing naar de totaalbeleving die hij en zijn wederhelft, gastvrouw Dorotée Hoste, willen aanbieden. Je komt er om te eten en te beleven. De nieuwe zaak is gelegen in een prachtig historisch pand in de Naamsestraat in Leuven. Als foodie had ik dit restaurant al een tijdje op mijn “resto bucket list” staan en begin december was het dan eindelijk gelukt om een datum te vinden voor een etentje met mijn ex-collega (en fellow-foodie) An.

Wat me onmiddellijk opviel bij het binnenkomen was de hartelijke en gastvrije ontvangst. Het interieur straalde warmte en gezelligheid uit en er hing al een ontspannen kerstsfeer mede door de prachtige goudkleurige kerstversiering! Goud was ook de overheersende kleur aan tafel in de vorm van goudkleurig bestek. Die gouden kleur gaf een extra dimensie aan de sfeerbeleving aan tafel. Al snel kwam de chef himself ons het menu voorstellen aan tafel. Ikzelf had op voorhand bij de reservatie aangegeven enkel vis en gevogelte te eten en daar had de chef ook rekening mee gehouden. Taste werkt met een vast menu dat elke maand verandert. Je hebt de keuze tussen een 4-gangen menu (dessert inbegrepen) of een 5-gangen menu (4 gangen met een extra tussengerecht). Wij opteerden voor het laatste. Wel jammer dat we geen geschreven versie van het menu voorgeschoteld kregen want ik vind het heel moeilijk om alle details van het menu te onthouden.

Om de avond goed in te zetten bestelden we een aperitief. We kozen voor een “Gin Taste” en de alcoholvrije cocktail van de maand op basis van o.a. gember. Bij het aperitief kregen we 3, stuk voor stuk, heerlijke amuses of appetizers voorgeschoteld. Deze hapjes lieten ons hunkeren naar meer. Dat kwam er in de vorm van het 5-gangenmenu à 85 euro (zonder aangepaste wijnen) bestaande uit lekkere verfijnde combinaties.Vooral het visgerecht van zeebaars, knolselder, bouchot mosselen en witloof kon me enorm bekoren. En ook de lauwe carpaccio van Sint Jakobsschelp met gebakken langoustinestaart was een streling voor het oog en de smaakpapillen. Ik koos ervoor om slechts 1 glas wijn te drinken tijdens de ganse avond. Wie net zoals ik geen echte wijnkenner is moet echter geen schrik hebben om een goeie keuze te maken. Sommelier Seppe Van Beuren stelt met kennis van zaken en een vleugje humor zijn wijnen voor.  Aangezien ik het liefst rode wijn drink resulteerde dit in een lekker glas Oostenrijks-Hongaarse Portugieser wijn.

Na het overheerlijke 4-gangenmenu was het tijd voor het dessert en dat was echt een juweeltje. Het prachtig gepresenteerde nagerecht van Doyenné peer, chocola en macaron moest zeker niet onderdoen voor de andere gerechten. Ondanks het feit dat we geen koffie en thee bestelden kregen we na het dessert toch een aantal lekkere ouderwetse versnaperingen voorgeschoteld zoals een versgebakken wafel vergezeld van een zoet fruitsnoepje op een gouden schoteltje. Wat het plaatje helemaal compleet maakte was de rijstpap met gouden lepeltje (van een hemels dessertje gesproken :)). Om te eindigen kwam de Chef nog bij iedere tafel langs met een beetje “nostalgie” in de vorm van een klassieke crème-au-beurre taart.

Het was een gastronomische topavond. Deze nieuwe culinaire aanwinst voor Leuven is een absolute aanrader. Ik kom zeker terug.
Dinner @restaurant Taste Leuven

Dinner @restaurant Taste Leuven

Dinner @restaurant Taste Leuven

Dinner @restaurant Taste Leuven

Dinner @restaurant Taste Leuven

Dinner @restaurant Taste Leuven

Dinner @restaurant Taste Leuven

Dinner @restaurant Taste Leuven

Dinner @restaurant Taste Leuven

Dinner @restaurant Taste Leuven

Praktisch
Naamsestraat 62, 3000 Leuven
www.leuventaste.be
info@leuventaste.be
Voor wie met de auto komt: Parking Q-Park Leuven Heilig-Hart. (Taste betaalt de eerste 2 uur terug)

Kerst-DOE-markt aan de Abdij van ‘t Park

Er is niet enkel een kerstmarkt in het stadsparkt van Leuven, maar er worden op veel andere plaatsen ook alternatieve kleinere kerstmarkten georganiseerd. Wij trokken vorige zondag naar de Kerst-DOE-markt aan de Abdij van ‘t Park.  Deze werd door de DOE boerderij Leuven georganiseerd.

Het binnenplein van de abdij was gezellig gevuld met marktkraampjes, vuurkorven en tafeltjes. Er was eveneens een zone met volksspelen voor de kinderen. We genoten van artisanale snacks terwijl de kinderen zich uitleefden en aan het protest te horen toen we naar huis gingen, was deze Kerst-DOE-markt zeker een succes.

IMG_4292

IMG_4272

IMG_4273

IMG_4282

IMG_4275

IMG_4285

Opening Leuvense “foodhall” De Smidse

Leuven is weer een foodhall rijker. Eerder dit jaar was het de beurt aan de overdekte markthal Hal 5 in de stationsbuurt en afgelopen weekend (18 & 19 November) opende “De Smidse” haar deuren voor het grote publiek.

Deze voormalige smederij van Stella Artois aan het nieuwe Sluispark werd volledig gerenoveerd door projectontwikkelaar ViRiX. Het gebouw is een architecturaal pareltje geworden dat oud en nieuw combineert maar met behoud van het industriële erfgoed.  De inspiratie voor het project komt van de wereldberoemde indoor versmarkt Boqueria in Barcelona, maar het is geen copy-paste geworden.
Het gelijkvloers biedt onderdak aan een 6-tal ambachtelijke kwaliteitsbewuste handelaars uit de voedingssector zoals Bakkerij-Patisserie L’Atelier de Séraphine, culinaire slagerij/traiteur De Kapblok en koffiewinkel ROM die er eveneens een cafeteria heeft. Verder kan je er ook terecht voor locale groenten & fruit en biologische droogwaren bij de verpakkingsvrije winkel Content die er haar tweede winkel (Content 2.0) opende.
Ook enkele bekende namen hebben er hun zaak. Felice Miluzzi van slowfood restaurant Rossi, onlangs nog door Gault &Millau uitgeroepen tot beste Italiaanse chef, pakt er uit met een heus Pasta-atelier waar mensen workshops kunnen volgen en de ingrediënten kunnen kopen om zelf pasta te maken.  Televisiekok Jeroen De Pauw heeft er een onderkomen gevonden voor zijn eerste aperobag-store of aperitiefwinkel, ook wel “snoepwinkel voor volwassenen” genoemd waar je alles voor een geslaagde aperitief kan kopen in een kant-en-klare zak.
De handelaars, elk onder hun eigen dak bevinden zich in een prachtig decor rond een patio/terras waar je gezellig kan verpozen met een drankje en een hapje.
De bovenverdieping, waar je een mooi zicht hebt op de foodhall beneden, biedt momenteel een onderkomen aan yogacentrum Saj Yoga, Instituut Floxx,  gespecialiseerd in waxing en hartcoherentie en kapsalon/bar Caffee Coiffee. Met de Smidse laat Leuven weer een knap staaltje stadsvernieuwing zien.
De Smidse is open van dinsdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 18:00

Opening "De Smidse Leuven" (18/11/2017)

 

Opening "De Smidse Leuven" (18/11/2017)

 

Opening "De Smidse Leuven" (18/11/2017)

 

Opening "De Smidse Leuven" (18/11/2017)

Opening Rossi Pasta Atelier in foodhall De Smidse - Leuven (18/11/2017)

Opening Content 2.0 @ "foodmarket" De Smidse in Leuven (18/11/2017)

Opening "De Smidse Leuven" (18/11/2017)

Opening "De Smidse Leuven" (18/11/2017)

Opening "De Smidse Leuven" (18/11/2017)

 

Opening "De Smidse Leuven" (18/11/2017)

Opening Content 2.0 @ "foodmarket" De Smidse in Leuven (18/11/2017)

Opening Content 2.0 @ "foodmarket" De Smidse in Leuven (18/11/2017)

Opening "De Smidse Leuven" (18/11/2017)

Opening "De Smidse Leuven" (18/11/2017)

KVLV, Vrouwen met vaart lanceert nieuw Leuvens bier

22382159_2095570857134974_8767620869861847525_o

Op 23 november 2017 stelt KVLV haar eigen bier voor. In samenwerking met Craywinckelhof brouwde ze een tongprikkelend blond vlierbloesembier met 5,5% alcoholpercentage. De naam wordt blijft ook tot dan nog een geheim…

Naar aanleiding van de lancering organiseert KVLV in samenwerking met de studenten van Thomas More Mechelen die avond ‘Beer & Bites’, een afterworkevent.  Dit event staat in het teken van beerpairing en duurzaamheid en gaat door in het unieke historisch kader van De Hoorn te Leuven, die als oude Stella-brouwerij een onmisbare link met bier heeft.

PROGRAMMA

  • BEERPAIRING

KVLV presenteert samen met master bier sommelier Sofie Vanrafelghem nog drie andere speciaalbieren die gelinkt zijn aan een sterke vrouw of die een duurzaam karakter hebben. Alle bieren gaan vergezeld met een fingerfood hapje, recht uit een van de kookboeken van KVLV.

  • BEER SWAP PARTY

Gedurende de ganse avond kunnen mensen deelnemen aan een ‘beer swap party’, waar ze bierglazen of biertjes kunnen ruilen voor een nieuw, onbekend stuk.

  • BEERPAIRING@HOME

Sofie Vanrafelghem leert je doorheen de avond overigens hoe je bier elegant kunt maken in de keuken in een korte, smakelijke workshop. Lokale dj’s zorgen voor de muzikale begeleiding.

Tickets en meer info vind je via www.beerandbites.net. Een proevertje van het nieuwe KVLV-bier en bijhorend fingerfood hapje krijg je er gratis bovenop.

BEDRIJVENACTIE GROEPSAANKOOP 10+1 gratis: Kom je samen met je collega’s? Vermeld bij je inschrijving de naam van je bedrijf/organisatie en per aankoop van 10 tickets krijg je er van ons 1 gratis!

Mykene

Op 1 november liepen we op lunchtijd door het centrum. Niet alle horeca zaken waren open maar we konden terecht in Mykene.  Deze brasserie is al jaren een vaste waarde in de Muntstraat en is 7 dagen op 7 open.

In tegenstelling wat je zou kunnen veronderstellen in de naam staat hier geen Griekse keuken op het menu maar enkele degelijke Belgische klassiekers: stoofvlees, konijn, koninginnehapje, … Ik meende me te herinneren dat de menukaart in het verleden ongelooflijk uitgebreid was, maar nu heb je een kleinere maar wisselende menu met zeer degelijke keuzemogelijkheid die toch wel de versheid en seizoensgebondenheid van de ingrediënten kan garanderen. Je vindt er vlees-, vis- en vegetarische of vegan bereidingen.

Het restaurant is veel ruimer dan je buiten zou vermoeden en biedt in de zomer zelfs een mooi terras aan. Hierdoor heb ik het restaurant nog nooit vol gezien en daardoor heb ik ook nog nooit het gevoel gehad dat het er druk was. Als je met een grote groep reserveert, krijg je mogelijk de aparte kamer vooraan zodat je samen wat apart kan zitten.

We kozen voor de BBQ spare ribs en voor de ossentong en lieten het ons smaken.

IMG_3231

IMG_3232

Er is eveneens een vrij uitgebreide kindermenu met de typische kinderkeuzes maar ook enkele klassiekers in kleine portie.  Kinderen krijgen ook een kleurplaat om in te kleuren en mogen een klein geschenkje uit een mand kiezen indien ze flink gegeten hebben (waarde en kwaliteit cfr. geschenkjes van op de kermis).

IMG_3230

Praktisch
Mykene
Muntstraat 44, 3000 Leuven
016 23 75 23
www.mykene.be
info@mykene.be

Trente

Een paar weken hadden we iets te vieren en dat wilden we wel doen in één van de top restaurants dat Leuven rijk is. Onze keuze viel op Trente.  Het kleine restaurant in de Muntstraat staat bekend voor kwaliteit.

We hadden een reservatie gemaakt en in het houten interieur de menu bewonderen.  Men werkt met een vast menu dat varieert naar het seizoen en je kan kiezen tussen 4- 5-6-7 of 8 gerechten van dat menu. De gerechten zien er allemaal pareltjes uit en aangezien we iets wilden vieren kozen we met plezier voor 8 gangen. En we waren blij met die keuze.

Bij elke gang biedt de sommelier aan om een aangepaste wijn of bier te drinken (volledig glas of half glas), maar je kan bij elke gang ook kiezen om over te slaan. Op die manier kan je perfect kiezen hoeveel je wel of niet drinkt.

IMG_2102
Sint-Jacobsnoot, spitskool, appel en kamille

IMG_2103
Kokkels, gele tomaat, venkel en saffraan

IMG_2104
Pladijs, Romanesco, Girolles en hazelnoot

IMG_2105
Kreeft, Mais, Mango en Curry

4 gangen voor 55€ (niet op vrijdag en zaterdag) => 7 gangen voor 80€

Praktisch
Muntstraat 36, 3000 Leuven
016 20 30 30
http://www.trente.be