Archief voor ‘Eten en drinken’

Libanees restaurant Karamna

Een gloednieuw Libanees restaurant op de Oude Markt! Toen ik het Social Deal aanbod voor een viergangenmaaltijd zag passeren, moest ik niet lang twijfelen. Ik ben altijd al een fan van de Libanese keuken geweest en nieuw restaurantaanbod in Leuven ontdekken, is één van mijn hobby’s. ;)

Karamna is een klein restaurantje met plek voor net geen twintig personen. De inrichting is sober en licht gehouden, opgefleurd met mooie foto’s van Libanon. Je kan recht in de keuken achteraan het pand kijken, wat altijd een gevoel van vertrouwen geeft. We kregen een gezellig tafeltje toegewezen en wierpen pro forma een blik op de menukaart. Karamna is niet enkel een restaurant, je kan hier ook terecht voor een Libanees broodje of take-away en ze leveren zelfs aan huis.

De kaart is vrij uitgebreid, met een mooi aanbod aan typisch Libanese gerechten. Ook leuk: de veertig feiten over Libanon op het einde van de menukaart. Altijd fijn om iets bij te leren. Het is duidelijk dat de uitbaters trots zijn op hun afkomst. Het aanbod aan alcoholische dranken is echter beperkt: slechts de keuze uit één witte of rode wijn (per glas) en een drietal biertjes. Niet op de kaart, maar wel aangeboden door de vriendelijke dame die ons bediende: Libanees bier en raki.

Onze dienster was erg vriendelijk en behulpzaam, maar sprak enkel Engels. Ze nam echt de moeite om de gerechten uitgebreid toe te lichten en meer uitleg te geven indien nodig. Ik merkte dat aan de tafels rondom mij veel mensen zaten voor wie dit de eerste kennismaking met de Libanese keuken was, dus een woordje uitleg was voor hen zeker op zijn plaats.

En het eten zelf? Dat was uitstekend! De eerste gang bestond uit een mooi staaltje van koude voorgerechten: tabbouleh, hummus, moutabbal, loubyeh,… Vergezeld van Libanees plat brood. De tweede gang bracht ons bij de warme voorgerechten: iets minder mijn smaak, maar ook lekker. Als hoofgerecht had ik de gegrilde scampi genomen en mijn vriend de mixed grill. Beide gerechten waren lekker, maar minder bijzonder dan de voorgerechten. Ik was wel gecharmeerd door de pikant gekruide, in blokjes gesneden patatjes bij mijn gerecht.

Het dessert, een rijstpapachtige bereiding met kaneel en kokos (moghli), was niet echt mijn ding, maar da’s een kwestie van smaak. De Karamna thee daarentegen was zo lekker dat ik me nog een tweede kannetje bestelde.

Misschien nog een tip voor de restaurantuitbaters: voorzie een plekje om de jassen weg te hangen. Na een wandeling door de regen is het niet zo leuk om met je rug tegen een natte jas te moeten zitten.

Koude voorgerechten

warme voorgerechten

gegrilde scampi

thee en Moghli

Praktisch
Oude Markt 25, 3000 Leuven
016 90 30 70
https://www.karamna.be

 

Lyrisch over Lust

Lyrisch worden… het overkomt me bij boeken (ja, bij jou Alicja), bij zonsondergangen in verlaten baaien (vorige week nog op Golden Bay in Malta), bij liedjes (repeat Florence and the machine please), na lange wandelingen wanneer de uitputting nabij is en … bij echt lekker eten. Zoals in de Leuvense bistronomie, Bistro Lust. Wij nodigden er Katrijn Van Bouwel uit om onze columnwedstrijd te jureren en geven je vier redenen waarom wij lyrisch worden van Lust.

Katrijn-VB_c

Ambacht

Bij Lust krijg je kippensoep waarvan foodie Katrijn in extase raakt (“puur bilvlees”), proef je taco’s met pulled pork die lijkt te smelten in je mond en combineren ze smoked mussels met mosseltjes in’t zuur…  en dan zijn we de chocolaatjes met een gouden randje nog vergeten. Kok Wouter Vandeput (ex-Luzine) krijgt er carte blanche en is bezeten door een verfijnde en ambachtelijke keuken. Het menu is simplistisch opgesteld en een opsomming van de voornaamste ingrdiënten (bvb.  wild zwijn – pompoen – daikon – koolrabi). Wouter houdt de menukaart bewust sober en werkt graag met ‘pure’ ingrediënten:

“De ingrediënten liggen niet voor de hand en we laten de klant vooraf ook niet weten wat we ermee zullen doen. Zo blijft het verrassingseffect groot.”

IMG_2896

IMG_2906

Schoonheid

Bij Lust dineer je in een statig herenhuis of in de bijhorende sfeervolle stadstuin. De belichting en inrichting zijn ongedwongen en smaakvol. Ons oog valt op dit kunstwerk aan de ingang.

IMG_2881

Oprichter Johan Lust (what’s in a name): “Het is een schilderij van Dirk Eelen, de broer van Jan. Veel klanten denken dat Paola staat afgebeeld. Het schilderij maakt echter deel uit van de reeks Random memories die is gebaseerd op een 8 mm filmpje van een willekeurig Engels gezin.”

Echt

In Lust serveren ze geen gastronomie maar bistronomie. De muziek en de vibes mogen niet te stijf zijn, de bediening is vlot, hartelijk en into een leuke babbel. Johan:

“We willen de mensen ‘puur’ laten genieten. De sfeer is los, de uitleg beperkt.”

Dat Lust in een zijstraat ligt is bovendien geen toeval: “Je passeert er niet spontaan, je moet aan ons denken. Als ik in een nieuwe stad kom, verdwaal ik ook liever in de zijstraatjes en probeer ik de grote markt en haar toeristenvallen te vermijden. Ik ga op zoek naar echtheid.”

IMG_2882

Gevoel

Au fond is Johan iemand die ‘gewoon’ graag gaat eten en heeft hij met Wouter een gepassioneerde en hardwerkende kok/venoot gevonden. Johan kent de Leuvense food scene door en door. Jaren geleden was hij vaste klant bij Guust, gevestigd in dit oude herenhuis in de Wieringstraat. Toen Guust over te nemen stond, waagde Johan de sprong van een commerciële carrière naar de horeca. De stap van Guust naar Lust was klein.

Bistro_d

Ondertussen is Johan alweer met een nieuw project gestart. “Als ik in Leuven op zoek was naar een pasta of een slaatje, kwam ik bij Metropole, Zoff…terecht, maar daar heb je toch het gevoel dat je op café zit. Toen ontdekte ik een pand op de site van de oude sigarenfabriek en is Gloria geboren. Gloria is een echte bistro waar je terecht kan voor huisgemaakte Belgische klassiekers. Hoewel het geen café is, is mijn nieuwe restaurant heel laagdrempelig en relaxed.”

Bistro_a-440x294 Bistro_c

Kortom, Bistro Lust is een ambachtelijke en echte klassekeuken in een sfeervol decor met een ongedwongen en oprechte aanpak. Geniet van de herfst, geniet bij Lust!

PS Enkele dagen geleden kreeg Bistro Lust zijn eerste quotering in de Gault Millau: 13/20. Proficiat!

HET LAND AAN DE OVERKANT Perslunch oktober 2016

Het stijlvolle restaurant HET LAND AAN DE OVERKANT heeft recent een nieuwe chef in dienst genomen: Pascal Van Couteren. Hij deed ervaring op in restaurant TRES en kookt nu voor dit 17-jarig gastronomisch restaurant, gekend voor zijn gedurfde keuken met respect voor het ‘classico’.

IMG_0

Wij mochten en konden genieten van een overheerlijke kennismakingslunch. Reeds bij het aperitief werden wij aangenaam verrast door de originele manier om eigengemaakte krokantjes van filodeeg te presenteren: mooi naast mekaar geplaatst in een bedje van artisjoktapenade.

IMG_1

Daar hoorde een frisse Italiaanse rosé wijn bij uit de streek van Emilia- Romagna. De lekkere hapjes waren onder andere: carpaccio van rijp rundsvlees met fijngesnipperde sjalotjes en bonito tomaat met makreel. Na deze introductie gingen we aan tafel voor pompoen, bereid in gepekelde wijnazijn met gerookte duif, roggebrood en “trompette de la mort”- paddenstoelen. Daarbij dronken we een Duitse natuurlijke wijn uit Frankenland: Fledermaus genoemd. Wat zeer speciaal is aan deze wijn: de grondbemesting gebeurt met uitwerpselen van vleermuizen, vandaar ook de naam en… het etiket op de fles.

IMG_2

IMG_3
Wat opvalt is dat bij iedere schotel zowel een klassieke als een natuurlijke wijn wordt aangeboden. Gedurfd? Ja, maar ook gewaardeerd, zegt eigenaar en sommelier Luc Roelandt. En hij voegt eraan toe: “Wij schenken alleen Europese wijnen, daarin is er meer dan keuze genoeg. Onze voorkeur gaat naar kleine producenten: mensen die verknocht zijn aan hun terroir, alles weten over ‘hun wijn’ en die ook steeds willen verbeteren.”

IMG_8

IMG_4

Dan volgde Noorse Sint-Jacobsvrucht met Cevennen ui, herfstgroenten en merg. Daarbij een Adèle: een natuurlijke Rhônewijn, niet gefilterd, van de Clairette-druif. Droog, maar toch ‘mollig’, aldus Luc.

IMG_5

IMG_6

Daarna genoten we van een zeeduivel, gerold in zwarte sesam, en gebakken in notenboter. Daarbij spinazie en paksoi op een bruine visfondue. De wijn was geteeld op de flanken van de Etna (Sicilië).

Het afsluitend dessert bestond uit appel met fijngesneden, gerookte peer, vanille-ijs en een vleugje saté. Heerlijk!

IMG_7

Het valt op dat het dynamische team van deze gastronomische tempel voortdurend op zoek is naar vernieuwing en continuïteit. “Traag, maar rechtdoor blijven varen” heten ze dat. “Vertellen wat we doen en waarom!”
“Wij mikken op jonge mensen die graag een gastronomische avond willen beleven. Zij zijn voor ons de toekomst. Daarom doen we momenteel een actie JONGE PROEVERS: ben je minder dan dertig, dan kan je voor 50 € genieten van een drie gangenmenu, dranken inbegrepen.”
Ook voor het andere cliënteel wordt een extra inspanning geleverd door een verlaging van ongeveer tien procent toe te passen op de bestaande menuprijzen: voor 4 gangen van 60 naar 54, 5 gangen van 72 naar 64, en 6 gangen van 84 naar 74 Euro.

HET LAND AAN DE OVERKANT neemt ook deel aan het stadsfestival: 500 jaar UTOPIA en serveert topkeuken uit de 16 de- eeuw met een recept uit ‘Een notabel boecxken van cokeryen’ en met name: een bereiding van fazantenbout met noten en gefermenteerde prei.

Noteer ook: uw parkeerkosten worden door het restaurant geregeld.

Wok Dynasty (Heverlee)

Dit overbekende restaurant, met een jarenlange traditie van Aziatische specialiteiten, was een paar weken gesloten voor verbouwingen. Het werd helemaal opgefrist en het interieur werd vernieuwd. Het resultaat mag gezien worden.

IMG_01

Als voor-voorgerecht is er keuze uit soepen en/of sushis. Daarnaast staat een koeltoog met keurig gepresenteerde koude voorgerechten, inclusief oesters en gravlaks. Opgepast, want de wasabi is echt en dus: pikant!

IMG_02

Ook bij de warme voorgerechten is er een ruime keuze.

IMG_03

De onvermijdelijke dim sum kijkt je verleidelijk aan…

IMG_04

En dan is er de wok. Je keuze van groenten, vleesstreepjes, scampi’s en dergelijke, wordt voor jou heerlijk, dampend klaar gewokt.

IMG_05

…èn met jouw lievelingsaausje door de vlammengoochelaar geflambeerd. Een prachtig schouwspel.

IMG_07

Neem ruim de tijd voor jouw keuze van de Tepanyaki ingrediënten. Vergeet zeker niet de Sint-Jacobsvruchten, en de zeetong, en het lamsvlees, en…, en…

IMG_06a

Je keuze wordt onmiddellijk en voor jouw ogen bereid op een hete plaat. Je beslist ter plaatse of je gewoon, pikant of zeer pikant verkiest.

IMG_06b

En alsof het nog niet genoeg was, is er een ruime keuze aan desserten, waarvan hier slechts een klein gedeelte op de foto wordt getoond.

IMG_08

Kostenplaatje? Oordeel zelf. Wij gaan zeker terug, en liefst met enkele vrienden.

IMG_09

Braderij Tiense om te Zien op zaterdag 24 september

Op zaterdag 24 september 2016 organiseert de Boven Tiensestraat opnieuw de geanimeerde braderij ‘Tiense om te Zien’ met diverse activiteiten voor groot en klein zoals kunst & ambacht, muziek, zang, straattheater, jeugdbraderie, springkasteel en terrassen.

boven_tiensestraat_tiense_om_te_zien_24_september_2016

Bier & comedy met de Dijleschuimers op 24 september

Op zaterdag 24 september 2016 organiseert de Leuvense bierproefvereniging de Dijleschuimers voor de tweede keer een bier & comedy avond in zaal Geertruihof. Het concept blijft onveranderd: terwijl de bezoekers kunnen proeven van een uitgelezen selectie speciaalbieren (zowel klassiekers als nieuwigheden), brengen een drietal stand-up comedians de zaal aan het schaterlachen. Eerst krijgen enkele startende comedians een kans om zich voor te stellen, waarna we afsluiten met een meer ervaren rot in het vak.

De line-up ziet er als volgt uit:

  • Kevin Amse (MC)
  • Domien Vloebergs
  • Harald Scheerlinck
  • Wim Dufraing (winnaar van de allereerste Humo’s Comedy Cup in 1998)

Naast ontluikend comedy talent zijn er die avond ook enkele verrassende speciaalbieren te ontdekken. Zo zullen er onder andere bieren van gereputeerde artisanale brouwerijen uit Denemarken, Spanje, Duitsland en uiteraard België op de kaart staan. Voor wie het liever wat meer traditioneel houdt, bieden de Dijleschuimers ook enkele oude en nieuwere klassiekers aan zoals Westmalle Tripel of Super Kroon van brouwerij De Kroon uit Neerijse.

De opbrengst van deze avond gaat integraal naar het goede doel, namelijk project MIRIAM. Dit project richt zich op alleenstaande moeders die het financieel niet breed hebben. De bedoeling is om de sociale en professionele integratie van deze vrouwen te verhogen, de armoedebarrière te doorbreken en hun sociaal isolement terug te dringen.

de_dijleschuimers_comedy_en_bier_avond_24_september_2016

Praktisch

Tafelrond op de Grote Markt

We hadden al lang uitgekeken naar de opening van dit gloednieuwe restaurant in het hartje van Leuven. Toen het in september dan eindelijk zo ver was, waren we er als de kippen bij om een reservatie vast te krijgen. Tot eind september kan je er immers genieten van een degustatiemenu voor de ronde prijs van 75 euro, aperitief, wijnen, water en koffie inbegrepen. Zo’n buitenkansje mochten we niet aan ons voorbij laten gaan.

En jawel, het werd een fantastische culinaire avond. Het interieur in het schitterende gerenoveerde Tafelrond is tot in de puntjes afgewerkt. Grote glazen ramen bieden enerzijds uitzicht op de gezellige binnentuin en anderszijds een inkijk in de moderne open keuken waar we de koks aan het werk zagen. En ik was bijzonder gecharmeerd door de prachtige glazen van Federico de Majo. De waterglazen waren voorzien van een gekleurde bol in het midden waardoor het personeel kon zien of je plat dan wel bruisend water dronk. Toffe én praktische vondst. De onderleggers en de servetten waren beide voorzien van het logo van Tafelrond. Kleine details die de ervaring helemaal af maakten.

IMG_1257

We startten met een heerlijk glaasje crèmant, ons met veel enthousiasme voorgesteld door sommelier David Aerts die we nog kenden van restaurant Luzine en restaurant Zappaz. Wat betreft de wijnen moesten we ons alvast geen zorgen maken.

Het personeel was mooi uitgedost met geruite bretellen en voor de mannelijke obers een bijpassend strikje. Heel stijlvol. Iedereen deed ook erg zijn best om het ons naar de zin te maken.

Wij startten onze maaltijd met grissini en een humus dipsausje versierd met waterkers. Lekker, maar een beetje onpraktisch om te eten. Vervolgens kregen we nog een zalmhapje en een toastje als appetizer alvorens te beginnen met het echte werk.

IMG_1255

IMG_1258

IMG_1261

Dit passeerde er op onze borden:

  • bonito & oester vichyoise met tomaat – avruga – lamsoor – limoen
    IMG_1262
  • roodbaars & venkel met schaal & schelp – piment – citroen – paprika
    IMG_1266
  • zwartpootkip & ganzenlever met zandwortel – girolle – roskoff – spelt
    IMG_1270
  • framboos & sakura met cassis – schapenkaas – sesam – guanaja
    IMG_1273

Elk gerecht was tot in de puntjes verzorgd, goed gebalanceerd qua smaken en schitterend gepresenteerd. Het is duidelijk dat het Tafelrond met deze keuken in dit kader op een ster mikt.

Bij de koffie/thee kregen we nog enkele heerlijke zoetigheden. Hoewel we ons best deden, kregen we niet alles meer op. Een topmaaltijd!

IMG_1276

Enige minpuntje: we moesten vrij lang wachten vooraleer we konden betalen. Een beginnersfoutje, wellicht.

Praktisch
Tafelrond
Grote Markt 5, 3000 Leuven
016 22 75 54
http://www.tafelrond.com/
https://www.facebook.com/tafelrond/

Een geboortedag met de geur van chocolade

3 topchocolatiers en 1 kinderboekhandel uit Leuven eren de 100ste geboortedag van Roald Dahl op een smakelijke wijze

Naar aanleiding van de honderdste verjaardag van Roald Dahl brengen drie Leuvense topchocolatiers (Antoine, Bittersweet en Zuut) en boekhandel De Kleine Johannes samen een unieke ode aan deze succesvolle schrijver. Tot eind september kan iedereen in elk van de chocoladehuizen 3 basis-ingrediënten van chocolade gaan proeven. En een mand met lekkere chocolade winnen.

Honderd jaar geleden op 13 september 1916 werd Roald Dahl geboren. Hij schreef zowel voor volwassenen als voor kinderen. Beide genres met een enorm succes. In zijn autobiografie Boys vertelt Roald Dahl dat hij en zijn medeleerlingen van de kostschool Repton af en toe chocoladesmaken van de chocoladeproducent Cadbury mochten testen. Uit deze herinnering zou hij later zijn inspiratie putten voor één van zijn bekendste kinderboeken Sjakie en de chocoladefabriek.

Deze autobiografische anekdote inspireerde Antoine, Bittersweet, Zuut en De Kleine Johannes voor een unieke samenwerking. Het is tevens een ode aan een man die literatuur en chocolade op een smakelijke manier samenbracht. Tot eind september kan iedereen bij deze drie chocoladehuizen terecht voor het proeven van telkens drie basis-ingrediënten waarmee deze topchocolatiers hun chocolade maken. Op een formulier kan je aanduiden wat welke smaak is. Wie alle 9 smaken juist heeft, maakt kans op een mand, gevuld met lekkere chocolade, gemaakt door deze chocolatiers.

Midden in boekhandel De Kleine Johannes staat een stembus en kunnen deelnemers hun antwoorden posten. Op zaterdag 1 oktober sluit de stembus. Op 8 oktober wordt uit de groep van deelnemers die alle smaken juist hadden, de winnaar getrokken van de “Sjakie en de chocolade-degustatie”. Tussen alle deelnemers, ongeacht hun antwoord, worden nog eens 10 boeken van Roald Dahl verloot.

Terugblik op het Straatbuffet

Vorig weekend kon men in Leuven in Den Bruul weer genieten van Straatbuffet, het gloednieuwe foodtruckfestival als afsluiter van de zomer.

Via de autovrije binnenstad, kwam je terecht in een zomers park compleet met zandvlakte en strandstoeltjes. We konden er genieten van enkele froodtrucks die we al leerden kennen op de Familiebar in het stadspark zoals bijvoorbeeld de Frieterij of Mi!  , maar uiteraard ook van bekende Leuvense culinaire hotspots zoals Würst en Balls & Glory.  In totaal konden we kiezen uit 18 foodtrucks om samen te chillen bij één of meerdere lekkere snacks.  Een zalig einde van de zomervakantie!

 

IMG_6461 IMG_6462 IMG_6463 IMG_6464 IMG_6465 IMG_6472 IMG_6475 IMG_6477

Voor oude EN nieuwe Leuvenaars! De maandag van Leuven Kermis.

Als je een echte Leuvenaar (man of vrouw) bent, of het wil worden, dan moet je voldoen aan twee essentiële voorwaarden:

1. Je neemt de ganse dag vrij op MAANDAG 5 SEPTEMBER!
2. Je bereidt je voor om de hele dag te stappen en rond te lopen. De stad is die dag trouwens volledig afgesloten voor alle verkeer.

Maandag (een werkdag!) vijf september is dè grote dag voor de Leuvenaars. Met duizenden lopen ze rond, overal in de stad. Ze nemen vrijaf, komen van heinde en verre om hun geboortestad nog eens terug te zien, hun familie of vrienden te bezoeken of te ontmoeten, of/ en naar de feestmarkt, braderie of kermis te gaan, andere Leuvenaars te zien, te groeten, te babbelen, samen ‘ne pot te pakken’…

Voor wie dat ook wil zien en beleven, volgt hier de beschrijving van één van de mogelijke “tochten” die je laten kennismaken met wat Leuvenaars nauw aan het hart ligt: de feestmarkt, want dat is de plaats van het gebeuren.
Pas op! Die sluit om 14 uur en dus is het kwestie van op tijd te vertrekken.

Een goede raad: je komt best te voet of met de fiets. Voor wie met de wagen komt, is het aanbevolen te parkeren aan de stadsrand en de ringbus te nemen tot aan de Kapucijnenvoer. Reken er niet op dat je nog een plaats vindt op parking Bodart. Daar staat het vol vanaf 6 uur ‘s morgens!

START

Start en afspraakplaats met enkele vrienden: rond 10 uur aan café VETTEN OS, Kapucijnenvoer. Enkele honderden mensen hebben daar ook afspraak…
Wij eten een “pistolé met gekapt” (gehakt) en drinken daarbij een pint “half en half” (blond bier gemengd met bruin tafelbier). Voilà! We zijn er klaar voor!
We wandelen naar de hoger gelegen Heilige Geeststraat waar de veemarkt plaats vindt. We kijken er naar de voor- en achterkanten van koeien, paarden, ezels, schapen en al wat de veehandelaars nog meer meegebracht hebben om te verkopen. Vorig jaar stonden er ook struisvogels en lama’s te kijk. Met een beetje geluk kan je een verkoop zien beslechten: dat gebeurt nog steeds door mekaar driemaal stevig in de handen ‘af te kloppen’.

Na enkele honderden meters komen we aan de kruidtuin en beginnen onze rondgang met het boomgaardgedeelte. Er staan allerlei fruitbomen in tientallen soorten en kleuren. Ze zijn des te mooier omdat ze in dit seizoen vruchten dragen. Ook bij de groenteteelt loont het de moeite even stil te staan en eventueel wat namen van kruiden bij te leren.
Via de “verdoken vijver” met waterplanten, komen we aan het tuin- en bloemengedeelte. Vandaar hebben we toegang tot de nieuwe serre met boomvarens: echt de moeite! Vooraan in de tuin bezoeken we de tentoonstelling van neerhofdieren met alle mogelijke varianten van kippen, duiven, konijnen, cavia’s, fazanten en weet ik veel, de een al mooier dan de andere…
Het is 11 uur voorbij als we aankomen in de warme serre met tropische planten: koffie-, thee- ananas- en bananenbomen, orchideeën èn… wie vindt het? Een “kruidje-roer-mij-niet” dat graag laat zien hoe het aan zijn naam gekomen is.

Vandaar naar de oranjerie, met metershoge palm- en andere bomen. Het is ook daar dat aquarium-, terrarium en cactusliefhebbers hun gading vinden. Achteraan staan de imkers met korven en honigraten vol met bijen. Het komt erop aan de bijenkoningin te vinden, dan mag je jezelf trakteren op een glas mede (aperitiefwijn gemaakt van honig). Nogal zoet, maar daarna smaakt een frisse pint eens zo lekker.
We bewonderen de grote koi’s in de visvijver en gaan door richting Sint-Jakobplein, naar de “beestenmarkt”. Daar zijn allerlei prijskampen aan de gang voor de dikste, langste, grootste koe, paard, schaap… en ook een show met stoere Brabantse trekpaarden, evenals kinderanimatie.
Er worden ook ruitertornooien gehouden. Die worden door ruiters en supporters uitgebreid besproken bij de verschillende drank- en eetstandjes.

DE NAMIDDAG

Het is ondertussen 1 uur: tijd voor een pak frieten met mayonaise en een cervelaatworst.
Voor de grote feestmarkt (de 67ste!) gaan we via de Kapucijnenvoer naar de Brusselse straat. Overal staan er kraampjes waar welbespraakte venters hun niet-alledaags keukengerei en andere prularia te koop aanbieden.
Wij steunen ook graag het traditionele jaartallenleven in Leuven en kunnen aan een van hun standen (eindelijk!) nog eens wat zitten om bij te komen.
Verder gaat het -rustig aan- naar de Parijsstraat voor een “bukserink” ofte: vers gebakken, gefileerde bakharing op een grijze boterham. Mmm! … en daar krijg je dan weer terug dorst van. Die kunnen we lessen op de Oude- of de Grote Markt. Het enige probleem is: een lege stoel vinden, want dit is ook de plaats om te zien en gezien te worden. De inwendige mens kan versterkt worden aan de kraampjes met streekproducten. Vandaag is het tevens de laatste dag dat je op de Grote Markt het begoniatapijt kunt bewonderen. Het thema is dit jaar Thomas More en zijn UTOPIA.
In Tiensestraat en Bondgenotenlaan is er braderie. Andere mogelijkheid:
je loopt door tot aan het Martelarenplein voor nog een stuk van de kermis, of de tweedehandsmarkt met brocanterie en antiek. Daar zijn er om het uur optredens te zien en te horen van zes verschillende groepen en vedettes.
Ambiance? Die vinden we aan de podia in de Diestsestraat bij de authentieke Leuvense cafés: Marengo en Jeeskesboom. Je kan er op de koppen lopen!

Wie vermoeid is, gaat naar huis, onder het motto: ’t is morgen werkdag!
De echte “Maandag van Leuven Kermis vierders” lopen nog eens rond op de kermis en eten nog een portie mosselen met friet of een pak smoutbollen, en… en…

Wat een dag!

DOEN!!!