Archief voor ‘Eten en drinken’

Trente

Een paar weken hadden we iets te vieren en dat wilden we wel doen in één van de top restaurants dat Leuven rijk is. Onze keuze viel op Trente.  Het kleine restaurant in de Muntstraat staat bekend voor kwaliteit.

We hadden een reservatie gemaakt en in het houten interieur de menu bewonderen.  Men werkt met een vast menu dat varieert naar het seizoen en je kan kiezen tussen 4- 5-6-7 of 8 gerechten van dat menu. De gerechten zien er allemaal pareltjes uit en aangezien we iets wilden vieren kozen we met plezier voor 8 gangen. En we waren blij met die keuze.

Bij elke gang biedt de sommelier aan om een aangepaste wijn of bier te drinken (volledig glas of half glas), maar je kan bij elke gang ook kiezen om over te slaan. Op die manier kan je perfect kiezen hoeveel je wel of niet drinkt.

IMG_2102
Sint-Jacobsnoot, spitskool, appel en kamille

IMG_2103
Kokkels, gele tomaat, venkel en saffraan

IMG_2104
Pladijs, Romanesco, Girolles en hazelnoot

IMG_2105
Kreeft, Mais, Mango en Curry

4 gangen voor 55€ (niet op vrijdag en zaterdag) => 7 gangen voor 80€

Praktisch
Muntstraat 36, 3000 Leuven
016 20 30 30
http://www.trente.be

XL Noodles

Eindelijk in Leuven: een restaurant dat een ruim aanbod aan noedelsoepen serveert! Een echt gat in de markt, als je het mij vraagt, want noedelsoepen zijn het ideale fastfood.

De inrichting is modern: witte muren en een hoog, onafgewerkt plafond met een opvallend, grote luster aan de ingang. Het restaurant bevindt zich redelijk achteraan op het Alfons Smetsplein en valt niet direct op, dus een beetje uitkijken is de boodschap. De keuken is open en als je een plekje aan de toog uitkiest, kan je de kokkin aan het werk zien.

Prijzen zijn, zoals dat hoort bij fastfood heel schappelijk. Toen ik er was, stond er naast de kokkin nog een andere Aziatische dame in de zaak om de bestellingen op te nemen. Het aanbod aan noedelsoepen is behoorlijk gevarieerd: je vindt er zowel Thaise, Koreaanse als Japanse noedelsoepen op de kaart. Ik gok dat de kokkin van Thaise oorsprong is (please correct me if I’m wrong). Het viel me tevens op dat er veel Aziaten in de zaak zaten, altijd een teken dat een restaurant vrij authentiek eten serveert.

Ik ben een groot liefhebber van Japanse ramen, dus bestelde ik een Tonkotsu ramen. De ramen werd geserveerd in een houten kom, maar viel wat licht uit in vergelijking met de noedelsoepjes die ik in Japan gegeten heb. De bouillon (het belangrijkste ingrediënt voor de soep) mocht gerust wat hartiger en de pork slices op de kaart, waren kleine stukjes varkensvlees die doorheen de soep dreven. Het hardgekookte ei was ook niet gemarineerd. Op zich valt dat allemaal nog door de vingers te zien, maar wat ik volstrekt niet begreep, was waarom de kokkin zoveel ajuin aan de noedelsoep had toegevoegd. Enkel lente-uitjes hadden ruimschoots volstaan, die witte en rode ajuin verprutsten voor mij de smaak van de soep.

Bij het afrekenen, gaf ik dit dan ook mee aan de vriendelijke jongedame van XL noodles. Hopelijk volgende keer beter!

Tonkotsu ramen

Praktisch
Alfons Smetsplein 8, 3000 Leuven
+32 16 88 81 19
Facebook pagina

Beijing Take Away

Beijing Take Away is een kleine zaak in de Tiensestraat die je, als je niet goed oplet, zo voorbij loopt. Het smalle pand heeft achteraan een paar tafels en vooraan een paar krukjes waaraan je kan plaatsnemen om ter plaatse je maaltijd te verorberen. Als het mooi weer is, kan je ook plaatsnemen aan één van de tafeltjes op het kleine terras aan de Tiensestraat.

Beijing is een zeer Spartaanse zaak, uitgebaat door een ouder Aziatisch koppel. De dame is bijzonder vriendelijk en geeft graag een woordje uitleg bij de gerechten. Het schept veel vertrouwen dat de keuken open is. Je kan gewoon toekijken terwijl de kok de gerechten voor je klaarmaakt. De meeste gerechten op de kaart kosten minder dan tien euro. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de service nogal basic is. Bestellen en afrekenen, doe je aan de toog, waar je ook een drankje uit de frigo kan nemen. Vergeet ook niet een servet mee te nemen, want die wordt je niet gebracht. Het eten komt wanneer het klaar is, dat betekent dat je soms nog even geduld moet uitoefenen terwijl je tafelgenoot al bediend is.

Beijing serveert Chinese en Koreaanse gerechten. Aangezien in Leuven nog geen Koreaans restaurant de deuren heeft geopend, is Beijing de enige plek waar je bibimbap en kimchi kan eten. Uiteraard stond ik te popelen om de bibimbap te proberen, één van mijn favoriete Koreaanse gerechten. En jawel, de bibimbap was uitstekend. Enige opmerking in de marge: voor mij mocht het gebakken spiegelei gerust door een traditionele rauwe eierdooier vervangen worden. Ondertussen probeerde ik ook al de kimchi hot pot (met zijn twaalf euro één van de duurste gerechten op de kaart): eveneens zeer goed. Mijn vriend proefde de gebakken eend met paddenstoelen en kreeg een mooi gebakken stuk eend met lekker veel groenten. Rijst wordt in een kommetje apart geserveerd, maar je kan altijd binnen gaan bijvragen.

Wat betreft prijs-kwaliteit valt dit restaurant moeilijk te overtreffen.

Kippensoep met zeewier:
Chicken seaweed soup

Bibimbap:
bibimbap

Kimchi hot pot:
kimchi hot pot

Gebakken eend met paddenstoelen:
deep fried duck with mushrooms

Praktisch
Tiensestraat 16, 3000 Leuven
+32 16 20 67 25

Bavet by Deliveroo

Ik maakte kennis met de spaghetti van Bavet via Deliveroo. In deze recensie kan ik het dus enkel hebben over de kwaliteit van het eten en niet over de sfeer van het restaurant Bavet.

Het concept van Bavet is simpel: spaghetti met een lekkere saus serveren in een gemoedelijke omgeving. Na Gent en Antwerpen, lag het voor de hand dat Bavet ook een filiaal in Leuven zou openen. En welke plek is daar beter voor geschikt dan het wandelgedeelte van de Tiensestraat, waar tegenwoordig het ene na het andere conceptrestaurant zich vestigt.

Ik was dus benieuwd of de Bavet zijn reputatie zou kunnen waarmaken. De Deliveroo koerier leverde onze bestelling alvast stipt op tijd af. De spaghetti (een bavegarian voor mij en een Kenny the phoenix voor mijn vriend) werd geleverd in een stevig plastic potje met de bijhorende kaas apart verpakt. En het mag gezegd: de spaghetti was heerlijk: de pasta was niet te plat gekookt en de saus was heel erg smakelijk. Ik genoot van de vegetarische balletjes (geleverd door Greenway). Bij de levering hoorden ook twee grote bavetten, kwestie van niet al smikkelend onze kleren te bevuilen.

Bij een volgende gelegenheid hoop ik het restaurant zelf eens uit te proberen. Al moet ik zeggen dat het terras in de Tiensestraat er erg gezellig uit ziet.

IMG_5424

Bavegarian

Kenny The Phoenix

Praktisch
Tiensestraat 22, 3000 Leuven
http://bavet.eu/

Cum Laude

De Faculty Club is niet meer, lang leve de Cum Laude.

Bij aankomst waren we een beetje in de war: op de binnenkoer van het prachtige Groot Begijnhof was duidelijk een trouwfeest aan de gang. Zouden we ons van dag vergist hebben? Gelukkig bleek dit niet het geval te zijn en konden we voorbij de feestgangers lopen naar ons tafeltje op het terras, waar onze vrienden al op ons zaten te wachten. Wat is er zaliger dan op een zomeravond buiten dineren in een prachtig historisch kader?

Ik was alleszins benieuwd naar wat het nieuwe concept te bieden zou hebben. En op dat vlak bleef ik eerlijk gezegd toch wat op mijn honger zitten. De verschillende gangen waren wel lekker, maar geen enkel gerecht dat er voor mij echt uitsprong. En bijzonder jammer dat het speenvarken te hard gebakken was. Niets van rozig meer te bekennen in het vlees. Dat zou bij een restaurant van dit niveau toch echt niet mogen. Al vond ik het bijzonder gedurfd dat als één van de gangen kalfstong geserveerd werd, een klassiek gerecht dat wat in de vergetelheid geraakt is. Ook de pikante mosseltjes waren lekker.

De bediening vond ik eerder matig. Ik had de indruk dat ze nog wat zoekende waren en de machine nog niet helemaal goed geolied was. Zo ontbrak in vele gevallen de uitleg bij de wijn. De naam en de regio kan ik zelf wel van het etiket aflezen, graag krijg ik toch net iets meer info over wat deze wijn zo bijzonder maakt en waarom net voor deze wijn bij dit gerecht gekozen werd. Gelukkig was de wijn uitstekend!

Al bij al moet ik toegeven dat ik meer verwacht had van deze avond. Misschien dat het nieuwe menu dat ondertussen op de website staat, voor een nieuw élan zorgt?

Appetizer met forel en gin tonic:
Appetizer met forel en gin tonic

Gazpacho:
gazpacho

Tomaat – burrata – basilicum:
Tomaat – burrata – basilicum

Bouchotmossel – lenteui – harissa
Bouchotmossel – lenteui – harissa

Kalfstong – verveine – nori:
Kalfstong – verveine – nori

Melkvarken – suikermaïs – chimichurri:
Melkvarken – suikermaïs – chimichurri

Rode vruchten – meringue – thee:
Rode vruchten – meringue – thee

Praktisch
Groot Begijnhof 14, 3000 Leuven
+32 16 32 95 00
info@facultyclub.be
http://www.facultyclub.be/restaurant/

In the picture: Bartender race – Hapje Tapje 2017

Hapje Tapje 2017 - Leuven

Hapje Tapje 2017 - Leuven

Hapje Tapje 2017 - Leuven

Hapje Tapje 2017 - Leuven

Hapje Tapje 2017 - Leuven

In the picture: culinair genieten op Hapje Tapje 2017

heerlijke dame blanche van Antoinesweets

lekker desserthapje van Rossi Slowfood: cheesecake met aardbei en chocolade

Hapje van Trente: kwartel, met spitskool, appel & kamille

hapje van Het Land aan de Overkant: kippenbout, lak van noordzeekrab en courgettesalsa

hapje van Zappaz: zeebaars, avocadosalsa & ceviche

de lekkere hapjes van BARACCA

de gezonde hapjes van Lettuce Leuven

U was weer massaal en enthousiast aanwezig op Hapje Tapje

En dat liet u ook weten op social media. We maakten een kleine willekeurige selectie.

Kwartel😋😋#trente #hapjetapje2017 #gastronomie

A post shared by Trente (@restaurant_trente) on

MINI BUT PERFECT | THE BEST BURGERS IN LEUVEN CITY

A post shared by @foleabastias on

IJsbar Het Land

Het Land aan de Overkant is al lang een vaste culinaire waarde in Leuven.  Sinds 6 juni kan je ook op de Schreursvest 85 terecht voor heerlijke ijsjes.

Ze beloven natuurlijk ijs met verse ingrediënten met een paar blijvende klassiekers op de kaart en elke week enkele wisselende specials zoals vb rode bietenijs.  Vandaag mocht ik smullen van het basilicum-citroen ijs en het is een aanrader!

IMG_9816

IMG_9817

Praktisch:
Ijsbaar het land is open van dinsdag tot en met vrijdag van 12u00-22u.00 en op zaterdag van 15u30 tot 22u00.
De ijsjes zijn te koop door het raam links van het restaurant, Schreursvest 85.

Huis der burgers

Toegegeven, ik ben niet echt een burger fan, maar blijkt dat het op een zaterdagavond rond half tien ‘s avonds niet zo evident is om nog een plek te vinden waar ze je in Leuven eten willen serveren. En het terras van het Huis de Burgers in het wandelgedeelte van de Tiensestraat is echt wel heel aangenaam om te zitten om een mooie zomeravond.

Misschien kwam het omdat het al wat later op de avond was, maar de bediening liet wat op zich wachten. Ze hadden er met het goede weer ongetwijfeld al een drukke dag op zitten. Het meisje dat ons bediende kwam uit Duitsland, al was haar Engels bijna accentloos.

Ik ging voor de zalmburger en die was best wel lekker met een mooie moot gegrilde zalm tussen een lekker broodje. Ook mijn tafelgenoten waren tevreden over hun cheeseburgers. Ik had ook een portie coleslaw besteld, maar dat bleek achteraf gezien een vergissing te zijn. De portie coleslaw was echt gigantisch en eigenlijk vulde de burger op zich al meer dan genoeg. Heb trouwens al betere coleslaw gegeten in mijn leven.

Op zich is Huis der Burgers een ideale plek voor een snelle, niet te dure hap. Alleen de coleslaw laat je best links liggen.

Zalmburger met coleslaw

Cheeseburger met frietjes

Praktisch
Tiensestraat 26, 3000 Leuven
016 89 80 88
http://www.huisderburgers.be/