Archief voor ‘Eten en drinken’
In the picture: culinair genieten op Hapje Tapje 2019
hapje van Barba: gevulde tomaat met een wafel en toetsen uit de zee
hapje van Trente: schelvis met komkommer, Galia meloen en citroenverbena
hapje van Zuut: ZUUTe eclair met frambozenconfituur, mascarponecrème en meringue
verfrissend drankje van Baracca: icetea van rooibos, citroengras en honing
hapje van Zarza: heldere bouillon van tomaat en crème van burrata
hapje van Zarza: handgepelde grijze garnalen, zuiderse salsa en oesterkroepoek
hapje van Dewerf: speculosisu: tiramisu met speculaaskoekje
hapje van Bar Louis: mini tuna tataki
drankje van Bar Louis: pink lemonade: rode vruchten & citrus
Italiaans hapje van Rossi: Ravioli alla Norma met kaviaar
Italiaans dessertje: Rossi cheesecake met seizoensfruit
drankje van Bite Leuven: Banoffee milkshake
dessertje van Bistro Lust: rabarber met yoghurtijs en basilicumolie
drankje van Zappaz: homemade lemonade
hapje van Elsen Kaasambacht: kaaskroketje
ijsje van Patisserie Zuut op de Marché des Métiers: Banoffee dessertbeker: stracciastella ijs met boterkaramel, vanilleroom en amandelcrumble
Kintsugi – sushi in de stationsomgeving
Nieuw sushirestaurant vlakbij het station van Leuven. Deze grote zaak bood vroeger onderdak aan een Nepalees/Indisch restaurant waar mijn vriend en ik graag kwamen. Wat het interieur betreft is er niet veel veranderd: de grote schilderijen zijn nog steeds aanwezig en ook het personeel lijkt mij nog steeds Nepalees te zijn.
Het concept is echter totaal veranderd: voortaan kan je hier terecht voor sushiboten en wokgerechten. Mijn vriend en ik probeerden de sushiboot voor twee personen uit. De sushi die aan een toog in het restaurant zelf bereid wordt, was lekker en vers. Geen klagen over de kwaliteit. Ook de charmante jongedame die ons bediende deed haar best om het ons naar de zin te maken.
Tip: ‘s middags biedt Kintsugi een lunchmenu aan voor 15 euro. Voor deze prijs heb je een misosoepje en een sushischotel of wokgerecht.
Praktisch
Kintsugi
Tiensevest 14, 3000 Leuven
016 29 39 89
www.kintsugisushibar.com
Tafelrond – The Fourth
Op koopzondag 2 juni gooien alle Leuvense hotels de deuren open. Hét ideale moment om tussen het shoppen door een blik achter de schermen van de Leuvense hotels te werpen. Op zaterdag 4 mei kreeg ik samen met nog wat andere bloggers een kleine preview. The Fourth was één van de hotels waar ik professioneel rondgeleid werd. Qua locatie is dit hotel alvast top: gelegen in het volledig gerestaureerde neogotische Tafelrond op de Grote Markt in hartje Leuven. Beter kan amper.
En de kamers lossen de verwachtingen die de bijzondere buitenkant oproept zeker in. In deze kamers vind je geen standaard hotelmeubels, maar design dat toch net iets meer persoonlijkheid uitademt. Je merkt dat The Fourth zijn beste doet om haar klanten in de watten te leggen: de kamers zijn uitgerust met een koffiezetapparaat met échte koffiebonen en de toiletproducten ademen luxe en oog voor detail uit. Ik had ook de gelegenheid om de voormalige kluis van de nationale bank te verkennen. Nu omgetoverd tot een gezellige plek voor een businessdiner of andere bijeenkomst. Heel bijzonder.
The Fourth spant zich in om de dienstverlening naar de klanten op een hoog niveau te brengen, zo zijn er zelfs plannen om binnenkort een sauna en Turks stoombad te openen voor de hotelgasten. En ze hebben een eigen champagne!
Na de rondleiding mochten mijn collega-bloggers en ik proeven van de heerlijke gerechten op de menukaart van restaurant Tafelrond. Sinds augustus 2018 is het concept volledig vernieuwd. Geen gastronomische menu’s meer, maar de beter bistronomie die focust op eerlijke, huisgemaakte klassiekers zoals vol-au-vent, steak tartaar en zeetong Meunière.
Ik probeerde als voorgerecht de vitello tonnato, altijd een goeie test voor de kwaliteit van de keuken. Mijn voorgerecht stelde alvast niet teleur: een schitterende combinatie van perfect mals kalfsvlees met heerlijk smeuïge tonijnsaus. Voor het hoofdgerecht volgede ik de suggestie van chefkok Kwinten De Paepe: de kabeljauw met jonge spinazie, grijze garnaal, zure room en groene kruiden. De beschrijving maakt meteen duidelijk dat dit geen spectaculair vernieuwend gerecht is, maar de ingrediënten waren lekker en vers en de smaakverhoudingen zaten helemaal goed. De wijnen die we bij het eten gereserveerd kregen, waren eveneens top. We mochten proeven van twee verschillende flessen Riesling: Ungeheuer Von Winning en Geil. Beide voortreffelijke wijnen die vlotjes binnen gingen.
Enige minpunt: de prijzen op de kaart zijn naar mijn aanvoelen aan de dure kant (de kabeljauw kost meer dan dertig euro en voor een voorgerecht betaal je vlotjes meer dan twintig euro), maar in ruil daarvoor eet je natuurlijk wel in een prachtig kader. De uitbaters hebben trouwens nog massa’s ideeën om de mooie binnentuin een culinaire invulling te tillen. Ik ben benieuwd!
Na de lunch leidde chefkok Wouter Cornet ons rond in de smetteloos propere keuken, gerust met moderne kookapparatuur. Hij toonde ons zelfs vol trots de perfect georganiseerde voorraadkamers. Een restaurant dat zeven dagen op zeven zowel ‘s middags als ‘s avonds geopend is, moet natuurlijk perfect georganiseerd zijn. Zeer boeiend om kennis te maken met deze wereld die normaal voor mij als culinaire enthousiasteling verborgen blijft.
Geschreven door Carolien Coenen en gepost op 10 mei 2019 onder Eten en drinken, Toerisme. Deze post werd getagd met #leuvenhotelday, #th4th, hotel, hotel day, tafelrond, the fourth. Comments Off on Tafelrond – The Fourth op dit artikel.Trendy en lekker ontbijt bij Bite Leuven
Sinds eind juni vorig jaar is er in het autovrije gedeelte van de Tiensestraat een leuk eethuisje bijgekomen. Ik was er afgelopen zomer al een keertje geweest voor een gezonde, verse lunch en een drankje op hun gezellige terrasje. Wat me aangenaam verraste was hun leuke en hippe menukaart met als originele titel: Love at first bite. Ik proefde er de supergezonde Bite Booster Shot van gember, citroen & kurkuma één van de zes SODA pop specials die op de menukaart prijken.
De uitgebreide ontbijtkaart was me toen ook al opgevallen, dus het werd tijd om hun ontBITE eens uit te proberen. Je kan er trouwens de ganse dag door ontbijten. Je hoeft helemaal niet vroeg uit de veren, ook langslapers komen er ontbijtgewijs aan hun trekken. En voor wie niet veel tijd heeft is er ook de mogelijkheid om de gerechtjes gewoon mee te nemen.
Het was moeilijk kiezen uit de vele ontbijtopties maar uiteindelijk viel mijn keuze op de “oats-skool”, een originele naam voor warme havermout met vers fruit, yoghurt en geroosterde noten en het bananenbrood met huisgemaakte pindakaas en fruit. Mijn vriendin koos voor de wafel met vers fruit en maple syrop. Al dit lekkers vergezeld van een lekker kopje rooibosthee en een gezonde bite booster shot natuurlijk.
Op de kaart staan er trouwens ook 2 ontbijtformules: de salty combo (met o.a. gerookte zalm en roerei met spek) en de sweet combo (met o.a. miniwafel, smoothiebowl en bananenbrood).
Bite Leuven ontgoochelde niet: heerlijk gevarieerd ontbijt, vriendelijke bediening, schappelijke prijs en ideaal gelegen in hartje Leuven. Voor mij al 4 redenen om terug te keren naar deze Leuvense hotspot.
Praktisch:
Tiensestraat 12 – 3000 Leuven
Tel: +32 496 075206
E-mail: biteleuven@gmail.com
Facebookpagina: Bite Leuven
Open van dinsdag tem zaterdag 09:00 -18:00 en op koopzondagen
Bij Bite kan je terecht voor ontbijt – lunch – dessert of drankje
4e editie Foodtruck Fiesta in De Bruul
Afgelopen weekend vond in Park De Bruul de 4e editie plaats van het foodtruck fiesta, één van de vele initiatieven van wintertijd in Leuven. Foodies en fijnproevers konden er 3 dagen lang (van vrijdag 28 t.e.m. zondag 30 december) hun hartje ophalen (of beter gezegd hun buikje rond eten) aan de verschillende eet-standjes.
Naast soep, pizza’s, burgers en vishapjes was er ook een uitgebreid en gevarieerd aanbod van wereldse gerechtjes en streetfood uit Korea, Afrika, Thailand en Mexico. Ook de zoetebekken kwamen er ruim aan hun trekken. Zo kon je bij foodbar La Tierra Dolce genieten van een lekkere milkshake of cupcake en bij Daydreams kon je dan weer terecht voor originele werelddesserten zoals aziatische pannenkoeken met bakbanaan of homemade american pancakes. De prachtige Tati Mobiel zorgde dan weer voor verse koffie of thee.
De Mexicaanse ‘taqueria’ Alma Libre
De Afrikaanse foodtruck Okapi International
De Koreaanse foodtruck Table d’Ho
een koreaans bordje van Table D’Ho
Foodtruck Debacker met zijn flammekueche & pretzels
soepfoodtruck ‘t Vanneke en Trattoria Azzura
heerlijke vishapjes van Trattoria Azzura
Een heerlijk kopje rooibos looseleaftea
een lekkere mexicaanse burrito met kip en groentjes
Open atelier dag bij Chocolatier Demeestere tijdens 12e editie Dag van de Ambachten 2018
Op zondag 18 november was het Dag van de Ambachten. Dit jaarlijkse evenement dat je meevoert naar de ateliers van onze Belgische ambachtslieden vond dit jaar al voor de 12e keer plaats. Op de lijst met deelnemende ambachtslieden uit onze regio prijkte o.a. de naam van artisanaal chocolatier Demeestere in Heverlee. Als er één ding is waar ik aan verslaafd ben, dan is het wel Belgische chocolade. Als doorwinterde chocoholic haastte ik mij dus naar de open atelier dag van chocolatier en patissier Demeestere.
Meester-chocolatier Wim Demeestere gaf de ganse zondag doorlopend demonstraties in zijn atelier achteraan de winkel. Alle bezoekers werden bij het binnenkomen getrakteerd op een heerlijk ambachtelijk proevertje: een tricolore chocolademousse om duimen en vingers van af te lekken. Tijdens de demonstratie zagen we hoe in een oogwenk pralinevormpjes gevuld worden en waar Sinterklaas zijn chocolade figuurtjes komt halen :) We leerden er ook dat in België enkel witte chocolade gekleurd mag worden (en dat witte chocolade geen echte chocolade is want het bevat geen cacaomassa, maar dat laatste wist ik al wel). Wim Demeestere vertelde ons ook dat de meeste Belgische chocolatiers Callebaut gebruiken voor hun chocolade kunstwerkjes omdat Callebaut chocolade iets fijner en minder korrelig is van structuur.
Na de interessante en leerrijke demonstratie kreeg elke bezoeker een goodiebag mee vol lekkere zoetigheden! Daar kan je als chocoladeliefhebber alleen maar vrolijk van worden toch?
Geschreven door Kristel Van Loock en gepost op 2 december 2018 onder Eten en drinken, Nieuws, Uncategorized, Winkelen. Deze post werd getagd met ambachtendag 2018, callebaut chocolade, chocolade, Chocolaterie en Patisserie Demeestere, chocolatier, chocolatier Demeestere, dag van de ambachten 2018, demeestere, dva18, Kristel Van Loock, open atelier dag, Wim Demeestere. Er is 1 reactie op dit artikel.In the picture: 1 jaar Content in De Smidse
De verpakkingsvrije winkel Content heeft naast een winkel in de Tiensestraat ook nog een zaak in foodhall de Smidse en mocht dus mee feestvieren tijdens het verjaardagsweekend ” 1 jaar de Smidse” op 17 & 18 november.
Content 2.O. (zoals de 2e winkel van Content ook wel genoemd wordt) lanceerde er #Contentcatert voor al wie op zoek is naar een biologische, zerowaste catering voor zijn of haar bedrijfsevent of privé-feestje. Je kon ook het hele feestweekend de Groententas actie uittesten waarbij je een vaste prijs betaalt voor een katoenen Contentzak gevuld met groenten en fruit naar keuze.
Een aantal leveranciers van Content kwamen er hun producten voorstellen en er was een ruime keuze aan lekkere en gezonde proevertjes zoals homemade bananabread (my favorite!) en heerlijk natuurzuiver appelsap.
In the picture: 1 jaar De Smidse
Foodmarket De Smidse in de Sluisstraat bestaat 1 jaar en dat werd tijdens het “feest”weekend van 17 & 18 november uitgebreid gevierd.
De bezoekers konden genieten van live demo’s van ambachtelijke specialiteiten en werden door de handelaars getrakteerd op lekkere proevertjes. Er was ook doorlopend animatie van Cirkus in Beweging en als kers op de taart kon elke klant deelnemen aan een wedstrijd met als mooie prijs een draagtas vol met kwaliteitsproducten van de Smidse ter waarde van 100 euro!
Heerlijk verwenontbijtje bij theehuisje T&Ko
Tegenwoordig is er geen tekort aan trendy koffiebars in het Leuvense. De ene koffiebar na de andere opent er zijn deuren.
Gelukkig is er voor fervente theedrinkers zoals ik Theehuisje T&KO, waar je naast een uitgebreid thee-assortiment ook kan genieten van een heuse high-tea met scones! Maar er worden hier niet alleen thee en andere lekkere drankjes geserveerd. Je kan hier ook terecht voor een lichte lunch (soep, quiche of salade), verse huisgemaakte taarten en last but not least een heerlijk ontbijt.
Daarbij heb je de keuze tussen een klein ontbijtje of een “verwenontbijtje”. Het kleine ontbijtje bestaat uit een huisgemaakte croissant, vergezeld van vers seizoensfruit en een kopje thee of koffie (ja koffiedrinkers kunnen hier ook hun gading vinden :))
Onze keuze viel onmiddellijk op het “verwenontbijtje” bestaande uit een glas versgeperst sinaasappelsap, een mandje met 2 verschillende soorten brood vergezeld van pindakaas en ander vegan broodbeleg (confituur, hagelslag…), een stukje peperkoek en daarnaast ook nog een heerlijk kommetje soyayoghurt met huisgemaakte granola. Dit supergezonde ontbijt smaakte verrukkelijk en was helemaal niet duur! Al de producten die ze bij T&Ko gebruiken zijn trouwens volledig plantaardig (vegan) en zoveel mogelijk biologisch.
Opgepast: Sinds 18 augustus zit Theehuis T&Ko niet meer op de oorspronkelijke locatie in de Tiensestraat maar zijn ze verhuisd naar nummer 65 (iets hogerop in de Tiensestraat, in het pand waar vroeg The Loving Hut zat)
Praktisch:
Tiensestraat 65 – 3000 Leuven
Tel: +32 456 027684
e-mail: info@TnKo.be
https://www.tnko.be/
open van maandag tem zaterdag 09:00 – 17:00 (zondag gesloten)
Nieuw Japans ramen restaurant in hartje Leuven
Leuven is weer een uniek en lekker restaurant rijker.
Op het Margarethaplein nummer 6 opende Kris Nunes enkele weken geleden het ramen restaurant Susuru. Ramen is een Japans gerecht dat op verschillende wijze bereid wordt. De basis bestaat uit een smaakvolle bouillon die minstens 15u heeft getrokken. Afhankelijk van welke versie je bestelt, wordt deze bouillon aangevuld met noedels, lekkere verse groenten en allerlei toppings zoals ei, gehakt, kip… Je kan ook nog andere bijgerechten bestellen. Als drank zijn er verschillende Japanse bieren, limonades en ijsthee. Er zijn ook zelf gemaakte limonades beschikbaar.
De inrichting en de bediening is zo goed als authentiek Japans. Bestellen doe je dadelijk als je binnen komt, op een groot touchscreen vlak achter de deur.
Nadat je hebt afgerekend, zoek je je een plaatsje in het restaurant. Achteraan waan je je in een Japans straatje.
De kom ramen, aan de zeer democratische prijs van 13 EUR, komt snel en is gewoon indrukwekkend. De verschillende ingrediënten zijn duidelijk zichtbaar. En dan kan het echte genieten beginnen. De bouillon smaakt goed door en je proeft dat de kok het brouwsel de nodige tijd heeft gelaten om alle smaken op te nemen. De toppings zijn duidelijk ook goed uitgekozen en geven je smaakpapillen alleen nog meer prikkels. Ik proefde de Susuru Classic met chashu (buikspek), tamago (gemarineerd zacht gekookt ei), spinazie, menma (bamboescheuten), lente-ui en noedels natuurlijk. Als bijgerecht genoot ik van een lekkere portie edamame (sojabonen). Als drank nam ik een lekkere ijsthee.
Het buikspek valt uit elkaar van malsheid, de eieren zijn net juist gekookt en de groenten in de bouillon waren heel vers en super lekker. De portie is zeker groot genoeg. De ramen worden gegeten met stokjes en slurpen (susuru in het japans) is een verplichting (?).Op het menu staan ook nog een pikante versie, een kippenbouillon versie en een veggie versie.<
Wij namen als dessert de Japanse kaastaart (met matcha) en het mochi assortiment (japanse ijsballetjes met een rijstcoating).
De kok, Kris, is met zijn restaurant niet over een nacht ijs gegaan. Hij ging voor 2 maanden naar Japan om de juiste technieken te leren. Een kleine anekdote: de eigenaar van het restaurant waar hij de knepen van het vak leerde, stuurde hem een gedeelte van de gevel op en dat stuk is dan ook geïntegreerd in zijn restaurant. Kris kookt in het midden van het restaurant en slaat maar al te graag een praatje met zijn klanten. Je kan dan ook plaatsnemen recht over hem.
En zoals ik dit artikel begon, het is een unieke en super lekkere ervaring, vlak in het centrum en zeker de moeite waard. Of je nu een fondke wil leggen voor je op stap gaat of gezellig wil bijkletsen met vrienden over een kom lekkere ramen.
Geschreven door Ann Boonen en gepost op 5 september 2018 onder Eten en drinken. Er zijn 4 reacties op dit artikel.