Archief voor ‘Eten en drinken’

Opening Volkscafé LEUVEN CENTRAL op woensdag 24 juni

Op woensdag 24 juni vanaf 18 uur kon je naar de opening van café LEUVEN CENTRAL, gevestigd op het Margarethaplein, het vroegere “café ‘t Poske”.
Je kan er niet naast kijken: de zwarte zonnetent met witte letters toont duidelijk dat men zich voor “CENTRAL” heeft laten inspireren door de gevangenis van Leuven: Leuven Centraal (central uitgesproken in het Leives). Vandaar worden de gedetineerden overgebracht naar het vlakbij dit café gelegen justitiepaleis, waar hun proces gevoerd wordt.

De uitnodiging was overduidelijk:

“OPROEPING / BEVELSCHRIFT
Gelieve u aan te melden vanaf 18u aan de balie van Leuven Central.
Uw identificatienummer is het volgende, memoriseer het goed: 240615″

Wij zijn gaan kijken en stelden vast dat de nieuwe uitbaters weinig of niets hebben overgelaten van de moderne en luxueuze aankleding van het vroegere restaurant “Houblon Louvain”, en er terug een volkscafé hebben van gemaakt. Er zijn houten zitbanken tegen de muur, klassieke houten cafétafels en stoelen, een sympathieke toog, potten met “vrouwentongen” aan de vensters, kortom een “café van vroeger”.
‘t Poske was inderdaad gedurende vele jaren een café dat van ‘s morgens tot ‘s avonds altijd en hoofdzakelijk bevolkt was met “geboren en getogen” Leuvenaars, èn… met mannen van het trieercentrum van de post.

Tijdens de opening kwamen we een heel ander publiek tegen!
De talrijke aanwezigen waren hoofdzakelijk de “nieuwe Leuvenaars”: dertigers en veertigers, evenveel vrouwen als mannen. Er werd nauwelijks Leives gesproken.
Zeer veel volk, maar een ander cliënteel als vroeger dus.

De pinten Stella, perfect getapt, en andere consumpties, waren verkrijgbaar via zelfbediening zowel aan de toog binnen als aan twee togen buiten op het terras, met bonnetjes aan 1,5 €. Deze werden verkocht in een houten keet, die de indruk gaf een getraliede cel te zijn. Tof idee!

Een denderende start!

Alle succes gewenst aan Gie, Björn en Karolien!

Zappaz

Zappaz is een gloednieuw gastronomisch tapasrestaurant gelegen in de Balk van Beel, uitgebaat door een team dat zijn sporen al verdiend heeft in de Leuvense horeca. Natuurlijk stond ik te popelen om dit nieuwe concept uit te proberen. Langzaam maar zeker transformeert de Vaartkom zich met OPEK, de Hoorn en nu Zappaz in een hippe place-to-be. Benieuwd wat de toekomst nog zal brengen.

Zappaz is een fijne combinatie van een restaurant en een lounge. Je kan er terecht voor cocktails, gin and tonic (natuurlijk mag de nieuwe hype niet op de drankenkaart ontbreken), een kleine, maar eigenwijze selectie bieren, een mooi aanbod aan digestieven, koffie, thee, zelfgemaakte ice tea en limonade voor wie het liever alcoholvrij houdt. Enfin ja, de kaart is bijzonder uitgebreid, voor elk wat wils dus.

Wie een tafeltje reserveert in de lounge kan kiezen uit een achttal gerechtjes. Je bestelt al naargelang je honger. Wij hadden een gezellig tafeltje in de lounge gereserveerd, maar gingen voor het grote werk: de tapasmenu! Voor 50 euro krijg je een mooi afwisselend aanbod van 6 verschillende tapas. Elke tapa was op zich een klein kunstwerkje. Tot in de puntjes verzorgd en merkbaar met liefde gemaakt op basis van eerlijke ingrediënten.

Mijn favoriete tapas waren de blini’s met gerookte zalm, de rauwe zalm met appel en de heerlijke salade met krab. Om duimen en vingers af te likken. Het leuke aan de tapas menu is dat je de tijd kan nemen om op je gemak te eten. De verschillende schotels worden tegelijkertijd aan tafel geserveerd, voorzien van een woordje uitleg en je kiest zelf de volgorde waarin je al dat lekkers verorbert.

Na de koude tapas volgde er tot mijn verrassing nog een portie overheerlijke paëlla. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen, dat ik een beetje moest wringen om nog een plekje voor de paëlla te vinden. Mijn gezelschap en ik slaagden er niet in alles op te krijgen. Zonde, want het was overheerlijk. Maar goed om weten dat je niet met honger zal buiten stappen bij de Zappaz.

Bij onze tapas dronken mijn gezelschap en ikzelf een pisco sour, één van mijn favoriete cocktails. Er zijn niet veel bars die pisco sour serveren, dus als ik de gelegenheid heb, bestel ik deze altijd. De pisco sour van de Zappaz was overheerlijk. Zo lekker dat ik niet anders kon dan een tweede te bestellen. ;-)

Het interieur is hip, met voldoende ruimte voor de tafeltjes, waardoor je niet het gevoel hebt op mekaars lip te zitten. Blikvanger is de open keuken, altijd fijn als je kan meegluren in de potten van de chefkok!

IMG_7215

IMG_7218

IMG_7219

IMG_7212

Praktisch
Balk van Beel
Schipvaartstraat 22, 3000 Leuven
http://www.zappaz.be/
info@zappaz.be
0471 96 41 92

De Langste Dag 2015 – impressie

De Langste Dag 2015

De Langste Dag 2015

De Langste Dag 2015

De Langste Dag 2015

De Langste Dag 2015

De Langste Dag 2015

De Langste Dag 2015

De Langste Dag 2015

De Langste Dag 2015

De Langste Dag 2015

De Langste Dag 2015

De Langste Dag 2015

De Langste Dag 2015

De Langste Dag 2015

De Langste Dag 2015

De Langste Dag 2015

De Langste Dag 2015

De Langste Dag 2015

De Langste Dag 2015

De Langste Dag 2015

De Langste Dag 2015

De Langste Dag 2015

De Langste Dag 2015

De Langste Dag 2015

Restaurant Kokoon

Dit restaurant wordt gerekend bij de beste in de Leuvense regio.
Dus wij op een avond daarnaartoe. De zaak zat afgeladen vol. Maar goed dat we de aanbeveling om te reserveren gevolgd hadden!
We werden vriendelijk ontvangen en vlot naar ons tafeltje gebracht. Binnen de kortste tijd werd ons aperitief opgediend: een frisse Cava brut in een mooi, groot glas. Daarbij kregen we een hapje met witte pens en wat mosterd. Ook kwam er vers, zelfgebakken brood op tafel. Lekker!

Ik nam de eendenfilet met sinaasappelsaus, steppegras en tuinkers (24,00 €). Het vlees was perfect bereid en goed van smaak, maar nogal klein. Het steppegras was correct gebakken, wat niet evident is.
Mijn collega bestelde een filet puur met bearnaisesaus en frieten (30,00 €). Hij vond het vlees lekker, maar het had wel iets groter mogen zijn. De saus was, volgens uitzicht, op het randje van geschift, maar naar smaak, beter dan verwacht.
En wat hebben wij vandaag geleerd? Volgende keer nemen we hier dus best ook een voorgerecht.
De “wijn van het huis” vonden we beiden subliem, evenals de koffie, die met drie tongstrelende zoetigheden werd geserveerd.

Het toilet is keurig ingericht met design sanitair en het was er proper ondanks de grote drukte. Dat verdient ook een pluim.

Praktisch
‘s Meiersstraat 1, 3000 Leuven
016 23 07 26
http://www.kokoon.be

Proefmens

Leuvens Langste Brunch

Er is een nieuw initiatief in Leuven! Leuvens Langste Brunch brengt mensen samen aan een Leuvens streekgerechtenbuffet, op een Leuvense locatie, ten voordele van een Leuvens goed doel, met de steun van Leuvense ondernemers. Dit jaar vindt de brunch plaats in de Business Seats ruimte van OHL op zondag 21 juni, van 11u tot 14u. Inschrijven kan via de website www.leuvenslangstebrunch.be of via email naar ikeetmee@leuvenslangstebrunch.be . Spreker dit jaar is Gwendolyn Rutten, nationaal voorzitter Open VLD.

Ben je nog aan het twijfelen of je wel naar de brunch zal gaan, laat je dan overtuigen door de ludieke filmpjes van bekende mensen uit het Leuvense die promotie maken voor de brunch op Facebook.

langstebrunch

Bednet
De opbrengst van de brunch gaat integraal naar Bednet, een organisatie die langdurig zieke kinderen synchroon internetonderwijs aanbiedt. Concreet betekend dit dat men bij kinderen die langdurig ziek zijn thuis een computer instaleert met alle mogelijke snufjes, zodat deze kinderen van thuis-uit hun studies kunnen verder zetten. Zo kunnen de kinderen via webcam de lessen volgen en deelnemen aan testen en taken die in de klas doorgaan door middel van een microfoon en scanner. Op deze manier verschuift “het ziek zijn” naar de achtergrond en wordt het sociaal contact van het zieke kind bevorderd. Belangrijk is ook dat al het materiaal gratis bezorgd wordt zowel aan het gezin als aan de school en dit zolang het nodig is. Tijdens het schooljaar 2013-2014 werden zo meer dan 230 kinderen begeleid, waarvan de meesten met succes hun schooljaar afsloten en konden doorgaan naar het volgende schooljaar, ondanks hun ziekte.

Braderij
Leuvens Langste Brunch valt samen met De Langste Dag Heverlee, de “braderij” van Heverlee. Dit is een bewuste keuze, de organisatie wil mensen samenbrengen,verbinden en een partner zijn. Zo ondersteunt Leuvens Langste Brunch de braderij door iedere deelnemer van de brunch een cojnsumptie aan te bieden bij de lokale handelaars en horeca van Heverlee die tijdens de braderij een stand uitbaten. Het is de bedoeling om van deze brunch een jaarlijks evenement te maken, telkens voor een ander Leuvens goed doel.

Den Angelus

In de Naamsestraat, verstopt tussen de Professor en Vangrootloon, kan je dit relatief nieuwe restaurantje vinden. Het interieur is modern met twee grote en mooie foto’s tegen de beide zijmuren van een bekend schilderij (L’Angélus).

De kaart is niet te uitgebreid en bestaat vooral uit klassiekers.  De suggesties zijn iets spannender.
Ons gezelschap koos voor tong in madeirasaus, lamskroon, stoofvlees en vol-au-vent.
Tijdens het wachten genoten we van een stevig huisbiertje (L’Angelusbier) en kregen we erg lekker brood.
Onze tafel keek uit op de naamsestraat, waar altijd iets te bekijken valt.

De hoofdgerechten waren erg lekker. De lamskroon perfect gebakken, de tong met een heerlijke saus en lekkere kroketjes.
De vol-au-vent kreeg een dikke duim van onze dochter (alle hoofdgerechten zijn ook bestelbaar als kinderschotel). Enkel het stoofvlees had misschien wat malser mogen zijn.

Als dessert volgden een dame-blanche met huisgemaakt ijs en een chocomousse.

In Den Angélus kan je terecht voor een eerder klassieke keuken maar dan wel erg goed gebracht en in een aangenaam kader.

Praktisch
Den Angelus
Naamsestraat 16, 3000 Leuven
http://www.den-angelus.be/

Krua Thai

Een tijdje geleden reserveerde ik een tafeltje voor vier personen in restaurant Krua Thai in de Brusselsestraat. Onze vrienden zijn grote liefhebbers van de Thaise keuken en ik was er, door mijn eerdere ervaringen, zeker van dat Krua Thai in de smaak zou vallen.

Toen we binnen kwamen, zaten alle tafeltjes al vol en even vreesde ik dat er iets mis gegaan was met onze reservatie. Gelukkig bleek er nog een kleine tweede verdieping te zijn, waar ons tafeltje voor vier mooi op ons stond te wachten.

We startten de maaltijd met een aperitief maison: een heerlijke zoete cocktail, mooi afgewerkt met een bloem. Na wat getwijfel besloten we all the way the gaan en een menu te kiezen. We startten de maaltijd met een soepje. Ik koos voor de soep met Thaise ravioli: heerlijk, al had de soep misschien net wat pittiger gekruid mogen zijn. Na de soep volgden al snel twee prachtig versierde schotels met een assortiment aan hapjes: kippen saté, mini loempia’s en dim sum. Bij de hapjes hoorden vier verschillende sausjes. Dit tweede voorgerecht was echt een hoogvlieger. Een aanrader!

Voor het hoofdgerecht vroegen wij aan de charmante dienster of daarmee nog even gewacht kon worden. We wilden graag de tweede gang een beetje laten zakken alvorens aan het hoofdgerecht te beginnen. Dat was geen enkel probleem. Ons hoofdgerecht werd mooi geserveerd op het moment dat wij dit gevraagd hadden. Elk gerecht werd in een aparte schotel geserveerd en was vergezeld van dampende witte rijst. De borden waren voorverwarmd zodat het eten niet te snel zou afkoelen. Ik genoot van mijn uitstekende ped himmapan (gebakken eend met cashewnoten, paprika en ananas). Helaas bleek één van onze tafelgenoten een foute keuze gemaakt te hebben: ze was geen fan van de Thaise basilicum, een kruid dat nogal sterk naar anijs smaakt. Gelukkig was onze andere tafelgenoot bereid om te switchen en kon iedereen genieten van de heerlijke hoofdgerechten.

De bediening zelf was erg vriendelijk, maar soms een beetje in de war. Tot twee maal toe stond een charmante jongedame aan onze tafel met gerechten die voor een andere tafel bedoeld waren. En één van de diensters moest nog een keertje terugkomen om te vragen welke dranken we ook alweer besteld hadden. Allemaal niet zo erg, want de kwaliteit van het eten is meer dan uitstekend.

In totaal kostte dit avondje uit voor vier personen ons 140,50 euro, dranken inbegrepen. Een eerlijke prijs voor een fijne avond.

Aperitief van het huis

Kiew Nam: soep met Thaise ravioli

Tom Kha Kai: kippensoep met kokosmelk en citroenkruid

Assortiment Krua Thai

Sausjes

Kang Phed Kai: kip met Thaise kerrie, bamboe, aubergines en kokosmelk

Kai Himmapan: kip met cashewnoten en ananas

Ped Himmapan: gebakken eend met cashewnoten, paprika en ananas

Praktisch
Brusselsestraat 64, 3000 Leuven
016 22 45 01
http://restaurantkruathai-leuven.be

Onze keuze
Gemengde voorgerechten Krau Thai
**
Kiew Nam: soep met Thaise ravioli
Tom Kha Kai: kippensoep met kokosmelk en citroenkruid
Soep Kwythayoe: rijstnoedelsoep met rundsvlees
**
Kai Pad Krapao: kip met verse chili, look, basilicum en bamboe
Kai Himmapan: kip met cashewnoten en ananas
Kang Phed Kai: kip met Thaise kerrie, bamboe, aubergines en kokosmelk
Ped Himmapan: gebakken eend met cashewnoten, paprika en ananas

Officiële opening Barbóék

Boeken- en koffieliefhebbers uit Leuven en omstreken zullen blij zijn te horen dat boekencafé De Dry Coppen enkel huizen verderop wordt verder gezet. Het splinternieuwe boekencafé, in een ruim en prachtig ingericht pand, heet Barbóék. De nieuwe zaak is veel groter dan De Dry Coppen en het is bij het binnenkomen al meteen duidelijk dat deze zaak doordrongen is van de liefde voor boeken. Op de opening trok de nieuwe zaak meteen al veel nieuwsgierigen. Dat belooft!

De trotse initiatiefnemers:
Opening Barbóék - 7 juni 2015

Opening Barbóék - 7 juni 2015

Opening Barbóék - 7 juni 2015

Opening Barbóék - 7 juni 2015

Opening Barbóék - 7 juni 2015

Opening Barbóék - 7 juni 2015

Bezoek de website of de facebookpagina van Barbóék.

Biomarkt in de Diestsestraat – impressie

De Biomarkt in de Diestsestraat profiteerde vandaag van het stralende lenteweer. De deelnemende handelaren boden de voorbijgangers graag een woordje uitleg bij hun producten of een proevertje en de kleinsten konden genieten van de randanimatie. Een geslaagde dag.

Biomarkt 2015 in de Diestsestraat

Biomarkt 2015 in de Diestsestraat

Biomarkt 2015 in de Diestsestraat

Biomarkt 2015 in de Diestsestraat

Biomarkt 2015 in de Diestsestraat

Biomarkt 2015 in de Diestsestraat

Biomarkt 2015 in de Diestsestraat

Biomarkt 2015 in de Diestsestraat

Biomarkt 2015 in de Diestsestraat

Stella Artois bekroont Belgisch Kampioen Biertappen 2015

Uittredend wereldkampioene biertappen Marjolein Geuens overhandigde op 3 juni 2015 de trofee van Belgian Draught Master aan Jan Vandenplas van café Louvain Louvain in Leuven. Jan Vandenplas zal België vertegenwoordigen op 18e editie Stella Artois World Draught Masters in Londen

Na een zeer spannende finale, kondigt Stella Artois met trots de nieuwe Belgisch Kampioen biertappen aan: Jan Vandenplas van café Louvain Louvain in Leuven is uit een selectie van 20 kandidaten verkozen tot beste biertapper van het land. Dit gebeurde door een professionele jury, onder leiding van drie voormalige wereldkampioenen én de uittredende wereldkampioene Marjolein Geuens, bijgestaan door Jean-Louis Van de Perre, voorzitter van de Belgische Brouwers VZW. Jan Vandenplas heeft bewezen als geen ander het ‘9 step pouring ritual’ of het schenkritueel in 9 stappen te beheersen: de kunst om een Stella Artois te tappen van het vat en vervolgens perfect op te dienen aan tafel. De publieksprijs gaat naar café De Rijkswacht in Hoogstraten.

Als Stella Artois-ambassadeur van ons land, trekt Jan Vandenplas op 27 juni naar Londen om er de Belgischeeer te verdedigen tijdens de Stella Artois World Draught Masters 2015, het Wereldkampioenschap Biertappen.

_C0A2704