Archief voor ‘Eten en drinken’

Nieuwjaarsdrink 2015 – nog wat sfeerbeelden:

Nog wat nagekomen natte paraplu-sfeerbeelden van vannamiddag:
Het natte stroomde rijkelijk zowel vanuit de hemel als vanuit de vaten Stella en Leffe…

Sfeerbeelden Nieuwjaarsdrink stad Leuven 2015

Ondanks het slechte weer was er toch nog een mooie opkomst voor de traditionele Leuvense nieuwjaarsdrink. De aanwezigen verorberden de mooi versierde gebakjes in het stadhuis, waar ze konden schuilen voor de regen.

Toast Literair, de grootste literaire brunch van Vlaanderen

Op zondagochtend 18 januari 2015 pakken zo’n 200 Davidsfonds afdelingen voor de vijfde keer uit met de grootste taal- en leesbrunch van Vlaanderen: Toast Literair. Die ochtend kan je met vrienden, familie of collega’s genieten van heerlijke koffie, verse croissants, sprankelende bubbels én een interessante literaire activiteit.

Tijdens de vijfde editie van Toast Literair programmeren ongeveer 200 Davidsfonds afdelingen over heel Vlaanderen evenveel literaire activiteiten waarop iedereen hartelijk welkom is. Toast Literair wordt een zondagochtend vol auteursontmoetingen, literaire winterwandelingen, poëtische vertellingen, talig theater en nog veel meer. Onder andere Bernard Dewulf, Griet Op de Beeck, Peter Terrin, Annelies Verbeke, Tom Naegels, Ann De Craemer en Elvis Peeters geven het beste van zichzelf.

Exclusief voor Toast Literair zal Friedl’ Lesage haar Radio 1-programma Touché live vanuit 30CC/Schouwburg in Leuven presenteren. Met hoogleraar en psychiater Dirk De Wachter voert Friedl’ tussen 11 en 13 uur een gesprek over leven en werk, schoonheid en troost, passie en kunst … Kortom, over alles wat een mens kan raken. Livemuziek is er die ochtend van Gabriel Rios.

Bovendien schenkt het Davidsfonds in samenwerking met KBC en De Standaard een literaire rustvakantie ter waarde van 2.000 euro weg. De winnaar mag mét partner een week lang uitblazen in Piemonte en eindelijk de boeken lezen die al lang op zijn nachtkastje liggen. Want bovenop de reis krijgt de winnaar ook een stapel met zijn lievelingsboeken. Wat je moet doen om de wedstrijd te winnen, lees je op donderdag 8 januari in De Standaard.

Alle info over Toast Literair en het volledige programma vindt u op www.davidsfonds.be/toastliterair.

Toast literair A2 2014.indd

d’Artagnan

Bestaat er een fijnere manier om een koude winteravond door te brengen dan in het gezelschap van vrienden te genieten van een uitstekende maaltijd?

Toen onze vrienden voorstelden om samen te dineren bij d’Artagnan, zei ik meteen ja. Het was alweer een tijdje geleden dat ik nog eens de voeten onder tafel had gestoken in het voormalige Velpia-pand in de Naamsestraat.

De ontvangst was professioneel en zeer vriendelijk. Onze jassen werden meteen aangenomen en in de vestiaire gehangen. We besloten het aperitiefje in de salon te nemen, altijd gezellig. Terwijl we klonken met een glaasje bubbels (champagne voor onze vrienden, cava voor mijn vriend en mezelf) spotten we onze minister van Justitie aan één van de andere tafeltjes. Nu weet u dus ook waar Koen Geens dineert. ;-)

Bij het aperitief kregen we als voorsmaakje enkele heerlijke hapjes. Omdat de dame in ons gezelschap zwanger was, moesten er enkele aanpassingen aan het menu doorgevoerd worden. Geen enkel probleem. De chefkok dacht zelf mee over welke ingrediënten er dienden weggelaten of vervangen te worden. Heel flexibel.

Natuurlijk gingen we (de zwangere dame uitgezonderd) voor het menu met aangepaste wijnen. Een lekker glas wijn betekent absoluut een meerwaarde voor een verfijnd gerecht.

Voor het voorgerecht verhuisden we naar ons tafeltje in het statige pand dat volledig in kerstsfeer was ingericht (fan van de kleine sneeuwmannetjes op tafel). Het voorgerecht blies me echt van mijn sokken. De combinatie van tartaar van wilde zeebaars met witte chocolade, kaviaar en oester was echt fenomenaal lekker. Ik kon gerust vier zulke borden eten. Ook mijn tafelgenoten die de barquette van boschampignons genomen hadden, waren tevreden, maar stiekem zag ik ze toch een beetje jaloers naar mijn bord kijken. ;-)

Na de toch wel bijzondere combinatie van vis en zeevruchten met chocolade volgde een een al even bijzondere combinatie van konijn met kreeft. Een overheerlijk stoofpotje, perfect voor donkere winteravonden. Al kon de tweede gang het eerste gerecht niet overtreffen.

Het hoofdgerecht was een klassieker met wild: een hertenfilet met eendenlever, pompelmoes en herfstgroentjes. De filet was perfect gebakken. Smullen!

Als afsluiter ging ik voor één keer niet voor het zoete dessert. Ik kon gewoon niet weerstaan aan een gerecht waarin ambachtelijke truffelhoning gebruikt werd. En het mag gezegd de gesmolten reblochon was heerlijk! Bij de koffie en thee verschenen heerlijke koekjes aan tafel, zodat mijn drang naar zoetigheid toch nog bevredigd werd.

De bediening was werkelijk uitstekend. Heel vriendelijk en professioneel. Het is daarnaast altijd fijn om door de chefkok zelf van een woordje uitleg voorzien te worden. Ook de sommelier was uitstekend.

In totaal kostte dit bijzonder gezellige avondje uit ons 450,70 euro voor vier personen. Niet goedkoop, wel een correcte prijs voor wat er op ons bord lag.

Appetizers

Tartaar van Wilde Zeebaars, Witte Chocolade en Papaya, Crème Isigny met Avruga Kaviaar, Loch Fyne Oester en Oyster Leave

Barquette met Boschampignons, Witte Kool en Kalfszwezeriken

Pot-au-feu van Wild Konijn en Canadese Kreeft met Venkel, Bospeen, Jus met Kardemom

Filet van Hert met Brussels Grondwitloof, Pompelmoes, Aardpeer, Carpaccio van Eendenlever en Sichuan Peper

Fondue van Reblochon, Geroosterde Focaccia met Rozemarijn, Scheuten van Jonge Winter Prei en Ambachtelijke Truffel Honing

Koekjes voor bij de thee

Onze keuze
4-gangen menu d’Artagnan aan €66 per persoon. Voor de aangepaste wijnen betaalden we €27,00 supplement.
Tartaar van Wilde Zeebaars, Witte Chocolade en Papaya, Crème Isigny met Avruga Kaviaar, Loch Fyne Oester en Oyster Leave
Barquette met Boschampignons, Witte Kool en Kalfszwezeriken
Pot-au-feu van Wild Konijn en Canadese Kreeft met Venkel, Bospeen, Jus met Kardemom
Filet van Hert met Brussels Grondwitloof, Pompelmoes, Aardpeer, Carpaccio van Eendenlever en Sichuan Peper
Fondue van Reblochon, Geroosterde Focaccia met Rozemarijn, Scheuten van Jonge Winter Prei en Ambachtelijke Truffel Honing
Clementines Oogst d’Artagnan : Taartje met Banketbakkersroom, Wafeltje, Sorbet van Clementines, Bergamot en Rozewater, Gelei van Granaatappel

Praktisch
Naamsestraat 72, 3000 Leuven
016 29 26 26
info@restaurantdartagnan.be
http://www.restaurantdartagnan.com/

Le Pain Quotidien

Bijna iedereen weet Le Pain Quotidien te vinden in de Parijsstraat. Ook wij schuiven hier graag aan de tafel, een gemeenschappelijke tafel wel te verstaan. Voor het ontbijt kozen wij een parfait met pompelmoessap en een standaard ontbijt met een zachtgekookt eitje. Het concept van Le Pain Quotidien is duidelijk te merken aan de gezellige gemeenschappelijke tafel en kwalitatieve producten waarvan de meeste biologisch zijn. De parfait was goed verzorgd met veel soorten vers fruit net zoals het standaard ontbijt wat bestond uit een mandje met diverse soorten brood, zachtgekookt eitje, thee en vers fruitsap. De potten confituur en chocoladepasta’s staan open om te gebruiken.

Je moet geluk hebben om hier een plaatsje te bemachtigen want deze bakkerij is geliefd bij velen.

Le Pain Quotidien, konden we hier maar dagelijks ontbijten!

Le Pain Quotidien

Le Pain Quotidien

Praktisch
Le Pain Quotidien
Parijsstraat 35, 3000 Leuven
016 22 43 70
http://www.lepainquotidien.be/

Dit artikel verscheen eerder op Leuvenlicious.

Jaarlijkse Nieuwjaarsdrink op 3 januari

nieuwjaarsdrink

Afspraak om 15u op de Grote Markt!

10.000 streekboterhammen met fairtradechoco!

FairTradeGemeente Leuven plant een ambitieuze actie tijdens de Week van de Fair Trade 2014 in Leuven. Op woensdagochtend 1 oktober 2014 gaat FairTradeGemeente Leuvenj de uitdaging aan om maar liefst 10.000 streekboterhammen* met fairtradechoco** te smeren, te verpakken en uit te delen aan de stations van Leuven en Wijgmaal, en aan diverse aula’s. Met honger naar het werk of naar de les gaan, zal dus niet nodig zijn.

* Streekboterhammen: van grijs Velpe-brood van Bakkerij de Brabander en Hoeve ‘In de Zon’, gemaakt met tarwe uit de Velpe-vallei, in het centrum van het Hageland.
** Fairtradechoco: fairtradechocoladepasta van Oxfam-Wereldwinkels met herkomst Ivoorkust en Costa Rica

Deze actie kadert in de Week van de Fair Trade, een initiatief van de Belgische ontwikkelingssamenwerking.

fairtrade

Enquete over lokale landbouw en voeding in Leuven

De KU Leuven onderzoekt in opdracht van de stad Leuven hoe Leuvenaars staan ten op zichte van lokale voeding en landbouw. Je kan zelf deelnemen aan deze enquete op https://nl.surveymonkey.com/s/korteketenLeuven. Ook werd een facebook pagina opgericht voor geïnteresseerden in stadslandbouw in Leuven: https://www.facebook.com/LeuvenKorteKeten. De enquete en facebookgroep kadert in het stadslandbouwoverleg dat het stadsbestuur begin dit jaar oprichtte.

Een kaart met alle Landbouw en voedselinitiatieven in of gelinkt aan Leuven:
https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=zwNA125xNdYo.kevFJwl8rIv4

Brasserie De Abdijmolen

Vele maanden is er gewerkt om de vervallen watermolen van de abdij van Park-Heverlee te herstellen en hem terug de allure te geven die hij verdient. Het moet gezegd: de restauratie is wondermooi geslaagd en de molen werkt, zij het maar af en toe, op de waterkracht van de (wat dacht je?) Molenbeek. De zaak is groter dan je van buitenaf zou denken, en er wordt op meerdere plateaus (verdiepingen) bediend. Trappen zijn niet echt een probleem, want de ruime lift brengt je waar je maar wil.

Op het terras achteraan kunnen circa 40 personen terecht. Je hebt vandaar een prachtig zicht op de vijvers, die je -voor of na de maaltijd- uitnodigen voor een wandeling. Echter…opgepast als je met de auto bent! Hou dan de tijd in de gaten, want op de grote parkeerplaats moet je de parkeerschijf plaatsen. En… die wordt regelmatig gecontroleerd. Toch wat sneu van de stad Leuven als zij hier het toerisme willen aanmoedigen.

We bezochten deze zaak op een dinsdagmiddag. Dat bleek een goed idee, want op dinsdagmiddag (en alleen dan!) kan je er eten voor 12 euro! Daarvoor krijg je een steak van 200 gram met een flinke portie frietjes en een saus naar keuze. De prijs van de andere schotels begint aan 16 euro en er is keuze te over.

Ik liet me verleiden tot een schotel die bij de voorgerechten stond vermeld: kalfszwezerik op een bedje van risotto met wat mesclunsla erbij. Ik was aangenaam verrast door de grootte van het stuk zwezerik dat bovendien perfect was gebakken. De risotto was naar behoren gekruid.

De steak van mijn partner bleek volledig te beantwoorden aan wat zij met “saignant” bedoelde. De bijhorende bearnaisesaus was vers bereid en eveneens zeer lekker. De frietjes waren wat te hard gebakken, maar daar doen we niet moeilijk over: in deze tijd van het jaar is het niet evident de geschikte aardappelen te vinden. Zoals zij het zelf schrijven: eigentijdse bistronomie in de brasserie.

De rekening. Voor twee glazen Cava betaalden we 12 euro en voor een half litertje doodgewone witte wijn 13,50 euro (!). Met nog één halve liter water aan 4 euro en twee koffies erbij, bedroeg de rekening uiteindelijk meer voor de dranken dan voor het eten. Alles samen: 67 euro.

Dat kon echter de pret niet bederven. De zon scheen en we deden nog een flinke wandeling rond de vijvers en… vonden geen parkeerbon onder onze ruitenwisser.

Praktisch
Abdij van Park 4, 3001 Heverlee
016 62 96 00
abdijmolen@lodge-hotels.be
http://www.lodge-hotels.be/lodge/brasabdijindex.jsp

Zesde editie K-Ertzberg diner

De Leuvense project- en productontwikkelaar Ertzberg, bekend van de duurzame stadswijk Tweewaters aan de Vaartkom, steunt voor het zesde jaar op rij het kerstdiner van buurtwerk ’t Lampeke in het buurthuis.

Voor kerstavond verzorgen de medewerkers van Ertzberg een viergangenmenu voor de gasten van ’t Lampeke. Op kerstdag is het de beurt aan Poverello Leuven. Zij mogen afzakken naar OHL voor hun kerstdiner want de voetbalclub stelt haar vipruimtes opnieuw ter beschikking. Het is ook reeds de vijfde maal dat Ertzberg het kerstdiner voor Poverello voorbereidt.

Het opmerkelijke initiatief begon zes jaar geleden als een kerstdiner voor een 25-tal kansarmen en krijgt nu in totaal al meer dan 200 gasten aan de feesttafel.

Het kerstdiner is het jaarlijkse sluitstuk van de structurele samenwerking tussen Ertzberg en ’t Lampeke. In 2011 zijn beiden voor een periode van 3 jaar met een uniek initiatief gestart: de Human Capital Card. Deze creatieve samenwerking bestaat erin dat Ertzberg op afroep haar medewerkers ter beschikking stelt van de vereniging. Zij worden ingezet op vraag van de coördinatoren van ‘t Lampeke in functie van de heersende behoeftes. Het gaat vooral over vakdomeinen die niet behoren tot de dagdagelijkse activiteiten van de vereniging en waarvoor zij veelal niet over de juiste mensen & middelen beschikt. Het betreft oa juridisch advies, communicatie, ICT, projectmanagement en strategische beslissingen. ’t Lampeke kan op elk moment zowel beroep doen op de medewerkers als op de infrastructuur van Ertzberg. Met dit uniek samenwerkingsverband wonnen beide organisaties de Europese Sustainable Partnerships Award in 2013.

De afgelopen drie jaar werd op de Human-Capital Card jaarlijks een tegoed van 50.000€ opgeladen, 25.000€ aan manuren en 25.000€ in geld, goed voor een ondersteuning van 150.000€.