Archief voor ‘Eten en drinken’

Domus

DOMUS is één van Leuvense monumenten wat “eten en drinken” betreft. Dat hebben ze weer eens bewezen toen wij daar op een zondagmiddag met z’n tienen gingen tafelen. Wij hadden gereserveerd en vonden plaats op de bovenverdieping, tegen Tiensestraat aan. Daar zaten nog enkele groepen.

De zaak zat vol, maar wij hadden alle tijd, zodat we konden bijpraten en ondertussen genieten van (meerdere) aperitieven. Gelukkig maar, want het duurde, na de bestelling, meer dan een uur voor de ober met onze schotels verscheen. Dat waren weliswaar acht verschillende keuzes, maar die werden tegelijk EN warm, opgediend. Een pluspunt.

De koninginnehapjes waren uitstekend: krokante korst, ruime vulling, slaatje erbij. Smakelijk, en slechts 12 €.
De “pensenfantasie met appeltjes” maakte verschillende van ons jaloers: zwarte en witte pens met gebakken ajuinslierten en appel op twee verschillende wijzen klaargemaakt. En dat voor 11,50 €.
De schotel Américain mocht ook gezien worden. Een flinke portie vlees, goed gekruid, en met een verse sla erbij krijg je voor 16 €.
En dan, ja, dit vind je niet overal: hammetjes: om duimen en vingers van af te likken. Met drie sausjes erbij, betaal je die 17 €.
Tenslotte de dagschotel. Gehaktballen met stoemp. Vier stuks met vlees van goed kwaliteit en correct gebakken, sla en saus voor 9.90 €.
Frieten werden bijgebracht zonder dat we dat moesten vragen aan de attente ober die blijkbaar gewoon is van groepen te bedienen.

Alles bijeen: een aanrader als je met een groep(je) gezellig wil gaan eten, en ieder mag kiezen wat hij/zij wil. Geen grote gastronomie, maar echt lekker voor de prijs die wij betaalden.
Wel het wisselgeld in de gaten houden. Alles goed doen tot op het laatste is blijkbaar niet meer van onze tijd…

2014-12-28 15.52.32

2014-12-28 15.51.42

2014-12-28 15.53.59

2014-12-28 15.51.31

2014-12-28 15.53.32

Praktisch
Tiensestraat 8, 3000 Leuven
016 20 14 49
http://www.domusleuven.be

Start Taste of Stars met ontvangst sterrenchefs in het stadhuis

Vandaag werden de deelnemende sterrenchefs, hun medewerkers en de organisatoren van Taste of Stars ontvangen in de salons van het stadhuis. Van maandag 12 tot zaterdag 17 januari kan je genieten van het werk van deze Italiaanse sterrenchefs in een aantal pop-up sterrenrestaurants.

In Het Depot zullen de chefs Maurizio en Sandro Serva van het tweesterrenrestaurant La Trota een 6-gangenmenu met aangepaste wijnen serveren. Ook is er een tentoonstelling van Belgische en Italiaanse kunstenaars en een grappa-bar.

In Officina Clandestina zal chef Mauro Uliassi van het gelijknamige restaurant Uliassi koken. Je kan er terecht voor een lunch of een 6-gangendiner, ‘The best of Uliassi’.

Tijdens de hele week kan je ook terecht in het festivalcafé in De Werf op het Hogeschoolplein. De speciaalzaak La Tradizione uit Napels zal er heerlijke Italiaanse hapjes en specialiteiten serveren aan betaalbare prijzen.

Verscheidene Leuvense hotels bieden de gasten van Taste of Stars een korting aan van minstens 10% op de dagprijs. Een lijst van de deelnemende hotels vind je op de site www.tasteofstars.com.

Praktisch

  • Het Depot, Martelarenplein 12: La Trota, van donderdag 15/1 tot zaterdag 17/1 telkens om 19:00 diner voor 150 euro bestaande uit 6 gangen, aperitief, wijn en koffie inbegrepen
  • Officina Clandestina, Sint Antoniusberg 6: Uliassi van maandag 12/1 tot zaterdag 17/1 met om 12:00 een lunch voor 50 euro bestaande uit 3 gangen exclusief drank en om 19.00 een diner voor 150 euro bestaande uit 6 gangen, aperitief, wijn en koffie inbegrepen
  • De Werf, Hogeschoolplein 5: van maandag 12/1 tot vrijdag 16/1 van 11:00 tot 21:00
  • Reserveren kan via de website of telefonisch, zie http://www.tasteofstars.com/#contact
  • Meer informatie op www.tasteofstars.com en op https://www.facebook.com/TasteOfStarsLeuven


De flickr set ‘Startmoment Taste of Stars – 11 januari 2015′ bevat nog enkele foto’s.

Weight Watchers foodtruck in Leuven op 9/01

Wie dit jaar een goede start wil nemen met zijn goede voornemens rond gezond eten en afslanken, kan op 9 januari in Leuven terecht bij de Weight Watchers foodtruck. Op het Ladeuzeplein kan je er tussen 9u en 13u gratis panini pesto, pompoensoep, courgettesoep of een pastagerecht degusteren. Het programma werd ook vernieuwd om dit te benadrukken: Weight Watchers deelt zijn recepten nu in volgens vijf ‘voorkeursmaken’: vlees & vis, brood & pasta, veggie, snel & simpel en niet tellen.

“Afslanken staat bij veel mensen synoniem met het ontzeggen van lekker eten. Maar wij vinden juist dat mensen moeten kunnen genieten van hun lievelingsgerechten”, verklaart Sabine de Prest, woordvoerder van Weight Watchers België. “Onze missie is om mensen terug aan het eten krijgen. Dat klinkt misschien vreemd, maar voor ons vormt eten op zich geen probleem, het is juist de oplossing!”

Foodtruck foto NL

Nieuwjaarsdrink 2015 – nog wat sfeerbeelden:

Nog wat nagekomen natte paraplu-sfeerbeelden van vannamiddag:
Het natte stroomde rijkelijk zowel vanuit de hemel als vanuit de vaten Stella en Leffe…

Sfeerbeelden Nieuwjaarsdrink stad Leuven 2015

Ondanks het slechte weer was er toch nog een mooie opkomst voor de traditionele Leuvense nieuwjaarsdrink. De aanwezigen verorberden de mooi versierde gebakjes in het stadhuis, waar ze konden schuilen voor de regen.

Toast Literair, de grootste literaire brunch van Vlaanderen

Op zondagochtend 18 januari 2015 pakken zo’n 200 Davidsfonds afdelingen voor de vijfde keer uit met de grootste taal- en leesbrunch van Vlaanderen: Toast Literair. Die ochtend kan je met vrienden, familie of collega’s genieten van heerlijke koffie, verse croissants, sprankelende bubbels én een interessante literaire activiteit.

Tijdens de vijfde editie van Toast Literair programmeren ongeveer 200 Davidsfonds afdelingen over heel Vlaanderen evenveel literaire activiteiten waarop iedereen hartelijk welkom is. Toast Literair wordt een zondagochtend vol auteursontmoetingen, literaire winterwandelingen, poëtische vertellingen, talig theater en nog veel meer. Onder andere Bernard Dewulf, Griet Op de Beeck, Peter Terrin, Annelies Verbeke, Tom Naegels, Ann De Craemer en Elvis Peeters geven het beste van zichzelf.

Exclusief voor Toast Literair zal Friedl’ Lesage haar Radio 1-programma Touché live vanuit 30CC/Schouwburg in Leuven presenteren. Met hoogleraar en psychiater Dirk De Wachter voert Friedl’ tussen 11 en 13 uur een gesprek over leven en werk, schoonheid en troost, passie en kunst … Kortom, over alles wat een mens kan raken. Livemuziek is er die ochtend van Gabriel Rios.

Bovendien schenkt het Davidsfonds in samenwerking met KBC en De Standaard een literaire rustvakantie ter waarde van 2.000 euro weg. De winnaar mag mét partner een week lang uitblazen in Piemonte en eindelijk de boeken lezen die al lang op zijn nachtkastje liggen. Want bovenop de reis krijgt de winnaar ook een stapel met zijn lievelingsboeken. Wat je moet doen om de wedstrijd te winnen, lees je op donderdag 8 januari in De Standaard.

Alle info over Toast Literair en het volledige programma vindt u op www.davidsfonds.be/toastliterair.

Toast literair A2 2014.indd

d’Artagnan

Bestaat er een fijnere manier om een koude winteravond door te brengen dan in het gezelschap van vrienden te genieten van een uitstekende maaltijd?

Toen onze vrienden voorstelden om samen te dineren bij d’Artagnan, zei ik meteen ja. Het was alweer een tijdje geleden dat ik nog eens de voeten onder tafel had gestoken in het voormalige Velpia-pand in de Naamsestraat.

De ontvangst was professioneel en zeer vriendelijk. Onze jassen werden meteen aangenomen en in de vestiaire gehangen. We besloten het aperitiefje in de salon te nemen, altijd gezellig. Terwijl we klonken met een glaasje bubbels (champagne voor onze vrienden, cava voor mijn vriend en mezelf) spotten we onze minister van Justitie aan één van de andere tafeltjes. Nu weet u dus ook waar Koen Geens dineert. ;-)

Bij het aperitief kregen we als voorsmaakje enkele heerlijke hapjes. Omdat de dame in ons gezelschap zwanger was, moesten er enkele aanpassingen aan het menu doorgevoerd worden. Geen enkel probleem. De chefkok dacht zelf mee over welke ingrediënten er dienden weggelaten of vervangen te worden. Heel flexibel.

Natuurlijk gingen we (de zwangere dame uitgezonderd) voor het menu met aangepaste wijnen. Een lekker glas wijn betekent absoluut een meerwaarde voor een verfijnd gerecht.

Voor het voorgerecht verhuisden we naar ons tafeltje in het statige pand dat volledig in kerstsfeer was ingericht (fan van de kleine sneeuwmannetjes op tafel). Het voorgerecht blies me echt van mijn sokken. De combinatie van tartaar van wilde zeebaars met witte chocolade, kaviaar en oester was echt fenomenaal lekker. Ik kon gerust vier zulke borden eten. Ook mijn tafelgenoten die de barquette van boschampignons genomen hadden, waren tevreden, maar stiekem zag ik ze toch een beetje jaloers naar mijn bord kijken. ;-)

Na de toch wel bijzondere combinatie van vis en zeevruchten met chocolade volgde een een al even bijzondere combinatie van konijn met kreeft. Een overheerlijk stoofpotje, perfect voor donkere winteravonden. Al kon de tweede gang het eerste gerecht niet overtreffen.

Het hoofdgerecht was een klassieker met wild: een hertenfilet met eendenlever, pompelmoes en herfstgroentjes. De filet was perfect gebakken. Smullen!

Als afsluiter ging ik voor één keer niet voor het zoete dessert. Ik kon gewoon niet weerstaan aan een gerecht waarin ambachtelijke truffelhoning gebruikt werd. En het mag gezegd de gesmolten reblochon was heerlijk! Bij de koffie en thee verschenen heerlijke koekjes aan tafel, zodat mijn drang naar zoetigheid toch nog bevredigd werd.

De bediening was werkelijk uitstekend. Heel vriendelijk en professioneel. Het is daarnaast altijd fijn om door de chefkok zelf van een woordje uitleg voorzien te worden. Ook de sommelier was uitstekend.

In totaal kostte dit bijzonder gezellige avondje uit ons 450,70 euro voor vier personen. Niet goedkoop, wel een correcte prijs voor wat er op ons bord lag.

Appetizers

Tartaar van Wilde Zeebaars, Witte Chocolade en Papaya, Crème Isigny met Avruga Kaviaar, Loch Fyne Oester en Oyster Leave

Barquette met Boschampignons, Witte Kool en Kalfszwezeriken

Pot-au-feu van Wild Konijn en Canadese Kreeft met Venkel, Bospeen, Jus met Kardemom

Filet van Hert met Brussels Grondwitloof, Pompelmoes, Aardpeer, Carpaccio van Eendenlever en Sichuan Peper

Fondue van Reblochon, Geroosterde Focaccia met Rozemarijn, Scheuten van Jonge Winter Prei en Ambachtelijke Truffel Honing

Koekjes voor bij de thee

Onze keuze
4-gangen menu d’Artagnan aan €66 per persoon. Voor de aangepaste wijnen betaalden we €27,00 supplement.
Tartaar van Wilde Zeebaars, Witte Chocolade en Papaya, Crème Isigny met Avruga Kaviaar, Loch Fyne Oester en Oyster Leave
Barquette met Boschampignons, Witte Kool en Kalfszwezeriken
Pot-au-feu van Wild Konijn en Canadese Kreeft met Venkel, Bospeen, Jus met Kardemom
Filet van Hert met Brussels Grondwitloof, Pompelmoes, Aardpeer, Carpaccio van Eendenlever en Sichuan Peper
Fondue van Reblochon, Geroosterde Focaccia met Rozemarijn, Scheuten van Jonge Winter Prei en Ambachtelijke Truffel Honing
Clementines Oogst d’Artagnan : Taartje met Banketbakkersroom, Wafeltje, Sorbet van Clementines, Bergamot en Rozewater, Gelei van Granaatappel

Praktisch
Naamsestraat 72, 3000 Leuven
016 29 26 26
info@restaurantdartagnan.be
http://www.restaurantdartagnan.com/

Le Pain Quotidien

Bijna iedereen weet Le Pain Quotidien te vinden in de Parijsstraat. Ook wij schuiven hier graag aan de tafel, een gemeenschappelijke tafel wel te verstaan. Voor het ontbijt kozen wij een parfait met pompelmoessap en een standaard ontbijt met een zachtgekookt eitje. Het concept van Le Pain Quotidien is duidelijk te merken aan de gezellige gemeenschappelijke tafel en kwalitatieve producten waarvan de meeste biologisch zijn. De parfait was goed verzorgd met veel soorten vers fruit net zoals het standaard ontbijt wat bestond uit een mandje met diverse soorten brood, zachtgekookt eitje, thee en vers fruitsap. De potten confituur en chocoladepasta’s staan open om te gebruiken.

Je moet geluk hebben om hier een plaatsje te bemachtigen want deze bakkerij is geliefd bij velen.

Le Pain Quotidien, konden we hier maar dagelijks ontbijten!

Le Pain Quotidien

Le Pain Quotidien

Praktisch
Le Pain Quotidien
Parijsstraat 35, 3000 Leuven
016 22 43 70
http://www.lepainquotidien.be/

Dit artikel verscheen eerder op Leuvenlicious.

Jaarlijkse Nieuwjaarsdrink op 3 januari

nieuwjaarsdrink

Afspraak om 15u op de Grote Markt!

10.000 streekboterhammen met fairtradechoco!

FairTradeGemeente Leuven plant een ambitieuze actie tijdens de Week van de Fair Trade 2014 in Leuven. Op woensdagochtend 1 oktober 2014 gaat FairTradeGemeente Leuvenj de uitdaging aan om maar liefst 10.000 streekboterhammen* met fairtradechoco** te smeren, te verpakken en uit te delen aan de stations van Leuven en Wijgmaal, en aan diverse aula’s. Met honger naar het werk of naar de les gaan, zal dus niet nodig zijn.

* Streekboterhammen: van grijs Velpe-brood van Bakkerij de Brabander en Hoeve ‘In de Zon’, gemaakt met tarwe uit de Velpe-vallei, in het centrum van het Hageland.
** Fairtradechoco: fairtradechocoladepasta van Oxfam-Wereldwinkels met herkomst Ivoorkust en Costa Rica

Deze actie kadert in de Week van de Fair Trade, een initiatief van de Belgische ontwikkelingssamenwerking.

fairtrade