Archief voor ‘Eten en drinken’

Terra

Op de plaats waar een tijdje geleden de Kodobar terug te vinden was, heeft nu een nieuw restaurant zijn deuren geopend: Terra. Ze omschrijven zichzelf als resto bistro – dat schept dus verwachtingen: verse ingrediënten, seizoensgebonden gerechten met een persoonlijke toets, een originele drankkaart, etc.

Tijdens de week kan je bij Terra terecht voor de lunch (11u30-14u30), enkel op vrijdagavond zetten ze hun deuren open voor het diner (18u-21u30). Tijdens het weekend zijn ze gesloten. We besloten dus om op vrijdagavond deze nieuwkomer eens uit te testen.

Als je binnenkomt, wandel je binnen in een grote open ruimte, zacht-wit geverfd en helder verlicht.  Je hebt meteen zicht op de open keuken waar de kok aan het werk is. We hadden niet gereserveerd, maar dit bleek ook niet nodig. Een drietal tafeltjes waren reeds ingenomen, maar er was nog voldoende plaats. Kleine details verraden dat er zorg is besteed aan de inrichting: origineel bestek, design – of zo leek het toch – stoelen en, niet onbelangrijk, de piekfijne outfit van de ober. De menukaart is eerder beperkt, logisch natuurlijk als je ‘s middags een dagmenu aanbiedt, maar biedt toch een keuze aan gevarieerde gerechten (vlees – vis – vegetarisch – pasta). We opteerden beiden voor de vegetarische lasagne (met seizoensgroentjes, jawel). Mijn tafelgenoot koos hierbij een lokaal biertje (Kessel blond) en ikzelf ging voor één van de rode huiswijnen (Puglia – Pervini), die eerlijk gezegd geen bijzondere indruk heeft nagelaten. Volgende keer eens de andere proberen.

Bij onze drank kregen we een glaasje olijfjes geserveerd (die smaakten heerlijk) evenals enkele sneden bijzonder vers brood (vergeten te vragen of dit zelfgemaakt was).

De lasagne liet een tijdje op zich wachten – geen slecht teken natuurlijk want een vers bereid ovengerecht vraagt nu eenmaal tijd. Ons geduld werd beloond met een dampend bord lasagne, mooi gepresenteerd en afgewerkt met geraspte Parmezaanse kaas. De smaken zaten goed, de kaassaus leek helemaal niet op de traditionele bechamelsaus maar had meer weg van een kruidig kaas-roomsoepje (lekker om je brood in te dippen). Seizoensgroentjes: courgette, tomaat & spinazie. We hebben ons bord met smaak leeggegeten.

Hier kom ik graag nog terug, volgende keer de suggestie-lunch eens uitproberen.

Praktisch
Frederik Lintsstraat 5, 3000 Leuven
Tel: 016 85 40 56
info@terra-leuven.be
www.terra-leuven.be

Jong Keukengeweld van start op 3 oktober in Leuven

Radiozender Studio Brussel is fan van Jong Keukengeweld. Van maandag 1 oktober tot vrijdag 5 oktober geven ze het startschot van de actie met een startdag in elke Vlaamse provincie.
Elke dag draait radiopresentatrice Linde Merckpoel mee in een ander restaurant. De luisteraars maken dagelijks kans op een gratis diner in het restaurant van de dag en krijgen er een akoestisch optreden van een Vlaamse, jonge artiest bovenop. Vanaf 19 uur stromen de restaurants binnen met winnaars van de Jong Keukengeweld wedstrijd op Studio Brussel. Linde staat in de keuken en dient op.

Op woensdag 3 oktober is Studio Brussel te gast in de provincie Vlaams-Brabant, bij jonge chef Wim Dejonghe, in restaurant Het Land aan de Overkant in Leuven, met optreden van Freaky Age.

Je kan Jong Keukengeweld elke minuut volgen via http://www.facebook.com/jong.keukengeweld.

De Lange Trappen

Het is niet moeilijk te raden hoe dit restaurant aan zijn naam kwam: het restaurant kijkt uit op de mooie trappen van de Sint-Pieterskerk. De Lange Trappen is een Leuvense brasserie die er niet echt tussenuit springt, maar waar je voor een degelijke prijs een lekkere maaltijd krijgt.

Wij zijn vooral een fan van het terras in de zomer. Ideaal om iets te eten en te genieten van het warme weer of om gewoon iets te drinken en te kijken naar het volk dat voorbij komt.

Tijdens Marktrock was dit ook een ideale plek om naar de DJ’s op het De Layensplein te luisteren. We hadden geluk dat we ‘s avonds nog een leeg tafeltje vonden onder de bomen, al duurde het door de drukte even voordat het tafeltje werd schoongeveegd. Ik bestelde een portie mosselen met witte wijnsaus en mijn vriend ging voor de pasta met scampi. Bij het eten dronken we een Leffe Blond en een witte wijn (u mag raden wie wat dronk).

We werden vlot bediend en al snel konden we onze honger stillen. De mosselen waren lekker en ook mijn vriend was tevreden met zijn pasta met scampi. Simpele brasseriekeuken die smaakte, meer hoeft dat soms echt niet te zijn. In totaal kostte deze maaltijd ons, dranken inbegrepen, 40,70 euro.

Praktisch
Mathieu de Layensplein 1, 3000 Leuven
016 22 37 77

Onze keuze
Mosselen in witte wijn
Pasta con gli Scampi

Kaminsky

Restaurant Kaminsky is een opvallende verschijning aan de Leuvense ring. Het ranke, witte hoekhuis, gelegen aan de Tiensepoort, kan je moeilijk missen. Bovendien heeft de Kaminsky een heel mooi tuinterras waar het op een warme zomeravond gezellig toeven is. Op de grote krijtborden binnen en buiten kan je het menuaanbod van de dag lezen. Op de vaste menukaart vind je een mooi aanbod aan bieren (een paar speciallekes inbegrepen), frisdranken (er zijn zelfs bionades!), wijnen en sterke dranken. Het vast aanbod aan snacks is eerder beperkt, maar met de seizoensgebonden suggesties, krijg je toch een gevarieerd aanbod.

Wij bezochten de Kaminsky op een mooie zomeravond en hadden erg veel geluk: er was nog net één tafeltje voor twee vrij op het terras. We waren duidelijk niet de enigen die van het mooie weer wilden profiteren. Op het terras zaten veel gezinnen met kinderen: Kaminsky is duidelijk een kindvriendelijk restaurant is. En ook geeks zullen zich er thuis voelen, want er is gratis wifi.

De bediening was vriendelijk en efficiënt. We twijfelden even over onze menukeuze, er waren veschillende opties die me konden bekoren. Ik bestelde uiteindelijk de tapas en mijn vriend de vegetarische lasagne. Bij het eten dronk ik een glaasje witte wijn Rioja Antea en mijn vriend genoot van een tripel kannunnik van ‘t vat. De keuze aan gerechten in de Kaminsky is eerder beperkt, maar de prijzen zijn zeer budgetvriendelijk. Voor een quiche betaal je bvb niet meer dan zeven euro.

Mijn tapas bestonden uit olijfjes met fetakaas, scampi, geroosterde groentjes en hummus. De portie was niet bijzonder groot, maar met het bijgeleverde brood voldoende om mijn honger te stillen. Mijn vriend was zeer te spreken over zijn vegetarische lasagne die goed gekruid was, wat bij vegetarische gerechten niet altijd het geval is.

Om de laatste gaatjes te vullen, bestelde in één bolletje ijs en daarbij een glaasje cava. Een bolletje ijs kostte 1,5 euro, dus daarvoor moest ik het zeker niet laten. Ook de wijn was erg schappelijk geprijsd. Ik weet niet of er veel plekken in Leuven zijn waar je voor 3,5 euro een glaasje lekkere wijn hebt.

Ons avondje uit in Kaminsky heeft in totaal 35,50 euro gekost, dranken inbegrepen. Kaminsky is een gezellig en budgetvriendelijk restaurant. Op dat terras zie je ons zeker terug.

Praktisch
Léon Schreursvest 1, 3001 Heverlee
016 29 01 26
http://www.kaminsky.be

De Biotafel

Een tijdje geleden kwam ik toevallig op de website van de Biotafel terecht. Wat ik daar kon lezen, zette me er meteen toe aan om deze lunchplek om mijn ‘to visit’ lijstje te zetten. Oordeel zelf:

“De Biotafel is een unieke plek: elke donderdag- en vrijdagmiddag kookt Christine, fan van gezond en smaakvol eten, een 100% artisanale keuken, volledig huisgemaakt met biologisch geteelde ingrediënten.”

Op een prachtige nazomerdag ging ik er samen met een vriendin lunchen. Op het bord buiten kan je alvast lezen welke de suggesties van de dag zijn. Er is altijd soep (seizoensgebonden, €3/6 voor een kleine/grote kom) en keuze uit 1 of 2 gerechten (quiche met een slaatje, spaghetti met zuiderse groenten, tabouleh-salade, etc., ~€12). De zon scheen volop dus we kozen voor een tafeltje op het gezellige terrasje. Naast de traditionele dranken, biedt Christine ook enkele originele opties aan: koude muntthee, groentesap, biologisch bier. Altijd leuk om iets nieuws te ontdekken! Als hapje vooraf kregen we een schaaltje huisgemaakt biobrood voorgeschoteld, te dippen in extra vergine olijfolie – we waanden ons bijna in Toscane… De hoofdschotel zelf stelde ook niet teleur: een grote kom felroze (bieten)soep voor mijn tafelgenote en een stuk quiche (wortel-appel-geitenkaas) met hummus van pompoen & koriander, incl. een bijpassend slaatje.

Leuk detail: je kan je lunch combineren met een bezoek aan L’Etude (interieurwinkel) want die is in hetzelfde pand ondergebracht.

Praktisch
Koning Leopold I-straat 50, 3000 Leuven
0475 53 20 17
http://www.biotafel.be
info@biotafel.be
open op donderdag- en vrijdagmiddag van 12u tot 18u (in de namiddag kan je er terecht voor een dessertje)
op andere dagen kan je de Biotafel reserveren voor groepsetentjes, zowel ‘s middags als ‘s avonds

Le Chameau s’en fout

We moesten een paar keer proberen, maar uiteindelijk lukte het ons om een tafeltje te bemachtigen in Le Chameau s’en fout. Dit kleine restaurantje is duidelijk erg populair. Gezien de beperkte capaciteit (meer dan zestien personen kunnen er niet eten), is bijtijds reserveren een absolute must, zoals we zelf mochten ondervinden.

Le Chameau s’en fout is gelegen in een mooi herenhuis aan de Dirk Boutslaan. Het interieur is gezellig, met mooi gedekte tafels met bloemen en hier en daar een oranje kleuraccent om de hoofdkleuren wit en zwart wat te breken. Aan de tafels staan zowel doorschijnende als zwarte stoelen wat een speels effect geeft. Wij kregen een tafeltje aan het raam dat versierd was met vlinders. Je kan letterlijk in de potten en pannen van de chef kijken, want centraal in de ruimte staat de moderne open keuken. Iets wat mij altijd veel vertrouwen inboezemt.

Bij het binnenkomen werd ons gezelschap van vier meteen naar ons tafeltje gebracht, waar we de menukaart bestudeerden. Het aanbod op de kaart is geïnspireerd op de traditionele Franse en Italiaanse landelijke keuken. De keuze is beperkt, maar wordt maandelijks aangepast afhankelijk van het marktaanbod en de seizoenen. Zo ben je effectief zeker dat wat op je bord komt vers en kwaliteitsvol is. De wijnkaart biedt een mooi gevarieerd aanbod aan Europese wijnen.

We startten de maaltijd met een aperitiefje: een glaasje cava gaat er altijd wel in. De zwangere vrouw in ons gezelschap hield het bij cola en haar echtgenoot dronk een martini. De ober bracht brood en olijfolie waarvan we knabbelden om de eerste grote honger te stillen. Het brood werd mooi geserveerd op een leistenen bordje en het is altijd leuk olijfolie te doseren met een pipetje.

Al snel hadden we onze keuze gemaakt. We ging alle vier voor het avondmenu bestaande uit een voorgerecht, hoofdschotel en een dessert. De basisprijs voor dit menu is 30 euro per persoon en afhankelijk van je keuze wordt er voor bepaalde gerechten een supplement aangerekend. Als voorgerecht kozen we voor de vitello tonnato, carpaccio van runds, kalfslever op Venetiaanse wijze en gerookte zalm met asperges, panna cotta en sinaasappelsiroop. Bij het eten bestelden we een flesje witte wijn, José Pariente Verdejo 2011. Een heerlijk wijntje waarin toetsen van Granny Smith appelen te herkennen vielen.

De gerookte zalm was lekker mals en prachtig gepresenteerd samen met de asperges. De smaken van dit gerecht pasten perfect bij mekaar. Ook de vitello tonnato was heerlijk. De combinatie van kalfsvlees en tonijn is verrassend en smakelijk. Pluim voor de Italiaanse chef die deze ongewone combinatie ontdekte. Ook de andere voorgerechten vielen in de smaak bij mijn tafelgenoten. Ik mocht even proeven van de carpaccio en kalfslever en kon dit alleen maar beamen.

Over naar het hoofdgerecht. Ik liet me verleiden door het gegrild lentelam met rozemarijn en compote van appel en peer. Het vlees was heerlijk mals en lekker gekruid. De roggevleugel van mijn tafelgenoten was ook heerlijk. Enkel de filet pur van onze zwangere tafelgenote viel tegen. Uiteraard had ze gevraagd om de filet pur goed doorbakken te serveren, maar er is een verschil tussen goed doorbakken en aangebakken. Hier en daar neigde de kleur van de filet pur eerder naar het zwart dan naar het diepbruin. Spijtig, want het was waarschijnlijk een mooie stukje vlees.

We hadden nog net een plekje over voor het dessert: panna cotta, profiteroles en dame blanche. Ik ging voor de klassieker der klassiekers: een dame blanche. Mijn dessert was ok, maar niet om van achterover te vallen. Ik vond persoonlijk dat de chocoladesaus een beetje naar koffie smaakte en ik ben niet echt een liefhebber van koffie. Volgende keer toch maar voor de panna cotta gaan.

In totaal kostte dit avondje uit met vier personen dranken inbegrepen ons 202,50. Een mooie prijs voor een gezellige avond.

Praktisch
Dirk Boutslaan 14, 3000 Leuven
016 50 90 14
info@lechameausenfout.be

http://www.lechameausenfout.be/

Onze keuze
Voorgerechten: Vitello tonnato; Kalfslever op Venetiaanse wijze; Carpaccio van dubbelgerijpt wit-blauw; Gerookte zalm met asperges, panna cotta, sinaasappelsiroop
Hoofdgerechten: Gegrild lentelam uit Saragossa met rozemarijn; Rogvleugel met appelkappers, bruine boter en waterkers; Filet pur van Simmentaler met brunoise van courgette & aubergine en gebakken aardappelen in ganzevet
Desserts: Panna Cotta; Dame Blanche; Profiteroles

Vlierbeekse Feesten in de Abdij van Vlierbeek

Van vrijdag 7 tot zondag 9 september organiseert de Chiro van Vlierbeek samen met Schuurcomité vzw en OudChiroLeidingsKring Vlierbeek opnieuw de Vlierbeekse Feesten in de Abdij van Vlierbeek.

Het programma bestaat o.a. uit:

  • Vrijdag: de quiz
  • Zaterdag: De Vlierbeekriders Toertocht met de bronze tour van 44km voor families, de silver tour van 85km voor de geoefende wielrenners en de gold tour van 125km voor de experts
  • Zaterdag en zondag: een lekker restaurant in de feesttent met mosselen, steak, koninginnenhapje of een vegetarisch stoofpotje
  • Zaterdag: een comedy night met Bart Cannaerts en Henk Rijckaert
  • Zondag: de rommelmarkt
  • Zondag: een infostand van de Chiro van Vlierbeek
  • Zondag: een kinderdorp met springkastelen, leuke spelletjes, een schminkstand, eendjes vissen, een labyrinth en nog veel meer!

Meer informatie kan je vinden op de website van de Vlierbeekse Feesten.

De Koerier van Navarra

-Aan de rand van de stad, waar de lucht de huizen raakt-

Ivo Hermans, kunsthistoricus en auteur, is al sinds zijn jeugd in de ban van Spanje. Na enkele omzwervingen, stichtte hij in 1991 ‘De Koerier van Navarra’, een kring rond de Hispanoflamencogedachte en de Spaanse cultuur. Tevens de naam van het restaurant – of om het met Ivo’s woorden te zeggen “café met een gerecht” – dat hij uitbaat. Hier kies je geen gerecht à la carte maar word je ondergedompeld in de Spaanse geschiedenis & cultuur, en aperitief je in de keuken terwijl de kok een gigantische paella bereidt. De bedwelmende aroma’s die hierbij vrijkomen doen iedereen watertanden, de rijkelijk gevulde paella (venusschelpen, mosselen, gamba’s, kip, chorizo, etc.) wordt nadien dan ook met smaak verorberd door de aanwezige gasten.

Een memorabele avond. Een hartelijke ontvangst door de gastheer, gevolgd door een sprankelend aperitief vergezeld door hapjes en een kan agua brava  oftewel ‘wild water’ (op smaak gebracht met citroen,  limoen & verse munt). Ivo komt geregeld de eetkamer binnengewandeld om zijn verhaal te brengen, hij belicht de tijd van de Spaanse hertog van Alva, die met zijn leger in Leuven verbleef en de dingen die er toen gebeurden. Hij is een boeiend verteller en doorspekt zijn verhalen geregeld met leuke anekdotes. Van zodra de nodige voorbereidingen in de keuken zijn afgerond, worden de gasten uitgenodigd om de bereiding van de paella mee te komen volgen. Ivo beschrijft ondertussen de geschiedenis van dit gerecht en hoe hij zelf kooklessen is gaan volgen in Valencia, de bakermat van de paella. Uiteindelijk gaat het deksel op de pan (zodat de rijst kan garen) en moeten we nog een 20tal minuten wachten vooraleer we mogen aanschuiven met ons bord. De paella smaakt voortreffelijk! De rode huiswijn maakt het geheel af. Wie nog enkele gaatjes wil vullen, kan een 2e maal gaan bijhalen. Een dessertje gaat er voor mij niet meer bij, maar voor de liefhebbers is er ijs en crema catalana (enkel op bestelling).

Een aanrader dus, ook wel leuk om in groep te doen (er zijn 26 zitplaatsen). Wel steeds reserveren, het aanvangsuur kan verschillen al naargelang de boekingen van de avond.

Praktisch
Tervuursevest 130, 3000 Leuven
016 23 84 16
info@kovana.com
www.kovana.com
elke dag geopend (vanaf ca. 17u30)
€16 p/p voor paella met demo & verhaal

De Brabantse Bierpijl

Op zondag 26 augustus 2012 (tijdens Leuven autovrij) organiseren de Leuvense Biertherapeuten een bierfestival met bieren uit Brussel, Vlaams-Brabant en Waals-Brabant. Dit bierfestival met de naam De Brabantse Bierpijl zal plaats vinden in het M-Café (Savoyestraat, vlakbij Museum M). De bieren worden geserveerd als proevertjes van 15cl. Verder voorziet met ook Brapas (Brabantse Bier Tapas) en (bio)bieren als aperitief, maaltijd of dessert.

Voor meer informatie, zie de aankondiging op de site van de Leuvense Biertherapeuten.

De Blauwe Schuit

De Blauwe Schuit is vooral gekend om zijn werkelijk fabuleuze binnentuin. Een onverwachte groene oase met forse bomen en een vijver pal in het centrum van de stad. De beroemdste bewoners van de tuin is Joske, de pauw, als je hem ziet doe hem de groeten van ons, want toen wij er waren had hij zich verstopt.

Tijdens Marktrock gebruikten we deze plek als rustpunt om even te gaan zitten, iets te drinken en te genieten van dit prachtige kader. We aten er ook een snelle hap om met een volle maag van podium naar podium te trekken.

De tuin is echt groot en de obers lopen af en aan met drankjes en eten, je moet dus soms wat moeite doen om de aandacht van een ober te trekken. Wij bestelden een Portugese salade met scampi en perziken en een spaghetti pesto. Om de dorst te lessen bestelden we een grote fles water en omdat we daar zin in hadden op deze warme zomeravond twee sangria’s.

Het water en de sangria kwamen al snel. De sangria was heerlijk, maar de waterglazen waren niet echt proper te noemen. Dat het in de keuken goed vooruit ging, bleek al snel. Na een korte wachttijd kregen we onze gerechten opgediend. De Spaghetti pesto was bedekt met een berg kaasschijfjes. Je zag de pasta bijna niet meer liggen. De perziken in mijn slaatje kwamen uit blik, maar ik had niet anders verwacht. De scampi waren lekker gekruid. Bij de gerechten kregen we broodjes, olijfolie en vinaigrette geserveerd.

Beide gerechten waren simpel, maar ok voor de prijs die we betaalden. Wie naar de Blauwe Schuit gaat, moet geen haute cuisine verwachten, maar eenvoudige snelle gerechten in brasseriestijl. Ons smaakte het wel, maar ik zou vooral naar de Blauwe Schuit gaan om gezellig iets te drinken, eerder dan om te eten. De drankenkaart is erg uitgebreid met een ruime keuze aan bieren, een lekkere huiswijn en een mooi aanbod aan cocktails. Stella, Leffe, De Koninck en Guinnes kan je er van het vat drinken. Alleen moeten ze hun glazen wat beter afwassen.

Het afrekenen nam wat tijd in beslag door de grote drukte en we moesten meermaals een ober aanspreken voordat we de rekening kregen.

In totaal betaalden we 34,20 euro voor twee gerechten, dranken inbegrepen. Voor die prijs kan een mens niet sukkelen.

Praktisch
Vismarkt 16, 3000 Leuven
016 22 05 70
http://www.deblauweschuit.be

Onze keuze
Portugese salade scampi en perziken
Spaghetti pesto (huisgemaakt)
Sangria