Archief voor ‘Eten en drinken’

[recensie] Rijn & Wijn – Gert Corremans met foto’s van Michael Dehaspe

In Duitsland leiden alle wegen naar de Rijn. In de middeleeuwen vormde de rivier de belangrijkste verkeersas. In de negentiende eeuw inspireerde hij dichters, schilders en componisten. Op zijn oevers groeit de nationale drijf, de rieslingdruif. De Bovenvallei van de Middenrijn is dé trots van Duitsland. Net over de grens, tussen Koblenz en Mainz, komt al het beste van Duitsland samen: ruim dertig burchten, vakwerkhuizen, romantische landschappen en de beroemdste wijnbergen. Niet voor niets werd deze streek door de UNESCO erkend als Werelderfgoed.

Leuvense reisjournalist Gert Corremans reisde voor zijn boek Rijn & Wijn elk seizoen naar de Rijnvallei. Het boek is de neerslag van de verhalen van 25 door hun vak gepassioneerde inwoners van de regio. Aan de hand van hun verhalen verken je deze prachtige streek. Hoe leeft een hedendaagse kasteelheer? Verveelt de veerman zich op de Rijn? Zijn er nog romantische landschapsschilders? De onbetwiste hoofdrol gaat, zoals de titel aangeeft, naar de wijnmakers. Een jonge wijnmaakster legt de lezer uit hoe je wijn maakt,van winter tot herfst en van rank tot vat. Haar collega’s vertellen met gepaste trots over hun eigen specialiteiten, van Sekt tot Eiswein en van wijnkasteel tot klooster.

Een goed glas wijn smaakt nog beter als het vergezeld wordt door lekker eten. Achteraan in het boek vind je dan ook tien authentieke recepten waarin streekproducten de hoofdrol spelen. Rijn & Wijn is echter meer dan een culinaire ontdekkingsreis door deze mooie streek, het biedt ook handige tips voor de beste familiehotels en de mooiste bezienswaardigheden in de streek.

De schitterende foto’s van Michaël Dehaspe brengen de verhalen tot leven. Je ziet de druiven in de wijngaarden rijpen en je maakt vanop de eerste rij het proces van de pluk mee. Prachtig ook dat het werk in de wijngaard nog zo weinig geautomatiseerd is. Al die handen die bijdragen aan het heerlijke eindproduct, echt mooi om te zien.

Mij deed dit boek alvast watertanden. Het boek combineert meesterlijk twee van mijn grote passies: reizen en lekker eten. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat de majestueuze Rijnvallei zeker de moeite van een bezoek waard is. Toen ik het boek dichtklapte, had ik alvast zin om mijn valies te pakken en te vertrekken. Een goed voornemen voor 2015?

Rijnwijndef

Praktisch
Rijn & Wijn. Langs romantische burchten en beroemde wijnbergen
Gert Corremans
Foto’s van Michael Dehaspe
27,50 euro
ISBN 978-90-5826-963-8
Uitgeverij Davidsfonds

Pasta for Life

Voor het tweede jaar op rij slaan Bambsterz (aka Amber Vansintjan) en Tust (aka Tuur Struyf) de handen in elkaar voor een actie in het kader van Music for Life. Bambsterz en Tust maken en verkopen pasta. Veel. In twee maten. In drie soorten. Met drie kazen. En heel veel liefde (mogelijkheid om extra liefde bij te bestellen).

Ze doen dit op dinsdag 23 december. Het is pasta om af te halen (of te laten brengen) en thuis (of elders) op te eten (of in te vriezen voor later).

Laat hen via ikbestelpasta@gmail.com weten welke soort pasta, hoeveel, in welke maat en met welke kazen je wil bestellen. En vergeet zeker niet te vragen naar één of meerdere extra porties liefde of te vermelden hoeveel je extra wil steunen voor het goede doel: Circus Zonder Handen.

pasta

Praktisch
De maten (en prijzen)

  • één heerlijke portie: €12
  • één heerlijke kinderportie: €8

De soorten (* de pastasoort is afhankelijk van de beschikbaarheid)

  • penne* met groentensaus
  • spirelli* met zalm en broccoli in een saus van kruidenkaas
  • macaroni met kaas en ham ham ham

De kazen

  • emmental
  • parmezaan
  • mozzarella

Opties

  • alle pasta’s worden met liefde gemaakt, een extra portie liefde: €2 (onbeperkt bij te bestellen)
  • geleverd (binnen Leuven): €5
  • vraag naar de mogelijkheden voor levering buiten Leuven

Timing

  • dinsdag 23 december 2014
  • afhalen vanaf 12u tot 19u30 (buurt Vaartkom Leuven, adres volgt na bestelling)
  • levering vanaf 16u (enkel in Leuven)
  • vraag naar de mogelijkheden om de pasta tot na 23/12 voor je koel te bewaren

De volledige opbrengst gaat naar één van 861 goede doelen van Music for Life, namelijk Circus Zonder Handen. Circus Zonder Handen helpt kwetsbare jongeren om via laagdrempelig circusaanbod aansluiting te vinden bij de maatschappij.

Restaurant Hungaria

Voor de vrijgezellen van een vriendin gingen we op zoek naar een sfeervol restaurant, eens iets anders dan anders, ook voor de aanstaande bruid. Zo kwamen we bij Hungaria terecht, buiten het centrum aan de Vaartkom, een buurt die ze momenteel flink aan het uitbouwen zijn en zo pijlsnel in aanzien stijgt. Trendy, jawel.
Op het gelijkvloers van het gebouw is de bar; ons plan was daar eerst uitgebreid te aperitieven, maar we werden meteen naar het restaurant gedirigeerd. Dat ligt op de eerste verdieping en was gezellig aangekleed met kerstlichtjes.

We bestelden alvast een fles cava en wat hapjes terwijl we wachtten op de vijfde persoon van ons gezelschap die zich later zou aansluiten. Terwijl het in de bar al behoorlijk druk was, was het hierboven nog lekker rustig, het was dan ook nog geen 19:00.
Algauw kwam de ober terug met vier glazen cava. Hij was er niet erg happig op om zijn fout te herstellen en toen we erop aandrongen om toch een fles te krijgen, ruimde hij met weinig woorden de glazen af. De rest van de avond hebben we hem niet meer aan onze tafel gezien; de twee andere zaalhulpen waren gelukkig supervriendelijk.

We kregen te horen dat de wachttijd voor de hapjes lang kon duren omdat het druk was in de bar – waarom ze die niet (ook) in de keuken kunnen klaarmaken, is me niet duidelijk, en hoe lang kan het duren om wat kaas en salami te snijden – dus zegden we die bestelling af, en gingen dan maar ineens voor het voorgerecht.
Intussen waren er twee groepen binnengekomen die plaatsnamen aan lange tafels. Het was duidelijk dat er te weinig zaalhulp was om iedereen op zijn wenken te bedienen waardoor het soms even duurde voor we de aandacht van een ober konden trekken. In de hoge ruimte scheen het rumoer nog aan te zwellen nu het restaurant vol zat, wat het minder aangenaam converseren maakte.

We kozen voor het driegangenmenu waarbij je keuze hebt tussen vlees, of vis van de dag. Mijn voorgerecht bestond uit schijfjes eendenborst met een slaatje en balsamico-azijn. Iets te veel sla in verhouding tot het vlees, dat vond een tafelgenoot ook.
Ter afwisseling koos ik koolvis bij het hoofdgerecht, dat werd geserveerd met pastinaakpuree en een botersausje. Zonder extra afwerking van bijvoorbeeld wat gestoomde groentjes, wat wel jammer was want het oog wil ook wat. De vis smaakte nergens naar en in de puree had gerust méér pastinaak gemogen.
Het dessert, moelleux van chocolade, daar kan je bij mij niet veel mee misdoen als hij maar smeuïg is vanbinnen, en dat was hij. De bruid kreeg een vuurwerkje op haar dame blanche, en dat was de ideale afsluiter van ons diner.

Al bij al was het een fijne avond, maar ik denk niet dat ik hier zou komen voor een romantische tête à tête met mijn lief, daarvoor is de setting in die grote ruimte niet intiem genoeg.
Voor een diner met vrienden of familie is het beter geschikt, maar volgende keer zal ik toch vlees kiezen in plaats van vis.

2014-11-29 20.06.12

2014-11-29 20.38.25

2014-11-29 21.44.10

Onze keuze
Het groepsmenu kostte 36 euro per persoon (excl. dranken) en wisselt maandelijks.

Praktisch
Baron d’Eynattenstraat 6, 3000 Leuven
tel: 016 20 06 33
http://www.hungaria.be/

Opening Wintertijd in Leuven

Al voor het vijfde jaar op rij organiseert Leuven ‘Wintertijd in Leuven’. Anders dan in de andere Vlaamse steden, focussen de winteractiviteiten in Leuven op nostalgie en smaak. Nostalgische kermismolens, unieke concerten in het historische stadhuis en het Groot Begijnhof verlicht door kaarsen, zorgen voor sfeer en gezelligheid in de stad. Bierstad Leuven doet haar titel van ‘Stad van de smaak’ eer aan met topchefs die koken op de kerstmarkt en een pub tasting tour die je meeneemt naar de beste biercafés van de stad.

Enkele sfeerbeelden van de opening:

Fair trade in STUK

stuk

STUK heeft een stevige link met fair trade: STUK deelt immers de waarden achter fair trade. Duurzame ontwikkeling staat centraal in STUK en in vele andere culturele organisaties. Sinds STUK een fairtrade-ambassadeur in eigen rangen heeft, doet het kunstencentrum nog een extra inspanning. Zo werd onlangs de hele tappersploeg van STUKcafé in nieuwe fairwear-T-shirts gestoken en ook de Sint was fair trade dit jaar in STUK.

Zin in fair trade? Twee concrete tips:

  • Fair trade proeven. Fair Trade@Home: op aangename wijze kennis maken met de fairtradeprincipes. Buurten, verenigingen of bedrijven… Iedere groep kan bij Oxfam-Wereldwinkels terecht voor een proeverij rond duurzame chocolade, wijn, koffie…
  • Fair trade schenken met eindejaar. Ga voor fairtradegeschenken tijdens de eindejaarsperiode. Geef leuke, originele en (h)eerlijke geschenken mét een boodschap. Het aanbod is ruim!

Bouw een brug van de Dijle tot de Kongo

Op zaterdag 13 december vanaf 19.30 u. organiseren BLIK OP AFRIKA, MUSA LOVA en LOST TALENT een AFRIKAANSE AVOND in de gebouwen van het Heilig-Hartinstituut, Naamsesteenweg 355 in Heverlee. Het opzet is de impact van deze drie organisaties op de verbetering van de levensomstandigheden van de bevolking in Congo concreet voor te stellen. Dit gebeurt ondermeer aan de hand van een geanimeerd panelgesprek met de drie organisaties en een ervaringsdeskundige. Alain CONINCX is moderator. Een Afrikaanse markt met Afrikaanse hapjes, drankjes en zang wordt de gezellige achtergrond van deze avond. De aanwezigen kunnen zich informeren over de werking van de drie verenigingen.

Affiche Afrikaanse avond

 

Zoff

Ontbijten op zijn Italiaans, doe jij bij uitstek bij Zoff in de Mechelsestraat.

In deze trendy jaren-80 bar voelden we ons meteen thuis. Op de menukaart zagen we een mooie selectie van Italiaanse ontbijtformules. Wij waagden ons aan de ‘uova alle Tirolese’ en ‘Il Maestrale Deluxe’. Vertaald is dit een spiegelei met spek, geraspte Almkàse Asiago en rucola. Wie de Il Maestrale Deluxe bestelt, wordt verwend met een rijkelijk gevulde mix van charcuterie en kaas, fritatta padana (Italiaanse aardappelomelet met crispy parmaham, parmigiano, pesto en rucola), mandje brood met choco en confituur, verse fruitsap, warme drank naar keuze en een heerlijk glaasje spumante.

Zoff scoort op alle vlakken: de sfeer, interieur, bediening en natuurlijk het bijzonder lekkere ontbijt waren pico bello.

Om te genieten van het Dolce Vita-gevoel hoef je geen vliegtuig meer te pakken naar Italië, maar kan je gewoon terecht bij Zoff.

2-1

Praktisch
Zoff
Mechelsestraat 25
3000 Leuven
www.zoff.be

Dit artikel verscheen eerder op Leuvenlicious.

Wereldse Zondag met Samugam, Indië

Wereldse zondag met Indische maaltijd en projectinfo in het Wereldcafé ter ondersteuning van Samugam, een kleinschalig project in Zuid India (Tamil Nadu). Het project is werkzaam in 2 plaatsen; Pondicherry en Pullambadi.

Samugam

Menu

  • Hoofdgerecht: Indische rijstschotel met aloo gobi en chole chaat (kikkererwten) of madras kurma (varkensvlees)
  • Desserts: buffet

Prijs: 12 euro voor een hoofdschotel (6 euro voor een kinderschotel), vrije bijdrage voor een dessert.

Inschriijven enkel via de link op de website: www.wereldcafe.be.

 

Grootste ontbijt van Vlaanderen in station Leuven

Volgende week woensdag 10 december 2014 lanceert Logeren in Vlaanderen Vakantieland vzw het nieuwe boek ‘Logeren in Vlaanderen Vakantieland 2015′ en de nieuwe website www.logereninvlaanderenvakantieland.be met meer dan 600 logeeradressen in Vlaanderen. Om dat te vieren, organiseren ze in 5 stations waaronder Leuven ‘Het Grootste Ontbijt van Vlaanderen‘.

Dit Grootste Ontbijt van Vlaanderen gaat in Leuven door in het station in de oude wachtruimte rechts van de lokettenhal tussen 6:00 en 8:00 op woensdag 10 december 2014. Er komt een lange gedekte ontbijttafel waarbij voorbijgangers worden uitgenodigd om te proeven van de persoonlijke service die meer dan 600 logiesuitbaters elke dag bieden. Logiesuitbaters uit de regio zijn aanwezig om reizigers kennis te laten maken met hun uitbating.

grootste-ontbijt-in-vlaanderen-10-december-2014

Wintertijd in Leuven 2014

wintertijd

De winter in Leuven belooft weer hartverwarmend te worden! Kuier over de mooiste kerstmarkt van ’t land, geniet van een intiem kerstconcert of nip van een parelend winterbier. Ontdek Wintertijd, van 11 tot 31 december in Leuven.

Leuvense Kerstmarkt
Oergezellige kerstwarmte in het hart van de stad. Met dampende, winterse lekkernijen en glühwein, knetterende vuurtjes, muziek, cadeautjes en een gulle Kerstman. Nieuw dit jaar zijn de culinaire babbels bij chef Kwinten De Paepe. Combineer een bezoek aan de kerstmarkt met kerstshoppen. Op 14 en 21 december zijn de winkels gewoon open. Op 21 december doe je je laatste inkopen zelfs tussen de kerstliederen.

Hoteldeals 2+1
Snuif de eindejaarssfeer in Leuven op tijdens een gezellige citytrip. De hotels verwennen je met een heel voordelige actie: drie nachten logeren, slechts twee betalen! Combineer je citytrip met een bezoek aan de toptentoonstellingen Vesalius. Het lichaam in beeld en Markus Schinwald in M – Museum Leuven.

Sfeer troef in Leuven
Op de Grote Markt nemen kleurrijke kermisattracties je mee naar de tijd van toen. Vlakbij in het prachtige stadhuis kan je genieten van een rondleiding en een klassiek kamerconcert. Tijdens de winterwandelingen ontdek je de onbekende hoekjes van Leuven. En tijdens Begijnhof in kaarslicht beleef je het Groot Begijnhof in de gloed van duizenden kaarsen. Gezelligheid gegarandeerd!

Bier in de winter
Wie Leuven zegt, denkt: bier! En in de winter is dat niet anders. Brouwerij Stella Artois nodigt je uit op een kersttour tussen de indrukwekkende brouwketels. Je kan ook op degustatietour langs de beste biercafés. In elk café proef je een ander streekbier en ontdek je wat er zo bijzonder aan is.

Wedstrijd
Deel je winterfoto’s van Leuven via Facebook en Instagram door ze te taggen met #seemyleuven en #winterinleuven en win elke dag een duo-ticket van één van de ‘Wintertijd in Leuven’-activiteiten.