Archief voor ‘Eten en drinken’

Leuven heeft succesvol Bierweekend achter de rug

Afgelopen weekend was Leuven opnieuw het mekka van de bierliefhebber. Als headliner op de affiche stond het Zythos Bierfestival. Zij kregen dit weekend meer dan 16.000 bezoekers over de vloer.

Verantwoordelijke Zythos Bierfestival Yannick de Cocquéau: “Met een stijging van 10% zijn we heel tevreden over het bezoekersaantal. Bovendien is organisatorisch alles heel vlot verlopen.”
Maar ook in de Leuvense binnenstad stond ‘bier’ meer dan ooit centraal. Bezoekers konden naast een bezoek aan het festival deelnemen aan tal van bieractiviteiten. Biertours, workshops, proeverijen enzovoort. De Oude Markt pakte uit met Beer Bites, een selectie van buitengewone bieren die je exclusief dit weekend kon proeven.

In totaal namen zo’n 800 mensen deel aan één van de activiteiten. Leuk om weten is dat de meeste van deze activiteiten het ganse jaar door mogelijk zijn in Leuven. Een overzicht vind je op de website Leuven bierstad.

Schepen van toerisme Dirk Vansina is erg tevreden over het afgelopen weekend: “Met het Zythos Bierfestival en alle activiteiten van Leuven Bierweekend zetten we de stad internationaal op de kaart als bierstad. En aan de grote hoeveelheid buitenlandse bezoekers te merken, lukt dat behoorlijk. Het evenement genereert dan ook een grote economische meerwaarde voor de stad, waar vooral onze horeca optimaal van profiteert. Bijna alle hotels waren afgelopen weekend vol geboekt. Zaterdag was een topdag met een zo goed als volledige bezetting.”

Het Leuven Bierweekend zit er op, maar nog tot en met 11 mei is er de Biermaand in Vlaams-Brabant. Met à volonté brouwerijbezoeken en toffe bieractiviteiten

29ste Libertadfeesten van 4 mei tot 29 mei

Vanaf zondag 4 mei tot donderdag 29 mei 2014 gaan de 29ste Libertadfeesten door in café Libertad in de Muntstraat. Al sinds 1986 worden de Libertadfeesten georganiseerd omwille van het 5-jarig bestaan van het café en dit groeide snel uit tot een jaarlijkse traditie. Het programme van de Libertadfeesten 2014:

libertadfeesten_leuven_2014_affiche

Abdijfeesten Vlierbeek op 23, 24 en 25 mei

Op vrijdag 23, zaterdag 24 en zondag 25 mei 2014 gaan opnieuw de Abdijfeesten Vlierbeek door in taverne In Den Rozenkrans aan de abdij van Vlierbeek, ten voordele van het goede doel move to improve.

Het programma:

  • Vrijdag 23 mei vanaf 15.00: After workparty met DJ Different
  • Zaterdag 24 mei:
    • Om 15.00: De Vlierbeek-Riders / loopwedstrijd 3,10,13km
    • Om 19.00: optredens De Natte Gazetten – Daylight Comes
  • Zondag 25 mei:
    • 11.30: Aperitiefconcert
    • 13.15: Optreden clown
    • 14.00: Kinderdisco
    • 15.30: Optreden clown
    • 16.00: Amuse dans-zang optreden
    • 18.00: Verkiezingsuitslagen

Verder is er dorlopend frietjes en kinderanimatie. Toegang is gratis onder de 16 jaar en een steun-inkomkaart voor het ganse weekend kost 5 euro.

Zie ook de foto’s van Dirk Motmans van de Abdijfeesten Vlierbeek in 2013.

abdijfeesten_vlierbeek_2014

Sint-Janspoort en Watermolen Parkabdij open!

Zaterdag 26 april werd de gerestaureerde watermolen en Sint-Janspoort van de parkabdij na een lange restauratie officieel in gebruik genomen als brasserie.

Restauratie
De restauratie van de Watermolen en Sint-Janspoort heeft zo’n 3 miljoen euro gekost die gedeeltelijk bekostigd werd met subsidies van de Vlaamse Regering. Beide gebouwen (Watermolen en Sint-Janspoort) werden bij de restauratie met elkaar verbonden via een nieuwbouw op de plaats waar ooit de smidse van de abdij stond. De restauratie is een mooie combinatie van historische gebouwen en nieuwbouw waardoor een zinvolle herbestemming mogelijk werd. In de nieuwbouw werd de keuken van de brasserie en de lift ondergebracht. In het gerestaureerde complex zijn 5 zaaltjes ingericht die gebruikt kunnen worden als vergaderruimte.

Ook het beeld van de patroonheilige van de abdij, Sint-Jan-Evangelist, werd hersteld en prijkt weer opvallend in de nis van de Sint-Janspoort.

Terug in gebruik na 51 jaar
In 1963 overleed de laatste molenaar. Sindsdien stond het 16de-eeuwse gebouw leeg. “Dat het nu na 51 jaar terug hersteld is in zijn oude glorie en een nieuwe succesvolle bestemming kreeg, staat symbool voor de impuls die de restauratie van de parkabdij gekregen heeft”.

Vele bezoekers van de site herinneren zich vooral de houten stutten die de scheefgezakte gevel moesten rechthouden. Maar dat beeld zal vlug vergeten zijn want de restauratie heeft een zeer geslaagd resultaat opgeleverd.

De molen maalt opnieuw
Bij de restauratie werd ervoor gezorgd dat de Watermolen opnieuw functioneert. Je kan het hele maalmechanisme met de tandwielen en de molensteen zien in de brasserie. En één maal per maand zal een gediplomeerd molenaar, Johan Boelanger, het malen van graan demonstreren. Dat wordt ongetwijfeld een extra attractie. Het meel zal trouwens verwerkt worden in de gerechten van de brasserie. Bij de restauratie van het molenmechanisme kon nog veel van het authentieke mechanisme gerecupereerd worden.

Brasserie
De Watermolen en de Sint-Janspoort werden omgevormd tot een brasserie die ondertussen al enkele weken proef draait. Zaterdag 26 april ging de brasserie echter officieel open. Hoewel de brasserie werd geopend zonder hieraan enige ruchtbaarheid te geven, was het meteen een succes.

Het was nochtans geen makkelijke zoektocht om een uitbater te vinden. In eerste instantie bleek niemand geïnteresseerd te zijn. Toen enkele jaren gelden de Sint-Janspoort en de Watermolen werden aangeboden aan potentiële uitbaters was het gebouw nog een ruïne. Dat het nog bijna twee jaar zou duren voordat de restauratie voltooid zou zijn, was niet echt een aantrekkelijk vooruitzicht voor een ondernemer.

Een uitbating in zo’n historisch pand is ook geen evidentie : kleine ruimtes, veel trappen, lage plafonds, … niet onmiddellijk bedrijfseconomisch het meest interessant. Maar dit alles wordt goedgemaakt door de fenomenale ligging: de prachtige parkabdij die over enkele jaren in zijn volle glorie zal hersteld zijn, een fantastisch terras met uitzicht over de vijvers, gelegen in een groene oase aan de rand van de stad. Het gebouw straalt ook karakter en authenticiteit uit.

Uiteindelijk kwam de stad terecht bij The Lodge-group, een uitbater die ook ervaring heeft met horeca in historische gebouwen. De uitbater werd betrokken bij de verbouwing nog voor de eigenlijke bouwwerken begonnen. Zo kon de uitbater mee nadenken over de inrichting en konden de restauratieplannen hier en daar nog aangepast worden aan zijn wensen. Aan de uitbater werden ook enkele beperkingen opgelegd: zo moet de stilte in de site gerespecteerd worden en moet de uitbating passen bij de sfeer van de abdij: geen fuiven en lawaaierige activiteiten. Sluitingsuur is 23 u.

Het in gebruik nemen van de watermolen is een nieuwe fase in de volledige restauratie van de abdij die over zo’n 5 jaar moet voltooid zijn. Eerder werd al de Mariapoort gerestaureerd, de Norbertuspoort, het locutorium, de daken en de bibliotheek. Vandaag wordt gewerkt aan de pandgang. Volgend restauratiedossier is dat van de refter met het prachtige stucwerkplafond. De restauratieplannen van de Tiendenschuur worden voorbereid.

Leven in Leuven denkt alvast dat deze brasserie een aanwinst is voor Heverlee! We kijken al uit naar ons eerste diner daar!

Zythos bierfestival

Zythos bierfestival is ondertussen al toe aan de derde editie in Leuven. En als we mogen afgaan op het aantal aanwezigen in de Brabanthal gisteren (zaterdag), dan neemt het succes van dit festival alleen maar toe. Zythos staat immer garant voor een culinaire ontdekkingsreis langs bekende en minder bekende bieren, steeds voorzien van een professionele uitleg. En spotte ik daar een standje met bierpralines?

Een Tworrel in De Fabriek

Op woensdag 23 april was er de eerste #tworrel in De Fabriek, een nieuwe pop-up bar op de Oude Markt. Drijvende krachten achter het kleinste podium van Leuven zijn Lorin Parys, Renate Hufkens en Bram Van Dael. Regelmatig zullen er artiesten komen optreden of dingen maken. Hun producten zullen op het einde van de pop-up bar verkocht worden ten voordele van De Wissel, een Leuvense voorziening voor meisjes in jeugdzorg.

De Fabriek - Tworrel op 23 april 2014

De Fabriek – Tworrel op 23 april 2014

Gelukkig was het mooi weer en konden (overwegende Leuvense) twitteraars op het terras zitten met een lekkere mojito of cosmopolitan en de toch wel vrij unieke kaasplank van De Fabriek.

Mojito van De Fabriek

Mojito van De Fabriek

Kaasplank van De Fabriek

Kaasplank van De Fabriek

BEERTALKS – Bierweekend Leuven

Het was een heerlijk gevulde bieravond met als ingrediënten: Boeiende lezingen over de wereld van het bier – internationaal – want alles in het engels, Natuurlijk de bierproeverij van 4 regionale bieren aangevuld met hoogwaardige staaltjes van Foodpairing: bij elk biertje aangepaste hapjes door Kwinten De Paepe.

Met de bieren: Egotripel van Opus Magnum, Ferme Framboos van De Vlier, de (donkere) Alpaide van Nieuwhuys en dé Delvaaux van De Kroon.

Sprekers: Sven Gatz als Directeur van de Unie van Belgische Brouwers, Econome Eline Poelmans (KU Leuven) gaf een boeiende historiek weer van het bierbrouwen, -gebruik door de eeuwen heen. De Amerikaanse bierjournalist Chuck Cook had het over de verschillen  tussen de Amerikaanse bieren (imitaties dus…) en de Belgische. En Bierwetenschapper professor Freddy Delvaux had het over veel biochemie..

De Leuvense Biermaand loopt nog verder: meer info bij Leuven Bierstad, Leuven Leisure

Enige sfeerbeelden:

Mobiele werkplek: Biokoffiebar

Door de heraanleg van de ‘Kop van Kessel-Lo’ onderging de wat troosteloze doorgangsbuurt achter het Leuvense station de laatste jaren een echte gedaanteverandering.
Voordat deze wijk onder handen genomen werd, bepaalde een lange strook parkeerplaatsen het uitzicht. Vandaag is dit beeld vervangen door een rij hoge gebouwen die onmiskenbaar achter het station uitsteekt en zo het nieuwe uitzicht van deze buurt bepaalt.

De komst van deze ‘hoogbouw’ gaf de wijk niet alleen een nieuwe aanblik, maar zorgde ook voor een nieuwe dynamiek voor de omgeving. Door de aanwezigheid van hotels, bewoning en enkele kantoren, sluit deze buurt meer aan bij het actieve stadscentrum aan de andere kant van de sporen.

Van deze vernieuwing profiteert ook de nieuwe ‘Biokoffiebar‘. Deze bar deelt haar ruimte met een klein reisbureau. Het reisthema is dan ook doorgetrokken in de inrichting van de bar.

Hoewel de plaatsen binnen beperkt zijn, biedt de zaak vele troeven.
Je kunt er dagelijks terecht van 7 u tot 18 u voor koffie, ontbijt of lunch.
Voor wie ter plaatse wil werken, zijn er voldoende stopcontacten en is er gratis wifi beschikbaar, terwijl grote ramen voor voldoende daglicht zorgen.

Aangezien de bar nooit echt druk wordt, kan je er de hele dag door blijven werken, zelf tijdens tijdens de middagpauze. Misschien ligt deze wijk dan toch nog wat te veel uit de kering, maar dat is in dit geval dan weer een voordeel.

Praktisch
Bio Koffie Bar
Martelarenlaan 24, 3010 Leuven
http://www.biokoffiebar.be/

Brussels Beer Challenge komt naar Leuven!

Na het Zythos bierfestival drie jaar geleden komt de Brussels Beer Challenge dit najaar ook naar Leuven. We spelen onze troeven als bierstad al enkele jaren volop uit en dat begint duidelijk te renderen. Wanneer het over bier gaat, denkt men automatisch aan Leuven. Ik was dan ook meteen enthousiast toen de organisatoren van de BBC kwamen vragen of Toerisme Leuven wilde meewerken aan de organisatie in the place to be(er). Opnieuw een mogelijkheid om onze stad te promoten als toeristische bestemming want deze BBC zorgt ongetwijfeld weer voor nationale en internationale belangstelling,” zegt schepen Dirk Vansina.

Twee dagen lang proeft een panel van 60 internationaal gereputeerde bierkenners 750 bieren uit alle hoeken van de wereld. De deelnemende bieren worden onderverdeeld in categorieën, gebaseerd op origine, typiciteit en stijl en vervolgens gewikt en gewogen. Op het einde van de twee degustatiedagen worden de beste bieren in elke categorie beloond met een gouden, zilveren of bronzen award. Deze professionele bierwedstrijd is een unieke opportuniteit voor alle bierproducenten om zich te meten met de allerbeste internationale en Belgische brouwers.

Waarom deze bierwedstrijd organiseren in België?
België is zonder enige twijfel het bierland bij uitstek. Ons land beschikt over een grote expertise én internationale bierfaam. Daarom kan België niet zonder een professionele bierwedstrijd. De gemengde aanwezigheid van zowel Belgische experts als internationale specialisten, zorgt ervoor dat de bieren die bekroond worden op de Brussels Beer Challenge kunnen rekenen op een grote mediabelangstelling en internationale erkenning.

Waarom deze bierwedstrijd organiseren in Leuven?
“Retorische vraag,” aldus Dirk Vansina, schepen van toerisme. “In het laatste weekend van oktober, wanneer de professionele kenners de bieren beoordelen, kunnen ook de bezoekers bier beleven in de stad. Toerisme Leuven werkt daarvoor een interessant programma uit waarin ze haar titel van bierhoofdstad bevestigt.” Het programma wordt later meegedeeld.

Praktisch
31 oktober & 1 november: degustaties
2 november: bekendmaking bekroonde bieren

Vinden jullie het een goed idee dat de Brussels Beer Challenge naar Leuven komt?

Stad trakteert scholen op bio-ontbijt tijdens duurzame week

Van 22 tot 25 april 2014 organiseert de stad Leuven de week van duurzame voeding voor de Leuvense CONDOR-scholen. Tijdens die week moedigt ze scholen aan om acties op touw te zetten rond biologische voeding, fair trade, voedselkilometers, vegetarische voeding … kortom: het thema voeding door een duurzame bril. Als afsluiter van de projectweek organiseert de stad voor de deelnemende scholen een bio-ontbijt. Op vrijdag 25 april 2014 kunnen 620 leerlingen uit 17 scholen genieten van een (h)eerlijk, gezond, afvalarm, biologisch en lokaal geteeld ontbijt, samen met Mohamed Ridouani, Leuvens schepen van o.a. leefmilieu.

De stad Leuven biedt de scholen ondersteuning bij de uitwerking van het thema ‘duurzame voeding’ met een draaiboek boordevol educatief materiaal (websites, lessenpakketten, animaties …). Daarnaast kunnen scholen intekenen voor enkele workshops van EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief) over de link tussen vegetarische voeding en duurzaamheid. Kortom, deze projectweek geeft kinderen de kans om op een aangename en speelse manier kennis te maken met duurzame ontwikkeling en te ontdekken dat ieder individu daar kan toe bijdragen.