Archief voor ‘Eten en drinken’

Jaarlijkse Nieuwjaarsdrink op 3 januari

nieuwjaarsdrink

Afspraak om 15u op de Grote Markt!

10.000 streekboterhammen met fairtradechoco!

FairTradeGemeente Leuven plant een ambitieuze actie tijdens de Week van de Fair Trade 2014 in Leuven. Op woensdagochtend 1 oktober 2014 gaat FairTradeGemeente Leuvenj de uitdaging aan om maar liefst 10.000 streekboterhammen* met fairtradechoco** te smeren, te verpakken en uit te delen aan de stations van Leuven en Wijgmaal, en aan diverse aula’s. Met honger naar het werk of naar de les gaan, zal dus niet nodig zijn.

* Streekboterhammen: van grijs Velpe-brood van Bakkerij de Brabander en Hoeve ‘In de Zon’, gemaakt met tarwe uit de Velpe-vallei, in het centrum van het Hageland.
** Fairtradechoco: fairtradechocoladepasta van Oxfam-Wereldwinkels met herkomst Ivoorkust en Costa Rica

Deze actie kadert in de Week van de Fair Trade, een initiatief van de Belgische ontwikkelingssamenwerking.

fairtrade

Enquete over lokale landbouw en voeding in Leuven

De KU Leuven onderzoekt in opdracht van de stad Leuven hoe Leuvenaars staan ten op zichte van lokale voeding en landbouw. Je kan zelf deelnemen aan deze enquete op https://nl.surveymonkey.com/s/korteketenLeuven. Ook werd een facebook pagina opgericht voor geïnteresseerden in stadslandbouw in Leuven: https://www.facebook.com/LeuvenKorteKeten. De enquete en facebookgroep kadert in het stadslandbouwoverleg dat het stadsbestuur begin dit jaar oprichtte.

Een kaart met alle Landbouw en voedselinitiatieven in of gelinkt aan Leuven:
https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=zwNA125xNdYo.kevFJwl8rIv4

Brasserie De Abdijmolen

Vele maanden is er gewerkt om de vervallen watermolen van de abdij van Park-Heverlee te herstellen en hem terug de allure te geven die hij verdient. Het moet gezegd: de restauratie is wondermooi geslaagd en de molen werkt, zij het maar af en toe, op de waterkracht van de (wat dacht je?) Molenbeek. De zaak is groter dan je van buitenaf zou denken, en er wordt op meerdere plateaus (verdiepingen) bediend. Trappen zijn niet echt een probleem, want de ruime lift brengt je waar je maar wil.

Op het terras achteraan kunnen circa 40 personen terecht. Je hebt vandaar een prachtig zicht op de vijvers, die je -voor of na de maaltijd- uitnodigen voor een wandeling. Echter…opgepast als je met de auto bent! Hou dan de tijd in de gaten, want op de grote parkeerplaats moet je de parkeerschijf plaatsen. En… die wordt regelmatig gecontroleerd. Toch wat sneu van de stad Leuven als zij hier het toerisme willen aanmoedigen.

We bezochten deze zaak op een dinsdagmiddag. Dat bleek een goed idee, want op dinsdagmiddag (en alleen dan!) kan je er eten voor 12 euro! Daarvoor krijg je een steak van 200 gram met een flinke portie frietjes en een saus naar keuze. De prijs van de andere schotels begint aan 16 euro en er is keuze te over.

Ik liet me verleiden tot een schotel die bij de voorgerechten stond vermeld: kalfszwezerik op een bedje van risotto met wat mesclunsla erbij. Ik was aangenaam verrast door de grootte van het stuk zwezerik dat bovendien perfect was gebakken. De risotto was naar behoren gekruid.

De steak van mijn partner bleek volledig te beantwoorden aan wat zij met “saignant” bedoelde. De bijhorende bearnaisesaus was vers bereid en eveneens zeer lekker. De frietjes waren wat te hard gebakken, maar daar doen we niet moeilijk over: in deze tijd van het jaar is het niet evident de geschikte aardappelen te vinden. Zoals zij het zelf schrijven: eigentijdse bistronomie in de brasserie.

De rekening. Voor twee glazen Cava betaalden we 12 euro en voor een half litertje doodgewone witte wijn 13,50 euro (!). Met nog één halve liter water aan 4 euro en twee koffies erbij, bedroeg de rekening uiteindelijk meer voor de dranken dan voor het eten. Alles samen: 67 euro.

Dat kon echter de pret niet bederven. De zon scheen en we deden nog een flinke wandeling rond de vijvers en… vonden geen parkeerbon onder onze ruitenwisser.

Praktisch
Abdij van Park 4, 3001 Heverlee
016 62 96 00
abdijmolen@lodge-hotels.be
http://www.lodge-hotels.be/lodge/brasabdijindex.jsp

Zesde editie K-Ertzberg diner

De Leuvense project- en productontwikkelaar Ertzberg, bekend van de duurzame stadswijk Tweewaters aan de Vaartkom, steunt voor het zesde jaar op rij het kerstdiner van buurtwerk ’t Lampeke in het buurthuis.

Voor kerstavond verzorgen de medewerkers van Ertzberg een viergangenmenu voor de gasten van ’t Lampeke. Op kerstdag is het de beurt aan Poverello Leuven. Zij mogen afzakken naar OHL voor hun kerstdiner want de voetbalclub stelt haar vipruimtes opnieuw ter beschikking. Het is ook reeds de vijfde maal dat Ertzberg het kerstdiner voor Poverello voorbereidt.

Het opmerkelijke initiatief begon zes jaar geleden als een kerstdiner voor een 25-tal kansarmen en krijgt nu in totaal al meer dan 200 gasten aan de feesttafel.

Het kerstdiner is het jaarlijkse sluitstuk van de structurele samenwerking tussen Ertzberg en ’t Lampeke. In 2011 zijn beiden voor een periode van 3 jaar met een uniek initiatief gestart: de Human Capital Card. Deze creatieve samenwerking bestaat erin dat Ertzberg op afroep haar medewerkers ter beschikking stelt van de vereniging. Zij worden ingezet op vraag van de coördinatoren van ‘t Lampeke in functie van de heersende behoeftes. Het gaat vooral over vakdomeinen die niet behoren tot de dagdagelijkse activiteiten van de vereniging en waarvoor zij veelal niet over de juiste mensen & middelen beschikt. Het betreft oa juridisch advies, communicatie, ICT, projectmanagement en strategische beslissingen. ’t Lampeke kan op elk moment zowel beroep doen op de medewerkers als op de infrastructuur van Ertzberg. Met dit uniek samenwerkingsverband wonnen beide organisaties de Europese Sustainable Partnerships Award in 2013.

De afgelopen drie jaar werd op de Human-Capital Card jaarlijks een tegoed van 50.000€ opgeladen, 25.000€ aan manuren en 25.000€ in geld, goed voor een ondersteuning van 150.000€.

Internationaal gastronomisch evenement Taste of Stars

Van 12 tot 17 januari 2015 kan je in Leuven terecht voor een culinaire ontdekkingstocht. Zes dagen lang zal je op verschillende plaatsen in de stad uitzonderlijk kunnen genieten van de kookkunsten van internationale sterrenchefs.

tasteofstars

Enkele Leuvense restaurants stellen hun keuken ter beschikking van buitenlandse chefs die er ’s middags en ’s avonds gastronomische menu’s serveren. Ze engageren zich daarbij om minimaal één gerecht met een streekproduct te creëren gebaseerd op lokale tradities.

Taste of Stars inspireerde zich op de week van de sterren – Settimana delle Stelle – dat in januari 2014 plaats vond in Leuven. Toen verzorgden 2 twee sterrenchefs van restaurant La Trota in Italië elke dag een gastronomisch lunch en diner in het Leuvense restaurant Officina Clandestina van Pino Caprioli. Het initiatief kende een overdonderend succes.

Voor de editie van Taste of Stars 2015 blijft het concept behouden met meer chefs en meer deelnemende locaties. Het accent ligt ook dit jaar op de Italiaanse keuken. Verschillende chefs hebben hun medewerking al toegezegd o.a. Uliassi van het gelijknamige restaurant in Senigallia (Italië) en de broers Serva van La Trota (Italië).

Naast de gastronomische lunch en dinerformules, is er ook een doorlopend festivalcafé. Dat strijkt neer in café De Werf op het Hogeschoolplein De Italiaanse partner die het café een week lang overneemt is speciaalzaak La Tradizione uit Napels. Je kan er terecht voor gastronomie aan kleine prijzen. In de traditie van de Italiaanse low-cost keuken en street food, vind je er heerlijke Italiaanse hapjes en specialiteiten aan betaalbare prijzen. Ook hun regionale ambachtelijke producten zijn er te koop: kazen, charcuterie, olijfolie en bereide gerechten.

Het project, dat Leuven als een bijzondere culinaire stad op de kaart wil zetten, wordt gesteund door de Stad Leuven.

Formule

  • Middag: gastronomische lunch in 3 gangen aan 50 Euro p.p. (excl. dranken)
  • Avond: gastronomisch menu in 6 gangen met aangepaste wijnen aan 150 euro p.p. (incl. aperitief, wijn, koffie)
  • Alle restaurants werken volgens dezelfde formule en aan dezelfde prijs.

Reservaties
Gezien het beperkt aantal plaatsen voor het evenement, is het aan te raden op voorhand te reserveren.
Reserveren kan rechtstreeks bij de deelnemende restaurants.
Na betaling ontvang je een voucher voor de gereserveerde formule.

Meer info op tasteofstars.com. Het laatste nieuws kan je volgen op Facebook.

Amuse-Gueuze strijkt neer in Leuven

Derde editie van uniek foodpairing event komt naar Vlaams-Brabant

001

De persoonlijke passie voor ambachtelijke lambiekbieren en een (h)eerlijke keuken brachten juriste Karen Blereau (38) op het idee om die twee samen te brengen in een verfijnd maar no-nonsense foodie-event. Zo ontstond een jaar geleden Amuse-Gueuze.

Amuse-Gueuze is een event waarbij authentieke, natuurlijke en seizoensgebonden gerechten met ambachtelijke lambiekbieren worden geserveerd, op een leuke locatie. Een natuurlijke keuken laat zich immers perfect combineren met lambiekbieren. Meer nog, ze tillen elkaar naar een nòg hoger niveau.
Bij de organisatie van Amuse-Gueuze gaat minstens evenveel aandacht naar de keuze van de kok en zijn keuken, als naar de keuze van de lambiekbieren en geuzes. Die worden geselecteerd in samenspraak met rasechte lambiekbrouwers en zogenaamde ‘geuzestekers’. Want niet alleen de smaak en oorsprong van de bieren zijn belangrijk. De mensen achter het product en hun verhaal zijn dat evenzeer.

Elk jaar vinden er twee events plaats, telkens in een andere Belgische provincie. Zo krijgt iedereen de kans om deze unieke ervaring te beleven. Na Antwerpen is nu de provincie Vlaams-Brabant aan de beurt. Voor deze derde editie worden op 12, 13 en 14 maart 2015 de handen in elkaar geslagen met het team van het Leuvense restaurant Het Land aan de Overkant. Gastheer Luc en kok Wim delen een enthousiasme en liefde voor foodpairing met bier die perfect aansluit bij het concept van Amuse-Gueuze. Bovendien dragen ze met hun eerlijke, pure en eigenzinnige keuken de visie van het event op een ideale manier uit.

Wie de wondere wereld van de lambiekbieren op een gastronomische manier wil ontdekken, kan een zitje reserveren via de site van Amuse-Gueuze. Of waarom geen familielid/vriend verrassen met een avondje Amuse-Gueuze als origineel kerst- of eindejaarsgeschenk? Niet te lang wachten met inschrijven, luidt de boodschap. Zoals bij de vorige edities zullen ook ditmaal de plaatsen zeer gegeerd zijn.

Praktisch
Op 12, 13 en 14 maart 2015 telkens om 19.00 uur.
In restaurant Het Land aan de Overkant in Leuven.
89 euro pp (aperitiefhapjes en 5-gangendiner, incl. 6 lambiekbieren, water, koffie/thee

Bistro Tribunal

Na de bespreking van Bart kon ik haast niet wachten om dit nieuwe restaurant in het Leuvense zelf uit te proberen. Bistro Tribunal leek me dan ook de ideale locatie voor een afspraak met een vriend waarvan we weten dat hij een voorliefde voor lekker vlees heeft. Het vroegere Italiaanse restaurant Piaceri d’Italia tegenover het gerechtsgebouw is namelijk omgetoverd tot een klein vleesparadijs. Al moeten de visliefhebbers geen schrik hebben, er staat ook vis op het menu en je kan er zelfs kreeft en oesters eten.

Ik was de dag voordien binnen gewipt toen ik aan het gerechtsgebouw passeerde om een tafeltje te reserveren. Toen we de avond zelf met z’n drieën binnen stapten, moest ik zelfs mijn naam niet meer zeggen, de bediening herkende me en leidde ons meteen naar ons tafeltje. Van een warm welkom gesproken.

Qua inrichting is Bistro Tribunal eerder klassiek te noemen, met een mooie bar, krijtborden aan de muren en als pronkstuk de koeltoog met daarin het overheerlijke rundsvlees uitgestald. Te verkrijgen per honderd gram. Het rundsvlees is afkomstig van het Leuvense instituut Rondou, een kwaliteitsgarantie op zich.

Terwijl we ons over de menukaart bogen, bestelden we een aperitiefje. Ik ging voor de klassieker der klassiekers:  een glaasje champagne Veuve Cliquot brut. Can’t go wrong with that. Mijn vriend ging voor de sherry terwijl onze disgenoot het bij een cola hield. Als appetizer kregen we bij het aperitief een lekkere carpaccio.

We overlegden even over onze menukeuze, maar besloten eens lekker gek te doen en te gaan voor de Royal Tribunal. Vier keer 80 gram rundsvlees  per persoon, 4 sauzen, frietjes en kropsla. De chefkok voerde ons mee naar de koeltoog en gaf ons bij elk stukje vlees een deskundige uitleg. Heel fijn om meer te weten te komen over het soort rund en de regio waarvan het vlees afkomstig was. We kozen voor een fijne mix van HerefordLimousineSalers en Rubia Gallega (Iberisch rundsvlees dat 21 dagen gerijpt heeft, dat moesten we natuurlijk proberen).

Nadat we ons vlees gekozen hadden, keerden we terug naar ons tafeltje alwaar zowaar een fijn voorgerechtje verschenen was. Even waren we in de war. Dit hadden we toch niet besteld? Maar de overheerlijke pata negra en Cecina de León werden ons door het huis aangeboden. Een mooi gebaar!

We keuvelden gezellig verder tot het vlees verscheen. De vier verschillende stukken vlees waren in schijfjes gesneden en werden op een warmhoudplaat geserveerd zodat het vlees niet te snel zou afkoelen. Zo hadden we de tijd om op ons gemak van de verschillende vleessoorten te proeven. Ook onze borden waren voorverwarmd. De ober zei ons in welke volgorde we de verschillende vleessoorten best consumeerden om optimaal van de smaken te kunnen genieten. De sausjes waren lekker, maar voegden voor mij niet veel toe aan de maaltijd. De smaak van het vlees op zich was voor mij voldoende. De kwaliteit van het vlees was zo goed dat ik het een beetje zonde vond die heerlijke smaak met sauzen te maskeren. Mijn favoriete vlees van de avond was zonder twijfel de Rubia Gallega, een bijzonder aangename kennismaking!

Twee kleine detailopmerkingen: wij hadden gevraagd het vlees saignant te bakken, maar het was eerder a point. En ik had het leuk gevonden om bij de kropsla wat kerstomaatjes of zo te vinden. Gelukkig was de dressing bij de knapperige sla licht en helemaal niet overheersend van smaak.

Mijn vriend en ik waren aan het twijfelen welke rode wijn we bij ons vlees zouden kiezen. Zonder aarzelen bracht de ober ons twee glazen om te laten proeven. En de proevertjes waren echt wel riant. Uiteindelijk ging ik voor de Italiaanse Primitivo en mijn vriend voor de Spaanse Borsao.

De bediening was trouwens uitstekend. Zelden zo vriendelijk onthaald geweest. Regelmatig kwam de ober vragen of we nog iets wensten en de frietjes en kropsla werden vlotjes aangevuld.

Eigenlijk hadden we na het onverwachte voorgerecht en de stevige portie vlees ruim voldoende gegeten, maar we konden het niet laten om toch nog een dessert te nemen. Ik ging voor een klassieke crème brûlée, mijn vriend voor een moelleux en onze kameraad voor een dame blanche chocotoff. Even was er alleen nog maar tevreden gesmikkel te horen.

Als afsluiter van de avond dronken we nog een glaasje thee, waarbij we nog een chocomousse in een klein glaasje kregen. En toen konden we echt geen pap meer zeggen.

In totaal kostte dit avondje uit met drie personen ons 206,50 euro. Een zeer mooi prijs voor wat we kregen. Wij komen zeker nog eens terug.

Carpaccio

pata negra en Cecina de León

Royal Tribunal

Crème brûlée

Moelleux

Onze keuze
Drie maal Royal Tribunal met Hereford, Limousine, Salers en Rubia Gallega.
Crème brûlée
Dame Blanche chocotoff
Moelleux Chocolat

Praktisch
Bistro Tribunal
Vaartstraat 9, 3000 Leuven
016 89 66 55
info@bistrotribunal.be
http://www.bistrotribunal.be/

[recensie] Rijn & Wijn – Gert Corremans met foto’s van Michael Dehaspe

In Duitsland leiden alle wegen naar de Rijn. In de middeleeuwen vormde de rivier de belangrijkste verkeersas. In de negentiende eeuw inspireerde hij dichters, schilders en componisten. Op zijn oevers groeit de nationale drijf, de rieslingdruif. De Bovenvallei van de Middenrijn is dé trots van Duitsland. Net over de grens, tussen Koblenz en Mainz, komt al het beste van Duitsland samen: ruim dertig burchten, vakwerkhuizen, romantische landschappen en de beroemdste wijnbergen. Niet voor niets werd deze streek door de UNESCO erkend als Werelderfgoed.

Leuvense reisjournalist Gert Corremans reisde voor zijn boek Rijn & Wijn elk seizoen naar de Rijnvallei. Het boek is de neerslag van de verhalen van 25 door hun vak gepassioneerde inwoners van de regio. Aan de hand van hun verhalen verken je deze prachtige streek. Hoe leeft een hedendaagse kasteelheer? Verveelt de veerman zich op de Rijn? Zijn er nog romantische landschapsschilders? De onbetwiste hoofdrol gaat, zoals de titel aangeeft, naar de wijnmakers. Een jonge wijnmaakster legt de lezer uit hoe je wijn maakt,van winter tot herfst en van rank tot vat. Haar collega’s vertellen met gepaste trots over hun eigen specialiteiten, van Sekt tot Eiswein en van wijnkasteel tot klooster.

Een goed glas wijn smaakt nog beter als het vergezeld wordt door lekker eten. Achteraan in het boek vind je dan ook tien authentieke recepten waarin streekproducten de hoofdrol spelen. Rijn & Wijn is echter meer dan een culinaire ontdekkingsreis door deze mooie streek, het biedt ook handige tips voor de beste familiehotels en de mooiste bezienswaardigheden in de streek.

De schitterende foto’s van Michaël Dehaspe brengen de verhalen tot leven. Je ziet de druiven in de wijngaarden rijpen en je maakt vanop de eerste rij het proces van de pluk mee. Prachtig ook dat het werk in de wijngaard nog zo weinig geautomatiseerd is. Al die handen die bijdragen aan het heerlijke eindproduct, echt mooi om te zien.

Mij deed dit boek alvast watertanden. Het boek combineert meesterlijk twee van mijn grote passies: reizen en lekker eten. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat de majestueuze Rijnvallei zeker de moeite van een bezoek waard is. Toen ik het boek dichtklapte, had ik alvast zin om mijn valies te pakken en te vertrekken. Een goed voornemen voor 2015?

Rijnwijndef

Praktisch
Rijn & Wijn. Langs romantische burchten en beroemde wijnbergen
Gert Corremans
Foto’s van Michael Dehaspe
27,50 euro
ISBN 978-90-5826-963-8
Uitgeverij Davidsfonds

Pasta for Life

Voor het tweede jaar op rij slaan Bambsterz (aka Amber Vansintjan) en Tust (aka Tuur Struyf) de handen in elkaar voor een actie in het kader van Music for Life. Bambsterz en Tust maken en verkopen pasta. Veel. In twee maten. In drie soorten. Met drie kazen. En heel veel liefde (mogelijkheid om extra liefde bij te bestellen).

Ze doen dit op dinsdag 23 december. Het is pasta om af te halen (of te laten brengen) en thuis (of elders) op te eten (of in te vriezen voor later).

Laat hen via ikbestelpasta@gmail.com weten welke soort pasta, hoeveel, in welke maat en met welke kazen je wil bestellen. En vergeet zeker niet te vragen naar één of meerdere extra porties liefde of te vermelden hoeveel je extra wil steunen voor het goede doel: Circus Zonder Handen.

pasta

Praktisch
De maten (en prijzen)

  • één heerlijke portie: €12
  • één heerlijke kinderportie: €8

De soorten (* de pastasoort is afhankelijk van de beschikbaarheid)

  • penne* met groentensaus
  • spirelli* met zalm en broccoli in een saus van kruidenkaas
  • macaroni met kaas en ham ham ham

De kazen

  • emmental
  • parmezaan
  • mozzarella

Opties

  • alle pasta’s worden met liefde gemaakt, een extra portie liefde: €2 (onbeperkt bij te bestellen)
  • geleverd (binnen Leuven): €5
  • vraag naar de mogelijkheden voor levering buiten Leuven

Timing

  • dinsdag 23 december 2014
  • afhalen vanaf 12u tot 19u30 (buurt Vaartkom Leuven, adres volgt na bestelling)
  • levering vanaf 16u (enkel in Leuven)
  • vraag naar de mogelijkheden om de pasta tot na 23/12 voor je koel te bewaren

De volledige opbrengst gaat naar één van 861 goede doelen van Music for Life, namelijk Circus Zonder Handen. Circus Zonder Handen helpt kwetsbare jongeren om via laagdrempelig circusaanbod aansluiting te vinden bij de maatschappij.