Archief voor ‘Eten en drinken’

Grootste ontbijt van Vlaanderen in station Leuven

Volgende week woensdag 10 december 2014 lanceert Logeren in Vlaanderen Vakantieland vzw het nieuwe boek ‘Logeren in Vlaanderen Vakantieland 2015′ en de nieuwe website www.logereninvlaanderenvakantieland.be met meer dan 600 logeeradressen in Vlaanderen. Om dat te vieren, organiseren ze in 5 stations waaronder Leuven ‘Het Grootste Ontbijt van Vlaanderen‘.

Dit Grootste Ontbijt van Vlaanderen gaat in Leuven door in het station in de oude wachtruimte rechts van de lokettenhal tussen 6:00 en 8:00 op woensdag 10 december 2014. Er komt een lange gedekte ontbijttafel waarbij voorbijgangers worden uitgenodigd om te proeven van de persoonlijke service die meer dan 600 logiesuitbaters elke dag bieden. Logiesuitbaters uit de regio zijn aanwezig om reizigers kennis te laten maken met hun uitbating.

grootste-ontbijt-in-vlaanderen-10-december-2014

Wintertijd in Leuven 2014

wintertijd

De winter in Leuven belooft weer hartverwarmend te worden! Kuier over de mooiste kerstmarkt van ’t land, geniet van een intiem kerstconcert of nip van een parelend winterbier. Ontdek Wintertijd, van 11 tot 31 december in Leuven.

Leuvense Kerstmarkt
Oergezellige kerstwarmte in het hart van de stad. Met dampende, winterse lekkernijen en glühwein, knetterende vuurtjes, muziek, cadeautjes en een gulle Kerstman. Nieuw dit jaar zijn de culinaire babbels bij chef Kwinten De Paepe. Combineer een bezoek aan de kerstmarkt met kerstshoppen. Op 14 en 21 december zijn de winkels gewoon open. Op 21 december doe je je laatste inkopen zelfs tussen de kerstliederen.

Hoteldeals 2+1
Snuif de eindejaarssfeer in Leuven op tijdens een gezellige citytrip. De hotels verwennen je met een heel voordelige actie: drie nachten logeren, slechts twee betalen! Combineer je citytrip met een bezoek aan de toptentoonstellingen Vesalius. Het lichaam in beeld en Markus Schinwald in M – Museum Leuven.

Sfeer troef in Leuven
Op de Grote Markt nemen kleurrijke kermisattracties je mee naar de tijd van toen. Vlakbij in het prachtige stadhuis kan je genieten van een rondleiding en een klassiek kamerconcert. Tijdens de winterwandelingen ontdek je de onbekende hoekjes van Leuven. En tijdens Begijnhof in kaarslicht beleef je het Groot Begijnhof in de gloed van duizenden kaarsen. Gezelligheid gegarandeerd!

Bier in de winter
Wie Leuven zegt, denkt: bier! En in de winter is dat niet anders. Brouwerij Stella Artois nodigt je uit op een kersttour tussen de indrukwekkende brouwketels. Je kan ook op degustatietour langs de beste biercafés. In elk café proef je een ander streekbier en ontdek je wat er zo bijzonder aan is.

Wedstrijd
Deel je winterfoto’s van Leuven via Facebook en Instagram door ze te taggen met #seemyleuven en #winterinleuven en win elke dag een duo-ticket van één van de ‘Wintertijd in Leuven’-activiteiten.

Bistro Tribunal

We hoorden al veel goeds over Bistro Tribunal en eindelijk hadden we de kans om een bezoekje te brengen. Je kan enkel tijdens de week terecht maar reserveren kan heel eenvoudig via hun site. We werden hartelijk ontvangen in een sfeervol interieur.

Het menu lag al op ons te wachten in de vorm van een onderlegger en deed ons dadelijk zin krijgen in al dat lekkers.

Als aperitief kozen we voor een lekker glas champagne van Moët (€ 9,00). We konden verder kiezen uit verschillende lekkere voorgerechtjes waaronder ook oesters of kreeft. We opteerden voor een eerder klassieke kaas en garnaalkroket en een portie kikkerbillekes.

Nadat onze keuze werd genoteerd begaven we ons naar de koeltoog achteraan het restaurant. Hier kregen we een deskundige uitleg over de verschillende soorten vlees in de toog. De voeding van de koeien, soort van koe, smaak van het vlees…. en daarna konden we zelf bepalen welk vlees (Limousin, Galloway…) en hoeveel gram we graag zouden eten. De prijzen worden vermeld per 100gr en omvatten frietjes, salade en een saus naar keuze. Leuker dan in andere restaurants waar de saus vaak extra te betalen is… Het voorgerecht kwam snel en werd geserveerd met heerlijk brood. De kroketten en kikkerbillekes waren erg lekker.

Het restaurant liep tijdens het wachten aardig vol en dit zorgde voor een aangename ambiance zonder dat het te luidruchtig werd. De dorst konden we ondertussen lessen met een lekker glaasje chianti. Het hoofdgerecht (twee stukken perfect gebakken biefstuk van een Galloway rund) was heerlijk. Alle bijgerechten volgden de kwaliteit van het vlees. Heerlijke frietjes met een verse bearnaisesaus en zelfs de mayonaise leek ons huisgemaakt.

Er was geen plaats meer voor een echt dessert maar samen met de rekening (€ 105,00) kregen we een klein potje mousse met daarin kleine druppeltjes witte chocolade. Een perfecte afsluiter.

Praktisch
Bistro Tribunal
Vaartstraat 9, 3000 Leuven
016 89 66 55
info@bistrotribunal.be
http://www.bistrotribunal.be/

Derde editie Wereldnachtwinkel bij Oxfam op 4 december

Donderdag 4 december 2014 kan je nachtelijk shoppen in de OXfam wereldwinkel of de bookshop en genieten bij een hapje en een tapje van voordracht, poëzie en muzikale optredens van onder meer Lennaert Maes. Deze derde editie van Wereldnachtwinkel start om 20:00 en eindigt om 1:00. Het adres: Parijsstraat 56 en 60 in Leuven. De inkom is gratis.

Het facebookevent van de wereldnachtwinkel.
wereldnachtwinkel_ofxam_leuven_4_december_2014

Alma 60 jaar – herinneringen van drie generaties Alma bezoekers

Tien families van drie generaties Leuvense (oud-)studenten hebben gisterenavond in Alma 2 herinneringen opgehaald bij een feestmaaltijd. Het Leuvense studentenrestaurant bestaan 60 jaar en nodigde om dat te vieren families uit waarvan drie generaties in Alma eten of gegeten hebben. Sommige familieleden van de jongste generatie zijn nog student, anderen zijn al afgestudeerd. Allemaal hebben ze hun eigen herinneringen aan hun Leuvense studententijd en de maaltijden bij Alma.

“We hebben de Alma altijd gekend als een gezellige verzamelplaats, waar we bovendien goed konden eten en waar er een ruim aanbod was. We herinneren ons nog de mosselen, de lasagne, de frieten,… Onze dochter vindt het koninginnenhapje erg lekker”, vertellen Chris en Hilde Demulder-Wuytens. Clarisse Croket, die in 1965 afstudeerde, herinnert zich dan weer vooral de spaghetti. Die kon ze nog net betalen met de centen die overbleven van het weekgeld – 12 frank!

Voor de gelegenheid kregen de families een feestelijke ontvangst in Alma 2. De grootste van de Alma’s staat onder studenten bekend als de ‘evenementen-Alma’, en deed zijn reputatie dus ook tijdens het feestdiner weer alle eer aan.

Maar de drie generaties zijn voor Alma veel meer dan zo maar een reden voor een feestje. Directeur Daniel Lips vat het als volgt samen: “Dit diner met drie generaties is leuk om meer dan één reden. Niet in het minst staan deze generaties symbool voor de uitdagingen van Alma. Het Nieuw Subliem. Hoe kunnen we meer met minder voor meer. Hoe kunnen we verleden, en toekomst laten samenvloeien, schoonheid en onooglijkheid, tijd en ruimte.”

Alma 60 jaar
Foto Rob Stevens

Bierproeffestival de Dijleschuimers

De Dijleschuimers vzw (DDS) hebben het plezier en het genoegen hun eerste Bierproeffestival voor te stellen. Op zaterdag 13 en zondag 14 december wordt het Don Bosco Gemeenschapscentrum in Kessel-Lo omgevormd tot een gezellige bierdegustatieruimte.

Het thema van het bierproeffestival is: “Waar de Hertog van Brabant trots op is”. De Dijleschuimers serveren enkel bieren uit het voormalige Hertogdom Brabant. Hier ontstonden onder andere het Belgische witbier en de lambiek, geuze en kriek waar de wereld België om benijdt.

In totaal bieden De Dijleschuimers ongeveer 80 Brabantse bieren aan. Ze worden gerangschikt volgens de bierstijlen zoals gedefinieerd door Zythos vzw – de bierconsumentenvereniging waarvan De Dijleschuimers lid is. Omdat de bieren hoofdzakelijk volgens kleur gerangschikt worden, kan je gemakkelijker je keuze maken. Dit is eerste festival in zijn soort die deze methode toepast.

Daarnaast worden we een aantal niet-Brabantse gasten verwelkomd: het Deense Mikkeller en een selectie Engelse bieren, gepresenteerd door Deliciously Different. De nadruk ligt op proeven. Je kunt kiezen voor een proevertje van 15 cl of voor een volledige fles. Op die manier kan iedereen meerdere bieren proeven zonder (te) veel te drinken, terwijl een gezelschap flessen van 33 of 75 cl kan delen. Wie een bier onweerstaanbaar vindt of moeilijk kan kiezen, kan ter plaatse flessen aankopen om thuis rustig te degusteren.

De Dijleschuimers garanderen dat je alle bieren zowel op zaterdag als zondag kan proeven, bij aanvang van het festival.

Alle bieren staan beschreven in het programmaboekje om gemakkelijker je keuze te maken.

Verder zitten er ook nog een aantal primeurs in the pipeline die nog even geheim blijven. Kijk regelmatig op de Facebook-pagina voor de laatste nieuwtjes.

bierproeffestival

Savoye

Een nieuw restaurant in het Leuvense met aandacht voor goede wijn, dat moest ik natuurlijk uitproberen. Op zoek naar een restaurant om met drie vriendinnen iets te eten voordat we naar de voorstelling Gavrilo Princip in de Schouwburg gingen, was de knoop bijgevolg snel doorgehakt.

Bij het binnenkomen werden we door een vriendelijke dame naar ons tafeltje geleid. Het pand waar Savoye in huist, kreeg een total make-over en heeft een gezellige uitstraling. Al is de inrichting met als hoofdkleur mosgroen niet helemaal mijn smaak. De leuke lampenkappen met gaatjes konden daarentegen wel op mijn goedkeuring en die van mijn gezelschap rekenen. Ik kon me nog amper voor de geest halen dat in ditzelfde pand vroeger een ietwat ouderwetse Italiaan huisde.

Het menu lees je in restaurant Savoye op een iPad. Leuke gimmick, maar een echte meerwaarde had dit niet voor mij. Veel interactiviteit of originele manieren om de keuzes te presenteren, viel er niet te bespeuren. En dat terwijl ik ergens in mijn hoofd het idee gevormd had dat je in Savoye rechtstreeks via de iPad zou kunnen bestellen. Misschien iets voor in de toekomst? Oja, een vegetarische optie viel nergens op de elektronische menukaart te bespeuren. Toch wel een must voor een modern restaurant, vind ik.

De gerechten op de kaart zagen er erg aanlokkelijk uit. Extra punten omdat bij elk gerecht een aangepaste wijn werd aangeraden. We gaven onze keuze door aan de vriendelijke dame, die tot onze verbazing onze gerechten op een klein notitieblokje krabbelde. Het contrast met de flashy iPad kon amper groter zijn. Bij het bestellen gaven we mee dat we om 20u naar een voorstelling moesten en dus bijgevolg niet al te veel tijd hadden. Hier werd keurig rekening mee gehouden.

Als appetizer kregen we een klein tuinkerssoepje met gerookte forel. Lekker! Onze magen waren al een beetje aan het rammelen dus we keken uit naar het vervolg van de maaltijd. Dat vervolg viel eerlijk gezegd een beetje tegen. Twee van mijn vriendinnen hadden mosselen genomen. Toegegeven de portie mosselen zag er erg royaal uit en de frietjes werden leuk apart geserveerd in een porseleinen frietzak, maar de mosselen waren niet goed klaargemaakt. Het mosselvlees was bij veel mosselen open gesprongen en plakte langs beide kanten tegen de schelpen, wat maakte dat de mosselen erg moeilijk uit de schelp te verwijderen waren. Ook de saus die voor de bereiding gekozen werd, vond ik niet zo lekker (ja, ik pikte wat mosselen mee uit de borden van mijn vriendinnen). De vriendin die de rode curry genomen had, vond dan weer dat er groenten in de curry ontbraken. De saus was wel lekker pikant, maar wat groenten zouden dit gerecht beter uitbalanceren. Nu was het enkel vlees met saus en rijst.

Zelf had ik gekozen voor het gebakken schelvishaasje met wintergroenten en pestopuree. Ik vond het schelvishaasje een tikkeltje te hard gebakken en de wintergroenten stelden teleur. Door een accidentje in de keuken was mijn originele portie groenten op de grond terecht gekomen. Waardoor ik een bord zonder groenten geserveerd kreeg, met excuses, dus geen probleem voor mij. Wat later kreeg ik mijn groenten in een apart kommetje geserveerd. De portie was aan de kleine kant en ook deze groenten vond ik te hard gebakken en niet goed passen bij de schelvis. Ik had er meer van verwacht. De wijn daarentegen was uitstekend (oef!).

In totaal kostte dit avondmaal voor vier personen (inclusief twee glazen witte wijn, een half litertje plat en een half litertje bruis water) ons 97 euro. Savoye was voor mij spijtig genoeg geen voltreffer. Ik had het gevoel dat het restaurant nog in de opstartfase zat en het team (in het bijzonder de kok) nog niet goed ingewerkt was. Voor een maaltijd zal ik hier niet zo snel terug komen, maar voor een goed glas wijn na een theatervoorstelling zal ik zeker nog eens binnen springen.

IMG_5804

IMG_5808

IMG_5810

IMG_5811

IMG_5813

IMG_5812

Praktisch
Savoye
Savoyestraat 9 – 11, 3000 Leuven
+32 16 84 83 82
www.savoyeleuven.be

Onze keuze
Panaeng neua (rode curry met rundsvlees)
Mosselen geserveerd in een bod met een glas witte wijn Gris blanc
Gebakken schelvishaasje met wintergroenten en pestopuree met een glas witte wijn Entae 234

Samenwerking tussen Coop Wereldcafé en Let Us Change

Een jaar lang schenkt Wereldcafé.coop haar winst aan vierdepijlerorganisatie Let Us Change

Een volledig werkjaar lang slaan Wereldcafé.coop en Let Us Change, Ethiopia de handen in elkaar. Om deze samenwerking te vieren, organiseren beide organisaties een kennismakingsmoment op zaterdag 22 november, om 17u.

Let Us Change is een vierdepijlerorganisatie die zich inzet voor straatkinderen en hun families in het zuiden van Ethiopië. Deze organisatie werd in 2009 opgericht, en is ondertussen uitgegroeid tot een b(l)oeiend project dat mogelijk wordt gemaakt dankzij de hulp van talrijke lokale en Belgische medewerkers.

Iedereen is van harte welkom om tijdens deze avond mee te genieten van een Ethiopische koffieceremonie en chebchebsa, een lokale lekkernij. Daarnaast komt er een marktje met sjaals en broodmandjes, en een fototentoonstelling en -verkoop. De winst hiervan gaat volledig naar dit mooie project in het Zuiden.

poster voorstellingsmoment

Praktisch
Wereldcafé.coop, Joris Helleputteplein Leuven
zaterdag 22 november, 17u

Tr3s

Soms zijn de weekends zo druk dat je het in de week eens rustig wil aan doen en ergens gezellig gaat tafelen met zijn tweetjes. Dat overkomt blijkbaar wel meer mensen, want op een maandagavond hadden we het best moeilijk om nog ergens een vrij tafeltje te vinden in een Leuvens restaurant.

Tijdens onze passage in de Muntstraat, viel ons oog op de menukaart van het restaurant Tr3s. Tr3s Cuisine belooft “een selectie van typische klassiekers, vertaald naar hedendaagse toppers”. Wat dat precies betekent, is ons niet helemaal duidelijk, maar we zagen wel dat de menukaart heel Belgisch en toch ook heel origineel aandoet.

Als vegetariër zijn we in wolken wanneer we iets aantreffen dat de “vegetarische wok” of het “slaatje met geitenkaas (desgewenst zonder spekjes)” – overstijgt. Bij Tr3s Cuisine zagen we (naast een mooie selectie vis- en vleesgerechten) wel 2 originele vegetarische hoofdgerechten. En er was nog een tafeltje vrij. Wij dus snel naar binnen.

Bij het doorbladeren van de menukaart kwamen we ook een originele selectie aperitieven tegen, met een intussen bekende sectie gin & tonics. Mijn vriend ging voor een fris aperitief van vlierbloesem, ikzelf ging voor een straf, kruidig goedje uit Oost-Europa. Best wel lekker.

Omdat het al wat later op de avond was, hebben we ons niet laten verleiden door de mooie selectie wijnen. De wijn was helaas niet per glas te verkrijgen. Water dus, en meteen maar het hoofdgerecht.

Tr3s Cuisine benoemt zijn gerechten heel sec, met 3 trefwoorden. Mijn vriend had de “Rode bonen, kikkererwten, taco”. Het geheel was mooi gepresenteerd en erg smaakvol, met een lekker getomateerd sausje. “Fingerlicking good”, was het verdict. Ikzelf had de “Pompoen, comté, zoete aardappel. Ik vond de combinatie van gebakken pompoen, smeuïge zoete aardappelpuree en zachte comtékaas echt super.

Qua hoeveelheid was er zeker nog plaats voor een nagerecht. Ik nam een “Wortelcake, yoghurtijs van Legrève, melkmerengue”. Ik ben een echte fan van wortelcake, en genoot zeker van mijn dessert, maar het kon niet tippen aan een sappig stuk wortelcake met een dikke laag frosting.

Ook de theeliefhebber komt hier aan zijn trekken. Mijn vriend genoot van een kannetje (losse) witte thee.

We betaalden 67 euro voor 2 aperitieven, 2 drankjes, 2 hoofdgerechten, 1 dessert, een koffie en een thee.
Wij vonden de verhouding prijs/kwaliteit best de moeite!
De bediening was ook nog eens tip top; we komen daarom zeker eens terug.

Praktisch
Tr3s
Muntstraat 20, 3000 Leuven
Gesloten op woensdagmiddag en op zondag.
www.tr3s.be

Klimaatambassadeurs serveren “Klimaat op tafel”

Een avondmaal bereiden voor 150 personen?
Gratis en voor niets, en dat met voedsel dat normaal gezien zelfs nooit op je bord zou belanden? Op zaterdag 15 november 2014 gingen de Klimaatambassadeurs hun eerste uitdaging aan. Het is volgens hen de ideale manier om aan te tonen dat afgekeurde voeding van de fabriek, achtergelaten groenten op het veld en beschadigde producten in de winkel veel beter tot hun recht komen op tafel dan in de vuilbak.

Zo bundelden ze vanavond hun krachten en gingen op zoek naar afgekeurde producten en toverden deze om tot een uitgebreid feestmaal. 150 hongerige magen konden meegenieten van het eetfestijn en ze hoefden er geen cent voor neer te tellen.

Wie zijn de Klimaatambassadeurs?

De Klimaatambassadeurs zijn Leuvense jongeren die op verschillende creatieve manieren onderzoeken hoe we in een duurzame stad kunnen leven, wonen en ons verplaatsen. Daarvoor gaan ze een jaar lang 12 uitdagingen aan rond klimaat en duurzaamheid. De eerste van die 12 uitdagingen is ‘Klimaat op tafel’, een initiatief dat Helena Vermeesch en Eva Schobyn, twee zesdejaars uit het Heilig Drievuldigheidscollege, op poten zetten. Zo willen ze de voedselproblematiek en de grote voedselverspilling op verschillende niveaus aankaarten bij het brede publiek en hopelijk anderen inspireren hier mee aan de slag te gaan!

http://www.mijnleuven.be/jongeren/lijst/klimaatambassadeurs-3
https://www.facebook.com/Joke.mijnLeuven?fref=ts
#klimaatambassadeurs