Archief voor ‘Eten en drinken’

Wereldse Zondag op 1 februari

ethiopieOp 1 februari kan je in het Leuvense Wereldcafé opnieuw terecht voor een Wereldse Zondag met Ethiopische maaltijd (voorgerecht + hoofdgerecht en een dessertenbuffet), projectinfo, een Ethiopisch marktje en koffieceremonie! Voor deze Wereldse Zondag werkt het Wereldcafé samen met Let Us Change.

Let Us Change (LUC) is al zes jaar actief in Ethiopië en biedt onderdak aan meer dan 65 straatkinderen tussen 6 maanden en 15 jaar. Ze krijgen het totaalpakket aangeboden in de drie tehuizen: onderdak, gezond eten, bijles, en heel veel spel en plezier. Overdag gaan ze naar een privéschooltje in de buurt. Nooit zullen ze nog moeten gaan bedelen op straat.

  • Menu: (12-14u en 17-19u). Wereldcafé open van 12u tot 21u
  • Voorgerecht: Kingé (kruidige tarwe)
  • Hoofdgerecht: Injera met shiro (lichtpittige pap van kikkererwten), een slaatje van tomaat en feta en (veggie) een slaatje van groene kool en gestolde botermelk of (vlees) doro wat (kippenbil en eitje in kruidige ajuinsaus)

Prijs: 12 euro (6 euro voor een kinderschotel), vrije bijdrage voor een dessert. Inschrijven via www.wereldcafe.be.

Taart op zondag

Na een museumbezoek vorige zondag wilden een vriendin en ik graag een kopje koffie en stuk taart eten. We hunkerden naar de sfeer en de smaken van de nostalgische traditie van koffie en taart op zondag bij de bomma. We doorkruisten Leuven, maar alle deuren van de leuke plekjes die we kenden waren gesloten. Ik hoorde eens rond op µde Durf te vragen Leuven facebook groep en dit is een samenvatting van alle plekken waar je wél op zondagnamiddag terecht kan:

Kunst bij chocolatier Bittersweet

Blijkbaar zijn ze bij chocolatier Bittersweet begonnen met het maken van chocolade kunst. De laatste keren dat ik bij hen pralines kocht, viel het me al op dat er meer en meer objecten gemaakt uit chocolade in de etalage lagen. Nu dat er zelfs een Darth Vader masker in de etalage ligt, kon ik het als Star Wars fan niet laten om toch enkele foto’s te nemen…

Via hun facebook pagina kan je trouwens volgen welke nieuwe pralines ze zoal maken.

Het masker van Darth Vader gemaakt uit chocolade:
20150117_112556

Een groene alien, ook volledig eetbaar:
20150117_112335

Chocolade in de vorm van salami:
20150117_112741

Bekers gemaakt uit chocolade:
20150117_112721

Dino’s (gemaakt uit plastiek) tussen allerlei chocolade:
20150117_112809

Nog eens het Darth Vader masker:
20150117_112255

Taste of Stars in het Depot

Toen we vernamen dat er dit jaar een tweede editie van Taste of Stars kwam, reserveerden we meteen een tafeltje. Wie wordt er immers niet graag culinair in de watten gelegd door tweesterrenchefs? Vorige zaterdag was het dan zover, we begaven ons naar het Depot om te proeven van de kookkunsten van topchefs Maurizio en Sandro Serva van restaurant La Trota uit Rivodutri.

Het Depot was voor de gelegenheid omgetoverd tot een gezellig restaurant. De tafels bevonden zich in de ruimte tussen het podium en de vaste stoelen. De tijdelijke restaurantruimte was sfeervol verlicht en gedecoreerd met kunstwerken. Op het doek achteraan het podium werden klassiekers uit de Italiaanse cinema getoond. Een heel originele locatie die mij meteen in de juiste sfeer bracht. Alleen werd het er naar het einde van de avond een tikkeltje te koud voor mij.

We startten de avond zoals dat hoort met een glaasje heerlijke prosecco. We werden zelfs nog een keertje bijgeschonken door de vriendelijke sommelier. Als antipasti kregen we enkele Italiaanse specialiteiten geserveerd: Pecorino Romano met citroenconfituur, gerookte mozarella met zoete gefrituurde peper en everzwijnsalami. En fijn begin.

De eerste gang bestond uit wortelgroenten, aardbrood en waterpostelein met kaviaar van zoetwatervissen. Lekker, maar niet echt bijzonder te noemen, nu goed, ook een sterrenchef verdient een opwarmertje.

De tweede gang was een perfect voorbeeld van wat ik verwacht had van deze avond. We kregen een ei van artisjok met saus van aardpeer, druppels pennyroyal munt en peterseliesponsje op ons bord getoverd. Ja, dat lees je goed, een ei van artisjok. Het hart van de gefrituurde artisjok was uitgehold en gevuld met eigeel. De ober gaf ons duidelijke instructies hoe het “ei” door te snijden zodat er nadien twee mooie helften op ons bord lagen. Dit gerecht moest het wat mij betreft echter vooral van de bijzondere presentatie hebben. Overtuigen qua smaak deed het niet.

De derde gang was een variant op de klassieke Italiaanse pasta: een soort geroosterde ravioli gevuld met huisgerookte forel, rivierkreeften en jus van distels en frambozen. Een voltreffer wat mij betreft. Heerlijke combinatie van perfect gegaarde pasta en vis. Al had het gerecht net iets warmer mogen zijn.

Ook op de vierde gang had ik niets aan te merken. Een fijne rode pasta amatriciana met druppeltjes van pecorino, zwarte kool en zoethout. Al moet ik ook hier opmerken dat ik de pasta graag wat warmer geserveerd zag.

Vervolgens verscheen er geroosterde rivierpaling gelakt in kastanjehoning, coulis van granaatappel en ‘piccolo saor’ op ons bord. De rivierpaling was naar mijn smaak een beetje te droog en van de kastanjehoning proefde ik eerlijk gezegd niet zo veel.

Als dessert kregen we rijstsalade, bosbessenpoeder, sorbet van passievruchten en gekonfijte vruchten geserveerd. Ook hier vond ik de rijst een beetje te droog, zeker in combinatie met het bosbessenpoeder. De sorbet van passievruchten vormde echter het perfecte tegengewicht. Zonder overdrijven de beste passievruchtensorbet die ik in mijn leven gegeten heb. Uitzonderlijk lekker.

Wij besloten de koffie over te slaan, maar luisterden wel geïnteresseerd mee bij het tafeltje naast ons, waar één van de gasten de ober er beleefd op wees dat ze het niet vond kunnen dat er geen thee te verkrijgen was. Nu vermoed ik dat geen enkele rechtgeaarde Italiaan ooit thee na de maaltijd zal drinken, maar ik snapte haar opmerking wel: van een restaurant met twee sterren verwacht je dat ze hun klanten de optie bieden om ook thee te bestellen.

Om de avond in schoonheid te eindigen bestelden we nog een digestief.  Het kostte ons wat moeite om de sommelier vast te krijgen, maar uiteindelijk lukte het. Ik ging voor het destillaat van appel, mijn vriend voor de optie met perzik. Beide digestieven waren lekker, al kreeg die van mijn vriend de meeste punten. De prijs van deze twee (bijzonder kleine) digestiefjes deed ons wel even schrikken. 27 euro! Zoveel zullen ze daar in Italië toch niet voor vragen.

Het uitstekende wijnarragement bij de gerechten werd verzorgd door Licata Vini. De wijnen maakten voor mij de maaltijd. Stuk voor stuk kwaliteitsvol en perfect passend bij de gerechten. Wel jammer dat de sommelier enkele wijnen vergat voor te stellen. Ik ben geen grote wijnkenner, maar een beetje achtergrondinfo vind ik altijd interessant.

Jammer genoeg moet ik zeggen dat ik de totaalprijs van 150 euro te hoog vond voor het ganse diner. De bediening liet soms wat steken vallen en was zeker niet op het niveau van een tweesterrenrestaurant, maar goed, dat had ik ook niet meteen verwacht. Voor zo’n event kan er natuurlijk niet met het vaste personeel van het restaurant zelf gewerkt worden en je merkte dat de bediening wel haar best deed. Het waren vooral de gerechten zelf waarvan ik meer verwacht had. Sommige gerechten waren ook al wat afgekoeld voordat ze op onze tafel belandden (ik vermoed dat de borden niet voorverwarmd waren). En alhoewel het ei van artisjok zeer origineel was, vond ik de maaltijd in zijn geheel eerder één dan twee sterren waard.

Onze kennismaking met de Italiaanse sterrenchefs was dus geen onverdeeld succes. Toch vind ik het een heel leuk concept. Benieuwd of er volgend jaar een vervolg komt.

Het Depot

Antiapastie

Radici, tuberi e crecione di sorgente con caviale di pesce d'acqua dolce

L'uovo di carciofo, salsa di topinambur, gocce di mentuccia e spugna di prezzemolo

L'uovo di carciofo, salsa di topinambur, gocce di mentuccia e spugna di prezzemolo

L'uovo di carciofo, salsa di topinambur, gocce di mentuccia e spugna di prezzemolo

Zite arrostite ripiene di trota affumicata in casa, gamberi di fiume, salsa di cardi e lamponi

IMG_6168 

Anguilla arrostita lacata al miele di castagno, pesto di basilico e pistacchi, coulis de melagrana e piccol saor

Insalata di riso, polvere di mirtilli, sorbetto di frutto della passione e frutta confit

Menu

  • Radici, tuberi e crecione di sorgente con caviale di pesce d’acqua dolce (Wortelgroenten, aardbrood en waterpostelein met kaviaar van zoetwatervissen) – Cuvee Jeio Brut | Bisol DOCG
  • L’uovo di carciofo, salsa di topinambur, gocce di mentuccia e spugna di prezzemolo (Ei van artisjok met saus van aardpeer, druppels pennyroyal munt en peterseliesponsje) – Bianco Lazio IGP | Connubio del Castello | 2013
  • Zite arrostite ripiene di trota affumicata in casa, gamberi di fiume, salsa di cardi e lamponi (Geroosterde ‘zite’ gevuld met huisgerookte forel, rivierkreeften en jus van distels en frambozen) – Bianco di Jacopo | Ronco del Gnemiz | 2013
  • L’amatriciana rossa in bianco, gocce di pecorino, di cavolo nero e liquirizia (Rode amatriciana in wit, druppeltjes van pecorino, zwarte kool en zoethout) – Cesanese del Piglio | Villa Simone | 2011
  • Anguilla arrostita lacata al miele di castagno, pesto di basilico e pistacchi, coulis de melagrana e piccol saor (Geroosterde rivierpaling gelakt in kastanjehoning, coulis van granaatappel en ‘piccolo saor’) – Cesanese | Rosso Lazio IGP | L’ultimo Baluardo | 2011
  • Insalata di riso, polvere di mirtilli, sorbetto di frutto della passione e frutta confit (Rijstsalade, bosbessenpoeder, sorbet van passievruchten en gekonfijte vruchten) – Vino Passito | Solalto | Le Pupille

Lekker & goedkoop Italiaans eten in Leuven

lafilosofia
source: Ambiance.be

De Italiaanse keuken is altijd al mijn favoriet geweest. Vorig jaar leerde ik via vrienden La Filosofia in Leuven kennen en sindsdien ben ik er al verschillende keren tevreden buiten gestapt na een overheerlijke maaltijd.

La Filosofia is een klein, sympathiek restaurant dat in de voormalige fakbar van de studenten filosofie huist en met zijn prijzen dan ook mikt op de Leuvense studenten.

Dat doet gelukkig geen afbreuk aan de kwaliteit; alles wat ik er al at was altijd even lekker en verzorgd. Ook de bediening is top. We hebben er nog nooit lang moeten wachten en de uitbaatster voorziet ons altijd even vriendelijk van brood, dipsausjes en olijven in afwachting van onze bestelling.

Wie in de buurt woont en liever thuis geniet van al het heerlijks dat ze te bieden hebben, kan er ook gerechten afhalen. Ik blijf tegen mezelf zeggen dat ik er net te ver vanaf woon om de pizza warm thuis te krijgen, want anders had ik me er ondertussen al lang ziek en arm aan gegeten.

Maar moest er iemand op wandelafstand van mijn nieuwe favoriete restaurant wonen: nodig mij gerust uit in uwe zetel, tegen hun Pizza Filosofia kan ik met geen mogelijkheid nee zeggen!

Praktisch
La Filosofia – Ristorante/pizzeria
Parkstraat 14, 3000 Leuven
Reserveren op 0484 02 22 88
Maandag gesloten
http://lafilosofia.be/

Dit artikel verscheen eerst op Liquid Skies.

Albert Heijn winkel aan Engels Plein in Leuven

De Nederlandse winkelketen Albert Heijn heeft op hun jobs website allerlei jobaanbiedingen geplaatst voor hun toekomstige vestiging in Leuven. De geruchten deden al langer de ronde maar nu is het zeker dat Albert Heijn een vestiging zal openen op het Engels Plein vlakbij de Vaartkom in Leuven. Fans van de typisch Nederlandse producten zoals pindakaas kunnen dus binnenkort in Leuven terecht!

RSC Heverlee Smuldag & Kampioenenhulde

De jaarlijkse Smuldag met Kampioenenviering van RSC Heverlee vindt dit jaar plaats op zondag 25 januari van 12 tot 19.30u  in het Ontmoetingscentrum Wilsele-Putkapel, naast het zwembad en de kerk van Wilsele (Pastoor Eralystraat 10, 3012 Leuven). Op het menu staan lekkere, hartige, vegetarische en vleesgerechtjes: koninginnenhapjes, stoofvlees of een kindermenu. Alles wordt geserveerd met frietjes. Je kan genieten van een heerlijk huisaperitief en natuurlijk is ook het dessert niet te versmaden.

Tijdens de kampioenenhulde rond 19.30u worden de renners & trainers in het zonnetje gezet. Graag vooraf inschrijven via  www.rscheverlee.be.

rsc

Domus

DOMUS is één van Leuvense monumenten wat “eten en drinken” betreft. Dat hebben ze weer eens bewezen toen wij daar op een zondagmiddag met z’n tienen gingen tafelen. Wij hadden gereserveerd en vonden plaats op de bovenverdieping, tegen Tiensestraat aan. Daar zaten nog enkele groepen.

De zaak zat vol, maar wij hadden alle tijd, zodat we konden bijpraten en ondertussen genieten van (meerdere) aperitieven. Gelukkig maar, want het duurde, na de bestelling, meer dan een uur voor de ober met onze schotels verscheen. Dat waren weliswaar acht verschillende keuzes, maar die werden tegelijk EN warm, opgediend. Een pluspunt.

De koninginnehapjes waren uitstekend: krokante korst, ruime vulling, slaatje erbij. Smakelijk, en slechts 12 €.
De “pensenfantasie met appeltjes” maakte verschillende van ons jaloers: zwarte en witte pens met gebakken ajuinslierten en appel op twee verschillende wijzen klaargemaakt. En dat voor 11,50 €.
De schotel Américain mocht ook gezien worden. Een flinke portie vlees, goed gekruid, en met een verse sla erbij krijg je voor 16 €.
En dan, ja, dit vind je niet overal: hammetjes: om duimen en vingers van af te likken. Met drie sausjes erbij, betaal je die 17 €.
Tenslotte de dagschotel. Gehaktballen met stoemp. Vier stuks met vlees van goed kwaliteit en correct gebakken, sla en saus voor 9.90 €.
Frieten werden bijgebracht zonder dat we dat moesten vragen aan de attente ober die blijkbaar gewoon is van groepen te bedienen.

Alles bijeen: een aanrader als je met een groep(je) gezellig wil gaan eten, en ieder mag kiezen wat hij/zij wil. Geen grote gastronomie, maar echt lekker voor de prijs die wij betaalden.
Wel het wisselgeld in de gaten houden. Alles goed doen tot op het laatste is blijkbaar niet meer van onze tijd…

2014-12-28 15.52.32

2014-12-28 15.51.42

2014-12-28 15.53.59

2014-12-28 15.51.31

2014-12-28 15.53.32

Praktisch
Tiensestraat 8, 3000 Leuven
016 20 14 49
http://www.domusleuven.be

Start Taste of Stars met ontvangst sterrenchefs in het stadhuis

Vandaag werden de deelnemende sterrenchefs, hun medewerkers en de organisatoren van Taste of Stars ontvangen in de salons van het stadhuis. Van maandag 12 tot zaterdag 17 januari kan je genieten van het werk van deze Italiaanse sterrenchefs in een aantal pop-up sterrenrestaurants.

In Het Depot zullen de chefs Maurizio en Sandro Serva van het tweesterrenrestaurant La Trota een 6-gangenmenu met aangepaste wijnen serveren. Ook is er een tentoonstelling van Belgische en Italiaanse kunstenaars en een grappa-bar.

In Officina Clandestina zal chef Mauro Uliassi van het gelijknamige restaurant Uliassi koken. Je kan er terecht voor een lunch of een 6-gangendiner, ‘The best of Uliassi’.

Tijdens de hele week kan je ook terecht in het festivalcafé in De Werf op het Hogeschoolplein. De speciaalzaak La Tradizione uit Napels zal er heerlijke Italiaanse hapjes en specialiteiten serveren aan betaalbare prijzen.

Verscheidene Leuvense hotels bieden de gasten van Taste of Stars een korting aan van minstens 10% op de dagprijs. Een lijst van de deelnemende hotels vind je op de site www.tasteofstars.com.

Praktisch

  • Het Depot, Martelarenplein 12: La Trota, van donderdag 15/1 tot zaterdag 17/1 telkens om 19:00 diner voor 150 euro bestaande uit 6 gangen, aperitief, wijn en koffie inbegrepen
  • Officina Clandestina, Sint Antoniusberg 6: Uliassi van maandag 12/1 tot zaterdag 17/1 met om 12:00 een lunch voor 50 euro bestaande uit 3 gangen exclusief drank en om 19.00 een diner voor 150 euro bestaande uit 6 gangen, aperitief, wijn en koffie inbegrepen
  • De Werf, Hogeschoolplein 5: van maandag 12/1 tot vrijdag 16/1 van 11:00 tot 21:00
  • Reserveren kan via de website of telefonisch, zie http://www.tasteofstars.com/#contact
  • Meer informatie op www.tasteofstars.com en op https://www.facebook.com/TasteOfStarsLeuven


De flickr set ‘Startmoment Taste of Stars – 11 januari 2015′ bevat nog enkele foto’s.

Weight Watchers foodtruck in Leuven op 9/01

Wie dit jaar een goede start wil nemen met zijn goede voornemens rond gezond eten en afslanken, kan op 9 januari in Leuven terecht bij de Weight Watchers foodtruck. Op het Ladeuzeplein kan je er tussen 9u en 13u gratis panini pesto, pompoensoep, courgettesoep of een pastagerecht degusteren. Het programma werd ook vernieuwd om dit te benadrukken: Weight Watchers deelt zijn recepten nu in volgens vijf ‘voorkeursmaken’: vlees & vis, brood & pasta, veggie, snel & simpel en niet tellen.

“Afslanken staat bij veel mensen synoniem met het ontzeggen van lekker eten. Maar wij vinden juist dat mensen moeten kunnen genieten van hun lievelingsgerechten”, verklaart Sabine de Prest, woordvoerder van Weight Watchers België. “Onze missie is om mensen terug aan het eten krijgen. Dat klinkt misschien vreemd, maar voor ons vormt eten op zich geen probleem, het is juist de oplossing!”

Foodtruck foto NL