Archief voor ‘Eten en drinken’

Vernieuwd Wereldcafé op het Helleputteplein

Op een zonnige zaterdag trokken mijn vriend en ik de stad in om te winkelen. Onze kleerkast mocht wel eens wat opgefleurd worden met lentekleren. Rond lunchtijd waren we toevallig in de Parijsstraat. De geknipte gelegenheid om de nieuwe locatie van het Wereldcafé te bezoeken.

Toen het Wereldcafé nog in de Bondgenotenlaan gelegen was, kwamen wij er regelmatig over de vloer. We zijn namelijk fan van het concept: een coöperatief café waar eerlijke handel centraal staat. De winst die het café maakt wordt niet uitgekeerd aan de aandeelhouders maar wordt geïnvesteerd in andere sociale economie-bedrijven. Ik ben dan ook trots zelf sinds een tijdje aandeelhouder te zijn van dit mooie initiatief. Sinds de verhuis naar het Helleputteplein (waar heel wat om te doen geweest is) waren we er echter nog niet geweest.

En het moet gezegd: wat een prachtige locatie! Jammer dat het net iets te fris was om op het terras te zitten, maar ik zie me hier op zomeravonden zeker iets komen drinken. Het interieur is fris en aangenaam met veel meer ruimte en licht dan de vorige locatie. Vrolijk groen op de muren, een grote wereldkaart, lampions als verlichting, mooie witte tafeltje en witte stoelen in allerlei vormen, een toffe toog met kleurrijke tegels, ik voelde me meteen thuis.

Bestellen doe je aan de toog. Wij moesten even zoeken voordat we een menukaart vonden, maar gelukkig was er ook een groot krijtbord met de suggesties van de dag. Mijn vriend koos voor een simpele salade caprese en ik bestelde de dagsoep (een soep van rode bieten) mét supplement balletjes.

Dit hele café draait op vrijwilligers, wat een deel van de charme uitmaakt, maar wat ook wil zeggen dat personen die een professionele bediening verwachten hier niet aan het juiste adres zijn. Mensen die op zoek zijn naar een gezellige, rustige plek in hartje Leuven om te genieten van een eerlijke keuken of een smakelijk drankje, zullen zich hier des te meer op hun plaats voelen.

Op de menukaart vindt je een ruim aanbod aan bio-sappen van de Pajottenlander en natuurlijk de alom gekende Oxfam vruchtensappen (eerlijke handel!) Je kan er vers geperste sappen krijgen. Koffie- en theeliefhebbers (uiteraard ook fair trade) kunnen hier terecht voor een rustpauze tijdens het winkelen. Voor de kleine honger zijn er enkele tapas. Ook de wijnen en zelfs de rum van Oxfam zijn terug te vinden op de kaart. Of wat dacht je van advocaat van Siddartha vzw? Er is ook een steeds wisselend aanbod van bieren die op het krijtbord worden weergegeven, aangevuld met bio-bieren en geuze en fruitbieren.

Om te eten zijn er tosti’s, salades, pasta’s, soepen en quiches van bio-boerderij De Brabander (die ook het brood bakken dat het Wereldcafé serveert). Zoetekauwen kunnen zich tegoed doen aan het gebak van de dag, muffin, moelleux, yoghurt of een ambachtelijk ijsje.

We zaten nog maar net aan ons tafeltje toen de kok ons kwam vertellen dat de balletjes helaas op waren. Soep zonder balletjes dan maar, jammer! Gelukkig moesten we niet al te lang op onze bestelling wachten, want mijn maag begon al wat te knorren.

De salade caprese van mijn vriend was eenvoudig, maar lekker. Ruccola, mozarella, tomaat en basilicum, geserveerd met toast met tapenade, meer heeft een mens niet nodig voor een eenvoudige lunch. Ook de bietensoep met heerlijk bruin brood viel in de smaak. Bij deze lunch dronk mijn vriend een cappucino en ikzelf een appel-kriekensapje.

Deze snelle lunch, dranken inbegrepen, kostte in totaal 19,20 euro, wat in feite een euro te veel is, want het supplement balletjes werd per abuis aangerekend. Niet dat we daarover klagen, want we weten dat de winst een goed doel dient en ‘t is niet dat deze lunch stukken van mensen kostte.

Onze keuze
Groentensoep zonder balletjes
Salade Caprese met ruccola, mozarella, tomaat en basilicum en toast met tapenade
Appel-kriekensap
Cappuccino met melk

Praktisch
Helleputteplein 2, 3000 Leuven
wereldcafe.be

Internationale feestmarkt Fiesta Europa

Deze vrijdag 17 mei 2013 start opnieuw de internationale feestmarkt Fiesta Europa op het Herbert Hooverplein in Leuven. Zoals elk jaar kan je kennis maken met allerlei buitenlandse specialiteiten. Dit jaar bestaat de markt opnieuw uit een 40tal standhouders uit zo’n 12 landen. De openingsuren:

  • Vrijdag 17 mei van 17:00 tot 24:00
  • Zaterdag 18 mei van 10:00 tot 24:00
  • Zondag 19 mei van 10:00 tot 24:00
  • Maandag 20 mei van 10:00 tot 18:00

Een greep uit het aanbod:

  • Franse streekkazen (Pyreneeën, Savoie)
  • Traditionele Engelse bereidingen
  • Charcuterie, kazen, foie-gras uit Frankrijk
  • Siciliaanse zoetwaren (amandelkoeken, cannoli, marsepein)
  • Boerinnekaasjes, kaaskroketten, bijpassende bieren uit België
  • Paella, sangria, cava, Spaanse producten van Las Ramblas
  • Italiaanse nougat, biscuits, cannoli
  • Savons de Marseille, verzorgingsproducten/nappes de Provence, olijvenhout
  • Duitse grill, speenvarken, bier
  • Eigen bereide macarons de Paris
  • Handgemaakte lederwaren, tassen, riemen, portefeuilles uit Nederland
  • Spaanse gourmetproducten op basis van olijfolie
  • Streekspecialiteiten uit Umbrië, Italië
  • Gelukspopjes en bijpassende tasjes, leren armbanden uit Nederland
  • Pastabereidingen en dranken/streekspecialiteiten uit Italië
  • Poolse grill
  • Duitse Moezelwijn
  • Textiel, souvenirs, dierenhuiden, … uit Lapland, Finland
  • Handgemaakte korven, lederen riemen, juwelen/Tokaier wijnen uit Hongarije
  • Droge worsten uit Frankrijk
  • Spaanse hammen
  • Franse nougat
  • Oostenrijkse bergkazen, spek, worst, …
  • Verse en gedroogde look en ajuin/terrines uit Frankrijk
  • Gedroogde vruchten en specerijen uit Frankrijk
  • Mattentaarten, koffie, neuzen, kokoskoeken uit België
  • Italiaanse streekspecialiteiten (kazen, salami’s, olijven, antipasti,…)
  • Vers seizoensfruit (aardbeien, kersen) uit Nederland
  • Stetson hoeden en petten
  • Woestijnzand gezichtspoeder en lipstick uit Nederland
  • Aloe Vera producten
  • Edelstenen en mineralen uit Nederland
  • Schepsnoep (drop, Haribo,…)
  • Murano glas sieraden
  • Specialiteiten uit Lombardije, panini
  • Overhemden merk Yachting (Nieuw-Zeeland)
  • Griekse specialiteiten (vers bereid)

Meer informatie kan je vinden op http://www.fiestaeuropa.eu.

Een foto van vorig jaar:
Opening Fiesta Europa

Botaniq

Mijn disgenoot reserveerde bij Botaniq, een restaurant vlakbij de botanische tuin van Leuven. Wanneer we iets na 19u aankomen, blijken we de eerste gasten te zijn. We worden verwelkomd door een ietwat stuntelige ober en kiezen een tafeltje voor twee uit. Het stijlvolle pand met tuinterras heeft absoluut potentieel, maar de inrichting valt niet meteen samen met mijn persoonlijke smaak.

Bij Botaniq serveren ze uitsluitend een menu: vier (€ 56) of drie (€ 48) gangen. We starten met een cava, een sherry en een wachtbordje: een soepje van bladspinazie (denken we, want doorheen de avond blijkt de ober nogal moeilijk te verstaan) en een tartaar van kip. Mijn gezelschap merkt op dat de nogal eighties muziek op repeat staat, wat na een viertal herhalingen ook Botaniq zelf opvalt. Intussen blijkt dat we niet alleen zullen zijn: verschillende andere tafels raken geleidelijk aan gevuld.

Als eerste voorgerecht kiest hij voor de lijngevangen zalm en ik voor het hoeve-eitje. Dat wordt geserveerd met bladspinazie, Zeebrugse garnalen en siroop van ‘Belle de Louvain’ pruimen. Een geslaagde start in een mooi bord, al had ik mij niet aan een gepaneerd gepocheerd ei verwacht. Maar verrassingen maken uit eten gaan net zo fijn…

photo (58)

We gaan beiden verder met de mozzarella burrata, zeg maar de mozzarella der mozzarella’s. Ons bewust dat de ober hier iets over opgemerkt heeft, weten we niet precies wat komen zal. Uiteindelijk blijkt dat het krokante buikspek vervangen werd door kreeft. Verder bevat het gerecht boschampignons en erwtenkruid (iets groter wel dan affila cress). Ons hoor je uiteraard niet klagen! Lekker en vooral een minder evidente combinatie, iets waar ik sowieso bewondering voor heb bij chefs.

photo (59)

Voor het hoofdgerecht opnieuw langs weerszijden van de tafel hetzelfde gerecht: lijngevangen tarbot. Het zijn fervente hengelaars bij Botaniq… ;) Hierbij komt een crème van jonge groentjes en een jus van asperges (in plaats van de schaaldieren béarnaise die op de kaart staat, eveneens gemeld door de ober). We krijgen een eigentijds bord met witte en groene asperges, selder, eekhoorntjesbrood, romanesco en een gekonfijt aardappeltje. Met dat laatste is echter iets aan de hand: er zit een bijzonder vies smaakje aan. Voor de rest ronduit lekker, al mist de man tegenover mij een snuifje zout op de vis.

photo (60)

Om af te ronden ga ik voor de aardbeien met een bolletje appelsorbet. Meer kan er echt niet meer bij… Aan de overkant komt een kaasbord van de Leuvense kaasmeester Elsen. Een nogal royaal bord overigens. En ook al vragen we geen koffie, daarna volgt nog een extraatje met appeltaart, frangipane, speculoosmousse en crème brulée. Oef! 

Samengevat eten we in Botaniq absoluut lekker, maar het voelt toch niet perfect geslaagd aan. Waarom? Ik denk de muziek en de ober die toch te veel steken laat vallen. Ofwel zijn we beiden al veels te veels te veels te veel gewend.

Het is al laat wanneer ik de parking onder het Ladeuzeplein uitrijd. Leuven, hier moet ik vaker komen. Het voelt een beetje als Gent, maar dan in het klein volgens de Leuvenaar.

Gelezen op http://elidesc.com.

Geen Eurofolies dit jaar :-(

Een droef berichtje in onze mailbox vandaag. Geen feestelijke vijftiende editie van Eurofolies eind augustus, het festivalseizoen in Leuven eindigt hierdoor abrupt vroeger dan verwacht.

Graag hadden wij een 15de editie, wat een feesteditie moest worden, van Eurofolies georganiseerd. Ons familiefestival voor het goede doel zal helaas niet plaatsvinden omdat de omstandigheden, lees de economische crisis, er anders hebben over beslist.

Als bestuur hadden we een leuk programma voorzien maar kregen het nodige budget niet rond ingevolge het afhaken van een aantal belangrijke sponsors en partners.
Inleveren op wat we zouden aanbieden als feesteditie was geen optie omdat ons publiek recht heeft op een kwalitatief aantrekkelijk programma zoals ze dat al jaren van ons gewoon zijn.
Ook starten met onvoldoende middelen was geen optie en dus hebben we onze verantwoordelijkheid genomen en beslist de 15de editie van Eurofolies, voorzien voor het laatste volledige weekend van augustus 2013, niet te laten plaatsvinden.

Wij willen in ieder geval al diegenen – sponsors, partners, al de verenigingen die ooit hebben deelgenomen en vooral alle vrijwilligers die een bijdrage hebben geleverd de afgelopen veertien jaren van harte bedanken; zonder hen hadden we nooit ons engagement voor het goede doel kunnen verwezenlijken en was er nooit sprake geweest van het “familiefestival Eurofolies”.

Het bestuur van Eurofolies

Vinden jullie het spijtig dat er dit jaar geen Eurofolies plaatsvindt? Hebben jullie fijne herinneringen aan dit festival die jullie met ons willen delen?

Officina Clandestina presenteert Takeawaygallery

Het Italiaanse restaurant Officina Clandestina in Leuven begint, in samenwerking met de kunstgalerij Takeawaygallery uit Rome, een innovatief project waarin gastronomie en hedendaagse kunst elkaar ontmoeten. Takeawaygallery heeft zich de laatste drie jaar bewezen met een 25-tal tentoonstellingen, zowel individuele als collectieve, op verschillende locaties. Het concept ‘kunst om mee te nemen’ komt uitstekend tot zijn recht in de industriële open ruimte van Officina Clandestina. Aan de muren van de voormalige drukkerij hangt vanaf 9 mei een fris en gevarieerd visueel aanbod van kleine kunstwerken, schilderijen, gravures, en foto’s. En deze kunnen meegenomen worden tegen een toegankelijke prijs.

De bruisende sfeer en de prettige drukte van het jonge restaurant wordt het perfecte kader voor de kunstwerken van een 50-tal kunstenaars. De kunstenaars, allen van Italiaanse afkomst, trachten een goede staalkaart te geven van de hedendaagse Italiaanse kunst.

De vernissage vindt plaats op donderdag 9 mei 2013 om 18.30u.

Praktisch
Officina Clandestina
Sint Antoniusberg 6, Leuven
Openingsuren: maandag t.e.m. zaterdag 8.30 tot 15u en 19u tot 22u

Slagers regio Leuven kapen prijzen weg

Op zondag 24 maart organiseerde de Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België haar twee jaarlijkse vakwedstrijd EUROBEEF. Deze editie verpulverde alle records. De deelnemende ambachtelijke slagers lieten 1260 ambachtelijke producten keuren door de vakjury en wierpen alles in de strijd om één van de vele nationale prijzen weg te kapen.

Voor de tweede keer op rij mocht de Landsbond tevens de officiële Meesterschapwedstrijd onder toezicht van Minister Sabine Laruelle organiseren. Tijdens deze vakwedstrijd ging de Minister op zoek naar de 5 beste beenhouwers van België.

Erwin Mertens, zaakvoerder van Culinaire Slagerij De Kapblok, mag zich één van de vijf finalisten van de Meesterschapwedstrijd 2013 noemen en kreeg, uit handen van Minister Laruelle, tevens de exclusiviteitsprijs voor zijn innovatieve ijscube.

Met Wim Feytens van Slagerij Feytens, Erwin Mertens van De Kapblok, Filip Rondou van Beenhouwerij Rondou, Ronny Saey van Slagerij Breughel en Joke Verheyden van Slagerij Verheyden heeft de Leuvense regio heel wat ambachtelijk talent in zijn rangen.

Wim Feytens behaalde 4 gouden, 8 zilveren en 4 bronzen medailles, Erwin Mertens behaalde 5 gouden medailles, 13 zilveren medailles, 6 bronzen medailles en kreeg bovendien de exclusiviteitsprijs in de categorie innovatieve producten. Erwin behaalde tevens voor de tweede keer op rij het certificaat van finalist van de officiële Meesterschapwedstrijd voor beenhouwers van België 2013. Hij zet hiermee zichzelf aan de top van het selecte clubje van ambachtelijke beenhouwers die voor de tweede maal op rij deze prestigieuze titel uit handen van Minister Laruelle krijgen. Filip Rondou behaalde 2 gouden, 6 zilveren en 2 bronzen medailles en kaapte de nationale ereprijs voor beste ambachtelijk product op basis van bloed weg. Ronny Saey behaalde 1 gouden, 3 zilveren en 2 bronzen medailles. Joke Verheyden, behaalde 2 gouden en 3 zilveren medailles.

Een welgemeende proficiat vanwege de Leven in Leuven redactie. Wij weten waarheen voor een lekker stukje vlees!

Een ijsje van Decadenza

Een ijsje van Decadenza stond al langer op mijn verlanglijstje. Helaas, bij een vorige poging op een zonnige dag was ik te laat en waren ze al helemaal uitverkocht. Gisteren had ik echter meer geluk. Tijdens het slenteren over de zonovergoten bloemenmarkt werd ik onweerstaanbaar aangetrokken door de koeltoog van Decadenza met Italiaanse gelato en sorbetto. Ter gelegenheid van de bloemenmarkt waren er zelfs enkele speciale bloemige smaken te verkrijgen: bosvruchten-lavendel, braambessen-hibiscus, kamille en violetjesjenever ijs. Hoe kan een mens daaraan weerstaan?

Ik bestelde een potje met bosvruchten-lavendel en mango sorbetto en kreeg twee ruime scheppen ijs. Het ijs van Decadenza is dagvers en wordt ‘s ochtends bereid. Toen wij aan de koeltoog stonden, werd ter plekke nog nieuw ijs gedraaid. En oja, voor wie het verschil niet kent: sorbetto bestaat uit water, suiker en fruit (ideaal voor mensen die lactose-intolerant zijn), terwijl gelato op basis van melk gemaakt wordt. Het productieproces van gelato en sorbetto is ook radicaal anders, maar daarover lees je meer op de website van Decadenza. Wist je trouwens dat gelato minder vetten en minder lucht bevat dan het klassieke roomijs en ook op een hogere temperatuur geserveerd wordt?

Elke vrijdag maakt Decadenza suikervrij ijs met de zoetstof Stevia. Je kan er ook milkshakes of ijstaarten kopen en allerlei ijsspecialiteiten bestellen.

En was mijn sorbetto ook lekker? Zeker dat! Laat ons zeggen dat ik met de zomer in aantocht weet waarheen wanneer ik behoefte heb aan afkoeling. Ik ben trouwens razend benieuwd om eens een chocolade sorbetto uit te proberen.

Nog een tip: elke bezoeker kan zelf nieuwe smaken voorstellen of aanvragen. Waar wachten jullie nog op? Misschien ligt jouw favoriete smaak binnenkort wel in de Decadenza koeltoog.

Praktisch
Ladeuzeplein 4, 3000 Leuven
http://decadenza.be

Kermis in Wilsele-Putkapel met grote prijs voor wielertoeristen

Vanaf donderdag 9 mei tot en met maandag 13 mei 2013 wordt de 3de kermis Wilsele-Putkapel georganiseerd. Deze kermis op het plein naast de kerk zal geopend worden op donderdag 9 mei om 15:00.

Op zondag 12 mei organiseren de Jonge Wielrenners Wilsele een grote prijs voor wielertoeristen met een afstand van 63,75 kilometer. Tot vrijdag 10 mei kan je je inschrijven bij lucvanasch1@skynet.be en daarna kan je je die zondag nog inschrijven ter plaatse van 12:30 tot 14:00. De start is om 14:30 an het café Onder De Toren.

De scoutsverenigingen FOS Wilsele en Jin groep Damiaanscouts zorgen elke dag voor een terras met heerlijke dranken van 15:00 tot 22:00.

Bleunoir

Toen d’Artagnan verhuisde naar de Naamsestraat, kwam er in de Krakenstraat plek vrij voor een nieuw restaurant. Op 6 juni 2011 opende Bleunoir er de deuren met aan het fornuis Frederic Peeters, voormalig sous-chef van d’Artagnan. Ik reserveerde er een tafeltje voor drie op Goede Vrijdag en keek uit naar mijn eerste kennismaking met dit restaurant.

De schikking van de tafels en de indeling van de ruimtes is grotendeels hetzelfde gebleven als ten tijde van de d’Artagnan. De rustieke en gezellige uitstraling bleef behouden. De aankleding van de muren werd echter drastisch veranderd met grote muurschilderingen en blauwe en zwarte accenten, een verwijzing naar de naam van het restaurant. Het restaurant beschikt ook nog steeds over een goed uitgeruste open keuken, wat zeker vertrouwen wekt in de kwaliteit van de bereidingswijze.

We werden vriendelijk welkom geheten en kregen een gezellig tafeltje toegewezen achteraan in het restaurant. De menukaart van Bleunoir is niet al te uitgebreid, wat doet vermoeden dat de kok met verse producten werkt, iets waar ik alleen maar voor kan zijn.

Ik ging voor één van de suggesties op het suggestiebord: de wok van asperges, lenteui, kerstomaatjes en gebakken skreifilet. De twee heren in mijn gezelschap kozen eensgezind voor de specialiteit van ‘t huis: de reuze brochette. Bij de brochette bestelden ze een portie kroketten.

Mijn vriend en ik dronken een glaasje cava als aperitief, terwijl onze kameraad het bij non-alcoholische dranken hield. Als appetizer kregen we drie hapjes: een zalmmousse met kabeljauw, eend met witloof en groentensoep. Een kleine verwennerij voor de smaakpapillen.

Al snel werden onze gerechten opgediend. De brochettes van de heren waren inderdaad reusachtig. De brochettes werden hangend aan een smeedijzeren staaf geserveerd, origineel, en handig om het vlees van de ijzeren spit te verwijderen. Mijn vriend had champignon natuur bij zijn brochette besteld en kreeg een grote portie champignons. Ook de peperroomsaus van onze kameraad viel in de smaak. Zelf was ik behoorlijk tevreden met mijn wok met skreifilet, een licht en gezond gerecht dat nog voldoende ruimte overliet voor een dessert. Bij het eten dronken mijn vriend en ik een glaasje wijn.

De heren hadden al snel hun eerste portie kroketten achter de kiezen. De tweede portie liet echter nogal lang op zich wachten waardoor de kroketten arriveerden op een moment dat beide heren aan hun laatste stukje vlees bezig waren. De bediening excuseerde zich voor het te laat serveren van de kroketten. Een foutje dat we graag door de vingers zagen.

Mijn vriend had aan zijn flinke brochette meer dan voldoende en besloot het dessert te skippen en meteen voor een digestief te gaan: een calvados. Onze kameraad en ikzelf lieten ons verleiden door de lokroep van het chocoladebordjes. En boy, daar hadden we geen spijt van. Op een leisteen werd een profiterole met ijs, een chocoladetaartje, chocomousse en een zalige moelleux met fruit geserveerd. Om duimen en vingers bij af te likken, zo lekker!

In totaal kostte deze avond ons 129 euro voor drie personen alle dranken inbegrepen. Ons zien ze hier zeker terug.

Onze keuze
Wok van asperges, lenteui, kerstomaatjes en gebakken skreifilet
Reuze rundsbrochette met peperroomsaus
Reuze rundsbrochette met champignon natuur
Chocolade bordje

Praktisch
Krakenstraat 9-11, 3000 Leuven
016 29 99 51
www.bleunoir.be

Carrousel Wilsele

Carrousel’, de tweejaarlijkse wijkwerking van 30CC, strijkt dit jaar neer in Wilsele. Op zaterdag 25 mei is de Koksijdewijk het decor van een spetterend cultuurfeest. Het Leuvense cultuurcentrum zet samen met vele lokale partners de schouders onder een gezinsvriendelijk programma.

Na een zonovergoten eerste editie in Heverlee in 2009 en een dubbeldikke aflevering in Kessel‐Lo in 2011 kiest de derde editie van ‘Carrousel’ voor de Koksijdewijk, de verborgen parel van deelgemeente Wilsele. Op het overvolle menu staan onder meer sportieve uitdagingen, erfgoedontdekkingen, exclusieve wandelingen (o.a.rond de Bellefroidvijvers), film, dans, muziek, theater, een Grand Dîner en een volksbal. Het hele feest wordt bovendien gemaakt en (uit)gedragen door tal van lokale verenigingen en de buurt‐ en wijkcomités van Wilsele‐Dorp én Wilsele‐Putkapel.

Carrousel’ start zeer actief met een stratenloop voor kinderen, joggers en langeafstandslopers. Je sportiefste kant kan je daarna ook nog tonen op de sappentrapper of bij de authentieke volksspelen. Pret verzekerd voor jong en oud!

Hou je eerder van rustige ontdekkingen, snuister dan eens rond in de pop‐up Bib, laat je voorlezen door de oma’s en opa’s van Alfapret of bewonder het rijke heden en verleden van Wilsele in de fototentoonstelling. Feesten, de scouts en verenigingen, het vakantiedomein in Arbre en het rijke industriële verleden – denk maar aan Marie Thumas en de Stordeur – komen aan bod.

Nog meer erfgoed staat centraal tijdens de exclusieve rondleidingen. Speciaal voor ‘Carrousel’ kan je immers een wandel‐ en vertelparcours volgen rond de Vijvers van Bellefroid. Het Wilsele van weleer en de lokale oorlogsheld Albert Wouters komen er weer tot leven. Met een gids ontdek je ook de verhalen van de Sint‐Maartenskerk in Wilsele‐Dorp.

Ook wie van film, dans, muziek of theater houdt, komt aan zijn trekken. De Koerdisch‐Irakese regisseur Sahim Omar Kalifa woont in Wilsele‐Dorp en maakt speciaal voor ‘Carrousel’ een nieuwe documentaire ‘Ontmoetingen op muziek’, een opvolger van zijn internationaal bekroonde kortfilm ‘Land of the Heroes’.

Voor het dansspektakel ‘Around the Carrousel’ krijgen Axentis en Dans Bleydenberg het gezelschap van Parkour Leuven. Stadssopraan Noémie Schellens zorgt samen met zangers en muzikanten uit Wilsele voor muzikale
verrassingsacts en de kinderen van basisschool Hertog Karel werken aan een voorstelling rond ‘Thalia’, een danszaal uit de jaren 20 en 30.

Lokale beroemdheid dj Pol Wouters maakt speciaal voor ‘Carrousel’ een comeback en draait de beste muziek voor iedereen. Voor meer muziek zorgen De Gorpies: meezingen met de covers van deze Wilselse familie Von Trapp is een plezier.

Ook aan de inwendige mens wordt gedacht: de feesttent is heel de dag open en vanaf 17.30 uur kun je aanschuiven voor het ‘Grand Dîner’. De Wilselse verenigingen bieden je lekkere hapjes en schotels aan tegen een
democratisch prijsje.

Het avondprogramma wordt ingezet met een dansinitiatie, waarna dj Pol Wouters je warm maakt voor het verrassingsconcert. Een heus volksbal met swingende muziek sluit tenslotte ‘Carrousel’ af.

Wandelaars en fietsers hoeven overigens niet tot 25 mei te wachten om de parels van Wilsele te ontdekken. Vanaf 1 mei kan je al deelnemen aan gratis zoektochten. Op www.30CC.be download je de verschillende routes en de opdrachtbladen. Bezorg je het ingevulde deelnameformulier op 25 mei voor 17.30 uur aan de infostand, dan maak je bovendien kans op een mooie prijs.

Praktisch
Op zaterdag 25 mei 2013, vanaf 12.30 uur, op het Koksijdeplein Wilsele en omgeving.