Archief voor ‘Eten en drinken’

Alma 60 jaar – herinneringen van drie generaties Alma bezoekers

Tien families van drie generaties Leuvense (oud-)studenten hebben gisterenavond in Alma 2 herinneringen opgehaald bij een feestmaaltijd. Het Leuvense studentenrestaurant bestaan 60 jaar en nodigde om dat te vieren families uit waarvan drie generaties in Alma eten of gegeten hebben. Sommige familieleden van de jongste generatie zijn nog student, anderen zijn al afgestudeerd. Allemaal hebben ze hun eigen herinneringen aan hun Leuvense studententijd en de maaltijden bij Alma.

“We hebben de Alma altijd gekend als een gezellige verzamelplaats, waar we bovendien goed konden eten en waar er een ruim aanbod was. We herinneren ons nog de mosselen, de lasagne, de frieten,… Onze dochter vindt het koninginnenhapje erg lekker”, vertellen Chris en Hilde Demulder-Wuytens. Clarisse Croket, die in 1965 afstudeerde, herinnert zich dan weer vooral de spaghetti. Die kon ze nog net betalen met de centen die overbleven van het weekgeld – 12 frank!

Voor de gelegenheid kregen de families een feestelijke ontvangst in Alma 2. De grootste van de Alma’s staat onder studenten bekend als de ‘evenementen-Alma’, en deed zijn reputatie dus ook tijdens het feestdiner weer alle eer aan.

Maar de drie generaties zijn voor Alma veel meer dan zo maar een reden voor een feestje. Directeur Daniel Lips vat het als volgt samen: “Dit diner met drie generaties is leuk om meer dan één reden. Niet in het minst staan deze generaties symbool voor de uitdagingen van Alma. Het Nieuw Subliem. Hoe kunnen we meer met minder voor meer. Hoe kunnen we verleden, en toekomst laten samenvloeien, schoonheid en onooglijkheid, tijd en ruimte.”

Alma 60 jaar
Foto Rob Stevens

Bierproeffestival de Dijleschuimers

De Dijleschuimers vzw (DDS) hebben het plezier en het genoegen hun eerste Bierproeffestival voor te stellen. Op zaterdag 13 en zondag 14 december wordt het Don Bosco Gemeenschapscentrum in Kessel-Lo omgevormd tot een gezellige bierdegustatieruimte.

Het thema van het bierproeffestival is: “Waar de Hertog van Brabant trots op is”. De Dijleschuimers serveren enkel bieren uit het voormalige Hertogdom Brabant. Hier ontstonden onder andere het Belgische witbier en de lambiek, geuze en kriek waar de wereld België om benijdt.

In totaal bieden De Dijleschuimers ongeveer 80 Brabantse bieren aan. Ze worden gerangschikt volgens de bierstijlen zoals gedefinieerd door Zythos vzw – de bierconsumentenvereniging waarvan De Dijleschuimers lid is. Omdat de bieren hoofdzakelijk volgens kleur gerangschikt worden, kan je gemakkelijker je keuze maken. Dit is eerste festival in zijn soort die deze methode toepast.

Daarnaast worden we een aantal niet-Brabantse gasten verwelkomd: het Deense Mikkeller en een selectie Engelse bieren, gepresenteerd door Deliciously Different. De nadruk ligt op proeven. Je kunt kiezen voor een proevertje van 15 cl of voor een volledige fles. Op die manier kan iedereen meerdere bieren proeven zonder (te) veel te drinken, terwijl een gezelschap flessen van 33 of 75 cl kan delen. Wie een bier onweerstaanbaar vindt of moeilijk kan kiezen, kan ter plaatse flessen aankopen om thuis rustig te degusteren.

De Dijleschuimers garanderen dat je alle bieren zowel op zaterdag als zondag kan proeven, bij aanvang van het festival.

Alle bieren staan beschreven in het programmaboekje om gemakkelijker je keuze te maken.

Verder zitten er ook nog een aantal primeurs in the pipeline die nog even geheim blijven. Kijk regelmatig op de Facebook-pagina voor de laatste nieuwtjes.

bierproeffestival

Savoye

Een nieuw restaurant in het Leuvense met aandacht voor goede wijn, dat moest ik natuurlijk uitproberen. Op zoek naar een restaurant om met drie vriendinnen iets te eten voordat we naar de voorstelling Gavrilo Princip in de Schouwburg gingen, was de knoop bijgevolg snel doorgehakt.

Bij het binnenkomen werden we door een vriendelijke dame naar ons tafeltje geleid. Het pand waar Savoye in huist, kreeg een total make-over en heeft een gezellige uitstraling. Al is de inrichting met als hoofdkleur mosgroen niet helemaal mijn smaak. De leuke lampenkappen met gaatjes konden daarentegen wel op mijn goedkeuring en die van mijn gezelschap rekenen. Ik kon me nog amper voor de geest halen dat in ditzelfde pand vroeger een ietwat ouderwetse Italiaan huisde.

Het menu lees je in restaurant Savoye op een iPad. Leuke gimmick, maar een echte meerwaarde had dit niet voor mij. Veel interactiviteit of originele manieren om de keuzes te presenteren, viel er niet te bespeuren. En dat terwijl ik ergens in mijn hoofd het idee gevormd had dat je in Savoye rechtstreeks via de iPad zou kunnen bestellen. Misschien iets voor in de toekomst? Oja, een vegetarische optie viel nergens op de elektronische menukaart te bespeuren. Toch wel een must voor een modern restaurant, vind ik.

De gerechten op de kaart zagen er erg aanlokkelijk uit. Extra punten omdat bij elk gerecht een aangepaste wijn werd aangeraden. We gaven onze keuze door aan de vriendelijke dame, die tot onze verbazing onze gerechten op een klein notitieblokje krabbelde. Het contrast met de flashy iPad kon amper groter zijn. Bij het bestellen gaven we mee dat we om 20u naar een voorstelling moesten en dus bijgevolg niet al te veel tijd hadden. Hier werd keurig rekening mee gehouden.

Als appetizer kregen we een klein tuinkerssoepje met gerookte forel. Lekker! Onze magen waren al een beetje aan het rammelen dus we keken uit naar het vervolg van de maaltijd. Dat vervolg viel eerlijk gezegd een beetje tegen. Twee van mijn vriendinnen hadden mosselen genomen. Toegegeven de portie mosselen zag er erg royaal uit en de frietjes werden leuk apart geserveerd in een porseleinen frietzak, maar de mosselen waren niet goed klaargemaakt. Het mosselvlees was bij veel mosselen open gesprongen en plakte langs beide kanten tegen de schelpen, wat maakte dat de mosselen erg moeilijk uit de schelp te verwijderen waren. Ook de saus die voor de bereiding gekozen werd, vond ik niet zo lekker (ja, ik pikte wat mosselen mee uit de borden van mijn vriendinnen). De vriendin die de rode curry genomen had, vond dan weer dat er groenten in de curry ontbraken. De saus was wel lekker pikant, maar wat groenten zouden dit gerecht beter uitbalanceren. Nu was het enkel vlees met saus en rijst.

Zelf had ik gekozen voor het gebakken schelvishaasje met wintergroenten en pestopuree. Ik vond het schelvishaasje een tikkeltje te hard gebakken en de wintergroenten stelden teleur. Door een accidentje in de keuken was mijn originele portie groenten op de grond terecht gekomen. Waardoor ik een bord zonder groenten geserveerd kreeg, met excuses, dus geen probleem voor mij. Wat later kreeg ik mijn groenten in een apart kommetje geserveerd. De portie was aan de kleine kant en ook deze groenten vond ik te hard gebakken en niet goed passen bij de schelvis. Ik had er meer van verwacht. De wijn daarentegen was uitstekend (oef!).

In totaal kostte dit avondmaal voor vier personen (inclusief twee glazen witte wijn, een half litertje plat en een half litertje bruis water) ons 97 euro. Savoye was voor mij spijtig genoeg geen voltreffer. Ik had het gevoel dat het restaurant nog in de opstartfase zat en het team (in het bijzonder de kok) nog niet goed ingewerkt was. Voor een maaltijd zal ik hier niet zo snel terug komen, maar voor een goed glas wijn na een theatervoorstelling zal ik zeker nog eens binnen springen.

IMG_5804

IMG_5808

IMG_5810

IMG_5811

IMG_5813

IMG_5812

Praktisch
Savoye
Savoyestraat 9 – 11, 3000 Leuven
+32 16 84 83 82
www.savoyeleuven.be

Onze keuze
Panaeng neua (rode curry met rundsvlees)
Mosselen geserveerd in een bod met een glas witte wijn Gris blanc
Gebakken schelvishaasje met wintergroenten en pestopuree met een glas witte wijn Entae 234

Samenwerking tussen Coop Wereldcafé en Let Us Change

Een jaar lang schenkt Wereldcafé.coop haar winst aan vierdepijlerorganisatie Let Us Change

Een volledig werkjaar lang slaan Wereldcafé.coop en Let Us Change, Ethiopia de handen in elkaar. Om deze samenwerking te vieren, organiseren beide organisaties een kennismakingsmoment op zaterdag 22 november, om 17u.

Let Us Change is een vierdepijlerorganisatie die zich inzet voor straatkinderen en hun families in het zuiden van Ethiopië. Deze organisatie werd in 2009 opgericht, en is ondertussen uitgegroeid tot een b(l)oeiend project dat mogelijk wordt gemaakt dankzij de hulp van talrijke lokale en Belgische medewerkers.

Iedereen is van harte welkom om tijdens deze avond mee te genieten van een Ethiopische koffieceremonie en chebchebsa, een lokale lekkernij. Daarnaast komt er een marktje met sjaals en broodmandjes, en een fototentoonstelling en -verkoop. De winst hiervan gaat volledig naar dit mooie project in het Zuiden.

poster voorstellingsmoment

Praktisch
Wereldcafé.coop, Joris Helleputteplein Leuven
zaterdag 22 november, 17u

Tr3s

Soms zijn de weekends zo druk dat je het in de week eens rustig wil aan doen en ergens gezellig gaat tafelen met zijn tweetjes. Dat overkomt blijkbaar wel meer mensen, want op een maandagavond hadden we het best moeilijk om nog ergens een vrij tafeltje te vinden in een Leuvens restaurant.

Tijdens onze passage in de Muntstraat, viel ons oog op de menukaart van het restaurant Tr3s. Tr3s Cuisine belooft “een selectie van typische klassiekers, vertaald naar hedendaagse toppers”. Wat dat precies betekent, is ons niet helemaal duidelijk, maar we zagen wel dat de menukaart heel Belgisch en toch ook heel origineel aandoet.

Als vegetariër zijn we in wolken wanneer we iets aantreffen dat de “vegetarische wok” of het “slaatje met geitenkaas (desgewenst zonder spekjes)” – overstijgt. Bij Tr3s Cuisine zagen we (naast een mooie selectie vis- en vleesgerechten) wel 2 originele vegetarische hoofdgerechten. En er was nog een tafeltje vrij. Wij dus snel naar binnen.

Bij het doorbladeren van de menukaart kwamen we ook een originele selectie aperitieven tegen, met een intussen bekende sectie gin & tonics. Mijn vriend ging voor een fris aperitief van vlierbloesem, ikzelf ging voor een straf, kruidig goedje uit Oost-Europa. Best wel lekker.

Omdat het al wat later op de avond was, hebben we ons niet laten verleiden door de mooie selectie wijnen. De wijn was helaas niet per glas te verkrijgen. Water dus, en meteen maar het hoofdgerecht.

Tr3s Cuisine benoemt zijn gerechten heel sec, met 3 trefwoorden. Mijn vriend had de “Rode bonen, kikkererwten, taco”. Het geheel was mooi gepresenteerd en erg smaakvol, met een lekker getomateerd sausje. “Fingerlicking good”, was het verdict. Ikzelf had de “Pompoen, comté, zoete aardappel. Ik vond de combinatie van gebakken pompoen, smeuïge zoete aardappelpuree en zachte comtékaas echt super.

Qua hoeveelheid was er zeker nog plaats voor een nagerecht. Ik nam een “Wortelcake, yoghurtijs van Legrève, melkmerengue”. Ik ben een echte fan van wortelcake, en genoot zeker van mijn dessert, maar het kon niet tippen aan een sappig stuk wortelcake met een dikke laag frosting.

Ook de theeliefhebber komt hier aan zijn trekken. Mijn vriend genoot van een kannetje (losse) witte thee.

We betaalden 67 euro voor 2 aperitieven, 2 drankjes, 2 hoofdgerechten, 1 dessert, een koffie en een thee.
Wij vonden de verhouding prijs/kwaliteit best de moeite!
De bediening was ook nog eens tip top; we komen daarom zeker eens terug.

Praktisch
Tr3s
Muntstraat 20, 3000 Leuven
Gesloten op woensdagmiddag en op zondag.
www.tr3s.be

Klimaatambassadeurs serveren “Klimaat op tafel”

Een avondmaal bereiden voor 150 personen?
Gratis en voor niets, en dat met voedsel dat normaal gezien zelfs nooit op je bord zou belanden? Op zaterdag 15 november 2014 gingen de Klimaatambassadeurs hun eerste uitdaging aan. Het is volgens hen de ideale manier om aan te tonen dat afgekeurde voeding van de fabriek, achtergelaten groenten op het veld en beschadigde producten in de winkel veel beter tot hun recht komen op tafel dan in de vuilbak.

Zo bundelden ze vanavond hun krachten en gingen op zoek naar afgekeurde producten en toverden deze om tot een uitgebreid feestmaal. 150 hongerige magen konden meegenieten van het eetfestijn en ze hoefden er geen cent voor neer te tellen.

Wie zijn de Klimaatambassadeurs?

De Klimaatambassadeurs zijn Leuvense jongeren die op verschillende creatieve manieren onderzoeken hoe we in een duurzame stad kunnen leven, wonen en ons verplaatsen. Daarvoor gaan ze een jaar lang 12 uitdagingen aan rond klimaat en duurzaamheid. De eerste van die 12 uitdagingen is ‘Klimaat op tafel’, een initiatief dat Helena Vermeesch en Eva Schobyn, twee zesdejaars uit het Heilig Drievuldigheidscollege, op poten zetten. Zo willen ze de voedselproblematiek en de grote voedselverspilling op verschillende niveaus aankaarten bij het brede publiek en hopelijk anderen inspireren hier mee aan de slag te gaan!

http://www.mijnleuven.be/jongeren/lijst/klimaatambassadeurs-3
https://www.facebook.com/Joke.mijnLeuven?fref=ts
#klimaatambassadeurs







Week van de Smaak goes veggie

De Week van de Smaak wil dit jaar onder de noemer ‘duurzame verbeelding’, duurzame voeding promoten. De beste manier om dat te doen, is door meer plantaardig te eten. Daarom organiseert EVA vzw op donderdag 20 november in tien restaurants in Vlaanderen en Brussel een uitgebreid Donderdag Veggiedagdiner.

We weten het ondertussen allemaal: we eten te veel vlees en dat heeft een grote impact op het milieu en onze voedselvoetafdruk. Willen we duurzamer eten, dan kunnen we dat stukje vlees vervangen door plantaardige ingrediënten. Dat is niet alleen beter voor het milieu, het is ook gezonder en verrassend lekker.

In Leuven organiseert de lokale afdeling EVA Vlaams-Brabant een speciale versie van hun Bistro V in samenwerking met het Wereldcafé. Deze samenwerking levert een heerlijk driegangenmenu op:

  • Soep van zoete aardappel
  • Gentse seitanstoverij
  • Zalige mokka-notentaart

Voor het menu op donderdag 20 november zijn alle plaatsen al volzet. Maar geen nood. De afzonderlijke gerechten staan de rest van de week ook op de kaart van het Wereldcafé. Iedereen kan ze dus, zonder reservatie, komen proeven in het Wereldcafé (Joris Helleputteplein, Leuven) van dinsdag 18/11 tot en met zaterdag 22/11, zolang de voorraad strekt.

Donderdag Veggiedag is een campagne van EVA die mensen wil verleiden om minstens één dag in de week vegetarisch te eten.

Meer info: www.evavzw.be/weekvandesmaak

Documentaire met FairTradeAmbassadeur geitenboer Remy

Sedert dertig jaar is boer Remy van Geitencoöperatief De Levende Aarde een vaste waarde op vier wekelijkse markten te Leuven. Door de hele keten in eigen handen te nemen, is Remy autonoom in het zetten van een ‘eerlijke prijs’ voor zijn product. FairTade met boeren van hier dus. Deze keuze heeft er voor gezorgd dat het bedrijf sinds haar opstart in een waardig inkomen voor verschillende medewerkers kan voorzien.

In haar nieuwe campagne roept de actie FairTradeGemeenten op tot het aanstellen van FairTradeAmbassadeurs: gekende figuren die eerlijke handel een warm hart toedragen. Daar boer Remy deze FairTrade principes tot het credo van de eigen bedrijfsvoering heeft gemaakt en nauwe samenwerkingsverbanden onderhoud met partners uit het Zuiden, werd hij door de FairTradeTrekkersgroep tot ambassadeur genomineerd.

Het eerste wapenfeit van boer Remy als ambassadeur is de vertoning van de documentaire Bousse Nabab, die zijn visie op landbouw en de samenwerking met partners uit Burkina Faso en Benin in beeld brengt. Op zondag 23 november om 16.30u vindt de vertoning plaats in Cinema Zed te Leuven. Meer info over de filmvertoning.

Registreer jezelf als Leuvens FairTradeFan.

Bousse Nabab_0

Domino’s Pizza

Zaterdagavond. Kwart voor tien. Na een voorstelling in Kinepolis kijken we met z’n tweetjes uit om in die buurt nog wat te eten. Op het Stationsplein branden er nog slechts enkele lichtjes, en een fritkot (-huis) is er ook al niet te bespeuren. Na wat zoeken vinden we op de hoek van de Diestsevest en -straat de helverlichte DOMINO’S PIZZA.

Wat doen we? Ja, waarom niet? Laten we die maar eens proberen.

Jonge mensen van zo’n 25 à 30 jaar zitten her en der verspreid pizza te smikkelen. Die ligt in of op een kartonnen doos. Ze eten die met hun handen, want er wordt zonder borden of couverts gewerkt. Drinken doe je uit het flesje. Dat wordt voor ons wel even wennen…

In de open keuken zijn niet minder dan vijf personen actief bezig. De bereidingsruimte geeft een propere indruk en het zien van  het verse deeg dat klaar ligt en voor onze ogen open gerold wordt, neemt onze twijfels weg.

Wij bestellen elk een pizza uit het aanbod van meer dan twintig mogelijkheden. Die kan je in vier verschillende deegsoorten èn in vier verschillende doormeters krijgen. Regular: 25 centimeter voor 11 €, medium: 30cm voor 13 € , large: 35 cm voor 17 €  en XXL: 40 cm voor 18 €. Keuze te over dus, en dan heb ik ze, denk ik, nog allemaal niet vernoemd.

Mijn partner kiest de “large” met  een “cheesy crust” (supplement: 3 €), en de bodembedekking van vier soorten kaas: mozarella, gorgonzola, geitenkaas en emmenthal. Ik hou het bij een “medium Italian BBQ Grill”, met tomatensaus, mozarella, rode ui, gehakt en spek. Dranken mogen we zelf uit de koelkast halen. De prijzen zijn zeer schappelijk: een flesje met 50 cl bruiswater voor 1,5 € en een bier van 33 cl dat 1, 70 € kost.

Nauwelijks vijf minuten later komt een jongedame met de glimlach onze twee ovenhete pizza’s (in een doos) aan tafel brengen.

Ze  ruiken heerlijk en we laten ze ons smaken. Wij hebben ons weliswaar overschat: één pizza voor ons beiden ware voldoende geweest. Verder dan de helft geraken we niet, maar dat is geen probleem: wat overblijft kunnen we meenemen.

Toch een kleine bemerking: bij de vier-kazen-pizza was het supplement gesmolten kaas in de korst niet echt nodig (eigen schuld!). En bij de bbq-pizza hadden we wel graag wat meer vlees  aangetroffen.

De kaart vermeldt ook nog salades, taquito’s, bereide kiponderdelen en desserts. Van deze laatste wil ik later nog wel eens de poffertjes komen proeven.

De rekening viel veel beter mee dan gedacht. Wij profiteerden van het feit dat op zaterdag (en ook op dinsdag) alle pizza’s aan 8 € aangerekend worden. Wij betaalden 22 €. Zomaar eventjes 12 € verschil. Dank u wel DOMINO! En tot ziens.

Praktisch
Diestsestraat 265, 3000 Leuven
016 22 02 20
http://pizza.dominos.be/nl/winkel/be/leuven/31188

 

M-Café

Al meerdere jaren is het M-café ons stamcafé. We vinden het echt the place to be voor een uitgebreid aanbod aan lekkere (streek) bieren die met de nodige vakkennis geserveerd worden. Er zijn ook regelmatig themadagen waar je bv een weekend geuzebieren kan proeven. Het is dan niet te verwonderen dat het de vaste stek is van bierliefhebbers.
We vinden het ook een goeie stop om even snel iets te eten in het centrum. Vooral de ‘stoemp’ aanbiedingen op de kaart vroeger trokken me aan alsook de frequente suggesties met bierbereidingen.

Sinds begin augustus heeft het museum café een make-over gekregen en dat geldt ook voor de kaart. Deze biedt nu vooral burgers aan, naast enkele traditionele snacks zoals spaghetti en vol-au-vent. Het lijkt wel alsof de burger restaurants in Leuven op elke straathoek oppompen, maar een kwalitatieve burger valt dan ook nooit te versmaden. Je kan er kiezen voor een burger geserveerd op een bagnat of voor het burger menu waar je dan een slaatje en aardappeltjes met rozemarijn bijkrijgt.

De eerste keren dat ik de nieuwe kaart zag, koos ik voor het “London” burger menu: ha, als ik spek zie staan ben ik meteen verkocht en wat bonen en cheddar erbij, dat kan alleen maar smaken. Dit weekend koos ik echter voor de Isle of Skye burger: een rijstburger met zalm, cocktailsaus, Talisker, koriander. Echt super lekker, mooi gekruid en origineel. Misschien moet ik de volgende keer toch maar nog wat exotischer gaan en de burger met gekarameliseerde sprinkhanen testen.   Ik dacht dat die maar een beetje een gimmick op de menu was, maar blijkbaar wordt die wel regelmatig besteld en al wie hem al gegeten heeft bevestigt mij dat hij echt wel lekker is. We zullen wel zien hoe avontuurlijk ik me voel bij ons volgende bezoek :)

We dronken er Vesaliusbier bij, een bloedrode zachtzure kriek, mede-gemaakt door het M-café en heel toepasselijk in het Vesaliusjaar in Leuven. Aaaaah, die Schaarbeekse krieken erin… echt top.

IMG_0804

IMG_0809

IMG_0520

Praktisch
Openingstijden: maandag tot zondag vanaf 9u tot 19u, don & vrij tot 24u, woensdag gesloten
Savoyestraat 10, 3000 Leuven
http://www.mleuven.be/praktisch/m-cafe/