Archief voor ‘Eten en drinken’

Hartje zomer in Leuven

Leuven heeft voor de zomer weer heel wat in petto. Naast de festivals en klassiekers zoals Beleuvenissen, M-idzomer, Hapje-Tapje, de barmannenrace en Marktrock zal het volop zomeren in Leuven met verrassende kunst, lekker eten, aanstekelijke muziek en de 3=2 actie van de Leuvense hotels.

Kortom: de perfecte ingrediënten voor een zomers bezoek aan Leuven. Dit filmpje probeert ons alvast warm te maken voor een gezellige Leuvense zomer.

Tentoonstelling in M
Hou je van hedendaagse kunst? Val je voor oude meesters? Liever een sterk staaltje toparchitectuur? Je komt altijd aan je trekken in M – Museum Leuven. De vaste collectie met topstukken uit de middeleeuwen wordt geregeld aangevuld met spraakmakende tentoonstellingen.

Deze zomer is de tentoonstelling ‘Thank you silence’ van de Amerikaanse kunstenaar Ugo Rondinone zeker een bezoek waard.

Hotelactie 3 = 2
De Leuvense hotels pakken uit met een speciale actie: 3 overnachtingen voor de prijs van 2. Zo geniet je van een extra dag in de stad!

Bekijk alvast de eerste aanbiedingen.

Laureaten ‘Starter in de Vitrine’ bekend

Deze week eindigde ‘Starter in de Vitrine’, de campagne die beginnende zelfstandigen met een neus voor innovatie en een buitengewone visie in de kijker zet. Tijdens het slotevenement op donderdag 30 mei in het Radiohuis werden de winnaars bekendgemaakt. De bekendmaking werd muzikaal opgeluisterd door de jeugdige singer-songwriter Stoomboot (Niels Boutsen) met leuke liedjes over samenzweringstheorieën en de band tussen Leuven en haar studenten.

Eerst werden de mystery shoppers aan het woord gelaten die al de genomineerde zaken bezochten. De twee dames waren erg te spreken over de klantvriendelijkheid van de deelnemers. Eén ding is zeker:, in de toekomst zullen ze niet meer anoniem in deze zaken terecht kunnen. ;-)

Vervolgens weidde de jury uit over hoe een starter succesvol kan worden. Allen waren het erover eens dat een combinatie tussen een goed idee en zakelijk inzicht ideaal is. Een goed idee waarbij de cijfertjes verwaarloost worden, is geen lang leven beschoren. Al de genomineerden onderscheidden zich van het doorsnee winkelaanbod door de klant nét iets anders aan te bieden.

En toen was het zover. De uitreiking van de prijzen aan de winnaars. De publieksprijs Horeca ging naar restaurant Terra en de publieksprijs Handel naar kledingwinkel Habiba, bekend van de schattige kleurrijke kleedjes. Schepen Els Van Hoof reikte vervolgens de prijzen van de jury uit. De juryprijs Horeca werd toegekend aan L Café, het leuke café op de Oude Markt waar je terecht kan voor de ouderwetse keuken van grootmoeder en de juryprijs Handel aan Cyaan & co, een zaak die ecologie en printen combineert.

Leven in Leuven feliciteert de winnaars van harte en wenst hen nog veel succes!

Bekendmaking winnaars Leuvense Starter in de Vitrine

Bekendmaking winnaars Leuvense Starter in de Vitrine

Bekendmaking winnaars Leuvense Starter in de Vitrine

Bekendmaking winnaars Leuvense Starter in de Vitrine

Bekendmaking winnaars Leuvense Starter in de Vitrine

Vierde biomarkt in de Dieststraat op zaterdag 8 juni

Voor de vierde keer op rij organiseren de handelaren in de Diestsestraat tijdens de Bioweek een gezellige markt. Op zaterdag 8 juni van 10 tot 18u  kan je tussen het station en de Louis Melsenstraat genieten van bio!

Verschillende biobedrijven bundelen hun krachten: naast biologische lekkernijen van onder andere de Wriemeling en Origin’o , vind je er een uitgebreid aanbod aan eco en fair trade in alle maten en gewichten: biokledij voor baby’s, kids en volwassenen, ecoschoenen en nog veel meer.

Ook ambassadeur van de Bioweek, Onder de Appelboom, doet mee aan de biomarkt en laat je kennismaken met heerlijk en lokaal geteeld biofruit! Er is ook leuke randanimatie (grime, straattheater en muziek) voorzien voor jong en oud!

Een overzichtje van de lokale handelaars die hun bio-producten in de kijker zetten:

  • Anders Getint: biokledij voor dames en heren, ekoschoenen, bio bed-en badlinnen
  • Aveve: bio kruiden, biobloem, bio hondenvoeding
  • De Spijker: biojeans
  • Doekjes en Broekjes: biokatoenen kledij, biokatoenen luiers, biokatoenen draagdoeken
  • Groen Huizeke: bio hamburgers
  • Mok Fair trade koffie
  • Spar: bio verse groenten en bio droge voeding van Bio-time

Bekijk het volledige programma en alle deelnemers aan de markt op www.doekjesenbroekjes.be/biomarkt-leuven

Smulfietstocht Rotaract Leuven

Op zondag 23 juni organiseert Rotaract Leuven voor de 6de keer haar jaarlijkse smulfietstocht: een unieke fietstocht door het prachtige Hageland met regelmatige stops waarop je Hagelandse streekproducten kunt proeven. De fietstocht wordt afgesloten met een heerlijke BBQ en een selectie van streekbieren!

De winst van dit event gaat integraal naar de goede doelen die Rotaract Leuven ondersteunt. Meer info en inschrijvingen  op www.smulfietstocht.be.

Officina Clandestina

Toen ik op zoek was naar een leuk adresje voor een snelle lunch die wel wat specialer mocht zijn dan een (desalniettemin ook lekkere) croque monsieur, werd mij Officina Clandestina aangeraden.
Uittesten dan maar!

Officina Clandestina is een Italiaans restaurantje in een zijstraat van de Naamse (Sint-Antoniusberg). Het ligt wat verborgen, maar steeds meer en meer mensen vinden hun weg er naar toe. En terecht!

Het interieur is heel leuk: een grote ruimte met bakstenen muren waartegen flessen wijn zijn uitgestald en over de hele ruimte verspreid staan er allemaal verschillende tafeltjes met typische jaren ’60-keukenstoeltjes. En heel prominent aanwezig: de volledig open keuken, helemaal geïntegreerd in de ruimte.

Zodra we een tafeltje hadden uitgekozen werd meteen de kaart gebracht en kregen we gratis een kan water met glaasjes.
De kaart is maar een blad, maar staat toch zodanig vol met lekkere dingen dat het niet zo makkelijk was om een keuze te maken. De suggestie dan maar: een piadina (een typische pizza zonder gist) met gegrilde groenten. Twee anderen namen een broodje (broodje amirrá met gegrilde courgette, mozzarella, tapenade van gedroogde tomaat en basilicum en broodje pinto met parmaham, mozzarella en tomaat) en een laatste persoon nam een warme suggestie, namelijk de escalope bereid met kappertjes en tomaat.
De piadina beviel mij heel erg: heel zuiderse en frisse smaken. Ook de broodjes werden erg lekker bevonden: helemaal vers met duidelijk heel kwaliteitsvolle producten zodat ze bol stonden van de smaak. Hetzelfde gold voor het vlees: heel vers en heel veel smaak!
Om het af te maken bestelden we nog een portie tiramisu als dessert. Deze was, en we hadden niet anders verwacht, ook heel lekker!

Het is ook mogelijk om in Officina Clandestina ‘s avonds te gaan eten en een gastronomisch menu te nemen, maar dat heb ik jammer genoeg nog niet uitgetest. Maar het staat op mijn lijstje!

Smakelijk!

Praktisch
Sint Antoniusberg 6, 3000 Leuven
016 58 40 26
info@officinaclandestina.be
www.officinaclandestina.be

Nieuwe Leuvense cafégids ‘Rond(je) Leuven’

BarHop is een jonge onderneming die wil tonen wat de Leuvense cafés te bieden hebben. Bij wijze van afstudeerproject brachten zes studenten Bedrijfsmanagement aan de Katholieke Hogeschool Leuven een gids van Leuven uit die Rond(je) Leuven heet. Met deze allereerste caféwandelgids van studenten vóór studenten wil BarHop laten zien dat elke bar/café/brasserie uniek is. Het boek bevat enkele thema-wandelingen, informatie over alle cafés die zich binnen de ring van Leuven bevinden en heeft een uitneembare kaart waarop alle cafés duidelijk aangeduid staan

76 cafés worden in de gids in detail besproken. Die 76 cafés werden opgedeeld in thema’s: Koffie- en Chocoladebars, Cultuurcafés, Biercafés, Cocktailbars, Volkscafés, Oude Markt, Fakbars, Verborgen Talenten en Amusement. Ieder thema is vergezeld van een extraatje: zo legt BarHop bij Volkscafés enkele leuke caféspelen uit en worden bij Cocktailbars enkele bereidingen van cocktails meegegeven.

De gids kan online besteld worden op www.barhop.be en kost 14,95 euro. Meer info op Facebook.

Fiesta Europa op het Hooverplein!

Wat doet een mens op een zonnige Pinkstermiddag? Een bezoekje brengen aan Fiesta Europa op het Hooverplein voor een internationaal middagmaal, natuurlijk! We begonnen met een voorgerechtje aan het standje van Joel Coupland uit de buurt van Oxford: scallops met wakame en kaviaar voor mij, in wodka gefrituurde scampi voor mijn vriend. Na dit voorgerechtje reisden we verder naar Italië en deelden we een bordje penne al tartufo van La Bottega dei Sapori. Voor het dessert kon ik moeilijk weerstaan aan de aardbeien in chocolade van ’t Fijnproevertje. Mijn vriend had zijn zinnen gezet op een Duitse braadworst met mosterd en zuurkool van Food lovers. Dit alles spoelden we door met een glaasje sangria (of twee) van Las Ramblas, een Spaanse kraam uitgebaat door Belgen.

Na het middagmaal kochten we nog wat beleg voor op de boterham: een Comté van een jaar oud bij het kraampje van de charmante Fransman Raphaël Chouviat en een paar Griekse specialiteiten bij Schopp Feinkost uit Duitsland. Aan de kraam van Schopp Feinkost kregen we zoveel proevertjes toegestoken dat ik al meteen spijt had van die aardbeien. Maar lekker was het zeker!

Probeerden we de voorgaande dagen:

  • de Hongaarse zoete Tokaji-wijnen. Jó volt.
  • de overheerlijke macarons van Moreno’s uit België.
  • de Moezelwijnen van Weingut Kochems uit Duitsland.
Nog tot maandag 18u op het Hooverplein!

 

In den Rozenkrans

Taverne “In den Rozenkrans” is een begrip in Kessel-Lo en omstreken. Ze vieren binnenkort hun 25-jarig bestaan, dus als je er in al die tijd nog niet geweest bent: grijp je kans!

Deze gezellige volkse taverne ligt op een idyllische locatie: binnen de muren van de Abdij van Vlierbeek. Midden in het groen kan je hier in pies & vree genieten van een hapje en een drankje. Als het zonnetje schijnt (huh? – wanneer?) is het zalig vertoeven op het terras – dit zit dan ook afgeladen vol met fietsers/wandelaars/locals/toeristen/etc. Jong & oud wordt hier met open armen ontvangen.

“In den Rozenkrans” heeft gedurende al die jaren zijn charme weten te bewaren, het interieur ademt nog steeds de sfeer van vroeger (ten tijde van Janneke & Bertha) uit. Bovendien kan je er ook lekker tafelen. Op het bord buiten staan steeds een aantal suggesties vermeld (zoals ribbetjes, pasta met scampi’s, Italiaanse croque) en op de kaart kan je de klassiekers terugvinden (balletjes in tomatensaus, iemand?). De huisbereide spaghetti is één van hun topgerech(t)jes, opgediend in een ouderwetse ovenschaal, vergezeld van stokbrood & geraspte kaas: ik ben fan! Als dat alles je nog niet overtuigd heeft, kan ik je waarschijnlijk wel over de streep trekken door het even over hun indrukwekkende aanbod bieren te hebben. Ze beschikken over maar liefst zeven tapkranen met o.a. twee trappistenbieren van ‘t vat (Chimay en Westmalle) en ook La Chouffe. Ook niet te versmaden: La Trappe, Orval, St Bernardus Abt, en de streekbiereren natuurlijk.

Op zondagavond, om het weekend af te sluiten, jezelf moed in te drinken voor de nieuwe werkweek, na een drukke chiro/scouts dag of gewoon omdat je geen goesting hebt om te koken: “In den Rozenkrans” is de place to be. Een hapje eten in een ongedwongen sfeer, op den buiten: toch wel van onschatbare waarde hier in Leuven. Ik durf er bijna niet bijvertellen dat het hier ontzettend budgetvriendelijk is. Om te koesteren!

Praktisch
Abdij Vlierbeek 14, 3010 Kessel-Lo
016 25 63 03
info@dekrans.be
http://www.in-den-rozenkrans.be

maandag gesloten
keuken open van 12-21u

 

In the moving picture: Lekker Weg bezoekt Leuven

Hanne Troonbeeckx bezocht voor het programma Lekker Weg van njam! enkele brasseries, restaurants en delicatessezaken in Leuven. Dat je in Leuven lekker kan eten, dat wisten wij van Leven in Leuven natuurlijk al lang, maar nu weet de rest van Vlaanderen het ook. ;-)

Komen aan bod:

Abdijfeesten Vlierbeek op 25 mei

Op 25 mei viert taverne In Den Rozenkrans haar 25-jarig bestaan. Dit gaat gepaard met het nodige feestgedruis en dit ten voordele van het goede doel: ‘Move to improve’. En nu maar hopen dat de zon van de partij is!

Voorinschrijvingen en het volledige programma op www.rozenkrans.be.