Archief voor ‘Eten en drinken’

Gratis smoutebollenfestijn van Radio2

Radio2 organiseerde op 25 oktober een gratis smoutebollenfestijn en een exclusief optreden van Bart Peeters op de Grote Markt. Deze smakelijke gebeurtenis leverde enkele kleurrijke foto’s op.


Foto’s door Kristel Van Loock


Foto door Ben Willems

Toeareg

Toeareg was al een zaakje dat we kenden maar het ontbijt hadden we echter nog nooit uitgeprobeerd. Toen we ontdekten dat ze hier ook een ontbijtmenu aanbieden, hebben we zonder aarzeling een reservatie gemaakt. We kozen voor het Marokkaans ontbijt voor twee personen zonder precies te weten wat we hierbij moesten verwachten. We waren blij verrast toen de vriendelijke ober ons een rijkgevulde schaal met lemcemen (pannenkoeken met duizend laagjes), baghir (pannenkoeken met duizend gaatjes), harsha (pannenkoeken met duizend griesmeelkorrels) en batbout (Marokkaans brood) bracht. Deze lekkernijen werden vergezeld met honing, olijfolie, feta, dolmades, gegrilde paprika, olijven en vijgenconfituur. Om te drinken kregen we verse fruitsap en muntthee, die mooi werd uitgeschonken.

Wij hebben enorm van dit ontbijt genoten en zijn blij dat er in Leuven ook plek is om te ontbijten in een andere cultuur.

Vergeet niet op voorhand te reserveren want wie dit eenmaal geproefd heeft komt vast en zeker terug!

24

14

Praktisch
Parijsstraat 37, 3000 Leuven
016 23 15 55
http://www.toeareg.be

Dit artikel verscheen eerder op Leuvenlicious.

Savoye

Vanaf donderdag 23 oktober 2014 is Leuven een nieuwe zaak rijker. Savoye – spreek uit ‘Savooi’, ‘op ze Leives’ – ligt in de Savoyestraat, ongeveer tegenover het M-café. Voorheen was op deze locatie een Italiaans restaurant gevestigd. Na ingrijpende verbouwingswerken verrees er op enkele maanden tijd een wijn- en aperitiefbar.

Wat meteen opvalt bij het binnenkomen is de wand achter de toog. Deze wand is opgebouwd uit verschillende elementen, allen voorzien van een speciaal systeem om geopende flessen wijn te bewaren. Savoye gaat er prat op steeds een 30 flessen per glas te kunnen aanbieden.

Wie niet zo’n wijnkenner is, moet echter geen schrik hebben om de juiste keuze te maken. Het is geen traditionele menukaart maar wel een tablet dat hier soelaas brengt. Aan de hand van een programma waarin je enkele gerichte vragen moet beantwoorden, wordt je een suggestie gedaan van die wijn die bij jouw voorkeur aansluit.
Via dit tablet zal je ook een keuze kunnen maken tussen verschillende tapas en een aantal gerechten. Ook hier zal een programma je adviseren over de beste wijnkeuze bij ieder gerecht.

Koffieliefhebbers zullen in Savoye eveneens hun hart kunnen ophalen. Via een speciale koffiemachine – die maakt dat de koffie zeer traag doorloopt – zal er koffie van het Italiaanse merk Caravaggio geschonken worden. Weer via het tablet zullen er tips gegeven worden over welk dessert het best vergezeld kan worden van welke koffie.

Savoye belooft verfijnd eten en drinken tegen een schappelijke prijs. De moeite om eens te proberen.

Praktisch
Savoye
Savoyestraat 9 – 11, 3000 Leuven
+32 16 84 83 82
www.savoyeleuven.be

Grand Café De Hoorn

Toen vorig jaar in het prachtig gerenoveerde pand van De Hoorn in de Sluisstraat een Pop-up restaurant opende, waren mijn vriend en ik er als de kippen bij om het eerste restaurant in nieuwe stadskern aan de Vaart uit te proberen. We vonden het erg jammer dat het restaurant na de pop-up periode de deuren sloot. Stiekem had ik gehoopt dat het experiment verder gezet zou worden. Ik was dan ook heel blij toen ik vernam dat het restaurant opnieuw de deuren opende. Ik hoefde bijgevolg niet lang na te denken waar ik zou reserveren toen ik een hippe plek zocht voor een avondje uit met vier vriendinnen. Ik reserveerde een tafel voor vijf via het online systeem (bijzonder handig, je ziet op voorhand op welke dagen er nog een tafel vrij is en je krijgt via e-mail een herinnering van je reservatie).

We werden erg vriendelijk onthaald en kregen een mooie tafel uit gerecycleerd hout in het midden van de zaak toegewezen. De tafel had aan beide zijden een zitbank en was zo gedekt dat we schuin tegenover elkaar kwamen te zitten. Zo hoefde niemand in ons oneven gezelschap zich buitengesloten te voelen. We startten de avond met een glaasje prosecco aangeboden door De Hoorn. Een mooi én smakelijk gebaar om de heropening te vieren.

Terwijl we nipten van de uitstekende prosecco (uitgekozen door de NieuweWereldWijnen-winkel in hetzelfde pand gehuisvest), bestudeerden we de menukaart. Het concept is hetzelfde gebleven als voorheen: bij elke gang heb je de keuze uit twee tot drie gerechten. Verder kan je al naargelang je honger kiezen of je drie, vier of vijf gangen neemt. Wij hielden het op drie gangen. Nadat we onze keuze aan de ober hadden doorgegeven, kregen we al snel een appetizer met gerookte zalm en radijsjes aangeboden. Een fijn begin van de maaltijd.

Ik nam als voorgerecht een tartaar van witblauw rundsvlees, heerlijk gecombineerd met dragon, aardappel en mosterdsla. Ook mijn tafelgenoten waren zeer te spreken over hun voorgerecht. Een voltreffer wat mij betreft.

De mooie wijnkaart van De Hoorn samengesteld door NieuweWereldWijnen is een echte meerwaarde. Het was even onderhandelen, maar we kwamen ten slotte overeen om fris flesje Oostenrijkse witte wijn te bestellen. Minder geschikt voor bij rundstartaar. Perfect voor bij de vis.

Voor het dessert ging de meerderheid (uiteraard) van ons gezelschap voor de chocolade. De chocolademousse met venkel en yoghurtpoeder was een perfecte afsluiter. Heerlijk, maar toch niet te zwaar. Bij de koffie/thee werden nog een paar zoetigheden geserveerd om de de allerlaatste gaatjes te vullen.

De locatie De Hoorn is een absolute  topper. De ruimte met het hoge plafond is fantastisch en heel tof ingericht met tweedehandsmeubels. Wat een fijne mix van retro en modern oplevert. Toch viel het ons op dat er redelijk wat tafeltjes onbezet bleven. Wie dus op zoek is naar een leuke plek om te dineren, er is nog plek in De Hoorn.

In totaal kostte dit avondje uit met vijf personen ons alles inbegrepen 250,90 euro. Een goeie prijs-kwaliteitsverhouding.

IMG_5685[1]

Hapje met gerookte zalm

Coeur de boeuf/ garnaaltjes/ bieslookbloemetjes / zure room

WITBLAUW/ dragon/ aardappel/ mosterdsla

RAVIOLI/ ricotta/ boschampignons/ knolselder/ lavas

LAM/ quinoia/ wortel/ zilveruitjes/ erwtenscheuten

VIS VAN De DAG/ venkel/ citrussalade/ zeekraal/ aardappel/ parmezaan

Chocolade/ gele koekjes/ venkel/ yoghurtpoeder

Koekjes

Praktisch
Sluisstraat 79, 3000 Leuven
0492 73 99 25
https://www.facebook.com/dehoorn/
http://www.dehoorn.eu/grand-cafe
info@dehoorn.eu

Onze keuze
COEUR DE BOEUF/ garnaaltjes/ bieslookbloemetjes / zure room
WITBLAUW/ dragon/ aardappel/ mosterdsla

LAM/ quinoia/ wortel/ zilveruitjes/ erwtenscheuten
VIS VAN DE DAG/ venkel/ citrussalade/ zeekraal/ aardappel/ parmezaan
RAVIOLI/ ricotta/ boschampignons/ knolselder/ lavas

Chocolade/ gele koekjes/ venkel/ yoghurtpoeder
Seizoensfruit/ kriekbier

FourTEAfour – Concept Bar Leuven

Leuven is sinds half oktober een koffie-en theebar rijker: FourTEAfour, een leuke en originele naam.

Ik ontdekte het per toeval toen ik met mijn buurvrouw door de Mechelsestraat kuierde. Het was lunchtijd en we besloten er binnen te gaan. We waren onmiddellijk zeer aangenaam verrast door het warme en gezellige interieur. De nieuwe zaak bleek ook meer aan te bieden dan enkel thee en koffie. Vandaar dat ze het de naam ’concept’bar gegeven hebben met als omschrijving: Tea, coffee, food and deco.

We bestelden eerst de dagsoep, een lekkere paprika-velouté geserveerd met een lekker stukje vers brood. Wie met een soepje niet genoeg heeft, kan kiezen uit twee soorten quiche. En voor de zoetebekken onder ons is er ook nog keuze tussen 3 verschillende soorten taart.

Als fervent thee-liefhebber wou ik zeker een thee proeven uit het ruime thee-aanbod van Ann Vansteenkiste, tevens auteur van het boek “Zelfgeplukt”, over heilzame bloemen- en kruideninfusies. In de zaak lagen enkele exemplaren ter inzage. En bij een lekker kopje kruidenthee hoort natuurlijk een stukje taart! Het was moeilijk kiezen want de 3 taarten zagen er allemaal stuk voor stuk heerlijk uit. Ik heb uiteindelijk mijn keuze laten vallen op de peren-amandeltaart met rozijnen en die smaakte overheerlijk! Toen ik mijn stukje taart verorberd had, bemerkte ik een leuke spreuk op mijn bordje: “if we’re not supposed to have midnight snacks then why is there a light in the fridge?” :)

Deze conceptbar biedt ook de optie “take-away” aan. Dat gaat van losse thee (in verpakkingen van 50gr) tot taart en quiche. En het aanbod wordt binnenkort nog uitgebreid met lekkere fruit-groentesapjes waar we trouwens al een voorproevertje van kregen. Als afsluiter werd ons een gratis proevertje aangeboden: een gezond sapje bestaande uit appel, peer, banaan, mango, selder en spinazie. En de eigenaar wist ons te vertellen dat er nog een sapje zit aan te komen: een bessenmix met broccoli! Reden genoeg voor een volgend bezoekje!

Praktisch
FourTEAfour – concept bar
Mechelsestraat 44, 3000 Leuven
open van dinsdag tot en met zaterdag van 9.30 tot 18u
Facebookpagina

fourTEAfour

Tea

fourTEAfour

fourTEAfour

sapjes

dagsoep

Nepalese eetdag ten voordele van Belgisch straatkinderenproject in Nepal

Op 2 november 2014 van 12u tot 20u organiseert vzw Sukhi Home i.s.m. het Wereldcafé en de vzw Gecko een Nepalese eetdag te Leuven. De opbrengst gaat naar het bouwproject voor straat- en weeskinderen voor het Belgische Kids Shangrila Home in Kathmandu dat door Sukhi Home wordt gefinancierd.

Op het menu staat de gezonde Nepalese dal bhat-schotel, de typische rijstschotel met groenten en kip of vegetarisch aan de democratische prijs van 12 euro (6 euro voor kinderen) en een uitgebreid dessertenbuffet tegen een vrije bijdrage.
Je kan het prachtige Nepal ontdekken aan de hand van een boeiende fotoreportage en het boek ‘Nieuwe wegen naar de Himalaya’ van Nick Meynen dat die dag verkocht wordt. Kunstwerken van Evi Coreland worden tentoongesteld en verkocht ten voordele van Sukhi Home en er is een tombola met leuke prijzen.

DSC_0164

Kids Shangrila Home huisvest, sinds 1995, meer dan 80 straatkinderen en wezen in een oud gehuurd gebouw in het centrum van de aardbevingsgevoelige Kathmandu, de hoofdstad van het Nepal, één van de armste landen ter wereld.
Er is echter dringend nood aan een nieuw, ecologisch en aardbevingsbestendig gebouw. Het huurcontract van het huis, een voormalige hotel, waar de kinderen al jaren onderdak vinden, werd immers opgezegd. De 80 kinderen moeten noodgedwongen verhuizen in 2017.

“De bouwgrond net buiten Kathmandu werd reeds aangekocht, de plannen zijn klaar. Nu nog de nodige financiële middelen verzamelen om in de loop van 2015 met de bouwwerken te starten,” laat Catherine Maes, voorzitster van Sukhi Home, enthousiast weten. “Om de lokale economie te stimuleren zal voluit worden samengewerkt met lokale bevolking. Er zal ook op een minimalistische manier en met ecologische en lokale grondstoffen worden gebouwd. En het project zal zelfbedruipend zijn dankzij het recupereren van regenwater, de plaatsing van zonnepanelen en het gebruik van biogas in de keuken,” besluit Catherine.

De Nepalese eetdag kadert binnen de “Wereldse Zondagen” van het Wereldcafé. Dat zijn feesten met een exotisch tintje waarbij, met een lekkere maaltijd, maandelijks een land en een sociaal project in de kijker wordt gesteld.
Het Wereldcafé wil hiermee een forum bieden aan regionale initiatieven die focussen op projecten in het zuiden. Naast de financiële steun kan de bezoeker ook kennis maken met het project en met het land waarvoor de opbrengst zal dienen.

Praktisch
Wereldcafé Leuven, Helleputteplein 2, 3000 Leuven
zondag 2 november 2014 van 12u tot 20u (middag- en avondshift)
Inschrijven noodzakelijk: van 6/10 tot 28/10 via
http://goo.gl/tTyXpa of www.wereldcafe.be

Taste of Stars 2015 – Internationaal culinair evenement in Leuven

tasteofstars
Van 12 tot 17 januari 2015 is Leuven dé plek voor een culinaire ontdekkingstocht. In verschillende restaurants kan je uitzonderlijk genieten van de kookkunsten van internationale sterrenchefs.
Taste of Stars inspireerde zich op de week van de sterren – Settimana delle Stelle – die in januari 2014 plaatsvond in Leuven. Toen verzorgden 2 twee-sterrenchefs van restaurant La Trota in Italië, elke dag een vijf-gangen lunch en diner in het Leuvense restaurant Officina Clandestina van Pino Caprioli. Het initiatief kende een overdonderend succes.

Voor Taste of Stars 2015 blijft het concept behouden, maar met méér chefs en méér deelnemende restaurants. Leuvense ReCazaken stellen hun keuken ter beschikking van buitenlandse sterrenches. De chefs worden bovendien uitgedaagd om lokale producten in hun menu te verwerken.

Verschillende chefs hebben hun medewerking al toegezegd, waaronder Uliassi van het gelijknamige restaurant in Senigallia (Italië).

Over enkele weken worden meer details bekend gemaakt.

De Spuye opnieuw open

Ok, toegegeven De Spuye is voor mij een stukje onvervalst jeugdsentiment. Als we geen zin hadden in de dagdagelijkse Alma-kost, zakten we in onze studententijd maar al te graag af naar De Spuye voor een spaghetti bolognaise.

Het doet me dan ook plezier jullie te kunnen melden dat de Spuye vernieuwd werd door de nieuwe uitbaters Luc en Chris. Het interieur van De Spuye kreeg een update, maar de vaste waarden: de grote ramen waardoor kan je genieten van het omliggend groen en het ruime terras blijven.

Op het menu staan salades, verse pasta’s, broodjes en pizza. Voor de kleine honger zijn er tapas en dessertjes. Wie weinig tijd heeft om ter plaatse te lunchen, is ’s middags snel bediend aan de ‘take away’-kassa. De Spuye beschikt ook over een uitgebreide bierkaart (met o.a.“Brasserie Le Fort” en “Karmeliet” van ’t vat) en een goede wijnselectie. Maar ook lekkere thee, goede koffie en energiedrankjes staan op de kaart.

Misschien moet ik eens wat oud-medestudenten optrommelen om in De Spuye herinneringen op te halen.

Praktisch
De Spuye
Tervuursevest 101 Bus 4033, 3001 Heverlee.
016 84 33 43
Open elke dag tijdens de week van 11h tot 01h, Weekend gesloten
http://www.facebook.com/despuye2

Nieuwe barbecueschool in Winksele

Vandaag 17 oktober 2014 opent ‘BBQ Academy‘ een nieuwe barbecueschool in Winksele met opleidingen voor barbecueliefhebbers en hobbykoks, zowel voor beginners als gevorderden. Tijdens de lessen leer je omgaan met allerlei types barbecues (houtskool, gas, hout, …) en leer je lekkere gerechten bereiden. De school kan ook teambuilding activiteiten organiseren voor bedrijven of meer gespecialiseerde opleidingen voor professionals. De barbecueschool voorziet tijdens de lessen naast de barbecuetoestellen ook het overige materiaal dat je nodig hebt zoals messen en handschoenen.

Deze BBQ Academy in Leuven wordt geleid door Pierre Hacha. Hij behaalde met zijn team in 2003 de titel van Wereldkampioen BBQ en in 2008 was hij Belgisch kampioen en 2de op het wereldkampioenschap.

Meer info:


Een foto van de publieke barbecue op het Albert Dejongheplein, Carolien Coenen

Quartiers

Op zondag is Quartiers geopend, we besloten hier dan ook te ontbijten. In deze leuk ingerichte zaak zijn er lange tafels en een afgesloten speelruimte voor kinderen, ideaal voor families. Voor degene die graag buiten willen zitten is er achteraan ook een terras voorzien. We zetten ons aan een lange en ietwat kleverige tafel. De kaart biedt diverse mooie ontbijtformules aan, alles is ook apart verkrijgbaar zodat je zelf je ontbijt kunt samenstellen.

We bestelden alle drie een verschillend menu; een basis, energy en healthy ontbijt. Wanneer na 20 minuten het croissantje uit de oven kwam, konden we niet wachten om er aan te beginnen. Gepresenteerd op een plastieken dienblad zagen we dat het basisontbijt bestond uit een lungo, croissant, confituur, pistolet, kaas, hesp en vers sinaasappelsap. Het energy ontbijt was een hele hap met spek, twee eieren, witte toast, twee worstjes, bonen in tomatensaus en in ons geval een kopje thee. Ten slotte bevatte het healthy menu bruine toast, té zacht gekookt eitje, kaas, yoghurt met vers fruit en een kopje groene thee. Nadat we de kaart nog eens bekeken, bleek dat het onderbezette personeel de smoothie en pancakes met ahornsiroop vergeten waren.

Families zitten goed bij Quartiers, maar voor ons was het eenmalig.

21

12

Praktisch
Margarethaplein 6, 3000 Leuven
016 43 47 37
http://www.qrtrs.be/
info@qrtrs.ben

Dit artikel verscheen eerder op Leuvenlicious.