Archief voor ‘Eten en drinken’

Documentaire met FairTradeAmbassadeur geitenboer Remy

Sedert dertig jaar is boer Remy van Geitencoöperatief De Levende Aarde een vaste waarde op vier wekelijkse markten te Leuven. Door de hele keten in eigen handen te nemen, is Remy autonoom in het zetten van een ‘eerlijke prijs’ voor zijn product. FairTade met boeren van hier dus. Deze keuze heeft er voor gezorgd dat het bedrijf sinds haar opstart in een waardig inkomen voor verschillende medewerkers kan voorzien.

In haar nieuwe campagne roept de actie FairTradeGemeenten op tot het aanstellen van FairTradeAmbassadeurs: gekende figuren die eerlijke handel een warm hart toedragen. Daar boer Remy deze FairTrade principes tot het credo van de eigen bedrijfsvoering heeft gemaakt en nauwe samenwerkingsverbanden onderhoud met partners uit het Zuiden, werd hij door de FairTradeTrekkersgroep tot ambassadeur genomineerd.

Het eerste wapenfeit van boer Remy als ambassadeur is de vertoning van de documentaire Bousse Nabab, die zijn visie op landbouw en de samenwerking met partners uit Burkina Faso en Benin in beeld brengt. Op zondag 23 november om 16.30u vindt de vertoning plaats in Cinema Zed te Leuven. Meer info over de filmvertoning.

Registreer jezelf als Leuvens FairTradeFan.

Bousse Nabab_0

Domino’s Pizza

Zaterdagavond. Kwart voor tien. Na een voorstelling in Kinepolis kijken we met z’n tweetjes uit om in die buurt nog wat te eten. Op het Stationsplein branden er nog slechts enkele lichtjes, en een fritkot (-huis) is er ook al niet te bespeuren. Na wat zoeken vinden we op de hoek van de Diestsevest en -straat de helverlichte DOMINO’S PIZZA.

Wat doen we? Ja, waarom niet? Laten we die maar eens proberen.

Jonge mensen van zo’n 25 à 30 jaar zitten her en der verspreid pizza te smikkelen. Die ligt in of op een kartonnen doos. Ze eten die met hun handen, want er wordt zonder borden of couverts gewerkt. Drinken doe je uit het flesje. Dat wordt voor ons wel even wennen…

In de open keuken zijn niet minder dan vijf personen actief bezig. De bereidingsruimte geeft een propere indruk en het zien van  het verse deeg dat klaar ligt en voor onze ogen open gerold wordt, neemt onze twijfels weg.

Wij bestellen elk een pizza uit het aanbod van meer dan twintig mogelijkheden. Die kan je in vier verschillende deegsoorten èn in vier verschillende doormeters krijgen. Regular: 25 centimeter voor 11 €, medium: 30cm voor 13 € , large: 35 cm voor 17 €  en XXL: 40 cm voor 18 €. Keuze te over dus, en dan heb ik ze, denk ik, nog allemaal niet vernoemd.

Mijn partner kiest de “large” met  een “cheesy crust” (supplement: 3 €), en de bodembedekking van vier soorten kaas: mozarella, gorgonzola, geitenkaas en emmenthal. Ik hou het bij een “medium Italian BBQ Grill”, met tomatensaus, mozarella, rode ui, gehakt en spek. Dranken mogen we zelf uit de koelkast halen. De prijzen zijn zeer schappelijk: een flesje met 50 cl bruiswater voor 1,5 € en een bier van 33 cl dat 1, 70 € kost.

Nauwelijks vijf minuten later komt een jongedame met de glimlach onze twee ovenhete pizza’s (in een doos) aan tafel brengen.

Ze  ruiken heerlijk en we laten ze ons smaken. Wij hebben ons weliswaar overschat: één pizza voor ons beiden ware voldoende geweest. Verder dan de helft geraken we niet, maar dat is geen probleem: wat overblijft kunnen we meenemen.

Toch een kleine bemerking: bij de vier-kazen-pizza was het supplement gesmolten kaas in de korst niet echt nodig (eigen schuld!). En bij de bbq-pizza hadden we wel graag wat meer vlees  aangetroffen.

De kaart vermeldt ook nog salades, taquito’s, bereide kiponderdelen en desserts. Van deze laatste wil ik later nog wel eens de poffertjes komen proeven.

De rekening viel veel beter mee dan gedacht. Wij profiteerden van het feit dat op zaterdag (en ook op dinsdag) alle pizza’s aan 8 € aangerekend worden. Wij betaalden 22 €. Zomaar eventjes 12 € verschil. Dank u wel DOMINO! En tot ziens.

Praktisch
Diestsestraat 265, 3000 Leuven
016 22 02 20
http://pizza.dominos.be/nl/winkel/be/leuven/31188

 

M-Café

Al meerdere jaren is het M-café ons stamcafé. We vinden het echt the place to be voor een uitgebreid aanbod aan lekkere (streek) bieren die met de nodige vakkennis geserveerd worden. Er zijn ook regelmatig themadagen waar je bv een weekend geuzebieren kan proeven. Het is dan niet te verwonderen dat het de vaste stek is van bierliefhebbers.
We vinden het ook een goeie stop om even snel iets te eten in het centrum. Vooral de ‘stoemp’ aanbiedingen op de kaart vroeger trokken me aan alsook de frequente suggesties met bierbereidingen.

Sinds begin augustus heeft het museum café een make-over gekregen en dat geldt ook voor de kaart. Deze biedt nu vooral burgers aan, naast enkele traditionele snacks zoals spaghetti en vol-au-vent. Het lijkt wel alsof de burger restaurants in Leuven op elke straathoek oppompen, maar een kwalitatieve burger valt dan ook nooit te versmaden. Je kan er kiezen voor een burger geserveerd op een bagnat of voor het burger menu waar je dan een slaatje en aardappeltjes met rozemarijn bijkrijgt.

De eerste keren dat ik de nieuwe kaart zag, koos ik voor het “London” burger menu: ha, als ik spek zie staan ben ik meteen verkocht en wat bonen en cheddar erbij, dat kan alleen maar smaken. Dit weekend koos ik echter voor de Isle of Skye burger: een rijstburger met zalm, cocktailsaus, Talisker, koriander. Echt super lekker, mooi gekruid en origineel. Misschien moet ik de volgende keer toch maar nog wat exotischer gaan en de burger met gekarameliseerde sprinkhanen testen.   Ik dacht dat die maar een beetje een gimmick op de menu was, maar blijkbaar wordt die wel regelmatig besteld en al wie hem al gegeten heeft bevestigt mij dat hij echt wel lekker is. We zullen wel zien hoe avontuurlijk ik me voel bij ons volgende bezoek :)

We dronken er Vesaliusbier bij, een bloedrode zachtzure kriek, mede-gemaakt door het M-café en heel toepasselijk in het Vesaliusjaar in Leuven. Aaaaah, die Schaarbeekse krieken erin… echt top.

IMG_0804

IMG_0809

IMG_0520

Praktisch
Openingstijden: maandag tot zondag vanaf 9u tot 19u, don & vrij tot 24u, woensdag gesloten
Savoyestraat 10, 3000 Leuven
http://www.mleuven.be/praktisch/m-cafe/

FairTradeGemeente Leuven smeerde 10.000 streekboterhammen met fairtradechoco

FairTradeGemeente Leuven slaagde er vandaag in om maar liefst 10.000 (!) streekboterhammen met fairtradechoco te smeren, te verpakken en uit te delen aan de stations van Leuven en Wijgmaal, en aan diverse aula’s. Met deze actie vestigde FairTradeGemeente Leuven een record en werd de Week van de Fair Trade 2014 in Leuven goed op gang gebracht.

Mevr. Denise Vandevoort, FairTradeAmbassadeur voor de stad Leuven, en dhr Jona Lambrechts, vrijwilliger van Oxfam-Wereldwinkel Leuven:
“De boterhammenactie vindt elk jaar plaats. Het is een succesvolle manier om op korte tijd veel mensen te laten proeven van een (h)eerlijk product en te laten kennismaken met het fairtradeverhaal.
Met 10.000 ontbijtpakketten legden we de lat voor onszelf nog hoger dan vorig jaar, toen smeerden we er 6.000. Wat we hiervoor nodig hadden? Ongeveer 400 kg streekbroden en 80 kg fairtradechoco, maar ook – en vooral – tientallen vrijwilligers van onze organisaties die vanaf 5.00 uur vanochtend de handen uit de mouwen staken!”

Vandaag kregen tussen 07.00 uur en 09.00 uur 7.000 pendelaars aan de stations van Leuven en Wijgmaal een ontbijtpakket met daarin een lekkere streekboterham met fairtradechoco. De overige 3.000 pakketten werden uitgedeeld aan aula’s, aan studenten van de KU Leuven en de KHLeuven.

10.000 pendelaars en studenten laten proeven van eerlijke handel en hen informeren over het verhaal achter eerlijke handel, dat was het doel. Want proeven en aanzetten tot een eerlijke aankoop is belangrijk. Uit een recente opiniepeiling blijkt dat bijna iedereen (93%) die Fair Trade koopt, er tevreden tot heel tevreden over is! Uit dezelfde opiniepeiling, uitgevoerd in opdracht van de federale overheid, blijkt dat 66% van de Belgen zich onvoldoende geïnformeerd voelt over Fair Trade. Daarom bracht FairTradeGemeente Leuven vandaag eerlijke handel naar de mensen toe.

Wie FairTradeFan wil worden, kan zich registreren op http://fairtradegemeenten.be/become-a-fan. Als FairTradeFan moet je weten wat eerlijke handel is, en minstens vier keer per jaar bewust fair trade kopen of verbruiken.

Deze week heeft als doel eerlijke handel éxtra in de kijker te zetten. Wie kiest voor fair trade, kiest immers voor kwaliteit en duurzaamheid, voor betere levensomstandigheden van achtergestelde producenten en hun omgeving, en voor meer rechtvaardige handelsregels. De keuze voor lekkere en eerlijke producten maakt écht een verschil voor de producenten.

Overtuigd van Fair Trade? Kies dan volgende keer in de winkel bewust voor producten van eerlijke handel. Wil jij deze week graag nog Fair Trade beleven en proeven? GA dan naar de Nacht van de Fair Trade op zaterdag 4 oktober of naar één van de andere acties in de week van de Fair Trade.

Infomoment Legumenhofke in ViaVia Heverlee

Op zondag 9 november 2014 om 15:00 is er een infomoment van Het Legumenhofke in de ViaVia op de Naamsesteenweg. Het Legumenhofke doet aan seizoensgebonden biologische groenteteelt en werkt volgens ‘Community Supported Agriculture': als klant ontvang je in ruil voor een jaarlijkse bijdrage, wekelijks een deel van de oogst in de vorm van een groentepakket met verse bio- seizoensgroenten.

Meer informatie op de website van het Legumenhofke.

het_legumenhofke

Restaurant ‘t Fonduehuisje

Sinds “Leven in Leuven” een vijftal jaren geleden over dit restaurant een recensie publiceerde, is er hier heel wat veranderd. Er is flink uitgebreid, zodat het meer een FONDUEHUIS, met de nadruk op huis, is geworden. De overkapping van het terras achteraan oogt mooier en sympathieker en is – wat wij bij regen en wind konden ondervinden – een stuk steviger. De verwarming deed het goed en ook de betere verluchting, door het gebruik van een krachtige afzuiginstallatie – zowel binnen als buiten – is een grote en gewaardeerde verbetering.

Dit restaurant is een vaste waarde. Het bestaat al ‘sinds vorige eeuw’ en presenteert, op enkele details na, nog steeds dezelfde en succesrijke menukaart met daarop: diverse fondues en alles wat daarmee samenhangt.

Wij gingen voor het vaste menu van 50 €, alles inbegrepen. Alles? Ja, alles. Wij kwamen bij de afrekening voor geen enkele verrassing te staan.

Als aperitief: een glas cava rosé, goed gevuld! Wie liever en pint, water of een frisdrank wou, kon die krijgen.

Wij kregen de keuze tussen vis-, kaas-, of vleesfondue.

Vleesliefhebbers zoals wij die, eerlijk gezegd, niet graag hebben dat de reuk van de vleesfondue een paar dagen in huis blijft hangen, komen – graag zelfs! – af en toe hier eten… Het viel op dat de fonduestellen op een klein, ingebouwd gasflesje werkten. Zeer praktisch en zo wordt geknoei met elektriciteitsdraden en overbelasting van het elektriciteitsnet vermeden. Om spatten van vet bij het bakken te vermijden, werd een grote servet op het fonduestel geplaatst. Geen onnodige maatregel, wisten wij.

De bediening verliep vlekkeloos: goedgevulde borden met vier soorten vlees, twee warme en twee koude sausen, een salade van sla, tomaat, maïs en komkommer, inclusief sladressing. Tenslotte: de onvermijdelijke en toch zo gegeerde kom knapperige frieten, niet te dun of te dik gesneden, juist zoals het moet. En er werd niet op een kom gekeken!

De witte en rode huiswijn werd in de originele 75 cl. flessen op tafel gezet. Zodoende kon iedereen naar believen inschenken. Zo eenvoudig als het groot is, maar het geeft een zalig gevoel dat je niet hoeft te wachten tot een ober opmerkt dat hij moet komen bijschenken met ‘jouw’ fles die op enkele meter verwijderd staat van je tafel…

Wij dachten dat wij meer dan voldoende hadden gegeten en dat wij het dessert zouden moeten laten passeren, maar in de praktijk verliep dat anders! Er werd nog een chocoladefondue geserveerd, samen met een grote schotel vers fruit, mooi in grote stukken gesneden. Heerlijk om die aardbeien, ananas, appel,… in die chocolade te dompelen en zo op te smikkelen. Het kaarsje onder de pot bleek echter onvoldoende om de chocolade naar behoren warm te houden.

Met een lekkere koffie of thee werd onze overheerlijke maaltijd afgerond.

Alles bij mekaar: een gezellige avond die zeker voor herhaling vatbaar is!

2014-10-07 (4)

2014-10-07 (6)

2014-10-07 (9)

2014-10-07 (29)

2014-10-07 (32)

Gratis smoutebollenfestijn van Radio2

Radio2 organiseerde op 25 oktober een gratis smoutebollenfestijn en een exclusief optreden van Bart Peeters op de Grote Markt. Deze smakelijke gebeurtenis leverde enkele kleurrijke foto’s op.


Foto’s door Kristel Van Loock


Foto door Ben Willems

Toeareg

Toeareg was al een zaakje dat we kenden maar het ontbijt hadden we echter nog nooit uitgeprobeerd. Toen we ontdekten dat ze hier ook een ontbijtmenu aanbieden, hebben we zonder aarzeling een reservatie gemaakt. We kozen voor het Marokkaans ontbijt voor twee personen zonder precies te weten wat we hierbij moesten verwachten. We waren blij verrast toen de vriendelijke ober ons een rijkgevulde schaal met lemcemen (pannenkoeken met duizend laagjes), baghir (pannenkoeken met duizend gaatjes), harsha (pannenkoeken met duizend griesmeelkorrels) en batbout (Marokkaans brood) bracht. Deze lekkernijen werden vergezeld met honing, olijfolie, feta, dolmades, gegrilde paprika, olijven en vijgenconfituur. Om te drinken kregen we verse fruitsap en muntthee, die mooi werd uitgeschonken.

Wij hebben enorm van dit ontbijt genoten en zijn blij dat er in Leuven ook plek is om te ontbijten in een andere cultuur.

Vergeet niet op voorhand te reserveren want wie dit eenmaal geproefd heeft komt vast en zeker terug!

24

14

Praktisch
Parijsstraat 37, 3000 Leuven
016 23 15 55
http://www.toeareg.be

Dit artikel verscheen eerder op Leuvenlicious.

Savoye

Vanaf donderdag 23 oktober 2014 is Leuven een nieuwe zaak rijker. Savoye – spreek uit ‘Savooi’, ‘op ze Leives’ – ligt in de Savoyestraat, ongeveer tegenover het M-café. Voorheen was op deze locatie een Italiaans restaurant gevestigd. Na ingrijpende verbouwingswerken verrees er op enkele maanden tijd een wijn- en aperitiefbar.

Wat meteen opvalt bij het binnenkomen is de wand achter de toog. Deze wand is opgebouwd uit verschillende elementen, allen voorzien van een speciaal systeem om geopende flessen wijn te bewaren. Savoye gaat er prat op steeds een 30 flessen per glas te kunnen aanbieden.

Wie niet zo’n wijnkenner is, moet echter geen schrik hebben om de juiste keuze te maken. Het is geen traditionele menukaart maar wel een tablet dat hier soelaas brengt. Aan de hand van een programma waarin je enkele gerichte vragen moet beantwoorden, wordt je een suggestie gedaan van die wijn die bij jouw voorkeur aansluit.
Via dit tablet zal je ook een keuze kunnen maken tussen verschillende tapas en een aantal gerechten. Ook hier zal een programma je adviseren over de beste wijnkeuze bij ieder gerecht.

Koffieliefhebbers zullen in Savoye eveneens hun hart kunnen ophalen. Via een speciale koffiemachine – die maakt dat de koffie zeer traag doorloopt – zal er koffie van het Italiaanse merk Caravaggio geschonken worden. Weer via het tablet zullen er tips gegeven worden over welk dessert het best vergezeld kan worden van welke koffie.

Savoye belooft verfijnd eten en drinken tegen een schappelijke prijs. De moeite om eens te proberen.

Praktisch
Savoye
Savoyestraat 9 – 11, 3000 Leuven
+32 16 84 83 82
www.savoyeleuven.be

Grand Café De Hoorn

Toen vorig jaar in het prachtig gerenoveerde pand van De Hoorn in de Sluisstraat een Pop-up restaurant opende, waren mijn vriend en ik er als de kippen bij om het eerste restaurant in nieuwe stadskern aan de Vaart uit te proberen. We vonden het erg jammer dat het restaurant na de pop-up periode de deuren sloot. Stiekem had ik gehoopt dat het experiment verder gezet zou worden. Ik was dan ook heel blij toen ik vernam dat het restaurant opnieuw de deuren opende. Ik hoefde bijgevolg niet lang na te denken waar ik zou reserveren toen ik een hippe plek zocht voor een avondje uit met vier vriendinnen. Ik reserveerde een tafel voor vijf via het online systeem (bijzonder handig, je ziet op voorhand op welke dagen er nog een tafel vrij is en je krijgt via e-mail een herinnering van je reservatie).

We werden erg vriendelijk onthaald en kregen een mooie tafel uit gerecycleerd hout in het midden van de zaak toegewezen. De tafel had aan beide zijden een zitbank en was zo gedekt dat we schuin tegenover elkaar kwamen te zitten. Zo hoefde niemand in ons oneven gezelschap zich buitengesloten te voelen. We startten de avond met een glaasje prosecco aangeboden door De Hoorn. Een mooi én smakelijk gebaar om de heropening te vieren.

Terwijl we nipten van de uitstekende prosecco (uitgekozen door de NieuweWereldWijnen-winkel in hetzelfde pand gehuisvest), bestudeerden we de menukaart. Het concept is hetzelfde gebleven als voorheen: bij elke gang heb je de keuze uit twee tot drie gerechten. Verder kan je al naargelang je honger kiezen of je drie, vier of vijf gangen neemt. Wij hielden het op drie gangen. Nadat we onze keuze aan de ober hadden doorgegeven, kregen we al snel een appetizer met gerookte zalm en radijsjes aangeboden. Een fijn begin van de maaltijd.

Ik nam als voorgerecht een tartaar van witblauw rundsvlees, heerlijk gecombineerd met dragon, aardappel en mosterdsla. Ook mijn tafelgenoten waren zeer te spreken over hun voorgerecht. Een voltreffer wat mij betreft.

De mooie wijnkaart van De Hoorn samengesteld door NieuweWereldWijnen is een echte meerwaarde. Het was even onderhandelen, maar we kwamen ten slotte overeen om fris flesje Oostenrijkse witte wijn te bestellen. Minder geschikt voor bij rundstartaar. Perfect voor bij de vis.

Voor het dessert ging de meerderheid (uiteraard) van ons gezelschap voor de chocolade. De chocolademousse met venkel en yoghurtpoeder was een perfecte afsluiter. Heerlijk, maar toch niet te zwaar. Bij de koffie/thee werden nog een paar zoetigheden geserveerd om de de allerlaatste gaatjes te vullen.

De locatie De Hoorn is een absolute  topper. De ruimte met het hoge plafond is fantastisch en heel tof ingericht met tweedehandsmeubels. Wat een fijne mix van retro en modern oplevert. Toch viel het ons op dat er redelijk wat tafeltjes onbezet bleven. Wie dus op zoek is naar een leuke plek om te dineren, er is nog plek in De Hoorn.

In totaal kostte dit avondje uit met vijf personen ons alles inbegrepen 250,90 euro. Een goeie prijs-kwaliteitsverhouding.

IMG_5685[1]

Hapje met gerookte zalm

Coeur de boeuf/ garnaaltjes/ bieslookbloemetjes / zure room

WITBLAUW/ dragon/ aardappel/ mosterdsla

RAVIOLI/ ricotta/ boschampignons/ knolselder/ lavas

LAM/ quinoia/ wortel/ zilveruitjes/ erwtenscheuten

VIS VAN De DAG/ venkel/ citrussalade/ zeekraal/ aardappel/ parmezaan

Chocolade/ gele koekjes/ venkel/ yoghurtpoeder

Koekjes

Praktisch
Sluisstraat 79, 3000 Leuven
0492 73 99 25
https://www.facebook.com/dehoorn/
http://www.dehoorn.eu/grand-cafe
info@dehoorn.eu

Onze keuze
COEUR DE BOEUF/ garnaaltjes/ bieslookbloemetjes / zure room
WITBLAUW/ dragon/ aardappel/ mosterdsla

LAM/ quinoia/ wortel/ zilveruitjes/ erwtenscheuten
VIS VAN DE DAG/ venkel/ citrussalade/ zeekraal/ aardappel/ parmezaan
RAVIOLI/ ricotta/ boschampignons/ knolselder/ lavas

Chocolade/ gele koekjes/ venkel/ yoghurtpoeder
Seizoensfruit/ kriekbier