Archief voor ‘Eten en drinken’

EssenCiel

In het pand waar de bekende Oesterbar was gevestigd, opende Niels Brants onlangs zijn gastronomische restaurant EssenCiel. Pal in het culinaire hart van Leuven bevindt hij zich in goed gezelschap met onder andere Trente recht voor de deur. Trente chef Kwinten De Paepe stond ooit zelf achter de potten van de Oesterbar, maar dat terzijde.

Niels Brants vervulde twee jaar lang de rol van sous chef in het Duffelse Nuance** en dat zorgde ervoor dat we niet helemaal zonder verwachtingen richting Leuvense binnenstad trokken.

Ik ben nooit in de Oesterbar geweest, maar ik kan me voorstellen dat het interieur en de keuken een grondige renovatie hebben gekregen. Dat is deels ook te zien op de Facebook pagina van het restaurant, trouwens. We stapten EssenCiel binnen op een koude, herfstige donderdag wanneer de zaak nog geen week geopend was.

Binnenkomen deden we langs een soort sas, dat van het restaurant gescheiden werd door een groot gordijn. Ik hoop van harte dat men daar nog een deur gaat plaatsen, vermits deze oplossing niet voldoende bleek om de tocht tegen te houden. Zeker als de aanwezige rokers de voordeur niet goed dicht trekken en daardoor de nieuwe dampkap zich van zijn sterkste kant kan laten zien. We hebben het een beetje fris gehad met momenten, maar niet in die mate dat het de ervaring geschaad heeft. Een aandachtspunt, desalniettemin.

Het interieur was gezellig kleinschalig, met een vijfentwintigtal couverts. Tafels waren ruim, de stoelen comfortabel en het licht gedimd.  We kozen de tafel het dichtst bij de keuken; kwestie van te kunnen kijken hoe het er daar aan toe zou gaan. Het deed me veel plezier om te zien dat het restaurant die donderdagavond helemaal vol liep. We zagen een grote groep, een kwartet, een stel vrienden en enkele koppels voor een tête-à-tête. Iedereen leek zich goed te amuseren.

De bediening was voor honderd procent in handen van de gastvrouw, die zich deze taak met veel professionalisme ter harte nam. Al snel kregen we het menu aangereikt en een glaasje van de uitstekende huis Champagne, vergezeld van een viertal uitstekende amuzes. Deze hapjes toonden onmiddellijk de signatuur van de chef: lekkere ingrediënten, uitstekend gebracht en leuk gepresenteerd. Kijkt u even mee, maar neem geen aanstoot aan de kwaliteit van de foto’s die wat donker zijn uitgevallen. Zoals gezegd: gedimde lichten. Dat is goed voor romantische dinertjes, maar niet zo voor foto’s.

Lekker verse ingrediënten, frisse smaken en een leuk spel van texturen met veelvuldig gebruik van krokantjes. De hapjes waren niet te hoog op smaak en ze lieten ons vooral hunkeren naar meer. Dat kwam er in de vorm van het menu “Essence”: verkrijgbaar in drie, vier of vijf gangen voor respectievelijk 35, 46 of  58 euro. Deze zeer schappelijke prijzen laten Essenciel onmiddellijk wedijveren in onze categorie beste prijs-kwaliteit. Ter vergelijking: voor 35 euro heb je bij Bistro Bis of Bistro Nano 3 gangen. Voor 45 euro kan je bij De Gelofte in Aarschot eveneens een drie gangen diner scoren, onze referentie op dat prijsniveau. EssenCiel zit dus qua prijszetting beter. En dan vergeet ik nog te zeggen dat de dessertgang eigenlijk twee (kleinere) desserts betrof.

De wijnpairing kostte 24 euro. Daarvoor kreeg ik bij drie van de vier gangen een glas wijn geschonken en werd er vlotjes bijgetankt. Dessertwijn was niet inbegrepen. De kwaliteit van de wijn zat goed, echter toch een beetje minder dan het eten zelf. Ik mis bij dit soort restaurants ook steeds een sommelier met wat meer uitleg over de flessen, hoewel de gastvrouw dat niet slecht deed. Een sommelier is voor deze prijzen en kleinschaligheid natuurlijk niet te verantwoorden, maar net iets meer aandacht voor de wijnen is misschien nog iets voor de toekomst. Het is detailkritiek over iets dat ongetwijfeld helemaal goed komt.

Over naar het eten. Kijkt u even mee wat we geserveerd kregen:


Gepekelde kabeljauw, zuring, citrus, algen en granny smith.


Coquille, courgette, kokosflan en Thaïse bouillon.


Inlandse haas, knolgroenten, rode biet en kweepeer.


Yoghurt, mandarijn en duindoorn.


Chocolade 70%, pistache en cassis.

Het was een prachtig menu dat mooi werd opgebouwd naar het einde toe. De haas fungeerde op zijn best als hoogtepunt, maar de desserts moesten zeker niet onderdoen. Doorheen alle gerechten werd er veelvuldig gebruik gemaakt van allerhande krokantjes, sausjes die nog aan tafel werden bijgeschonken, crumbles, emulsies etc. Niels Brants beheerst zeer goed het spel der smaken en structuren. Het was dan ook een formidabele maaltijd.

De ganse tijd konden we ook getuige zijn van de serene kookstijl van het keukenteam, dat uit slechts twee mensen bestond. Koken en borden afwerken gebeurde op een uiterst vlotte manier, alsof men deze menu al een lange tijd elke dag aan het brengen was. Ter herinnering: EssenCiel was vier dagen geopend. Chapeau.

Bij koffie en thee was er natuurlijk nog ruimte voor de nodige gourmandises en ook die werden in de nu al herkenbare stijl gebracht. We zagen perfect uitgevoerde klassiekers als verse wafels en heerlijke macarons. Zeer lekker allemaal.

Restaurant EssenCiel is voor mij op dit moment de beste culinaire ervaring in de Leuvense binnenstad en een echte verrijking. De sfeer en de smaken zaten goed en hoewel chef Niels niet zo ver gaat in het dresseren als zijn vroegere patron bij Nuance kan je goed zien dat hij daar in de leer was. Het is iets simpeler, maar de signatuur is duidelijk. Het hoéft ook allemaal niet zo ver te gaan; zeker niet als zich dat vertaald in deze prijzen. Ik ben alvast fan en ik kijk nu al uit naar een volgende keer. Ik denk niet dat het lang zal duren.

Praktisch
Muntstraat 23, 3000 Leuven
016 29 06 00
www.essenciel.be

Dit artikel verscheen eerder op Le Gourmand Belge.

Coffee Cafe

Op een regenachtige woensdagnamiddag gingen we schuilen bij het knusse koffiezaakje: Coffee Cafe.

Het ziet er heel gezellig uit door de groene en roze kussens die op de stoeltjes liggen maar ook de verse bloemen en leuke decoratie zorgen voor een toffe sfeer.

Na de uitgebreide kaart gelezen te hebben, bestelden we een Café Latte, Oreodrink en een brownie.
De vriendelijke ober bracht onze bestelling gauw waardoor we direct van onze warme dranken konden genieten. De Oreodrink is een tas warme melk met onderin gestampte Oreo’s met daarbovenop een flinke toef slagroom, De Café Latte was precies zoals hij moet zijn en onze lekkere brownie was binnen no-time op, niet omdat hij klein was, integendeel, maar gewoon omdat hij zo goed smaakte! We kregen er ieder nog een klein stukje cake bij geserveerd.

Het was dus een goede (en zeker geen dure) schuilplaats!


Zoals je ziet zijn er nog tal van andere lekkernijen!

Praktisch
Coffee Cafe Leuven
Tiensestraat 18, 3000 Leuven
016 29 28 00
https://www.facebook.com/pages/Coffee-Caf%C3%A9-Leuven/350099641759556

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Leuvenlicious.

La Vita è Bella

Lang, lang geleden, toen de zomer nog zonder einde leek, maakten mijn vriend en ik gebruik van een Two4One promotie om La Vita è Bella uit te proberen, een Italiaans restaurant in de Tiensestraat waar we nog nooit geweest waren. Two4One is een restaurantactie waarbij je met twee personen kan gaan eten voor de prijs van één. Je moet wel op voorhand je tafeltje reserveren, maar dat is een kleine moeite.

Op Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart hadden we een tafeltje gereserveerd voor de lunch die uit drie gangen bestond. Geen idee hoe het kwam dat we La Vita è Bella nog niet eerder bezochten. De ligging is nochtans ideaal: in het prachtig vernieuwde deel van de Tiensestraat, recht tegenover de Troubadour en met een schitterend terras waar het in de zomer aangenaam zitten en mensen kijken is.

Toen we aankwamen was het terras nog leeg. We kozen een tafeltje uit en bestudeerden de menukaart die een mooi aanbod aan antipasti, primi piatti, secondi piatti di carne e di pesce en dolci bevatte, zoals we dat van een zichzelf respecterend Italiaans restaurant mogen verwachten.

De bediening was ook authentiek Italiaans. De knappe jonge kerel met de krullenbol die ons bediende sprak gebrekkig Nederlands, gelukkig kunnen wij ons uit de slag trekken met een paar woordjes Italiaans.

Als appetizer kregen we bruschetta met artisjok. Perfect voor bij een glaasje parelende prosecco. Al snel volgde ons voorgerecht: een werkelijk overheerlijke carpaccio. Toch ongelooflijk dat een beetje rauw rundsvlees, olijfolie, rucola en wat parmezaan zo’n verrukkelijke combinatie vormen.

Net toen we ons voorgerecht achter de  kiezen hadden voelden we een paar druppels op deze zomerse dag. We verschoven ons tafeltje een beetje zodat het volledig onder de parasol kwam te staan en besloten ons van dit lichte regenbuitje niet veel aan te trekken. Het was warm genoeg buiten.

Als hoofdgerecht kregen we een roggevleugel met kerstomaatjes, kappertjes, peultjes, spinazie en gekookte aardappeltjes. Niet echt een bijzonder gerecht, maar wel lekker en vers. Het dessert was de kers op de taart: een overheerlijke tiramisu bestrooid met poedersuiker, chocoladeschilfers, speculaaskruimels en afgewerkt met een toef slagroom. Na dit dessert waren we heel wat calorieën rijker en volledig voldaan.

We sloten de maaltijd af met thee (voor mij) en koffie (voor hem). Ik mocht een theebuiltje kiezen uit een mooi assortiment en ging voor mijn favoriet: camille.

Een lekkere én goedkope lunch. Alleen jammer dat we de hele tijd alleen op het terras zaten. Een restaurant open houden voor slechts twee klanten, dat kan toch geen winst opleveren?

Deze Two4One menu kostte ons 39 euro voor twee personen, dranken niet inbegrepen.

Praktisch
Tiensestraat 27, 3000 Leuven
016 29 80 66
lavitaebella.leuven@hotmail.com
http://www.lavitaebellaleuven.be/

Onze keuze
Rundscarpaccio met parmezaanschilfers
Rog met kerstomaatjes en kappertjes
Tiramisu

Studenten brouwen tripel voor gouden jubileum

De Leuvense studentenkring Wina bestaat vijftig jaar in het lopende academiejaar. Om deze verjaardag op gepaste wijze te vieren, kwamen ze op het idee om een tripel te laten brouwen. Op de geplande verjaardagsactiviteiten zal dit bier geschonken worden zodat deze een persoonlijke inslag krijgen.

Op 13 februari 1964 besloten de toenmalige verantwoordelijken van de Wiskundige Kring en de Natuurkundige Kring de handen in elkaar te slaan en een gemeenschappelijke studentenkring te starten: Wina. Bij de start van hun richting in de jaren ’80 van vorige eeuw, vervoegden de studenten informatica ook deze studentenkring. Nu 50 jaar na oprichting, vieren studenten en oud-studenten van alle generaties dit gouden jubileum met een lezingenreeks met vooraanstaande oud-studenten, een alumnidag, optredens, een lustrumquiz, …

Om de studenten en oud-studenten te voorzien van een waardige verjaardagsdrank op deze activiteiten, besloot het feestcomité om een eigen bier te laten brouwen. Na grondig proeven, werd besloten om bij Marc Andries, een oud-collega-student bio-ingenieurswetenschappen en eigenaar van Brouwerij De Vlier uit Holsbeek, een driegranentripel te laten brouwen. Met gerstemout, tarwe en haver werd een (h)eerlijk donkerblonde tripel van 8.5% bekomen.

Dit bier wordt officieel gelanceerd op woensdag 20 november om 22u in Wina’s fakbar RC (onder Alma 3, Steengroevenlaan 3, 3001 Heverlee).

Punto Kiosk

Iedereen in Leuven kent het wel, het koffiezaakje op de hoek van de Bondgenotenlaan en de Vanderkelenstraat, de Punto. Een van de pioniers in Leuven wanneer het over een écht koffiezaakje gaat. Maar iedereen in Leuven kent wellicht ook de Kiosk, het krantenwinkeltje op het Rector de Somerplein, nu gevestigd aan de nieuwe bushalte.

Voeg beiden samen en je krijgt de Punto Kiosk. Een gloednieuwe koffiezaak annex krantenwinkel gelegen op de kruising van de Brusselsestraat en de Wieringstraat. Het pand waar voorheen Manpower was gevestigd, werd vanbinnen helemaal opgefrist en met leuke kleurtjes heringericht. Vlak aan de ingang kan je tijdschriften, kranten en die dingen verkrijgen die je in iedere krantenwinkel kan kopen. Maar, hier kan je onmiddellijk aan een tafeltje van je krant genieten met een lekkere koffie of thee en iets zoets. Ook soepen, bagels en ontbijt kan je hier nuttigen. Bezoekers van de Punto zijn wellicht vertrouwd met het gamma aan drankjes en lekkernijen. Afhalen kan uiteraard ook.

Wij namen tijdens ons eerste bezoek een café latte, een cappuccino en een brownie met karamel. Wij zijn geen echte koffiekenners, maar de koffies van de Punto vallen ons nooit tegen. Wat betreft de brownie met karamel, kan ik kort zijn: geweldig lekker!

Naar de A.D. Delhaize gaan op de Brusselsestraat zonder hier even binnen te springen zal vanaf nu een opgave worden. Ook wanneer je op zaterdag de markt bezoekt zal je niet zomaar aan dit gezellige zaakje kunnen voorbijgaan.

Praktisch
Punto Kiosk, Brusselstraat 33, 3000 Leuven
Open: maandag t.e.m. zaterdag van 7.00u tot 19.00u

Campagne ‘KoOkt’ van start

Op 12 november gaat de campagne ‘KoOkt’ van start. ‘KoOkt’ wil kotstudenten warm maken voor duurzame voeding. Het is een project van Ecolife, CORE CVBA-so en de Dienst Studentenvoorzieningen van de KU Leuven, met steun van de provincie Vlaams-Brabant.

Zo’n 78 % van de studenten zit op kot. Ze bereiden gemiddeld drie keer per week een maaltijd. Ze kunnen zelf een keuze maken bij de aankoop van voedingsproducten.

Studenten zijn een belangrijke doelgroep op weg naar een duurzame, klimaatneutrale maatschappij’, zegt Luc Robijns, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid. ‘Jong geleerd is oud gedaan. Daarom wijzen we de studenten op een creatieve en smakelijke manier op de voordelen van lokale seizoensgroenten en minder vlees, van fair trade en bio-producten’.

Studenten kunnen een bakfiets lenen bij de dienst studentenvoorzieningen van de KU Leuven. Deze bakfiets is gevuld met duurzame voeding. Hiermee kunnen ze op hun kot een duurzame maaltijd bereiden voor hun medestudenten. Studenten die meedoen met de wedstrijd ‘KoOkt’ plaatsen foto’s en de ingrediënten van hun maaltijd op de facebook-pagina ‘kooktopkot’. Een jury kiest net voor de Paasvakantie de meest smakelijke, duurzame maaltijd. Drie studentenkoten worden uitgeloot als winnaar.

Elke maand zetten Ecolife, CORE en studentenvoorzieningen de campagne extra in de schijnwerpers via kookdemo’s en proeverijen. Meedoen kan via www.facebook.com/kooktopkot

Op dinsdag 12 november is de kick-off van ‘KoOkt’. Vijf proffen en docenten, Katlijn Malfliet (vicerector voor het Cultuur-, diversiteits- en duurzaamheidsbeleid en decaan faculteit Sociale Wetenschappen), Els Jourquin (docente Drama Lemmensinstituut), Guido Ceulemans (hoogleraar Industriële Ingenieurswetenschappen @ Groep T, Els Schoubs (docente Fysica aan de Lerarenopleiding van Groep T) en Anne De Cort (docente departement Echo-KHLeuven, projectmanager Educatie voor duurzame ontwikkeling) gaan elk met een 8-tal studenten een duurzame maaltijd koken. Ze krijgen hierbij hulp van ecokok Nicola Kersting.

Spirits in the Sky festival

Zaterdag 9 (van 13.00 tot 19.00 uur) en zondag 10 november (van 13.00 tot 18.00 uur) 2013 zullen, in de SportOase van Leuven, meer dan 30 exposanten de beste distillaten uit de ganse wereld laten proeven. De bedoeling van het Spirits in the Sky festival is distillaten van hoge kwaliteit in de schijnwerper te zetten. Je kan een duik nemen in de geheime schatkamers van prestigieuze merken vol met Whisky, Rhum, Cognac, Grappa, Calvados, Cachaça en andere geestrijke dranken die ter plekke gedegusteerd kunnen worden.

Praktisch
VVK: 17€ per persoon, inclusief degustatieglas en 5 diamonds
Kassa: 20€ per persoon, inclusief degustatieglas en 5 diamonds
Ruime parking (3€/dag).
http://www.spiritsinthesky.be/

Benefietactie Fifty One Club Leuven ten voordele van ‘Het Huis-Leuven’

Het eindejaar nadert. Een tijd van huiselijke gezelligheid en warmte. Maar voor kinderen die het slachtoffer zijn van een (v)echtscheiding is dit niet altijd vanzelfsprekend. Het Huis-Leuven probeert hierop een antwoord te bieden. Bij problematische echtscheidingen ondersteunt en begeleidt het Huis-Leuven contacten tussen kinderen en (groot)ouders in opdracht van de rechtbanken.

Het initiatief van het Huis-Leuven wordt niet gesubsidieerd en is bijgevolg afhankelijk van donaties en sponsoring. Daarom wil Fifty One Club Leuven zich inzetten voor dit initiatief.

Op zaterdag 23 en zondag 24 november 2013 organiseert Fifty One Club Leuven een Herfstdegustatie ten voordele van Het Huis-Leuven.

Tijdens deze degustatiedagen kan je proeven van een exclusieve selectie van 6 verschillende Champagnes en 4 Italiaanse wijnen, geserveerd met aangepaste gastronomische gerechten. Dit evenement vindt plaats in de Salons Lassaut (Kortrijksebaan, 75 3220 Holsbeek). De eigenaars van de Champagnehuizen zullen aanwezig zijn op de degustatiedagen.

Inschrijven kan via www.focleuven.be.

China’s Capital

Na de sluiting van ons favoriete Chinese restaurant in de Brusselsestraat waren we al een tijdje op zoek naar een goed alternatief. In onze zoektocht komen we uit bij China’s capital. Dit Chinese restaurant ligt op de Tiensesteenweg, een beetje onopvallend, maar wel met voldoende parking vlakbij aan het station. Het interieur is verzorgd met een mooi aquarium, een vijvertje met schildpadden en enkele smaakvolle Chinese referenties.

We starten met een loempia en de klassieke kipsaté met curry. De loempia komt mooi gebakken en is erg smaakvol, de curry is pikant met daarbij een sappige kippensaté.

Als hoofdgerecht kiezen we voor de gebakken kippenblokjes met zoetzure saus en kippenfiletjes met ananas. De kippenblokjes zijn bij de beste die we al hebben gegeten en ook de kippenfiletjes zijn erg geslaagd.

De rekening bedraagt uiteindelijk € 47,00 inclusief drankjes (2 personen).

De prijzen zijn iets hoger dan in het gemiddelde Chinese restaurant maar we vonden dit, gezien de kwaliteit en sfeer, zeker niet teveel.

Praktisch
China’s Capital
Tiensesteenweg 97, 3010 Kessel-Lo
016 25 55 44
www.chinacapital.be

Spaans Dak – Revisited

Restaurant Spaans Dak, prachtig gelegen aan de Zoete Waters in Heverlee, staat al enige tijd in mijn restaurant top 10. De plaatsjes in die top 10 zijn echter schaars en dus was het dringend tijd om deze familiezaak met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding nog eens te bezoeken. Zou dat niveau nog even hoog zou liggen?

Lees verder.