Archief voor ‘Eten en drinken’

Nieuwe Leuvense cafégids ‘Rond(je) Leuven’

BarHop is een jonge onderneming die wil tonen wat de Leuvense cafés te bieden hebben. Bij wijze van afstudeerproject brachten zes studenten Bedrijfsmanagement aan de Katholieke Hogeschool Leuven een gids van Leuven uit die Rond(je) Leuven heet. Met deze allereerste caféwandelgids van studenten vóór studenten wil BarHop laten zien dat elke bar/café/brasserie uniek is. Het boek bevat enkele thema-wandelingen, informatie over alle cafés die zich binnen de ring van Leuven bevinden en heeft een uitneembare kaart waarop alle cafés duidelijk aangeduid staan

76 cafés worden in de gids in detail besproken. Die 76 cafés werden opgedeeld in thema’s: Koffie- en Chocoladebars, Cultuurcafés, Biercafés, Cocktailbars, Volkscafés, Oude Markt, Fakbars, Verborgen Talenten en Amusement. Ieder thema is vergezeld van een extraatje: zo legt BarHop bij Volkscafés enkele leuke caféspelen uit en worden bij Cocktailbars enkele bereidingen van cocktails meegegeven.

De gids kan online besteld worden op www.barhop.be en kost 14,95 euro. Meer info op Facebook.

Fiesta Europa op het Hooverplein!

Wat doet een mens op een zonnige Pinkstermiddag? Een bezoekje brengen aan Fiesta Europa op het Hooverplein voor een internationaal middagmaal, natuurlijk! We begonnen met een voorgerechtje aan het standje van Joel Coupland uit de buurt van Oxford: scallops met wakame en kaviaar voor mij, in wodka gefrituurde scampi voor mijn vriend. Na dit voorgerechtje reisden we verder naar Italië en deelden we een bordje penne al tartufo van La Bottega dei Sapori. Voor het dessert kon ik moeilijk weerstaan aan de aardbeien in chocolade van ’t Fijnproevertje. Mijn vriend had zijn zinnen gezet op een Duitse braadworst met mosterd en zuurkool van Food lovers. Dit alles spoelden we door met een glaasje sangria (of twee) van Las Ramblas, een Spaanse kraam uitgebaat door Belgen.

Na het middagmaal kochten we nog wat beleg voor op de boterham: een Comté van een jaar oud bij het kraampje van de charmante Fransman Raphaël Chouviat en een paar Griekse specialiteiten bij Schopp Feinkost uit Duitsland. Aan de kraam van Schopp Feinkost kregen we zoveel proevertjes toegestoken dat ik al meteen spijt had van die aardbeien. Maar lekker was het zeker!

Probeerden we de voorgaande dagen:

  • de Hongaarse zoete Tokaji-wijnen. Jó volt.
  • de overheerlijke macarons van Moreno’s uit België.
  • de Moezelwijnen van Weingut Kochems uit Duitsland.
Nog tot maandag 18u op het Hooverplein!

 

In den Rozenkrans

Taverne “In den Rozenkrans” is een begrip in Kessel-Lo en omstreken. Ze vieren binnenkort hun 25-jarig bestaan, dus als je er in al die tijd nog niet geweest bent: grijp je kans!

Deze gezellige volkse taverne ligt op een idyllische locatie: binnen de muren van de Abdij van Vlierbeek. Midden in het groen kan je hier in pies & vree genieten van een hapje en een drankje. Als het zonnetje schijnt (huh? – wanneer?) is het zalig vertoeven op het terras – dit zit dan ook afgeladen vol met fietsers/wandelaars/locals/toeristen/etc. Jong & oud wordt hier met open armen ontvangen.

“In den Rozenkrans” heeft gedurende al die jaren zijn charme weten te bewaren, het interieur ademt nog steeds de sfeer van vroeger (ten tijde van Janneke & Bertha) uit. Bovendien kan je er ook lekker tafelen. Op het bord buiten staan steeds een aantal suggesties vermeld (zoals ribbetjes, pasta met scampi’s, Italiaanse croque) en op de kaart kan je de klassiekers terugvinden (balletjes in tomatensaus, iemand?). De huisbereide spaghetti is één van hun topgerech(t)jes, opgediend in een ouderwetse ovenschaal, vergezeld van stokbrood & geraspte kaas: ik ben fan! Als dat alles je nog niet overtuigd heeft, kan ik je waarschijnlijk wel over de streep trekken door het even over hun indrukwekkende aanbod bieren te hebben. Ze beschikken over maar liefst zeven tapkranen met o.a. twee trappistenbieren van ‘t vat (Chimay en Westmalle) en ook La Chouffe. Ook niet te versmaden: La Trappe, Orval, St Bernardus Abt, en de streekbiereren natuurlijk.

Op zondagavond, om het weekend af te sluiten, jezelf moed in te drinken voor de nieuwe werkweek, na een drukke chiro/scouts dag of gewoon omdat je geen goesting hebt om te koken: “In den Rozenkrans” is de place to be. Een hapje eten in een ongedwongen sfeer, op den buiten: toch wel van onschatbare waarde hier in Leuven. Ik durf er bijna niet bijvertellen dat het hier ontzettend budgetvriendelijk is. Om te koesteren!

Praktisch
Abdij Vlierbeek 14, 3010 Kessel-Lo
016 25 63 03
info@dekrans.be
http://www.in-den-rozenkrans.be

maandag gesloten
keuken open van 12-21u

 

In the moving picture: Lekker Weg bezoekt Leuven

Hanne Troonbeeckx bezocht voor het programma Lekker Weg van njam! enkele brasseries, restaurants en delicatessezaken in Leuven. Dat je in Leuven lekker kan eten, dat wisten wij van Leven in Leuven natuurlijk al lang, maar nu weet de rest van Vlaanderen het ook. ;-)

Komen aan bod:

Abdijfeesten Vlierbeek op 25 mei

Op 25 mei viert taverne In Den Rozenkrans haar 25-jarig bestaan. Dit gaat gepaard met het nodige feestgedruis en dit ten voordele van het goede doel: ‘Move to improve’. En nu maar hopen dat de zon van de partij is!

Voorinschrijvingen en het volledige programma op www.rozenkrans.be.

Zita

Een aantal weken geleden zijn we in Zita gaan eten, een mediterraans-Grieks restaurant, op aanraden van een kennis. Het is niet in Leuven zelf (in Kessel-Lo met name) dus uit mezelf (student in Leuven zijnde) was ik er nog nooit geweest. Maar wat was het de moeite!

Het eerste wat opviel was het mooie (historische) gebouw en het mooie interieur. Vooral beige en olijfgroene tinten, zoals hun visitekaartje. Jammer dat het weer niet toeliet om buiten te zitten, want het tuinterras zag er ook erg gezellig uit.

We werden meteen naar een fijn tafeltje begeleid door een heel vriendelijke ober, die ons ook de menukaart bracht. Een uitgebreide kaart, vol met zuiderse lekkernijen. Als voorgerecht bestelden we bladerdeeghapjes met feta en tomaat en een zuiderse vissoep, beide heel erg lekker! Als hoofdgerecht namen we de goudbrasem met aardappeltjes en zuiderse groenten en de kabeljauw in olijfolie met basilicumpuree en zuiderse tomatensaus. Allebei om duimen en vingers bij af te likken! Een dessertje kon er jammer genoeg niet meer bij, het waren ruime porties.

Het eten kostte zo’n 28 euro per persoon voor voor- en hoofdgerecht, wat een heel goede prijs-kwaliteitsverhouding is! Het eten, de bediening en het interieur waren tot in de puntjes verzorgd.

Een aanrader!

Praktisch
Tiensesteenweg 349, 3010 Kessel-Lo
016 26 00 54
www.zita-restaurant.be

Vernieuwd Wereldcafé op het Helleputteplein

Op een zonnige zaterdag trokken mijn vriend en ik de stad in om te winkelen. Onze kleerkast mocht wel eens wat opgefleurd worden met lentekleren. Rond lunchtijd waren we toevallig in de Parijsstraat. De geknipte gelegenheid om de nieuwe locatie van het Wereldcafé te bezoeken.

Toen het Wereldcafé nog in de Bondgenotenlaan gelegen was, kwamen wij er regelmatig over de vloer. We zijn namelijk fan van het concept: een coöperatief café waar eerlijke handel centraal staat. De winst die het café maakt wordt niet uitgekeerd aan de aandeelhouders maar wordt geïnvesteerd in andere sociale economie-bedrijven. Ik ben dan ook trots zelf sinds een tijdje aandeelhouder te zijn van dit mooie initiatief. Sinds de verhuis naar het Helleputteplein (waar heel wat om te doen geweest is) waren we er echter nog niet geweest.

En het moet gezegd: wat een prachtige locatie! Jammer dat het net iets te fris was om op het terras te zitten, maar ik zie me hier op zomeravonden zeker iets komen drinken. Het interieur is fris en aangenaam met veel meer ruimte en licht dan de vorige locatie. Vrolijk groen op de muren, een grote wereldkaart, lampions als verlichting, mooie witte tafeltje en witte stoelen in allerlei vormen, een toffe toog met kleurrijke tegels, ik voelde me meteen thuis.

Bestellen doe je aan de toog. Wij moesten even zoeken voordat we een menukaart vonden, maar gelukkig was er ook een groot krijtbord met de suggesties van de dag. Mijn vriend koos voor een simpele salade caprese en ik bestelde de dagsoep (een soep van rode bieten) mét supplement balletjes.

Dit hele café draait op vrijwilligers, wat een deel van de charme uitmaakt, maar wat ook wil zeggen dat personen die een professionele bediening verwachten hier niet aan het juiste adres zijn. Mensen die op zoek zijn naar een gezellige, rustige plek in hartje Leuven om te genieten van een eerlijke keuken of een smakelijk drankje, zullen zich hier des te meer op hun plaats voelen.

Op de menukaart vindt je een ruim aanbod aan bio-sappen van de Pajottenlander en natuurlijk de alom gekende Oxfam vruchtensappen (eerlijke handel!) Je kan er vers geperste sappen krijgen. Koffie- en theeliefhebbers (uiteraard ook fair trade) kunnen hier terecht voor een rustpauze tijdens het winkelen. Voor de kleine honger zijn er enkele tapas. Ook de wijnen en zelfs de rum van Oxfam zijn terug te vinden op de kaart. Of wat dacht je van advocaat van Siddartha vzw? Er is ook een steeds wisselend aanbod van bieren die op het krijtbord worden weergegeven, aangevuld met bio-bieren en geuze en fruitbieren.

Om te eten zijn er tosti’s, salades, pasta’s, soepen en quiches van bio-boerderij De Brabander (die ook het brood bakken dat het Wereldcafé serveert). Zoetekauwen kunnen zich tegoed doen aan het gebak van de dag, muffin, moelleux, yoghurt of een ambachtelijk ijsje.

We zaten nog maar net aan ons tafeltje toen de kok ons kwam vertellen dat de balletjes helaas op waren. Soep zonder balletjes dan maar, jammer! Gelukkig moesten we niet al te lang op onze bestelling wachten, want mijn maag begon al wat te knorren.

De salade caprese van mijn vriend was eenvoudig, maar lekker. Ruccola, mozarella, tomaat en basilicum, geserveerd met toast met tapenade, meer heeft een mens niet nodig voor een eenvoudige lunch. Ook de bietensoep met heerlijk bruin brood viel in de smaak. Bij deze lunch dronk mijn vriend een cappucino en ikzelf een appel-kriekensapje.

Deze snelle lunch, dranken inbegrepen, kostte in totaal 19,20 euro, wat in feite een euro te veel is, want het supplement balletjes werd per abuis aangerekend. Niet dat we daarover klagen, want we weten dat de winst een goed doel dient en ‘t is niet dat deze lunch stukken van mensen kostte.

Onze keuze
Groentensoep zonder balletjes
Salade Caprese met ruccola, mozarella, tomaat en basilicum en toast met tapenade
Appel-kriekensap
Cappuccino met melk

Praktisch
Helleputteplein 2, 3000 Leuven
wereldcafe.be

Internationale feestmarkt Fiesta Europa

Deze vrijdag 17 mei 2013 start opnieuw de internationale feestmarkt Fiesta Europa op het Herbert Hooverplein in Leuven. Zoals elk jaar kan je kennis maken met allerlei buitenlandse specialiteiten. Dit jaar bestaat de markt opnieuw uit een 40tal standhouders uit zo’n 12 landen. De openingsuren:

  • Vrijdag 17 mei van 17:00 tot 24:00
  • Zaterdag 18 mei van 10:00 tot 24:00
  • Zondag 19 mei van 10:00 tot 24:00
  • Maandag 20 mei van 10:00 tot 18:00

Een greep uit het aanbod:

  • Franse streekkazen (Pyreneeën, Savoie)
  • Traditionele Engelse bereidingen
  • Charcuterie, kazen, foie-gras uit Frankrijk
  • Siciliaanse zoetwaren (amandelkoeken, cannoli, marsepein)
  • Boerinnekaasjes, kaaskroketten, bijpassende bieren uit België
  • Paella, sangria, cava, Spaanse producten van Las Ramblas
  • Italiaanse nougat, biscuits, cannoli
  • Savons de Marseille, verzorgingsproducten/nappes de Provence, olijvenhout
  • Duitse grill, speenvarken, bier
  • Eigen bereide macarons de Paris
  • Handgemaakte lederwaren, tassen, riemen, portefeuilles uit Nederland
  • Spaanse gourmetproducten op basis van olijfolie
  • Streekspecialiteiten uit Umbrië, Italië
  • Gelukspopjes en bijpassende tasjes, leren armbanden uit Nederland
  • Pastabereidingen en dranken/streekspecialiteiten uit Italië
  • Poolse grill
  • Duitse Moezelwijn
  • Textiel, souvenirs, dierenhuiden, … uit Lapland, Finland
  • Handgemaakte korven, lederen riemen, juwelen/Tokaier wijnen uit Hongarije
  • Droge worsten uit Frankrijk
  • Spaanse hammen
  • Franse nougat
  • Oostenrijkse bergkazen, spek, worst, …
  • Verse en gedroogde look en ajuin/terrines uit Frankrijk
  • Gedroogde vruchten en specerijen uit Frankrijk
  • Mattentaarten, koffie, neuzen, kokoskoeken uit België
  • Italiaanse streekspecialiteiten (kazen, salami’s, olijven, antipasti,…)
  • Vers seizoensfruit (aardbeien, kersen) uit Nederland
  • Stetson hoeden en petten
  • Woestijnzand gezichtspoeder en lipstick uit Nederland
  • Aloe Vera producten
  • Edelstenen en mineralen uit Nederland
  • Schepsnoep (drop, Haribo,…)
  • Murano glas sieraden
  • Specialiteiten uit Lombardije, panini
  • Overhemden merk Yachting (Nieuw-Zeeland)
  • Griekse specialiteiten (vers bereid)

Meer informatie kan je vinden op http://www.fiestaeuropa.eu.

Een foto van vorig jaar:
Opening Fiesta Europa

Botaniq

Mijn disgenoot reserveerde bij Botaniq, een restaurant vlakbij de botanische tuin van Leuven. Wanneer we iets na 19u aankomen, blijken we de eerste gasten te zijn. We worden verwelkomd door een ietwat stuntelige ober en kiezen een tafeltje voor twee uit. Het stijlvolle pand met tuinterras heeft absoluut potentieel, maar de inrichting valt niet meteen samen met mijn persoonlijke smaak.

Bij Botaniq serveren ze uitsluitend een menu: vier (€ 56) of drie (€ 48) gangen. We starten met een cava, een sherry en een wachtbordje: een soepje van bladspinazie (denken we, want doorheen de avond blijkt de ober nogal moeilijk te verstaan) en een tartaar van kip. Mijn gezelschap merkt op dat de nogal eighties muziek op repeat staat, wat na een viertal herhalingen ook Botaniq zelf opvalt. Intussen blijkt dat we niet alleen zullen zijn: verschillende andere tafels raken geleidelijk aan gevuld.

Als eerste voorgerecht kiest hij voor de lijngevangen zalm en ik voor het hoeve-eitje. Dat wordt geserveerd met bladspinazie, Zeebrugse garnalen en siroop van ‘Belle de Louvain’ pruimen. Een geslaagde start in een mooi bord, al had ik mij niet aan een gepaneerd gepocheerd ei verwacht. Maar verrassingen maken uit eten gaan net zo fijn…

photo (58)

We gaan beiden verder met de mozzarella burrata, zeg maar de mozzarella der mozzarella’s. Ons bewust dat de ober hier iets over opgemerkt heeft, weten we niet precies wat komen zal. Uiteindelijk blijkt dat het krokante buikspek vervangen werd door kreeft. Verder bevat het gerecht boschampignons en erwtenkruid (iets groter wel dan affila cress). Ons hoor je uiteraard niet klagen! Lekker en vooral een minder evidente combinatie, iets waar ik sowieso bewondering voor heb bij chefs.

photo (59)

Voor het hoofdgerecht opnieuw langs weerszijden van de tafel hetzelfde gerecht: lijngevangen tarbot. Het zijn fervente hengelaars bij Botaniq… ;) Hierbij komt een crème van jonge groentjes en een jus van asperges (in plaats van de schaaldieren béarnaise die op de kaart staat, eveneens gemeld door de ober). We krijgen een eigentijds bord met witte en groene asperges, selder, eekhoorntjesbrood, romanesco en een gekonfijt aardappeltje. Met dat laatste is echter iets aan de hand: er zit een bijzonder vies smaakje aan. Voor de rest ronduit lekker, al mist de man tegenover mij een snuifje zout op de vis.

photo (60)

Om af te ronden ga ik voor de aardbeien met een bolletje appelsorbet. Meer kan er echt niet meer bij… Aan de overkant komt een kaasbord van de Leuvense kaasmeester Elsen. Een nogal royaal bord overigens. En ook al vragen we geen koffie, daarna volgt nog een extraatje met appeltaart, frangipane, speculoosmousse en crème brulée. Oef! 

Samengevat eten we in Botaniq absoluut lekker, maar het voelt toch niet perfect geslaagd aan. Waarom? Ik denk de muziek en de ober die toch te veel steken laat vallen. Ofwel zijn we beiden al veels te veels te veels te veel gewend.

Het is al laat wanneer ik de parking onder het Ladeuzeplein uitrijd. Leuven, hier moet ik vaker komen. Het voelt een beetje als Gent, maar dan in het klein volgens de Leuvenaar.

Gelezen op http://elidesc.com.

Geen Eurofolies dit jaar :-(

Een droef berichtje in onze mailbox vandaag. Geen feestelijke vijftiende editie van Eurofolies eind augustus, het festivalseizoen in Leuven eindigt hierdoor abrupt vroeger dan verwacht.

Graag hadden wij een 15de editie, wat een feesteditie moest worden, van Eurofolies georganiseerd. Ons familiefestival voor het goede doel zal helaas niet plaatsvinden omdat de omstandigheden, lees de economische crisis, er anders hebben over beslist.

Als bestuur hadden we een leuk programma voorzien maar kregen het nodige budget niet rond ingevolge het afhaken van een aantal belangrijke sponsors en partners.
Inleveren op wat we zouden aanbieden als feesteditie was geen optie omdat ons publiek recht heeft op een kwalitatief aantrekkelijk programma zoals ze dat al jaren van ons gewoon zijn.
Ook starten met onvoldoende middelen was geen optie en dus hebben we onze verantwoordelijkheid genomen en beslist de 15de editie van Eurofolies, voorzien voor het laatste volledige weekend van augustus 2013, niet te laten plaatsvinden.

Wij willen in ieder geval al diegenen – sponsors, partners, al de verenigingen die ooit hebben deelgenomen en vooral alle vrijwilligers die een bijdrage hebben geleverd de afgelopen veertien jaren van harte bedanken; zonder hen hadden we nooit ons engagement voor het goede doel kunnen verwezenlijken en was er nooit sprake geweest van het “familiefestival Eurofolies”.

Het bestuur van Eurofolies

Vinden jullie het spijtig dat er dit jaar geen Eurofolies plaatsvindt? Hebben jullie fijne herinneringen aan dit festival die jullie met ons willen delen?