Archief voor ‘Eten en drinken’

Le Mustache

In de Tiensestraat passeerden we Le Mustache, een mooie en verzorgde koffiebar die ruimer is dan de voorgevel doet vermoeden. Bijna alle tafeltjes waren al bezet dus besloten we in het gezellige salon te zitten. Hier namen we de tijd om de menukaart te bekijken die bestaat uit veel soorten koffies, lattes, thee maar ook originele fris-en melkdranken. Je kan bij Le Mustache ook terecht voor bagels. Wij kwamen om te ontbijten en bestelden het groot ontbijt; een bagel met hesp, kaas, confituur, boter, olijfjes, een glas fruitsap en een kopje thee. Daarnaast namen we ook nog een chocoladebroodje en probeerden we het ‘warm ijs’ op basis van salep uit, een typisch Turks winterdrankje.

Mutlu, de eigenaar, bediende ons super vriendelijk en nam de tijd om een babbeltje met ons te doen waardoor we ons zeer welkom voelden.

Kortom, bij Le Mustache zit je snor!

dsc_0016

dsc_00121

Praktisch
Tiensestraat 129, 3000 Leuven
happy.mutlu@gmail.com
https://www.facebook.com/lemustacheleuven
http://www.lemustache.be/

Dit artikel verscheen eerder op Leuvenlicious.

Matadi

20150405_145750

20150405_145942

Leuven is weer een ijsjespaleis rijker. Sinds 04 april kan je aan de vaart, ter hoogte van de Gamma, bij Matadi ijsjes gaan likken. Matadi is gehuisvest in een mooi omgebouwd vrachtschip uit 1929.

De triple choc en cafe méditerranee die we konden proeven waren alvast erg geslaagd en ook de andere smaken beloven veel goeds. Bovenop het dek zijn leuke bankjes voorzien zodat je tijdens het likken kan genieten van het leven op en naast de vaart. Deze leuke boot is alvast een perfecte motivatie om op je fiets te springen voor een ontspannend ritje. Lust je geen ijs? Geen probleem want je kan er ook een fris pintje drinken.

Praktisch
Kolonel Begaultlaan 7, Leuven (Wilsele)
coupe@matadi.be
http://www.coupematadi.be/
+32 (0)16 20 86 06

La Stanza

Italiaans restaurant La Stanza hoeft beslist geen introductie meer. La Stanza is zo’n begrip in Leuven en omstreken dat ze het zich kunnen permitteren om noch een website, noch een facebookaccount te hebben. Het is niets voor niets dat je weken op voorhand moet reserveren om hier een plekje vast te krijgen. Maar kijk, soms kan een mens al eens geluk hebben. Op zoek naar een locatie om te eten met ons vriendinnengroepje, lukt het mij zowaar om een tafel voor zes te serveren slechts één week op voorhand.

La Stanza in de Wandelingenstraat straalt ouderwetse Italiaanse charme uit met een interieur waarin rood de hoofdkleur is. Met een lekkere maaltijd in het vooruitzicht kozen we elk een plekje aan tafel. Wel een beetje jammer dat de stoelen zo breed waren. Hierdoor zaten we wat verder van mekaar zaten dan gewenst en verliep de conversatie tussen de personen aan de uiteinden van de tafel wat moeizamer.

De menukaart van La Stanza is behoorlijk uitgebreid, wat de keuze er natuurlijk niet makkelijker op maakte. Al de gerechten klonken overheerlijk. Uiteindelijk slaagden we er alle zes in een keuze te maken. Interessant om weten, is dat La Stanza ook glutenvrije pasta serveert. Bijna elke pasta is in een glutenvrije versie verkrijgbaar. Ideaal, want één van mijn vriendinnen heeft een glutenallergie.

De bediening kon beter. Het was duidelijk dat de dame in kwestie er bijna helemaal alleen voor stond in het stampvolle restaurant, wat maakte dat we soms moeite hadden om haar aandacht te trekken en dat het wat langer duurde er er olijfolie en zout op tafel verschenen.

Na een aanvaardbare wachttijd die we doorbrachten met babbelen en nippen van een glaasje prosecco, verschenen onze gerechten aan tafel. Helaas bleek de risotto die mijn vriendin met de glutenallergie had besteld, gebonden te zijn met een ingrediënt dat gluten bevatte. Bij het serveren van de risotto, realiseerde onze dienster zich de fout en keerde ze prompt met het gerecht terug naar de keuken.

Door dit foutje moest onze vriendin nog een tijdje langer op haar eten wachten, terwijl iedereen aan tafel al bediend was en aan het eten kon beginnen. Gelukkig kwam zo’n tiental minuten later haar risotto eraan. Mijn sogliola squisita (verse pasta met tongfilet, scampi en venusschelpen) was overheerlijk. Echt genieten! Ook mijn tafelgenoten waren tevreden over hun gerechten. Wie houdt van verse pasta zal zeker niet teleurgesteld worden bij La Stanza. De iets mindere bediening neem je er dan graag bij.

De prijzen van de pasta’s bij La Stanza variëren tussen de 13 en de 25 euro.

Pasta "gulusa"

 Risotto Mare e Monti

Sogliola squisita

 Duetto di ravioli

Ravioli Alle Verdure

Praktisch
Wandelingenstraat 8, 3000 Leuven
016 50 30 66

Onze keuze
Sogliola squisita: Verse pasta met tongfilet, scampi en venusschelpen, met verse tomaat en witte wijnsaus
Duetto di ravioli: Verse ravioli gevuld met zalm in een saus van scampi, courgette, kikkererwten, verse tomaat, witte wijn, geurige kruiden en verse ravioli gevuld met ricottakaas en spinazie in een saus van gorgonzola, mascarpone, rucola, okkernoten en pijnboompitten
Risotto mare e monti: Italiaanse rijstschotel met scampi, asperges, champignons, verse tomaat, witte zijn, peterselie en geurige kruiden
Ravioli Alle Verdure: Verse ravioli gevuld met ricottakaas en spinazie in een saus van gegrilde groenten, tomaat, verse basilicum en geurige kruiden

MikumiKids Benefiet Diner op zaterdag 4 april

Op Paaszaterdag 4 april 2015 organiseert MikumiKids een benefiet diner, met live optreden en quiz ten voordele van de weeskinderen van MikumiKids in Tanzania. Het benefiet diner start om 19:00 en gaat door in Zaal Pacem, Hagelandstraat 4 in Wilsele Dorp.

MikumiKids vzw ondersteunt de gelijknamige organisatie MikumiKids Association in Tanzania. Deze organisatie zorgt voor meer dan 40 weeskinderen die hun ouders verloren wegens armoede, verwaarlozing of ziekte (vnl. aids en malaria).

Op het menu staat Pilau (niet-pikante rijstmaaltijd) met vlees, kip, tilapia of veggy. Na het diner kan je genieten van een live optreden van Sarah-Marie Jennen & Friends, gekend van Junior Euro-Song & The Voice. Daarna kan je deelnemen aan een spetterende quiz!

Inschrijving kan via een mailtje naar mikumikids@mikumikids.org met vermelding van je naam en de gewenste gerechten:

  • Aantal Voorgerechten (2 sambusas en salade) (3 euro pp): X voorgerechten
  • Aantal Pilau Volwassenen (18 euro pp): X vlees, X kip, X tilapia, X veggy
  • Aantal Pilau Kinderen -12j (9 euro pp): X vlees, X kip, X tilapia, X veggy

Praktisch

  • Paaszaterdag 4 april 2015 vanaf 19:00
  • Meer informatie op www.mikumikids.org.
  • Inschrijven via mikumikids@mikumikids.org
  • Zaal Pacem, Hagelandstraat 4, Wilsele Dorp



Een foto van de MIKUMI KIDS slotvoorstelling SLAC Leuven in 2013 van Erik Olaerts

Nepali house

Het Leuvense culinaire landschap is voortdurend in beweging. Waar zich nog niet zo lang geleden het tapasrestaurant El Sibarita bevond, kan je nu kennismaken met de Nepalese keuken. Nepali House wordt uitgebaat door een team jongeren van Nepalese afkomst die de Leuvenaars willen laten kennismaken met de Nepalese keuken.

We reserveerden een tafeltje voor zes in Nepali House op aanraden van één van de vriendinnen in ons gezelschap. Jammer genoeg zaten we uiteindelijk maar met vijf aan tafel, omdat één van onze tafelgenoten wegens ziekte moest afhaken. Een reden te meer om een aperitiefje te drinken op het spoedig herstel van onze vriend. Ik bestelde een glaasje prosecco rosé, terwijl mijn andere tafelgenoten genoten van de exotische cocktail maison of nipten van een glaasje cava.

Bij het aperitief kregen we als appetizers een courgettesoepje, een kaaskroketje en een glaasje met tomaat mozarella geserveerd. Niet echt Nepalees, maar wel lekker. Het is duidelijk dat dit restaurant een moderne versie van de Nepalese keuken wil brengen.

De inrichting van Nepali House is bijna niet veranderd ten opzichte van El Sibarita. Wat dit Nepalees onderscheidt van andere Indisch/Nepalese restaurants is de afwezigheid van traditionele versieringen. De restaurantruimte is modern, licht en sober ingericht.

We kwamen met ons gezelschap overeen een voorgerecht en een hoofdgerecht te nemen. Ik koos een mij volledig onbekend voorgerecht: Sankhe machha, gegrilde Sint-Jacobsnoten met verse spinazie, cocos, mangocrème en gandaham. Wie mij een beetje kent, weet dat ik een grote fan ben van Sint-Jacobsnoten en ik moet zeggen, het gerecht stelde niet teleur. Overheerlijk! Mijn tafelgenoten smulden eveneens van hun momo’s en vegetarische potli. Vooral de potli zag er heerlijk uit. Wil ik bij een volgende gelegenheid zeker ook eens proberen.

Na het voorgerecht keuvelden we gezellig verder, tot op een gegeven moment onze magen opnieuw begonnen te knorren. Ondertussen was het al half negen en viel er nog steeds geen spoor van ons hoofdgerecht te bespeuren. Voor mij hoeven hoofd- en voorgerecht niet vlak op elkaar te volgen, maar als je er rekening mee houdt dat we al vanaf half zeven aan tafel zaten, dan duurde het wachten toch echt te lang.

In het algemeen moet ik helaas opmerken dat de bediening duidelijk nog niet op punt stond. Een fles water die ik bestelde, werd gewoon niet gebracht. De obers waren niet aandachtig en merkten niet op wanneer we iets wilden bestellen. Hopelijk verbetert dit als het restaurant hier wat langer is en de bediening beter ingewerkt is.

Toen we dan eindelijk rond kwart voor negen ons hoofdgerecht kregen, bleek helaas dat de scampi van de vriend die de Thali Nepali House besteld had, koud waren. Jammer. Mijn vegetarische thali was ook aan de lauwe kant (de borden en schaaltjes waren niet voorverwarmd en dan koelt zo’n gerecht natuurlijk snel af), maar het was wel lekker. Bij mijn vegetarisch gerecht dronk ik een glaasje Chardonnay Macabeo Vinas de Camporocal. Een verrassend goede wijn voor maar vier euro per glas.

Bij het afruimen maakten we een opmerking over de koude scampi. De ober schrok een beetje, maar bood ons vervolgens een drankje van de chef aan om het goed te maken. Zo’n gebaar wordt altijd geapprecieerd, natuurlijk. Helaas bleek dat extra drankje nadien een hoop problemen op te leveren voor de rekening. Wat er exact was misgelopen, was niet geheel duidelijk, maar de ober moest tot twee keer terug komen om te vragen wat wij ook alweer gegeten en gedronken hadden. Vreemd.

Uiteindelijk kostte deze avond met vijf ons 240,50 euro, dranken inbegrepen. Als de hoofdgerechten warm genoeg waren geweest, zou ik gezegd hebben dat we voor die prijs uitstekend gegeten hadden. Aan de bediening moet echter nog wat gesleuteld worden.

Veg potli

Kip momo

 Sankhe machha

bier

 vegetable thali

Thali Nepali House

Mixed Biryani

Praktisch
Dirk Boutslaan 7, 3000 Leuven
016 43 43 42
info@nepalihouse.be
http://www.nepalihouse.be

Onze keuze
Veg potli: Bladerdeeg gevuld met verse seizoensgebonden groenten en nootjes, gearomatiseerd met gember, geserveerd met zoete chilisaus
Kip MoMo: Gestoomde deegwaren gevuld met kippengehakt op Nepalese wijze en geserveerd met Nepalese chutney
Sankhe machha: Gegrilde Sint-Jacobsnoten met verse spinazie, cocos, mangocrème en gandaham
Vegetarische Thali: Verse spinazie met Indische kaas, vegetarische balletjes in botersaus,groenten klaargemaakt in gember, zure room, droge nootjes en Nepalese kruiden, groenten klaargemaakt in yoghurt, Nepalese kruiden en romige saus.
Thali Nepali House: Een bord met kip, lam, scampi’s en vegetarische gerechten, klaargemaakt op Nepalese wijze
Mix Biryani: Gearomatiseerde rijst met saffraan, klaargemaakt met kip, scampi’s, amandelen, cashewnoten en ajuin, geserveerd met yoghurt en raita-salada

Osteria Michele XXIII

Osteria Michele XXII is een vrij nieuw restaurant in de Tiensestraat, gelegen in het pand waar voorheen restaurant Officina Italiana gevestigd was. Op hun website belooft deze Osteria traditionele Italiaanse gerechten in een modern jasje te serveren. Chef-kok is Alfonso Manzi, die kan bogen op 45 jaar horeca-ervaring in onder andere La Vita è Bella. Aangezien goed Italiaans eten ons altijd kan bekoren, kozen mijn vriend en ik dit restaurant uit voor een dinner date met een kameraad.

Het restaurant zelf is vrij smal en sober ingericht. De muren zijn lichtgrijs en versierd met grote spiegels om een gevoel van ruimte te creëren. Het eetgedeelte loopt rechtstreeks over in de keuken. Je kan de chefkok dus live aan het werk zien, altijd een plezier om een blik te werpen op de keukengeheimen van een restaurant.

De menukaart is niet erg uitgebreid, maar de klassiekers uit de Italiaanse keuken (vitello tonnato, ossobuco, saltimbocca, panna cotto, tiramisu) zijn er wel op terug te vinden. Voor een Italiaans restaurant zijn de prijzen wat hoger dan we gewoon zijn. Voor een voorgerecht of primi piatti (pasta) betaal je tussen de 16 à 18 euro. De hoodgerechten (vis of vlees) kosten bijna allemaal meer dan 25 euro.

Wij besluiten voor het menu van de dag te gaan aan de ronde prijs van 45 euro. We informeren even bij de bijzonder vriendelijke bediening of het mogelijk is om aangepaste wijnen bij het menu te krijgen, maar deze optie is niet voorzien. We besluiten het dan maar bij de huiswijn te houden. Terwijl we wachten op de eerste gang terwijl we nippen van een glaasje prosecco en een sherry. Als appetizer krijgen we een stukje brood met courgettepasta.

We moeten niet lang wachten op de antipasti: heerlijke bresaola van Valtellina. Lekker gedroogd rundsvlees afgewerkt met heerlijke olijfolie, parmezaan en rucola. De twee heren in mijn gezelschap genieten bij dit gerecht van een glas rode huiswijn. Ik proef even van het glas van mijn vriend. De complexloze rode wijn uit Puglia valt in de smaak.

Tijd voor onze primi piatti: margherite met pestosaus. Verse met noten en kaas opgevulde deegwaren vergezeld van huisgemaakte pesto. Heerlijk vers! Echt een smaaktopper, dit gerecht. Wij knikken tevreden naar mekaar. Het menu blijkt een goede keuze te zijn.

Als hoofdgerecht serveert de ober ons een goudbrasem filet met basilicum. De vis is perfect gegaard en wordt simpel gepresenteerd met wat spinazie en aardappeltjes. Een bewijs dat een gerecht niet gecompliceerd hoeft te zijn om te smaken. En oja, elk gerecht is geserveerd op goed verwarmde borden. Bij de vis drinken we een glaasje lekkere witte huiswijn.

Ook op het dessert moeten we niet lang wachten (de bediening verloopt erg vlot en is steeds bereid ons van extra uitleg bij de gerechten te voorzien). Een panna cotta voor mijn vriend en mezelf, terwijl onze kameraad voor dé klassieker uit de Italiaanse keuken: een tiramisu.

Mijn vriend en onze kameraad bestellen als afzakkertje nog een grappa met wijnkruid. Ook hier proef ik even mee van het glas van mijn vriend. Kruidig, inderdaad.

Bij de rekening krijgen we nog een glaasje limoncello van het huis. In totaal betalen wij voor dit avondje uit met drie personen, dranken inbegrepen, 219 euro.

Gedroogde bresaola van Valtellina

Margherite met pestosaus

Goudbrasem filet met basilicum

Panna Cotta

Tiramisu

Onze keuze
Gedroogde bresaola van Valtellina
Margherite met pestosaus
Goudbrasem filet met basilicum
Tiramisum of Panna Cotta

Praktisch
Osteria Michele XXIII
Ristorante Antichi Sapori Tradizionali
Tiensestraat 23, 3000 Leuven
0468 20 58 70
02 251 43 19
info.osteriamichele@gmail.com
http://osteriamichele.be/

Eerste editie Cuisson d’Or awards in Leuven

Dinsdag 3 maart vond in Salons Georges de uitreiking plaats van de Cuisson d’Or-awards. De wedstrijd beloont horecazaken die gasten een positieve beleving bieden op álle vlakken. De winnaars in verschillende categorieën werden op gepaste wijze beloond en in de bloemetjes gezet.

Meer dan kookkunst
De vzw Cuisson d’Or verenigt horeca-uitbaters in een wedstrijd die focust op meer dan wat op het bord komt, met name op de hele ervaring die ze hun gasten bieden. Van een vriendelijk onthaal en een helder menu tot kraaknette tafels en een vlotte samenwerking tussen keuken en zaal.

Feestelijke uitreiking
Een 90-tal horecazaken waagden hun kans in de categorieën logiesverstrekkende bedrijven, drankgelegenheden, eetgelegenheden (brasseries, restaurants, frituren …), feestcatering en personeel. Een professionele jury voorgezeten door Frans Rombouts – hoofdredacteur van Horeca Magazine en Cook Magazine – bezocht de deelnemers en beoordeelde ze volgens criteria eigen aan de categorie. De uitreiking vond plaats onder grote belangstelling, in het Leuvense Salons Georges. Circa 250 aanwezigen genoten van de feestelijke avond met Belle Perez als muzikale act en Gene Thomas als gastheer.

Waardige winnaars
Sofie’s Choice (Roeselare) ging aan de haal met de hoofdprijs in de categorie restaurants, De Repertoire (Herentals) in de categorie brasseries, B&B Charming (Brugge) won het bij de logiesverstrekkende bedrijven, en Restaurant Bij u Thuis (Lochristi) werd verkozen tot beste feestcateraar.

Sofie’s choice werd verkozen als “Eminence” van de wedstrijd, de hoogste onderscheiding.

In Restaurant Sofie’s Choice serveren chef Sofie en hofmeester Erwin Decabooter een Frans-Belgische keuken met een verfijnde en creatieve toets in een ongedwongen sfeer. De creativiteit en de verfijning Sofie’s gerechten worden door Erwin perfect begeleid met heerlijke exclusieve dranken. Hij is trouwens niets voor niets sherry-ambassadeur en watersommelier. Voor Sofie en Erwin moet een bezoek aan Sofie’s Choice een zalige totaalbeleving voor de gasten zijn.

Sofies-choice

De Carrièreprijs voor een opmerkelijke loopbaan in de horeca ging naar Il Trionfo in Knokke. Le Martin Pêcheur in Fauvillers ontving de prijs voor Jonge Belofte. En Wendy De Schepper van restaurant Bokmolenhoeve (Lokeren) werd Afwasser van het jaar.

Wake Up Club

Wake Up Club start met een nieuw party-concept in België. Niet Brussel, Antwerpen of Gent, maar wel Leuven trapt op woensdag 25 maart af met de eerste pre-work party van het land. De party vindt plaats in koffiebar Mister Bean vlakbij het station in Leuven. In plaats van de dag te beginnen in de file, kan je de werkdag bij Wake Up Club starten in fijn gezelschap, met een streepje muziek. Alcohol zal er niet geserveerd worden, wel zijn er smoothies, sapjes, en heerlijke koffie en thee. De bedoeling is om iedereen energiek en in het beste gemoed naar het werk te laten vertrekken.

De eerste editie van Wake Up Club vindt plaats op woensdag 25 maart van 7u tot 9u in Mister Bean, Kessel-Lo.

Meer info.

31ste Leuvens Wijnfestival

De Commanderij Leuven van de Vlaamse Wijngilde organiseert op zaterdag 14 en zondag 15 maart haar jaarlijks wijnfestival. De ideale de gelegenheid voor zowel kenner als liefhebber om te proeven, te genieten én te selecteren voor een eventuele aankoop.

De slogan “wijn is passie” wordt waargemaakt door het enthousiasme van de deelnemende handelaars en wijnbouwers. Zij bieden je interessante, heerlijke, maar ook betaalbare wijnen aan, en dit uit de beste wijnstreken van binnen en buiten Europa. Hun kennis onderstreept en versterkt de jouwe en begeleidt je tijdens je proeverij. “Proeven en praten over” blijft het motto.

Het 31ste Leuvens Wijnfestival biedt je de gelegenheid dat glas voor je dagelijks wijngenoegen te selecteren of die uitgelezen fles voor een speciale gelegenheid aan te schaffen; je kan natuurlijk ook je wijnkelder aanvullen…

Het wijnfestival gaat door op zaterdag 14 maart van 14u tot 20u en op zondag 15 maart van 12 tot 18u in de Business-Seats van het voetbalstadion Oud-Heverlee Leuven.

JONGCD&V Leuven wil dat Bar Stan blijft

Leven in Leuven ontving onderstaand persbericht van JONGCD&V Leuven:

Het buurtcafé Bar Stan dreigt te verdwijnen omdat het Leuvense stadsbestuur vindt dat het niet over de juiste vergunning beschikt. Burgemeester Tobback stelt dat Het Nieuw Kwartier al sinds het interbellum een woonwijk is en daar hoort een café niet thuis.

Als in woonwijken geen cafés thuishoren waar dan wel?
Moeten andere gezellige buurtcafés zoals Café De Reynaert in de Frederik Lintstraat, ViaVia in de Parkstraat, Bar del Sol in de Schapenstraat, Café de Kastaar in Kessel-Lo, Los Hombros in Wilsele dan ook de deuren sluiten? Met het verdwijnen van ‘t Poske, Den Toewip en Pië De Nijper zijn stilaan de typische Leuvense volkscafés op één hand te tellen. Ooit waren volkscafés het hart van een buurt of een stad.

Ook Het Nieuw Kwartier was een levendige wijk met veel buurtwinkels en cafés.
Je kan dit nog steeds zien in de architectuur van vele hoekpanden. Er waren meer dan 10 handelszaken, een cinéma Palace en zelfs een 20-tal cafés gevestigd. Vandaag geeft Bar Stan kleur aan het ‘pleintje’ net zoals voorheen.

Een buurtcafé zoals Bar Stan verhoogt de sociale cohesie.
In tijden van sociale media waarin we met iedereen verbonden zijn, is de vereenzaming van de maatschappij nog nooit zo hoog geweest. We hebben virtueel groot netwerk, maar een echt sociaal netwerk verwatert. Dit gezellig buurtcafé kan mensen terug in contact te brengen met hun buren en hen uit hun sociaal isolement halen. Bar Stan is een nieuw volkscafé anno 2015.

JONGCD&V Leuven wil dat Bar Stan blijft.
Wij gaan niet akkoord met de visie van de stad. Bar Stan hoort thuis in Het Nieuw Kwartier. We zijn teleurgesteld in hoe het stadsbestuur omgaat met jonge ondernemers die een meerwaarde creëren voor de stad.

Tenslotte wekt burgemeester Tobback de indruk dat er andere zaken spelen door nu al in de media te verkondigen dat hij beroep zal aantekenen als de provincie toch een vergunning zou toekennen. Het is algemeen geweten dat de klachten tegen Bar Stan afkomstig zijn van oud-schepen Jaak Brepoels (sp-a). JONGCD&V wil dat het stadsbestuur zich niet verder mengt in de beroepsprocedure zodat elke schijn van partijdigheid vermeden wordt.

Wat is jullie mening? Moet Bar Stan blijven?