Archief voor ‘Eten en drinken’

Officina Letteratura

Alles gaat via de maag. Ook de boeken en de verhalen die Officina Letteratura willen aanbieden. Liefhebbers van Italiaanse literatuur kunnen aansluiten bij de tweede “eetleesclubavond” Officina Letteratura.  In Officina Clandestina ontdek je bekende of minder bekende auteurs uit Italië, onder het genot van een heerlijk hapje. De aangeboden gerechten worden steeds gekoppeld aan de streek van de auteur. Op 17 december komt het boek De geniale vriendin van Elena Ferrante aan bod. De aangeboden gerechten zijn afkomstig uit de Napolitaanse keuken.

Praktisch
Deelnameprijs: 25 euro (incl. diner) vooraf te betalen op rekening 068-8932706-03 van Officina Clandestina met vermelding EETLEESCLUB 19/11
Inschrijven kan je doen door te mailen naar danny.theuwis@leuven.be
Maximaal 12 deelnemers per keer
Gesprekken gebeuren in het Nederlands

Sukrée Salée

Op een koude herfstdag gingen we de markt over en stopten we bij een sfeervolle caravan.

We waren direct verkocht om hier iets te drinken nadat we de lekkere brownie’s, koeken, taart en quiches zagen!

Om onze keus iets makkelijker te maken kregen we een proefhapje aangeboden.

Hoewel het ministukje kaneelkoek al super lekker was, besloten we toch een stuk chocoladetaart en cheesecake met speculaasbodem te nemen. De twee tafeltjes die het terras vormen, zijn super gezellig en ideaal om de stad aan je voorbij te zien gaan. De taart ging vlot binnen maar de koffie en thee hielden ons nog even warm.

Als je nog eens op een zaterdag over de markt loopt, stop dan zeker eens bij deze toffe caravan!

Daarnaast kan je ook nog streekproducten kopen.

Sukrée Salée
elke zaterdag op de markt in de Brusselsestraat

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Leuvenlicious.

De Dry Coppen

Op 23 november gingen we ons opwarmen bij het unieke boekencafé De Dry Coppen waar gelukkig nog een plekje vrij was.  Aan de bar bestelden we een chai latte (één van de lekkerste in Leuven!),  een cappuccino en een koffie verkeerd. Hoewel de ruime keuze patisserie er heerlijk uitzag, namen we genoegen met de praline die werd geserveerd bij onze dranken.

Rondom ons lazen mensen boeken die hier ook te koop zijn, maar er werd bovenal gezellig gekletst.

Hier kan je altijd terecht voor een warme kop koffie en een heerlijk boek, de perfecte combinatie!

Praktisch
Schrijnmakersstraat 11, 3000 Leuven
016 23 03 05
info@dedrycoppen.be
http://www.dedrycoppen.be

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Leuvenlicious.

Burger Folie

Hamburgers zijn hip, dat is wel het minste wat je kan zeggen. Ze overspoelden eerder al Europese hipster steden zoals Londen en stilaan nemen ze ook ons Belgenlandje over. Kijk bijvoorbeeld maar naar de succesverhalen van de Burgerij en Ellis Gourmet Burger, de referentie bij uitstek. Leuven kon als studentenstad niet achterblijven en dus kregen we in de Leuvense Rue des Boucher, de Muntstraat, een premium burgerjoint: Burger Folie.

Ik stapte er op een druilerige weekdag binnen voor de lunch. Het interieur oogde fris en spiksplinternieuw met moderne kleuren, houten stoelen en veel licht. Een blik op de kaart leerde me dat men hier volledig te kaart trekt van de “gourmet burger”. Daarvoor koos men bij Burger Folie om alle hamburgers te voorzien van Charolais rundsvlees of Junior Beef kalfsvlees van de naburige Jos Theys boerderij. Ik zag ook opties met een kippetje of zelfs met een stukje vis.

Ik koos een bacon & cheese met 100% Charolais. Mijn lunchgenote ging voor the Mexican, met onder andere guacamole, zure room en huisgemaakte tomaten relish. We betaalden respectievelijk € 14,- en € 16,-. Slaatje en (handgesneden) frietjes inbegrepen. De hamburgers waren niet slecht, maar het rundvlees mocht met wat meer pit geserveerd worden. Ook de sausjes op de broodjes waren net iets te flauw.

Het bijhorende slaatje was wel niet echt de naam waardig en ik kan wel door de grond zakken als ik van die veel te dik gesneden stukken rode ui moet naar binnen werken. Je draagt dat de rest van de dag met je mee en dat is gewoon niet leuk. Niet voor jou en niet voor de mensen waarmee je nog een gesprek wil voeren.

De prijzen voor dit soort hamburgers waren correct, maar vier euro extra voor een handje ui met sla en wat frietjes vind ik veel. Dan vind ik dat het toch wat beter kan. Qua drankjes stond er niet veel speciaals op de kaart en dat vond ik ook jammer. Het is natuurlijk wel zo dat we bij Ellis op al die vlakken best verwend worden en we kunnen dat niet naast ons neerleggen. Ze blijven de referentie.

Al bij al was ik een beetje teleurgesteld, maar dat zal me niet tegenhouden om deze zaak opnieuw te bezoeken. Het potentieel is zeker aanwezig, maar het zit nog ergens verscholen. Alle begin is moeilijk en we kunnen dit initiatief alleen maar toejuichen. Het is zeker en vast een aanwinst voor Leuven.

Praktisch
Muntstraat 4, 3000 Leuven
016 88 66 08
info@burgerfolie.be
http://www.burgerfolie.be/

Dit artikel verscheen eerder op Le Gourmand Belge.

Nosh

Op een zondagochtend kozen we voor de koffiebar Nosh, die bekend staat om zijn bagels.
Omdat we nog nooit een bagel gegeten hebben, besloten we het vandaag eens te proberen.
We profiteerden van het goede weer en kozen een tafeltje op het terras.
De bediening liet even op zich wachtten maar uiteindelijk bestelden we een verwenkoffie en bagel met choco.
De verwenkoffie bestond uit een kopje koffie, een bolletje ijs met chocoladesaus, slagroom, twee koekjes, en glaasje met advocaat én eentje met amaretto (die er misschien een beetje te veel aan was voor in de ochtend).
De bagel die geserveerd werd met twee kuipjes Nutella was erg lekker.

Voor de bagels komen we nog eens terug.

Praktisch
Naamsestraat 14, 3000 Leuven
016 20 31 03
info@nosh.be
http://www.nosh.be

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Leuvenlicious.

EssenCiel

In het pand waar de bekende Oesterbar was gevestigd, opende Niels Brants onlangs zijn gastronomische restaurant EssenCiel. Pal in het culinaire hart van Leuven bevindt hij zich in goed gezelschap met onder andere Trente recht voor de deur. Trente chef Kwinten De Paepe stond ooit zelf achter de potten van de Oesterbar, maar dat terzijde.

Niels Brants vervulde twee jaar lang de rol van sous chef in het Duffelse Nuance** en dat zorgde ervoor dat we niet helemaal zonder verwachtingen richting Leuvense binnenstad trokken.

Ik ben nooit in de Oesterbar geweest, maar ik kan me voorstellen dat het interieur en de keuken een grondige renovatie hebben gekregen. Dat is deels ook te zien op de Facebook pagina van het restaurant, trouwens. We stapten EssenCiel binnen op een koude, herfstige donderdag wanneer de zaak nog geen week geopend was.

Binnenkomen deden we langs een soort sas, dat van het restaurant gescheiden werd door een groot gordijn. Ik hoop van harte dat men daar nog een deur gaat plaatsen, vermits deze oplossing niet voldoende bleek om de tocht tegen te houden. Zeker als de aanwezige rokers de voordeur niet goed dicht trekken en daardoor de nieuwe dampkap zich van zijn sterkste kant kan laten zien. We hebben het een beetje fris gehad met momenten, maar niet in die mate dat het de ervaring geschaad heeft. Een aandachtspunt, desalniettemin.

Het interieur was gezellig kleinschalig, met een vijfentwintigtal couverts. Tafels waren ruim, de stoelen comfortabel en het licht gedimd.  We kozen de tafel het dichtst bij de keuken; kwestie van te kunnen kijken hoe het er daar aan toe zou gaan. Het deed me veel plezier om te zien dat het restaurant die donderdagavond helemaal vol liep. We zagen een grote groep, een kwartet, een stel vrienden en enkele koppels voor een tête-à-tête. Iedereen leek zich goed te amuseren.

De bediening was voor honderd procent in handen van de gastvrouw, die zich deze taak met veel professionalisme ter harte nam. Al snel kregen we het menu aangereikt en een glaasje van de uitstekende huis Champagne, vergezeld van een viertal uitstekende amuzes. Deze hapjes toonden onmiddellijk de signatuur van de chef: lekkere ingrediënten, uitstekend gebracht en leuk gepresenteerd. Kijkt u even mee, maar neem geen aanstoot aan de kwaliteit van de foto’s die wat donker zijn uitgevallen. Zoals gezegd: gedimde lichten. Dat is goed voor romantische dinertjes, maar niet zo voor foto’s.

Lekker verse ingrediënten, frisse smaken en een leuk spel van texturen met veelvuldig gebruik van krokantjes. De hapjes waren niet te hoog op smaak en ze lieten ons vooral hunkeren naar meer. Dat kwam er in de vorm van het menu “Essence”: verkrijgbaar in drie, vier of vijf gangen voor respectievelijk 35, 46 of  58 euro. Deze zeer schappelijke prijzen laten Essenciel onmiddellijk wedijveren in onze categorie beste prijs-kwaliteit. Ter vergelijking: voor 35 euro heb je bij Bistro Bis of Bistro Nano 3 gangen. Voor 45 euro kan je bij De Gelofte in Aarschot eveneens een drie gangen diner scoren, onze referentie op dat prijsniveau. EssenCiel zit dus qua prijszetting beter. En dan vergeet ik nog te zeggen dat de dessertgang eigenlijk twee (kleinere) desserts betrof.

De wijnpairing kostte 24 euro. Daarvoor kreeg ik bij drie van de vier gangen een glas wijn geschonken en werd er vlotjes bijgetankt. Dessertwijn was niet inbegrepen. De kwaliteit van de wijn zat goed, echter toch een beetje minder dan het eten zelf. Ik mis bij dit soort restaurants ook steeds een sommelier met wat meer uitleg over de flessen, hoewel de gastvrouw dat niet slecht deed. Een sommelier is voor deze prijzen en kleinschaligheid natuurlijk niet te verantwoorden, maar net iets meer aandacht voor de wijnen is misschien nog iets voor de toekomst. Het is detailkritiek over iets dat ongetwijfeld helemaal goed komt.

Over naar het eten. Kijkt u even mee wat we geserveerd kregen:


Gepekelde kabeljauw, zuring, citrus, algen en granny smith.


Coquille, courgette, kokosflan en Thaïse bouillon.


Inlandse haas, knolgroenten, rode biet en kweepeer.


Yoghurt, mandarijn en duindoorn.


Chocolade 70%, pistache en cassis.

Het was een prachtig menu dat mooi werd opgebouwd naar het einde toe. De haas fungeerde op zijn best als hoogtepunt, maar de desserts moesten zeker niet onderdoen. Doorheen alle gerechten werd er veelvuldig gebruik gemaakt van allerhande krokantjes, sausjes die nog aan tafel werden bijgeschonken, crumbles, emulsies etc. Niels Brants beheerst zeer goed het spel der smaken en structuren. Het was dan ook een formidabele maaltijd.

De ganse tijd konden we ook getuige zijn van de serene kookstijl van het keukenteam, dat uit slechts twee mensen bestond. Koken en borden afwerken gebeurde op een uiterst vlotte manier, alsof men deze menu al een lange tijd elke dag aan het brengen was. Ter herinnering: EssenCiel was vier dagen geopend. Chapeau.

Bij koffie en thee was er natuurlijk nog ruimte voor de nodige gourmandises en ook die werden in de nu al herkenbare stijl gebracht. We zagen perfect uitgevoerde klassiekers als verse wafels en heerlijke macarons. Zeer lekker allemaal.

Restaurant EssenCiel is voor mij op dit moment de beste culinaire ervaring in de Leuvense binnenstad en een echte verrijking. De sfeer en de smaken zaten goed en hoewel chef Niels niet zo ver gaat in het dresseren als zijn vroegere patron bij Nuance kan je goed zien dat hij daar in de leer was. Het is iets simpeler, maar de signatuur is duidelijk. Het hoéft ook allemaal niet zo ver te gaan; zeker niet als zich dat vertaald in deze prijzen. Ik ben alvast fan en ik kijk nu al uit naar een volgende keer. Ik denk niet dat het lang zal duren.

Praktisch
Muntstraat 23, 3000 Leuven
016 29 06 00
www.essenciel.be

Dit artikel verscheen eerder op Le Gourmand Belge.

Coffee Cafe

Op een regenachtige woensdagnamiddag gingen we schuilen bij het knusse koffiezaakje: Coffee Cafe.

Het ziet er heel gezellig uit door de groene en roze kussens die op de stoeltjes liggen maar ook de verse bloemen en leuke decoratie zorgen voor een toffe sfeer.

Na de uitgebreide kaart gelezen te hebben, bestelden we een Café Latte, Oreodrink en een brownie.
De vriendelijke ober bracht onze bestelling gauw waardoor we direct van onze warme dranken konden genieten. De Oreodrink is een tas warme melk met onderin gestampte Oreo’s met daarbovenop een flinke toef slagroom, De Café Latte was precies zoals hij moet zijn en onze lekkere brownie was binnen no-time op, niet omdat hij klein was, integendeel, maar gewoon omdat hij zo goed smaakte! We kregen er ieder nog een klein stukje cake bij geserveerd.

Het was dus een goede (en zeker geen dure) schuilplaats!


Zoals je ziet zijn er nog tal van andere lekkernijen!

Praktisch
Coffee Cafe Leuven
Tiensestraat 18, 3000 Leuven
016 29 28 00
https://www.facebook.com/pages/Coffee-Caf%C3%A9-Leuven/350099641759556

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Leuvenlicious.

La Vita è Bella

Lang, lang geleden, toen de zomer nog zonder einde leek, maakten mijn vriend en ik gebruik van een Two4One promotie om La Vita è Bella uit te proberen, een Italiaans restaurant in de Tiensestraat waar we nog nooit geweest waren. Two4One is een restaurantactie waarbij je met twee personen kan gaan eten voor de prijs van één. Je moet wel op voorhand je tafeltje reserveren, maar dat is een kleine moeite.

Op Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart hadden we een tafeltje gereserveerd voor de lunch die uit drie gangen bestond. Geen idee hoe het kwam dat we La Vita è Bella nog niet eerder bezochten. De ligging is nochtans ideaal: in het prachtig vernieuwde deel van de Tiensestraat, recht tegenover de Troubadour en met een schitterend terras waar het in de zomer aangenaam zitten en mensen kijken is.

Toen we aankwamen was het terras nog leeg. We kozen een tafeltje uit en bestudeerden de menukaart die een mooi aanbod aan antipasti, primi piatti, secondi piatti di carne e di pesce en dolci bevatte, zoals we dat van een zichzelf respecterend Italiaans restaurant mogen verwachten.

De bediening was ook authentiek Italiaans. De knappe jonge kerel met de krullenbol die ons bediende sprak gebrekkig Nederlands, gelukkig kunnen wij ons uit de slag trekken met een paar woordjes Italiaans.

Als appetizer kregen we bruschetta met artisjok. Perfect voor bij een glaasje parelende prosecco. Al snel volgde ons voorgerecht: een werkelijk overheerlijke carpaccio. Toch ongelooflijk dat een beetje rauw rundsvlees, olijfolie, rucola en wat parmezaan zo’n verrukkelijke combinatie vormen.

Net toen we ons voorgerecht achter de  kiezen hadden voelden we een paar druppels op deze zomerse dag. We verschoven ons tafeltje een beetje zodat het volledig onder de parasol kwam te staan en besloten ons van dit lichte regenbuitje niet veel aan te trekken. Het was warm genoeg buiten.

Als hoofdgerecht kregen we een roggevleugel met kerstomaatjes, kappertjes, peultjes, spinazie en gekookte aardappeltjes. Niet echt een bijzonder gerecht, maar wel lekker en vers. Het dessert was de kers op de taart: een overheerlijke tiramisu bestrooid met poedersuiker, chocoladeschilfers, speculaaskruimels en afgewerkt met een toef slagroom. Na dit dessert waren we heel wat calorieën rijker en volledig voldaan.

We sloten de maaltijd af met thee (voor mij) en koffie (voor hem). Ik mocht een theebuiltje kiezen uit een mooi assortiment en ging voor mijn favoriet: camille.

Een lekkere én goedkope lunch. Alleen jammer dat we de hele tijd alleen op het terras zaten. Een restaurant open houden voor slechts twee klanten, dat kan toch geen winst opleveren?

Deze Two4One menu kostte ons 39 euro voor twee personen, dranken niet inbegrepen.

Praktisch
Tiensestraat 27, 3000 Leuven
016 29 80 66
lavitaebella.leuven@hotmail.com
http://www.lavitaebellaleuven.be/

Onze keuze
Rundscarpaccio met parmezaanschilfers
Rog met kerstomaatjes en kappertjes
Tiramisu

Studenten brouwen tripel voor gouden jubileum

De Leuvense studentenkring Wina bestaat vijftig jaar in het lopende academiejaar. Om deze verjaardag op gepaste wijze te vieren, kwamen ze op het idee om een tripel te laten brouwen. Op de geplande verjaardagsactiviteiten zal dit bier geschonken worden zodat deze een persoonlijke inslag krijgen.

Op 13 februari 1964 besloten de toenmalige verantwoordelijken van de Wiskundige Kring en de Natuurkundige Kring de handen in elkaar te slaan en een gemeenschappelijke studentenkring te starten: Wina. Bij de start van hun richting in de jaren ’80 van vorige eeuw, vervoegden de studenten informatica ook deze studentenkring. Nu 50 jaar na oprichting, vieren studenten en oud-studenten van alle generaties dit gouden jubileum met een lezingenreeks met vooraanstaande oud-studenten, een alumnidag, optredens, een lustrumquiz, …

Om de studenten en oud-studenten te voorzien van een waardige verjaardagsdrank op deze activiteiten, besloot het feestcomité om een eigen bier te laten brouwen. Na grondig proeven, werd besloten om bij Marc Andries, een oud-collega-student bio-ingenieurswetenschappen en eigenaar van Brouwerij De Vlier uit Holsbeek, een driegranentripel te laten brouwen. Met gerstemout, tarwe en haver werd een (h)eerlijk donkerblonde tripel van 8.5% bekomen.

Dit bier wordt officieel gelanceerd op woensdag 20 november om 22u in Wina’s fakbar RC (onder Alma 3, Steengroevenlaan 3, 3001 Heverlee).

Punto Kiosk

Iedereen in Leuven kent het wel, het koffiezaakje op de hoek van de Bondgenotenlaan en de Vanderkelenstraat, de Punto. Een van de pioniers in Leuven wanneer het over een écht koffiezaakje gaat. Maar iedereen in Leuven kent wellicht ook de Kiosk, het krantenwinkeltje op het Rector de Somerplein, nu gevestigd aan de nieuwe bushalte.

Voeg beiden samen en je krijgt de Punto Kiosk. Een gloednieuwe koffiezaak annex krantenwinkel gelegen op de kruising van de Brusselsestraat en de Wieringstraat. Het pand waar voorheen Manpower was gevestigd, werd vanbinnen helemaal opgefrist en met leuke kleurtjes heringericht. Vlak aan de ingang kan je tijdschriften, kranten en die dingen verkrijgen die je in iedere krantenwinkel kan kopen. Maar, hier kan je onmiddellijk aan een tafeltje van je krant genieten met een lekkere koffie of thee en iets zoets. Ook soepen, bagels en ontbijt kan je hier nuttigen. Bezoekers van de Punto zijn wellicht vertrouwd met het gamma aan drankjes en lekkernijen. Afhalen kan uiteraard ook.

Wij namen tijdens ons eerste bezoek een café latte, een cappuccino en een brownie met karamel. Wij zijn geen echte koffiekenners, maar de koffies van de Punto vallen ons nooit tegen. Wat betreft de brownie met karamel, kan ik kort zijn: geweldig lekker!

Naar de A.D. Delhaize gaan op de Brusselsestraat zonder hier even binnen te springen zal vanaf nu een opgave worden. Ook wanneer je op zaterdag de markt bezoekt zal je niet zomaar aan dit gezellige zaakje kunnen voorbijgaan.

Praktisch
Punto Kiosk, Brusselstraat 33, 3000 Leuven
Open: maandag t.e.m. zaterdag van 7.00u tot 19.00u