Archief voor ‘Eten en drinken’

Amuse-Gueuze strijkt neer in Leuven

Derde editie van uniek foodpairing event komt naar Vlaams-Brabant

001

De persoonlijke passie voor ambachtelijke lambiekbieren en een (h)eerlijke keuken brachten juriste Karen Blereau (38) op het idee om die twee samen te brengen in een verfijnd maar no-nonsense foodie-event. Zo ontstond een jaar geleden Amuse-Gueuze.

Amuse-Gueuze is een event waarbij authentieke, natuurlijke en seizoensgebonden gerechten met ambachtelijke lambiekbieren worden geserveerd, op een leuke locatie. Een natuurlijke keuken laat zich immers perfect combineren met lambiekbieren. Meer nog, ze tillen elkaar naar een nòg hoger niveau.
Bij de organisatie van Amuse-Gueuze gaat minstens evenveel aandacht naar de keuze van de kok en zijn keuken, als naar de keuze van de lambiekbieren en geuzes. Die worden geselecteerd in samenspraak met rasechte lambiekbrouwers en zogenaamde ‘geuzestekers’. Want niet alleen de smaak en oorsprong van de bieren zijn belangrijk. De mensen achter het product en hun verhaal zijn dat evenzeer.

Elk jaar vinden er twee events plaats, telkens in een andere Belgische provincie. Zo krijgt iedereen de kans om deze unieke ervaring te beleven. Na Antwerpen is nu de provincie Vlaams-Brabant aan de beurt. Voor deze derde editie worden op 12, 13 en 14 maart 2015 de handen in elkaar geslagen met het team van het Leuvense restaurant Het Land aan de Overkant. Gastheer Luc en kok Wim delen een enthousiasme en liefde voor foodpairing met bier die perfect aansluit bij het concept van Amuse-Gueuze. Bovendien dragen ze met hun eerlijke, pure en eigenzinnige keuken de visie van het event op een ideale manier uit.

Wie de wondere wereld van de lambiekbieren op een gastronomische manier wil ontdekken, kan een zitje reserveren via de site van Amuse-Gueuze. Of waarom geen familielid/vriend verrassen met een avondje Amuse-Gueuze als origineel kerst- of eindejaarsgeschenk? Niet te lang wachten met inschrijven, luidt de boodschap. Zoals bij de vorige edities zullen ook ditmaal de plaatsen zeer gegeerd zijn.

Praktisch
Op 12, 13 en 14 maart 2015 telkens om 19.00 uur.
In restaurant Het Land aan de Overkant in Leuven.
89 euro pp (aperitiefhapjes en 5-gangendiner, incl. 6 lambiekbieren, water, koffie/thee

Bistro Tribunal

Na de bespreking van Bart kon ik haast niet wachten om dit nieuwe restaurant in het Leuvense zelf uit te proberen. Bistro Tribunal leek me dan ook de ideale locatie voor een afspraak met een vriend waarvan we weten dat hij een voorliefde voor lekker vlees heeft. Het vroegere Italiaanse restaurant Piaceri d’Italia tegenover het gerechtsgebouw is namelijk omgetoverd tot een klein vleesparadijs. Al moeten de visliefhebbers geen schrik hebben, er staat ook vis op het menu en je kan er zelfs kreeft en oesters eten.

Ik was de dag voordien binnen gewipt toen ik aan het gerechtsgebouw passeerde om een tafeltje te reserveren. Toen we de avond zelf met z’n drieën binnen stapten, moest ik zelfs mijn naam niet meer zeggen, de bediening herkende me en leidde ons meteen naar ons tafeltje. Van een warm welkom gesproken.

Qua inrichting is Bistro Tribunal eerder klassiek te noemen, met een mooie bar, krijtborden aan de muren en als pronkstuk de koeltoog met daarin het overheerlijke rundsvlees uitgestald. Te verkrijgen per honderd gram. Het rundsvlees is afkomstig van het Leuvense instituut Rondou, een kwaliteitsgarantie op zich.

Terwijl we ons over de menukaart bogen, bestelden we een aperitiefje. Ik ging voor de klassieker der klassiekers:  een glaasje champagne Veuve Cliquot brut. Can’t go wrong with that. Mijn vriend ging voor de sherry terwijl onze disgenoot het bij een cola hield. Als appetizer kregen we bij het aperitief een lekkere carpaccio.

We overlegden even over onze menukeuze, maar besloten eens lekker gek te doen en te gaan voor de Royal Tribunal. Vier keer 80 gram rundsvlees  per persoon, 4 sauzen, frietjes en kropsla. De chefkok voerde ons mee naar de koeltoog en gaf ons bij elk stukje vlees een deskundige uitleg. Heel fijn om meer te weten te komen over het soort rund en de regio waarvan het vlees afkomstig was. We kozen voor een fijne mix van HerefordLimousineSalers en Rubia Gallega (Iberisch rundsvlees dat 21 dagen gerijpt heeft, dat moesten we natuurlijk proberen).

Nadat we ons vlees gekozen hadden, keerden we terug naar ons tafeltje alwaar zowaar een fijn voorgerechtje verschenen was. Even waren we in de war. Dit hadden we toch niet besteld? Maar de overheerlijke pata negra en Cecina de León werden ons door het huis aangeboden. Een mooi gebaar!

We keuvelden gezellig verder tot het vlees verscheen. De vier verschillende stukken vlees waren in schijfjes gesneden en werden op een warmhoudplaat geserveerd zodat het vlees niet te snel zou afkoelen. Zo hadden we de tijd om op ons gemak van de verschillende vleessoorten te proeven. Ook onze borden waren voorverwarmd. De ober zei ons in welke volgorde we de verschillende vleessoorten best consumeerden om optimaal van de smaken te kunnen genieten. De sausjes waren lekker, maar voegden voor mij niet veel toe aan de maaltijd. De smaak van het vlees op zich was voor mij voldoende. De kwaliteit van het vlees was zo goed dat ik het een beetje zonde vond die heerlijke smaak met sauzen te maskeren. Mijn favoriete vlees van de avond was zonder twijfel de Rubia Gallega, een bijzonder aangename kennismaking!

Twee kleine detailopmerkingen: wij hadden gevraagd het vlees saignant te bakken, maar het was eerder a point. En ik had het leuk gevonden om bij de kropsla wat kerstomaatjes of zo te vinden. Gelukkig was de dressing bij de knapperige sla licht en helemaal niet overheersend van smaak.

Mijn vriend en ik waren aan het twijfelen welke rode wijn we bij ons vlees zouden kiezen. Zonder aarzelen bracht de ober ons twee glazen om te laten proeven. En de proevertjes waren echt wel riant. Uiteindelijk ging ik voor de Italiaanse Primitivo en mijn vriend voor de Spaanse Borsao.

De bediening was trouwens uitstekend. Zelden zo vriendelijk onthaald geweest. Regelmatig kwam de ober vragen of we nog iets wensten en de frietjes en kropsla werden vlotjes aangevuld.

Eigenlijk hadden we na het onverwachte voorgerecht en de stevige portie vlees ruim voldoende gegeten, maar we konden het niet laten om toch nog een dessert te nemen. Ik ging voor een klassieke crème brûlée, mijn vriend voor een moelleux en onze kameraad voor een dame blanche chocotoff. Even was er alleen nog maar tevreden gesmikkel te horen.

Als afsluiter van de avond dronken we nog een glaasje thee, waarbij we nog een chocomousse in een klein glaasje kregen. En toen konden we echt geen pap meer zeggen.

In totaal kostte dit avondje uit met drie personen ons 206,50 euro. Een zeer mooi prijs voor wat we kregen. Wij komen zeker nog eens terug.

Carpaccio

pata negra en Cecina de León

Royal Tribunal

Crème brûlée

Moelleux

Onze keuze
Drie maal Royal Tribunal met Hereford, Limousine, Salers en Rubia Gallega.
Crème brûlée
Dame Blanche chocotoff
Moelleux Chocolat

Praktisch
Bistro Tribunal
Vaartstraat 9, 3000 Leuven
016 89 66 55
info@bistrotribunal.be
http://www.bistrotribunal.be/

[recensie] Rijn & Wijn – Gert Corremans met foto’s van Michael Dehaspe

In Duitsland leiden alle wegen naar de Rijn. In de middeleeuwen vormde de rivier de belangrijkste verkeersas. In de negentiende eeuw inspireerde hij dichters, schilders en componisten. Op zijn oevers groeit de nationale drijf, de rieslingdruif. De Bovenvallei van de Middenrijn is dé trots van Duitsland. Net over de grens, tussen Koblenz en Mainz, komt al het beste van Duitsland samen: ruim dertig burchten, vakwerkhuizen, romantische landschappen en de beroemdste wijnbergen. Niet voor niets werd deze streek door de UNESCO erkend als Werelderfgoed.

Leuvense reisjournalist Gert Corremans reisde voor zijn boek Rijn & Wijn elk seizoen naar de Rijnvallei. Het boek is de neerslag van de verhalen van 25 door hun vak gepassioneerde inwoners van de regio. Aan de hand van hun verhalen verken je deze prachtige streek. Hoe leeft een hedendaagse kasteelheer? Verveelt de veerman zich op de Rijn? Zijn er nog romantische landschapsschilders? De onbetwiste hoofdrol gaat, zoals de titel aangeeft, naar de wijnmakers. Een jonge wijnmaakster legt de lezer uit hoe je wijn maakt,van winter tot herfst en van rank tot vat. Haar collega’s vertellen met gepaste trots over hun eigen specialiteiten, van Sekt tot Eiswein en van wijnkasteel tot klooster.

Een goed glas wijn smaakt nog beter als het vergezeld wordt door lekker eten. Achteraan in het boek vind je dan ook tien authentieke recepten waarin streekproducten de hoofdrol spelen. Rijn & Wijn is echter meer dan een culinaire ontdekkingsreis door deze mooie streek, het biedt ook handige tips voor de beste familiehotels en de mooiste bezienswaardigheden in de streek.

De schitterende foto’s van Michaël Dehaspe brengen de verhalen tot leven. Je ziet de druiven in de wijngaarden rijpen en je maakt vanop de eerste rij het proces van de pluk mee. Prachtig ook dat het werk in de wijngaard nog zo weinig geautomatiseerd is. Al die handen die bijdragen aan het heerlijke eindproduct, echt mooi om te zien.

Mij deed dit boek alvast watertanden. Het boek combineert meesterlijk twee van mijn grote passies: reizen en lekker eten. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat de majestueuze Rijnvallei zeker de moeite van een bezoek waard is. Toen ik het boek dichtklapte, had ik alvast zin om mijn valies te pakken en te vertrekken. Een goed voornemen voor 2015?

Rijnwijndef

Praktisch
Rijn & Wijn. Langs romantische burchten en beroemde wijnbergen
Gert Corremans
Foto’s van Michael Dehaspe
27,50 euro
ISBN 978-90-5826-963-8
Uitgeverij Davidsfonds

Pasta for Life

Voor het tweede jaar op rij slaan Bambsterz (aka Amber Vansintjan) en Tust (aka Tuur Struyf) de handen in elkaar voor een actie in het kader van Music for Life. Bambsterz en Tust maken en verkopen pasta. Veel. In twee maten. In drie soorten. Met drie kazen. En heel veel liefde (mogelijkheid om extra liefde bij te bestellen).

Ze doen dit op dinsdag 23 december. Het is pasta om af te halen (of te laten brengen) en thuis (of elders) op te eten (of in te vriezen voor later).

Laat hen via ikbestelpasta@gmail.com weten welke soort pasta, hoeveel, in welke maat en met welke kazen je wil bestellen. En vergeet zeker niet te vragen naar één of meerdere extra porties liefde of te vermelden hoeveel je extra wil steunen voor het goede doel: Circus Zonder Handen.

pasta

Praktisch
De maten (en prijzen)

  • één heerlijke portie: €12
  • één heerlijke kinderportie: €8

De soorten (* de pastasoort is afhankelijk van de beschikbaarheid)

  • penne* met groentensaus
  • spirelli* met zalm en broccoli in een saus van kruidenkaas
  • macaroni met kaas en ham ham ham

De kazen

  • emmental
  • parmezaan
  • mozzarella

Opties

  • alle pasta’s worden met liefde gemaakt, een extra portie liefde: €2 (onbeperkt bij te bestellen)
  • geleverd (binnen Leuven): €5
  • vraag naar de mogelijkheden voor levering buiten Leuven

Timing

  • dinsdag 23 december 2014
  • afhalen vanaf 12u tot 19u30 (buurt Vaartkom Leuven, adres volgt na bestelling)
  • levering vanaf 16u (enkel in Leuven)
  • vraag naar de mogelijkheden om de pasta tot na 23/12 voor je koel te bewaren

De volledige opbrengst gaat naar één van 861 goede doelen van Music for Life, namelijk Circus Zonder Handen. Circus Zonder Handen helpt kwetsbare jongeren om via laagdrempelig circusaanbod aansluiting te vinden bij de maatschappij.

Restaurant Hungaria

Voor de vrijgezellen van een vriendin gingen we op zoek naar een sfeervol restaurant, eens iets anders dan anders, ook voor de aanstaande bruid. Zo kwamen we bij Hungaria terecht, buiten het centrum aan de Vaartkom, een buurt die ze momenteel flink aan het uitbouwen zijn en zo pijlsnel in aanzien stijgt. Trendy, jawel.
Op het gelijkvloers van het gebouw is de bar; ons plan was daar eerst uitgebreid te aperitieven, maar we werden meteen naar het restaurant gedirigeerd. Dat ligt op de eerste verdieping en was gezellig aangekleed met kerstlichtjes.

We bestelden alvast een fles cava en wat hapjes terwijl we wachtten op de vijfde persoon van ons gezelschap die zich later zou aansluiten. Terwijl het in de bar al behoorlijk druk was, was het hierboven nog lekker rustig, het was dan ook nog geen 19:00.
Algauw kwam de ober terug met vier glazen cava. Hij was er niet erg happig op om zijn fout te herstellen en toen we erop aandrongen om toch een fles te krijgen, ruimde hij met weinig woorden de glazen af. De rest van de avond hebben we hem niet meer aan onze tafel gezien; de twee andere zaalhulpen waren gelukkig supervriendelijk.

We kregen te horen dat de wachttijd voor de hapjes lang kon duren omdat het druk was in de bar – waarom ze die niet (ook) in de keuken kunnen klaarmaken, is me niet duidelijk, en hoe lang kan het duren om wat kaas en salami te snijden – dus zegden we die bestelling af, en gingen dan maar ineens voor het voorgerecht.
Intussen waren er twee groepen binnengekomen die plaatsnamen aan lange tafels. Het was duidelijk dat er te weinig zaalhulp was om iedereen op zijn wenken te bedienen waardoor het soms even duurde voor we de aandacht van een ober konden trekken. In de hoge ruimte scheen het rumoer nog aan te zwellen nu het restaurant vol zat, wat het minder aangenaam converseren maakte.

We kozen voor het driegangenmenu waarbij je keuze hebt tussen vlees, of vis van de dag. Mijn voorgerecht bestond uit schijfjes eendenborst met een slaatje en balsamico-azijn. Iets te veel sla in verhouding tot het vlees, dat vond een tafelgenoot ook.
Ter afwisseling koos ik koolvis bij het hoofdgerecht, dat werd geserveerd met pastinaakpuree en een botersausje. Zonder extra afwerking van bijvoorbeeld wat gestoomde groentjes, wat wel jammer was want het oog wil ook wat. De vis smaakte nergens naar en in de puree had gerust méér pastinaak gemogen.
Het dessert, moelleux van chocolade, daar kan je bij mij niet veel mee misdoen als hij maar smeuïg is vanbinnen, en dat was hij. De bruid kreeg een vuurwerkje op haar dame blanche, en dat was de ideale afsluiter van ons diner.

Al bij al was het een fijne avond, maar ik denk niet dat ik hier zou komen voor een romantische tête à tête met mijn lief, daarvoor is de setting in die grote ruimte niet intiem genoeg.
Voor een diner met vrienden of familie is het beter geschikt, maar volgende keer zal ik toch vlees kiezen in plaats van vis.

2014-11-29 20.06.12

2014-11-29 20.38.25

2014-11-29 21.44.10

Onze keuze
Het groepsmenu kostte 36 euro per persoon (excl. dranken) en wisselt maandelijks.

Praktisch
Baron d’Eynattenstraat 6, 3000 Leuven
tel: 016 20 06 33
http://www.hungaria.be/

Opening Wintertijd in Leuven

Al voor het vijfde jaar op rij organiseert Leuven ‘Wintertijd in Leuven’. Anders dan in de andere Vlaamse steden, focussen de winteractiviteiten in Leuven op nostalgie en smaak. Nostalgische kermismolens, unieke concerten in het historische stadhuis en het Groot Begijnhof verlicht door kaarsen, zorgen voor sfeer en gezelligheid in de stad. Bierstad Leuven doet haar titel van ‘Stad van de smaak’ eer aan met topchefs die koken op de kerstmarkt en een pub tasting tour die je meeneemt naar de beste biercafés van de stad.

Enkele sfeerbeelden van de opening:

Fair trade in STUK

stuk

STUK heeft een stevige link met fair trade: STUK deelt immers de waarden achter fair trade. Duurzame ontwikkeling staat centraal in STUK en in vele andere culturele organisaties. Sinds STUK een fairtrade-ambassadeur in eigen rangen heeft, doet het kunstencentrum nog een extra inspanning. Zo werd onlangs de hele tappersploeg van STUKcafé in nieuwe fairwear-T-shirts gestoken en ook de Sint was fair trade dit jaar in STUK.

Zin in fair trade? Twee concrete tips:

  • Fair trade proeven. Fair Trade@Home: op aangename wijze kennis maken met de fairtradeprincipes. Buurten, verenigingen of bedrijven… Iedere groep kan bij Oxfam-Wereldwinkels terecht voor een proeverij rond duurzame chocolade, wijn, koffie…
  • Fair trade schenken met eindejaar. Ga voor fairtradegeschenken tijdens de eindejaarsperiode. Geef leuke, originele en (h)eerlijke geschenken mét een boodschap. Het aanbod is ruim!

Bouw een brug van de Dijle tot de Kongo

Op zaterdag 13 december vanaf 19.30 u. organiseren BLIK OP AFRIKA, MUSA LOVA en LOST TALENT een AFRIKAANSE AVOND in de gebouwen van het Heilig-Hartinstituut, Naamsesteenweg 355 in Heverlee. Het opzet is de impact van deze drie organisaties op de verbetering van de levensomstandigheden van de bevolking in Congo concreet voor te stellen. Dit gebeurt ondermeer aan de hand van een geanimeerd panelgesprek met de drie organisaties en een ervaringsdeskundige. Alain CONINCX is moderator. Een Afrikaanse markt met Afrikaanse hapjes, drankjes en zang wordt de gezellige achtergrond van deze avond. De aanwezigen kunnen zich informeren over de werking van de drie verenigingen.

Affiche Afrikaanse avond

 

Zoff

Ontbijten op zijn Italiaans, doe jij bij uitstek bij Zoff in de Mechelsestraat.

In deze trendy jaren-80 bar voelden we ons meteen thuis. Op de menukaart zagen we een mooie selectie van Italiaanse ontbijtformules. Wij waagden ons aan de ‘uova alle Tirolese’ en ‘Il Maestrale Deluxe’. Vertaald is dit een spiegelei met spek, geraspte Almkàse Asiago en rucola. Wie de Il Maestrale Deluxe bestelt, wordt verwend met een rijkelijk gevulde mix van charcuterie en kaas, fritatta padana (Italiaanse aardappelomelet met crispy parmaham, parmigiano, pesto en rucola), mandje brood met choco en confituur, verse fruitsap, warme drank naar keuze en een heerlijk glaasje spumante.

Zoff scoort op alle vlakken: de sfeer, interieur, bediening en natuurlijk het bijzonder lekkere ontbijt waren pico bello.

Om te genieten van het Dolce Vita-gevoel hoef je geen vliegtuig meer te pakken naar Italië, maar kan je gewoon terecht bij Zoff.

2-1

Praktisch
Zoff
Mechelsestraat 25
3000 Leuven
www.zoff.be

Dit artikel verscheen eerder op Leuvenlicious.

Wereldse Zondag met Samugam, Indië

Wereldse zondag met Indische maaltijd en projectinfo in het Wereldcafé ter ondersteuning van Samugam, een kleinschalig project in Zuid India (Tamil Nadu). Het project is werkzaam in 2 plaatsen; Pondicherry en Pullambadi.

Samugam

Menu

  • Hoofdgerecht: Indische rijstschotel met aloo gobi en chole chaat (kikkererwten) of madras kurma (varkensvlees)
  • Desserts: buffet

Prijs: 12 euro voor een hoofdschotel (6 euro voor een kinderschotel), vrije bijdrage voor een dessert.

Inschriijven enkel via de link op de website: www.wereldcafe.be.