Archief voor ‘Eten en drinken’

Biercafé The Capital

Over The Capital in Leuven is in diverse media al veel gezegd en geschreven. De eigenaar van dit project haalde zich de woede van zijn Oude Markt concullega’s op de hals door niet zo’n sympathieke uitlatingen en het café bleek zich niet aan zijn ambitie te kunnen houden. The Capital wil immers de meest uitgebreide bierkaart ter wereld kunnen voorleggen, maar tot dusver is dat nog niet gelukt. Meer nog: het Brusselse Delirium Café dook in zijn voorraadkelder en telde er genoeg bieren om het wereldrecord voor zich op te eisen. De Brusselaars lieten dat ook fijntjes in de landelijke pers noteren. Ambitie is niet altijd even sympathiek.

Ik wilde dat allemaal zelf eens gaan bekijken en dus trok ik op een doordeweekse avond naar The Capital. Het biercafé bevindt zich aan de Leuvense Grote Markt, in een groot pand waar voorheen een speelgoedwinkel huisde. Eenmaal binnen zag ik dat de zaak is opgedeeld in verschillende ruimtes en twee verdiepen. Het gelijkvloers bestaat uit een gedeelte met tafels en stoelen, vervolgens de toog met aan de overkant een heuse tapasbar en achteraan een wat gezelliger stuk met een zetel en tafeltjes. De trap naar boven onthulde nog meer stoelen en tafels. Plek genoeg dus.

Omdat de meeste plaatsen bezet waren, zette ik me aan de toog in afwachting van mijn gezelschap. Daar aanschouwde ik het spektakel van biertjes die via een liftje naar boven werden gestuurd en op een plateau belandden. De voorraadkelder van The Capital telde op dat moment een drieduizendtal referenties. Een aantal bieren zijn ook beschikbaar op vat.

Er werd me een biermenu op A4 formaat aangereikt met daarin de selectie. Ik begon erin te bladeren toen mijn drinkgezel opdaagde en we alsnog besloten om te verhuizen naar het gedeelte achteraan. Wat een pak van mijn hart was, want aan de toog bleek het vrij lawaaierig. Eenmaal gezeten moesten we echter vaststellen dat de akoestiek aldaar geen haar beter was. Ik vermoed dat het een probleem is van het open pand.

Het bier was alvast geen probleem. We gingen van start met een 750ml fles Saison Dupont Biologique. Dat is een ongefilterd gouden bier met wat zuurtjes en een leuk aantal bubbels. Zo kan het dus goed dienen als aperitief en het was ideaal als starter.

De keuze maakte ik zelf, samen met een virtuele bierkennervriend op Facebook, want wat de, overigens zeer sympathieke en behulpzame, ober voorstelde was niet meteen waar we naar op zoek waren. Biertjes van 7 à 8 % deed hij af als lichte bieren. Als ik zo’n café binnenstap om er een aantal te proeven hou ik het toch liever bescheiden op alcoholvlak.

Na de fles Saison, die eigenlijk goed dienst deed om met twee te ledigen, gingen we elk onze eigen weg qua keuze en nam ik een blonde Ter Dolen. Een lekker vlot biertje, waarmee je toch wat moet oppassen omwille van zijn 6,1% alcohol.  Ik had van deze Limburgse abdij al eens een andere variatie mogen proeven en omdat die zo goed meeviel probeerde ik deze blonde. Hergist op de fles en net iets bitterder dan een pilsje. Lekker.

We bedienden ons ondertussen ook van wat nachos bij de tapasbar. De bar biedt een ruime keuze aan tapas en ander lekkers, à la minute bereid door een dedicated chef. Een leuke extra touch voor zo’n café.

Als laatste biertje van de avond koos ik nog een pilsje van Bockor. Daarover kan ik kort zijn, want die vond ik niet zo geslaagd. De vorige twee bieren waren echt wel toppers en dan kan zo’n fletse pils niet meer scoren natuurlijk. Een wijze les voor de volgende keer.

Wat onthouden we van The Capital? Buiten het feit dat het er zeer lawaaierig is en dat het interieur nogal kitch aandoet is er het feit dat je er een (te) grote keuze hebt uit een massa bieren. Bieren die bovendien correct geprijsd zijn.

Wat het fetisjisme over het aantal van de referenties betreft kan ik ook kort zijn: wie maalt daarom? Ik ga liever in een café waar de eigenaars een mooie selectie samenstellen in plaats van gewoon àlles in de kelder te duwen. Ik ben geen bierkenner en ik had dus de grootste moeite om iets deftig te kiezen. Een toerist zal hier misschien wel op afkomen en ook weer op zijn hoofd naar buiten kruipen als hij de suggesties van het personeel volgt. Bovendien is eenzelfde bier van het vat, fles en grote fles goed voor drie referenties. Tja…

Persoonlijk hou ik het liever wat rustiger en proef ik gewoon graag af en toe eens iets dat ik niet ken. Ik vond het allemaal wat te groots. Maar dat kan aan mij liggen en dat gaat me ook niet tegenhouden om er opnieuw een biertje te gaan proeven.

Praktisch
The Capital
Grote Markt 14, 3000 Leuven
www.thecapital.be

Dit artikel verscheen eerder op Le Gourmand Belge.

De fabrieken van Remy

Na lang twijfelen trok een zeer interessante nieuwjaarsactie ons eindelijk over de streep om een bezoek te brengen aan deze resto in ons eigen Wijgmaal.
Geen parkeerproblemen en geen BOB nodig, gewoon te voet.
Je kan in de fabrieken van Remy vooral steak eten maar er stonden ook klassiekers op het menu (stoofvlees, vidée) en zelfs mosselen.

Het onthaal was vriendelijk en ook voor de kleinste werd spontaan het nodige in orde gebracht.
De vriendelijke juffrouw presenteerde kort het menu en stelde ook enkele alternatieve sauzen voor.
De aankleding is verzorgd, gezellig en de tafels staan ver genoeg uit elkaar om rustig te tafelen.
We ontvingen al snel een mandje met lekker warm brood en goeie boter, alvast een prima begin.
De kaaskroketten werden mooi gepresenteerd en waren smakelijk met een krokante korst.

De biefstuk die volgde was perfect gebakken, hier kwamen lekkere frietjes bij en een bijhorende champignonroomsaus. De bearnaise van mijn tafelgenoot vond ik persoonlijk iets minder geslaagd maar dit is natuurlijk een saus die een erg specifieke smaak heeft.
Ondanks de royale porties was er nog plaats voor een dessertje.
De klassieke Dame Blanche werd een beetje ongelukkig geserveerd maar was wel lekker en de geflambeerde poffertjes aan de overzijde waren overheerlijk!
Ondanks enkele schoonheidsfoutjes (niet helemaal warme kaaskroket) gaan we zeker nog eens terug. De vriendelijke bediening, het lekkere vlees en de gezellige sfeer smaken naar meer.

Praktisch
Sint-Hadrianusstraat 1, 3018 Wijgmaal
04 7594 99 44
https://www.facebook.com/defabriekenvanremy

Nieuwjaarsdrink stad Leuven 2014

Naar goede gewoonte was er weer veel volk op de jaarlijkse nieuwjaarsdrink van de stad Leuven. Nieuw dit jaar was dat onze jongste reuzin, de Fiere Margriet, om klokslag 3 uur haar nieuwjaarsbrief voorlas aan meter Denise Vandevoort en peter Dirk Vansina.

Jammer genoeg vond ik geen beeldje in mijn stuk taart: geen citytrip naar ’s-Hertogenbosch voor mij, dus. De aanwezigheid van vele bekenden om samen mee te klinken op het nieuwe jaar maakte dit echter meer dan goed.

MOK

In de Diestsestraat vinden we MOK, een koffiebranderij, koffieshop én koffiebar.
Op de kaart zien we diverse soorten koffie staan, maar ook voor de theeliefhebber is er een mooi assortiment. We namen van elke eentje, een caffè latte en een earl grey thee.
Het gebak van de dag hebben we deze keer aan ons voorbij laten gaan.

We komen hier zeker nog eens terug, niet alleen voor de lekkere koffie maar ook omdat de sfeer er aangenaam is.

Een goed adres om even te ontsnappen aan de dagelijkse sleur!

Praktisch
MOK
Diestsestraat 165, 3000 Leuven
info@mokleuven.be
http://www.mokleuven.be

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Leuvenlicious.

Nieuwe PoShNote LouisVille

Misschien hebben jullie hem al opgemerkt met zijn zwart-gouden cover: de nieuwe PoShNote, LouisVille genaamd, ligt sinds deze week overal in Leuven. LouisVille is het resultaat van een samenwerking tussen IJsbreker en Bar Louismet bijdrage van verschillende Leuvense handelaars. Een PoShNote is een gepersonaliseerde, op maat ontworpen boekje in pocketformaat met achteraan een opbergpochette (vandaar de naam).

Deze stadsgids weerspiegelt niet alleen de sterke verbondenheid tussen Leuvense restaurants, verkopers, handelaars en organisaties, maar zet ook de stad zelf in de spotlights. Geschreven in het Engels richt deze gids zich voornamelijk op expats, erasmusstudenten en toeristen, maar ook rasechte Leuvenaars kunnen zich erdoor laten inspireren.

In LouisVille vindt je de  favoriete Leuvense eet-adresjes van Quinten De Paepe en zaken als Tr3s, Bar Louis, Rossi, Pepe Nero en Les Parisiennes hebben het over hun lekkerste gerechtjes. Daarnaast gingen de auteurs van LouisVille in samenwerking met Velo op zoek naar een top-fietsroute. De wintereditie van LouisVille kan je nog tot begin 2014 vinden bij o.a. Museum M, Toerisme Leuven, Bibliotheek Tweebronnen, Universiteitsbibliotheek, Bar Louis, Zoff, De Walvis, Pepe Nero, Trente, Tr3s en tal van veelbezochte adressen.

  

Je kan LouisVille ook online doorbladeren.

G by Mario

G by Mario stond al een tijdje op mijn lijstje met te bezoeken restaurants. De reden dat we er tot nu nog niet geraakt waren, had vooral met de ligging vlakbij de Naamsepoort te maken, ietwat buiten onze normale actieradius. Daarnaast bleek het ook niet evident om te reserveren. Het lukte ons gewoonweg niet om het restaurant telefonisch te bereiken en we hebben het echt wel meer dan drie keer geprobeerd. Gelukkig werd mijn vriend uiteindelijk teruggebeld door Mario himself en konden we eindelijk een reservatie voor drie personen bemachtigen. De aanhouder wint, zullen we maar zeggen!

Toen we in het restaurant binnen kwamen, bleek dat we ons de moeite van het reserveren hadden kunnen besparen. Er was slechts één tafeltje bezet en verder was het restaurant leeg en dat op een vrijdagavond. Gelukkig kwamen er later op de avond nog andere klanten bij, maar echt vol geraakte het niet. Het restaurant is nochtans helemaal niet zo groot.

Het interieur van G by Mario is erg gezellig, met een houten plafond en mooie schilderijen (die te koop zijn) aan de bakstenen muren. Dat er hier échte Italianen aan het roer staan, bleek al van bij de erg joviale begroeting. Onze jassen werden met de nodige flair in ontvangst genomen en we werden begeleid naar ons tafeltje mét uitzicht op de mooie open keuken.

We kregen een charmante uitleg van de ober in Italiaans/Engels/Frans over het concept en de verschillende gangen die we vanavond zouden voorgeschoteld krijgen. Nederlands behoorde hier duidelijk niet tot de voertaal, maar geen erg, ik spreek een mondje Italiaans.

Wat je zeker moet weten als je gaat dineren bij G by Mario: er is geen menukaart. G by Mario werkt met een vaste dagmenu. Als er echter iets is wat je niet lust of waar je allergisch voor bent, wordt met plezier de gang voor jou aangepast. Gelukkig waren er geen mensen allergisch in ons gezelschap, dus lieten we ons verrassen door het lekkers dat de Italiaanse keuken te bieden heeft.

We startten met een appetizer waarvan ik de ingrediënten niet goed kon thuisbrengen en die me niet meteen van mijn sokken blies. Niet al te lang daarna volgde het voorgerecht: gamba’s in een krokant jasje met citroen. Echt heerlijk! Spijtig dat de erg charmante ober vergeten was ons te vragen wat we bij onze maaltijd wilden drinken… Toen we hem hierop attent maakte, excuseerde hij zich uitgebreid voor de vergissing. We zagen deze misser door de vingers en ik bestelde een glas witte wijn en mijn vriend een glas rode. Ik had mijn wijn wellicht beter in het Italiaans besteld, want ik kreeg dezelfde rode wijn als mijn vriend. Ik besloot het niet aan mijn hart te laten komen, want de rode huiswijn was prima. Toch zouden dit soort fouten in een restaurant dat toch net iets meer ambities heeft dan een gemiddelde brasserie niet mogen voorkomen.

Op naar de volgende gang: spaghetti met zwaardvis en tomaten. De spaghetti was versgemaakt en de combinatie met de zwaardvis en tomaten was een schot in de roos. Een voltreffer, dit gerecht. Voor de volgende gang serveerde onze charmeur van dienst (het was duidelijk dat hij de vrouwelijke gasten maar al te graag een voorkeursbehandeling gaf) tonijn met courgette. Een heel simpel gerecht waarvan de smaken volop tot hun recht kwamen. De tonijn was trouwens perfect gebakken. Na de vis, volgde een everzwijnhaasje met een saus van witte wijn, truffel en anijszaad. Ik ben normaal gezien niet zo’n fan van anijs, maar dit was echt verschrikkelijk lekker!

De laatste gaatjes werden gevuld met een panna cotta als dessert. Dit gerecht werd niet helemaal correct voorgesteld door de ober, want hij stelde het voor alsof we een panna cotta van aardbeien én van koffie zouden krijgen. En ik merkte dat dit bij één van de tafeltjes in de buurt effectief zo was. Ik kreeg echter enkel een aardbeien panna cotta en mijn mannelijke tafelgenoten kregen een koffie panna cotta. Enfin ja, de mensen aan dat ene tafeltje waren duidelijk goeie klanten, want zij mochten zelf hun wijn gaan kiezen in het wijnrek. En eerlijk: ik lust eigenlijk geen koffie panna cotta. ;-) Maar toch, juist is juist.

Als afsluiter van de maaltijd kregen we een overheerlijke limoncello van het huis aangeboden. Dat gaat er bij mij altijd wel in. Bij het afscheid nemen werd ik superhoffelijk in mijn jas geholpen en met veel arrivederci’s uitgewuifd.

In totaal kostte deze avond uit voor drie personen ons 161 euro, dranken inbegrepen. Een zeer faire prijs voor wat we op ons bord kregen, al liet de bediening wel wat steken vallen. Tip: hou Social Deal in de gaten, want regelmatig passeren er aanbiedingen voor G by Mario.

Praktisch
G By Mario
Erasme Ruelensvest 9, 3001 Heverlee
+32 16 29 71 84
gastronomia@g-bymario.be
http://g-bymario.be/ 

De Dry Coppen

Met enige tegenzin begin ik aan dit artikel over De Dry Coppen. Dit uiterst gezellige boekencafé ligt mij namelijk nauw aan het hart, ondanks mijn (helaas) gering aantal bezoekjes. Waarom ik dan aarzelend ben in het schrijven? Omdat ik niet wil dat jullie mijn favoriete café ook ontdekken! Zo, dat was eerlijk. Het is niet zozeer dat ik jullie het plezier wil ontzeggen van De Dry Coppen te (her)ontdekken, het is eerder dat ik ook nog plaats wil als ik een nociolatte wil gaan drinken tijdens het lezen… Met een praline trouwens.

En als de lettertjes even dansen voor je ogen, kun je rondsnuffelen tussen de boeken tegen de muren of je boven gaan verdiepen in prachtige prentenboeken, in kookboeken (in de keuken), of alle leuke hebbedingetjes eens vastpakken. En, alsof het nog niet erg genoeg is, de eigenaars zijn er ook nog eens verschrikkelijk vriendelijk! Zelfs de klanten komen uit hun ondoordringbare persoonlijke ruimte om een andere klant een stoel of een praline aan te bieden… Ongehoord!

En net omdat het in De Dry Coppen zo schandalig gezellig en fijn vertoeven is, wil ik het jullie ontzeggen. Het spijt mij, maar ik moet jullie vragen er niet naartoe te gaan voor een heerlijke koffie, voor droomthee of om gezellig je boek te gaan lezen. En als je iemand ziet zitten met een nociolatte of een droomthee en verdiept in een boek (maar stiekem ook de mensen rond haar in’t oog aan het houden), leg dan vooral niet de link met dit artikel en spreek mij vooral niet aan. Ik hou niet van vriendelijke mensen en al helemaal niet van mensen die ook weg zijn van De Dry Coppen. En De Dry Coppen is niet in de buurt van de Vismarkt en niet in het verborgen straatje achter het Kruidvat en bij Pauli. Begrepen?

Coffee College

Coffee College stond nog op ons verlanglijstje. Het groen-gele logo wat doet denken aan een Amerikaanse college, lokte ons naar binnen.

De meeste klanten kiezen voor een take away maar wij besloten toch een plaatsje binnen te zoeken. Hoewel het er niet groot is, konden we nog een tafeltje bemachtigen.

Omdat de barista veel aandacht aan de bestellingen geeft, moesten we wel even wachten vooraleer wij zelf aan de toog konden bestellen. Dit gaf ons een beetje extra tijd om te kunnen kiezen uit hun ruime menukaart. Ons geduld werd beloond met een lekkere chai latte, een mooi versierde latte macchiato en een heerlijke brownie die versierd was met karamel en chocoladesaus.

Wat ons betreft is dit zeker een blijvertje!

Praktisch
Tiensestraat 72A, 3000 Leuven
0488 98 79 53
http://www.coffeecollege.be/

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Leuvenlicious.

Nieuwjaarsdrink Stad Leuven

Op zaterdag 4 januari organiseert de stad Leuven haar traditionele nieuwjaarsdrink. Alle Leuvenaars zijn welkom van 15u tot 18u op de Grote Markt voor een Leuvense pint, een koffie en een gebakje!

Nieuwe traiteur Convento Food

Wat doet een mens die graag gasten uitnodigt, maar weinig tijd heeft om zelf iets lekkers in mekaar te flansen? Op zoek gaan naar een goeie traiteur, natuurlijk!

En zo kwamen we terecht in de Mechelsestraat 75, iets voorbij de Vismarkt aan de linkerkant als je uit het wandelgedeelte van de Mechelsestraat komt. Convento Food is de zaak die chef-kok Laura Massa (amper 24 jaar oud!) oprichtte samen met haar partner Ruben en Katrien en Stéphane van Convento Wines. De samenwerking met Convento Wines maakte dat onze verwachtingen alvast hoog gespannen waren.

In de winkel werden we enorm vriendelijk onthaald en kregen we een uitgebreide uitleg bij de gerechten in de koeltoog. De winkel is gezellig ingericht zonder al te veel toeters en bellen, met in de koeltoog vooral klassieke gerechten uit de Frans-Belgische keuken, zoals gehaktballen, stoofpotjes of gebraden kip. Maar je vindt er ook iets ‘avontuurlijkere’ gerechten. Wij lieten ons verleiden tot de aanschaf van het everzwijnstoofpotje en een paar bakjes aardappelpurée (twee met kastanje en twee met truffel). De appelmoes met kaneel zag er zo heerlijk uit dat mijn vriend er later op de dag speciaal nog voor is teruggereden, want toen wij er waren, was de chef-kok net een nieuwe portie aan het maken.

Het gebak zag er trouwens ook erg lekker uit, maar dit hebben we niet zelf geprobeerd. Het gebak wordt verzorgd door patissier Marianne Mertens. Dus ook de zoetebekken komen aan hun trekken bij Convento Food.

En smaakten de kookkunsten van Laura Massa? Absoluut. De handige schaaltjes mochten met afdekking en al in de oven, super makkelijk. Door deze bereidingswijze bleven de smaken ook optimaal behouden. Het stoofpotje was heerlijk en de appelmoes en aardappelpurée pasten er perfect bij. Dat onze keuze ook bij onze gasten in de smaak viel, mocht blijken uit het feit dat er amper iets over bleef van de toch wel ruime porties.

Convento Food is een traiteur met heerlijke gerechten waar je ons beslist vaker zal zien. En oja, op weekdagen kan je er terecht voor belegde broodjes.

Voor de feestdagen komt deze tip te laat, maar ongetwijfeld hebben jullie nog feestelijke momenten in het vooruitzicht in 2014!

Praktisch
Mechelsestraat 75, 3000 Leuven
http://www.convento.be/food