Archief voor ‘Eten en drinken’

Een stukje Italië… in Leuven

italieLeuven. 5 jaar van mijn leven heb ik er doorgebracht. 5 bepalende jaren. Ik studeerde er, leerde er de liefde van mijn leven kennen en hield een aantal goede vrienden en vriendinnen over aan die periode. We hielden er levendige discussies, we gingen uit, we fuifden, we geloofden dat we de wereld zouden veranderen.

Wij keren er dan ook graag en vaak terug. (Behalve in de blokperiodes. Dan heb ik gegarandeerd weer een nachtmerrie over te veel bladzijden leerstof en te weinig tijd… De opluchting is telkens opnieuw ontzettend groot als ’s morgens blijkt dat ik die dag géén examen hoef af te leggen…)

Intussen zijn we al twintig jaar weg uit Leuven, maar we keren er regelmatig terug. Om te gaan shoppen, om iets te eten, om naar de film te gaan… Dat deden we zaterdag ook. We hadden iets te vieren en dus keerden we terug naar de oorsprong. Omdat je niet elk jaar 20 jaar bij elkaar bent, mocht het wel eens wat specialer. En dus gingen we – op aanrader van een collega-eetliefhebster – brunchen bij Zoff en dineren bij La Stanza. Twee keer Italië in Leuven, twee keer een ferme meevaller. Voor ons trouwens twee keer een première.

Maar het was de moeite! Brunchen in Zoff is Italiaans ontbijten in stijl. De echtgenoot had de Italiaanse versie van spek met eieren, ik koos voor de ontbijtplank van het huis met een selectie Italiaanse kazen en fijne vleeswaren, met een gemengd slaatje (ruccola, gedroogde tomaten, artisjokken, olijven…). We kregen er een warm drankje en vers fruitsap bij. Wij kozen allebei voor de typisch Italiaanse… chocomelk (we zijn geen koffiedrinkers), maar het was heerlijk.

Het hele ontbijt was tot in de puntjes verzorgd, lekker, overvloedig en ondanks de drukte in de zaak zat je niet bij de buren op schoot en kon je de conversaties van drie tafels verder niet mee volgen. Een perfecte start van de dag! En niet duur voor de overvloed die je kreeg. Wij keren hier zeker nog terug. (Wil je iets van hun heerlijke producten mee naar huis nemen, dan kan je overigens terecht in hun Italiaanse winkel Gigi, tegenover Zoff gelegen).

’s Avonds dineerden we in stijl bij La Stanza. Wat een ontdekking! Je moet er wel wéken op voorhand reserveren en dat heeft een reden. Het is van het beste dat Italië te bieden heeft. En het is alweer overvloedig. (H)eerlijke Italiaanse keuken. Je kan er wel niet terecht voor pizza’s én qua prijzen is het ook duurder dan het gemiddelde Italiaanse restaurant, maar ze werken met uitstekende producten, de smaken zitten perfect, alles is duidelijk vers, de bediening is meer dan vriendelijk en je krijgt ontzettend veel.

Wij kozen voor de bruschetta’s als opener en een pastaschotel als hoofdgerecht en het was copieus. We zijn zelfs niet aan de desserts geraakt (en dat laat ik enkel schieten als ik doodziek ben of een verrassingsfeest voor de echtgenoot plan. In uitzonderlijke omstandigheden dus ;-)) Reden genoeg dus om nog eens terug te keren. Alleen denk ik dat ik dan een paar dagen op voorhand vast om de sublieme gerechten alle eer te kunnen aandoen…

Als ik ook nog een shoppingtip mag geven? Dan wil ik jullie van harte HIPPO! Royale aanbevelen in de Parijsstraat. Een zalige winkel met héél leuke merken als Lucy has a secret, Billi Bloom, Red Juliet, King Louie,… Hele kleurrijke mode, met even kleurrijke accessoires (schoenen, tassen, juwelen) met een hoek af (helemaal ik dus). Alleen al deze winkel is een uitstapje naar Leuven waard ;-)

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op nelevanmalderen.wordpress.com.

Nieuwjaarsreceptie vzw Oude Markt

Gisterenavond hield vzw Oude Markt haar zesde nieuwjaarsreceptie.  De afsluiter van het receptieseizoen trok veel genodigden. De cafébazen konden rekenen op de aanwezigheid van een uitgebreide delegatie van Leuvense schepenen en raadsleden. Een onderstreping van de nauwe samenwerking tussen beleid en handel. De horeca, inclusief die van de Oude Markt, is immers een actieve medespeler in alle Leuvense evenementen. Traditioneel werden ook de stadsdiensten in de bloemetjes gezet.

De voorzitter van vzw Oude Markt, Erik De Rop, brak in zijn speech een lans voor een betere wijkwerking binnen de Leuvense Middenstand. De aandacht voor de opwaardering van enkele wijken mag niet ten koste gaan van andere.  Het is op dat punt veelzeggend dat de Oude Markt die vroeger in het midden van het historische stadscentrum lag, nu de uiterste rand vormt van handelend Leuven. Een geografische verschuiving ten gevolge van de braindrain uit het centrum. Erik De Rop riep de politiek op om hier oog voor te hebben.

De vzw ziet de toekomst evenwel hoopvol tegemoet. Met het Barcode project, een set van eenvoudige vuistregels voor iedereen die gezond, gezellig en geschift op stap wil gaan in Leuven, toont de vzw haar bereidheid om haar verantwoordelijkheid op te nemen. Een initiatief dat ongetwijfeld over de Leuvense grenzen zal uitgroeien.

Brunchrepetitie Panta Rei

Op zondag 22 februari van 10u tot 13u vindt de jaarlijkse brunchrepetitie van Panta Rei plaats in het Redingenhof. Terwijl het harmonie-orkest live muziek brengt, kan je genieten van een uitgebreid brunchbuffet. Deze brunch is dus dé manier om Panta Rei op een aangename manier te steunen én aan het werk te zien.

Je kan je tegoed doen aan: soep – broodjes – croissants – beleg – kaasschotel – spek en eieren – tal van koude en warme gerechten – pannenkoeken – dessertbuffet – …

Praktisch
Prijs (inclusief 2 drankbonnen): 15 EUR per persoon; 10 EUR voor kinderen tussen 6-12 jaar en Panta Rei muzikanten. Frisdranken, warme dranken, bier, wijn en cava te verkrijgen tegen een zacht prijsje!
Online inschrijving is verplicht. De betaling dient voor 15 februari te gebeuren. Overschrijven kan op bankrekeningnummer 735-0179739-83 van Panta Rei.

panta rei

7de Italiaanse Wijnfestival VINO 2015

S.P.Q.R., de Leuvense Rome-vereniging organiseert voor het zevende jaar op rij het VINO wijnfestival. Tijdens het festival worden uitsluitend Italiaanse wijnen gepresenteerd. Wijnliefhebbers krijgen uitgebreid de gelegenheid om er te proeven, te discussiëren en nieuwe smaken en druiven te ontdekken. VINO is de voorbije jaren is uitgegroeid tot een begrip en een onmisbaar trefpunt vormt voor elke liefhebber van goede Italiaanse wijn.

De bezoekers kunnen kennismaken met een 200-tal lekkere Italiaanse wijnen uit diverse streken en van elke prijsklasse. Er zal andermaal een stand met ‘Italian Food’ zijn. In totaal zullen een tiental invoerders en enkele Italiaanse wijnboeren aanwezig zijn om je hun beste Italiaanse wijnen voor te stellen.

vino2015

Praktisch
Zaterdag 28 februari 2015 van 14 tot 20 uur
Zondag 1 maart 2015 van 14 tot 19 uur
Stadion ‘Den Dreef’, Kardinaal Mercierlaan 46 te 3001 Heverlee (Leuven).

Wereldse Zondag op 1 februari

ethiopieOp 1 februari kan je in het Leuvense Wereldcafé opnieuw terecht voor een Wereldse Zondag met Ethiopische maaltijd (voorgerecht + hoofdgerecht en een dessertenbuffet), projectinfo, een Ethiopisch marktje en koffieceremonie! Voor deze Wereldse Zondag werkt het Wereldcafé samen met Let Us Change.

Let Us Change (LUC) is al zes jaar actief in Ethiopië en biedt onderdak aan meer dan 65 straatkinderen tussen 6 maanden en 15 jaar. Ze krijgen het totaalpakket aangeboden in de drie tehuizen: onderdak, gezond eten, bijles, en heel veel spel en plezier. Overdag gaan ze naar een privéschooltje in de buurt. Nooit zullen ze nog moeten gaan bedelen op straat.

  • Menu: (12-14u en 17-19u). Wereldcafé open van 12u tot 21u
  • Voorgerecht: Kingé (kruidige tarwe)
  • Hoofdgerecht: Injera met shiro (lichtpittige pap van kikkererwten), een slaatje van tomaat en feta en (veggie) een slaatje van groene kool en gestolde botermelk of (vlees) doro wat (kippenbil en eitje in kruidige ajuinsaus)

Prijs: 12 euro (6 euro voor een kinderschotel), vrije bijdrage voor een dessert. Inschrijven via www.wereldcafe.be.

Taart op zondag

Na een museumbezoek vorige zondag wilden een vriendin en ik graag een kopje koffie en stuk taart eten. We hunkerden naar de sfeer en de smaken van de nostalgische traditie van koffie en taart op zondag bij de bomma. We doorkruisten Leuven, maar alle deuren van de leuke plekjes die we kenden waren gesloten. Ik hoorde eens rond op µde Durf te vragen Leuven facebook groep en dit is een samenvatting van alle plekken waar je wél op zondagnamiddag terecht kan:

Kunst bij chocolatier Bittersweet

Blijkbaar zijn ze bij chocolatier Bittersweet begonnen met het maken van chocolade kunst. De laatste keren dat ik bij hen pralines kocht, viel het me al op dat er meer en meer objecten gemaakt uit chocolade in de etalage lagen. Nu dat er zelfs een Darth Vader masker in de etalage ligt, kon ik het als Star Wars fan niet laten om toch enkele foto’s te nemen…

Via hun facebook pagina kan je trouwens volgen welke nieuwe pralines ze zoal maken.

Het masker van Darth Vader gemaakt uit chocolade:
20150117_112556

Een groene alien, ook volledig eetbaar:
20150117_112335

Chocolade in de vorm van salami:
20150117_112741

Bekers gemaakt uit chocolade:
20150117_112721

Dino’s (gemaakt uit plastiek) tussen allerlei chocolade:
20150117_112809

Nog eens het Darth Vader masker:
20150117_112255

Taste of Stars in het Depot

Toen we vernamen dat er dit jaar een tweede editie van Taste of Stars kwam, reserveerden we meteen een tafeltje. Wie wordt er immers niet graag culinair in de watten gelegd door tweesterrenchefs? Vorige zaterdag was het dan zover, we begaven ons naar het Depot om te proeven van de kookkunsten van topchefs Maurizio en Sandro Serva van restaurant La Trota uit Rivodutri.

Het Depot was voor de gelegenheid omgetoverd tot een gezellig restaurant. De tafels bevonden zich in de ruimte tussen het podium en de vaste stoelen. De tijdelijke restaurantruimte was sfeervol verlicht en gedecoreerd met kunstwerken. Op het doek achteraan het podium werden klassiekers uit de Italiaanse cinema getoond. Een heel originele locatie die mij meteen in de juiste sfeer bracht. Alleen werd het er naar het einde van de avond een tikkeltje te koud voor mij.

We startten de avond zoals dat hoort met een glaasje heerlijke prosecco. We werden zelfs nog een keertje bijgeschonken door de vriendelijke sommelier. Als antipasti kregen we enkele Italiaanse specialiteiten geserveerd: Pecorino Romano met citroenconfituur, gerookte mozarella met zoete gefrituurde peper en everzwijnsalami. En fijn begin.

De eerste gang bestond uit wortelgroenten, aardbrood en waterpostelein met kaviaar van zoetwatervissen. Lekker, maar niet echt bijzonder te noemen, nu goed, ook een sterrenchef verdient een opwarmertje.

De tweede gang was een perfect voorbeeld van wat ik verwacht had van deze avond. We kregen een ei van artisjok met saus van aardpeer, druppels pennyroyal munt en peterseliesponsje op ons bord getoverd. Ja, dat lees je goed, een ei van artisjok. Het hart van de gefrituurde artisjok was uitgehold en gevuld met eigeel. De ober gaf ons duidelijke instructies hoe het “ei” door te snijden zodat er nadien twee mooie helften op ons bord lagen. Dit gerecht moest het wat mij betreft echter vooral van de bijzondere presentatie hebben. Overtuigen qua smaak deed het niet.

De derde gang was een variant op de klassieke Italiaanse pasta: een soort geroosterde ravioli gevuld met huisgerookte forel, rivierkreeften en jus van distels en frambozen. Een voltreffer wat mij betreft. Heerlijke combinatie van perfect gegaarde pasta en vis. Al had het gerecht net iets warmer mogen zijn.

Ook op de vierde gang had ik niets aan te merken. Een fijne rode pasta amatriciana met druppeltjes van pecorino, zwarte kool en zoethout. Al moet ik ook hier opmerken dat ik de pasta graag wat warmer geserveerd zag.

Vervolgens verscheen er geroosterde rivierpaling gelakt in kastanjehoning, coulis van granaatappel en ‘piccolo saor’ op ons bord. De rivierpaling was naar mijn smaak een beetje te droog en van de kastanjehoning proefde ik eerlijk gezegd niet zo veel.

Als dessert kregen we rijstsalade, bosbessenpoeder, sorbet van passievruchten en gekonfijte vruchten geserveerd. Ook hier vond ik de rijst een beetje te droog, zeker in combinatie met het bosbessenpoeder. De sorbet van passievruchten vormde echter het perfecte tegengewicht. Zonder overdrijven de beste passievruchtensorbet die ik in mijn leven gegeten heb. Uitzonderlijk lekker.

Wij besloten de koffie over te slaan, maar luisterden wel geïnteresseerd mee bij het tafeltje naast ons, waar één van de gasten de ober er beleefd op wees dat ze het niet vond kunnen dat er geen thee te verkrijgen was. Nu vermoed ik dat geen enkele rechtgeaarde Italiaan ooit thee na de maaltijd zal drinken, maar ik snapte haar opmerking wel: van een restaurant met twee sterren verwacht je dat ze hun klanten de optie bieden om ook thee te bestellen.

Om de avond in schoonheid te eindigen bestelden we nog een digestief.  Het kostte ons wat moeite om de sommelier vast te krijgen, maar uiteindelijk lukte het. Ik ging voor het destillaat van appel, mijn vriend voor de optie met perzik. Beide digestieven waren lekker, al kreeg die van mijn vriend de meeste punten. De prijs van deze twee (bijzonder kleine) digestiefjes deed ons wel even schrikken. 27 euro! Zoveel zullen ze daar in Italië toch niet voor vragen.

Het uitstekende wijnarragement bij de gerechten werd verzorgd door Licata Vini. De wijnen maakten voor mij de maaltijd. Stuk voor stuk kwaliteitsvol en perfect passend bij de gerechten. Wel jammer dat de sommelier enkele wijnen vergat voor te stellen. Ik ben geen grote wijnkenner, maar een beetje achtergrondinfo vind ik altijd interessant.

Jammer genoeg moet ik zeggen dat ik de totaalprijs van 150 euro te hoog vond voor het ganse diner. De bediening liet soms wat steken vallen en was zeker niet op het niveau van een tweesterrenrestaurant, maar goed, dat had ik ook niet meteen verwacht. Voor zo’n event kan er natuurlijk niet met het vaste personeel van het restaurant zelf gewerkt worden en je merkte dat de bediening wel haar best deed. Het waren vooral de gerechten zelf waarvan ik meer verwacht had. Sommige gerechten waren ook al wat afgekoeld voordat ze op onze tafel belandden (ik vermoed dat de borden niet voorverwarmd waren). En alhoewel het ei van artisjok zeer origineel was, vond ik de maaltijd in zijn geheel eerder één dan twee sterren waard.

Onze kennismaking met de Italiaanse sterrenchefs was dus geen onverdeeld succes. Toch vind ik het een heel leuk concept. Benieuwd of er volgend jaar een vervolg komt.

Het Depot

Antiapastie

Radici, tuberi e crecione di sorgente con caviale di pesce d'acqua dolce

L'uovo di carciofo, salsa di topinambur, gocce di mentuccia e spugna di prezzemolo

L'uovo di carciofo, salsa di topinambur, gocce di mentuccia e spugna di prezzemolo

L'uovo di carciofo, salsa di topinambur, gocce di mentuccia e spugna di prezzemolo

Zite arrostite ripiene di trota affumicata in casa, gamberi di fiume, salsa di cardi e lamponi

IMG_6168 

Anguilla arrostita lacata al miele di castagno, pesto di basilico e pistacchi, coulis de melagrana e piccol saor

Insalata di riso, polvere di mirtilli, sorbetto di frutto della passione e frutta confit

Menu

  • Radici, tuberi e crecione di sorgente con caviale di pesce d’acqua dolce (Wortelgroenten, aardbrood en waterpostelein met kaviaar van zoetwatervissen) – Cuvee Jeio Brut | Bisol DOCG
  • L’uovo di carciofo, salsa di topinambur, gocce di mentuccia e spugna di prezzemolo (Ei van artisjok met saus van aardpeer, druppels pennyroyal munt en peterseliesponsje) – Bianco Lazio IGP | Connubio del Castello | 2013
  • Zite arrostite ripiene di trota affumicata in casa, gamberi di fiume, salsa di cardi e lamponi (Geroosterde ‘zite’ gevuld met huisgerookte forel, rivierkreeften en jus van distels en frambozen) – Bianco di Jacopo | Ronco del Gnemiz | 2013
  • L’amatriciana rossa in bianco, gocce di pecorino, di cavolo nero e liquirizia (Rode amatriciana in wit, druppeltjes van pecorino, zwarte kool en zoethout) – Cesanese del Piglio | Villa Simone | 2011
  • Anguilla arrostita lacata al miele di castagno, pesto di basilico e pistacchi, coulis de melagrana e piccol saor (Geroosterde rivierpaling gelakt in kastanjehoning, coulis van granaatappel en ‘piccolo saor’) – Cesanese | Rosso Lazio IGP | L’ultimo Baluardo | 2011
  • Insalata di riso, polvere di mirtilli, sorbetto di frutto della passione e frutta confit (Rijstsalade, bosbessenpoeder, sorbet van passievruchten en gekonfijte vruchten) – Vino Passito | Solalto | Le Pupille

Lekker & goedkoop Italiaans eten in Leuven

lafilosofia
source: Ambiance.be

De Italiaanse keuken is altijd al mijn favoriet geweest. Vorig jaar leerde ik via vrienden La Filosofia in Leuven kennen en sindsdien ben ik er al verschillende keren tevreden buiten gestapt na een overheerlijke maaltijd.

La Filosofia is een klein, sympathiek restaurant dat in de voormalige fakbar van de studenten filosofie huist en met zijn prijzen dan ook mikt op de Leuvense studenten.

Dat doet gelukkig geen afbreuk aan de kwaliteit; alles wat ik er al at was altijd even lekker en verzorgd. Ook de bediening is top. We hebben er nog nooit lang moeten wachten en de uitbaatster voorziet ons altijd even vriendelijk van brood, dipsausjes en olijven in afwachting van onze bestelling.

Wie in de buurt woont en liever thuis geniet van al het heerlijks dat ze te bieden hebben, kan er ook gerechten afhalen. Ik blijf tegen mezelf zeggen dat ik er net te ver vanaf woon om de pizza warm thuis te krijgen, want anders had ik me er ondertussen al lang ziek en arm aan gegeten.

Maar moest er iemand op wandelafstand van mijn nieuwe favoriete restaurant wonen: nodig mij gerust uit in uwe zetel, tegen hun Pizza Filosofia kan ik met geen mogelijkheid nee zeggen!

Praktisch
La Filosofia – Ristorante/pizzeria
Parkstraat 14, 3000 Leuven
Reserveren op 0484 02 22 88
Maandag gesloten
http://lafilosofia.be/

Dit artikel verscheen eerst op Liquid Skies.

Albert Heijn winkel aan Engels Plein in Leuven

De Nederlandse winkelketen Albert Heijn heeft op hun jobs website allerlei jobaanbiedingen geplaatst voor hun toekomstige vestiging in Leuven. De geruchten deden al langer de ronde maar nu is het zeker dat Albert Heijn een vestiging zal openen op het Engels Plein vlakbij de Vaartkom in Leuven. Fans van de typisch Nederlandse producten zoals pindakaas kunnen dus binnenkort in Leuven terecht!