Archief voor ‘Jaartallen’

De Stoet der Jaartallen

Op zondag 9 september ging de Stoet der Jaartallen weer uit van het Koninklijk Verbond der Jaartallen.  Met deze stoet wordt het actieve jaartal afgesloten en worden de jubilerende 50-jarigen door de andere vriendenkringen uitgewuifd, een week na de Abrahamviering.  Blok per blok (georganiseerd op het eindcijfer van hun geboortecijfer) trekken de vriendenkringen van elk jaartal doorheen het stadscentrum begeleid door een harmonie. De oudere jaartallen rijden in een open wagen, huifcar of ander leuk voortuig mee, terwijl de jongere jaartallen meestappen.  Ook de Leuvense reuzen, die onder de impuls van de mannen van 1973 een nieuwe boost gekregen hebben, liepen mee in de stoet.

IMG_2705

IMG_2813

IMG_2730

IMG_2667

IMG_2714

IMG_2781

IMG_2756

IMG_2795

IMG_2852

IMG_2809

IMG_2747

IMG_2825

IMG_2694

IMG_2836

IMG_2711

IMG_2688

IMG_2834

IMG_2672

IMG_2791

IMG_2699

IMG_2752

IMG_2721

IMG_2839

IMG_2768

IMG_2796

IMG_2677

IMG_2801

IMG_2685

IMG_2663

Abrahamviering

September is een maand vol tradities in Leuven.  September is de terugkeer van de studenten in onze stad. September betekent ook de komst van de kermis.  En September start ook met de festivalweek van het Verbond der Jaartallen.  De Jaartallen vieren achtereenvolgens de Abrahamviering (op 01/09) , de Stoet der Jaartallen (09/09) en de Kinderdag Arthur Dewit (12/09).

Afgelopen zaterdag werden de 50-jarige mannen van ’68 in de bloemetjes gezet in het Sint-Donatuspark.  Er was een mooie opkomst van andere leden van de verschillende Jaartallen. Dankzij de komende verkiezingen waren er ook enkele extra politieke gezichten die op andere vieringen niet altijd aanwezig waren.  Na de gebruikelijke speeches en zang bij het Abrahambeeld aan het begin van het park, worden de jubilarissen met de fanfare begeleid naar Kamerood Sesteg. Bij dit beeld krijgt zoals gebruikelijk het nieuwe actieve jaar een pin van hun peters die hen verwelkomt in de actieve jaartallen werking.  Zo werden de Mannen van ’68 een actief jaartal samen tot aan hun 50e verjaardag. Dit toonden ze visueel nog eens door Kamerood Sesteg aan te kleden met hun polo en jaarsymbool.

IMG_1133

 

IMG_1145 (1)

IMG_1138 (1)

IMG_1141 (1)

Aan de kiosk in het stadspark volgen nog enkele extra speeches door de jubilarissen die Abraham gezien hebben. De officiële vlag van het Verbond der Jaartallen wordt ook doorgegeven aan het nieuwe stichtende jaar met name aan de Mannen van ’79. Deze hielpen ook even traditiegetrouw op de receptie nadien aangeboden door Stad Leuven.

IMG_1155 (1)

 

IMG_1163 (1)

IMG_1157 (1)

IMG_1156 (1)

IMG_1164 (1)

Met een goede Stella werden de vriendschappen nog wat verder verstevigd. De mannen van ’66 en  hun marraine toonden verder ook dat ze nog in topvorm verkeren.

 

 

IMG_1174 (1)

 

De Abrahamviering eindigde nadat de stoet zich verderzette naar Fonske, die het kostuum van het jaartal ’68 kreeg en er nog even tegenlicht geposeerd kon worden met hun marraine.  De viering werd nadien ontbonden op de kermis. Nog eens proficiat aan de 40-jarigen van ’78 en de 50-jarigen van ’68!

 

IMG_1190 (1)

 

IMG_1192 (1)

Uiteraard worden de mannen van ’68 nog eens in de spotlight gezet tijdens de Stoet der Jaartallen die volgende zondag rond 16u voor de 63e keer doorgaat in het stadscentrum.  Een mooie Unesco werelderfgoed traditie.

 

HERDENKING VERWOESTING EN BEVRIJDING VAN LEUVEN

Zoals het al vele jaren de traditie is, werd op 1 september de verwoesting en de bevrijding van de stad Leuven herdacht.
Het honderdtal aanwezigen bestond uit leden van vaderlandslievende verenigingen, van het stadsbestuur, het leger en de jaartallen en de vele genodigden van de vele landen die hielpen bij de bevrijding van Leuven in beide oorlogen.
Eerst werd de stadsbegraafplaats in Heverlee bezocht.

IMG_0011

Aan de crypte van de oorlogsslachtoffers en de oud-strijders werd een toespraak gehouden en bloemen neergelegd, waarna de Leuvense concertband de Last Post en het Belgisch volkslied ten gehore brachten. Talrijke vlaggen gaven deze hulde een kleurrijk cachet.

IMG_0031

Met twee bussen werden de deelnemers naar het Engels kerkhof vervoerd. Daar werd eveneens met de vlaggen een erehaag gevormd. Burgemeester Tobback deed tijdens zijn toespraak een wens voor vrede en vooral een oproep om de herinneringen aan deze verschrikkelijke oorlogen te bewaren om het nageslacht te behoeden voor herhaling van deze tragische gebeurtenissen.

IMG_0012

Dan volgde hetzelfde scenario als op het stadskerkhof: neerleggen van de bloemen en de gebruikelijke hymnes: Last Post, Europees en Belgisch volkslied, mooi uitgevoerd oor de muziekkapel van de luchtmacht.

IMG_0029

IMG_0024

IMG_0022

IMG_0020

Met een receptie op het stadhuis werd deze herdenking afgesloten.

Groot bezoek in Leuven op Reuzeleuven

Voor de derde keer organiseerde de Mannen van ’73 een reuzenstoet in Leuven.  Hun eigen reuzin, De Fiere Margriet, had meer dan 50 reuzen uit binnen- en buitenland uitgenodigd voor een optocht door het stadscentrum.

De grootste gast, Jan Turpijn met zijn 10,40m, liep niet mee met de stoet maar stond op het Ladeuzeplein opgesteld en wandelde/danste daar wel op het plein na de stoet.

IMG_8076

Van de Frederik Lintstraat vertrok de stoet reuzen, dwars doorheen het stadscentrum. De weergoden waren hen goedgezind want de dreigende regenwolken trokken langzaam weg en het Ladeuzeplein liep langzaam vol.

IMG_7997

IMG_8002

IMG_8015

IMG_8037

IMG_8038

IMG_8024

IMG_8030

IMG_8016

IMG_8018   

IMG_7995

Na de stoet werden alle reuzen nog eens uitgebreid voorgesteld op het Ladeuzeplein en naast elkaar opgesteld zodat ze goed bewonderd konden worden. Reus Jan Van den Graetmolen werd gedoopt door de deken en zoals het een doopfeest past, werd er doopsuiker uitgedeeld. Daarna dansten alle reuzen nog even op het plein om te feesten.

IMG_8065

IMG_8056

IMG_8052

IMG_8106

IMG_8110

TWEEMAAL KÈSMISLIEKES met DE JOORZANGERS

De JOORZANGERS: het koor van “de Leuvense mannen van het jaar”, treedt dit jaar tweemaal op tijdens de kerstperiode.

Een eerste keer op de KERSTMARKT op zaterdag 10 december om 17 uur op het podium van het Ladeuzeplein. Zij brengen een 15-tal kerstliederen ten gehore, uiteraard allemaal in het Leuvens dialect. Hun warme stemmen dragen bij tot de gezellige sfeer op de kerstmarkt. U bent vriendelijk uitgenodigd.

Het tweede optreden is het KERSTCONCERT in de mooi gerestaureerde (en verwarmde!) Sint- Pieterskerk op vrijdag 16 december om 20 uur. Omdat het de vijfde keer is dat DE JOORZANGERS daar hun kerstconcert geven, heeft het “Verbond der Jaartallen” kosten noch moeite gespaard om er iets speciaals van te maken. Een aantal gekende en minder bekende kerstliederen worden afgewisseld met gastoptredens. Ook een paar niet-Leuvenaars doen een merkwaardige inspanning om in het Leuvens dialect te zingen. Wie dat zijn? Dat kom je te weten op vrijdag 16 december om 20 uur.
De inkom is gratis. U krijgt een exemplaar van de liederteksten die gezongen worden en u mag meezingen!
Gezien het succes tijdens de vorige jaren, raden wij aan tijdig aanwezig te zijn!

Tot dan?

Affiche_finaal bovenaan

UTOPIA – lied in het Leuvens dialect

Een lied over UTOPIA?
Natuurlijk! Dat mocht toch niet ontbreken in het kader van het Leuvense stadsfestival met als thema Thomas More!
In het Leuvens dialect?
Ja, want het lied wordt gezongen door het koor van de Leuvense JOORZANGERS -en nog wel in première- ter gelegenheid van de Leuvense namiddag en avond in de stadsschouwburg op zaterdag 19 november om 14 en om 20 uur. Welkom!
Een vertaling in het AN?
Die is er voorlopig niet, omdat de tekst eenvoudig is en iedereen ondertussen wel het verhaal van Thomas More en zijn UTOPIA kent. Of niet?

Melodie: Funiculi, funicula. Tekst: Hugo Geeraerts.

1.Oë èèès, oë es in Ingeland geboure, den Thomas More, Seur (Sire) Thomas More
Ze lie-ieëven es ‘n ieël langè istoure, van Thomas More, Seur Thomas More
Z’n aavers woore defteg avekoote, in Londen stad, ‘k zên eu moo dat!
Moo dooo, doo iët em et ni bòë geloote, oë wilde mieër, veil mieër as daaat!
Refroën 1:
Oë es boë den biskop toen gegon,
en studeide vei nog nen diplom
Oë aa d’er ieën, oë aa d’er twieë, oë aa d’er droë, oë aa d’er vier
Studeire was vei Thomas z’n allèrgrutste plezier.

2. In Lei-eive kwampen al doë slimme manne, sumtèds bojieën, sumtèds bojieën
Eraaa-smus was oeët Rotterdam gekoume, vei em te zien, vei em te zien
Vesaaa-lius snei d’ ieëste minsen oupe, wette geu waa, wette geu waa!
En Justus Lipsius van d’ humaniste, was er uek boë, da zen d’er droë!
Refroën 2:
More aa ka-me-rooden ouveral
Moo wie zag em èt liefste van al
Da was ni ieën, of uek ni twieë, en uek ni droë, ‘t woore der vier
Al doë slimme voors ginken in Leiven up de zwier!

3. Zue kwaaamp, zue kwamp den Thomas uek noo Leive, de schoenste stad, die der bestoot,
Vei zoë-oëne nieven buk doo oeët te jeive, boë Dirk Martèns, Ieëversestroot
UTOOPIA da was doovan den titel, UTOPIAA! UTOPIAA!
Doomei-ei waa ‘t em de wieëreld deun verandre, vei ‘t noogeslacht, e geu gedacht!
Refroën 3:
Up ‘n oëland, mei selekt publiek
Giënen oë-gen-dùm, dat es uniek
Alleman geloëk, en gieë gezoëk, en optimist tot in de kiiist
Thomas wàs de man die more en more doo-ouver wist!

4. Thomaaas, da was nen ieële katolieke, gunk noo de mis, at ‘s vroëdoos vis,
Oë krei-eig noëg boel mei Hen-de-rik den achtste, de woëvezot, de woëvezot,
More waa ni mei de Paus Clemens gon klappe, de keinink waa, sjieë van z’n vraa
Doomei-ei wid Thomas in ’t gevang gesmeite, oë bleif doo lang, ze lieëve lang
Refroën 4:
Thomas More zenne kop wid afgekapt
Ieël de wieëreld ieëd ervan geklapt
Oë kreig gieën groose, dispensoose, want doovei was ‘t veil te loot
Vei dà te kompenseire wid Thomas oëleg verklood.

Leuvens dialect voor allen, ook voor niet-Leuvenaars (les 41)

Nog ‘more’ ouver UTOPIA: tonieël in den teooter

Et es in Leive vei de moment ieën en al Thomas More en UTOPIA wat de klok sloogt. Den ‘Academie van ’t Leives’ lot zich doo nit on kinne en spelt in den teooter et tonieëlstik mei de veilzeggenden titel: ” Thomas More moet noo Leive”. Natierloëk in ‘t Leives. Zue verlupt ten andere ieël den achteneun, die doovei de “Leivesen Achteneun” ieët. Dootem van ‘t gebeire: zooterdag 19 novèmber.

‘s Achteneuns

De vertuening in den achteneun begint om 14 iere. Et tonieëlstik wed veiafgegon dei ne quiz die, volgens joorlekse gewoente, gespeld wed dei den bergemister Louis Tobback en z’n onangers, mei as teigespeilers diëken Dirk De Gendt en z’n akoliete. Wed’et upnief nen eroïsche stroëd? Me wachten af.
Up ‘t ende van de vertuening wed et UTOPIA– lied ten geüere gebrocht. Et wed upgedrooge on Andrei Van de Putte, de recent ouverleiden dirizjent van et kuer DE JOORZANGERS. Oë aa de gewènte vei, elke kië as er iet belangroëks te deun was, e gelegenoëdslied te schroëve. Hugo Geeraerts schreif den tekst. De melodie es doë van et lievelingslied van André: “Et lied van Poope Toune”.

‘s Oovens

Boë d’oovendvertuening die begint om 8 iere, wed de tonieëlupveuring veiafgegon dei een uptreide van et kuer DE JOORZANGERS. Ze zingen ‘n tiental liekes in ‘t Leives, wooboë de onweizege kinne/ meige meizinge. Et uptreide wed afgesloute mei de première van et lied UTOPIA, da swènst de inloëding vermt vei et tonieëlstik.

NB: As ge deizen tekst in ‘t schue Vloms wilt leize, moete gon kieke up de weblog: www.LeveninLeuven.be, woodat em intege dooge gelê al es up verscheine.

Amezeid aale!

001

Nog ‘more’ over UTOPIA: toneel in de stadsschouwburg

001

Het is in Leuven momenteel één en al Thomas More en UTOPIA wat de klok slaat. De ‘Academie voor het Leuvens Dialect’ laat zich ook niet onbetuigd en voert in de stadsschouwburg het toneelstuk op met de veelzeggende titel: ‘Thomas Morus moet noo Leive.’ Uiteraard in het Leuvens dialect. Zo verloopt ten andere de ganse namiddag die daarom: “De Leivesen Achteneun” heet. Datum van het gebeuren: zaterdag 19 november.
De namiddagvertoning start om 14 uur. Het toneelstuk wordt voorafgegaan door en quiz die naar jaarlijkse gewoonte gespeeld wordt door burgemeester Louis Tobback en zijn aanhangers, met als tegenspelers deken Dirk de Gendt en zijn volgelingen. Wordt het opnieuw een heroïsche strijd? Wij wachten af. Op het einde van de vertoning wordt het UTOPIA lied ten gehore gebracht. Het wordt opgedragen aan André van de Putte, de recent overleden dirigent van het koor DE JOORZANGERS. Hij had de gewoonte om bij belangrijke gebeurtenissen een gelegenheidslied te schrijven. Hugo Geeraerts schreef de tekst. De melodie is die van het lievelingslied van André: ‘Het lied van Poope Toune’.
Bij de avondvertoning die begint om 20 uur, wordt de toneelopvoering voorafgegaan door een optreden van het koor van DE JOORZANGERS. Zij zingen een tiental liederen in het Leuvens dialect, waarbij de aanwezigen mogen/ kunnen meezingen. Het optreden wordt afgesloten met het in première zingen van het lied UTOPIA, dat tevens de inleiding vormt voor het toneelstuk.
NB: Deze tekst, alsook de tekst van het UTOPIA lied worden kortelings op de weblog van ‘Leven in Leuven’ gepubliceerd in de rubriek ‘Leuvens dialect voor allen, ook voor niet- Leuvenaars’.

Abrahamdag 2016

“Mevrouw, mag ik u eens iets vragen…voor wat is dat hier? Wat is er te doen?”

Het is een vaste traditie geworden op de Abrahamdag : wanneer ik – al dan niet met een peuter rond mijn been – probeer een foto te trekken van Fonske die door de jubilerende vriendenkring van de jaartallen aangekleed wordt, word ik aangesproken.

Vorige zaterdag werden de Mannen van ’66 die dit  jaar Abraham zien, gevierd door het Koninklijk Verbond der Jaartallen.  Het is een van de vele tradities van het door UNESCO erkende jaartallen leven in Leuven  en tevens de start van een festivalweek voor de mannen van het jaar die ook nog de jaarmarkt omvat en afgesloten wordt volgende week met de grote stoet der jaartallen.

In het stadspark wordt er verzameld rond het Abraham beeld voor een huldiging van de 50-tigers.  Daarna trekt men in optocht naar Kamerood Sesteg , waar de mannen van ’76 een nieuw actief jaartal werd.  Aan de stadskiosk biedt de stad Leuven een receptie aan en is er opnieuw tijd voor speeches en zang van de jaarzangers. De Mannen van ’66 waren duidelijk in de stemming om er een feestje van te bouwen, maar daarvoor moest de optocht eerst nog naar Fonske trekken. Het bekende beeldje krijgt daar een mini-versie van het kostuum van de vriendenkring aangetrokken.

IMG_2613

 

IMG_2622 IMG_2624 IMG_2633 IMG_2637 IMG_2649 IMG_2660 IMG_2661 IMG_2672

Voor oude EN nieuwe Leuvenaars! De maandag van Leuven Kermis.

Als je een echte Leuvenaar (man of vrouw) bent, of het wil worden, dan moet je voldoen aan twee essentiële voorwaarden:

1. Je neemt de ganse dag vrij op MAANDAG 5 SEPTEMBER!
2. Je bereidt je voor om de hele dag te stappen en rond te lopen. De stad is die dag trouwens volledig afgesloten voor alle verkeer.

Maandag (een werkdag!) vijf september is dè grote dag voor de Leuvenaars. Met duizenden lopen ze rond, overal in de stad. Ze nemen vrijaf, komen van heinde en verre om hun geboortestad nog eens terug te zien, hun familie of vrienden te bezoeken of te ontmoeten, of/ en naar de feestmarkt, braderie of kermis te gaan, andere Leuvenaars te zien, te groeten, te babbelen, samen ‘ne pot te pakken’…

Voor wie dat ook wil zien en beleven, volgt hier de beschrijving van één van de mogelijke “tochten” die je laten kennismaken met wat Leuvenaars nauw aan het hart ligt: de feestmarkt, want dat is de plaats van het gebeuren.
Pas op! Die sluit om 14 uur en dus is het kwestie van op tijd te vertrekken.

Een goede raad: je komt best te voet of met de fiets. Voor wie met de wagen komt, is het aanbevolen te parkeren aan de stadsrand en de ringbus te nemen tot aan de Kapucijnenvoer. Reken er niet op dat je nog een plaats vindt op parking Bodart. Daar staat het vol vanaf 6 uur ‘s morgens!

START

Start en afspraakplaats met enkele vrienden: rond 10 uur aan café VETTEN OS, Kapucijnenvoer. Enkele honderden mensen hebben daar ook afspraak…
Wij eten een “pistolé met gekapt” (gehakt) en drinken daarbij een pint “half en half” (blond bier gemengd met bruin tafelbier). Voilà! We zijn er klaar voor!
We wandelen naar de hoger gelegen Heilige Geeststraat waar de veemarkt plaats vindt. We kijken er naar de voor- en achterkanten van koeien, paarden, ezels, schapen en al wat de veehandelaars nog meer meegebracht hebben om te verkopen. Vorig jaar stonden er ook struisvogels en lama’s te kijk. Met een beetje geluk kan je een verkoop zien beslechten: dat gebeurt nog steeds door mekaar driemaal stevig in de handen ‘af te kloppen’.

Na enkele honderden meters komen we aan de kruidtuin en beginnen onze rondgang met het boomgaardgedeelte. Er staan allerlei fruitbomen in tientallen soorten en kleuren. Ze zijn des te mooier omdat ze in dit seizoen vruchten dragen. Ook bij de groenteteelt loont het de moeite even stil te staan en eventueel wat namen van kruiden bij te leren.
Via de “verdoken vijver” met waterplanten, komen we aan het tuin- en bloemengedeelte. Vandaar hebben we toegang tot de nieuwe serre met boomvarens: echt de moeite! Vooraan in de tuin bezoeken we de tentoonstelling van neerhofdieren met alle mogelijke varianten van kippen, duiven, konijnen, cavia’s, fazanten en weet ik veel, de een al mooier dan de andere…
Het is 11 uur voorbij als we aankomen in de warme serre met tropische planten: koffie-, thee- ananas- en bananenbomen, orchideeën èn… wie vindt het? Een “kruidje-roer-mij-niet” dat graag laat zien hoe het aan zijn naam gekomen is.

Vandaar naar de oranjerie, met metershoge palm- en andere bomen. Het is ook daar dat aquarium-, terrarium en cactusliefhebbers hun gading vinden. Achteraan staan de imkers met korven en honigraten vol met bijen. Het komt erop aan de bijenkoningin te vinden, dan mag je jezelf trakteren op een glas mede (aperitiefwijn gemaakt van honig). Nogal zoet, maar daarna smaakt een frisse pint eens zo lekker.
We bewonderen de grote koi’s in de visvijver en gaan door richting Sint-Jakobplein, naar de “beestenmarkt”. Daar zijn allerlei prijskampen aan de gang voor de dikste, langste, grootste koe, paard, schaap… en ook een show met stoere Brabantse trekpaarden, evenals kinderanimatie.
Er worden ook ruitertornooien gehouden. Die worden door ruiters en supporters uitgebreid besproken bij de verschillende drank- en eetstandjes.

DE NAMIDDAG

Het is ondertussen 1 uur: tijd voor een pak frieten met mayonaise en een cervelaatworst.
Voor de grote feestmarkt (de 67ste!) gaan we via de Kapucijnenvoer naar de Brusselse straat. Overal staan er kraampjes waar welbespraakte venters hun niet-alledaags keukengerei en andere prularia te koop aanbieden.
Wij steunen ook graag het traditionele jaartallenleven in Leuven en kunnen aan een van hun standen (eindelijk!) nog eens wat zitten om bij te komen.
Verder gaat het -rustig aan- naar de Parijsstraat voor een “bukserink” ofte: vers gebakken, gefileerde bakharing op een grijze boterham. Mmm! … en daar krijg je dan weer terug dorst van. Die kunnen we lessen op de Oude- of de Grote Markt. Het enige probleem is: een lege stoel vinden, want dit is ook de plaats om te zien en gezien te worden. De inwendige mens kan versterkt worden aan de kraampjes met streekproducten. Vandaag is het tevens de laatste dag dat je op de Grote Markt het begoniatapijt kunt bewonderen. Het thema is dit jaar Thomas More en zijn UTOPIA.
In Tiensestraat en Bondgenotenlaan is er braderie. Andere mogelijkheid:
je loopt door tot aan het Martelarenplein voor nog een stuk van de kermis, of de tweedehandsmarkt met brocanterie en antiek. Daar zijn er om het uur optredens te zien en te horen van zes verschillende groepen en vedettes.
Ambiance? Die vinden we aan de podia in de Diestsestraat bij de authentieke Leuvense cafés: Marengo en Jeeskesboom. Je kan er op de koppen lopen!

Wie vermoeid is, gaat naar huis, onder het motto: ’t is morgen werkdag!
De echte “Maandag van Leuven Kermis vierders” lopen nog eens rond op de kermis en eten nog een portie mosselen met friet of een pak smoutbollen, en… en…

Wat een dag!

DOEN!!!