Archief voor ‘Literatuur’

21e stripbeurs viert 75ste verjaardag van Leuvense striptekenaar Jean-Pol

scannen0019

Op zondag 25 februari is Zaal Redingenhof in Leuven opnieuw het decor voor een feestelijke editie van de Leuvense stripbeurs.

Liefhebbers van Suske en Wiske, Kiekeboe, Kuifje, Asterix, Jommeke en alle andere striphelden kunnen die dag weer struinen langs tafels vol strips, maar ook dvd’s.  Zowel nieuw als tweedehands, voor jong én oud!  De stripbeurs bevat maar liefst 200 meter aan tafels, die worden bemand door stripwinkels, stripverzamelaars en striptekenaars uit België en Nederland.

Ook dit jaar is er een eregast. Striptekenaar Jean-Pol, afkomstig uit Leuven en internationaal bekend dankzij stripreeksen zoals Annie en Peter, Kramikske, Sammy en uiteraard Samson en Gert, komt er zijn 75ste verjaardag vieren. Fans kunnen deze dag bij hem aanschuiven voor een tekening.

De affiche – een illustratie van het Leuvens standbeeld Fonske, in fijn gezelschap van een aantal van Jean-Pol’s stripfiguren – is dit jaar ontworpen en getekend door Jean-Pol zelf. Fonske staat symbool voor de vele studenten in de stad en krijgt ook af en toe kledij aan.

Van deze tekening zal er op de beurs een genummerde en gesigneerde prent op A4-formaat te koop aangeboden worden, in een beperkte oplage van – hoe kan het ook anders – slechts 75 exemplaren.

Ook Leuvense burgemeester Louis Toback is van de partij en zal de beurs omstreeks 11 uur een bezoekje brengen.

Praktisch
Wanneer: zondag 25 februari 2018  van 10 tot 16 uur
Waar: Zaal Redingenhof (Redingenstraat 90 te Leuven)
Inkom:  € 3,- (kinderen tot 10 jaar gratis).
Meer info: hendrickxjeanpierre@skynet.be of 016 236597

De BIB Leuven en filialen vieren feest

Zaterdag 14 oktober van 10 tot 17 uur is het Feest in de Bib. De Bib Leuven en haar filialen leggen hun bezoekers die dag extra in de watten. Met een goedgevuld programma kadert het feest dit jaar volledig in het Jane Austen-thema.

“Die dag zijn er tal van leuke activiteiten voor jong en oud,” vertelt schepen van cultuur Denise Vandevoort. “Alles staat in het teken van Jane Austen, die 200 jaar geleden overleed. Theatergezelschap Trivial Muffins verwelkomt je in Regency-stijl, zodat je je meteen in het 19de-eeuwse Engeland waant. Daarna is er een lezing, Engelse stijldans, parlour games, een photobooth, een verwentafel … Voor de allerkleinsten zijn er voorleessessies in het Nederlands – en voor de gelegenheid ook in het Engels – en knutseluurtjes.”

Naar jaarlijkse gewoonte houdt de Bib tijdens Feest in de Bib ook een grote boekenverkoop. Afgevoerde boeken, cd’s en dvd’s gaan voor 1 euro de deur uit. Dé uitgelezen kans om je eigen boekenkast aan te vullen.

De Vlaamse bibliotheken zetten hun gebruikers ieder jaar in oktober in de bloemetjes. In het kader daarvan organiseert de Bib Leuven Feest in de Bib. Alle gedetailleerde info is te vinden op http://bib.leuven.be/feest-in-de-bib.

Schrijf je eigen kinderboek (in een kinderboekhandel)

In het najaar wordt De Kleine Johannes 40 jaar. Een ideaal moment om een nieuw hoofdstuk toe te voegen aan de rijke geschiedenis van de kinderboekhandel: naast de verkoop van kinderboeken, gaat De Kleine Johannes ook helpen om nieuwe auteurs van kinderboeken te vormen. In september start de cursus ‘Schrijf je eigen kinderboek’. Stefan Boonen, auteur van een 90-tal kinder -en jeugdboeken en kind aan huis bij alle gekende Vlaamse uitgeverijen, leert de deelnemers op vier donderdagavonden in september de knepen van het vak.

Om de schrijfcursus te organiseren, kan De Kleine Johannes rekenen op andere professionelen uit het boekenvak. Vzw Creatief Schrijven evenals Uitgeverij De Eenhoorn en Uitgeverij Clavis zetten hun schouders onder het project. Beide uitgeverijen behoren tot de absolute top op het vlak van kinderboeken uitgeven in Vlaanderen.

De cursus is voor iedereen die van schrijven houdt en vooral interesse heeft in verhalen voor kinderen. Dat kan een grootouder zijn die een onvergetelijk boek wil schrijven voor zijn of haar kleinkinderen als de jongere met de potentie van een Annie MG Schmidt.

Tijdens deze cursus ligt de nadruk op de praktijk, op schrijfplezier. Zelf fragmenten, verhaallijnen, karakters en dialogen uitwerken. Misschien komen de deelnemers tot de eerste versie van een eigen boek.

Praktisch
Boekhandel De Kleine Johannes
alle donderdagavonden van september 7/9 en 14/9 en 21/9 en 28/9 van 19u tot 21u
Cursusbijdrage: 149 euro
Maximaal deelnemers: 12
Inschrijven: info@de-kleine-johannes.be

Lancering Leuven Leest

Gedurende de voorbije maanden hebben 30CC, de Bib Leuven en CultuurConnect het oor te luister gelegd bij lezers in Leuven. Waar dromen ze van? Wie willen ze ontmoeten? Welke leestips zoeken ze? Het besluit staat vast: boeken en lezen moeten zichtbaar(der) worden. In de stad en daarbuiten. Onder de noemer ‘Leuven Leest’ wordt op dinsdag 20 juni een literaire community gelanceerd, online én offline. Boekenliefhebbers weten dus waarheen!

http://www.leuvenleest.be/

Slow Book + Book Swap Party

Voor mensen die houden van een goed boek.
Voor mensen die houden van praten over een goed boek.
Voor mensen die soms wat te weinig plaats hebben in huis, maar toch zin hebben in nieuwe boeken.
Voor mensen die al eens iets willen delen of ruilen.
Voor mensen die op zondagnamiddag wel openstaan gezelligheid.

Kortom voor zowat iedereen… deze zondag is er het Slow Book Festival én de Book Swap Party in Bar Stan.

Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar bij enkele topauteurs. Van Herman Koch tot Katrijn Van Bouwel. De sessies met Hagar Peeters, Martin Michael Driessen en Kris Van Steenberge zijn volzet!

[recensie] Mammoet van Stefan Bonen & Melvin

De Leuvense auteur Stefan Boonen is ondertussen een gevestigde waarde in de wereld van de kinder- en jeugdboeken. Zijn nieuwste boek ‘Mammoet’ in samenwerking met illustrator Melvin draait rond hoofdpersonage Theodore Albert Bob Prinsel de Eerste, een bijzonder jongetje, zo zeggen zijn ouders. Dat wil zeggen dat hij heel erg zijn best moet doen om allerlei nieuwe dingen te leren: dansen, judo, rekenen, yoga, zingen, piano spelen,… Maar soms wil Theo gewoon spelen, zoals andere kinderen. Hij ontsnapt uit zijn kamer en komt terecht in de Oertijd waar hem de gekste avonturen wachten.

Mammoet is een prachtig vormgegeven boek dat overloopt van de fantasie. Stefan Boonen creëert een avontuurlijke wereld die kinderen meteen zal aanspreken. De illustraties van Melvin tillen dit verhaal naar een hoger niveau en leveren een schitterende graphic novel in rode kleuren op. Het boek is geschikt voor lezertjes vanaf acht jaar en zal ongetwijfeld nog vaak herlezen worden.

Praktisch
Auteur: Stefan Boonen
Illustrator: Melvin
ISBN13: 9789462911710
Vanaf 8 jaar
Uitgeverij De Eenhoorn

mammoet

[recensie] Heksenhoeve van An Janssens

Van zodra ik ontdekte dat er een boek zou verschijnen dat zich afspeelt in Meerdaalwoud, wist ik dat ik het moest lezen. Ik vroeg in al mijn enthousiasme een paar maanden voor de publicatiedatum al een recensie-exemplaar aan bij de uitgeverij en vorige week zat dat exemplaar eindelijk in de bus. Dat ik torenhoge verwachtingen had bij Heksenhoeve van An Janssens is een understatement.heksenhoeve

Wanneer een studente dood wordt aangetroffen op haar kot, verdenkt de politie al snel haar ex-vriend. Sander Dats stelt zich de nodige vragen bij die verdenking en begint zijn eigen onderzoek. Zijn oom, de hoofdcommissaris, probeert hem tegen te houden, want Sander is per slot van rekening maar een hulpje en geen rechercheur. Al snel leiden verschillende wegen naar een oude hoeve midden in het Meerdaalwoud. De bewoners leven er net zoals honderd jaar geleden: geen elektriciteit, geen stromend water, een wc op de koer,… Hoe verder Sander zoekt, hoe vreemder alles wordt. Maar dan verdwijnt Sanders ex, Anouk. Ze blijkt vast gehouden te worden op de Heksenhoeve en de bewoners willen haar niet laten gaan.

De torenhoge verwachtingen werden helemaal ingelost. Het was al duidelijk na het eerste hoofdstuk dat het een geweldig boek zou zijn. Leuven en het Meerdaalwoud worden mooi in beeld gebracht. Zo was er een stukje over de blauwe steen aan het station van Leuven, waar ik even serieus mee heb moet giechelen puur door herkenbaarheid. Iedere pendelaar die ooit een spurtje heeft moeten trekken om z’n trein te halen op die vervloekte blauwe steen als het wat geregend of gesneeuwd heeft, weet dat dat vragen is om een gebroken been of arm. Die vervloekte blauwe steen. De setting speelt zo’n belangrijke rol en vooral omdat het zich rond de eindejaarsperiode afspeelt, wordt het allemaal heerlijk donker en duister. De volgende keer dat ik ga wandelen in Meerdaalwoud, ga ik toch een paar keer paranoïde achter mij kijken om te zien of er zich geen vreemde wezens tussen de bomen verbergen.

Het bovennatuurlijke element in dit boek klopte en kwam geloofwaardig over. Laten we het erop houden dat het niet altijd evident is om een bovennatuurlijk element te steken in een boek dat zich in een herkenbare omgeving afspeelt, maar het werkte. Ik ga er niet te veel over vertellen omdat ik anders misschien te veel weggeef. Er is over nagedacht geweest en het is iets wat ik nog nooit eerder heb gelezen of gezien. Het sluit aan bij een paar bekendere bovennatuurlijke elementen, maar het wordt op een unieke manier gebracht. Ik was onder de indruk van deze insteek en heb er serieus van genoten. Er kon wat meer informatie over vrijgegeven worden, dat wel, maar meh. Als lezer moet je niet altijd alles weten. Sommige zaken mogen een mysterie blijven.

Ik wilde constant weten hoe het verder ging met de personages en dan vooral met Anouk. Sander, het hoofdpersonage, was niet mijn favoriete personage, maar Anouk… Oh. Anouk. Tienduust hartjes voor ons Anouk. Iedereen weet intussen wel dat ik graag sterke vrouwen lees, die de touwtjes in eigen handen nemen en Anouk is er zo eentje. Ze maakt van die keuzes die ik keihard kon aanmoedigen, maar ging niet de heldin uithangen als ze zichzelf daardoor in gevaar bracht. Plus, ze was ook een dame met een groot hart, vond ik. Dat maakte haar voor mij heel geloofwaardig.

En er waren personages die Vloamsch spraken! Sommigen al wat platter dan anderen. Ik ben altijd zo blij als een (Nederlandse) uitgever toch besluit om Vloamsch in hun boeken te publiceren en dan heb ik het niet over even een paar ge’s en gij’s te laten staan. Nope. Full on Vloamsch. Er is één personage dat op een bepaald punt “Van m’n erf!” roept. Zo van die kleine taaldingetjes zorgden voor een subtiele soort humor in het boek. Misschien was dat niet met opzet zo gedaan, maar ik heb toch een paar keer gegiecheld.

Stiekem, heel stiekem, hoop ik Sander en Anouk ooit nog eens tegen te komen in een nieuw boek, want dit smaakt naar meer. Naar heel veel meer. Het was lang geleden dat ik zoveel moeite had om een boek opzij leggen. Afgelopen donderdag miste ik zelfs bijna mijn halte met de trein omdat ik net zo’n spannend stuk aan het lezen was. Dat zegt genoeg, toch?

Dus ja, dikke aanrader dit boek, vooral voor de Leuvenaars onder ons, maar ook voor liefhebbers van Sherlock Holmes (en dan vooral The Hound of the Baskervilles), Stranger Things, X-Files, Stephen King en zombies. Met andere woorden: dit boek was helemaal op mijn lijf geschreven en ik heb er dan ook keihard van genoten, moest je dat nog niet hebben opgemaakt uit deze laaiend enthousiaste recensie. 😀

Heksenhoeve verscheen op 4 oktober en is intussen overal verkrijgbaar in de betere boekhandel of online via Bol bijvoorbeeld. Daar betaal je €17,99 voor de papieren versie en €9,99 voor het e-boek.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Verbeelding.org.

Tentoonstelling UTOPIA EN MORE in de universiteitsbibliotheek

Van de ene tentoonstelling naar de andere is het slechts een paar honderd meter. Van ‘Op zoek naar Utopia’ in M- museum naar ‘Utopia & More’ in de imposante universiteitsbibliotheek. De weg ernaar toe is duidelijk aangegeven met rode grondmarkeringen en boomwindels.

IMG_0001

IMG_0002

Hier word je gegidst door Utopia, het leven en werk van More en de utopische literaire traditie.

IMG_003

IMG_0004

Het eiland Utopia heeft nooit bestaan. Toch beschrijft Thomas More het in detail alsof het écht bestond. Een droomwereld met revolutionaire ideeën, zoals: een werkdag van zes uur, een overvloed aan alles en een benijdenswaardig geluk. Maar die ideale wereld kon enkel bestaan als er ook scherpe controle was, geen privacy en harde straffen voor dissidenten.

Kostbare documenten uit de tijd van Thomas More

De tentoonstelling ‘Utopia & More’ loodst je binnen in de wereld van More, zijn Utopia en andere werken, zijn inspiratiebronnen en zijn contacten met grote humanisten als Erasmus en Vives.

IMG_0005

IMG_006

Je ziet er manuscripten, originele brieven, oude drukken en curiosa, zoals een nekwervel van More en het Utopiaanse alfabet. Stuk voor stuk kostbare documenten die aan de basis lagen van een rijke utopische traditie. In navolging van Thomas More kropen immers vele wetenschappers en schrijvers in de pen om na te denken over de ideale samenleving.

Universiteitsbibliotheek. Alle dagen van 10 tot 18 uur, donderdag tot 22 uur. Audiogids beschikbaar. Nog tot 17 januari 2017.

Dit project wordt georganiseerd door de universiteitsbibliotheek en de dienst ‘Kunst & Erfgoed’ van de KU Leuven.

Dirk De Wachter – boekvoorstelling

Op zondag 9 oktober stelt psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter, auteur van Borderline Times (2012) en Liefde, een onmogelijk verlangen (2014), zijn nieuwe boek De wereld van De Wachter voor in 30CC/Schouwburg.

image001 (1)

Dirk De Wachter zoekt in zijn nieuwe boek verder naar de kwetsbaarheid van de menselijke ziel. Hij neemt de grote wereldproblemen op de korrel, waaronder terrorisme, klimaatopwarming en de vluchtelingencrisis, op zoek naar een antwoord op dezelfde vraag: hoe vindt de mens zichzelf in dit dolgedraaide bestaan?
30CC en uitgeverij LannooCampus stelden een programma met fijne gasten samen om het boek voor te stellen.

De Nederlandse Schrijfster en columniste Simone Van Saarloos, voetbalster en doctoraatstudente psychologie Imke Courtois en auteur Alicja Gescinska zijn alvast van de partij.

De muziek wordt verzorgd door Eriksson Delcroix, het mooiste countrykoppel van Vlaanderen. Zij brachten dit jaar hun tweede plaat Heart Out its Mind uit.

De presentatie is in handen van Radio 1 journaliste van het programma Touché Friedl Lesage.

PRAKTISCH
zondag 9 oktober, 16.00 uur
in 30CC/Schouwburg
voorstelling: € 10.
voorstelling + boek: € 24 (boek krijg je op de dag zelf).

Bestel online

Leuvense Monsieur Paul signeert boek én cd

Je kent hem wel, de bassist van Triggerfinger. Een boom van een kerel, strak in het pak en steevast met een Ray-Ban op zijn neus. Monsieur Paul of Lange Polle voor de vrienden.

paul

Leuvenaar Paul Van Bruystegem ademt al meer dan veertig jaar rock-‘n-roll. In zijn boek ‘Monsieur Paul: on tour‘ neemt hij je mee op een trip door de laatste tien jaar van zijn leven. Hij vertelt eerlijk over zijn verslaving aan drank en drugs en zijn gevecht om voorgoed clean te blijven. Maar vooral over de grenzeloze fun, het harde werken en de onvergetelijke ontmoetingen tijdens het jarenlange touren door heel Europa en daarbuiten.

Benieuwd om dit Leuvense muziekicoon in levenden lijve te ontmoeten? Ga op zaterdag 8 oktober naar Standaard Boekhandel Leuven Diestsestraat en laat je boek of de cd ‘LowRider‘ signeren!