Archief voor ‘Opleiding’

Schrijf je eigen kinderboek (in een kinderboekhandel)

In het najaar wordt De Kleine Johannes 40 jaar. Een ideaal moment om een nieuw hoofdstuk toe te voegen aan de rijke geschiedenis van de kinderboekhandel: naast de verkoop van kinderboeken, gaat De Kleine Johannes ook helpen om nieuwe auteurs van kinderboeken te vormen. In september start de cursus ‘Schrijf je eigen kinderboek’. Stefan Boonen, auteur van een 90-tal kinder -en jeugdboeken en kind aan huis bij alle gekende Vlaamse uitgeverijen, leert de deelnemers op vier donderdagavonden in september de knepen van het vak.

Om de schrijfcursus te organiseren, kan De Kleine Johannes rekenen op andere professionelen uit het boekenvak. Vzw Creatief Schrijven evenals Uitgeverij De Eenhoorn en Uitgeverij Clavis zetten hun schouders onder het project. Beide uitgeverijen behoren tot de absolute top op het vlak van kinderboeken uitgeven in Vlaanderen.

De cursus is voor iedereen die van schrijven houdt en vooral interesse heeft in verhalen voor kinderen. Dat kan een grootouder zijn die een onvergetelijk boek wil schrijven voor zijn of haar kleinkinderen als de jongere met de potentie van een Annie MG Schmidt.

Tijdens deze cursus ligt de nadruk op de praktijk, op schrijfplezier. Zelf fragmenten, verhaallijnen, karakters en dialogen uitwerken. Misschien komen de deelnemers tot de eerste versie van een eigen boek.

Praktisch
Boekhandel De Kleine Johannes
alle donderdagavonden van september 7/9 en 14/9 en 21/9 en 28/9 van 19u tot 21u
Cursusbijdrage: 149 euro
Maximaal deelnemers: 12
Inschrijven: info@de-kleine-johannes.be

Leuvense uitvindingen in de kijker

IMG_001

Recent werd het eerste van 12 panelen onthuld die ieder tekst en uitleg geven van een Leuvense uitvinding. Het moet niet verbazen dat in Leuven regelmatig nieuwe dingen worden ontdekt of uitgevonden. Leuven is al eeuwenlang een stad van innovatie. Maar dat verhaal is te weinig gekend bij de Leuvenaars en bij de bezoekers. Veel van die realisaties zitten verscholen achter de deuren van de universiteit en van de bedrijven en bedrijfjes die deze uitvindingen verder ontwikkeld en gecommercialiseerd hebben. Daarom deze originele vorm van bekendmaking en promotie, gerealiseerd in samenwerking met de stad Leuven en Mindgate.

IMG_002

Wat wordt er getoond?

Het is de bedoeling met deze panelen 12 van deze Leuvense realisaties in de kijker te plaatsen. Elk paneel vertelt het verhaal van een Leuvense vinding. Om de tekst te kunnen lezen moet de lezer zelf ook een beetje creatief, inventief zijn. Een deel van de tekst komt immers pas tevoorschijn als de gebruiker het paneel bekijkt door een rood vergrootglas dat aan het paneel hangt.

IMG_005

IMG_004

De teksten zijn in het Nederlands en het Engels opgesteld zodat zowel de Leuvenaar als de geïnteresseerde bezoeker aan zijn trekken komt. Hij moet dan wel een stevige wandeling maken, want de panelen staan op 12 diverse locaties opgesteld, zoals: stadhuis, universitaire bibliotheek, Opek, Vismarkt, Kruidtuin, ja zelfs aan de Abdij van Park. En aan het M- Museum moet er zelfs een fiets-hindernis genomen worden…

IMG_003

Waarover gaat het inhoudelijk?

Enkele voorbeelden: een implantaat dat doven weer laat horen, het meest gebruikte geneesmiddel tegen HIV (virus dat verantwoordelijk is voor aids), uiterst sterke en lichte reiskoffers (iedereen kent wel het merk Samsonite), schoenen die je niet moet poetsen, top-promotie voor onze Rode Duivels, een nieuwe appelvariëteit…

Leuven Mindgate

Leuven MindGate (letterlijk: GeestPoort) is een samenwerkingsplatform opgericht in 2016 door 29 toonaangevende kennisinstellingen, bedrijven en de stad. Leuven heeft alle troeven in handen om de regio bij uitstek te zijn op vlak van ondernemen, onderzoek, studeren en leven. Leuven MindGate wil onze regio internationaal meer bekend maken en zo meer bedrijven, investeerders en talent naar hier halen.

De Leuvenaars mogen fier zijn over de baanbrekende vindingen die in hun stad zijn gerealiseerd.

FACULTY CLUB Opening WestWing

Vandaag vond de officiële opening plaats van The WestWing in de Faculty Club. De warmste dag van het jaar had de genodigden zeker niet ontmoedigd. Integendeel: een glunderende directeur Peter Herbiest mocht niet minder dan 200 genodigden verwelkomen.

IMG_0009

IMG_0046

De bezoekers konden eerst kennis maken met het vernieuwde restaurant dat voor de toekomst de naam CUM LAUDE meekreeg.

IMG_0057

Daarna volgde een rondleiding in de nieuwe westvleugel. Die is gevestigd in de vroegere stallingen, later opslagplaatsen, gelegen achter de mooie en gezellige binnentuin.

IMG_0051

Het is een gloednieuwe ruimte (met behoud van de eeuwenoude eiken balken als dakgebinte!) waarin bedrijven hedendaags kunnen werken en vergaderen, ondersteund door de modernste technologische snufjes.

IMG_0050

IMG_0049

IMG_0043

The WestWing biedt met haar 4 inspirerende ruimtes de ideale omgeving voor innovatief en creatief vergaderen: stimulerend en tegelijk rustgevend.

IMG_0032

Het complex staat ook open voor private diners en recepties, inclusief de hoogstaande culinaire omkadering die Faculty Club kenmerkt.
Daarvan kregen we een staaltje tijdens de verzorgde receptie.

IMG_0028

IMG_0027

IMG_0023

CURSUS Fotografie FOTO GAMMA

Start nu woensdag 26 april: 19u30!
Nog plaatsen vrij!

beginnerscursus flyer small

Expo Transgenders in beeld

Donderdag 22 september t.e.m. zaterdag 1 oktober 2016 in de stadsbibliotheek Tweebronnen in Leuven.

De tentoonstelling mikt op inzicht in de situatie van personen met genderdysforie (voorheen transseksualiteit genoemd). Ze wil het stereotiep denken omtrent genderidentiteit doorbreken door genderdiversiteit in de samenleving op een positieve manier te belichten.

Wat maakt van een man een man en van een vrouw een vrouw?

‘Transgenders in beeld’ mikt op inzicht en inlevingsvermogen in de wereld van transgenders (mensen die vrouw zijn in een mannenlichaam, of omgekeerd).

Fotograaf Danny Eeraerts brengt zijn modellen zo in beeld dat de kijker inziet dat genderidentiteit en het biologisch lichaam niet altijd samenvallen: mannelijkheid en vrouwelijkheid zijn geen absolute gegevens. “Transgenders in beeld” is een tentoonstelling die je een blik gunt in een wereld die je mogelijk nog niet zag.

Begeleide rondleiding in de tentoonstelling is mogelijk voor groepen van minstens vijf personen. Ook voor schoolklassen. Info: 016 / 27 28 80. Aanvragen bij: diversiteit@leuven.be

Naast de expo zijn er ook gesprekken en filmvertoningen. Deze zijn gratis, maar je moet er wel voor inschrijven via bib.leuven.be

> donderdag 22 september 2016, 20 uur: officiële opening in het auditorium op de eerste verdieping
> zaterdag 24 september 2016, 15 uur: Film ‘The Danish girl’
> donderdag 29 september 2016, 20 uur: documentaire ‘Be like others’
> zaterdag 1 oktober 2016, 15 uur: themagesprek over familie van transgenders + begeleide rondleidingen op aanvraag.

Meer info bij Kristel Wildiers: gelijkekansenconsulente voor de stad Leuven, afdeling diversiteit en gelijke kansen. 016 / 27 26 37. kristel.wildiers@leuven.be

Leuvens dialect voor allen, ook voor niet Leuvenaars (Les 38)

Om te begrijpen waarover het gaat, lees je eerst de negen zinnetjes in het Nederlands.

WEET JIJ WAAROM DAT…
…DE TROUWRING GEDRAGEN WORDT AAN DE RINGVINGER?

1. Om te beginnen moet je weten dat aan alle vingers een symbolische betekenis wordt gegeven. Om dat te begrijpen is het best dat jij die betekenis onthoudt.

2. De duimen vertegenwoordigen de ouders.
De wijsvingers staan voor broers, zussen en vrienden.
De middenvingers ben jij zelf.
De ringvingers vertegenwoordigen je partner.
De pinken symboliseren je kinderen.

3. Doe nu het volgende:
Zet je handpalmen evenals je vingertoppen tegen mekaar. Plooi dan de middenvingers volledig, zodat de knokkels mekaar raken. De andere vingers blijven gestrekt en de vingertoppen blijven mekaar raken.

4. Probeer nu je duimen van mekaar te halen. Dat lukt! Inderdaad: dat zijn je ouders, en daarmee leef je niet je hele leven lang.
Duimen terug tegen mekaar.

5. Doe nu hetzelfde met de wijsvingers. Dat lukt ook. Ja, want ook met broers, zussen en vrienden is het contact niet tot het einde van je dagen.
Wijsvingers terug tegen mekaar.

6. En nu je twee pinken: ook dat lukt. Begrijpelijk, want jouw kinderen gaan immers na een tijdje hun eigen weg.
Pinken terug tegen mekaar.

7. En nu komt het!

8. Probeer nu maar eens je ringvingers van mekaar te halen: dat lukt van geen kanten! Dat komt omdat dit paar vingers staat voor je partner en die is bestemd om met jou samen te blijven voor de rest van jullie leven.

9. En daarom wordt aan die vinger de trouwring gedragen.

En naa, ‘t zèllefste veroileke, moo dan in ‘t Leives. Uek in neige zinnekes.

WETTE GOË VEI WA DA…
DEN TRAARINK GEDROOGE WED ON DE RINGVINGER?

1. Vei te beginne moete weite dat on alle vingers een simboulische betieëkenis wed gejeive. Vei ‘t geu te verston, es et best da ge doë betieëkenis ontoud.

2. De doeëme verteigewoudege de aavers.
De woësvingers doë ston vei bries, zisters en kameroode.
De twieë middevingers da zedde goë zelf.
De ringvingers da’s ouve partenêr .
De pinke doë simbolizeire eu kindere.

3. Doe naa et volgende:
Zet eu andpalme en eu vingertoppe tênieën. Ploet dan de middevingers ieëlemoo, zuedat de knoukels malkandere rooke. D’ ander vingers bloëve gestrekt en de vingertoppe bloëve malkandere rooke.

4. Probei naa eu doeëme vanieën t’ oole. Da likt! Vanoëges: da zen eu aavers en doo lieëfde ni mei eu lieëve lank.
Doeëme vrum tênieën.

5. Deu na etzelfste mei eu woësvingers. Da likt uek. Joo, want uek mei bries, zisters en kameroode edde gië kontakt tot ‘t ende van eu dooge.
Woësvingers vrum tênieën.

6. En na eu twieë pinke: uek da marsjeit. Begroëpeloëk, want eu kadeië gon noo e tejke ennen oëge wèg.
Pinke vrum tênieën.

7. En naa kom et!

8. Probei naa moo ne kieë eu ringvingers van makandere t’ oole. Da likt van gieën kante! Da komt omdat da poor vingers ston ve euve partenêr en doë of doëne es bestemd vei mei aa soome te bloëve vei de rest van aale lieëve.

9. En doovei wed on doëne vinger den traarink gedrooge.

Voorstelling Elektrische Racewagen op 30 juni

De 37 gemotiveerde ingenieursstudenten en professionele bachelors van Formula Electric Belgium stellen hun nieuwe elektrische racewagen, de Umicore Isaac voor.
Op 30 juni geven zij u graag meer informatie over de wagen en over hun ambities voor de komende racezomer.
Deze wagen is het resultaat van een negen maanden lange ontwikkelingscyclus waarbij innovatie, doorzettingsvermogen en intense samenwerking met partners primeerden.

De plechtige onthulling van de Umicore Isaac gebeurt op donderdag 30 juni om 18u30 in de stadsschouwburg te Leuven. Het wordt een avond gevuld met innovatie en ondernemerschap.
Na de voorstelling en onthulling is er rond 21 uur een demonstratierit op het Ladeuzeplein.

Info:
Andreas Wauters, team manager, 0495 / 23 96 74
E-mail: andreas.wauters@formulaelectric.be
www.//formulaelectric.be/roll-out

VAARTOPIA zet creatief Leuven op de kaart

De Leuvense Vaartkom was vroeger een bijna verlaten industriële site. Vandaag gonst het er van de creatieve en artistieke bedrijvigheid.
” Om die dynamiek verder aan te wakkeren en de Vaartkom te laten uitgroeien tot een creatieve site met internationale uitstraling, investeert de stad, samen met het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Leuven (AGSL) zwaar in deze wijk”, zeggen schepenen Mohamed Ridouani en Denise Vandevoort, bijgestaan door Marc Bauwens (AGSL) en Piet Forger (directeur cultuur).

2016-06-10    1

Vaartopia: de Leuvense vaartkom als creatieve long van Vlaanderen

Het is de ambitie van het nieuwe project Vaartopia om de creatieve sector zich optimaal te laten ontwikkelen, een heus netwerk van broedplaatsen tot stand te brengen en de Vaartkom nog meer nieuw leven in te blazen.
Er wordt gestreefd naar een mix van activiteiten die zal plaatsvinden in betaalbare ruimten waar ontwerpers, starters, kunstenaars, productiehuizen, maar ook culturele verenigingen, ambachtslui of ondernemende jongeren terecht kunnen.

2016-06-10 Vaartopia 2

2016-06-10 Vaartopia

De Vaartkom is ook de ideale plek om kunst en technologie te laten samenvloeien en creatievelingen in zee te laten gaan met topwetenschappers van de KU Leuven, IMEC, spin offs…

Vaste waarde is al een hele tijd het kunstenhuis OPEK waar kunst wordt gemaakt en kan worden beleefd. Maar ook De Hoorn: de eigentijdse werk- en ontmoetingsplaats in een indrukwekkende oude brouwerij of de kunstenaarsateliers in CAS-CO dragen bij tot de levendigheid van de buurt. Net zoals de boten met jeugdhuizen, architecten, horeca, winkels en concertzaal.

2016-06-10    Cas-Co
CAS-CO

Recent is aan dit lijstje ook het voormalig atelier DE SMIDSE (Sluisstraat 8) toegevoegd.
2016-06-10 6

Daar werd MindGate Creativity boven de doopvont gehouden. Het is de derde pijler van het overkoepelende MindGate, naast Health en High-Tech. Leuven MindGate zorgt voor een krachtige kruisbestuiving over alle sectoren heen, maar ook binnen die sectoren, als een verbond tussen talenten, disciplines en culturen.

2016-06-10 MindGate

Aanschuiven voor inschrijvingen SLAC verleden tijd

Sinds jaar en dag biedt SLAC, het deeltijds kunstonderwijs van de stad Leuven, kwaliteitsvolle kunstopleidingen voor kinderen, jongeren en volwassen aan. De grote populariteit van de opleidingen zorgde vroeger wel eens voor lange wachtrijen bij de inschrijvingen. Dat is vanaf de volgende inschrijvingsperiode verleden tijd. SLAC is één van de eerste Vlaamse instellingen in het deeltijds kunstonderwijs dat met een online inschrijf- en betaalsysteem werkt.

Voor de inschrijvingen voor het volgende schooljaar 2016-2017, zal SLAC voor het eerst een online inschrijf- en betaalsysteem gebruiken. “Daardoor is het gedaan met de fysieke wachtrijen aan het onthaal bij de start van de inschrijfperiode”, zegt schepen van Deeltijds Kunstonderwijs Denise Vandevoort. “Voor sommige mensen was het moeilijk en tijdrovend om zo lang aan te schuiven.”

Instappen in een digitaal aanmeldsysteem van het Leuvense leerplichtonderwijs was niet mogelijk. “Er moest namelijk een veilige betaalmodule in het online systeem zitten”, verduidelijkt Vandevoort. “De specifieke structuur van het deeltijds kunstonderwijs vereiste een aparte software. Het inschrijfsysteem is volledig geïntegreerd in ons administratief leerlingenpakket, wat het heel efficiënt maakt.” Inschrijven kan ook nog op de ‘oude’ wijze. “Mensen die moeilijkheden hebben met het online systeem, of geen internet ter beschikking hebben, kunnen zich natuurlijk nog steeds inschrijven aan het onthaal. Ook voor extra informatie bij de inschrijvingen of de opleidingen, blijft het onthaal beschikbaar.”

De inschrijfperiode voor nieuwe leerlingen aan SLAC start tijdens de opendeurdagen op 24, 25 en 26 juni. De opleidingen starten op 1 september.

Meisjes uit vijfde middelbaar aan de slag met mineralen, licht en nucleair materiaal

Op 20 april maken 225 meisjes uit het vijfde middelbaar de wetenschapscampus van de KU Leuven onveilig. Onder leiding van vrouwelijke wetenschappers gaan ze samen op zoek naar welke mineralen in een smartphone zitten of ontdekken ze de kleuren van de kosmos.

ladiesatscience2016

In een 40-tal middelbare scholen mochten de wetenschapsleerkrachten vijf meisjes selecteren om deel te nemen aan Ladies@Science. Het resultaat is een gevarieerde groep van 225 leerlingen die op 20 april de wetenschapsfaculteit van de KU Leuven ontdekken.

In 15 workshops ondervinden de meisjes aan den lijve wat wetenschap is. Ze mogen roepen in de nagalmkamer van het Departement Fysica en Sterrenkunde of gaan in een strikt gecontroleerde omgeving aan de slag met nucleair materiaal. Voorts zoeken ze uit welke mineralen onze smartphones doen draaien en ontdekken ze de kleuren van onze kosmos.

Daarnaast wil de Faculteit Wetenschappen deze jonge wetenschappers in spé (wie weet), in contact brengen met heel wat vrouwelijke rolmodellen, van wetenschappers tot professionals. Vijf jonge vrouwen uit vijf disciplines krijgen elk vijf minuten om hun passie te delen.

Meer informatie op wet.kuleuven.be/ladiesatscience.