Archief voor ‘Radio’

Radio Scorpio blikt terug met ‘De Beste 106′

Op zondag 3 januari blikt Radio Scorpio naar jaarlijkse gewoonte nog één keer terug op de muzikale hoogtepunten van het voorbije jaar. De Leuvense stadsradio doet dit traditioneel met een stevige eindejaar lijst van 106 albums, naar analogie met de frequentie van de radiozender.

De lijst zal worden gepresenteerd tijdens een marathonuitzending van maar liefst elf uur. Ook dit jaar wordt er weer op locatie uitgezonden: tussen 11 uur in de voormiddag en 22 uur ’s avonds zal het Openbaar Entrepot voor de Kunsten helemaal in de ban zijn van De Beste 106. “De Beste 106 is een ideale manier om Radio Scorpio beter te leren kennen”, zegt Maarten Maes, muziekredacteur bij Radio Scorpio. “Zowel wat de muziek betreft, die bij andere zenders nog even onontgonnen terrein is, als het rijke programma-aanbod dat dankzij onze vele vrijwilligers gerealiseerd wordt.”

Naast de 106 topplaten komen ook artiesten, programmamakers en collega’s uit de muzieksector langs om te vertellen over hun favorieten van het afgelopen jaar, én met hun wensen voor 2016.

Beste-106-2015-ontwerp-A-2

Scorpio in 2015
2015 was een jaar waarin Radio Scorpio een jubileum te vieren had. De Leuvense radiozender bestaat 35 jaar en is daarmee de oudste, onafhankelijke vrije radio van het land. Deze verjaardag werd dit voorjaar op gepaste wijze gevierd met onder meer een platenbeurs, optredens en dj-sets.

 

The Vineyard 20 jaar!

Op zaterdag 16 mei vindt het grote verjaardagsfeest van Radio Scorpio’s Reggae programma The Vineyard plaats. Net zoals de wijn in een wijngaard (vineyard), staat de muziek garant voor smaak en kwaliteit en wordt het alleen maar beter met de jaren. Ondertussen al 20 jaar lang, meteen ook het oudste reggae programma van het land. Het feest gaat door in Rumba & Co op de Oude Markt in Leuven en de inkom is geheel gratis. Ga dus zeker langs om volledig ondergedompeld te worden in deze exotische sfeer!

The Vineyard startte op Radio Scorpio in 1995. Eerst onder de naam ‘Revolution’, waar Reggae afgewisseld werd met Ambient Dub, Triphop, Jungle en aanverwanten. Niet lang daarna trad Reggae voorgoed op de voorgrond en veranderde de naam naar ‘Addis Abeba’, naar de hoofdstad van Ethiopië. Het programma evolueerde verder, met vandaag een diepere focus op het originele Reggae-geluid en voorlopers als Blue Beat, Ska & Rocksteady.

Inspiratie voor de naam vond The Vineyard bij de Leuvense Reggae groep Vintage. The Vineyard is daarnaast ook een buurt in Jamaica’s hoofdstad Kingston, vlak naast de Alpha Boys School. Deze muzikale school bracht ettelijke reggae legenden voort zoals onder andere The Skatalites.

The Vineyard hoor je iedere zondagavond op Radio Scorpio, via 106fm en www.radioscorpio.be. Meer info over het event.

35 jaar Radio Scorpio

Radio Scorpio viert komende zaterdag 18 april haar 35-jarig bestaan! De ganse dag organiseert Scorpio voor deze feestelijke gelegenheid leuke activiteiten in en rond het STUKcafé. Iedereen welkom om samen met de Scorpio crew deze mijlpaal te vieren!

Programma:

 • 13- 18 uur: Platenbeurs: bezoekers zullen op de beurs kunnen snuisteren in een ruim aanbod vinyl en zeker iets vinden om aan hun collectie toe te voegen. Muzikale begeleiding wordt voorzien door Scorpio DJ’s.
 • 19-22 uur: Optredens van lokaal talent Ignatz, The Tone Zones, Miaux en Jonas Meersmans
 • 22- 05 uur: ClubSTUK: Vanaf 22 uur tot de vroege uurtjes komen verscheidene DJ’s de feestvierders entertainen.

scorpio

Meer info.

De Beste 106 van Radio Scorpio

Voor Radio Scorpio was 2014 een boeiend jaar. Radio Scorpio was aanwezig op het Dour Festival, maakte live radio vanuit Bibliotheek Tweebronnen in het kader van Leuven Jazz, luisterde evenementen van de KU Leuven op, en veel meer…  De vele live evenementen op locatie zijn een gelegenheid voor de programmamakers van  Radio Scorpio om hun ervaring uit de radiostudio verder te verfijnen. Heel wat Scorpiotalent kon dankzij die mix van radio maken, presenteren en organiseren de afgelopen maanden en jaren in de professionele media aan de slag.

2014 was niet alleen een mooi jaar voor Scorpio, het was ook een jaar vol goeie muziek. Op zondag 11 januari blikt Radio Scorpio nog één keer terug op zijn muzikale hoogtepunten van het voorbije jaar met De Beste 106, Radio Scorpio’s unieke jaaroverzicht in 106 albums.

Het wordt een marathonuitzending van maar liefst twaalf uur, van 12 tot middernacht. Naast 106 topplaten komen ook artiesten, programmamakers en collega’s uit de muzieksector langs om te vertellen over hun favorieten van het afgelopen jaar, én met hun wensen voor het nieuwe jaar.

Intussen is De Beste 106 al aan z’n twaalfde editie toe. Net als vorig jaar wordt de lijst grotendeels op locatie uitgezonden. Dit jaar is dat opnieuw in het STUKcafé in het gelijknamige Kunstencentrum in de Naamsestraat in Leuven. Je kan er vanaf 15u terecht voor de live uitzending. Die loopt in het STUKcafé tot middernacht. Als je er niet bij kan zijn in het STUKcafé kan je De Beste 106 natuurlijk ook beluisteren op 106.0 FM of op radioscorpio.be.

Radio Scorpio is de oudste vrije radio van België. Na 35 jaar draait de zender nog steeds volledig op geëngageerde vrijwilligers en is hij even onafhankelijk als reclamevrij.

Beste 106 2014 ontwerp A v2

Scorpio Lazy Sundays: lazy dj-sets elke zondagnamiddag in Café Entrepot

Sinds 2012 (ondertussen meer dan 106 weken) gaat Radio Scorpio de live-confrontatie met het publiek aan. Elke zondagnamiddag tussen 14h en 18h staat Scorpio Lazy Sundays geprogrammeerd. De Scorpio-dj’s vatten post in Café Entrepot aan de Vaartkom waar je ze live aan het werk kan zien. Ze fleuren je zondag op met een mix van jazz, funk, lounge, chill-out, reggae, house, …

Elke zondagnamiddag kan je ze bij een hapje of een drankje live bekijken in Café Entrepot. Ook thuis kan je hen volgen op FM106 en zelfs op reis kan je gebruik maken van de live-stream op www.radioscorpio.be.

Radio Scorpio is trouwens altijd op zoek naar nieuwe medewerkers. Heb je ook zin om een loungy chill-out set te draaien, neem dan snel contact op met scorpiolazysundays@gmail.com. Reeds 35 jaar lang vult Radio Scorpio de Leuvense ether met progressieve radio. Reclame wordt niet geserveerd, wel kan je afstemmen voor nieuws, cultuur en veel alternatieve muziek.

Meer informatie:

scorpio-lazy-sundays

STRAK studentenradio vandaag en morgen tijdens 24 Urenloop

Op dinsdag 22 en woensdag 23 oktober 2013 is het weer tijd voor de 24 Urenloop te Leuven! Net zoals vorig jaar zal de Leuvense studentenradio STRAKfm live verslag uitbrengen van deze wedstrijd. Dit jaar is het een speciale editie voor de studentenradio STRAK, zij viert immers haar eerste verjaardag! Exact een jaar geleden zond STRAK voor de allereerste keer uit.

Dit jaar zullen de medewerkers van STRAK opnieuw 24 uur lang de hardste scores, de tofste nieuwtjes en de beste deuntjes uitzenden op 90.6 FM én op de livestream op http://strak.fm. Voor de gelegenheid staat een mobiele studio opgesteld naast de atletiekpiste in het sportcentrum. STRAK brengt de meest accurate en interessante info vanaf de eerste rij! De studio staat van dinsdag 19.00u tot woensdag 21.00u aan de ingang van het het Universitair Sportcentrum (Tervuursevest 101, 3001 Heverlee).

STRAK is van en voor de studenten. Vrijwilligers uit alle kringen maken radio, live of via reportages op internet en sociale media. Allerlei activiteiten worden gecoverd, van de 24 urenloop tot de Beiaardcantus in 2014. De KUL en de VRT scharen zich mee achter het project met middelen, know-how en praktische ondersteuning.

STUK Eindfeest op 30 mei!

Geen STUKseizoen zonder een gepaste coda. Naar goede gewoonte wordt het seizoen afgesloten met een onvergetelijk feest om de zomer (of wat daarvoor moet doorgaan) op een gepaste manier in te zetten.

STUK Binnenplein – concert

 • 22u00 The Herfsts Superfriends Force Team

Cinema ZED – film

 • 20u00 Comrade Kim Goes Flying
 • 24u00 Dave

Tickets voor beide films worden uitgedeeld tussen 19u00 en 20u00 aan het STUK Onthaal.

STUK Labozaal – Labo Scorpio

STUKcafé – clubSTUK Deluxe

 • LEFTO / Mighty Mike / Moodprint / Hush Hefner

STUK Ensemblezaal – Bassment by Home

 • Gaust / Metrobox Preachermann / Eklektiker / Locked Groove / Fellowship of the funk

STUK Binnenplein

 • Culinaire hoek: pizza

Meer info op de STUK-site!

Praktisch
€7 / €2 (met STUKkaart of met cultuurkaart KU Leuven)
Tickets enkel te koop aan de kassa op de avond zelf.

Wetenschap tussen pot en pint

Wie zin heeft om op 13 mei een frisse pint te gaan drinken en er ondertussen nog wat van op te steken, is welkom in het Wetenschapscafé in het Radiohuis. Met als thema “Vrijdag Visdag, hoelang nog?” kan je samen met enkele experts nadenken en discussiëren over hoe gezond en duurzaam het eten van vis is.

Op café wordt er vaak gepraat en gediscussieerd over politiek en sport, dus waarom dan niet over wetenschap? Het Wetenschapscafé zorgt ervoor dat iedereen in een informele sfeer met onderzoekers in contact kan komen en met hen in discussie kan gaan over belangrijke maatschappelijke thema’s. Geen saaie lezing dus door een professor, maar gewoon een boeiend gesprek tussen wetenschappers en publiek, geleid door een moderator en met ruimte voor een frisse pint om de tongen los te maken.

Vanaf september 2013 zal er een reeks wetenschapscafés van start gaan. In het Radiohuis kan je dus aanstaande maandagavond een voorproefje krijgen. Het thema van de mei-editie van het Wetenschapscafé is “Vrijdag visdag, hoelang nog?”. Is vis wel zo gezond als we denken? Is er straks nog vis genoeg? Toxicoloog Jan Tytgat, diëtiste Erika Vanhauwaert en mariene bioloog Filip Volckaert willen met deze vragen meningen uitwisselen met het publiek. Marleen Finoulst is de moderator van dienst.

Praktisch

Gedichtendag op Radio Scorpio 31 januari

31 januari is het opnieuw Gedichtendag. Voor de gelegenheid probeert Jeugd en Poëzie studentenradio’s te infiltreren, om jonge dichters tussen 18 en 30 jaar de kans te geven hun woorden de ether in te sturen. Het thema dat ze daarbij dit jaar opdiepten uit de krochten van hun literaire zielen? Muziek! Radio Scorpio had er wel oor naar.

Voor Gedichtendag 2013 ging Radio Scorpio daarom aan het werk met Dries Martens. Dries is lid van het dichterscollectief Brandmerk, het jonge collectief van Jeugd en Poëzie. Hij sprak speciaal voor Gedichtendag een aantal gedichten in, die gespreid over de dag te horen zullen zijn op de zender. Vanaf zes uur infiltreert hij ook de avondprogrammatie: het nieuwsprogramma Scorpio Scoops waagt zich om 18u aan een thema-uitzending, en buigt zich over een ‘enquête’-gedicht. Aansluitend neemt vanaf 19u het metalprogramma Dakka Dakka Dries onder hun vleugels, en katapulteert hem in een rauwe en harde wereld. Met punk en hardcore gaat hij aan de slag vanaf 20u in “This Ain’t No Noise”, iets wat we vandaag niet al te letterlijk moeten nemen. Om met Mantra terug op bekend literair terrein af te sluiten; zij zijn niet vreemd van wat minimalisme, binnen een klassiek kader. Geen betere setting voor een spontane haiku of een opvolgingsgedicht, toch?

Bovendien verloot onze gast-dichter een gratis zitje voor het Poetry Bootcamp 2.0 van Jeugd en Poëzie. Of je nu al eens iets schrijft, maar niet goed weet wat je ermee moet
doen, of als je teksten wel eens een professioneel oog kunnen gebruiken, het bootcamp is the place to be! Op het bootcamp in Gent neem je namelijk een weekend lang jouw poëzie onder de loep, en laten ze je letters knallen. Oh, en er hangt een workshop aan vast van Stijn Vranken!

Zeker luisteren dus, want Dries laat over het bootcamp heel zeker meer over vallen tijdens de uitzending. Zullen we nu alvast meegeven dat alle eieren, bloem en andere ingrediënten voor Dries in onze mailbox terecht mogen komen op “communicatie@radioscorpio.be”?

Gedichtendag op Radio Scorpio, van acht uur ‘s morgens tot tien uur ‘s avonds. Tune in op 106 FM binnen de Leuvense stadswallen, of ga naar “http://www.radioscorpio.be/luister“.

Leuven Jazz lanceert programma

Leuven Jazz’, de nieuwkomer onder de Belgische jazzfestivals, lanceert vandaag het volledige programma van zijn eerste editie. Van donderdag 21 tot en met zondag 24 maart presenteert deze muzikale erfgenaam van stadsfestival ‘Kulturama’ enkele absolute wereldsterren en heel veel toptalent van eigen bodem in een mix van concerten, expo, literatuur en veel meer.

Na tien succesvolle edities verdween het Leuvens stadsfestival ‘Kulturama’. Samen met tal van partners stampte cultuurcentrum 30CC een eigen jazzgebeuren uit de grond tijdens de edities van 2011 en 2012. Dit festival kreeg zo tijd om te groeien. ‘Leuven Jazz’ staat nu voor de eerste maal op eigen benen en bundelt de krachten van de negen belangrijkste jazzspelers uit de Dijlestad.

Een greep uit het programma:

 • TRIPLE BILL: ROBIN VERHEYENCOURTNEY PINETOM BARMAN
  Een droomaffiche op de startdag! De jonge Belgische saxofoonvirtuoos Robin Verheyen met zijn New York Quartet, de Britse multi‐instrumentalist Courtney Pine met de Belgische première van zijn nieuwste album House of Legends en een afsluitende dj‐set van dEUS‐frontman Tom Barman.
 • BOLLANI VS HERSCH
  Muzikaal vuurwerk op zaterdag met de combinatie van Stefano Bollani en Fred Hersch, wereldwijd erkend als twee van de allergrootste pianovirtuozen van het moment. Voor de energieke start zorgt het jonge, maar veelbekroonde trio De Beren Gieren.
 • CROSS‐OVERS OP ZONDAG
  ‘Leuven Jazz’ slaat ook heel graag bruggen naar andere disciplines. Zo gaat saxofonist Steven Delannoye samen met cellist Lode Vercampt in dialoog met de werken van fotograaf Geert Goiris en doet ‘Jazz’n’Words’ de woorden stromen en de muziek spreken. Deze combinatie van columns, gedichten en spoken word van onder meer Marc Van den Hoof, Mischa Andriessen, Matthijs de Ridder en Koala wordt bovendien bekroond met een melodieuze set van het Koen Nys Quintet.
 • NOG MEER BELGISCH TOPTALENT
  ‘Leuven Jazz’ presenteert uiteraard nog meer talent van eigen bodem: van de latin cool van Sam Vloemans & Band, over het avontuurlijke Bruno Vansina 4Tet en de Europese klasse van het Eve Beuvens en Mikael Godée Quartet tot en met de avant‐première van de langverwachte eerste cd van het Rebirth::Collective.
  Radio Scorpio maakt bovendien drie dagen lang liveradio en doorspekt de uitzendingen met tal van live‐optredens van jonge jazzmuzikanten van onder meer Lemmensinstituut en Jazz Studio.
 • JAZZ ARRANGEMENTEN
  Om optimaal van het uitgebreide programma en Leuven te genieten, biedt het festival bovendien vijf voordelige jazzarrangementen aan, speciaal op maat van alle boppers en hipcats.

Met een boeiend en gevarieerd programma en de samenwerking tussen de vele jazzspelers uit eigen stad zetten we de troeven van Leuven als jazzstad duidelijker in de verf. ‘Leuven Jazz’ staat voor een topaanbod en een gezellige sfeer, helemaal naar het beeld van onze stad.” aldus cultuurschepen Denise Vandevoort.

Praktisch
Van donderdag 21 tot en met zondag 24 maart 2013
Alle info en voorverkoop op www.leuvenjazz.be