Archief voor ‘Stadsdiensten’

Bijna herfst in de kruidtuin

Voorlopig nog niet veel te merken van de naderende herfst in de Leuvense kruidtuin (‘Botanikenof’ voor de rasechte Leuvenaar).

1

2

Alle grasperken, struiken en heesters liggen er fris en groen bij en genieten van
de septemberzon.

3

De sierbeuken zijn perfect in vorm geknipt. Van snoei-‘kunst’ gesproken!

6

Voor de kurkeik is het derde keer goeie keer. Je ziet het. Deze staat ‘met zijn goesting’ en zal het zeker overleven.

7

Paars-purper-mauve bloemenpracht in diverse vormen.

8

9

Typische najaar bloeier: herfsttijloos met mooie witte of paarse bloemen. Als een grote crocus zonder bladeren. De regen deed zijn destructief werk.

10

Ook de grote vijvervissen genieten van de zon en doen het wat rustiger.

11

Kleine, vuurrode dahlia’s dagen de zon uit.

12

Let op! Nog slechts enkele dagen ken je rondkuieren tot 20 uur. Vanaf oktober wordt de tuin gesloten om 17 uur!
Kom nog gauw/rustig genieten van dit stuk mooie natuur in onze stad.

LEUVENS ERFGOEDLABO OPGERICHT

Dat Leuven een dynamische erfgoedstad is, dat willen 13 Leuvense erfgoedorganisaties vanaf nu extra in de verf zetten. Dat is de ambitieuze inzet en drijfveer van het Erfgoedlabo, het nieuwe Leuvense samenwerkingsverband voor cultureel erfgoed dat op dinsdag 12 september aan Minister van Cultuur Sven Gatz werd voorgesteld. De 13 oprichtende partners bekrachtigden dit met de ondertekening van een engagementsverklaring.

001

Waarom Leuven?
Leuven heft als hoofdstad van de provincie Vlaams-Brabant vandaag 100.000 inwoners, 80.000 studenten en 154 nationaliteiten en een bovengemiddeld jonge, hoogopgeleide en internationale bevolking. Dit geeft aan de stad een eigen erfgoedprofiel.
De stad heeft dankzij zijn rijke geschiedenis en met zijn internationaal gerenommeerde universiteit een unieke erfgoedbiotoop. De aanwezige erfgoedexpertise staat buiten kijf en de link naar onderzoek en innovatie is snel gemaakt. De stad Leuven en de KU Leuven zijn de dragende actoren van dit Erfgoedlabo. Van hen wordt een expliciet engagement verwacht. Om het geheel op te starten wordt een coördinator aangesteld.

Wie zijn de partners?

In het licht van het nieuwe erfgoeddecreet, maar vooral vanuit het geloof en de ‘goesting’ om deze ambities waar te maken, nemen 13 professionele erfgoedspelers het voortouw om dit netwerk en samenwerkingsverband op te zetten onder de naam Erfgoedlabo. De stichtende partners zijn: Erfgoedcel en Stadsarchief Leuven, M – Museum Leuven, rectorale Dienst Kunst & Erfgoed KU Leuven, KU Leuven Bibliotheken Bijzondere Collecties en Maurits Sabbe bibliotheek, KADOC, Centrum Agrarische Geschiedenis, Erfgoedsite Abdij van Park, Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur, PARCUM, Cultureel erfgoed Annuntiaten Heverlee en Rijksarchief Leuven.

Ondertekening engagementsverklaring

Om dit samenwerkingsverband te benadrukken en te bekrachtigen, ondertekenden de stichtende partners van het Erfgoedlabo, in aanwezigheid van Minister van Cultuur Sven Gatz een officiële engagementsverklaring.

017

032

035

sdr

sdr

HERDENKING VERWOESTING EN BEVRIJDING VAN LEUVEN

Zoals het al vele jaren de traditie is, werd op 1 september de verwoesting en de bevrijding van de stad Leuven herdacht.
Het honderdtal aanwezigen bestond uit leden van vaderlandslievende verenigingen, van het stadsbestuur, het leger en de jaartallen en de vele genodigden van de vele landen die hielpen bij de bevrijding van Leuven in beide oorlogen.
Eerst werd de stadsbegraafplaats in Heverlee bezocht.

IMG_0011

Aan de crypte van de oorlogsslachtoffers en de oud-strijders werd een toespraak gehouden en bloemen neergelegd, waarna de Leuvense concertband de Last Post en het Belgisch volkslied ten gehore brachten. Talrijke vlaggen gaven deze hulde een kleurrijk cachet.

IMG_0031

Met twee bussen werden de deelnemers naar het Engels kerkhof vervoerd. Daar werd eveneens met de vlaggen een erehaag gevormd. Burgemeester Tobback deed tijdens zijn toespraak een wens voor vrede en vooral een oproep om de herinneringen aan deze verschrikkelijke oorlogen te bewaren om het nageslacht te behoeden voor herhaling van deze tragische gebeurtenissen.

IMG_0012

Dan volgde hetzelfde scenario als op het stadskerkhof: neerleggen van de bloemen en de gebruikelijke hymnes: Last Post, Europees en Belgisch volkslied, mooi uitgevoerd oor de muziekkapel van de luchtmacht.

IMG_0029

IMG_0024

IMG_0022

IMG_0020

Met een receptie op het stadhuis werd deze herdenking afgesloten.

Leuven start met UiTPAS

Vanaf zaterdag 28 januari wordt deelnemen aan vrijetijdsactiviteiten in Leuven niet alleen leuker, maar ook voordeliger, dankzij de gloednieuwe UiTPAS. Personen met recht op verhoogde tegemoetkoming krijgen daarbovenop nog eens extra korting.

UiTPAS_voorkeur

“De UiTPAS is een kaart – ter grootte van de elektronische identiteitskaart – waarmee iedereen die in Leuven uitgaat, punten spaart. Sport, cultuur of een activiteit voor jongeren … maakt niet uit. Telkens je present bent bij één van de vele partners, spaar je een punt. Die punten kan je dan weer inruilen voor mooie voordelen”, legt UiTPAScoördinator Elise Gazenbeek uit. “Cultuurcentrum 30CC ruilt bijvoorbeeld 5 punten in voor 2 euro korting op een ticketje, voor 10 punten bezoek je de Schatkamer van Sint-Pieter gratis en voor 25 punten kan je het boek ‘STUK, een geschiedenis’ mee naar huis nemen. Wie meer participeert, haalt dus meer voordeel uit zijn vrije tijd en dat is onze bedoeling: meer mensen meer vrije tijd laten beleven.”

80% KORTING
“Aan uitgaan, is een prijskaartje verbonden”, vult schepen van cultuur Denise Vandevoort aan. “Daarom biedt de UiTPAS Leuvenaars die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming extra voordelen. Zij kunnen niet alleen punten sparen en omruilen, maar krijgen ook 80 % korting op de deelnameprijs. Deze korting is geldig op het aanbod van de UiTPAS-partners. Stad Leuven zet al jaren in op het verlagen van allerlei drempels die mensen beletten om vrije tijd ten volle te beleven. Er bestaan verschillende instrumenten en kortingssystemen om kansengroepen actief te laten participeren. Denk aan de cultuurbon, sportcheques, goedkoper of zelf gratis deelname aan activiteiten voor kinderen, communicatie op maat … Deze inzet werd vorig jaar beloond met de goedkeuring van Vlaanderen om de UiTPAS in Leuven te implementeren. Leuven is hiermee de eerste gemeente in Vlaams-Brabant.”

LANCERINGSFEEST
De lancering van deze nieuwe vrijetijdspas zal niet onopgemerkt voorbij gaan. Op zaterdag 28 januari wordt de UiTPAS gelanceerd met een stevig feestje. Met je gloednieuwe UiTPAS als toegangskaart, kan je vanaf 14.00 uur proeven van het vrijetijdsaanbod bij een aantal UiTPAS-partners. “Geniet met het hele gezin van een grappige voorstelling van Theater Lejo bij Vleugel F, dans mee met de breakdansers van BURn in STUK, luister naar een concert van de Leuvense senioren muziekvereniging in 30CC/Schouwburg, geniet van poëzie in de Bib Leuven … Het volledige aanbod ontdek je op uitinleuven.be. Dat is trouwens meteen ook de plaats waar je je punten kan raadplegen en ontdekt wat er in Leuven allemaal te beleven valt met je UiTPAS op zak”, vertelt Elise Gazenbeek.

VERKOOPPUNTEN
Vanaf zaterdag 28 januari kan je een UiTPAS kopen in één van de vele verkooppunten. Een UiTPAS kost je een keer 5 euro. Wie jonger is dan 26 jaar betaalt slechts 2 euro. Iemand die recht heeft op verhoogde tegemoetkoming, krijgt de pas gratis. De aankoop van de pas verdien je meteen dubbel en dik terug, want op je kaart staan een pak leuke welkomstvoordelen.

Meer info!

HERFST in Leuvense Kruidtuin

Zondagse wandeling in de Leuvense Kruidtuin, met zijn naam in buxus. Knap knipwerk!

IMG_0001

Majestueuze haagbeuken, minutieus gesnoeid, verwelkomen je het jaar rond.

IMG_0002

Herfstbloemen in een bont kleurenpallet: een streling voor het oog.

IMG_0003

Herfstijloos: de witte variant bloeit nog. De paarse is al verdwenen.

IMG_0005

Deze kurkeik doet het goed. Zzal hij het overleven? De vorige heeft het opgegeven…

IMG_0004

De boomvarens in de nieuwe plantenkas doen het uitstekend.

IMG_0006

En waarom niet? Ook herfstgroenten kunnen een mooi prieeltje vormen.

IMG_0007

Respect voor het enig overblijvend “Vlaams- Belgisch” leghoenderras: de Brakelse kip.

IMG_0008

Archeologische vondsten in de buurt van het Klein Begijnhof

Meer precies: op de voormalige Bottelarijsite van Stella Artois deden onderzoekers enkele interessante vondsten.
De Leuvenaars waren door de dienst Erfgoed uitgenodigd om die op zondag 9 oktober van dichtbij te komen bekijken. Het was wel even wachten omwille van het groot aantal geïnteresseerden.

IMG_1

Maar dan werden wij opgevangen door een drietal ervaren gidsen die ons, in groepjes van een 15-tal personen een klare en duidelijke uitleg gaven via panelen en foto’s.

IMG_3

IMG_4

IMG_2

Daarna konden we met eigen ogen aanschouwen wat erop de site zelf te zien was. Het zijn restanten van de 17de eeuwse begijnhofkerk (Sint-Catharinakerk) en infirmerie, maar ook skeletten en aardewerk. Noteer dat er hier toen niet minder dan 90 begijnen leefden.

IMG_5

IMG_6

Wetenschappers zullen het gevonden materiaal verder onderzoeken, analyseren en dateren. De onderzoekers verwachten van nog oudere vondsten te doen, wat een belangrijke bijdrage zou leveren aan de geschiedenis van het Klein Begijnhof dat in de 13de eeuw is ontstaan.
Zie ook de publicaties hierover van het “Leuvens Historisch Genootschap”.

En de reiger in de buurt? Hij trok er zich niets van aan…

IMG_7

Bezoek aan CERA NIEUWBOUW in stadscentrum

“Leven in Leuven” kreeg als één van de eerste de gelegenheid om, in hartje Leuven, het toekomstige hoofdkantoor van de coöperatie CERA te bezoeken.
Een groot gedeelte van het pand bood vroeger onderdak aan de Vlaamse Leergangen en later aan de stadsdiensten. De schikking van de ruimtes liet niet toe het gebouw te behouden en er verder nuttig gebruik van te maken.

1.

CERA was geïnteresseerd in de aankoop omdat het zo een brug kon leggen tussen het verleden en de toekomst. Wat vanaf 1913 onderdak bood aan de eerste Volksbank van Leuven, wordt in 2017 een site met een nieuwbouw op de plaats van het vroegere Huis der Vlaamse Leergangen in de Boekhandelstraat, het gerestaureerde hotel d’Eynatten in de Eikstraat en het Helleputte-gebouw In de Muntstraat. Samen goed voor een aankoopbedrag van 5,5 miljoen Euro.
CERA neemt op het einde van 2017 haar intrek in dit nieuwe hoofdkantoor, dat werk zal bieden aan 45 personen. Het zal dan circa 14 miljoen gekost hebben en hoofdzakelijk dienen als beslissingscentrum, evenals voor de contacten met de meer dan 400.000 vennoten.

2.

Het gebouw oogt onmiskenbaar modern tussen de aanpalende eeuwenoude gebouwen (Stadhuis, Tafel-rond,,..). Dat het concept toch goedgekeurd werd is te danken aan de Antwerpse architect Pol Robberechts die met zijn plan de stad Leuven, de dienst Erfgoed, urbanisatie en al wie daar mee over te beslissen had, wist te overtuigen dat zijn aanpak perfect zou passen in de “historische” omgeving.

5b. trappenkern + patio

5. kantoorzone

Binnenin komt een groene zone met bomen van een zekere omvang, evenals een daktuin.
Flink wat glas moet zorgen voor het contact met de buitenwereld, wat het imago van openheid moet versterken.

7.

Muren en zolderingen zijn in zichtbeton en twee daken worden afgewerkt met een lamellenstructuur.

8. lamellen dak Helleputtegebouw

Voor geïnteresseerden worden bezoeken pas voorzien in de loop van 2017.

Inzameling roze zakken aan huis vanaf 1 januari 2017

Vanaf 1 januari 2017 zal de Leuvense stadsreiniging de roze zakken met plasticafval aan huis inzamelen. De roze zakken worden dan om de 6 weken opgehaald. Inwoners die hun zachte plastics selectief inzamelen kunnen flink wat besparen want een roze zak kost maar € 0,25. Ook het milieu vaart er goed bij want de zachte plastics worden hergebruikt om straatmeubilair en compostbakken te maken.

Vanaf 1 juli 2016 is de afvalintercommunale EcoWerf gestart met de inzameling van zachte plastics in het containerpark. De inzameling gebeurt met roze zakken die te koop zijn in de containerparken, stadsdiensten en winkels. Door het grote succes zijn de roze zakken voorlopig alleen nog te koop op de containerparken. In de loop van oktober zullen ze terug overal beschikbaar zijn.

Inzameling aan huis
Het stadsbestuur van Leuven besliste om vanaf 1 januari 2017 de roze zakken ook aan huis in te zamelen. Dat zal om de 6 weken gebeuren. De juiste data zullen op de ophaalkalender van 2017 staan. De ophaaldag voor de roze zakken wordt telkens een vrijdag. Het personeel van de stadsreiniging organiseert de inzameling. Naast de huisinzameling mogen deze zakken ook gratis naar het containerpark gebracht worden.

Wat mag in de roze zak
In de roze zak sorteer je voortaan alle plastic verpakkingen die niet in de pmd-zak mogen (zoals botervlootjes, (yoghurt)potjes, plastic zakjes, folies, blisters…). Er mogen ook harde plastics in (zoals klein plastic speelgoed, bloempotjes…) als ze kleiner zijn dan een emmer van 10 l.

Goed voor het milieu en de portemonnee
De zakken kosten € 0,25 per stuk en worden per 10 stuks verkocht. Met de roze zak kan je dus aanzienlijk besparen op je restafval. Hij is immers veel goedkoper dan een bruine restafvalzak van €2,25. Bovendien is het beter voor het milieu, want van jouw zachte plastics wordt een nieuw soort plastic gemaakt om straatmeubilair en compostbakken te maken.

Expo Transgenders in beeld

Donderdag 22 september t.e.m. zaterdag 1 oktober 2016 in de stadsbibliotheek Tweebronnen in Leuven.

De tentoonstelling mikt op inzicht in de situatie van personen met genderdysforie (voorheen transseksualiteit genoemd). Ze wil het stereotiep denken omtrent genderidentiteit doorbreken door genderdiversiteit in de samenleving op een positieve manier te belichten.

Wat maakt van een man een man en van een vrouw een vrouw?

‘Transgenders in beeld’ mikt op inzicht en inlevingsvermogen in de wereld van transgenders (mensen die vrouw zijn in een mannenlichaam, of omgekeerd).

Fotograaf Danny Eeraerts brengt zijn modellen zo in beeld dat de kijker inziet dat genderidentiteit en het biologisch lichaam niet altijd samenvallen: mannelijkheid en vrouwelijkheid zijn geen absolute gegevens. “Transgenders in beeld” is een tentoonstelling die je een blik gunt in een wereld die je mogelijk nog niet zag.

Begeleide rondleiding in de tentoonstelling is mogelijk voor groepen van minstens vijf personen. Ook voor schoolklassen. Info: 016 / 27 28 80. Aanvragen bij: diversiteit@leuven.be

Naast de expo zijn er ook gesprekken en filmvertoningen. Deze zijn gratis, maar je moet er wel voor inschrijven via bib.leuven.be

> donderdag 22 september 2016, 20 uur: officiële opening in het auditorium op de eerste verdieping
> zaterdag 24 september 2016, 15 uur: Film ‘The Danish girl’
> donderdag 29 september 2016, 20 uur: documentaire ‘Be like others’
> zaterdag 1 oktober 2016, 15 uur: themagesprek over familie van transgenders + begeleide rondleidingen op aanvraag.

Meer info bij Kristel Wildiers: gelijkekansenconsulente voor de stad Leuven, afdeling diversiteit en gelijke kansen. 016 / 27 26 37. kristel.wildiers@leuven.be

Leuven 4 maanden lang hoofdstad van Utopia

500 JAAR UTOPIA – THE FUTURE IS MORE

In 2016 is het precies 500 jaar geleden het beroemde boek Utopia van Thomas More in Leuven gedrukt werd. Hierin beschrijft deze Engelse humanist en filosoof het politieke systeem van een ideale, niet-bestaande samenleving. More’s boek had onmiddellijk een enorme impact en beïnvloedt – ook nu nog – onze visie op de wereld. Vandaag is ‘utopie’ een woord dat nog volop leeft. Dromen we niet allemaal van een wereld die beter, mooier en rechtvaardiger is? En hoe zou leuven er binnen 100 jaar kunnen uitzien?
De 500ste verjaardag van Utopia is de aanleiding voor een groots opgezet cultureel stadsfestival in Leuven. Met tentoonstellingen, theater, dans, film, concerten, lezingen, stadswandelingen en happenings. Vier maanden lang staan vernieuwing en ontdekking centraal: precies waar het in Utopia allemaal om draaide. Onder het motto The Future is More verbinden 55 Leuvense culturele organisaties verleden en toekomst met elkaar.
Het volledige programma van 500 jaar Utopia werd samengevat in een brochure van meer dan 100 bladzijden en omvat 78 projecten die worden gerealiseerd op 39 locaties door niet minder dan 416 medewerkers en met de steun van een 50-tal partners.
Achteraan in de brochure vind je een handige, uitknipbare kalender. Ze is verkrijgbaar bij de stadsdiensten en kan aangevraagd worden bij hanna.vanzutphen@kunstleuven.be

Op www.utopialeuven.be staan aanvullingen op dit uitgebreide programma en lees je hoe je plaatsen kunt reserveren.
De start van het programma is voorzien op 24 september met een groot evenement op het Ladeuzeplein.

UTOPIA is een initiatief van KU(N)ST Leuven, het samenwerkingsverband van de stad Leuven en de KU Leuven.

Het programma werd voorgesteld door Katlijn Malfliet: vicerector cultuur KU Leuven en Denise Vandevoort: schepen van cultuur. Beiden zijn ze de co-voorzitters van KU(N)ST Leuven vzw. Daarop volgde een geanimeerd panelgesprek onder leiding van moderator Annelies Moons (eerste van links op de foto).
Andere deelnemers waren (verder van links naar rechts op de foto):
2. Professor Erik Schokkaert: hoogleraar aan de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen
3. Charlotte Vandevyver:programmator dans bij STUK
4. Stijn Devillé, directeur van het nieuwstedelijk en van Eutopia
5. Isabel Lowyck: afdelingshoofd Publiekswerking M-Museum
6. Lien De Keukelaere: coördinator KU(N)ST.

IMG_0100

Leuven realiseert hiermee de grootste tentoonstelling in Vlaanderen van 2016.