Archief voor ‘Toerisme’

Expo “This is not a collection” in PARCUM Heverlee

Nog tot 3 november 2019 kan je in Museum PARCUM in Heverlee een bezoekje brengen aan de tentoonstelling “This is not a collection”.
In deze expo gaan historische religieuze topstukken als het ware een dialoog aan met de kunst van de hedendaagse kunstenaars Guillaume Bijl, David Claerbout, Berlinde De Bruyckere en Ria Pacquée.
De talrijke religieuze erfgoedobjecten roepen vragen op en slaan de bezoeker soms uit het lood.

Met deze tentoonstelling stelt PARCUM de eigen collectievorming in vraag. Wat is religieus erfgoed? Wat kan dat erfgoed – waarvan zelfs de gelovigen van vandaag vaak niet langer de betekenis vatten – betekenen voor onze tijdgenoten? Wat moet een museum voor religieuze kunst en cultuur vandaag zijn?

Abdij van Park Heverlee

Abdij van Park Heverlee

Abdij van Park Heverlee

Abdij van Park Heverlee

Abdij van Park Heverlee

Abdij van Park Heverlee
Deze torenhaan stond oorspronkelijk op de kerk van Sint-Anneke in Antwerpen. Maar Linkeroever kampte met wateroverlast. Er werd beslist om het dorp te verhogen met zandopspuitingen.
In 1968 moest de kerk afgebroken worden. De man van Edwards tante was de architect-aannemer. Zijn tante wilde graag deze haan bewaren, als een souvenir aan haar jeugd.
Maar in de haan zitten ook gaten… in 1914 vonden de Duitsers het leuk om op deze haan te schieten.

Abdij van Park Heverlee

Abdij van Park Heverlee
Een glazen grafkist met een reliekbeeld uit het rijke erfgoed van vrouwelijke religieuzen.

Abdij van Park Heverlee

Abdij van Park Heverlee

Abdij van Park Heverlee

Abdij van Park Heverlee

Abdij van Park Heverlee

Abdij van Park Heverlee
Devotieprent Alziendoog

Abdij van Park Heverlee

This Is Not a Collection, nog tot en met 3 november in PARCUM, Abdij van Park 7, 3001 Heverlee
dagelijks open van 10 tot 17 uur, maandag gesloten
https://www.parcum.be/this-is-not-a-collection

In the picture: de kleurrijke “kunstbakken” op het Herbert Hooverplein

De street-art trend heeft ook Leuven in zijn greep. De laatste jaren zijn er heel wat mooie streetart creaties bijgekomen in het stadscentrum. Zo werden er enkele jaren geleden al een aantal elektriciteitsbakken op o.a. het Herbert Hooverplein omgetoverd tot kleurrijke “kunstbakken”.

Intussen zijn ook de overige elektriciteitsbakken op het Hooverplein onder handen genomen door een aantal street artists waaronder Sam Shennan, Simon Linez Quintens, Robbe Vanmeensel en Bearhole in samenwerking met Treepack, een Belgische organisatie gespecialiseerd in muurschilderingen en street-art projecten.
Het resultaat van dit project met de toepasselijke naam “tour elentrik” mag er zijn!
De gepimpte elektriciteitskasten zijn stuk voor stuk kunstzinnige pareltjes waarin voornamelijk dieren een hoofdrol spelen.

beautiful streetart in Leuven city

beautiful streetart in Leuven city

beautiful streetart in Leuven city

beautiful streetart in Leuven city

beautiful streetart in Leuven city

beautiful streetart in Leuven city

beautiful streetart in Leuven city

beautiful streetart in Leuven city

beautiful streetart in Leuven city

beautiful streetart in Leuven city

beautiful streetart in Leuven city

beautiful streetart in Leuven city

beautiful streetart in Leuven city

beautiful streetart in Leuven city

Succesvolle 31e editie van Hapje Tapje, de culinaire hoogdag van Leuven

Afgelopen zondag vond in de Leuvense binnenstad de 31e editie plaats van Hapje Tapje, Vlaanderens oudste en grootste culinaire stadsfestival. Hapje Tapje wordt ook wel het culinaire luik van Het Groot Verlof genoemd en het fijnproeversevenement lokte dit jaar meer dan 60.000 foodies naar Leuven.

Het parcours van Hapje Tapje werd dit jaar uitgebreid met de Marché des Métiers op het De Layensplein. Een nieuw concept waarbij de lekkernijen van volgende Leuvense ambachtszaken werden aangeboden: Elsen Kaasambacht, Slagerij Rondou, De Walvis en last but not least Patisserie Zuut met hun hippe ijskar vol lekkere, zuute ijsjes en dessertbekers. Ondanks hun gevestigde waarde in Leuven was het voor slagerij Rondou en vishandel De Walvis de eerste keer dat ze deelnamen. Een fijne bijkomstigheid: De 4 ambachtslieden hadden voor (zit)kussens gezorgd op de trappen van de Sint-Pieterskerk zodat je daar als bezoeker in alle rust én met zicht op de eetstandjes je hapje kon verorberen.

Op de Oude Markt konden de bezoekers genieten van een uitzonderlijke selectie exclusieve bieren en op de Place Gourmande (intussen een vaste waarde op de Grote Markt) kon je in de schaduw van de grote witte overkapping genieten van culinaire hoogstandjes van 9 Leuvense klassezaken. Dit jaar waren dat Tribunal, Fragma, Vers Namur, Het Land aan de Overkant, Zuut, EssenCiel, Barba, Zappaz en Baracca.

De organisatoren mochten naar aloude gewoonte weer mooie prijzen uitreiken. Hierbij een overzichtje:

De prijs voor het beste gerecht ging naar restaurant Zarza met hun hapje van handgepelde grijze garnalen, zuiderse salsa en kroepoek van oester. De eervolle vermelding of zilveren medaille ging dit jaar naar restaurant Rossi voor de Rossi-cheesecake met seizoensfruit.
De persprijs was voor de BBQ Brothers die voor het eerst deelnamen aan het culinaire parcours van Hapje-Tapje.
De prijs voor de mooiste en beste stand was voor Het Moorinneken op de Grote Markt. Restaurant Baracca werd 2e en de 3e plaats was voor Huis der Burgers.
De prijs voor de hapjes met de beste prijs/kwaliteitsverhouding was dit jaar voor restaurant Den Angelus met een eervolle vermelding voor Bistro Lust.
De prijs voor beste bieraanbod ging naar Rock Café. Het Vertier, Café Belge en De Rector kregen alvast eervolle vermeldingen.

Hapje-Tapje is zich als grootste ééndagsevenement bewust van zijn ecologische voorbeeldfunctie. Daarom werd net als vorig jaar aan de standhouders gevraagd om uitsluitend met bio-afbreekbare borden en bestek te werken. De bezoekers werden gestimuleerd om hun afval langs het parcours zorgvuldig te sorteren bij verschillende kleurrijke, op maat gemaakte afvaleilanden die bemand werden door vrijwilligers. Zij keken erop toe dat het afval in de juiste zak terecht kwam.

De liveoptredens van The Lighthouse en COCO Jr. XL op de Oude Markt zorgden s’avonds voor een sfeervolle afsluiter van een culinaire topdag.

Hapje Tapje 2019 - Leuven
De Grande Place Gourmande, intussen een vaste waarde op de Grote Markt

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven
Seaside bites van Zappaz

Hapje Tapje 2019 - Leuven
taco’s van Baracca

Hapje Tapje 2019 - Leuven
De Marché des Métiers

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven
heerlijke ijsjes van Zuut

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven
Chef Felice Miluzzi & zijn Rossi team

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven
De hapjes van Bar Louis

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven

In the picture: 36e barmannenrace tijdens Hapje Tapje

Geen Hapje Tapje zonder de traditionele barmannenrace en die was al aan zijn 36e editie toe!
Het legendarische evenement zorgde ook dit jaar weer voor veel sfeer en spektakel op en rond de Oude Markt.
Barman Jessie Verberckmoes van Bar Nine won voor de 2e keer op rij de trofee. En dat is een unicum in de geschiedenis van de Leuvense barmannenrace. Barvrouw Egy Selja van het Rockcafé werd dan weer opnieuw verkozen tot beste barvrouw.

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven

Hapje Tapje 2019 - Leuven

In the picture: culinair genieten op Hapje Tapje 2019

Hapje Tapje 2019 - Leuven
hapje van Barba: gevulde tomaat met een wafel en toetsen uit de zee

Hapje Tapje 2019 - Leuven
hapje van Trente: schelvis met komkommer, Galia meloen en citroenverbena

Hapje Tapje 2019 - Leuven
hapje van Zuut: ZUUTe eclair met frambozenconfituur, mascarponecrème en meringue

Hapje Tapje 2019 - Leuven
verfrissend drankje van Baracca: icetea van rooibos, citroengras en honing

Hapje Tapje 2019 - Leuven
hapje van Zarza: heldere bouillon van tomaat en crème van burrata

Hapje Tapje 2019 - Leuven
hapje van Zarza: handgepelde grijze garnalen, zuiderse salsa en oesterkroepoek

Hapje Tapje 2019 - Leuven
hapje van Dewerf: speculosisu: tiramisu met speculaaskoekje

Hapje Tapje 2019 - Leuven
hapje van Bar Louis: mini tuna tataki

Hapje Tapje 2019 - Leuven
drankje van Bar Louis: pink lemonade: rode vruchten & citrus

Hapje Tapje 2019 - Leuven
Italiaans hapje van Rossi: Ravioli alla Norma met kaviaar

Hapje Tapje 2019 - Leuven
Italiaans dessertje: Rossi cheesecake met seizoensfruit

Hapje Tapje 2019 - Leuven
drankje van Bite Leuven: Banoffee milkshake

Hapje Tapje 2019 - Leuven
dessertje van Bistro Lust: rabarber met yoghurtijs en basilicumolie

Hapje Tapje 2019 - Leuven
drankje van Zappaz: homemade lemonade

Hapje Tapje 2019 - Leuven
hapje van Elsen Kaasambacht: kaaskroketje

Hapje Tapje 2019 - Leuven
ijsje van Patisserie Zuut op de Marché des Métiers: Banoffee dessertbeker: stracciastella ijs met boterkaramel, vanilleroom en amandelcrumble

Park Inn by Radisson Leuven Hotel

Zondag 2 juni vindt de allereerste editie van Leuven Hotel Day plaats. Dé ideale gelegenheid om een blik achter de schermen van de Leuvense hotels te werpen. Om dit nieuwe event onder de aandacht te brengen, werd ik samen met een aantal bloggers uitgenodigd voor een preview op zaterdag 4 mei.

Als laatste halte van een goed gevulde dag, ging ik langs bij Park Inn Hotel, gelegen vlak langs het spoor, aan de overkant van Leuven station. Eerst en vooral mochten we van het prachtige uitzicht genieten op de achtste verdieping. Richting Leuven konden we de typische Leuvense landmarks bewonderen én de stationsoverkapping (die best wel een schoonmaakbeurt kan gebruiken). Mij wist vooral het uitzicht op Kessel-Lo het meest te fascineren. Dit is een kant van Leuven die ik nog nooit vanuit dit standpunt gezien had. Verrassend groen, Kessel-Lo.

IMG_3240

IMG_3241

IMG_3242

Image50

Image51

Image52

Image53

De kamers in Park Inn Leuven zijn vrij standaard, maar met alle comfort die je van een hotel met vier sterren mag verwachten. Wie een bijzondere slaapervaring wil, raad ik aan een kamer met uitzicht te boeken. Echt de moeite. Verder moet het hotel het uiteraard hebben van de zeer gunstige ligging vlak naast het station. Op zo’n twintig minuten reis je van de receptie van dit hotel naar Brussels Airport.

Wisten jullie trouwens dat Park Inn Leuven op hun groendak twee bijenkorven heeft staan? Inclusief informatieborden die meer vertellen over het bijenvolkje. Ik kreeg zelfs een exemplaar van de Park Inn stadshoning mee als cadeautje. Geproefd én goedgekeurd.

IMG_3228

We sloten de dag af met de fameuze Park Inn burger met frietjes in restaurant RBG Bar & Grill. Een restaurant waar iedereen welkom is, trouwens. Je hoeft geen kamer te reserveren om hier iets te eten. En naar het schijnt is het ontbijt ook erg de moeite.

IMG_3135

 

Martin’s Klooster

Zondag 2 juni vindt de allereerste editie van Leuven Hotel Day plaats. Dé ideale gelegenheid om een blik achter de schermen van de Leuvense hotels te werpen. Om dit nieuwe event onder de aandacht te brengen, werd ik samen met een aantal bloggers uitgenodigd voor een preview op zaterdag 4 mei.

Ik startte de dag met een rondleiding gevolgd door een ontbijt bij Martin’s Klooster Hotel. Wat mij bijzonder aanspreekt in dit hotel is de interessante combinatie van oud en nieuw, gelegen midden in het historische hart van Leuven. In 1531 werd Martin’s Klooster gebouwd als residentie voor Guy Morillon, secretaris van Keizer Karel de Vijfde. Daarna werd het gebouw een augustijnenklooster waar zieken en gewonden verzorgd werden en pelgrims konden uitrusten op hun bedevaart naar Compostella. In de vorige eeuw werd het zelfs uitgebaat als studentenresidentie. Een rijke geschiedenis waar het hotel terecht trots op is en dat in de verf gezet wordt in de kamers en vergaderzalen. Het hotel gaat er prat op deze historische plek harmonieus te verzoenen met modern comfort.

Ik was vooral gecharmeerd door het oude gedeelte van het hotel, met mooie houten plafonds en gangen waarin nog de sfeer van vroeger ronddwaalt. De kamers zijn ingericht met oog voor detail. Vooral de deur naar de badkamer versierd met middeleeuwse kunst sprak mij aan. De verrassend groene binnentuin (een oase van rust in hartje Leuven) wordt momenteel vernieuwd. De knappe muurschildering in wording schept alvast verwachtingen.

IMG_3113

IMG_3119

IMG_3120

IMG_3122

IMG_3125

IMG_3128

IMG_3131

IMG_3163

IMG_3168

Het ontbijt was eveneens uitstekend. Als ik de dag kan beginnen met een English breakfast in combinatie met een glaasje schuimwijn, kan er voor mij al niet veel meer stuk. Een fijne kennismaking met dit stukje Leuvens erfgoed.

IMG_3095

IMG_3097

IMG_3109

Tafelrond – The Fourth

Op koopzondag 2 juni gooien alle Leuvense hotels de deuren open. Hét ideale moment om tussen het shoppen door een blik achter de schermen van de Leuvense hotels te werpen. Op zaterdag 4 mei kreeg ik samen met nog wat andere bloggers een kleine preview. The Fourth was één van de hotels waar ik professioneel rondgeleid werd. Qua locatie is dit hotel alvast top: gelegen in het volledig gerestaureerde neogotische Tafelrond op de Grote Markt in hartje Leuven. Beter kan amper.

En de kamers lossen de verwachtingen die de bijzondere buitenkant oproept zeker in. In deze kamers vind je geen standaard hotelmeubels, maar design dat toch net iets meer persoonlijkheid uitademt. Je merkt dat The Fourth zijn beste doet om haar klanten in de watten te leggen: de kamers zijn uitgerust met een koffiezetapparaat met échte koffiebonen en de toiletproducten ademen luxe en oog voor detail uit. Ik had ook de gelegenheid om de voormalige kluis van de nationale bank te verkennen. Nu omgetoverd tot een gezellige plek voor een businessdiner of andere bijeenkomst. Heel bijzonder.

IMG_3186

IMG_3188

IMG_3190

IMG_3193

IMG_3207

The Fourth spant zich in om de dienstverlening naar de klanten op een hoog niveau te brengen, zo zijn er zelfs plannen om binnenkort een sauna en Turks stoombad te openen voor de hotelgasten. En ze hebben een eigen champagne!

Na de rondleiding mochten mijn collega-bloggers en ik proeven van de heerlijke gerechten op de menukaart van restaurant Tafelrond. Sinds augustus 2018 is het concept volledig vernieuwd. Geen gastronomische menu’s meer, maar de beter bistronomie die focust op eerlijke, huisgemaakte klassiekers zoals vol-au-vent, steak tartaar en zeetong Meunière.

Ik probeerde als voorgerecht de vitello tonnato, altijd een goeie test voor de kwaliteit van de keuken. Mijn voorgerecht stelde alvast niet teleur: een schitterende combinatie van perfect mals kalfsvlees met heerlijk smeuïge tonijnsaus. Voor het hoofdgerecht volgede ik de suggestie van chefkok Kwinten De Paepe: de kabeljauw met jonge spinazie, grijze garnaal, zure room en groene kruiden. De beschrijving maakt meteen duidelijk dat dit geen spectaculair vernieuwend gerecht is, maar de ingrediënten waren lekker en vers en de smaakverhoudingen zaten helemaal goed. De wijnen die we bij het eten gereserveerd kregen, waren eveneens top. We mochten proeven van twee verschillende flessen Riesling: Ungeheuer Von Winning en Geil. Beide voortreffelijke wijnen die vlotjes binnen gingen.

IMG_3117

IMG_3121

IMG_3124

 

IMG_3122 IMG_3125

IMG_3216

Enige minpunt: de prijzen op de kaart zijn naar mijn aanvoelen aan de dure kant (de kabeljauw kost meer dan dertig euro en voor een voorgerecht betaal je vlotjes meer dan twintig euro), maar in ruil daarvoor eet je natuurlijk wel in een prachtig kader. De uitbaters hebben trouwens nog massa’s ideeën om de mooie binnentuin een culinaire invulling te tillen. Ik ben benieuwd!

Na de lunch leidde chefkok Wouter Cornet ons rond in de smetteloos propere keuken, gerust met moderne kookapparatuur. Hij toonde ons zelfs vol trots de perfect georganiseerde voorraadkamers. Een restaurant dat zeven dagen op zeven zowel ‘s middags als ‘s avonds geopend is, moet natuurlijk perfect georganiseerd zijn. Zeer boeiend om kennis te maken met deze wereld die normaal voor mij als culinaire enthousiasteling verborgen blijft.

IMG_3224

IMG_3126

IMG_3127

Trendy en lekker ontbijt bij Bite Leuven

Sinds eind juni vorig jaar is er in het autovrije gedeelte van de Tiensestraat een leuk eethuisje bijgekomen. Ik was er afgelopen zomer al een keertje geweest voor een gezonde, verse lunch en een drankje op hun gezellige terrasje. Wat me aangenaam verraste was hun leuke en hippe menukaart met als originele titel: Love at first bite. Ik proefde er de supergezonde Bite Booster Shot van gember, citroen & kurkuma één van de zes SODA pop specials die op de menukaart prijken.

De uitgebreide ontbijtkaart was me toen ook al opgevallen, dus het werd tijd om hun ontBITE eens uit te proberen. Je kan er trouwens de ganse dag door ontbijten. Je hoeft helemaal niet vroeg uit de veren, ook langslapers komen er ontbijtgewijs aan hun trekken. En voor wie niet veel tijd heeft is er ook de mogelijkheid om de gerechtjes gewoon mee te nemen.

Het was moeilijk kiezen uit de vele ontbijtopties maar uiteindelijk viel mijn keuze op de “oats-skool”, een originele naam voor warme havermout met vers fruit, yoghurt en geroosterde noten en het bananenbrood met huisgemaakte pindakaas en fruit. Mijn vriendin koos voor de wafel met vers fruit en maple syrop. Al dit lekkers vergezeld van een lekker kopje rooibosthee en een gezonde bite booster shot natuurlijk.

Op de kaart staan er trouwens ook 2 ontbijtformules: de salty combo (met o.a. gerookte zalm en roerei met spek) en de sweet combo (met o.a. miniwafel, smoothiebowl en bananenbrood).

Bite Leuven ontgoochelde niet: heerlijk gevarieerd ontbijt, vriendelijke bediening, schappelijke prijs en ideaal gelegen in hartje Leuven. Voor mij al 4 redenen om terug te keren naar deze Leuvense hotspot.

Delicious breakfast @ Bite Leuven

Delicious breakfast @ Bite Leuven

Delicious breakfast @ Bite Leuven

Delicious breakfast @ Bite Leuven

Delicious breakfast @ Bite Leuven

Delicious breakfast @ Bite Leuven

Delicious breakfast @ Bite Leuven

Praktisch:
Tiensestraat 12 – 3000 Leuven
Tel: +32 496 075206
E-mail: biteleuven@gmail.com
Facebookpagina: Bite Leuven
Open van dinsdag tem zaterdag 09:00 -18:00 en op koopzondagen
Bij Bite kan je terecht voor ontbijt – lunch – dessert of drankje

Kerstsfeer op de Grote Markt tijdens wintertijd in Leuven

wintertijd in Leuven

wintertijd in Leuven

wintertijd in Leuven

vader-dochterdagje Leuven (23/11/2018)

wintertijd in Leuven

wintertijd in Leuven

wintertijd in Leuven

vader-dochterdagje Leuven (23/11/2018)

Kerstsfeer op de Grote Markt in Leuven