Archief voor ‘Toerisme’

In the picture: Bloesempracht in de Kruidtuin

Een mooie lentedag in de Leuvense Kruidtuin (07/04/2018)

Een mooie lentedag in de Leuvense Kruidtuin (07/04/2018)

Een mooie lentedag in de Leuvense Kruidtuin (07/04/2018)

Een mooie lentedag in de Leuvense Kruidtuin (07/04/2018)

Een mooie lentedag in de Leuvense Kruidtuin (07/04/2018)

Een mooie lentedag in de Leuvense Kruidtuin (07/04/2018)

Een mooie lentedag in de Leuvense Kruidtuin (07/04/2018)

In the picture: Lente in de Leuvense Kruidtuin

Een mooie lentedag in de Leuvense Kruidtuin (07/04/2018)

Een mooie lentedag in de Leuvense Kruidtuin (07/04/2018)

Een mooie lentedag in de Leuvense Kruidtuin (07/04/2018)

Een mooie lentedag in de Leuvense Kruidtuin (07/04/2018)

Een mooie lentedag in de Leuvense Kruidtuin (07/04/2018)

Een mooie lentedag in de Leuvense Kruidtuin (07/04/2018)

Een mooie lentedag in de Leuvense Kruidtuin (07/04/2018)

Een mooie lentedag in de Leuvense Kruidtuin (07/04/2018)

Een mooie lentedag in de Leuvense Kruidtuin (07/04/2018)

Een mooie lentedag in de Leuvense Kruidtuin (07/04/2018)

Nieuw beeld gespot in de Leuvense Kruidtuin: Rembert Dodoens

Sinds kort kan je in de Leuvense Kruidtuin een nieuw kunstwerk bewonderen. Het betreft het beeld van kruidendokter Rembert Dodoens.
Hij was een befaamd botanicus en auteur van het ‘Cruydeboeck, een vertaling in de volkstaal van het 3-talig botanisch woordenboek van Duitser Leonhart Fuchs maar aangevuld met zijn eigen bevindingen.
Dodoens is tevens ook alumnus van de Leuvense universiteit. Hij behaalde er in 1535 al op achttienjarige leeftijd zijn licentiaat in de geneeskunde. Het beeld werd gemaakt door kunstenaar Ad Wouters.

Early spring in the botanical garden of Leuven

Early spring in the botanical garden of Leuven

In the picture: De Leuvense Kruidtuin in een paars lentekleedje

Early spring in the botanical garden of Leuven

Early spring in the botanical garden of Leuven

Early spring in the botanical garden of Leuven

Early spring in the botanical garden of Leuven

Early spring in the botanical garden of Leuven

Early spring in the botanical garden of Leuven

Early spring in the botanical garden of Leuven

Early spring in the botanical garden of Leuven

Early spring in the botanical garden of Leuven

Film die de schoonheid van Leuven toont

Deze week haalde een prachtige video over onze stad viraal. Deze werd op Facebook gepost door Basel Zobieda, een Syrische Belg.  We wilden met veel plezier deze video ook met jullie delen.

Dit is de uitleg die de fotograaf zelf over zijn film deelde:

Leuven is een mooie stad en heeft enorm veel te bieden. De kunst, middeleeuwse architect, musea, natuur en de gezellige sfeer in Leuven inspireren me vandaar heb ik de eerste hyperfilm van Leuven gemaakt i.s.m. Stad Leuven zodat iedereen die het bekijkt kan vliegen in tijd en ruimte doorheen deze prachtige stad. Niet zomaar een stad, het is een stad waar jij je thuis zou voelen <3 .

1 man, 2 fototoestellen,15.000 foto’s en honderden video’s van meer dan 50 verschillende locaties,er werden geen drones gebruikt. Opname heeft 4 maanden geduurd en plaats gevonden zowel tijdens de dag als nacht, zowel onder het regen als bij -3 C°. Maar het resultaat mag er zijn: een unieke stop-motion film met alle troeven van Leuven.

Gemaakt met veel liefde en passie voor deze stad en haar gastvrije bewoners. Deel deze video en laten we Leuven op de kaart zetten!
Veel kijkplezier :)

Basel Zobieda
Een Syrische Belg

©All rights reserved
Basel Photography & Film 2018
WWW.BASELFILMS.BE
FOTOGRAFIE@BASELFILMS.BE
+32(0)485/40.14.23

Muziek aangeschaft van: “Will you follow me?” door Tiny Music

 

Culinair en TASTEful genieten in Leuven

Sinds 10 maart 2017 is culinair Leuven weer een top restaurant rijker. Deze gastronomische nieuwkomer heeft zijn naam niet gestolen: “Taste” verwijst naar de eerste vijf letters van de familienaam van Sterrenchef Bart TASTEnhoye.  Het is tevens ook een verwijzing naar de totaalbeleving die hij en zijn wederhelft, gastvrouw Dorotée Hoste, willen aanbieden. Je komt er om te eten en te beleven. De nieuwe zaak is gelegen in een prachtig historisch pand in de Naamsestraat in Leuven. Als foodie had ik dit restaurant al een tijdje op mijn “resto bucket list” staan en begin december was het dan eindelijk gelukt om een datum te vinden voor een etentje met mijn ex-collega (en fellow-foodie) An.

Wat me onmiddellijk opviel bij het binnenkomen was de hartelijke en gastvrije ontvangst. Het interieur straalde warmte en gezelligheid uit en er hing al een ontspannen kerstsfeer mede door de prachtige goudkleurige kerstversiering! Goud was ook de overheersende kleur aan tafel in de vorm van goudkleurig bestek. Die gouden kleur gaf een extra dimensie aan de sfeerbeleving aan tafel. Al snel kwam de chef himself ons het menu voorstellen aan tafel. Ikzelf had op voorhand bij de reservatie aangegeven enkel vis en gevogelte te eten en daar had de chef ook rekening mee gehouden. Taste werkt met een vast menu dat elke maand verandert. Je hebt de keuze tussen een 4-gangen menu (dessert inbegrepen) of een 5-gangen menu (4 gangen met een extra tussengerecht). Wij opteerden voor het laatste. Wel jammer dat we geen geschreven versie van het menu voorgeschoteld kregen want ik vind het heel moeilijk om alle details van het menu te onthouden.

Om de avond goed in te zetten bestelden we een aperitief. We kozen voor een “Gin Taste” en de alcoholvrije cocktail van de maand op basis van o.a. gember. Bij het aperitief kregen we 3, stuk voor stuk, heerlijke amuses of appetizers voorgeschoteld. Deze hapjes lieten ons hunkeren naar meer. Dat kwam er in de vorm van het 5-gangenmenu à 85 euro (zonder aangepaste wijnen) bestaande uit lekkere verfijnde combinaties.Vooral het visgerecht van zeebaars, knolselder, bouchot mosselen en witloof kon me enorm bekoren. En ook de lauwe carpaccio van Sint Jakobsschelp met gebakken langoustinestaart was een streling voor het oog en de smaakpapillen. Ik koos ervoor om slechts 1 glas wijn te drinken tijdens de ganse avond. Wie net zoals ik geen echte wijnkenner is moet echter geen schrik hebben om een goeie keuze te maken. Sommelier Seppe Van Beuren stelt met kennis van zaken en een vleugje humor zijn wijnen voor.  Aangezien ik het liefst rode wijn drink resulteerde dit in een lekker glas Oostenrijks-Hongaarse Portugieser wijn.

Na het overheerlijke 4-gangenmenu was het tijd voor het dessert en dat was echt een juweeltje. Het prachtig gepresenteerde nagerecht van Doyenné peer, chocola en macaron moest zeker niet onderdoen voor de andere gerechten. Ondanks het feit dat we geen koffie en thee bestelden kregen we na het dessert toch een aantal lekkere ouderwetse versnaperingen voorgeschoteld zoals een versgebakken wafel vergezeld van een zoet fruitsnoepje op een gouden schoteltje. Wat het plaatje helemaal compleet maakte was de rijstpap met gouden lepeltje (van een hemels dessertje gesproken :)). Om te eindigen kwam de Chef nog bij iedere tafel langs met een beetje “nostalgie” in de vorm van een klassieke crème-au-beurre taart.

Het was een gastronomische topavond. Deze nieuwe culinaire aanwinst voor Leuven is een absolute aanrader. Ik kom zeker terug.
Dinner @restaurant Taste Leuven

Dinner @restaurant Taste Leuven

Dinner @restaurant Taste Leuven

Dinner @restaurant Taste Leuven

Dinner @restaurant Taste Leuven

Dinner @restaurant Taste Leuven

Dinner @restaurant Taste Leuven

Dinner @restaurant Taste Leuven

Dinner @restaurant Taste Leuven

Dinner @restaurant Taste Leuven

Praktisch
Naamsestraat 62, 3000 Leuven
www.leuventaste.be
info@leuventaste.be
Voor wie met de auto komt: Parking Q-Park Leuven Heilig-Hart. (Taste betaalt de eerste 2 uur terug)

Kerst-DOE-markt aan de Abdij van ‘t Park

Er is niet enkel een kerstmarkt in het stadsparkt van Leuven, maar er worden op veel andere plaatsen ook alternatieve kleinere kerstmarkten georganiseerd. Wij trokken vorige zondag naar de Kerst-DOE-markt aan de Abdij van ‘t Park.  Deze werd door de DOE boerderij Leuven georganiseerd.

Het binnenplein van de abdij was gezellig gevuld met marktkraampjes, vuurkorven en tafeltjes. Er was eveneens een zone met volksspelen voor de kinderen. We genoten van artisanale snacks terwijl de kinderen zich uitleefden en aan het protest te horen toen we naar huis gingen, was deze Kerst-DOE-markt zeker een succes.

IMG_4292

IMG_4272

IMG_4273

IMG_4282

IMG_4275

IMG_4285

Wintertijd in Leuven

Nog tot woensdag kan je de Leuvense Kerstmarkt bezoeken die uitzonderlijk in het stadspark doorgaat.  Er was al veel te doen rond de modderige paadjes die te lijden hadden onder het natte winterweer, maar vandaag was een droge dag en deze week had de groendienst ook al de paden verbeterd.  Wie de kerstmarkt dus nog niet bezocht heeft, moet dus zeker niet aarzelen.

IMG_4131

IMG_4129

IMG_4127

Het Ladeuzeplein en de Grote markt zijn feeërieker dan ooit met Ladeuze -on-ice en de Wintertuin.

IMG_4145

IMG_4146

 

IMG_4160

IMG_4155

Opening Leuvense “foodhall” De Smidse

Leuven is weer een foodhall rijker. Eerder dit jaar was het de beurt aan de overdekte markthal Hal 5 in de stationsbuurt en afgelopen weekend (18 & 19 November) opende “De Smidse” haar deuren voor het grote publiek.

Deze voormalige smederij van Stella Artois aan het nieuwe Sluispark werd volledig gerenoveerd door projectontwikkelaar ViRiX. Het gebouw is een architecturaal pareltje geworden dat oud en nieuw combineert maar met behoud van het industriële erfgoed.  De inspiratie voor het project komt van de wereldberoemde indoor versmarkt Boqueria in Barcelona, maar het is geen copy-paste geworden.
Het gelijkvloers biedt onderdak aan een 6-tal ambachtelijke kwaliteitsbewuste handelaars uit de voedingssector zoals Bakkerij-Patisserie L’Atelier de Séraphine, culinaire slagerij/traiteur De Kapblok en koffiewinkel ROM die er eveneens een cafeteria heeft. Verder kan je er ook terecht voor locale groenten & fruit en biologische droogwaren bij de verpakkingsvrije winkel Content die er haar tweede winkel (Content 2.0) opende.
Ook enkele bekende namen hebben er hun zaak. Felice Miluzzi van slowfood restaurant Rossi, onlangs nog door Gault &Millau uitgeroepen tot beste Italiaanse chef, pakt er uit met een heus Pasta-atelier waar mensen workshops kunnen volgen en de ingrediënten kunnen kopen om zelf pasta te maken.  Televisiekok Jeroen De Pauw heeft er een onderkomen gevonden voor zijn eerste aperobag-store of aperitiefwinkel, ook wel “snoepwinkel voor volwassenen” genoemd waar je alles voor een geslaagde aperitief kan kopen in een kant-en-klare zak.
De handelaars, elk onder hun eigen dak bevinden zich in een prachtig decor rond een patio/terras waar je gezellig kan verpozen met een drankje en een hapje.
De bovenverdieping, waar je een mooi zicht hebt op de foodhall beneden, biedt momenteel een onderkomen aan yogacentrum Saj Yoga, Instituut Floxx,  gespecialiseerd in waxing en hartcoherentie en kapsalon/bar Caffee Coiffee. Met de Smidse laat Leuven weer een knap staaltje stadsvernieuwing zien.
De Smidse is open van dinsdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 18:00

Opening "De Smidse Leuven" (18/11/2017)

 

Opening "De Smidse Leuven" (18/11/2017)

 

Opening "De Smidse Leuven" (18/11/2017)

 

Opening "De Smidse Leuven" (18/11/2017)

Opening Rossi Pasta Atelier in foodhall De Smidse - Leuven (18/11/2017)

Opening Content 2.0 @ "foodmarket" De Smidse in Leuven (18/11/2017)

Opening "De Smidse Leuven" (18/11/2017)

Opening "De Smidse Leuven" (18/11/2017)

Opening "De Smidse Leuven" (18/11/2017)

 

Opening "De Smidse Leuven" (18/11/2017)

Opening Content 2.0 @ "foodmarket" De Smidse in Leuven (18/11/2017)

Opening Content 2.0 @ "foodmarket" De Smidse in Leuven (18/11/2017)

Opening "De Smidse Leuven" (18/11/2017)

Opening "De Smidse Leuven" (18/11/2017)

Nog even nagenieten van het prachtige bloementapijt begin september

Het bloementapijt op de Grote Markt in Leuven

Het bloementapijt op de Grote Markt in Leuven

Het bloementapijt op de Grote Markt in Leuven