Archief voor ‘Uncategorized’

Gastrobar Hop: nieuwe culinaire aanwinst voor de Leuvense Vaartkom

De florerende Vaartkom heeft er sinds februari van dit jaar een culinaire hotspot bij! Naast het gastronomische tapasrestaurant Zappaz en het vegetarische restaurant Noordoever is er nu ook Gastrobar HOP. Deze nieuwe zaak heeft ;zoals de naam al een beetje laat uitschijnen; bier als thema maar uiteraard krijgt wijn er ook een plaats.

Aan het roer staat Bram Verbeken die zijn culinaire strepen in het verleden al verdiend heeft in het bekende Leuvense restaurant Zarza. Verbeken heeft een passie voor bier en koken en werd niet voor niets bekroond tot “bierkok van Vlaams-Brabant”.
Gastrobar Hop staat voor bistronomie en is een ode aan onze eetcultuur en aan ons bier.
Het restaurant ligt dan ook niet toevallig in de schaduw van de voormalige brouwerij De Hoorn, de oude bakermat van Stella Artois, met halvelings zicht op de Vaart. Bij mooi weer kan je er ook buiten eten maar toen mijn vriend en ik er waren was het helaas geen terrasjesweer. Desalniettemin was het binnen in het moderne pand heel gezellig toeven. We werden hartelijk ontvangen in het stijlvolle interieur dat uitblinkt in eenvoud en soberheid. De tafeltjes hebben allen zicht op de open keuken en de plaatsen aan de toog zitten er zelfs bovenop.

De beperkte menukaart is opgedeeld in ‘4 “bites” en 3 hoofdgerechten en als afsluiter een dessert of een selectie kazen. Je hebt dus de keuze uit een kleine service met twee bites, een hoofdgerecht en een dessert of een “all-in” met vier bites, een hoofdgerecht en dessert. Mijn vriend en ik kozen voor deze laatste optie. Daarnaast heb je ook de keuze om elke gerecht te laten vergezellen van een bijpassend wijntje of biertje maar voor mij is 1 glas wijn al meer dan voldoende.

We startten de avond zoals het hoort met een aperitief en in ons geval een niet-alcoholische versie. De keuze van mijn vriend viel op Energibajer, een Deens blond biertje met een alcoholgehalte van 0.00. Ikzelf koos voor Seedlip garden, een alcoholvrije gin-tonic.
Het dinnermenu ging van start met een heerlijke amuse: een krokant belegd wafelhapje.
Aangezien mijn vriend en ik enkel vis en gevogelte eten, werd de eerste “bite” die normaalgezien uit natuurkalf bestond voor ons vervangen door kabeljauw. Het resulteerde in een smaakvol en verfijnd visgerechtje met jonge bloemkool en mierikswortel.
De tweede bite was er eentje met noordzeekrab, zuring, citrus en frekeeh, werkelijk een mooi groen gedresseerd plaatje dat ook heerlijk smaakte. De derde bite bestond uit gerookte kabeljauw, daslook, beurre noisette en crispy aardappel. Héél lekker!
De vierde en laatste bite tenslotte was op en top Vlaams want had als hoofdingrediënt witte asperge, geserveerd met ei, oude Reypenaerkaas, gerookte tijm en hazelnoot. Mijn persoonlijke favoriet aangezien ik dol ben op asperges!

Voor het hoofdgerecht had ik mijn oog uiteraard laten vallen op de groene asperge “de pays” (leve het aspergeseizoen!) en mijn vriend had de kippenoester gekozen. De groene asperges werden geserveerd met ricotta, courgette, citroenmelisse, paprika en cashewnoot, een uitstekende smaakcombinatie. Het hoofdgerecht van mijn vriend bestond naast kippenoester uit een mix van tuinboon, wortel, sumac, limoen en gremolata. Beide hoofdgerechten waren net zoals de andere gerechtjes heel mooi gepresenteerd en smaakten voortreffelijk.

Voor ons liever geen kazen als dessert, dus kozen we steevast voor het zoete nagerecht en dat was hier een heerlijke compositie van rabarber, witte chocolade, amandel, specerijen en blanche de Namur.

Afronden deden we met een kopje koffie en een ontspannend theetje (“herbal relaxation”), beiden zorgvuldig geselecteerd door Koffie Onan). Als versnapering bij de koffie en thee kregen we een overheerlijk chocolaatje (van bij Chocobolic, een ambachtelijke chocolaterie uit Boutersem, die gerund wordt door de vrouw van de chef-kok)
Het chocolaatje was een ware streling voor mijn smaakpapillen en de perfecte afsluiter van een heerlijk diner!

Leuven is een culinaire parel rijker, HOP, allen daarheen! :)

Dinner @ Gastrobar Hop - Leuven

Dinner @ Gastrobar Hop - Leuven

Dinner @ Gastrobar Hop - Leuven

Dinner @ Gastrobar Hop - Leuven

Dinner @ Gastrobar Hop - Leuven

Dinner @ Gastrobar Hop - Leuven

Dinner @ Gastrobar Hop - Leuven

Dinner @ Gastrobar Hop - Leuven

Dinner @ Gastrobar Hop - Leuven

Dinner @ Gastrobar Hop - Leuven

Dinner @ Gastrobar Hop - Leuven

Dinner @ Gastrobar Hop - Leuven

Dinner @ Gastrobar Hop - Leuven

Praktisch:
HOP Gastrobar
Vaartkom 1A
3000 Leuven
Tel: +32 16 356153
e-mail: info@hop-gastrobar.be
website: https://hopgastrobar.be/
Open voor lunch van 12u tot 14u en dinner van 18:30 tot 22:00u op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. Op zaterdag open voor dinner van 18u30 tot 22u. Gesloten op woensdag en zondag.

In the picture: Bloesempracht in de Kruidtuin

Een mooie lentedag in de Leuvense Kruidtuin (07/04/2018)

Een mooie lentedag in de Leuvense Kruidtuin (07/04/2018)

Een mooie lentedag in de Leuvense Kruidtuin (07/04/2018)

Een mooie lentedag in de Leuvense Kruidtuin (07/04/2018)

Een mooie lentedag in de Leuvense Kruidtuin (07/04/2018)

Een mooie lentedag in de Leuvense Kruidtuin (07/04/2018)

Een mooie lentedag in de Leuvense Kruidtuin (07/04/2018)

In the picture: Lente in de Leuvense Kruidtuin

Een mooie lentedag in de Leuvense Kruidtuin (07/04/2018)

Een mooie lentedag in de Leuvense Kruidtuin (07/04/2018)

Een mooie lentedag in de Leuvense Kruidtuin (07/04/2018)

Een mooie lentedag in de Leuvense Kruidtuin (07/04/2018)

Een mooie lentedag in de Leuvense Kruidtuin (07/04/2018)

Een mooie lentedag in de Leuvense Kruidtuin (07/04/2018)

Een mooie lentedag in de Leuvense Kruidtuin (07/04/2018)

Een mooie lentedag in de Leuvense Kruidtuin (07/04/2018)

Een mooie lentedag in de Leuvense Kruidtuin (07/04/2018)

Een mooie lentedag in de Leuvense Kruidtuin (07/04/2018)

Nieuw beeld gespot in de Leuvense Kruidtuin: Rembert Dodoens

Sinds kort kan je in de Leuvense Kruidtuin een nieuw kunstwerk bewonderen. Het betreft het beeld van kruidendokter Rembert Dodoens.
Hij was een befaamd botanicus en auteur van het ‘Cruydeboeck, een vertaling in de volkstaal van het 3-talig botanisch woordenboek van Duitser Leonhart Fuchs maar aangevuld met zijn eigen bevindingen.
Dodoens is tevens ook alumnus van de Leuvense universiteit. Hij behaalde er in 1535 al op achttienjarige leeftijd zijn licentiaat in de geneeskunde. Het beeld werd gemaakt door kunstenaar Ad Wouters.

Early spring in the botanical garden of Leuven

Early spring in the botanical garden of Leuven

In the picture: De Leuvense Kruidtuin in een paars lentekleedje

Early spring in the botanical garden of Leuven

Early spring in the botanical garden of Leuven

Early spring in the botanical garden of Leuven

Early spring in the botanical garden of Leuven

Early spring in the botanical garden of Leuven

Early spring in the botanical garden of Leuven

Early spring in the botanical garden of Leuven

Early spring in the botanical garden of Leuven

Early spring in the botanical garden of Leuven

In the picture: Bartender race – Hapje Tapje 2017

Hapje Tapje 2017 - Leuven

Hapje Tapje 2017 - Leuven

Hapje Tapje 2017 - Leuven

Hapje Tapje 2017 - Leuven

Hapje Tapje 2017 - Leuven

Boekvoorstelling: Leuvense straatnamen, pleinen en wijken

Vandaag: eerste dag van de zomer, werd bij een temperatuur van 32° dit boek voorgesteld in café De Phare op de Naamsesteenweg in Heverlee.

Op een zeventigtal bladzijden worden de namen van vele Leuvense straten, pleinen en wijken verklaard. Je komt te weten hoe die aan hun huidige – en soms ook vroegere- naam gekomen zijn. Allemaal interessante weetjes, zowel voor de “oude” als voor de “nieuwe” Leuvenaar. Vermits het en uitgave is van “den Akademie van ‘t Leives” (Academie voor het Leuvens dialect) is het boek tweetalig: AN en Leives.
Deze vierde “verbeterde en vermeerderde druk”- de vorige dateerde van 2007- bevat heel wat foto’s: recente en oude. Leuk om vergelijkingen te maken.

IMG_0006

Een groot gedeelte van de originele tekst die tot stand kwam onder leiding van de kranige, 91-jarige Paul Reekmans, is dezelfde gebleven.

IMG_0019

IMG_0016

Het is de verdienste van Rudiger Vangeel de teksten te actualiseren en aan te passen aan de nieuwe spelling van het Leives. Duivel doet al Eddy Bruers zorgde voor het uitgebreide fotomateriaal.

De zoveelste realisatie van “den Akademie van ‘t Leives.” die wij veel succes toewensen. Het boek is te koop aan de prijs van 10 Euro.

Leuvens dialect voor allen, ook voor niet-Leuvenaars (les 42)

Lees eerst de 13 zinnen in het Nederlands, zo begrijp je waarover de mop gaat, en is het gemakkelijker om daarna dezelfde tekst in het Leuvens dialect te lezen.

MOP: 40 jaar getrouwd.

1. Een koppel doet een feest voor de 40ste verjaardag van hun trouwdag.
2. Hun kalmte en liefde voor elkaar is altijd al een gespreksonderwerp geweest voor de familie en kennissen.
3. Een nieuwsgierige journalist van een lokale krant kwam op het idee om een reportage te maken over dit gelukkige koppel, en hij ondervroeg de man.
4. “Wel”, legt de man uit, “dit gaat terug tot onze huwelijksreis”. We bezochten de GRAND CANYON en beslisten dat op de rug van een ezel te doen.
5. We waren nauwelijks vertrokken toen de ezel van mijn vrouw struikelde en viel. Mijn vrouw stond op en ze zei kalmpjes: ” Eerste keer”.
6. We hielpen de ezel terug op zijn poten en we vervolgden onze weg.
7. Nog geen 100 meter verder, struikelde de ezel nog eens. Toen zei mijn vrouw opnieuw en op een rustige toon: “Tweede keer
8. De ezel werd terug recht geholpen en we reisden verder.
9. We waren nog geen halve kilometer verder geraakt, of de ezel struikelde voor de derde keer.
10. Mijn vrouw, nog altijd even rustig, pakte toen een revolver uit haar rugzak en schoot de ezel dood.
11. Ik heb me dan zeer kwaad gemaakt en ik heb haar goed laten horen dat ik helemaal niet akkoord ging met de manier waarop ze dat arme beest behandelde en afmaakte.
12. Ze bezag me in ‘t wit van mijn ogen en antwoordde kalmpjes: ” Eerste keer”.
13.Sindsdien zijn wij gelukkig.
_______________________________________________________________

En dan naa in ‘t Leives:

MOP: 40 joor getroud.

1. E koppel deut ‘n fieëst vei de fieëtegste verjoordag van ennen traa.
2. Enne kalmte en liefde vei malkanderen es altoëd al e poent van conversoose geweist vei de famile en kinesse.
3. Ne korjeize zjournalist van een pleutseloëke gazet kwamp up ‘t gedacht vei een reportage te mooke ouver da gelikkeg koppel en oë ondervreug de man.
4.”Awel”, eksplikeit doëne vent, “da goo vrum tot ons aaveleksroës. Me bezochte de GRAN CANYON en desideide van dat up de rig van nen eizel te deun.
5. Me woore apên vertrokke toen den eizel van m’n vraa stroikelde en viel. M’n vraa stond up en ze zaa kalmkes: “Ieëste kieë”.
6. M’ ielepe den eizel trig up z’n puete en vervolgden onze weg.
7. Nog gieën 100 meiters vèdder, stroikelde den eizel nog es. Teun zaa m’n vraa, upnief en up rustegen tuen: “Twidde kieë”.
8. Den eizel wid vrum recht gollepe en me vwajazjeide voets.
9. Me woore nog gieënen alleve kilomeiter vèdder gegrokt, of den eizel stroikelde vei den dèrde kieë.
10. M’n vraa, nog altoëd ieëve rusteg, pakte teun ne revolver oeët eire rigzak en schout den eizel dued.
11. Ik em me dan noëg kood gemokt en ‘k em eir geu looten uere dak ‘ik ieëlemool ni ‘t akkoud gink mei de manier woorup ze dat êrm bieëst beandelde en afmokte.
12. Ze bezag me in ‘t wit van m’n uege, en ze riposteide kalmkes: ” Ieëste kieë!”
13. En sins teun zen me gelikkeg!

UTOPIA 3, TENTOONSTELLING BIJ SLAC & ACADEMIE BEELDENDE KUNST

Jongeren en volwassenen die samen creëren en de grenzen van de utopie verkennen: dat is UTOPIA 3. Het project omvat twee delen: UTOPIA Vrijstaat en UTOPIA Dijle-eilanden. De hele school, bezoekers en voorbijgangers maken deel uit van het project.

UTOPIA op de Dijle-eilanden (aan de Dijle-terrassen ter hoogte van Lei & Amerikalaan)

IMG 1

Thomas More inspireert ook vandaag nog volop jongeren. 450 studenten van SLAC & Academie Beeldende Kunst geven vorm aan hun ideeën over een ideale samenleving. Zij bouwen imaginaire, utopische drijvende steden op de Dijle.

IMG 2

IMG 4

IMG 3

UTOPIA als Vrijstaat (Dirk Boutslaan op het plein voor de academie)
Een toren rijst op. Studenten hogere en specialisatiegraad palmen dit vrij podium in.

IMG 6

IMG 5

GEPLANDE EVENEMENTEN

Vrijdag 18 november 2016, 19u: REALLY? Atelier interactieve media
De leerlingen maken van de toeschouwers actieve participanten. De interactie van het publiek met de gepresenteerde beelden, woorden en klanken zijn het startpunt.

Vrijdag 2 december 2016, 19u: ZANDKASTEEL. Atelier keramiek
In een poëtische, intimistische, trage film staat een kasteel in klei: symbool voor UTOPIA. Het proces van erosie van klei in water wordt de metafoor voor vergankelijkheid en voor het tot stand komen van een nieuwe structuur. Muzikanten van het conservatorium delen in de “vreugde”.

Vrijdag 13 januari 2017, 19u: Slotevent. SLAC GOOIT DE RAMEN OPEN!

UTOPIA 3 is permanent en gratis te bezichtigen.

IMG 7

En Fiere Margriet? Zij zag dat het goed was en bewaakt angstvallig deze kunstwerken…

Filip Coulier general manager Leuven Bears

De seizoensstart van het basket in is volle aantocht. Ook de club Stella Artois Leuven Bears maakt zich op voor de voorbereiding en de start van de nieuwe basketbalcompetitie.

De heer Filip Coulier werd vanaf 1 augustus aangesteld als general manager van de Leuven Bears. Hij zal het dagelijkse bestuur van de club leiden wat momenteel versnipperd is over diverse leden van de Raad van Bestuur.

Filip Coulier

Filip Coulier

Voor het commerciële luik zal hij nauw samenwerken met Yoline Hulens en met de opvolger van Frank Pietermaat. De heer Coulier rapporteert aan de Raad van Bestuur.

 

Filip Coulier is geen onbekende in het Belgische basket en zeker niet in Leuven.

Als jeugdspeler is Filip in ’76 op 9-jarige leeftijd begonnen bij het voormalige Tempo Kessel-Lo. Op 17- jarige leeftijd maakte hij zijn debuut in N1 bij Raiffeisen Leuven, waar hij speelde aan de zijde van o.a. ex-NBA kleppers zoals Allan Hardy (LA Lakers) en Kenny Austin (Detroit Pistons).

 

Na een positieve coaching ervaring bij North Carolina State University werd Filip in ’99 actief als coach bij de Brusselse teams R.B.C.B. en in 2000 bij Atomics. Uiteindelijk werd hij in 2001 coach van Vastiau-Godeau Leuven.

Redingenhof Vastiau-Godeau Leuven

Redingenhof Vastiau-Godeau Leuven

 

In 2002 hield hij het coachen voor bekeken en verhuisde hij om beroepsredenen naar het buitenland.

In december 2015 werd hij coach van Guco Lier. Dankzij deze Lierse ervaring had Filip opnieuw de basketbalmicrobe te pakken en kwam hij terug in het vizier bij de  “Leuven Bears”. Zo vond Filip niet alleen zijn oude Leuvense basketbal liefde maar ook vele bekende gezichten terug.

Filip heeft ervaring opgedaan als general manager van Geldof & Coulier Quality Chocolates, Inc. en A.N.E.C.A. Holding Company. Hij beschikt over een diploma A1 Boekhouden/Marketing + Applied Economics North Carolina State University + postgraduaat financiewezen KUL.

LeveninLeuven wenst hem succes.