Archief voor ‘Uncategorized’
Expo “This is not a collection” in PARCUM Heverlee
Nog tot 3 november 2019 kan je in Museum PARCUM in Heverlee een bezoekje brengen aan de tentoonstelling “This is not a collection”.
In deze expo gaan historische religieuze topstukken als het ware een dialoog aan met de kunst van de hedendaagse kunstenaars Guillaume Bijl, David Claerbout, Berlinde De Bruyckere en Ria Pacquée.
De talrijke religieuze erfgoedobjecten roepen vragen op en slaan de bezoeker soms uit het lood.
Met deze tentoonstelling stelt PARCUM de eigen collectievorming in vraag. Wat is religieus erfgoed? Wat kan dat erfgoed – waarvan zelfs de gelovigen van vandaag vaak niet langer de betekenis vatten – betekenen voor onze tijdgenoten? Wat moet een museum voor religieuze kunst en cultuur vandaag zijn?
Deze torenhaan stond oorspronkelijk op de kerk van Sint-Anneke in Antwerpen. Maar Linkeroever kampte met wateroverlast. Er werd beslist om het dorp te verhogen met zandopspuitingen.
In 1968 moest de kerk afgebroken worden. De man van Edwards tante was de architect-aannemer. Zijn tante wilde graag deze haan bewaren, als een souvenir aan haar jeugd.
Maar in de haan zitten ook gaten… in 1914 vonden de Duitsers het leuk om op deze haan te schieten.
Een glazen grafkist met een reliekbeeld uit het rijke erfgoed van vrouwelijke religieuzen.
This Is Not a Collection, nog tot en met 3 november in PARCUM, Abdij van Park 7, 3001 Heverlee
dagelijks open van 10 tot 17 uur, maandag gesloten
https://www.parcum.be/this-is-not-a-collection
Succesvolle 31e editie van Hapje Tapje, de culinaire hoogdag van Leuven
Afgelopen zondag vond in de Leuvense binnenstad de 31e editie plaats van Hapje Tapje, Vlaanderens oudste en grootste culinaire stadsfestival. Hapje Tapje wordt ook wel het culinaire luik van Het Groot Verlof genoemd en het fijnproeversevenement lokte dit jaar meer dan 60.000 foodies naar Leuven.
Het parcours van Hapje Tapje werd dit jaar uitgebreid met de Marché des Métiers op het De Layensplein. Een nieuw concept waarbij de lekkernijen van volgende Leuvense ambachtszaken werden aangeboden: Elsen Kaasambacht, Slagerij Rondou, De Walvis en last but not least Patisserie Zuut met hun hippe ijskar vol lekkere, zuute ijsjes en dessertbekers. Ondanks hun gevestigde waarde in Leuven was het voor slagerij Rondou en vishandel De Walvis de eerste keer dat ze deelnamen. Een fijne bijkomstigheid: De 4 ambachtslieden hadden voor (zit)kussens gezorgd op de trappen van de Sint-Pieterskerk zodat je daar als bezoeker in alle rust én met zicht op de eetstandjes je hapje kon verorberen.
Op de Oude Markt konden de bezoekers genieten van een uitzonderlijke selectie exclusieve bieren en op de Place Gourmande (intussen een vaste waarde op de Grote Markt) kon je in de schaduw van de grote witte overkapping genieten van culinaire hoogstandjes van 9 Leuvense klassezaken. Dit jaar waren dat Tribunal, Fragma, Vers Namur, Het Land aan de Overkant, Zuut, EssenCiel, Barba, Zappaz en Baracca.
De organisatoren mochten naar aloude gewoonte weer mooie prijzen uitreiken. Hierbij een overzichtje:
De prijs voor het beste gerecht ging naar restaurant Zarza met hun hapje van handgepelde grijze garnalen, zuiderse salsa en kroepoek van oester. De eervolle vermelding of zilveren medaille ging dit jaar naar restaurant Rossi voor de Rossi-cheesecake met seizoensfruit.
De persprijs was voor de BBQ Brothers die voor het eerst deelnamen aan het culinaire parcours van Hapje-Tapje.
De prijs voor de mooiste en beste stand was voor Het Moorinneken op de Grote Markt. Restaurant Baracca werd 2e en de 3e plaats was voor Huis der Burgers.
De prijs voor de hapjes met de beste prijs/kwaliteitsverhouding was dit jaar voor restaurant Den Angelus met een eervolle vermelding voor Bistro Lust.
De prijs voor beste bieraanbod ging naar Rock Café. Het Vertier, Café Belge en De Rector kregen alvast eervolle vermeldingen.
Hapje-Tapje is zich als grootste ééndagsevenement bewust van zijn ecologische voorbeeldfunctie. Daarom werd net als vorig jaar aan de standhouders gevraagd om uitsluitend met bio-afbreekbare borden en bestek te werken. De bezoekers werden gestimuleerd om hun afval langs het parcours zorgvuldig te sorteren bij verschillende kleurrijke, op maat gemaakte afvaleilanden die bemand werden door vrijwilligers. Zij keken erop toe dat het afval in de juiste zak terecht kwam.
De liveoptredens van The Lighthouse en COCO Jr. XL op de Oude Markt zorgden s’avonds voor een sfeervolle afsluiter van een culinaire topdag.
De Grande Place Gourmande, intussen een vaste waarde op de Grote Markt
Chef Felice Miluzzi & zijn Rossi team
In the picture: culinair genieten op Hapje Tapje 2019
hapje van Barba: gevulde tomaat met een wafel en toetsen uit de zee
hapje van Trente: schelvis met komkommer, Galia meloen en citroenverbena
hapje van Zuut: ZUUTe eclair met frambozenconfituur, mascarponecrème en meringue
verfrissend drankje van Baracca: icetea van rooibos, citroengras en honing
hapje van Zarza: heldere bouillon van tomaat en crème van burrata
hapje van Zarza: handgepelde grijze garnalen, zuiderse salsa en oesterkroepoek
hapje van Dewerf: speculosisu: tiramisu met speculaaskoekje
hapje van Bar Louis: mini tuna tataki
drankje van Bar Louis: pink lemonade: rode vruchten & citrus
Italiaans hapje van Rossi: Ravioli alla Norma met kaviaar
Italiaans dessertje: Rossi cheesecake met seizoensfruit
drankje van Bite Leuven: Banoffee milkshake
dessertje van Bistro Lust: rabarber met yoghurtijs en basilicumolie
drankje van Zappaz: homemade lemonade
hapje van Elsen Kaasambacht: kaaskroketje
ijsje van Patisserie Zuut op de Marché des Métiers: Banoffee dessertbeker: stracciastella ijs met boterkaramel, vanilleroom en amandelcrumble
In the picture: de heropende Tivolibrug
Sinds eind juni is de Tivoli fietsbrug (die de Tivolistraat verbindt met de Adjudant Harboortstraat) terug open. De Tivolibrug is een belangrijke doorsteek voor fietsers en wandelaars die naar Leuven centrum willen gaan. Je kan er sinds de heropening ook een nieuw staaltje streetart bewonderen van enkele Leuvense graffiti kunstenaars waaronder Beireh en Art of Mau.
mouth & green eyes van Art of Mau
In the picture: buurtfeest “sweet 16″ in De Vier Vaantjes
Op zaterdag 6 juli 2019 vierden de bewoners van de Leuvense wijk De Vier Vaantjes voor de 16e keer feest.
Het buurtfeest (georganiseerd door buurtcomité Vivamigos) werd naar jaarlijkse traditie ingezet met een snoepjes race voor de kids, gevolgd door een wedstrijdje “geocaching” voor jou en oud.
Ijskar Albert was ook dit jaar weer trouw op post om alle aanwezige buren van een lekker ijsje te voorzien.
Rond 17u was het dan “aperotime” met versgemaakte fruitcocktails en sushi, gevolgd door een barbecue.
Daarna was het tijd voor het dessertenbuffet, bestaande uit een 10 tal”homemade” desserten, klaargemaakt door een aantal aanwezige buren. Er mocht dan vervolgens gestemd worden op het “lekkerste” dessert en de meeste stemmen gingen naar mijn gepimpte chocolademousse. (#neverchangeawinningdessert)
Het wijkfeest werd naar jaarlijkse gewoonte afgesloten met een buurtquiz waarbij iedereen zich mocht opdelen in kleine groepjes (met een zelfgekozen groepsnaam). Het kahoot quiz-spel (met als thema 16) werd gewonnen door het groepje “De Madammen”. Vervolgens moesten “de Madammen” het dan tegen elkaar opnemen in het finalespel, dat bestond uit een nachtelijk partijtje Kubb. Isabeau Van Damme haalde het in het finalespel van de andere deelneemsters en wint zo voor de 2e keer op rij de buurtquiz. Ze volgt zichzelf dus op als “keizerin” van De Vier Vaantjes en kan de “Vier Vaantjes Totem” nog een jaartje langer in haar tuin laten staan :)
Geschreven door Kristel Van Loock en gepost op 21 juli 2019 onder Kinderen, Party, Spel, Uncategorized, Vereniging. Deze post werd getagd met 06/07/2019, 16e buurtfeest, 16e buurtfeest De Vier Vaantjes, 6 juli 2019, buurtfeest, de vier vaantjes, Kristel Van Loock, Vivamigos, vlaamse feestdag, vlaanderen feest, wijkfeest. Comments Off on In the picture: buurtfeest “sweet 16″ in De Vier Vaantjes op dit artikel.Tivolibrug tijdelijk terug open en voorzien van een kleurrijke graffiti make-over
De fietsersbrug Tivoli die sinds eind januari afgesloten was door werken is onverwacht weer even open dankzij een tijdelijke brughoofd constructie die de Tivolibrug met de Brugstraat verbindt.
Intussen werkt de stad verder aan de bouw van een fietstunnel onder de Tiensesteenweg. Die zal uiteindelijk langs de ene kant van de Tiensesteenweg aansluiten op het fietspad in het Belle-Vue park in Kessel-Lo.
Aan de andere kant komt de tunnel uit op een nieuw fietspad in de berm tussen de Adjudant Harboortstraat en de treinsporen.
Vanaf 10 april breekt de aannemer het tijdelijk brughoofd weer af. Vervolgens wordt er verder gewerkt aan de aansluiting van het nieuwe fietspad in de spoorwegberm met de bestaande Tivolibrug. Als alles volgens plan verloopt zal de brug vanaf 2 juli definitief terug open zijn.
De sluiting van de brug leek voor de stad Leuven het uitgelezen moment om de brug een originele opknapbeurt te geven. Daarom liet ze begin februari de muren van de Tivolibrug wit verven om zo een nieuw canvas te bieden aan graffitikunstenaars.
Onder de noemer “Missie Tivoli” sloegen MIJNLEUVEN en Kabaal (het kinderlabel van de stad Leuven) de handen in elkaar om de Tivolibrug in een nieuw kleurrijk kleedje te steken.
Eerst mochten kinderen en jongeren uit de buurt er hun graffitiskills uitproberen tijdens een leuke workshop. Een paar dagen later was het dan de beurt aan 18 Leuvense graffiti-artiesten onder wie Bisser om er met de spuitbus aan de slag te gaan en er een waar kunstwerk van te maken.
Trendy en lekker ontbijt bij Bite Leuven
Sinds eind juni vorig jaar is er in het autovrije gedeelte van de Tiensestraat een leuk eethuisje bijgekomen. Ik was er afgelopen zomer al een keertje geweest voor een gezonde, verse lunch en een drankje op hun gezellige terrasje. Wat me aangenaam verraste was hun leuke en hippe menukaart met als originele titel: Love at first bite. Ik proefde er de supergezonde Bite Booster Shot van gember, citroen & kurkuma één van de zes SODA pop specials die op de menukaart prijken.
De uitgebreide ontbijtkaart was me toen ook al opgevallen, dus het werd tijd om hun ontBITE eens uit te proberen. Je kan er trouwens de ganse dag door ontbijten. Je hoeft helemaal niet vroeg uit de veren, ook langslapers komen er ontbijtgewijs aan hun trekken. En voor wie niet veel tijd heeft is er ook de mogelijkheid om de gerechtjes gewoon mee te nemen.
Het was moeilijk kiezen uit de vele ontbijtopties maar uiteindelijk viel mijn keuze op de “oats-skool”, een originele naam voor warme havermout met vers fruit, yoghurt en geroosterde noten en het bananenbrood met huisgemaakte pindakaas en fruit. Mijn vriendin koos voor de wafel met vers fruit en maple syrop. Al dit lekkers vergezeld van een lekker kopje rooibosthee en een gezonde bite booster shot natuurlijk.
Op de kaart staan er trouwens ook 2 ontbijtformules: de salty combo (met o.a. gerookte zalm en roerei met spek) en de sweet combo (met o.a. miniwafel, smoothiebowl en bananenbrood).
Bite Leuven ontgoochelde niet: heerlijk gevarieerd ontbijt, vriendelijke bediening, schappelijke prijs en ideaal gelegen in hartje Leuven. Voor mij al 4 redenen om terug te keren naar deze Leuvense hotspot.
Praktisch:
Tiensestraat 12 – 3000 Leuven
Tel: +32 496 075206
E-mail: biteleuven@gmail.com
Facebookpagina: Bite Leuven
Open van dinsdag tem zaterdag 09:00 -18:00 en op koopzondagen
Bij Bite kan je terecht voor ontbijt – lunch – dessert of drankje
4e editie Foodtruck Fiesta in De Bruul
Afgelopen weekend vond in Park De Bruul de 4e editie plaats van het foodtruck fiesta, één van de vele initiatieven van wintertijd in Leuven. Foodies en fijnproevers konden er 3 dagen lang (van vrijdag 28 t.e.m. zondag 30 december) hun hartje ophalen (of beter gezegd hun buikje rond eten) aan de verschillende eet-standjes.
Naast soep, pizza’s, burgers en vishapjes was er ook een uitgebreid en gevarieerd aanbod van wereldse gerechtjes en streetfood uit Korea, Afrika, Thailand en Mexico. Ook de zoetebekken kwamen er ruim aan hun trekken. Zo kon je bij foodbar La Tierra Dolce genieten van een lekkere milkshake of cupcake en bij Daydreams kon je dan weer terecht voor originele werelddesserten zoals aziatische pannenkoeken met bakbanaan of homemade american pancakes. De prachtige Tati Mobiel zorgde dan weer voor verse koffie of thee.
De Mexicaanse ‘taqueria’ Alma Libre
De Afrikaanse foodtruck Okapi International
De Koreaanse foodtruck Table d’Ho
een koreaans bordje van Table D’Ho
Foodtruck Debacker met zijn flammekueche & pretzels
soepfoodtruck ‘t Vanneke en Trattoria Azzura
heerlijke vishapjes van Trattoria Azzura
Een heerlijk kopje rooibos looseleaftea
een lekkere mexicaanse burrito met kip en groentjes
King Sprong tijdens wintertijd in Leuven
Wintertijd in Leuven introduceerde dit jaar een nieuw lichtkunstparcours van het Leuvense Skullmapping-collectief. Van 22 tot en met 30 december kon je op diverse plaatsen in de binnenstad genieten van een reeks “lichtprojectie” voorstellingen.
Zo kon je in de binnentuin van M Museum genieten van King Sprong (een twist op KingKong): je zag een gorilla in zwembroek het museum beklimmen, vervolgens een schilderij stelen en dan samen met het schilderijpersonage stijlvol in het water springen. Een impressie:
Open atelier dag bij Chocolatier Demeestere tijdens 12e editie Dag van de Ambachten 2018
Op zondag 18 november was het Dag van de Ambachten. Dit jaarlijkse evenement dat je meevoert naar de ateliers van onze Belgische ambachtslieden vond dit jaar al voor de 12e keer plaats. Op de lijst met deelnemende ambachtslieden uit onze regio prijkte o.a. de naam van artisanaal chocolatier Demeestere in Heverlee. Als er één ding is waar ik aan verslaafd ben, dan is het wel Belgische chocolade. Als doorwinterde chocoholic haastte ik mij dus naar de open atelier dag van chocolatier en patissier Demeestere.
Meester-chocolatier Wim Demeestere gaf de ganse zondag doorlopend demonstraties in zijn atelier achteraan de winkel. Alle bezoekers werden bij het binnenkomen getrakteerd op een heerlijk ambachtelijk proevertje: een tricolore chocolademousse om duimen en vingers van af te lekken. Tijdens de demonstratie zagen we hoe in een oogwenk pralinevormpjes gevuld worden en waar Sinterklaas zijn chocolade figuurtjes komt halen :) We leerden er ook dat in België enkel witte chocolade gekleurd mag worden (en dat witte chocolade geen echte chocolade is want het bevat geen cacaomassa, maar dat laatste wist ik al wel). Wim Demeestere vertelde ons ook dat de meeste Belgische chocolatiers Callebaut gebruiken voor hun chocolade kunstwerkjes omdat Callebaut chocolade iets fijner en minder korrelig is van structuur.
Na de interessante en leerrijke demonstratie kreeg elke bezoeker een goodiebag mee vol lekkere zoetigheden! Daar kan je als chocoladeliefhebber alleen maar vrolijk van worden toch?
Geschreven door Kristel Van Loock en gepost op 2 december 2018 onder Eten en drinken, Nieuws, Uncategorized, Winkelen. Deze post werd getagd met ambachtendag 2018, callebaut chocolade, chocolade, Chocolaterie en Patisserie Demeestere, chocolatier, chocolatier Demeestere, dag van de ambachten 2018, demeestere, dva18, Kristel Van Loock, open atelier dag, Wim Demeestere. Er is 1 reactie op dit artikel.