Archief voor ‘Vereniging’

Voor oude EN nieuwe Leuvenaars! De maandag van Leuven Kermis.

Als je een echte Leuvenaar (man of vrouw) bent, of het wil worden, dan moet je voldoen aan twee essentiële voorwaarden:

1. Je neemt de ganse dag vrij op MAANDAG 5 SEPTEMBER!
2. Je bereidt je voor om de hele dag te stappen en rond te lopen. De stad is die dag trouwens volledig afgesloten voor alle verkeer.

Maandag (een werkdag!) vijf september is dè grote dag voor de Leuvenaars. Met duizenden lopen ze rond, overal in de stad. Ze nemen vrijaf, komen van heinde en verre om hun geboortestad nog eens terug te zien, hun familie of vrienden te bezoeken of te ontmoeten, of/ en naar de feestmarkt, braderie of kermis te gaan, andere Leuvenaars te zien, te groeten, te babbelen, samen ‘ne pot te pakken’…

Voor wie dat ook wil zien en beleven, volgt hier de beschrijving van één van de mogelijke “tochten” die je laten kennismaken met wat Leuvenaars nauw aan het hart ligt: de feestmarkt, want dat is de plaats van het gebeuren.
Pas op! Die sluit om 14 uur en dus is het kwestie van op tijd te vertrekken.

Een goede raad: je komt best te voet of met de fiets. Voor wie met de wagen komt, is het aanbevolen te parkeren aan de stadsrand en de ringbus te nemen tot aan de Kapucijnenvoer. Reken er niet op dat je nog een plaats vindt op parking Bodart. Daar staat het vol vanaf 6 uur ‘s morgens!

START

Start en afspraakplaats met enkele vrienden: rond 10 uur aan café VETTEN OS, Kapucijnenvoer. Enkele honderden mensen hebben daar ook afspraak…
Wij eten een “pistolé met gekapt” (gehakt) en drinken daarbij een pint “half en half” (blond bier gemengd met bruin tafelbier). Voilà! We zijn er klaar voor!
We wandelen naar de hoger gelegen Heilige Geeststraat waar de veemarkt plaats vindt. We kijken er naar de voor- en achterkanten van koeien, paarden, ezels, schapen en al wat de veehandelaars nog meer meegebracht hebben om te verkopen. Vorig jaar stonden er ook struisvogels en lama’s te kijk. Met een beetje geluk kan je een verkoop zien beslechten: dat gebeurt nog steeds door mekaar driemaal stevig in de handen ‘af te kloppen’.

Na enkele honderden meters komen we aan de kruidtuin en beginnen onze rondgang met het boomgaardgedeelte. Er staan allerlei fruitbomen in tientallen soorten en kleuren. Ze zijn des te mooier omdat ze in dit seizoen vruchten dragen. Ook bij de groenteteelt loont het de moeite even stil te staan en eventueel wat namen van kruiden bij te leren.
Via de “verdoken vijver” met waterplanten, komen we aan het tuin- en bloemengedeelte. Vandaar hebben we toegang tot de nieuwe serre met boomvarens: echt de moeite! Vooraan in de tuin bezoeken we de tentoonstelling van neerhofdieren met alle mogelijke varianten van kippen, duiven, konijnen, cavia’s, fazanten en weet ik veel, de een al mooier dan de andere…
Het is 11 uur voorbij als we aankomen in de warme serre met tropische planten: koffie-, thee- ananas- en bananenbomen, orchideeën èn… wie vindt het? Een “kruidje-roer-mij-niet” dat graag laat zien hoe het aan zijn naam gekomen is.

Vandaar naar de oranjerie, met metershoge palm- en andere bomen. Het is ook daar dat aquarium-, terrarium en cactusliefhebbers hun gading vinden. Achteraan staan de imkers met korven en honigraten vol met bijen. Het komt erop aan de bijenkoningin te vinden, dan mag je jezelf trakteren op een glas mede (aperitiefwijn gemaakt van honig). Nogal zoet, maar daarna smaakt een frisse pint eens zo lekker.
We bewonderen de grote koi’s in de visvijver en gaan door richting Sint-Jakobplein, naar de “beestenmarkt”. Daar zijn allerlei prijskampen aan de gang voor de dikste, langste, grootste koe, paard, schaap… en ook een show met stoere Brabantse trekpaarden, evenals kinderanimatie.
Er worden ook ruitertornooien gehouden. Die worden door ruiters en supporters uitgebreid besproken bij de verschillende drank- en eetstandjes.

DE NAMIDDAG

Het is ondertussen 1 uur: tijd voor een pak frieten met mayonaise en een cervelaatworst.
Voor de grote feestmarkt (de 67ste!) gaan we via de Kapucijnenvoer naar de Brusselse straat. Overal staan er kraampjes waar welbespraakte venters hun niet-alledaags keukengerei en andere prularia te koop aanbieden.
Wij steunen ook graag het traditionele jaartallenleven in Leuven en kunnen aan een van hun standen (eindelijk!) nog eens wat zitten om bij te komen.
Verder gaat het -rustig aan- naar de Parijsstraat voor een “bukserink” ofte: vers gebakken, gefileerde bakharing op een grijze boterham. Mmm! … en daar krijg je dan weer terug dorst van. Die kunnen we lessen op de Oude- of de Grote Markt. Het enige probleem is: een lege stoel vinden, want dit is ook de plaats om te zien en gezien te worden. De inwendige mens kan versterkt worden aan de kraampjes met streekproducten. Vandaag is het tevens de laatste dag dat je op de Grote Markt het begoniatapijt kunt bewonderen. Het thema is dit jaar Thomas More en zijn UTOPIA.
In Tiensestraat en Bondgenotenlaan is er braderie. Andere mogelijkheid:
je loopt door tot aan het Martelarenplein voor nog een stuk van de kermis, of de tweedehandsmarkt met brocanterie en antiek. Daar zijn er om het uur optredens te zien en te horen van zes verschillende groepen en vedettes.
Ambiance? Die vinden we aan de podia in de Diestsestraat bij de authentieke Leuvense cafés: Marengo en Jeeskesboom. Je kan er op de koppen lopen!

Wie vermoeid is, gaat naar huis, onder het motto: ’t is morgen werkdag!
De echte “Maandag van Leuven Kermis vierders” lopen nog eens rond op de kermis en eten nog een portie mosselen met friet of een pak smoutbollen, en… en…

Wat een dag!

DOEN!!!

Filip Coulier general manager Leuven Bears

De seizoensstart van het basket in is volle aantocht. Ook de club Stella Artois Leuven Bears maakt zich op voor de voorbereiding en de start van de nieuwe basketbalcompetitie.

De heer Filip Coulier werd vanaf 1 augustus aangesteld als general manager van de Leuven Bears. Hij zal het dagelijkse bestuur van de club leiden wat momenteel versnipperd is over diverse leden van de Raad van Bestuur.

Filip Coulier

Filip Coulier

Voor het commerciële luik zal hij nauw samenwerken met Yoline Hulens en met de opvolger van Frank Pietermaat. De heer Coulier rapporteert aan de Raad van Bestuur.

 

Filip Coulier is geen onbekende in het Belgische basket en zeker niet in Leuven.

Als jeugdspeler is Filip in ’76 op 9-jarige leeftijd begonnen bij het voormalige Tempo Kessel-Lo. Op 17- jarige leeftijd maakte hij zijn debuut in N1 bij Raiffeisen Leuven, waar hij speelde aan de zijde van o.a. ex-NBA kleppers zoals Allan Hardy (LA Lakers) en Kenny Austin (Detroit Pistons).

 

Na een positieve coaching ervaring bij North Carolina State University werd Filip in ’99 actief als coach bij de Brusselse teams R.B.C.B. en in 2000 bij Atomics. Uiteindelijk werd hij in 2001 coach van Vastiau-Godeau Leuven.

Redingenhof Vastiau-Godeau Leuven

Redingenhof Vastiau-Godeau Leuven

 

In 2002 hield hij het coachen voor bekeken en verhuisde hij om beroepsredenen naar het buitenland.

In december 2015 werd hij coach van Guco Lier. Dankzij deze Lierse ervaring had Filip opnieuw de basketbalmicrobe te pakken en kwam hij terug in het vizier bij de  “Leuven Bears”. Zo vond Filip niet alleen zijn oude Leuvense basketbal liefde maar ook vele bekende gezichten terug.

Filip heeft ervaring opgedaan als general manager van Geldof & Coulier Quality Chocolates, Inc. en A.N.E.C.A. Holding Company. Hij beschikt over een diploma A1 Boekhouden/Marketing + Applied Economics North Carolina State University + postgraduaat financiewezen KUL.

LeveninLeuven wenst hem succes.

Nieuwe voorzitter voor Leuven Bears

De Stella Artois Leuven Bears hebben een nieuwe voorzitter voor hun club nl. de heer Ben De Goignies.

Ben De Goignies

Ben De Goignies

 

De Raad van Bestuur werd uitgebreid met twee nieuwe leden, de heer Eddy Lalou en Jan Vanwoensel. Dit alles onder voorbehoud van goedkeuring door een bijzondere algemene vergadering volgens de statuten. Naast deze leden zijn er nog 5 andere leden van de Raad van Bestuur: Dirk Driesmans, Jos Detiège, Marcel Cockx, Fanny Corbeels en Marc De Leeuw.

 

fandag supportersclubs Leuven Bears

Op zondag 11 september 2016 houdt de supportersclubs van de Leuven Bears zijn traditionele fandag.

Elke supporter wordt verwacht in de sporthal van Wilsele, Aarschotsesteenweg.

Programma:

Alle supporters worden verwacht met familie en vrienden op deze heerlijke dag van de Supportersclub Leuven Bears!

 

We geven je ook nog mee dat de eerste oefenwedstrijd plaats vindt in de Sportoase zaterdag 20 augustus om 20 u tegen Oxaco BBC met als coach Tony VdB.

 

De langste dag in Heverlee

IMG_5446

 

IMG_5447

Wie de langste dag in Leuven mist, heeft altijd nog een herkansing op zondag in Heverlee. Het handelaarsverbond Heverlee organiseert dan traditiegetrouw een brocante, braderij en feestmarkt, waarvoor de Naamsesteenweg wordt afgesloten.

Onze agenda had andere afspraken dit weekend maar toen we het midden van de middag, midden een fikse bui, terug thuis kwamen wilden we wel nog een kijkje gaan nemen.   De zon kwam toch even piepen dus trokken we richting Naamsesteenweg. Ik bereidde me voor op een doodse boel gezien het weer toch niet zo denderend was, maar hierin was ik fout.

Ter hoogte van café de Phare klonk al vrolijke muziek en waren er warempel zelfs mensen aan het dansen naast de drukke feesttent.  Langs de hele steenweg kuierden veel gezinnen langs de verschillende kraampjes met uitgestalde waren of langs enkele van de food trucks.  Het Wit-Gele kruis leek even een hamburgerkraam uit te baten aan het station, maar schijn bedriegt dan toch.

Het Arenbergplein was jammer genoeg wat leeg als je naar het einde van de dag komt en de markt al lang verdwenen is ondanks een muziektent en een trampolinestand. Misschien kan die beschikbare ruimte de organisatie nog inspireren volgend jaar.

 

IMG_5445 IMG_5450

In elk geval was het een leuk uitstapje en genoten we op het einde nog van een kort optreden van de Joarzangers.   Om half 6 deden de dreigende wolken ons echter wel weer inpakken en naar huis vertrekken.

IMG_5458 IMG_5470 IMG_5471

HOLLYWORLD restaurant

Op 21 mei verscheen in deze rubriek een verslag over dit nieuwe restaurant in het Kinepolisgebouw. Maar dat ging over een avondbezoek met z’n tweetjes. Wij gingen er op een middag eten met een tiental personen. Een merkelijk verschil in aantal, tijd en prijs, maar zeker niet in kwaliteit, hoeveelheid en bediening.

We namen ruim onze tijd: om 12 uur binnen en rond sluitingsuur: half drie naar buiten. En, zoals ons moeder altijd zei: “verzadigd van versmadingen!”

Aperitief: Stella of Leffe van ‘t vat, allerlei frisdranken en cocktails, keurig geserveerd door professioneel, hoofdzakelijk Aziatisch personeel.

Ik kan mij volledig aansluiten bij wat Carolien Coenen schreef, en toon op de foto wat het verschil maakt tussen de 16,50 € die je ‘s middags betaalt en de 25,50 € ‘s avonds (weekend: 27,50 €).

2016-06-14 foto 1

Daarbij komt nog ‘s avonds een meer uitgebreid koud buffet (oesters & babykreeft), plus de mogelijkheid om entrecôte, lamsvlees of gamba’s te laten klaarmaken. Maar wees gerust: de keuze ‘s middags was zo ruim en zo lekker dat wij allemaal zeer tevreden waren met onze “uitgebreide” lunch.

Een greep uit wat wij graag aanbevelen:
– de Pekingsoep
– de mooi gepresenteerde koude en warme hapjes

2016-06-14 foto 2

2016-06-14 foto 3

– Let op: bij de wok heb je keuze uit meerdere sausen. De curry** is nogal pikant, en er bestaat ook ***!

2016-06-14 foto 4

– de teppanyaki – bereider aan het werk

2016-06-14 foto 5

– en tot slot de desserten met de twee chocoladefonteinen en zowaar een zelfbedieningsslagroompomp (27 letters)!

2016-06-14 foto 6

2016-06-14 foto 7

Het is er kraaknet en het vriendelijke personeel ruimt tijdig en met de glimlach af.
Wij wensen HOLLYWORLD veel succes en gaan er graag terug.

VAARTOPIA zet creatief Leuven op de kaart

De Leuvense Vaartkom was vroeger een bijna verlaten industriële site. Vandaag gonst het er van de creatieve en artistieke bedrijvigheid.
” Om die dynamiek verder aan te wakkeren en de Vaartkom te laten uitgroeien tot een creatieve site met internationale uitstraling, investeert de stad, samen met het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Leuven (AGSL) zwaar in deze wijk”, zeggen schepenen Mohamed Ridouani en Denise Vandevoort, bijgestaan door Marc Bauwens (AGSL) en Piet Forger (directeur cultuur).

2016-06-10    1

Vaartopia: de Leuvense vaartkom als creatieve long van Vlaanderen

Het is de ambitie van het nieuwe project Vaartopia om de creatieve sector zich optimaal te laten ontwikkelen, een heus netwerk van broedplaatsen tot stand te brengen en de Vaartkom nog meer nieuw leven in te blazen.
Er wordt gestreefd naar een mix van activiteiten die zal plaatsvinden in betaalbare ruimten waar ontwerpers, starters, kunstenaars, productiehuizen, maar ook culturele verenigingen, ambachtslui of ondernemende jongeren terecht kunnen.

2016-06-10 Vaartopia 2

2016-06-10 Vaartopia

De Vaartkom is ook de ideale plek om kunst en technologie te laten samenvloeien en creatievelingen in zee te laten gaan met topwetenschappers van de KU Leuven, IMEC, spin offs…

Vaste waarde is al een hele tijd het kunstenhuis OPEK waar kunst wordt gemaakt en kan worden beleefd. Maar ook De Hoorn: de eigentijdse werk- en ontmoetingsplaats in een indrukwekkende oude brouwerij of de kunstenaarsateliers in CAS-CO dragen bij tot de levendigheid van de buurt. Net zoals de boten met jeugdhuizen, architecten, horeca, winkels en concertzaal.

2016-06-10    Cas-Co
CAS-CO

Recent is aan dit lijstje ook het voormalig atelier DE SMIDSE (Sluisstraat 8) toegevoegd.
2016-06-10 6

Daar werd MindGate Creativity boven de doopvont gehouden. Het is de derde pijler van het overkoepelende MindGate, naast Health en High-Tech. Leuven MindGate zorgt voor een krachtige kruisbestuiving over alle sectoren heen, maar ook binnen die sectoren, als een verbond tussen talenten, disciplines en culturen.

2016-06-10 MindGate

Matadi-bewoners (Heverlee) gaan ervoor!

Buurtwerking Matadi doet er nog een activiteit bij. Nà de Nieuwjaarsreceptie voor de bewoners van de wijk in het “druppelkot”, en vòòr het komende buurtfeest in het park, wilden ze ook nog “iets anders” doen om mensen van buiten de wijk aan te trekken om hun een bezoek te brengen.

2016-05-29 13.49.35

2016-05-29 14.17.28

En hoe kon zoiets beter dan met het organiseren van een tweedehandsmarkt? De Matadi-huizen hebben allemaal een tuintje vooraan, velen hebben (ook) een garage, en dus kon men aan de slag om daar allerlei spullen te verkopen, te ruilen of weg te geven, al dan niet voor het goede doel.

2016-05-29 14.22.44

Spijtig genoeg was de regen de grote spelbreker, waardoor de verwachte opkomst ondermaats bleef. Het werd een paraplufestival van jewelste! Maar de goede luim zat erin, en de hapjes en drankjes en koekjes en cocktails en zelf-gebrouwen-bier gingen vlot van de hand, zij het dan steeds onder tent of in garage en meestal geconsumeerd door de buurtbewoners zelf!.

2016-05-29 14.17.35

2016-05-29 14.12.44

Schepen Denise Vandevoort kwam ook een kijkje nemen…

2016-05-29 13.44.55

Alle leeftijden waren aanwezig, uiteraard met… paraplu!

2016-05-29 14.22.28

De boekentil, gemaakt uit één van de gevelde zieke kastanjebomen op den “boulevard” ofte Erasme Reulensvest.

2016-05-29 14.19.38

Weetje: de wijk Matadi werd gebouwd rond 1935. Alle huizen (met het typische tuintje vooraan) waren eigendom van de sociale woningen maatschappij “Demer en Dijle”. Vanaf midden de jaren werden de huizen verkocht aan gezinnen met een beperkt inkomen, èn met de verplichting er zelf tien jaar te blijven in wonen.

De naam MATADI is ontleend aan de stad Matadi in de buurt van Kinsjasa in het toenmalige Belgisch Kongo, waar eerder al een soortgelijke soort wijk werd gebouwd.

Sterke start van het tweede Innovation Beer Festival

Plaats van het gebeuren: brouwerij DE HOORN aan de Vaartkom.
Bij de opening wist organisator André Janssens van de brouwerij Hof Ten Dormaal te vertellen dat werd verder gebouwd op het succes van vorig jaar. De zeventien aanwezige brouwerijen uit dertien landen, waaronder VS, Rusland, Polen, Spanje… presenteren negentig bieren. Deze worden gekenmerkt door hun artisanaal karakter, maar vooral door de innovatieve manier waarop ze gebrouwen worden. Die innovatie kan je terugvinden in de ingrediënten, de gebruikte technieken, het productieproces, de energie, de verpakking, de bereidingswijze of zelfs de oorsprong van het gebruikte recept.

Schepen van Toerisme Dirk Vansina vulde aan: ” Dit festival maakt deel uit van de Leuvense biermaand. Je kan hier niet alleen proeven, je kan ook heel wat bijleren over de actuele trends en nieuwigheden van het bier brouwen. Als kennisstad vinden we de aanwezigheid van de onderzoekers van de KU Leuven zeer belangrijk. Zij doen baanbrekend onderzoek. Daarvan wordt op dit festival een tipje van de sluier opgelicht tijdens de inspirerende lezingen en workshops.”

Nog op maandag 16 mei van 12 tot 20 uur.

2016-05-15 12.42.39

Eigenaardig! Aan de inkom – die de vroegere brouwzaal is! – niets dan water!

2016-05-15 12.46.34

Openingswoord door André Janssens (brouwerij Hof ten Dormaal) en schepen Dirk Vansina.

2016-05-15 13.04.43

En… openingsdrink, met kleine glaasjes om te PROEVEN!

2016-05-15 13.21.12

Groepsgewijze bespreking

2016-05-15 13.15.08

Geconcentreerd ruiken, proeven en noteren.

2016-05-15 13.13.43

Eerst kiezen uit de negentig bieren die aangeboden worden.

2016-05-15 13.02.37

Een stukje appel om voor de dorst te bewaren? Neen, om de smaakpapillen te zuiveren…

2016-05-15 13.27.59

Russian Imperial Stout: zo maar eventjes 13 graden! De “zwaarste” van de zes die er worden aangeboden.

2016-05-15 13.52.40

Voor de brouwers in spe is er ook een stand: je vindt er alles om als huisbrouwer aan de slag te gaan.

LIBF_affiche

Zythos Bierfestival in Brabanthal: enorm succes!

Zoals vorig jaar wordt op zaterdag een stormloop verwacht van niet minder dan 11.000 bezoekers!
Je kan maar beter op zondag jouw rondgang doen, dan wordt het aantal geïnteresseerden op “slechts” 6.000 geschat…

12 uur 30: reeds grote drukte aan de inkom!

2016-04-23 12.06.40

Voorzitter Van Daele heet prominenten en pers welkom. Voor dit 13de bierfestival zijn er 88 standen met meer dan 500 Belgische bieren. Burgemeester Tobback dankt de organisatoren en wenst hen veel succes. Er is al een akkoord om het festival de volgende jaren opnieuw in Leuven te laten plaatsvinden.

2016-04-23 10.33.28

De “kenners” weten onmiddellijk waar naartoe…

2016-04-23 11.39.48

Nog geen 13 uur en er zijn al wachtrijen. Wat wordt dat binnen enkele uren?

2016-04-23 11.50.50

En natuurlijk mag baby ook mee…

2016-04-23 11.52.03.jpg

2016-04-23 11.55.03.jpg

2016-04-23 11.56.57

Het is blijkbaar niet gemakkelijk om nog nieuwe leuke namen te verzinnen.

2016-04-23 11.48.27

2016-04-23 11.54.44

Ministerie van Belgisch bier? Natuurlijk, want Leuven heeft toch zijn schepen van Leuvens bier!

2016-04-23 11.55.52

Je kan maar beter wat eten vooraleer aan de slag (drank) te gaan…

2016-04-23 11.58.23

Iets voor “Leuven Klimaatneutraal 2030″: SAFE WATER ! DRINK BIER!

2016-04-23 12.00.24

Enorme, 20 meter lange foto van de Oude Markt. Prachtig!

2016-04-23 12.02.02

Alle tafels bezet…

2016-04-23 12.01.28

Een biertje, speciaal gebrouwen voor dit festival, met het jubileumglas van 2015.

2016-04-23 10.25.23

Je kan alle flessen in hout kopen in alle mogelijke diktes en groottes.

2016-04-23 11.46.54

Sieraden gemaakt uit kroonkurken. En nog mooi ook!

2016-04-23 11.44.44