Archief voor ‘Website’

Quiz & toneel in Leuvens dialect = LEIVESEN ACHTENEUN

Zaterdag 18 november biedt de stadsschouwburg een ganse namiddag vermaak in het Leuvens dialect. Het programma start met een quiz in en over het Leuvens dialect.
Traditioneel staan/ zitten er twee ploegen tegenover mekaar: de ene is de ploeg van “Louis en de maskes” waarbij burgemeester Tobback zich laat omringen door drie Leuvense dames-politici. Zij nemen het op tegen de ploeg van deken Dirk De Gendt. Zijn ploeg heet “den dieëken en z’n akoliete” en bestaat uit drie heren actieve politici, uiteraard van een ‘andere kleur’. Amusement verzekerd! Daar staan de vele vorige edities borg voor.

Daarna brengt “den Akademie van ’t Leives” een toneelstuk, eveneens volledig in het ‘Leives’ dialect. Regisseur Flory Vloebergs neemt ons mee naar de rosse buurt van het ‘Vougelstroike (Vogelstraatje). Scenario: In het ‘huis van lichte zeden’ van madame Claude gaat alles zijn dagelijkse gangetje. De meisjes hebben veel werk en doen alles wat ze kunnen voor hun madame. Tot op de dag dat madame Claude zwaar ziek wordt en er een oplossing moet gezocht worden om het bordeel verder open te houden. Dat loopt niet van een leien dakje en blijft maar duren tot een van de belangrijkste klanten er zich mee bemoeit. De meisjes willen wel blijven, maar willen ook graag hun zegje hebben in de toekomstige aanpak van hun ‘kabardousjke’. Welke oplossing er uit de bus komt vertellen wij hier lekker niet. Je komt dus best kijken en luisteren naar “Madame Claude van et Vougelstroike”.

Inkomkaarten kopen en plaatsen reserveren voor deze vertoning (5 €) kunt u bij de ticketdienst van de stad, vooraan in het gebouw Tweebronnen, ingang Rijschoolstraat.

Ter plaatse verneemt u ook meer over de lessen ‘Leuvens dialect voor iedereen’ die zullen van start gaan vanaf 22 november in het stadhuis. Deelname is gratis maar inschrijven is noodzakelijk. U vindt kortelings alle informatie hierover op deze website.

Eela Voor! Ge meigt gerist zoën! Gelak as woële geboud zèn, verjet et moo!

Leuvense uitvindingen in de kijker

IMG_001

Recent werd het eerste van 12 panelen onthuld die ieder tekst en uitleg geven van een Leuvense uitvinding. Het moet niet verbazen dat in Leuven regelmatig nieuwe dingen worden ontdekt of uitgevonden. Leuven is al eeuwenlang een stad van innovatie. Maar dat verhaal is te weinig gekend bij de Leuvenaars en bij de bezoekers. Veel van die realisaties zitten verscholen achter de deuren van de universiteit en van de bedrijven en bedrijfjes die deze uitvindingen verder ontwikkeld en gecommercialiseerd hebben. Daarom deze originele vorm van bekendmaking en promotie, gerealiseerd in samenwerking met de stad Leuven en Mindgate.

IMG_002

Wat wordt er getoond?

Het is de bedoeling met deze panelen 12 van deze Leuvense realisaties in de kijker te plaatsen. Elk paneel vertelt het verhaal van een Leuvense vinding. Om de tekst te kunnen lezen moet de lezer zelf ook een beetje creatief, inventief zijn. Een deel van de tekst komt immers pas tevoorschijn als de gebruiker het paneel bekijkt door een rood vergrootglas dat aan het paneel hangt.

IMG_005

IMG_004

De teksten zijn in het Nederlands en het Engels opgesteld zodat zowel de Leuvenaar als de geïnteresseerde bezoeker aan zijn trekken komt. Hij moet dan wel een stevige wandeling maken, want de panelen staan op 12 diverse locaties opgesteld, zoals: stadhuis, universitaire bibliotheek, Opek, Vismarkt, Kruidtuin, ja zelfs aan de Abdij van Park. En aan het M- Museum moet er zelfs een fiets-hindernis genomen worden…

IMG_003

Waarover gaat het inhoudelijk?

Enkele voorbeelden: een implantaat dat doven weer laat horen, het meest gebruikte geneesmiddel tegen HIV (virus dat verantwoordelijk is voor aids), uiterst sterke en lichte reiskoffers (iedereen kent wel het merk Samsonite), schoenen die je niet moet poetsen, top-promotie voor onze Rode Duivels, een nieuwe appelvariëteit…

Leuven Mindgate

Leuven MindGate (letterlijk: GeestPoort) is een samenwerkingsplatform opgericht in 2016 door 29 toonaangevende kennisinstellingen, bedrijven en de stad. Leuven heeft alle troeven in handen om de regio bij uitstek te zijn op vlak van ondernemen, onderzoek, studeren en leven. Leuven MindGate wil onze regio internationaal meer bekend maken en zo meer bedrijven, investeerders en talent naar hier halen.

De Leuvenaars mogen fier zijn over de baanbrekende vindingen die in hun stad zijn gerealiseerd.

Leuvens dialect voor allen, ook voor niet-Leuvenaars (les 41)

Nog ‘more’ ouver UTOPIA: tonieël in den teooter

Et es in Leive vei de moment ieën en al Thomas More en UTOPIA wat de klok sloogt. Den ‘Academie van ’t Leives’ lot zich doo nit on kinne en spelt in den teooter et tonieëlstik mei de veilzeggenden titel: ” Thomas More moet noo Leive”. Natierloëk in ‘t Leives. Zue verlupt ten andere ieël den achteneun, die doovei de “Leivesen Achteneun” ieët. Dootem van ‘t gebeire: zooterdag 19 novèmber.

‘s Achteneuns

De vertuening in den achteneun begint om 14 iere. Et tonieëlstik wed veiafgegon dei ne quiz die, volgens joorlekse gewoente, gespeld wed dei den bergemister Louis Tobback en z’n onangers, mei as teigespeilers diëken Dirk De Gendt en z’n akoliete. Wed’et upnief nen eroïsche stroëd? Me wachten af.
Up ‘t ende van de vertuening wed et UTOPIA– lied ten geüere gebrocht. Et wed upgedrooge on Andrei Van de Putte, de recent ouverleiden dirizjent van et kuer DE JOORZANGERS. Oë aa de gewènte vei, elke kië as er iet belangroëks te deun was, e gelegenoëdslied te schroëve. Hugo Geeraerts schreif den tekst. De melodie es doë van et lievelingslied van André: “Et lied van Poope Toune”.

‘s Oovens

Boë d’oovendvertuening die begint om 8 iere, wed de tonieëlupveuring veiafgegon dei een uptreide van et kuer DE JOORZANGERS. Ze zingen ‘n tiental liekes in ‘t Leives, wooboë de onweizege kinne/ meige meizinge. Et uptreide wed afgesloute mei de première van et lied UTOPIA, da swènst de inloëding vermt vei et tonieëlstik.

NB: As ge deizen tekst in ‘t schue Vloms wilt leize, moete gon kieke up de weblog: www.LeveninLeuven.be, woodat em intege dooge gelê al es up verscheine.

Amezeid aale!

001

Nog ‘more’ over UTOPIA: toneel in de stadsschouwburg

001

Het is in Leuven momenteel één en al Thomas More en UTOPIA wat de klok slaat. De ‘Academie voor het Leuvens Dialect’ laat zich ook niet onbetuigd en voert in de stadsschouwburg het toneelstuk op met de veelzeggende titel: ‘Thomas Morus moet noo Leive.’ Uiteraard in het Leuvens dialect. Zo verloopt ten andere de ganse namiddag die daarom: “De Leivesen Achteneun” heet. Datum van het gebeuren: zaterdag 19 november.
De namiddagvertoning start om 14 uur. Het toneelstuk wordt voorafgegaan door en quiz die naar jaarlijkse gewoonte gespeeld wordt door burgemeester Louis Tobback en zijn aanhangers, met als tegenspelers deken Dirk de Gendt en zijn volgelingen. Wordt het opnieuw een heroïsche strijd? Wij wachten af. Op het einde van de vertoning wordt het UTOPIA lied ten gehore gebracht. Het wordt opgedragen aan André van de Putte, de recent overleden dirigent van het koor DE JOORZANGERS. Hij had de gewoonte om bij belangrijke gebeurtenissen een gelegenheidslied te schrijven. Hugo Geeraerts schreef de tekst. De melodie is die van het lievelingslied van André: ‘Het lied van Poope Toune’.
Bij de avondvertoning die begint om 20 uur, wordt de toneelopvoering voorafgegaan door een optreden van het koor van DE JOORZANGERS. Zij zingen een tiental liederen in het Leuvens dialect, waarbij de aanwezigen mogen/ kunnen meezingen. Het optreden wordt afgesloten met het in première zingen van het lied UTOPIA, dat tevens de inleiding vormt voor het toneelstuk.
NB: Deze tekst, alsook de tekst van het UTOPIA lied worden kortelings op de weblog van ‘Leven in Leuven’ gepubliceerd in de rubriek ‘Leuvens dialect voor allen, ook voor niet- Leuvenaars’.

Tentoonstelling UTOPIA EN MORE in de universiteitsbibliotheek

Van de ene tentoonstelling naar de andere is het slechts een paar honderd meter. Van ‘Op zoek naar Utopia’ in M- museum naar ‘Utopia & More’ in de imposante universiteitsbibliotheek. De weg ernaar toe is duidelijk aangegeven met rode grondmarkeringen en boomwindels.

IMG_0001

IMG_0002

Hier word je gegidst door Utopia, het leven en werk van More en de utopische literaire traditie.

IMG_003

IMG_0004

Het eiland Utopia heeft nooit bestaan. Toch beschrijft Thomas More het in detail alsof het écht bestond. Een droomwereld met revolutionaire ideeën, zoals: een werkdag van zes uur, een overvloed aan alles en een benijdenswaardig geluk. Maar die ideale wereld kon enkel bestaan als er ook scherpe controle was, geen privacy en harde straffen voor dissidenten.

Kostbare documenten uit de tijd van Thomas More

De tentoonstelling ‘Utopia & More’ loodst je binnen in de wereld van More, zijn Utopia en andere werken, zijn inspiratiebronnen en zijn contacten met grote humanisten als Erasmus en Vives.

IMG_0005

IMG_006

Je ziet er manuscripten, originele brieven, oude drukken en curiosa, zoals een nekwervel van More en het Utopiaanse alfabet. Stuk voor stuk kostbare documenten die aan de basis lagen van een rijke utopische traditie. In navolging van Thomas More kropen immers vele wetenschappers en schrijvers in de pen om na te denken over de ideale samenleving.

Universiteitsbibliotheek. Alle dagen van 10 tot 18 uur, donderdag tot 22 uur. Audiogids beschikbaar. Nog tot 17 januari 2017.

Dit project wordt georganiseerd door de universiteitsbibliotheek en de dienst ‘Kunst & Erfgoed’ van de KU Leuven.

Zes waardevolle brandglasramen van Parkabdij terug uit de VS

De terugkeer van zes brandglasramen uit de VS naar de Abdij van Park, is de aanleiding voor deze tentoonstelling in het stadhuis. De glasramen zijn 17e- eeuwse topstukken van de Leuvense meester-glazenier Jan De Caumont (1577-1659). Tevens krijg je een beeld van de inspanningen die werden geleverd om de verblijfplaats van de glasramen te achterhalen.

IMG_0061

IMG_0058

De tentoonstelling presenteert één glasraam (middenpaneel) uit Yale University Art Gallery (New York), één centraal paneel dat zich al in de abdij bevond evenals twee zogenaamde glasraamtriptieken uit Corcoran Washington.
In de schatkamer van het stadhuis vind je originele documenten uit de archieven van de Parkabdij en van de stad en nieuwe filmpjes die bijzondere getuigen aan het woord laten. Een tijdslijn geeft je inzage in de internationale omzwervingen van deze unieke reeks glasramen, die destijds 41 stuks telde en in de periode 1635-1644 werd vervaardigd voor de kloostergangen van de Abdij van Park in Heverlee.

IMG_0086

Mede dankzij de Vrienden van de Abdij van Park zijn inmiddels 21 van de 41 glasramen terug in Leuven. Ze zullen in de nabije toekomst gerestaureerd en teruggehangen worden op hun oorspronkelijke plaats: de kloostergangen van de Abdij van Park.

Op de website www.parkabdij.be/glasramen, alsook op www.facebook.com/Parkabdij houden de Vrienden van de Abdij van Park je op de hoogte van de resultaten van de fondsenwerving.

De tentoonstelling loopt van 8 t.e.m. 29 september 2016 in het stadhuis van Leuven.
Gratis toegang, open van woensdag tot zondag, telkens van 11 tot 18 uur.
Met gids, maximum 15 personen per keer.

Leuven 4 maanden lang hoofdstad van Utopia

500 JAAR UTOPIA – THE FUTURE IS MORE

In 2016 is het precies 500 jaar geleden het beroemde boek Utopia van Thomas More in Leuven gedrukt werd. Hierin beschrijft deze Engelse humanist en filosoof het politieke systeem van een ideale, niet-bestaande samenleving. More’s boek had onmiddellijk een enorme impact en beïnvloedt – ook nu nog – onze visie op de wereld. Vandaag is ‘utopie’ een woord dat nog volop leeft. Dromen we niet allemaal van een wereld die beter, mooier en rechtvaardiger is? En hoe zou leuven er binnen 100 jaar kunnen uitzien?
De 500ste verjaardag van Utopia is de aanleiding voor een groots opgezet cultureel stadsfestival in Leuven. Met tentoonstellingen, theater, dans, film, concerten, lezingen, stadswandelingen en happenings. Vier maanden lang staan vernieuwing en ontdekking centraal: precies waar het in Utopia allemaal om draaide. Onder het motto The Future is More verbinden 55 Leuvense culturele organisaties verleden en toekomst met elkaar.
Het volledige programma van 500 jaar Utopia werd samengevat in een brochure van meer dan 100 bladzijden en omvat 78 projecten die worden gerealiseerd op 39 locaties door niet minder dan 416 medewerkers en met de steun van een 50-tal partners.
Achteraan in de brochure vind je een handige, uitknipbare kalender. Ze is verkrijgbaar bij de stadsdiensten en kan aangevraagd worden bij hanna.vanzutphen@kunstleuven.be

Op www.utopialeuven.be staan aanvullingen op dit uitgebreide programma en lees je hoe je plaatsen kunt reserveren.
De start van het programma is voorzien op 24 september met een groot evenement op het Ladeuzeplein.

UTOPIA is een initiatief van KU(N)ST Leuven, het samenwerkingsverband van de stad Leuven en de KU Leuven.

Het programma werd voorgesteld door Katlijn Malfliet: vicerector cultuur KU Leuven en Denise Vandevoort: schepen van cultuur. Beiden zijn ze de co-voorzitters van KU(N)ST Leuven vzw. Daarop volgde een geanimeerd panelgesprek onder leiding van moderator Annelies Moons (eerste van links op de foto).
Andere deelnemers waren (verder van links naar rechts op de foto):
2. Professor Erik Schokkaert: hoogleraar aan de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen
3. Charlotte Vandevyver:programmator dans bij STUK
4. Stijn Devillé, directeur van het nieuwstedelijk en van Eutopia
5. Isabel Lowyck: afdelingshoofd Publiekswerking M-Museum
6. Lien De Keukelaere: coördinator KU(N)ST.

IMG_0100

Leuven realiseert hiermee de grootste tentoonstelling in Vlaanderen van 2016.

Leuven zonder inwoners in ‘World without us’

Wat als de mens in korte tijd van de aardbodem verdwijnt, pakweg door een virus? Welke menselijke sporen blijven en welke verdwijnen? Valentijn Dhaenens gaat met Ontroerend Goed op zoek naar een antwoord.
30CC vertaalt het geheel mee naar een Leuvense context met de inbreng van vele experten (zoals waterbeheerders, bacteriologen, brandweer …). Ben je benieuwd naar hun analyse of wil je zelf reageren? Check alvast de blog World Without us!

World-without-us_tcm31-76758

Praktisch
donderdag 19, vrijdag 20 en zaterdag 21 mei 2016, 20.00 uur
Wagehuys
€ 15
Meer info

Nieuwe website Erfgoedcel Leuven en start campagne Erfgoeddag

Sinds gisteren (25 maart 2016) ziet www.erfgoedcelleuven.be er helemaal anders uit. De Leuvense erfgoedcel ontwikkelde een nieuwe website die de Leuvenaars laat zien en voelen hoe veelzijdig en actueel het Leuvens erfgoed is. Je vindt er ook terug welke organisaties en mensen met en voor dat erfgoed werken. Met deze website hoopt de erfgoedcel nog meer Leuvenaars te inspireren en te activeren om zelf rond en met het Leuvens erfgoed aan de slag te gaan.

“Zo integreert de nieuwe www.erfgoedcelleuven.be nu ook initiatieven van Leuvenaars en wil hij Leuvenaars, leerkrachten, scholen, verenigingen … tools of formats aanreiken om rond erfgoed te werken of hun eigen ideeën rond erfgoed kenbaar te maken ”, zegt schepen van cultuur Denise Vandevoort.

Portaal in samenwerking met de Leuvense erfgoedsector
Sinds 2002 werkt de erfgoedcel samen met de Leuvense archieven, musea, erfgoedbibliotheken, documentatie- en onderzoekscentra en de vele erfgoedverenigingen en –vrijwilligers. Samen met hen geeft ze het diverse erfgoed van, in en over Leuven een gezicht en maakt ze zo veel mogelijk Leuvenaars hiervoor warm. Bij specifieke erfgoedvragen maakt de erfgoedcel de Leuvenaar wegwijs en brengt ze hem of haar in contact met een bepaalde erfgoedorganisatie. Die 14 jaar ervaring wordt nu gebundeld in de nieuwe website.

De nieuwe structuur en lay-out wil mensen op een heel toegankelijke manier betrekken bij het Leuvense erfgoedveld, de collecties, tradities, verhalen, monumenten, projecten en publicaties. Dit portaal wordt voortdurend verder aangevuld en geüpdatet in samenwerking met de sector. De erfgoedcel is als netwerkorganisatie tussen de vele andere erfgoedspelers in Leuven het best geplaatst om dit platform verder te beheren en om een nieuw publiek te bereiken en te helpen of op maat te ondersteunen.

Inspireren en activeren: Leuvens erfgoed, ook jouw zaak
De bezoeker vindt geen beleidstaal, maar de titels, beelden en beknopte informatie spreken voor zich en tonen het bijzonder diverse erfgoed(veld) in Leuven. Een databank van Leuvense collecties, een tentoonstelling, een school of vereniging die zijn jubileum viert, een buurtwerking die een publicatie in de reeks ‘Straathistories’ maakt, de Leuvense reuzen-, beiaard- of Jaartallencultuur … Het behoort allemaal tot het erfgoed van en in Leuven. Om deze diversiteit aan initiatieven en mogelijkheden verder aan te moedigen, bevat de website (onderaan) ook enkele tools of formats die mensen hopelijk inspireren en activeren om zelf aan de slag te gaan. Via de rubriek ‘oproepen’ kunnen mensen mee zoeken naar bijvoorbeeld oude foto’s van Leuven of kunnen ze de erfgoedcel laten weten naar welk erfgoed ze zelf nog op zoek zijn. Via de format van ‘Straathistories’ worden Leuvense buurtbewoners aangespoord om ook hun versie van straathistories op te tekenen. ‘Ik heb een jubileum’ wil scholen of verenigingen aanmoedigen om bij een jubileumviering stil te staan bij hun erfgoed en bij ‘ik heb een idee’ kan al wie een (wild) idee heeft voor het Leuvens erfgoed dit kenbaar te maken bij de erfgoedcel.

Erfgoeddag op 24 april
Tegelijkertijd werd de campagne van de Leuvense Erfgoeddag afgetrapt. Op die dag willen de erfgoedsector en de vele erfgoedvrijwilligers het grote publiek betrekken bij het erfgoed. Maar liefst 60 partners werkten samen in totaal 39 gratis activiteiten uit. Je leest er alles over in het gratis programmaboekje dat je kan opvragen op erfgoedcel@leuven.be of kan afhalen in de Bib Leuven of bij Toerisme Leuven.

Nieuwe site voor studentenblad Veto

Vanaf vandaag ziet de zoektocht naar studentennieuws er heel anders uit. Studentenkrant Veto heeft namelijk een splinternieuwe website.

Veto bouwde samen met IT-bedrijf Statik een nieuwe site. De content is visueel sterker en interactiever. “Op de vorige site had je een titel, een tekst en eventueel onderaan een foto,” zegt hoofdredacteur Roderik De Turck. “Vanaf nu kunnen we aan de slag met uitgelichte quotes, tweets, filmpjes, tijdslijnen en onze accounts op sociale media. De site is visueel sterker en interactiever dan ooit. Alles is beter.”

“In samenwerking met de universiteit, studentenkoepel LOKO en de alumni van Veto hebben we genoeg geld bijeen gekregen,” aldus De Turck. “Ook een crowdfundingsactie bracht heel wat geld in het laatje.” Daarnaast worden twee papieren Veto’s niet gedrukt, zodat die drukkosten naar de site kunnen gaan. “Dat we tijdens de klimaatweek de Veto niet drukken, is inmiddels een traditie. Daarnaast zal ook de Veto van 15 februari enkel online te lezen zijn, omdat we de lancering van de site zo veel mogelijk ruchtbaarheid willen geven.”

De nieuwe site betekent niet het afscheid van de papieren Veto. “We willen onze oplage efficiënter verdelen,” stelt De Turck gerust. “Vandaag blijven er veel Veto’s liggen, omdat meer en meer mensen die online lezen. We verspreiden een deel van de Veto’s over de andere campussen van de KU Leuven.”

“Momenteel bereiken we de Kulak en de campus in Brussel, maar in maart zullen we alle campussen fysiek bereiken,” vertelt De Turck trots. “Daar hoort ook campusnieuws bij. Elke campus krijgt een eigen pagina op onze nieuwe website. We roepen studenten uit de verschillende campussen dan ook op om onze ploeg te versterken.”