Archief voor ‘Wijgmaal’

Tentoonstelling Van Remy naar Steiner

In het kader van Open Monumentendag werd een tentoonstelling opgezet over het erfgoed van Remy in Wijgmaal. De stad Leuven onderzocht de voorbije jaren dit patrimonium en brengt het verhaal van Wijgmaal nu in een tentoonstelling “Van Remy tot Steiner, een verhaal over het unieke erfgoed van Wijgmaal”. De tentoonstelling vertelt hoe Wijgmaal evolueerde van een landbouwsamenleving tot een industrieel dorp. De nadruk ligt op relevante gebouwen uit beide periodes.

De tentoonstelling loopt nog tot en met zaterdag 8 oktober 2016 in de voormalige Foyer Remy, in 1933 gebouwd als feest- en toneelzaal en horend bij de Remy-fabrieken. De openingsuren: tijdens de schooluren (8u30 – 16u) en op zaterdagvoormiddag (8u30 – 12u30).

Remy tower, Wijgmaal (Louvain)
De Remy toren in Wijgmaal, een foto van Kristel Van Loock

Doremy

Wat enkele jaren geleden begon met het occasioneel onthalen van binnen- en buitenlandse artiesten voor huiskamerconcerten in de vroegere ciné Roxy in Wijgmaal is dit jaar uitgegroeid tot een heus huiskamerfestival. Negen Wijgmaalse huiskamers zetten op zondag 11 september hun voordeur open voor een artiest die twee maal een veertigtal minuten zal optreden.
Maar zo zou het natuurlijk te eenvoudig zijn, om de samenhang van de Wijgmaalse bevolking (met dank aan het stijfsel van Remy), en vooral de schat aan Wijgmaals talent te onderstrepen opteerden de organisatoren om te kiezen voor artiesten met wortels -of minstens een kruin- in de mooiste deelgemeente van Leuven.

Niet alle namen op de affiche zullen je bekend in de oren klinken, maar laat dat net de charme van een huiskamerconcert zijn, in een intiem kader leer je een artiest kennen zoals nergens anders. En als je Frimout, of Luka over enkele jaren op de radio hoort kan je nog trots rondvertellen dat je ooit nog in een Wijgmaalse huiskamer het zweet van hun muzikale passie kon opsnuiven. Daar hebben de 56 pukkelpopgangers die nog steeds stoefen dat ze Nirvana ooit nog live zagen geen antwoord op!

Doremy: op elf september, acht muzikale optredens, en het slotoptreden met cabaret van Beersmans en Monserrez.
Met de de steun van “Kom op voor je Wijk” van de stad Leuven. Een organisatie van Lotte, Danny, Goya, Maarten en Peter
Alleinfo, groepen en uurschema op www.do-remy.be of op de Facebookpagina
Alle huiskamers liggen op wandelafstand, en de optredens starten om 14, 15, 16 en 17 uur, met het slotoptreden om 18 uur kan je dus tot vijf optredens bijwonen.
Inkom is drie Euro per optreden, kinderen onder de 12 luisteren gratis mee.

Doremy
Foto: Frimout en Koen Monserrez tijdens de persvoorstelling in de vroegere ciné Roxy, nu de huiskamer voor het slotoptreden

Boekentil Wijgmaal

Vandaag werd de allereerste Wijgmaalse boekentil geopend, in aanwezigheid van schepen Denise Vandevoort.
Een boekentil is een kast gevuld met boeken waar iedereen vrij is een boek uit te nemen, op voorwaarde dat hij of zij een boek in de plaats legt. Een letterkundige uiting van de deeleconomie als het ware.

Het is niet de eerste boekenruilkast in Wijgmaal, maar wel de eerste bij de stad Leuven aangevraagde boekentil in de mooiste van de deelgemeenten. En ineens ook de twintigste boekentil in Leuven, een overzicht van de door leerlingen van het VTI uitgevoerde kasten vind je hier

Opening

De dankzij de Meter en Peter reeds goed aangevulde til werd na een klein woordje van de schepen, en met behulp van aspirant schepenen geopend, en al onmiddellijk begonnen de aanwezigen hun meegebrachte boeken te ruilen voor interessant leesvoer.

Ruilen

Boeken vind je nu dus steeds aan de ingang van de Privaatweg, recht tegenover het station van Wijgmaal, en wie weet als ooit….ooit….ooit… het station van Wijgmaal gerenoveerd geraakt komt de til daar te staan.

Alvast bedankt Lotte en Danny voor het mooie initiatief!

Boekentil

Nieuwe bestemming voor Station Wijgmaal

Het stationsgebouw van Wijgmaal, dat al enkele jaren leegstaat, krijgt een opvallende nieuwe bestemming. Stad Leuven, die het gebouw in 2010 in erfpacht nam van de NMBS-Holding, wendt de renovatie van het station aan om het gebouw een duurzame en sociale invulling te geven. De stad vond daarvoor partners in Dialoog vzw en SPIT vzw.

Het voormalige stationsgebouw van Wijgmaal stond al enkele jaren te verkommeren toen het stadsbestuur het in 2010 in erfpacht nam van de NMBS-Holding. Er werd beslist om het gebouw in concessie te geven aan een partner, op voorwaarde dat die het gebouw renoveerde en een zinvolle invulling gaf. Dat plan lokte niet meteen geïnteresseerden, omdat de restauratie potentiële kandidaten afschrikte. “Daarom besloten we zelf middelen vrij te maken en samen te werken met twee Leuvense organisaties, vzw Dialoog en SPIT vzw”, zegt schepen van Vastgoed en Leefmilieu Mohamed Ridouani.

Duurzaam investeren in gebouw, mensen en omgeving
De rode draad doorheen de plannen is dat het gerenoveerde stationsgebouw een duurzame en sociale functie krijgt. Het Wijgmaalse Dialoog, een onafhankelijke vzw die informeert over duurzaam (ver)bouwen en wonen, zal de helft van de renovatiekosten en het bouwmeesterschap op zich nemen, en er zijn kantoor en infoloket duurzaam bouwen onderbrengen. De sociale economieonderneming SPIT vzw neemt de uitbating van het gerenoveerde gebouw op zich, en stelt daarbij mensen die moeilijker aansluiting vinden op de arbeidsmarkt te werk via een opleiding- en tewerkstellingsproject. Samen zullen ze van het gebouw een toonvoorbeeld maken van een duurzaam recyclage- en klimaatneutraal beleid. Zo zullen ze inzetten op een restaurant met sociale tewerkstelling dat werkt volgens de principes van de korte keten en zullen ze oog hebben voor de problematiek rond voedseloverschotten.

“Het was een duidelijke vraag van de buurt om in het gerenoveerde gebouw aandacht te hebben voor het sociale aspect. Het moet een plek zijn waar je elkaar kan ontmoeten en vinden”, zegt schepen van Sociale Zaken Bieke Verlinden. “De ruimtes zullen multifunctioneel kunnen worden ingezet. De buurt zal er gemakkelijk kunnen vergaderen en activiteiten organiseren. Naast de werking van een restaurant met sociale tewerkstelling wordt er ook een wachtruimte voor treinreizigers ingericht.”

De gemeenteraad beslist in maart over de samenwerkingsovereenkomst tussen de drie partijen. “Dan kunnen we het startschot geven om een architect aan te stellen en een bouwaanvraag in te dienen”, zegt Inge Pauwels, coördinator van Dialoog vzw. “We mikken op het najaar van 2018 om onze intrek in het stationsgebouw te nemen.”

Wereldwinkel Wijgmaal tatoeëert bezoekers

Oxfam-Wereldwinkel Wijgmaal nodigt iedereen uit om op World Fair Trade Dag op zaterdag 9 mei te tonen dat er nog hard gewerkt moet worden aan de milleniumdoelstellingen. Onder het motto ‘Laat zien dat je ’t meent met eerlijke handel’ kan elke bezoeker zich laten beplakken met een tattoo voor eerlijke handel.

World Fair Trade Dag in Wijgmaal
Op zaterdag 9 mei is iedereen van 10u tot 17u welkom in de Wereldwinkel. De wereldwinkel voert er actie voor Hart boven Hard. De boodschap is dat de 8 milleniumdoelstellingen nog niet zijn bereikt en er nog veel werk aan de winkel is. Wie het daar mee eens is, kan een tattoo opplakken, zich ermee laten fotograferen en de petitie tekenen.

Laat zien dat je ’t meent met eerlijke handel
Op de VN-top in september beslissen onze beleidsmakers over een nieuw plan voor de wereld, de Sustainable Development Goals. Dit plan moet scherp en ambitieus zijn en moet het Zuiden de kans geven om zich te ontwikkelen door eerlijke handel. Oxfam-Wereldwinkels grijpt World Fair Trade Day (9 mei) aan om de aandacht hierop te vestigen. Overal in het land laten mensen zich tatoeëren om te laten zien dat ze het menen met eerlijke handel. Op www.fairtradeday.be zie je op elk moment hoeveel mensen al meedoen.

POP UP – The Lady Says No

Op donderdag 27, vrijdag 28 en zaterdag 29 november organiseert de webshop The Lady Says No een grote POP UP STORE in de Remytoren in Wijgmaal. De kans om alle leuke spullen live te komen bekijken en passen. Je kan er ook genieten van 10% korting op de nieuwe collectie en 50% op de zomercollectie. De aanwezigen worden met een glaasje bubbels ontvangen.

pop-up

Praktisch
Donderdag 27/11 van 17 tot 21 uur
Vrijdag 28/11 van 17 tot 21 uur
Zaterdag 29/11 van 10.30 tot 20 uur

The Lady Says No is een webshop met elegante, vrouwelijke, retro geïnspireerde kleding, schoenen en accessoires voor dames.

Werken aan spoorwegen in Wijgmaal

Om werken uit te voeren aan spoorlijn 53 (Schellebelle – Leuven), sluit Infrabel de spooroverweg aan de Remylaan af van donderdag 6 november 2014 (9:00 uur) tot dinsdag 25 november 2014 (15:00 uur) en de spooroverweg aan de Wakkerzeelsebaan van donderdag 6 november (9:00 uur) tot vrijdag 5 december 2014 (14:30 uur).

De spooroverwegen zijn afgesloten voor voetgangers, fietsers en wagens. Er is een bewegwijzerde omleiding.

Volgens Infrabel worden de werken zowel overdag als ’s nachts en zowel tijdens de week als in het weekend uitgevoerd en kunnen ze voor lichte geluidshinder zorgen.

Spoorlijn53
Het traject van spoorlijn 53 op Wikimedia Commons en OpenStreetmap

Vreemde vliegtuigbewegingen boven Leuven-Noord

Het is in Wijgmaal wel even schrikken de laatste maanden. Een stroom van lawaaierige toestellen lijkt de ‘verkeerde kant’ uit te gaan. Vliegtuigen zijn allerminst ongewoon in Wijgmaal. De gemeente ligt immers vlakbij een van de landingsroutes naar Zaventem. Dat is al tientallen jaren zo en men heeft er mee leren leven, al is de frequentie van het overvliegen de afgelopen decennia wel flink toegenomen.

Maar sinds maart 2014 kan je er ook regelmatig opstijgend vliegverkeer spotten dat vanuit Zaventem komt. Toen werd een geheel nieuwe vliegroute in gebruik genomen, de zogenaamde ‘Leuven rechtdoor’. Bij noord-, noordoost, oost- of zuidoostwind stijgen vliegtuigen tegen de wind op, voornamelijk vanop baan 07R (zie figuur). Vroeger namen ze dan kort na het opstijgen de bocht in de buurt van Veltem en zo richting zuiden of oosten. Die bocht werd verschoven naar Wezemaal. Dit betekent dat de vliegtuigen langer rechtdoor opstijgen en later hun bocht nemen richting Tienen (voor bestemmingen als Rome, Geneve, Istanbul, Mumbai, Berlijn, Moskou,…) of richting Bierbeek (voor bestemmingen als Barcelona, Lissabon, Casablanca, Canarische eilanden,…).

wijgmaal

Dat betekent voor de inwoners van Wijgmaal, maar ook voor Wakkerzeel, Rotselaar, Wezemaal, Holsbeek, Lubbeek dat ze nu ook geconfronteerd worden met opstijgende vliegtuigen die meer lawaai maken. Bovendien had men in deze regio bij Oostenwind (wanneer het vaak ook droog en zonnig weer is) een rustpauze met volledig stille dagen omdat dan andere landingsroutes gebruikt worden. Sinds maart 2014 is de regio alle dagen aan de beurt, ofwel met dalende ofwel met stijgende vliegtuigen. Onder de vorige stijgroute boven Bertem en Oud-Heverlee zijn de stijgende vliegtuigen inmiddels verdwenen.

Lees verder.

OCMW Leuven bouwt nieuw woonzorgcentrum in Wijgmaal

OCMW Leuven heeft een akkoord bereikt met het consortium Senior Living Group DemocoDethier voor de bouw en uitbating van een nieuw woonzorgcentrum in Wijgmaal. Met de bouw van het nieuwe woonzorgcentrum wil OCMW Leuven verder blijven investeren in residentiële ouderenzorg in Leuven.

OCMW Leuven baat momenteel 551 woongelegenheden voor senioren uit in Leuven. Het investeerde de laatste jaren fors in zijn infrastructuur voor ouderenzorg. Met de nieuwbouw van zijn woonzorgcentra in Wilsele, Kessel-Lo en binnenkort in het centrum van Leuven biedt het vandaag kwaliteitsvolle en moderne residentiële ouderenzorg aan zorgbehoevende ouderen.

Er zijn nog 120 woongelegenheden aan vernieuwing toe. Daartoe gaat OCMW Leuven een publiek-private samenwerking aan met het consortium Senior Living Group Democo-Dethier (verder SLG genoemd). Voor de bouw van het nieuwe woonzorgcentrum en de nieuwe assistentiewoningen in Wijgmaal stelt OCMW Leuven een bouwgrond in de Weduwenrij ter beschikking. SLG van zijn kant staat in voor het ontwerp, de bouw, de exploitatie, de financiering en het onderhoud van het woonzorgcentrum en de 26 assistentiewoningen. “We zullen met onze externe partner afstemmen over het opnamebeleid, het kwaliteitsbeleid en de dagprijs”, zegt Chris Bex, waarnemend voorzitter van OCMW Leuven.

Het nieuwe woonzorgcentrum en de nieuwe assistentiewoningen in Wijgmaal zouden ten vroegste begin 2016 hun deuren openen.

OCMW Leuven en SLG plannen een informatiesessie voor de buurtbewoners van de Weduwenrij en andere geïnteresseerden op dinsdagavond 12 november 2013 om 20u in zaal Ymeria in Wijgmaal.

Groen Leuven deed rondvraag over toekomst station Wijgmaal

Groen Leuven deed rondvraag over toekomst station Wijgmaal

Het stationsgebouw van Wijgmaal krijgt een nieuwe bestemming. Het stadsbestuur heeft een concessie uitgeschreven om een investeerder te vinden. Maar wat willen de inwoners van Wijgmaal zelf met deze plek?

Vrijdagochtend aan het station en zaterdagvoormiddag in de buurt vroeg Groen de mensen naar hun mening over de invulling van het oude stationsgebouw. Het gebouw is er erg aan toe. De stad zoekt een investeerder en schreef een concessie uit. In de loop van de volgende weken kunnen kandidaten zich melden. Binnen het project moeten een commerciële en een gemeenschapsruimte voorzien worden.

Hilde Van Wichelen (gemeenteraadslid): “Wij vinden het belangrijk om ook de stem van de mensen van Wijgmaal zelf te horen. Het zou jammer zijn als er een invulling komt die helemaal niet aansluit bij wat de inwoners nuttig of nodig vinden in hun omgeving. Daarom hebben we die bevraging georganiseerd. We hopen dat de stad echte participatiemogelijkheden voorziet voor de bevolking en rekening houdt met hun wensen. Uit de bevraging kwam heel wat interessante voorstellen. Ten eerste viel op dat iedereen blij is dat het gebouw een hernieuwde bestemming zal gaan krijgen. Men hoopt wel dat het gebouw in de originele staat zal hersteld worden. Ten tweede hoorden we van veel mensen dat ze het heel belangrijk vinden dat het een ontmoetingsplaats wordt, een aangename pleisterplaats voor de mensen van Wijgmaal, de treinreizigers en de voorbijrijdende fietsers.

Een overzicht van enkele van de voorstellen:

  • Maak er een soort wijkcentrum van met een zaaltje dat mensen of verenigingen kunnen huren voor activiteiten.
  • Gebruik dat wijkcentrum als culturele ontmoetingsplaats, voor expo’s, lezingen of optredens.
  • Zorg voor een verwarmde wachtruimte waar mensen op de trein of bus kunnen wachten. Een ticketautomaat voor treintickets, toiletten en een elektronisch bord met treininformatie zouden zeker nuttig zijn.
  • Voorzie meer fietsenstallingen in de buurt van het station en zorg zo mogelijk voor een Fietspunt, waar ook kleine herstellingen kunnen worden uitgevoerd.
  • Maak er een plek van waar mensen kunnen telewerken, met gratis Wifi.
  • Zorg voor een gezellig café of een koffiebar in het gebouw.
  • Zorg ervoor dat mensen daar ook een krant kunnen kopen (de laatste krantenwinkel in Wijgmaal is onlangs gesloten).
  • Maak er een uitleenpunt van de bibliotheek van, een boekenwinkeltje of een literair café met bijvoorbeeld voorleesmomenten voor kinderen.
  • Maak er een kinderopvang of crèche van.

Fatiha Dahmani (gemeenteraadslid): “Onze bevraging was zeer nuttig. Het is duidelijk dat de inwoners zich betrokken voelen bij wat er met het gebouw zal gaan gebeuren. We hopen dat het stadsbestuur ook actief gebruik zal maken van de ideeën van de inwoners, en dat door de organisatie van een actief participatietraject. Om te garanderen dat de gemeenschapsfuncties die zullen worden voorzien in het project ook echt aansluiten bij wat de mensen zelf willen, zou het beter zijn als de stad zelf ook investeert in het gemeenschapsgedeelte van het project, en het niet volledig overlaat aan een privé-investeerder. Zo zou men een belangrijk signaal geven aan de bevolking van Wijgmaal dat men iets positiefs voor hen wil doen.

Wat is volgens jullie een geschikte invulling van het voormalige station van Wijgmaal?