Posts getagd met ‘station’

In the picture: Station Leuven

#cityshapes #canon #TeamCanon #urban #nightphotography #igleuven #leuvenbynight #visitleuven #uitinleuven #ig_belgium
Foto door David Vanderwegen

Bookmark and Share

Definitief ontwerp voor fietsspiraal aan station

Het Leuvense stadsbestuur heeft het definitieve ontwerp voor de fietsspiraal, die de verbinding tussen Kessel-Lo en het stadscentrum voor de zachte weggebruiker zal vormen, goedgekeurd. De spiraal komt tussen het seinhuis van de NMBS en het KBC-kantoor aan het Martelarenplein.

“Door de markante positie van de fietsspiraal op het Martelarenplein en het complexe ontwerp, hebben we besloten om ontwerpwedstrijd te organiseren”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Carl Devlies. “De jury koos voor het ontwerp van architectenbureau Greisch Ingénierie, waarbij er zo weinig mogelijk conflicten ontstaan tussen voetgangers en fietsers. De spiraal zal opvallen in de omgeving, maar niet op een al te dominante manier.”

Fietsspiraal2

Fietsspiraal1

Het ontwerp bestaat uit twee lussen voor fietsers die de spoorwegbrug, de esplanade en het Martelarenplein verbinden. “Het comfort en de veiligheid voor de fietser is zeer hoog”, zegt schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets. “De bochten zijn niet te bruusk en voldoende breed uitgemeten. De hellingsgraad wordt beperkt tot maximaal vier procent zodat niet enkel fietsers vlot naar boven kunnen, maar ook mensen met een rolstoel of bakfiets de helling kunnen gebruiken. Een huzarenstuk om dat te ontwerpen op zo’n beperkte ruimte.”

Voor voetgangers zijn er verschillende routes. “Je kan als voetganger rechtstreeks van de passerelle langs het seinhuis naar de esplanade wandelen”, zegt Robbeets. “Via een brede trap tussen de lussen of via een smallere trap langs het KBC-kantoor, wandel je vlot tussen de esplanade en het Martelarenplein.”

De nieuwe traphelling en de fietslussen worden ingeplant op de bestaande trapstructuur. “De huidige trap zal als het ware dienen als fundament voor de nieuwe constructie”, verduidelijkt Devlies. “Via een doorgang in de trappenpartij aan de dienstweg, kunnen fietsers daar hun weg verder zetten via de spiraal.

De NMBS is al enkele maanden aan het werk om de spoorwegbrug met een trap langs het seinhuis te verbinden met het Martelarenplein. Daarnaast werkt de spoorwegmaatschappij ook aan een verlenging van de brug, de zogenaamde passerelle langs het seinhuis. “De aansluiting van de passerelle met de esplanade en de hele spiraalconstructie met trappen is voor rekening van de stad”, zegt Robbeets.

De werken worden geraamd op 825.000 euro en zullen eind 2017 klaar zijn.

Bookmark and Share

In the picture: Sea of Steel

sea of steel
Foto door Jeroen van Nieuwenhove

Bookmark and Share

In the picture: Het prachtig gerenoveerde stationsgebouw

Veel mensen die deze ochtend naar het plafond van het nieuwe stationsgebouw stonden te staren. En terecht, de renovatie heeft een fantastisch resultaat opgeleverd. De metamorfose is echt indrukwekkend. Eindelijk heeft Leuven weer een stationsgebouw waar we trots op kunnen zijn.

Bookmark and Share

Heropening stationsgebouw Leuven op zondag 30 maart

Op zondag 30 maart 2014 kunnen reizigers terug terecht aan de loketten in het gerenoveerd stationsgebouw van Leuven. Meteen zien ze het resultaat van drie jaar renovatiewerken. De restauratie van de monumentale stationshal en de voormalige wachtzalen vergden arbeidsintensief specialistenwerk. Ook de neoklassieke stationsgevel aan het perron werd in zijn oorspronkelijke pracht hersteld. De NMBS investeerde ruim 10 miljoen euro. In juni staan in het station extra diensten en winkels ter beschikking van de reizigers.

station_leuven

De loketten krijgen terug hun originele plaats in de centrale inkomhal. Via de twee zijvleugels kunnen de reizigers vlot naar de perrons. In de zijvleugel kant Tienen is een speciaal loket voor rolstoelreizigers. Daar komt weldra een krantenwinkel en een horecazaak. Aan de kant Brussel zal in het prachtig erfgoeddecor een eigentijdse opvolger van het vroegere buffet worden ingepast. Op de bovenverdieping van het gebouw komt in het najaar een satellietkantoorruimte voor de reizigers.

Deze investering van 10 miljoen euro is het sluitstuk om van het station een ideaal mobiliteitsknooppunt en ontmoetingsplaats te maken. Leuven is met zo’n 30.000 instappende reizigers per dag, één van de belangrijkste stations van Vlaanderen. Met de ultieme renovatie wordt het stationsgebouw een levend monument van wereldformaat.

Nu de loketten terug in gebruik zijn, worden weldra de tijdelijke containers weggehaald op het Martelarenplein. Zo kan het station opnieuw de spilfiguur worden van de ganse stationsomgeving die bruist van het leven. Eind april zal het station ook officieel feestelijk worden geopend voor het grote publiek.

In de tweede helft van 2010 werd gestart met de binnenkant van het stationsgebouw en de gevel aan de kant van de sporen. De Tweede Wereldoorlog had niet alleen de oorspronkelijke perronoverkapping zwaar beschadigd. Het schrijnwerk aan alle gevels was aan vervanging toe en werd aan de hand van het historische model aangebracht. Ook het gebouw kwam niet ongehavend uit de strijd en werd nooit in zijn pracht hersteld. Het gebouw onderging ook een aantal aanpassingen, die meer aansloten bij de gewijzigde behoeften van de reizigers.

De loketten en het buffet verhuisden in de jaren ’50 naar de steeds minder gebruikte wachtzalen aan weerszijden van de centrale hal. Bij de ingebruikname in 1879 van het station in neoclassicistische stijl moest de architectuur de nationale trots en bloeiende economie uitstralen. Met zijn grote hoogte en beperkte diepte werd in de centrale stationshal een monumentale indruk gewekt door de spoorwegingenieur Henri Fouquet. Deze ruimtewerking ging verloren door het aanbrengen van een vals plafond en de functionele herindeling van de hal.

Dit vals plafond in de centrale werd verwijderd en de levensgrote basreliëfs van Gerard Van der Linden, die meer dan zestig jaar verstopt zaten boven dit plafond, werden vakkundig gerestaureerd. Ze werden voor de duur van de resterende werkzaamheden opnieuw nauwkeurig afgedekt. Het herstellen van de schade aan kroonlijsten en muurdecoratie vergde arbeidsintensief restauratiewerk. In deze ruimte ligt een 170 m² marmeren vloer, die maximaal het originele uitzicht nastreeft. Het gedreven team stootte regelmatig op verrassingen en de restauratie vergde veel (historisch) speurwerk, onder andere naar gebruikte materialen.

Ook de twee zijvleugels van de centrale inkomhal hebben weer hun uitstraling. Ze deden oorspronkelijk dienst als wachtzalen 1e/2e en 3e klas. In de wachtzaal kant Tienen (1e/2e klas) werden dikke oude verflagen van het plafond weggehaald om de geraffineerdheid en de details van het stukwerk weer volop tot zijn recht te laten komen. De fraaie decoratie van wanden en pilasters is opnieuw geconstrueerd. In de wachtzaal aan de kant Brussel, dat het voormalige buffet huisvestte, was de houten dakstructuur zo zwaar aangetast door de boktorkever, dat het samen met het beschadigde plafond volledig moest worden vervangen.

Bij het uitbreken van de oude vloer stootten de restaurateurs op de oorspronkelijke vloer in cementtegels. Na enig zoekwerk werd een fabrikant van keramische tegels gevonden die een kopie van de originele tegels vervaardigde. In beide zijvleugels ligt nu een tegelvloer van samen 330 m² met het oorspronkelijk fraaie motief.

De neoklassieke buitengevel aan de kant van de sporen onderging doorheen de tijd allerlei aanpassingen, onder andere door de verhoging van het aanpalende perron, en had veel waterschade geleden. Door de vele verbouwingen was het uniforme uitzicht van de gevel verloren gegaan. Het zwaar verminkte historische schrijnwerk werd op basis van de oorspronkelijke plannen helemaal hersteld. Nu vormen de 15 deuren aan de perronkant weer een harmonisch geheel.

De bovenverdieping en de zijtorens van het stationsgebouw waren onbruikbaar geworden om redenen van brandveiligheid en indeling. De zijtorens en de zone kant plein van de centrale toren die geen waardevolle historische elementen bevatten werden vanbinnen volledig gestript.

Met liften en trappen zijn 6 niveaus met 2400 m² hedendaagse kantoorruimte gecreëerd, zonder dat dit de aanblik aan de gevelkant verstoort. Hier komt in het najaar een satellietkantoor voor reizigers. De NMBS kijkt momenteel de offerte van kandidaat uitbaters na. Stationsdiensten die vroeger elders onderdak moesten zoeken in containers, krijgen opnieuw onderdak in op de bovenverdieping van het gebouw.

De volledige stationsomgeving aan het Martelarenplein onderging de voorbije twee decennia een wederopstanding. Eerst werden de buitengevels van het station grondig gerenoveerd. Kroon op het werk was het terugplaatsen van een beeldengroep boven het gevelfronton in 1997. Tegelijkertijd werd de onderdoorgang volledig gemoderniseerd. Over de perrons en sporen kwam een moderne perronoverkapping uit staal en glas. Daarna startte de complete heraanleg van het Martelarenplein. Er werden ook een nieuw busstation, een ondergrondse parking en een tunnel voor het doorgaande verkeer. Het plein zelf werd autoluw.

Bookmark and Share

Eindelijk nieuwe biljettenautomaten in station Leuven

Jarenlang was de biljettenautomaat in de tunnel onder het station van Leuven een bron van ergernis. Elke werkdag stapte ik twee keer voorbij deze automaat en het leek wel alsof de machine zowat continu het ‘buiten dienst’ scherm toonde. Hier komt nu eindelijk verandering in: de NMBS heeft nu 2 nieuwe machines geplaatst die hopelijk minder defect zullen zijn. Deze nieuwe apparaten zouden zelfs internationale kredietkaarten aanvaarden en niet enkel bancontact.

Een foto van de nieuwe machines:

Het +/- standaard scherm van de vorige automaat:

Bookmark and Share

In the picture: Lichttorens

eddie - lichttorens

Foto door eddiefromohio.

Bookmark and Share

Open wervendag: station Leuven

Tijdens Open wervendag bezochten we het stationsgebouw van Leuven. Het station dateert van 1879 en heeft er een bewogen geschiedenis op zitten. Ten tijde van de opening moest het stationsgebouw de nationale trots en bloeiende economie uitstralen. De zijvleugels van het gebouw waren twee wachtzalen. Treinreizigers eerste klasse konden een prachtig versierd plafond met wapenschilden van de Provincies bewonderen. Vooral tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte het gebouw zwaar beschadigd. Al het glas van de oorspronkelijke perrronsoverkapping sneuvelde en in 1952 werd deze definitief afgebroken. In 1953 werd een vals plafond aangebracht in de centrale hal dat de bas-reliëfs aan het oog onttrok en de oorsponkelijke ruimtelijke architectuur van architect Henri Fouquet teniet deed.

Ondertussen kregen de perrons opnieuw een overkapping en wordt er naarstig gewerkt om het stationsgebouw zijn oude luister terug te geven. Op enkele binnenmuren na, is het interieur van het gebouw volledig ontruimd. Restaurateurs zijn druk in de weer met het in eer herstellen van de als monument beschermde plafonds. Het pleisterwerkplafond met de wapenschilden werd in de voorbije eeuw herhaaldelijk overschilderd. 2200 werkuren kostte het om de oude verflagen te verwijderen. Scheuren en barsten werden hersteld en het plafond krijgt binnenkort zijn oorspronkelijke kleur en uitstraling terug.

In de centrale hal worden de levensgrote bas-reliëfs en het stucwerk gerestaureerd. De binnengevels krijgen hun oorspronkelijke uitzicht door het aanbrengen van imitatie marmeren platen. Na afloop van de restauratie zal het vals plafond verdwenen zijn en de centrale hal opnieuw een monumentale uitstraling krijgen. De loketten komen terug op hun oorspronkelijk plaats in de centrale hal en er wordt bijkomende kantoorruimte in het gebouw gecreëerd voor meer dan 200 personeelsleden van de NMBS.

De NMBS-Holding investeert ruim 9 miljoen euro in deze renovatie die begin 2014 zal afgerond zijn.

Openwervendag 2012 - Station Leuven

Openwervendag 2012 - Station Leuven

Openwervendag 2012 - Station Leuven

Openwervendag 2012 - Station Leuven

Openwervendag 2012 - Station Leuven

Bookmark and Share

Open Wervendag 13 mei 2012

Komende Open Wervendag kan je een bezoek brengen aan de werf van Leuven station. De rondleiding op de werf duurt een twintigtal minuten. Na de rondleiding wordt een drankje aangeboden.

Bookmark and Share

Terug in de tijd: Martelarenplein

Bijzonder interessante foto van het Martelarenplein tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zoals je kan zien, had het station in die tijd ook al een overkapping. Op de voorgrond van de foto zie je zandzakjes die een mitrailleursnest (waarschijnlijk voor luchtafweer) moeten beschermen. Op de achtergrond lopen Duitse soldaten met munitie en wapens. Bijzonder jammer dat de mooie klassieke lantaarnpalen uit het straatbeeld verdwenen zijn. Bekijk deze locatie op Google street view.

Foto met dank aan Leuvens historische weetjes.

Bookmark and Share