Vera Cruz – Mexicaans restaurant

Overvloedige Mexicaanse keuken voor een redelijke prijs. Vera Cruz is een groot restaurant, gelegen aan het kanaal van Leuven, met een snelle en efficiënte service. Zeer geschikt voor groepen.

Op het eerste zicht is het een beetje een vreemde locatie voor een restaurant: een oud pakhuis aan de oevers het kanaal Leuven-Mechelen. Niet echt een gezellige ligging. Wel handig als je met de wagen bent. Er is aan het kanaal (mits een beetje zoekwerk) altijd wel een plekje te vinden om je wagen kwijt te raken.

Wanneer je de Vera Cruz binnen stapt, word je meteen ondergedompeld in een Mexicaans sfeertje. Aan de ingang staan enkele barkrukjes waaraan je kan wachten en iets drinken als alle tafels volzet zijn (wat in het weekend eerder regel dan uitzondering is, vergeet dus niet te reserveren). Aan de linkerkant is er een grote bar waar overheerlijke margarita’s gebrouwen worden. De volledige linkerwand wordt ingenomen door een grote kast met vakjes volgestouwd met Mexicaans geïnspireerd kunstwerk (dat hier ook verkocht wordt).

De grote hoge ruimte van het pakhuis is ingericht als een gezellig Mexicaans dorpje, met muurtjes om de verschillende tafels van mekaar te scheiden en zo de ruimte minder groot te laten lijken. Het valse plafond met lichtjes en (nep-)wolken geven je het gevoel (nuja, er is wat verbeelding nodig) dat je onder de sterrenhemel dineert. Kijk zeker ook naar eens naar de vloer wanneer je naar het toilet gaat. Daar beweegt iets onder de voeten.

Ok, tot zover de sfeerschepping. Op naar het belangrijkste onderdeel van deze bespreking. Het geserveerde eten in de Vera Cruz is lekker, heel warm en zo pikant als je zelf wil (laat je inspireren door de pepertjes op de kaart). Proef vooral de mole poblano, kip in chocoladesaus, het nationale gerecht van Mexico. De combinatie van kip met chocolade is verrukkelijk en totaal anders dan je zou verwachten. De geserveerde porties zijn meestal overvloedig. Ik neem zelden een voor- of nagerecht bij de Vera Cruz, omdat ik vaak zelfs moeite heb om het hoofdgerecht op te krijgen (en ik ben geen kleine eter).

Ook een typisch Mexicaans gerecht zijn de fajitas. Vis, vlees of groenten, bakkend geserveerd in een pannetje. Een beetje een doe-het-zelf gerecht, want je krijgt er tortilla’s bij die je zelf kan vullen met sausjes, groenten en vlees of vis naar je eigen smaak.

Mijn favoriete gerechen op de kaart zijn de combinacións. Vooral omdat je dan van alles een beetje krijgt: gevulde tortilla’s (met kaas, banaan, bonen, gekruid gehakt, cactus,…), taco’s, pepers, groentjes, enzovoort. Leuk als je verschillende dingen wil proeven. De huiswijn vind ik er persoonlijk niet zo lekker, maar misschien staan er wel betere wijnen op de kaart. Proberen maar.

De bediening is snel en efficiënt (zelfs als het restaurant afgeladen vol zit). De heren zullen echter een beetje teleurgesteld zijn, want de bediening bestaat louter uit mannen. Geen knappe vrouwelijke serveerstertjes om de mannen op hun wenken te bedienen dus. ;-)

Vergeet niet het kaartje in te vullen dat je op tafel vindt. Als je je adres en geboortedatum achterlaat, krijg je elk jaar rond de datum van je verjaardag een geschenkbon toegestuurd met een fikse korting. Een leuk extraatje.

Praktisch:

Vera Cruz Casa Mexicana
Kolonel Begaultlaan 19
3012 Wilsele

tel 016/29.68.18
fax 016/29.63.18

Onze keuze:
Margarita’s om mee te beginnen, natuurlijk
Combinación
Combinación vegetariana

Bookmark and Share

Er zijn 2 reacties op “Vera Cruz – Mexicaans restaurant”

Vrolijke vrijdag
(on oktober 21st, 2008 at 0:01)

[…] Vrijdagavond was echter andere koek. We startten onze avond met een Mexicaans etentje in de Vera Cruz. Met de bonnen die ik elk jaar toegestuurd krijg voor mijn verjaardag was het een heel voordelig […]

 
Niels Sneyers
(on februari 16th, 2009 at 16:42)

Geachte,

Voor ons eindwerk in het middelbaar onderwijs gaan wij kooklessen organiseren, en specifiek in het kader van de wereldkeuken.
De Mexicaanse keuken kan hierbij zeker niet vergeten worden. Graag zouden wij weten indien, en tegen welke voorwaarden, wij één van jullie Top-Chefs zouden mogen gebruiken, het gaat dan over 2 avonden gespreid over 1 jaar (2010).

Wij hopen dat jullie openstaan voor dit idee.

Met Vriendelijke Groet,

Niels Sneyers.

Heilig Hart Secundair Onderwijs
Derde Graad
Naamsesteenweg 355, 3001 Heverlee.