De 3 Tonghen

Restaurant De Dry Tonghen (of De 3 Tonghen) ligt een beetje verborgen in een doodlopend steegje dat uitkomt op de Vismarkt. Het gebouw waarin het restaurant zich bevindt, maakte vroeger deel uit van het Collegium Trilingue. Kannunnik Hieronymus van Busleyden stichtte in september 1518 het Collegium Trilingue op aanraden van zijn vriend Erasmus. In het Collegium werden de drie ‘gewijde talen’ onderwezen: Hebreeuws, Grieks en Latijn. Vandaar de naam ‘het college van de drie talen’ of kortweg De 3 Tonghen. In de Leuvense volksmond werd deze naam al snel omgedoopt tot De Dry Tonghen. De Franse Revolutie leidde in 1797 tot de tijdelijke afschaffing van de Leuvense Universiteit en sloot definitief de deuren van het Collegium Trilingue.

Gezien de geschiedenis van het pand waarin nu De 3 Tonghen gevestigd is, was dit een uitgelezen plek om het afstuderen van de vriendin van mijn broer te vieren. Ik had, om zeker te zijn van een plaatsje, op voorhand gereserveerd. Toen we aankwamen konden we kiezen of we binnen of buiten wilden eten. Het weer zat mee en al zag de lucht er dreigend uit, een terrasje zou het zijn. Gelukkig bleef het bij dreigen, want we hielden het droog tijdens het eten.

Het gezellige binnenpleintje waaraan zowel De 3 Tonghen als de Wentelsteen zich bevinden, is in de zomer een fijne plek om ongestoord te genieten van een lekkere maaltijd. Binnen is er een apart zaaltje voor groepen en de blik die ik op het interieur wierp terwijl ik naar het toilet ging, leerde me dat het er binnen ook heel gezellig uitzag.

Omdat we iets te vieren hadden, startten we de avond met een lekkere fles cava als aperitief. Als een diploma behalen geen goeie reden is om de bubbels boven te halen, dan weet ik het ook niet meer. Terwijl we nipten van ons glas en ondertussen een olijfje aten, bogen we ons over de kaart. Wat gekozen? We namen drie tapas als voorgerecht en als hoofdgerecht twee maal paëlla, een zarzuela en een mixed grill.

De tapas waren werkelijk om duimen en vingers af te likken. Beter dan de tapas die we geserveerd kregen in Los Flamencos. Het smaakte allemaal net iets meer authentieker. Heerlijk. Vooral de calamares konden mij bekoren: volledige supermalse inktvisjes en niet van die taaie ringen die je vaak voorgeschoteld krijgt. De hoofdgerechten waren van hetzelfde niveau als de tapas. Grote porties en mooi verzorgd. Mijn zarzuela was fantastisch goed. ik genoot van elke hap. Al was het, na het voorgerecht, misschien net een tikkeltje te veel.

De bediening was vriendelijk en correct. Al vond ik dat we net iets te lang moesten wachten tussen het voorgerecht en het hoofdgerecht, maar wie maalt daarom als je buiten op een terras zit met een glaasje wijn? In totaal kostte dit etentje voor vier personen ons 161 euro, een fles cava, water en witte wijn inbegrepen. Onze eerste kennismaking met De 3 Tonghen was een succes, we komen er beslist nog eens terug.

Praktisch
Busleidengang 6a (Vismarkt), 3000 Leuven
016 29 41 43
info@de3tonghen.be
http://www.de3tonghen.be

Onze keuze
3 tapas als voorgerecht: Calamares a la romana, Sardinhas a la plancha, Albondigas casera
Paella Valenciana: feestelijke rijstbereiding met vis, kip en zeevruchten
Zarzuela de Mariscos: Catalaanse bouillabaisse van verse zeevis, schaal- en schelpdieren, vergezeld van geroosterd brood en rouille
Gemengde grillade uit de Pyreneeën met lamsvlees, speenvarken en Pyreneese spek en een sausje van oesterzwammen

Bookmark and Share

Er zijn 5 reacties op “De 3 Tonghen”

Goya
(on juli 28th, 2008 at 14:11)

Carolien, opgelet! Tapas zijn zeker niet authentieker wanneer ze verfijnder zijn hoor. Tapas worden in cafés (behalve in toeristische buurten) gratis bij een glas wijn geserveerd en zijn meestal vrij vette en basic gerechtjes die al enkele uren onder de typische glazen toogdingen. Helemaal wat anders dan hetgeen je hier in de trendy tapasbars vindt.
Maar desalnietemin zeer lekker!!

 
Carolien
(on juli 28th, 2008 at 18:45)

Ik ben heus al wel in een echte Spaanse tapasbar geweest, hoor. Maar je hebt gelijk, echt authentieke tapas vind je enkel in Spanje.

 
Kim
(on januari 16th, 2010 at 17:19)

Wij zijn gisteren gaan eten in de 3 tonghen. SLECHT amai :s wat ne misser, dit is geen tapasbar volgens mij. De gefrituurde calamares da was gewoon gekocht in de carrefour of delhaize. Ik heb soms gewoon moeten slikken en doorspoelen. Het enige dat te eten was waren de gambas. Los flamencos daarentegen is veeeeel beter, deze leunen meer aan bij de echte spaanse tapas. Gefrituurde Calamares zijn zelf gemaakt, de lookbroodjes met tomaat zijn tenminste overheerlijk tegenover die aangebakke vieze broodjes bij de 3 tonghen. Dit is echt geen aanrader en zeker niet culinair :s

 
Carolien
(on november 12th, 2010 at 21:46)

Ben gisterenavond maar de tapasavond in de 3 Tonghen geweest. Het was alweer een tijdje geleden, maar ik vond het opnieuw bijzonder lekker. Een rijk aanbod aan verschillende tapas, het brood en de wijn werden rijkelijk bijgevuld en het smaakte allemaal bijzonder lekker. (Behalve de chorizo, maar daar ben ik sowieso niet echt een fan van. En mijn tafelgenote was geen fan van de slakken.)

Een overzichtje van wat we kregen voor 35 euro per persoon, wijnen inbegrepen:

Tapas variados: Variatie van kleine tapas met o.a. lomo, manchego, aceitunas, carabineros, boauerones, calamares en gevulde pepers

**

Albondigas de cordero: Hartige lamsgehaktballetjes met sherry
Pa torrat: Geroosterd brood met tomaat, ansjovis, kappers en jamon
Gambas crujientes con salsa romeso: Krokante gambas met Catalaanse dip

**

Caracoles en salsa picante: Wijngaardslakjes licht pikant
Patatas all-i-oli: Gefrituurde patatjes met looksaus
Alitas de pollo a Ajengibre: Kip in gembersaus

**

Champinones rellenos con endibias: Met witloof en spek gevulde champignons
Callos con Garbanzos: Tripes met chorizo en kikkererwten
Patatas rellenas de atun: Met tonijn gevulde aardappel

 
Youri
(on juli 31st, 2011 at 10:54)

Gisteren ben ik er zeer lekkere paella gaan eten! Als voorgerecht hebben we tapas gegeten, vooral de calamares waren zeer lekker! Zeker een aanrader voor iemand die van de mediteraanse keuken houdt. Bediening was zeer vriendelijk en snel! Ik ga er zeker nog eens heen!