Leuven is meest energiebewuste stad

Naar aanleiding van haar 50-jarig bestaan, maakte ’s lands bekendste bouwbeurs Batibouw een Elfstedentocht langs enkele Belgische steden. Op 18 februari 2009 viel de eer te beurt aan Leuven om de ‘Turtles on the road‘ te ontvangen. De rode schildpadden werden neergepoot op het Ladeuzeplein en verleidden heel wat Leuvenaars om deel te nemen aan een quiz. Een twintigtal vragen over duurzaam bouwen stond de deelnemers in de weg om een van de 5000 gratis toegangskaarten voor Batibouw 2009 te winnen.

Het aantal correct ingevulde vragen werd zorgvuldig bijgehouden en nadat de schildpadden hun tocht op 22 februari beëindigden in Nieuwpoort, bleek dat de Leuvenaars hun stad aan de titel van ‘Meest energiebewuste stad’ hadden geholpen. In de race naar de overwinning klopten zij onder meer Brussel, Antwerpen en Charleroi.

Het feit dat Leuven de prijs ‘Meest energiebewuste stad’ wegkaapte, is een opsteker voor het stadsbestuur en een bewijs dat het beleid van bewustwording en kennisoverdracht zijn vruchten afwerpt. Door het aanmoedigen en ondersteunen van acties van inwoners en door zelf het goede voorbeeld te geven, wil het stadsbestuur Leuven langzaam maar zeker ‘verduurzamen’. Deze voortrekkersrol maken ze onder meer waar door in de loop van dit jaar zonnepanelen op de daken van een aantal stadsgebouwen, waaronder het nieuwe stadskantoor, te plaatsen.

Daarnaast kiest de stad om te blijven hameren op de traditionele maatregelen: dubbel glas, dakisolatie … omdat rationeel energiegebruik (REG) voor heel wat mensen een meer haalbare kaart is dan investeren in de nieuwste technologieën. Liefhebbers van die laatste blijven echter niet in de kou staan: de stad organiseert een samenaankoop voor zonnepanelen, zonneboilers en isolatiemateriaal. Het project ging pas enkele weken geleden van start en al meer dan 150 kandidaten meldden zich aan. Een grote interesse is er ook voor het gratis duurzaam bouwadvies dat de stad sinds kort aanbiedt. Ook de eerste editie van de energiebeurs op 6 en 7 februari 2009 kon op zeer positieve kritieken van bezoekers en standhouders rekenen.

Schepen Ridouani neemt op 4 maart 2009 om 14.30 uur in paleis 5 van de Heizel de trofee voor ‘Meest energiebewuste stad’ in ontvangst van federaal minister Magnette.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.