Radiocontact met Frank De Winne

22 leerlingen van de Vrije Basisschool Terbank te Heverlee konden vanmiddag elk een vraag stellen aan Frank De Winne, die op dit ogenblik in het ISS verblijft. Het contact tussen de Vrije Basisschool Terbank te Heverlee en het ISS verliep via een radioverbinding opgezet dankzij ARISS. ARISS, wat staat voor Amateur Radio on the International Space Station is de vereniging van radio amateurs die af en toe contact leggen met het radio station aanwezig in het ISS.

Gelukkig verliep alles prima tijdens het radiocontact. Het contact begon iets over half twee Belgische tijd – in het ISS volgt men de GMT, wat inhoudt dat men twee uur achterloopt. Het contact duurde zo’n negen minuten.

Sommige vragen waren best origineel te noemen :

  • Wat doe je als de motor kapot is ?
  • Kan je ergens tegen botsen in de ruimte ?
  • Kan je met een astronautenhelm op aan je neus krabben ?
  • Ben je al een ander ruimteschip tegengekomen ?
  • Hoe koud is het in de ruimte ?
  • Kan je in de ruimte iets ruiken of horen ?
  • Hoe kan je je kleren wassen in het ISS ?
  • Wat gebeurt er met je urine en stoelgang nadat je naar het toilet bent geweest ?
  • Zie je in de ruimte het verschil tussen dag en nacht ?
  • Kan je zonnebloemen kweken aan bood van het ISS ?

De 22 leerlingen die de vragen stelden hadden zich voor de gelegenheid in speciale pakjes gestoken, zie de onderstaande foto.

IMG_0698

Het radiocontact met Frank De Winne kende ruime belangstelling van de pers. TV-ploegen van alle zenders waren aanwezig, net als Radio 1 en 2 en natuurlijk ook de geschreven pers. Prominenten zoals minister Ceyssens, burgemeester Louis Tobback en Mohamed Ridouani, schepen van de Stad Leuven bevoegd voor onderwijs konden natuurlijk ook niet ontbreken. Ook ouders van de kinderen waren welkom.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.