Rogier

Het nieuwe museum M maakt de Leuvense hoofden dol, vooral dan die van het stadsbestuur. Om de eerste tentoonstelling te vieren besloten ze zelfs een bier te brouwen samen met stadskok Jeroen Meus.

Het nieuwe bier genaamd Rogier.

Het nieuwe bier genaamd Rogier.

Rogier van der Weyden, één van de belangrijkste Vlaamse primitieven, is het onderwerp van de eerste tentoonstelling en mocht bijgevolg z’n naam lenen aan het feestbier. Stadskok Jeroen Meus liet verstaan dat hij met het bier terug naar de roots van het bier wou gaan. Hij liet dan ook een bier brouwen dat tussen een doordrinker en een degustatiebier zit, zodat het ook op officiële recepties geschonken zou kunnen worden.

Voor de persconferentie kregen we enkele flyers te zien, waar een mooi troebel gouden bier met een schuimige kraag op te prijken stond. Het water kwam ons reeds in de mond. Even later kregen we alleen een Rogier aangeboden en bleek de kleur eerder donker troebel amber te zijn, die deed denken aan een ongefilterd Palmke, of – godbetert – een mazout met een witte kraag. Men koos voor een amber bier, omdat men dit niet vaak meer vindt. Dezelfde redenering zagen we eerder bij Jean Blaute en Ray Cokes in het Canvasprogramma Tournée Generale.

De werkelijke kleur van het bier valt donkerder uit dan op de flyers.

De werkelijke kleur van het bier valt donkerder uit dan op de flyers.

De brouwers van de Leuvense brouwerij Traagwater wisten mee te delen dat het bier gebrouwen werd met de gist van een Henegouws Saisonbier, wat je ook merkt wanneer je aan het bier ruikt en de eerste smaken proeft. Daarna is er een doffe bitterheid die de dorst perfect lest, als gevolg van het gebruik van chocolademout.

Ook Steven Vermoere van de Leuvense Biertherapeuten was aanwezig op de persvoorstelling en prees de ouderwetse smaak met een aangename nasmaak. Hem werd ook gevraagd aan welk ander bier het hem deed denken, maar hij kon geen voorbeeld vinden. Een echt uniek bier dus.

Tijdens “De Week van de Smaak” zal het bier voorgesteld worden en zal geschonken worden in het Museumcafé, alwaar ook andere streekbieren te vinden zullen zijn. Ook in andere Leuvense cafés zal men van een lekkere Rogier kunnen genieten. Het is opgevat als een tijdelijk bier, maar als het aanslaat kan het een blijvend iets worden.

Bookmark and Share

Post een reactie