10 oktober: tweede editie Feest in de Boekerij

Vervolgd wegens goedgekeurd. Vorig jaar organiseerde Bibliotheek Tweebronnen een Feest In De Boekerij. Ze deed dat omdat het Bibliotheekweek was maar vooral omdat ze haar aanhang wou samenbrengen. Bijna 1.000 mensen gingen op de uitnodiging in. De tweede editie haakt in op het nieuwe stripfestival Leuven Stript en heeft een opvallend voetballuik. Omdat Bibliotheek Tweebronnen een bib met ballen is…

Lezen en luisteren zijn eenzame bezigheden. Dat maakt ze ook zo zalig. Anderzijds kan het spannend zijn om, samen met andere lezers en luisteraars, de makers te ontmoeten van die boeken en platen.

En kijk: Feest in de Boekerij was geboren. Het jaarlijkse vertroetelmoment van Bibliotheek Tweebronnen voor boekenwurmen, melomanen, stripliefhebbers, filmkijkers, gamers en tutti quanti. Het past in de ambitie van de Leuvense bib om meer te zijn dan een grote stapelplaats. Ze wil ook een interessante ontmoetingsplek zijn.

Bijna 1.000 mensen genoten vorig jaar van de eerste editie van Feest in de Boekerij. Ze waren van alle leeftijden en ze kregen een beeld van wat lezen en luisteren in Leuven zoal kan zijn. Dat is heel wat. De stad telt flink wat boekenpaleizen en muziekkathedralen. Bibliotheek Tweebronnen is zeker een van de grootste en mooiste exemplaren. Ze huist in een architecturaal meesterwerk van Henry van de Velde en heeft bijna 30.000 vrienden.

Het moment van Feest in de Boekerij was geen toevallige keuze. De feestelijke avond past binnen de jaarlijkse Bibliotheekweek. Die valt altijd in het begin van oktober, de start van de drukste lees- en luisterperiode van het jaar. Het opzet is zowel nieuwe als trouwe leden in de watten te leggen.

De slogan van de Bibliotheekweek 2009 is ‘van boeken over ballen tot boeken met ballen!’. En dus doopt Bibliotheek Tweebronnen zich dit jaar om tot ‘dé bib met ballen’. Dat gebeurt heel letterlijk: voetbal maakt een wezenlijk deel uit van Feest in de Boekerij. Herman Brusselmans, Rick De Leeuw en journalist Hans Vandeweghe buigen zich onder leiding van Lieven Van Gils over de toekomst van het Belgische voetbal. Een stuk van de avond kunnen er op het binnenplein strafschoppen worden getrapt.
En voor de rest is het de hele avond …. bal. Boekenbal. Concertbal. Stripbal. Dansbal. Bibliotheek Tweebronnen zit op 10 oktober tussen 19.30 en 03.00 vol leven.

Het boekenpakket neemt het leeuwendeel voor zijn rekening. Journalist Piet Piryns peilt naar de lievelingsboeken van Dirk Verhofstadt. Hij nodigt hierbij 2 gasten uit: Erwin Mortier en Joseph Pearce. Het levende boekprogramma UITGELEZEN van de Gentse Vooruit heeft Paul Baeten Gronda en Wim Vandekeybus als speciale gasten. In Nieuwe Mannen (Paul Baeten Gronda en Dieter Ceustermans) en Nieuwe Vrouwen (Naima Albdiou en Jolien Janzing) lezen startende schrijvers elkaars werk en bewerken ze mekaar.

De concerten lopen in samenwerking met het Leuvense platenlabel Zeal Records. Sfeer is alles. Isbells en Sleepingdog (met Adam Wiltzie als gast) brengen goddelijke fluistermuziek. Headliner Krakow is een Limburgse groep met een Poolse naam en een Belgisch-Italiaanse zangeres. Hun aparte interpretatie van alt.country en americana was al drie keer op Pukkelpop te horen. Het feestluik wordt toevertrouwd aan Muriël Scherre (a.k.a. La Fille d’O) en The Mixfitz, bekend van Studio Brussel en TMF.

Het nieuwe stripfestival Leuven Stript brengt straffe tekenaars mee die mogen aangeraakt en ondervraagd worden. Actrice Sarah Moens leest in bed voor uit ‘Slaapkoppen’ van Randall C., in 2008 bekroond met de Debuutprijs van Strip Turnhout.  In Café Van de Velde kan je zelfs speeddaten met een fijne mix van stripauteurs: Jeroom, Hanco Kolk en Nix zijn alvast van de partij.

Heel apart en helemaal nieuw is ’50 in 50: Mooie Kostende Meisjes’, een ode in 50 minuten aan de 50 literaire werken van Herman Brusselmans. En als het al ergens in het gebouw even stil zou vallen, dan trekken Kamp Maria en Vooruit Met De Kuit de boel in geen tijd weer op gang. En tussendoor ontdek je nog een heleboel mooie dingen: dankzij Bookfacing krijg je een nieuw portret van jezelf. Jawel, er is nog meer, maar dat valt de avond zelf nog te ontdekken.

Bekijk het volledige programma.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.