Fietsen vanuit Leuven

Leuven ligt in het hart van de provincie Vlaams-Brabant, een groene provincie met heel veel fietsmogelijkheden. Meer en meer bezoekers van Leuven zijn geïnteresseerd om een stad en omgeving te verkennen met de fiets.

Ze kunnen zelf een parcours samenstellen uit het fietsknooppuntennetwerk. Maar wij bieden hen een selectie aan van het beste van de Leuvense omgeving zodat ze zelf niet teveel moeite hoeven te doen: de mooiste plekjes, aangename fietscafés, lekkere tavernes, leuke plekjes voor de kinderen,…

Na “fietsen langs de 4 abdijen” en de romantische fietsroute “I Luv Leuven” hebben we nu een 3e toeristisch fietsproduct uitgewerkt : “fietsen vanuit Leuven”: 4 fietslussen die starten en toekomen in Leuven.” zegt schepen van toerisme Dirk Vansina.

De 4 lussen zijn geselecteerd uit het fietsnetwerk Vlaams-Brabant. Leuven is de toegangspoort naar de Groene Gordel en naar het Hageland. Het product is een samenwerking tussen gedeputeerde Monique Swinnen (provincie Vlaams-Brabant) en Dirk Vansina (Leuven).

De eerste lus is vanuit Leuven de Hagelandse heuvels in, een rit van zo’n 36 km langs fabelachtige torens en historische sites. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de kerktorens van de Abdij van Park en Abdij van Vlierbeek en de donjon van het Kasteel van Horst. Onderweg fiets je langs een aantal fietscafés met een al eeuwenoude geschiedenis zoals de Gempemolen.

In de tweede lus kan je op zoek naar Rock en Devotie. Via autoluwe jaagpaden langs het kanaal Leuven-Dijle verlaat je de stad voor een tocht van 42 km. Het concert is nog maar pas afgelopen en de wei van Werchter ligt er alweer verlaten bij. Onderweg kan je een stop maken in het Witloofmuseum.

Wie graag de vorstelijke toer op gaat kan via de Dijlevallei fietsen langs een aantal prinselijke kastelen zoals het Kasteel van Arenberg en het Kasteel van Leefdaal. Onderweg kan je een stop maken in het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika. Deze derde lus is 48 km lang.

Ontsnappen aan de stad en herademen in het bos kan met de vierde en laatste lus van 31 km. Halverwege stoot je op de gekste klim-en klautertuigen. Dé ideale tocht met kinderen. Uiteraard ook hier weer onderweg enkele leuke stops voor een natje en een droogje!

De 4 fietslussen hebben Leuven als centraal vertrekpunt en worden gebundeld in een handige brochure in 5 talen (Nederlands, Engels, Frans, Duits en Spaans). Fietsen zijn te huur in het fietspunt aan het station van Leuven.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.