CoderDojo in Leuven

Ik schrijf deze tekst terwijl ik op de trein zit. Mijn computer staat op mijn schoot, en is via mijn smartphone verbonden met internet. Tegenover mij zit iemand via zijn telefoon op te zoeken of zijn trein nog op tijd rijdt, en naast mij leest een man de krant op zijn tablet. De treinbegeleider komt langs en controleert de geldigheid van mijn abonnement via haar zakcomputer, waarmee ze daarnet een ticket geprint heeft voor een reiziger. Ondertussen geeft de lichtkrant in de trein aan in welk station we zometeen stoppen.

We kunnen ons amper nog voorstellen hoe het leven er uit zou zien zonder al die computers, en de komende jaren en decennia zal technologie alleen maar een belangrijker plaats innemen in ons leven. En voor onze kinderen zal het de normaalste zaak van de wereld zijn dat dagelijkse gebruiksvoorwerpen programmeerbaar zijn.

De Handige Harry’s van morgen zullen programmeurs zijn. Wie kan programmeren, zal al die technologie naar zijn hand kunnen zetten, en er wonderlijke dingen mee doen. En net daarom is het belangrijk dat we onze kinderen zo vroeg mogelijk laten proeven van die technologie. Dat we hen zín geven om te programmeren, om elektronische schakelingen te bouwen of om gewoon wat te experimenteren met technologie.

Daarom ben ik op dit moment op weg naar Flanders DC in Leuven, voor mijn tweede sessie als CoderDojo coach. CoderDojo is een van de vele mooie initiatieven die de afgelopen jaren ontstaan zijn met als enige doel om kinderen kennis te laten maken en “fun” te laten beleven met programmeren en technologie. Tijdens zo’n CoderDojo sessie brengen we 30 kinderen tussen 7 en 14 jaar bij elkaar, en laten we hen vooral experimenteren. Geen saaie lessen of een ellenlange uitleg – gewoon doén: programmeren, elektronische schakelingen bouwen en websites maken, en onderweg vallen, opstaan en bijleren. In dezelfde ruimte lopen de CoderDojo coaches rond – volwassenen die bijspringen waar nodig om een while-lus uit de knoop te halen, een weerstand op de juiste plaats in een circuit te plaatsen of een stukje website te helpen layouten.

Het resultaat is verbluffend. Op het einde van zo’n sessie van 3 uur mogen de kinderen die dat willen, laten zien wat ze gemaakt hebben. En dan ben je als coach verbaasd over hoe snel ze de nieuwe technieken en denkwijzes overnemen, en hoe creatief ze kunnen zijn in wat ze maken. We kunnen als volwassene vaak nog wat opsteken van de efficiëntie waarmee zo’n 8-jarige een probleem oplost in een programma of schakeling.

Kinderen moeten op zo’n sessie vooral kennis maken met de concepten van programmeren, en niet zozeer met 100-en-1 programmeertalen. Daarom wordt er gewerkt met didactische platformen en tools. Leren programmeren doen ze in de heel visuele maar straffe Scratch-omgeving. Experimenteren met websites kunnen ze rechttoe rechtaan dankzij tools als CodePen. En voor de elektronische schakelingen wordt er gewerkt met Arduino, een open source elektronica platform.

Het toonmoment is een heerlijke afsluiter van de sessie. Zowel voor de kinderen, als voor de coaches. Want zo’n CoderDojo is volledig gratis en draait alleen maar op vrijwilligers. De drijfveer voor de coaches is om kinderen te zien groeien en mooie dingen te zien maken. En regelrechte programmeertalenten te zien ontluiken.

Hoe meer vrijwillige coaches zich aanmelden, hoe meer kinderen we een dojo kunnen laten meevolgen. De vraag is veel groter dan het aanbod. In deze tekst hoef ik geen reclame te maken voor de sessies om extra inschrijvingen aan te trekken, want elke beschikbare sessie is onmiddellijk volzet zodra de registraties geopend zijn. Maar nieuwe coaches zijn altijd welkom. En je hoeft als coach niet eens een grondige voorkennis te hebben. Heb je dus zin om mee te coachen, en heb je wat affiniteit met technologie, contacteer dan gerust Frank Lemmens, die de Leuvense dojo coördineert.

Nog meer motivatie nodig? We sluiten elke sessie af zoals échte IT’ers: met pizza. Lekkere pizza!

Gewoon doen!

Meer informatie

Bookmark and Share

Er zijn 2 reacties op “CoderDojo in Leuven”

Legoblokjes om te programmeren! | 4bklasbloghdc
(on januari 4th, 2017 at 14:22)

[…] Er zijn ook leerlingen die Scratch leren/ kennen. Nederlandse handleiding Scratch. Scratchweb Scratch Leven in Leuven over Coderdojo. […]

 
Van clapdurp marleen
(on april 17th, 2017 at 23:32)

Beste,
Graag wil ik mijn zoon inschrijven voor Codordojo,
Door een ouder heb ik jullie naam doorgekregen haar zoon doet ook mee aan die sessies van bv computergames te maken
Mijn zoon is 12 jaar en is een heel grote gamesfan zit uren achter de tv te gamen
Graag wil ik dat hij iets anders leert dan alleen maar games te spelen vb.hoe hij games kan maken interesseerd hem wel, leren programmeren enz… Alles wat scherm is
Ik moet wel even melden dat hij een autismespectrumstoornis heeft maar de sterkte van mijn zoon Jonas is dat hij sterke communicatieve vaardigheden heeft, is een perfectionist, hij durft ook wel hulp vragen, dus niks om zorgen om te maken, hij voelt ook zelf aan wanneer hij nood heeft aan rust,
Laten jullie mij zo vlug mogelijk iets weten
Mvg marleen